Aquarium achterwand? Eerst dit lezen, dan doen!

De achterwand van het aquarium bepaalt de hele uitstraling van je aquarium. Een aquarium zonder een achterwand is niet meer dan een glasbak waar je de kamermuur doorheen kunt zien. Gelukkig zijn er veel aquarium achterwand soorten, zoveel dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken. Of we gaan massaal zelf aan de slag met gips, piepschuim en hars! In feite zijn er drie keuzes die je kunt maken voor een aquarium achterwand.

Snel de juiste aquarium achterwand?

De juiste achterwand maakt of breekt echt je aquarium. Reden genoeg om een juiste beslissing te nemen. Als je niet precies weet welke je moet kopen, dan raad ik je van harte de aquarium achterwand aan die ik zelf gebruik. Vooral omdat ze levensecht lijken, goede kwaliteit zijn en mijn aquarium echt een natuurlijke look geven. Een enorm verschil qua uitstraling nadat ik de achterwand had geplaatst. Deze kun je hier eens beter bekijken.

Optie één: zelf je aquarium achterwand maken;
Optie twee: een aquarium achterwand kopen voor buiten het aquarium;
Optie drie: een aquarium achterwand kopen voor binnenin het aquarium.

Zelf je eigen aquarium achterwand maken? Een aantal tips!

Aquarium achterwand
Aquarium achterwand

Cichliden aquarium achterwand[/dt_fancy_image]Wanneer je echt iets unieks wilt hebben, en je creatieve kant wilt tonen, dan ga je natuurlijk zelf aan de slag. Bijna alles is mogelijk met de verschillende materialen die je kunt vinden.

Vergeet alleen niet deze materialen te behandelen! De meeste aquarium achterwanden worden afgewerkt met bijvoorbeeld hars om ze tegen water te beschermen.

Behandel de achterwand aquarium met hars in een goed geventileerde ruimte, of buiten. Wanneer de hars eenmaal uitgehard is, beschermt deze het water tegen de achterwand en andersom. Belangrijk te weten:

 • Tip: Bedenk je goed dat de achterwand de voorgrond bepaalt. Maak je het te licht, dan ziet het er wit uit. Maak je het heel erg donker, dan zie je niets.
 • Tip: Pas op met gaatjes. Hier kunnen algen in ontstaan. Het schoonmaken van een achterwand in je aquarium is namelijk niet gemakkelijk. Vaak door het onregelmatige oppervlak.
 • Tip: Wil je je aquarium inrichten? Lees dan de blog over het aquarium inrichten in tien stappen

Zelf een aquarium achterwand maken? Dat is een stuk gemakkelijker wanneer je een heel aantal ideeën en kennis opgedaan hebt. De volgende video’s laten zien hoe je een aquarium achterwand kunt bouwen en plaatsen. En dat ziet er goed uit!

Wanneer je niet zelf aan het werk wilt met een aquarium achterwand

Er zijn dagen bij dat je liever niet zelf aan de slag gaat natuurlijk. Gelukkig zijn er andere opties, zoals de aquarium achterwand poster. Dit zijn posters die aan twee zijdes bedrukt zijn en die je aan de buitenkant van het aquarium kunt bevestigen. Een goedkope en simpele oplossing en juist dat is de reden dat de meeste liefhebbers niet kiezen voor de achterwand aquarium poster. Op een gegeven moment ben je er zelf ook op uitgekeken, want het leeft niet met het aquarium mee.

Voordelen van een achterwand buiten het aquariumVoordelen van een achterwand in het aquarium
Is goedkoper dan een achterwand in het aquariumZiet er natuurlijker uit
Je hebt er nauwelijks omkijken naar, het wordt niet vies en is niet enorm aanwezigKan de stijl en het middelpunt van je aquarium bepalen. En dat kan heel erg mooi zijn.
Het neemt geen ruimte inGeeft het aquarium meer diepte
Eenvoudig te vervangen in vergelijking met een achterwand in het aquarium zelfBiedt soms de vissen een plaats om te schuilen

Er zijn nog veel meer aquarium achterwand soorten die je kant-en-klaar aan kunt schaffen in de speciaalzaak. Vaak zijn deze rond een bepaald thema opgezet en je kunt zelf het beste inschatten welke van de varianten het beste bij jouw aquarium past. Over het algemeen moet je goed opletten met de ruimte die je beschikbaar hebt en daarnaast is ook de kleur een belangrijke factor. Je wilt immers zorgen dat je het meest kunt genieten van je vissen en planten; tegen een zwart vlak aankijken kan namelijk ook gewoon door je beeldscherm uit te zetten.

Tot slot een vraag aan jou!

Heb je zelf ervaring met het maken van een aquarium achterwand? Of kun je mensen helpen met jouw kennis over je aquarium achterwand? Laat hier een reactie achter!

4.3 (85.45%) 33 Stemmen

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

8 Reacties
 1. Bo zegt

  Achterwandposters kunnen ook makkelijk bevestigd worden door ze alleen nat te maken. Heb dit zelf jaren lang gedaan en zo valt er nog eens te wisselen als je de poster zat bent.

  1. Aquariumfans zegt

   Dat klopt als een bus. Nadeel is dat de poster buiten het aquarium zit en je nu dus ook de achterruit moet schoonmaken om de poster goed zichtbaar te houden. Groetjes

 2. erie zegt

  wat voor verf heb je daar voor nodig voor achterwand

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Erie,
   Dat is een goede vraag! Maar ook een beetje afhankelijk van de manier waarop je je achterwand gaat maken. Maak je deze bijvoorbeeld van cement, dan kun je pigment kopen die mengt met het cement. Zorg dan wel dat je het nog afwerkt met Epoxy. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat voor verf je gebruikt, mits je het afwerkt! Hopelijk kun je hiermee verder!

 3. Roger zegt

  Ik heb bewust gekozen voor een achtergrond van het zogenaamde posterformaat. Omdat ik een kleine bak heb van 60x30x30 neemt deze geen ruimte in het aquarium in, omdat deze op de achterwand gelijmd wordt. Deze zijn in verschillende thema’s en afmetingen te verkrijgen. De poster aanbrengen op de buitenkant van de achterwand ging met JBL Fixol erg makkelijk.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Roger,
   Bedankt voor je aanvulling! Dit behoort inderdaad ook zeker tot de mogelijkheden om de achterkant van je aquarium op te leuken!

 4. Marc zegt

  Ik krijg binnenkort mijn juwel rio 240 binnen en heb daar een clay stone achterwand van juwel bij genomen. Nu is mijn vraag : met welke kit/lijm kan ik deze het beste bevestigen?
  Groetjes, Marc

  *topsite trouwens met super nuttige info

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Marc, bedankt voor je compliment over onze site. We steken er erg veel moeite en energie in dus we zijn blij met je mooie woorden. Met betrekking to je vraag over aquariumkit, op bol.com vindt je vershillende kits die gewoon prima zijn. Het is ook niet zo bijzonder, zolang je maar een kit neemt die geen schadelijke stoffen afgeeft. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.