Aquarium achterwand? Eerst dit lezen, dan doen!

De achterwand van het aquarium bepaalt de hele uitstraling van je aquarium. Een aquarium zonder een achterwand is niet meer dan een glasbak waar je de kamermuur doorheen kunt zien. Gelukkig zijn er veel aquarium achterwand en achtergrond soorten, zoveel dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken. Of we gaan massaal zelf aan de slag met gips, piepschuim en hars! In feite zijn er drie keuzes die je kunt maken voor een achterwand aquarium. Dat lees je hieronder.

Snel de juiste aquarium achterwand?

De juiste achterwand maakt of breekt echt je aquarium. Reden genoeg om een juiste beslissing te nemen. Als je niet precies weet welke je moet kopen, dan raad ik je van harte de aquarium achterwand aan die ik zelf gebruik. Vooral omdat ze levensecht lijken, goede kwaliteit zijn en mijn aquarium echt een natuurlijke look geven. Een enorm verschil qua uitstraling nadat ik de achterwand had geplaatst. Deze kun je hier eens beter bekijken.

Optie één: zelf je aquarium achterwand maken;
Optie twee: een aquarium achterwand kopen voor buiten het aquarium;
Optie drie: een aquarium achterwand kopen voor binnenin het aquarium.

Zelf je eigen aquarium achterwand maken? Een aantal tips!

Aquarium achterwand
Je kunt ook zelf prachtige achterwanden maken

Wanneer je echt iets unieks wilt hebben, en je creatieve kant wilt tonen, dan ga je natuurlijk zelf aan de slag. Bijna alles is mogelijk met de verschillende materialen die je kunt vinden.

Vergeet alleen niet deze materialen te behandelen! De meeste aquarium achterwanden worden afgewerkt met bijvoorbeeld hars om ze tegen water te beschermen.

Behandel de achterwand aquarium met hars in een goed geventileerde ruimte, of buiten. Wanneer de hars eenmaal uitgehard is, beschermt deze het water tegen de achterwand en andersom. Belangrijk te weten:

  • Tip: Bedenk je goed dat de achterwand de voorgrond bepaalt. Maak je het te licht, dan ziet het er wit uit. Maak je het heel erg donker, dan zie je niets.
  • Tip: Pas op met gaatjes. Hier kunnen algen in ontstaan. Het schoonmaken van een achterwand in je aquarium is namelijk niet gemakkelijk. Vaak door het onregelmatige oppervlak.
  • Tip: Wil je je aquarium inrichten? Lees dan de blog over het aquarium inrichten in tien stappen

Zelf een aquarium achterwand maken? Dat is een stuk gemakkelijker wanneer je een heel aantal ideeën en kennis opgedaan hebt. De volgende video’s laten zien hoe je een aquarium achterwand kunt bouwen en plaatsen. En dat ziet er goed uit!

Wanneer je niet zelf aan het werk wilt met een aquarium achterwand

Er zijn dagen bij dat je liever niet zelf aan de slag gaat natuurlijk. Gelukkig zijn er andere opties, zoals de aquarium achterwand poster. Dit zijn posters die aan twee zijdes bedrukt zijn en die je aan de buitenkant van het aquarium kunt bevestigen. Een goedkope en simpele oplossing en juist dat is de reden dat de meeste liefhebbers niet kiezen voor de achterwand aquarium poster. Op een gegeven moment ben je er zelf ook op uitgekeken, want het leeft niet met het aquarium mee.

Voordelen van een achterwand buiten het aquariumVoordelen van een achterwand in het aquarium
Is goedkoper dan een achterwand in het aquariumZiet er natuurlijker uit
Je hebt er nauwelijks omkijken naar, het wordt niet vies en is niet enorm aanwezigKan de stijl en het middelpunt van je aquarium bepalen. En dat kan heel erg mooi zijn.
Het neemt geen ruimte inGeeft het aquarium meer diepte
Eenvoudig te vervangen in vergelijking met een achterwand in het aquarium zelfBiedt soms de vissen een plaats om te schuilen
Achterwand in het aquarium
Een zelfgemaakte rots achterwand

Er zijn nog veel meer aquarium achterwand soorten die je kant-en-klaar aan kunt schaffen in de speciaalzaak. Vaak zijn deze rond een bepaald thema opgezet en je kunt zelf het beste inschatten welke van de varianten het beste bij jouw aquarium past. Over het algemeen moet je goed opletten met de ruimte die je beschikbaar hebt en daarnaast is ook de kleur een belangrijke factor. Je wilt immers zorgen dat je het meest kunt genieten van je vissen en planten; tegen een zwart vlak aankijken kan namelijk ook gewoon door je beeldscherm uit te zetten.

Achterwand aquarium

Een achterwand voor je aquarium is een leuke manier om wat meer diepte en sfeer aan je aquarium toe te voegen. Je kunt kiezen uit allerlei verschillende materialen en stijlen. Van simpele stickers tot 3D-structuren die op rotsen of natuurlijke omgevingen lijken. Zo’n achterwand zorgt niet alleen voor een mooi plaatje, maar kan ook handig zijn om dingen als filters, leidingen en andere apparatuur weg te werken. Dat maakt je aquarium meteen een stuk netter en natuurlijker.

Achtergrond aquarium

Een achtergrond in je aquarium kan er supermooi uitzien. Of je nu gaat voor een simpel kleurtje, ene onderwaterlandschap of een mooie foto. Kan je niet kiezen? Dan verwissel je ‘m gewoon af en toe. Ook leuk voor de variatie. Een goede achtergrond kan de kleuren van je vissen en planten extra laten opvallen en je aquarium groter laten lijken. Hoe leuk is dat!

Er zijn allerlei manieren om een achtergrond toe te voegen. Je kunt er eentje achterop je aquarium plakken, eentje laten maken die precies bij jouw aquarium past, of een achtergrondfolie kiezen die je makkelijk kunt wisselen als je weer eens iets anders wilt. Zorg er voor dat hij goed vastzit en er geen luchtbellen of kreukels in zitten, want dat valt best wel op.

Tot slot een vraag aan jou!

Heb je zelf ervaring met het maken van een aquarium achterwand of wil je een achterwand kopen? Of kun je mensen helpen met jouw kennis over je aquarium achterwand? Laat hier een reactie achter!

4.3/5 - (33 stemmen)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

23 Reacties
  1. H de Veen zegt

    Hallo,
    Zojuist een juwel primo 70 aangeschaft.
    Nu wil ik een achterwandposter plaatsen van juwel.
    De afmeting 60×30 is niet hoog genoeg en de 50×100 moet afgeknipt worden en blijft dan geen landschap over.Dit is de lange x die juwel adviseerd.
    Is de bedoeling 60×30 te gebruiken met een ophoging van de bodem aan de achterzijde?

    1. Aquariumfans zegt

      Ik denk dat de mooiste oplossing is dat je de 60×30 poster gebruikt en eerst aan de onderkant met zwarte tape het te grote deel afplakt en vervolgens de poster daarboven, klein beetje overlappend aanbrengt. Door de bodem aan de achterzijde wat hoger aan te brengen en daar flinke plantengroepen aanbrengt krijg je een heel acceptabel resultaat. Succes, groetjes!

  2. Hans zegt

    Is parasilico van DL Cemicals veilig voor vissen na het plakken van achterwand. Kan niets vinden over droogtijd.
    Het is bedoeld voor een discusbak, ben voorzichtig want zijn geen goedkope vissen.

    1. Aquariumfans zegt

      Het is inderdaad belangrijk dat er geen schadelijke stoffen worden afgeven. Zelf gebruik ik daarvoor deze transparante kit. Inderdaad goed om op te letten! Groetjes

  3. Jonathan zegt

    Hoihoi, is er iemand hier die misschien zo’n mooie achterwand kan maken voor mij voor een schappelijk prijsje?
    Ik heb er zelf niet de tijd en voor ruimte voor…
    Vandaag mn nieuwe Vision 450 besteld. 30 Malawi Chicliden en nog wat exotische vissen. Zoals je begrijpt ben ik erg enthiousiast en kan niet wachten.

    Als ik zie hoe mooi sommige van die (zelfgemaakte) achterwanden zijn…

    Laat iets weten als je me kan helpen!????

  4. Maartje Gerritsen zegt

    Ik heb een derdehands aquarium daar zit een dikke achterwand in van ik denk cement. Het is hard. Achterwand zal een jaar of 10 oud zijn. Er zitten gaten in waar de slakkenhuis cichliden en ancistrussen nesten in hebben. Hoe lang gaan zo’n mee of moet ik hem er een keer uithalen. Mijn waterwaardes zijn niet stabiel te krijgen.

    1. Aquariumfans zegt

      Wanneer de achterwand de oorzaak lijkt te zijn van de instabiele waterwaarden is het verstandig deze er maar eens uit te halen. Ik zou dan eigenlijk gewoon eens op Marktplaats kijken naar een totaal nieuw aquarium. Er worden er zo veel te kust en te keur aangeboden.

  5. hans zegt

    ja twee dingen; ik heb nog geen ervaring maar lees mij goed in.
    ik krijg binnen kort een bak van 180 liter en wil graag neon tetra’s en die vereisen een wat zachter water en een iets zuurder milieu kan ik van dat bioflow m filter met 5 lagen daar een van vervangen voor turf.
    en heeft u een idee voor een natuurlijke achterwand waar ik mos en of kleine beplanting op zou willen plakken

    1. Aquariumfans zegt

      Op zich niks mis mee om een van de filterlagen te vervangen door turf. JUwel heeft mooie donkere door en door gekleurde achterwanden waar je op kunt plakken en ook in kunt prikken dus dat biedt veel mogelijkheden voor het aanbrengen van mossen en varens. Succes en groetjes!

  6. Sterre zegt

    Bedankt voor het meedenken, maar ik heb al snel moeten ingrijpen;
    Midden in de nacht schoot de achterwand als een rakket omhoog. Deksel met lamp en al vlogen door de lucht en landden op de grond. Er raakte fijn grind in de filterpomp. Kraakte als een icecrusher. Één ravage van modder en losse planten. Een wonder dat alle visjes ongedeerd zijn gebleven!????

    Visjes en planten eruit, en zoveel mogelijk water (en die inderdaad bewaard, met een draaiende sponsfilter en startbacteriën in). Substraat/grind zoveel als ik kon naar voren gehaald en de achterwand opnieuw geplakt (en ong. 1cm van de bovenkant dan maar afgesneden). Dan niet weer gewoon met extra kit, maar met extra, extra kit gekit, en drie dagen met lijmtangen vast gezet. Overigens het nisje afgebroken en nu gewoon volledig achterwand met mossen gezet, en de filterpomp vervangen door de sponsfilter. Ondertussen draait de bak weer en ziet het er eigenlijk veel beter uit dan vòòr de wand los kwam.

    Tussen haakjes. Ik heb het niet gedaan, maar vroeg me dus af of Conexo veilig is te gebruiken in een bak met flora/fauna er in, gezien ze er trots op lijken te zijn dat het ook onder water te gebruiken is. Er is daar echter (bewust?) nergens info over te vinden. Zelfs niet op de site van Juwel, dus ik heb erover gemaild met Juwel. Die beweert dat Juwel Conexo veilig is te gebruiken in een bak met planten/vissen, maar raadt wel aan om daarna hun BioCarb filterspons te gebruiken. ????

    1. Aquariumfans zegt

      Conexo, wordt speciaal voor aquaria aanbevolen. O.a. voor het vast zetten van achterwanden. Het zal niet giftig zijn verwacht ik. Wel alles goed in de gaten houden, vooral na gebruik ervan. Groetjes!

  7. Sterre zegt

    Bedankt dat je je kennis en passie met ons deelt via deze blog!

    Met knip en plakwerk heb ik van Juwel STR platen een 3D achterwand gemaakt. Ook heb ik er een soort nisje in uitgesneden waar de filterpomp mooi in past zonder ellendige zuignappenen het ding minder opvalt. De planten vallen extra op door de zwarte achtergrond, en ook heb ik er verschillende mossen tegen laten groeien. De bak draait nu zo’n twee maanden, de planten hebben hun draai gevonden en de waterwaarden zijn al een tijdje in balans. Een paar dagen geleden heb ik de eerste adoptie-visjes erin gedaan en het gaat allemaal goed…

    Behalve dat vandaag de achterwand los is gekomen! ????
    Het is ongeveer een cm gestegen, en dan is het subtraat en grind er natuurlijk ondergekropen, dus ik krijg het niet terug naar beneden. De deksel sluit hierdoor aan de achterkant niet goed aan.

    Van Juwel Conexo heb begrepen dat je die ook onder water kunt gebruiken (hoewel ik nergens kan vinden of je dan eerst alle bewonders uit de bak moet halen), maar helaas is het niet gewoon een kwestie van opnieuw vast te kitten en het uitstekende deel af te snijden, gezien de filterpomp in zijn nisje nu niet zo laag staat als ik zou willen.
    Ik ben bang dat ik, om de achterwand terug in te graven, de bak weer helemaal leeg moet en ik opnieuw moet beginnen. Maar voor ik daar aan begin, wilde ik nagaan of iemand een simpelere manier weet?

    1. Aquariumfans zegt

      Het enige dat ik zo voor de vuist weg voor je kan bedenken is dat je de bak half leeg laat lopen. Bewaar het water en probeer ook je filter aan de praat te houden. Als dat niet kan, moet je die wanneer je weer opstart verschonen. Ik weet niet hoe lang de bak is, maar wanneer de bak half leeg is kan je proberen met een hard plastic strip, zoals een lineaal, de bodem weg te drukken onder de wand vandaan. Als de bak daar te groot voor is kan je ook proberen de bodem onder de wand weg te hevelen van links naar rechts en tegelijkertijd de wand naar beneden te drukken. Handig zou zijn als je dit met z’n tweeën zou doen. Anders wordt het echt een kwestie van leeg halen. Succes!!

  8. Olivier zegt

    Ik heb vandaag een achterwandfolie gekleefd, heb wat streepjes in de folie tussen glas en poster, geen luchtbubbels, als ik erover ga met de spatel, bewegen ze niet, zou dat de lijm zijn die nog moet uitdrogen? Je ziet ze, maar je voelt niks. Is een zwarte achtergrondfolie, heb jbl fixol gebruikt, na de ruit eerst te ontvetten, is een nieuwe aquarium.
    Alvast bedankt voor de info.

    1. Aquariumfans zegt

      Het zal inderdaad wel lijm zijn als het geen lucht is. Bij het aanbrengen van zo’n folie moet je altijd vanuit het midden werken en vervolgens naar alle kanten glad strijken. Ik neem aan dat het geen heel vervelend effect zal hebben op het uiterlijk van het aquarium. Zeker niet als de bak straks even draait. Als de lijm inmiddels droog is kan je er nu nog weinig meer aan doen. Luchtbellen kan je verwijderen door het prikken van een klein gaatje. Met natte lijm zou dat ook moeten kunnen. Daarna goed glad persen. Succes en groeten.

  9. Bo zegt

    Achterwandposters kunnen ook makkelijk bevestigd worden door ze alleen nat te maken. Heb dit zelf jaren lang gedaan en zo valt er nog eens te wisselen als je de poster zat bent.

    1. Aquariumfans zegt

      Dat klopt als een bus. Nadeel is dat de poster buiten het aquarium zit en je nu dus ook de achterruit moet schoonmaken om de poster goed zichtbaar te houden. Groetjes

  10. erie zegt

    wat voor verf heb je daar voor nodig voor achterwand

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Erie,
      Dat is een goede vraag! Maar ook een beetje afhankelijk van de manier waarop je je achterwand gaat maken. Maak je deze bijvoorbeeld van cement, dan kun je pigment kopen die mengt met het cement. Zorg dan wel dat je het nog afwerkt met Epoxy. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat voor verf je gebruikt, mits je het afwerkt! Hopelijk kun je hiermee verder!

  11. Roger zegt

    Ik heb bewust gekozen voor een achtergrond van het zogenaamde posterformaat. Omdat ik een kleine bak heb van 60x30x30 neemt deze geen ruimte in het aquarium in, omdat deze op de achterwand gelijmd wordt. Deze zijn in verschillende thema’s en afmetingen te verkrijgen. De poster aanbrengen op de buitenkant van de achterwand ging met JBL Fixol erg makkelijk.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Roger,
      Bedankt voor je aanvulling! Dit behoort inderdaad ook zeker tot de mogelijkheden om de achterkant van je aquarium op te leuken!

  12. Marc zegt

    Ik krijg binnenkort mijn juwel rio 240 binnen en heb daar een clay stone achterwand van juwel bij genomen. Nu is mijn vraag : met welke kit/lijm kan ik deze het beste bevestigen?
    Groetjes, Marc

    *topsite trouwens met super nuttige info

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Marc, bedankt voor je compliment over onze site. We steken er erg veel moeite en energie in dus we zijn blij met je mooie woorden. Met betrekking to je vraag over aquariumkit, op bol.com vindt je vershillende kits die gewoon prima zijn. Het is ook niet zo bijzonder, zolang je maar een kit neemt die geen schadelijke stoffen afgeeft. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.