Zweefalg en groen water bestrijden doe je zo!

Groen water alg wordt ook wel zweefalg genoemd. Zweefalg is een smeuïge alg waardoor het water een groene waas krijgt. Miljoenen eencellige algen zweven door het water waardoor het wordt vertroebeld.

Deze groen water zweefalg herkenbaar? Dit is een nachtmerrie, maar gelukkig wel op te lossen.

Soms zie je ook een witte waas. Dit komt door plotselinge bacteriële groei en verdwijnt gelukkig volledig met de bestrijding van de alg. Maar tot die tijd is groen water het gevolg. Dit type alg komt vaak voor bij aquaria die net opgestart zijn. Vaak zijn de waterwaarden in het aquarium nog niet in balans.

Zweefalg

Zweefalg is een veelvoorkomend probleem in aquaria. Je herkent het aan het troebele groene of bruine water. Deze kleine algjes zweven rond in je aquarium en kunnen snel groeien als je teveel licht of voedingsstoffen hebt. Door teveel zweefalg kun je niet meer goed in je aquarium kijken en het kan zelfs je vissen en planten in de weg zitten als het heel erg wordt.

Om zweefalg te verminderen, kun je een paar dingen doen. Zorg ervoor dat je minder licht geeft en je filter goed werkt. Het kan ook helpen om alg-etende vissen of garnalen toe te voegen. Voor meer tips, kijk even verder in deze blog.

Groene alg

Groene alg is een vervelende alg die je aquarium bedekt met een groene aanslag op de wanden, planten en decoraties. Het komt vaak door teveel voedingsstoffen zoals nitraten en fosfaten of gewoon te veel licht. Je kunt groene alg zien als dunne groene draadjes of als groene vlekken op alles in je aquarium. Het ziet er niet mooi uit en kan je vissen ook ziek maken als je er niet snel iets aan doet.

Om groene alg te bestrijden, moet je je aquarium weer in balans brengen. Dit betekent minder uren licht, regelmatig water verversen en minder voer voor je vissen geven. Je kunt ook planten toevoegen die de voedingsstoffen sneller opnemen dan de algen, of alg-etende vissen of garnalen gebruiken om de alg in toom te houden. Verder in deze blog meer tips!

Snelle oplossing tegen Zweefalg?

Wil je direct af van die groene waas of die smerige groene laag? Dan kun je proberen wat mij goed hielp: een goed anti algenmiddel in combinatie met een bindmiddel. Het juiste algenmiddel kun je hier vinden en de juiste bindmiddel tegen zweefalg vind je hier. Boem, binnen no time was de groen water zweefalg verdwenen. Gelukkig. Andere anti alg producten zijn er overigens ook in omloop. Maar die moet je zelf eerst proberen.

De naam groen water zweefalg is passend gekozen. Wat een groene mist!

Mijn oplossing: Volg het stappenplan.

  1. Ververs 50% van het aquarium water
  2. Verminder het aquariumlicht tot 8 uur
  3. Koop goedkope snelgroeiende aquariumplanten en zet deze erin
  4. Voeg voedingsstoffen toe aan het aquarium

De oorzaken en oplossingen van zweefalg

De zweefalg die het groene water veroorzaakt ontstaat meestal door ofwel overbelicht/ direct zonlicht, ofwel door een ernstig verstoorde balans in je aquariumwater. Uit de zon en de aanschaf van Waterpest of Cabomba is de oplossing!

  • Overbelichting of zonlicht- De lichtintensiteit in je aquarium is te groot. Hierdoor krijgt de zweefalg de mogelijkheid harder te groeien dan je aquariumplanten. Zet de timer van je belichting op 8 uur licht per dag. Check daarnaast even waar je aquarium staat. Staat hij dicht bij een raam? Dan is het mogelijk dat er direct zonlicht in komt. Zet je aquarium dan op een andere plek.
  • Vervuiling- Het kan zijn dat er sprake is van een vervuilde bodem die is omgespit, dode aquariumbewoners of rottend voer. Hierdoor ontstaat er een zogeheten ammoniakpiek waardoor zweefalg kan floreren. Ververs het water voor 50% en zet snelgroeiende waterplanten zoals Waterpest, Groene Cabomba of Vallisneria in je aquarium.
  • Onvoldoende CO2– Het kan zijn dat je aquariumplanten niet snel genoeg kunnen groeien. Hierdoor maken algen meer kans om wél te groeien. Dit CO2 tekort kun je aanvullen door het aanschaffen van een CO2 installatie.

Kijk voor meer oplossingen ook eens op de pagina over Algen Bestrijden!

Tot slot

Ondanks het gegeven dat zweefalg in de natuur nog wel eens voorkomt, maakt de aanblik ervan in je aquarium niet echt een goede sier in de woonkamer.

Groenwater zweefalg ziet er niet uit.

Gelukkig is dit type alg wel te bestrijden. Na het volgen van het stappenplan zul je zien dat je aquarium alweer iets is opgeknapt. Wees consistent met het toedienen van de voedingsstoffen en binnenkort is je aquariumwater weer zoals het hoort te zijn: helder.

Een vraag aan jou..

Wat zijn jouw praktische ervaringen met zweefalg? Of heb je nog vragen over algen in het algemeen? Laat een reactie achter!

4.5/5 - (67 stemmen)

Laat reacties zien (37)

  • een van de aquariumzaken om groene zweef alg te bestrijden is met met een uv lamp maar kan dat kwaad en weet u of dat echt help

    • Kan geen kwaad zolang je hem maar niet langer gebruikt dan nodig. Dat wil zeggen. Als de zweefalg weg is en het water helder, zet je hem weer uit.

  • Hey! Wij hebben sinds 2mnd een juwel rio 180, daar zitten 4 kleine sluierstaarten in. Ok, die moeten groter zitten, maar dat komt nog. We hebben er sinds vorige week enkele planten inzitten, de waterpest hebben ze meteen verorberd 😉 de andere is een varen en dan nog iets waar ik de naam niet van weet. Van elks 2. De interne filter draait, een externe, een luchtpomp en de verlichting gaat 8u aan. Ik vind die trouwens veel warmte afgeven en veel licht. Helaas als we 1 losdraaien, werken ze beide niet. We hebben nu al een tijdje last van zweefalg en bruine alg. Heb al extra bacteriën toegevoegd, Crystal clear... Zonder resultaat. We merken wel dat 's morgens het water iets beter is. Dus volgens ons komt het door de verlichting maar kunnen we die uitzetten? Is dat dan wel goed voor de planten? Morgen gaan we nog planten halen. Wat kunnen we nog doen? Alvast bedankt!

    • Zweefalgen zou je moeten kunnen bestrijden met je filter. Prop die eens goed vol met filterwatten. In plaats van Crystal clear zou je eens wat Flora Carbo kunnen gebruiken. Maar niet overdoseren, liever wat minder geven dan de gebruiksaanwijzing zegt. Harde planten zijn: Anubias en bijvoorbeeld Javavaren, alsook grote Echinodorus soorten. Groet!

  • Hy, Angelo hier, ik heb een 180L aquarium, waar er wel wat planten in zaten, ik heb altijd gesukkeld met het houden van planten nogtans zoek ik nog dagelijks dingen op maar ben je r bijna klaar mee,.. ik had altijd al een groene waas in mijn aquarium maar het is nooit serieus groen geweest, ik had er valisneria in staan en en java varen mar deze bleken stil aan dood te rotten, aangezien ik geen gevruik maak van co2 denk ik dat ik te veel planten had staan dus deed ik deze maar weg, er was 1plantje die het wel goed deed maar die krult nu heel zijn bladeren op alsof die iets tekort komt, daar bij krijg ik de groene waad ook niet weg, mijn licht is al gedimt naar 40% en staat 8u perdag aan, kan het zijn dat ik teveel voeding toevoeg zodat de plant maar trek krijgt in co2? Of heb ik gewoon een te groot visbestand? Ik heb 25 volwassen koperzalmen en +/- 20 Japonic garnalen, ik heb duidelijk wat goeie raad nodig mvg

    (Ik heb op internet gelezen dat het soms zo gaat met aquaria zonder co2 minder moeten verversen dat heb ik gebprobeerd maar das een zaak je aonder einde)

    • Wanneer je een aquarium met planten wilt houden moet er altijd een bepaalde verhouding zijn tussen licht en voeding. Hoe meer licht hoe meer voeding. CO2 is een belangrijke voedingsstof voor waterplanten. Ik denk dat je een paar dingen moet doen. Om te beginnen moet eens een flinke waterwissel doen en je filter eens schoon maken. Je zou eens een korte tijd over kool kunnen filteren. Daarnaast moet je een flinke hoeveelheid snel groeiende waterplanten kopen. Ik denk aan Hoornblad, Belgisch groen, Vallisneria, Sterretje, Eikenblad, Vaantjesplant en dergelijke. Geef die planten voldoende licht en tenminste 10 – 12 uur per dag. Je visbestand is niet te groot lijkt mij en garnalen zijn opruimers. Wanneer jij je bak met dergelijke planten hebt ingericht, voeg dan heel bescheiden plantenvoeding toe. Bijvoorbeeld Flora Carbo. Vooral niet teveel. Kijk hoe de planten reageren en laat nog eens weten hoe het gaat. De aanhouder wint. Succes.

  • Hey ik ben Kelly en ik heb nu een half jaar me aquarium maar heb nu voor de 2de keer zweef alg heb al 50 % ververst en heb me filters moeten verschonen en de bodem hou ik 2 keer per week goed bij met me stofzuiger heb nu 15 planten erin heb intotaal 35 vissen aquarium is 150 breed alleen ik krijg steeds meer alg nu is het weer zweef alg heb ook al baardalg gehad en ik doe nu hs clear erin maar het duurt soms zo lang voor dat het weg gaat hebben jullie tips hoe ik zweef alg weg krijg en hebben jullie ook tips voor een nieuwe aquarium in te laten draaien met vers nieuw water en ik gebruik nu root sticks voor me plantjes en ze krijgen planten voeding wand wil geen voeding bodem hebben hebben jullie meshien ook tips voor me plantjes

    • Zweefalgen krijg je heel gauw in geval van overbemesting van het water. Meestal kan je dit goed bestrijden door het verminderen van licht en het niet toevoegen van voedingsstoffen. Door middel van meten kan je aan je waterwaarden vaak ook aflezen of die inde richting van een oorzaak wijzen. Ga anders eens met een watermonster naar een goede aquariumzaak. Die kunnen vaak wel het een en ander zeggen. Ook zou je wanneer je die voedingsstoffen mindert je filter schoon kunnen maken en helemaal goed volproppen met filterwatten en die regelmatig spoelen. Als laatste redmiddel zou je hier of daar een UV-filter kunnen lenen en die er tijdelijk op zetten. Belangrijk is dat je de oorzaak vindt en die wegneemt. Het goed groeien van planten is altijd een juiste verhouding tussen waterwaarden, licht en voedingsstoffen. Probeer je pH in de buurt van 6.8 – 7 te houden. Succes.

  • Goedemorgen
    Ik heb hetzelfde probleem maar dan in m'n zeeaquarium 140ltr 6xt5 het is een open bak zonder sump en is (was) een goed ingedraaide bak staat sinds 2013 hier. Had door verwaarlozing (ziekte) heel veel last van briopsis deze heb ik met fluconazole succes bestreden, en precies de juiste procedure gevolgd.
    40 % waterwissel gedaan en ook weer bacteriën toegevoegd, daarna is dit probleem ontstaan. Van wit naar groen nu en inmiddels m'n thommiensis eraan onderdoor gegaan helaas. Heb ondertussen na 2 weken weer een wissel gedaan dit keer rium 50% en gisteren het normale 15% gedaan (wat ik normaal wekelijks doe). Heb ook nu sinds 2 weken een filter in de bak met actief kool. 2 dagen m'n T5 uit gehad en nu voor een paar uurtjes 4 lampen aan gehad, het lijkt erop dat het iets verminderd is.
    Ik wil een uv liever vermijden er zit al genoeg apparatuur in .
    Maar ben ik op de goede weg ?
    Misschien weet u nog een tip?
    Gr
    Willem

    • Sorry, deze vraag valt buiten mijn persoonlijke kennisgebied. Stel deze vraag eens op een zeewaterforum. Daar zit de kennis die jij nodig hebt. Of bel eens met een gespecialiseerde aquariumhandel. Groetjes!

  • hallo ik heb een vraag ik heb ook last van zweef alg ik heb witte tl verlichting maar er zijn ook andere kleuren tl verlichting wil er graag wat meer oven weten

    • Beste Rene,
      De meeste efficiente belichting voor een beplant aquarium bestaat uit ongeveer 60% wit licht, 30% blauw licht en 10% rood licht. In de meeste led verlichtingen voor een beplant aquarium zit dit ook verwerkt, maar voor een aquarium met tl verlichting is dit iets lastiger. Wat betreft je zweefalg zal de kleur van je tl niet heel veel uitmaken, maar zal de lengte van je lichtperiode een groter probleem zijn. Probeer dit op maximaal 8 uur per dag te houden en let er op dat je niet te veel voer geeft. Groetjes!

  • Hallo..
    In al die jaren dat ik aquariums bezit nog nooit last gehad van zweefalg,, maar nu is het dan toch zo ver ben ik bang,, Groene waas is van voren niet te zien, alleen als je van de zijkant het aquarium in kijkt zie je een groene waas,, Licht is 10 uur per dag aan (zoals ik altijd heb gehad), geen rot voer (sluiers eten alles netjes op)
    Enige wat is veranderd, ik heb geen planten meer in de bak,, heb drijfplantjes gehad, maar omdat deze zoveel troep gaven heb ik deze er uit gehaald, vind zonder planten mooier,,
    Is er iets wat ik kan doen zonder planten toe te voegen?
    50% waterwissel heb ik al gedaan,,
    Deze bak staat ruim een half jaar nu,, (1,20m/240 liter) koud water

    • Beste Sanne,
      De planten die je weg hebt gehaald namen alle voedingsstoffen op waardoor de algen niet konden groeien. Nu die planten weg zijn is er meer dan genoeg voeding voor de algen en daardoor groeien ze snel. Een van de dingen die je kan doen om ervan af te komen is de lichtperiode korter maken. Het beste zou zijn als je het tijdelijk op 6 uur per dag zet tot het meeste van de alg weg is en daarna op 8 uur per dag zet. Hopelijk heb ik je kunnen helpen. Veel succes!

  • Wij hebben sinds twee maanden een aquarium.
    Ging heel goed in het begin. Langzaam opgestart enkel met planten.
    Later vissen erin gedaan. Inclusief een algeneter.
    Maar sinds deze week komt er op de planten een wat donkergroene waas. Soort van allemaal hele fijne draadjes.
    En nu zie ik dat de ruiten ook heel licht groenig beginnen te worden. Ik ververs wekelijks 30% van het water.
    Wel hebben we er sinds een weekje of twee iets meer water inzitten. Volgens de beschrijving mocht dat. Maar zou dit kunnen betekenen dat er nu minder zuurstof in gepompt zal worden? En hoe kan ik de alg die er nu al inzit weg krijgen?

    • Beste Pauline,
      Ik vermoed dat je te maken hebt met draagalg. We hebben een artikel hierover en hoe je er vanaf moet komen. Ik raad je aan om dat artikel te lezen en dan moet alles goed komen. Het beste kun je even zoeken op "Draadalg". Succes en groetjes!

  • Hallo,
    Heb een probleem met zweefalg (bakje van 130l) Heb al alles geprobeerd, van uv-filtertje ingebouwd in filter, vloeibare co2, protalon-727, spuitwater, slechts 8 uur licht in bak.
    Als ik lang genoeg probeer ben ik er bijna van af, slechts nog maar een klein beetje troebel. zeker niet volledig weg. Bij water verversing (na 3weken) volgende dag volledig groen. Bodem is al vervangen, voor de rest enkel steen en planten.
    Het enige wat ik nog niet vervangen heb is de led lamp. Kan dit het probleem geven???
    Dit is een gewoon helder witte lamp.

    MVG
    peter

    • Hoi Peter,
      Wat vervelend zeg! Ik heb wel het idee dat je op de goede weg bent en ook heb ik het idee dat je vermoeden met betrekking tot de verlichting klopt. Vaak geeft LED-verlichting meer licht af aan je aquarium dan TL-verlichting. Het kan dus zijn dat je je verlichting iets moet dimmen. Weet je toevallig het aantal lumen van je LED-verlichting? Kijk voor meer info eens bij het artikel over LED-verlichting. Ik denk dat je aquarium hier ook een stuk van zal opknappen. Veel succes!

  • Hallo,

    Sinds een aantal weken blijft het water van ons aquarium (80L.) groen.
    Ik ben er mee naar de aquariumwinkel geweest hier in de buurt en die dacht dat het blauw als was, waarna ik het héle aquarium heb gedesinfecteerd met pure waterstofperoxide en daarmee ruim een dag heb laten laten inclusief d pomp en ornamenten die er in staan.
    Nu een week later begint het water wéér groen te worden.
    De temperatuur ligt rond de 20-23 graden er zwemmen 11 visjes in waaronder 1 algeneter, 5 planten in de combi van waterpest en Cabomba.
    Wat kan ik verder doen?

    • Wat vervelend zeg! Het klinkt ons een beetje vreemd in de oren dat dit blauwalg is, dus de behandeling voor blauwalg zou ik even opzij zetten. Probeer eerst eens ons stappenplan toe te passen, dus ververs 50% van het water, verminder de verlichting van je aquarium (dit kan je doen door de capaciteit terug te draaien of de verlichting minder lang aan te zetten; het is niet gek om die terug te draaien naar zelfs 6 uur per dag!) en voeg meststoffen en CO2 toe aan je aquarium. Hoe is je fosfaat- en nitraatgehalte? Houd dit eens een weekje tot 2 weken vol en kijk eens wat gebeurd. Daarnaast moet je op zoek gaan naar de oorzaak: Teveel verlichting? Wat zijn je waterwaardes? Het is even zoeken, maar met een beetje geduld moet dit op te lossen zijn! Heel veel succes en groetjes!

  • Beste,
    Ons aquarium is 300/55/35 dus wel groot. Ik heb nu al 14d lat van zweefalg(erg groen water). We hebben al redelijk wat producten geprobeerd. CO2 nog niet kan dit helpen? We hadden er zo'n +/- 200 visjes in zitten. Was geen enkel probleem volgens de winkelier. Nu nog +/-150 stuks. 12 tal plantjes en enkele oogballen.
    Verlichting wordt automatisch gestuurd maar gaat nooit volledig uit. Ze brandt wel maar 8h op volle kracht verdeelt over 2 periodes ochtend en avond.
    Aquarium is geplaatst eind april.

    Mvg,
    Ivano

    • Hoi Ivano, Zweefalg en groen water kan behoorlijk hardnekkig zijn. Dus goed dat je er achteraan zit. CO2 is wel de beste oplossing op dit soort alg te bestrijden. Je planten gaan er ook beter van groeien en daarmee geef je algen minder kans om zich te ontwikkelen. Zeker eens proberen dus. Groetjes!

  • hoi we hebben onze aquarium al twee keer helemaal leeg gehad en steeds nog zweefalg veel zuurstofplanten erin gedaan wat kunnen we er nog meer aan doen licht ongeveer aan
    groetjes minie geerts

    • Beste Minie Geerts,
      Wat vervelend zeg! Het klinkt alsof je een flinke zweefalgexplosie in je aquarium hebt! Kijk eens op deze website voor tips over de behandeling en oorzaken van zweefalg. :) De oorzaak is waarschijnlijk dat je aquarium in de vakantieperiode overbelicht is geweest en/of teveel blootgesteld is aan zonlicht. Voegen jullie ook CO2 toe aan het aquarium? Wat ik zelf ook nog doe is een nitraat- en fosfaatreduct in mijn filter stoppen, wat algen ook helemaal niet leuk vinden. Mocht je er alsnog niet uitkomen, dan horen wij dat graag! Veel succes en groetjes!

  • een maand geleden zeer ernstige zweef alg gehad in mijn bak van alles geprobeerd uiteindelijk een uv lamp gekocht en weg was de zweef alg na een aantal dagen.
    Wel de lamp aanlaten anders komen de algen terug.

    • Beste janverwaaijen,
      Wat fijn dat de zweefalg nu verdwenen is! Wel wil ik je een kleine waarschuwing geven voor het gebruik van UV-verlichting. Ik heb zelf onderzoek gedaan naar het doden van micro-organismen in ballastwater van schepen. Hierbij werden alle micro-organismen vernietigd door het gebruik van UV. Met alle, bedoel ik dan ook echt alle. Dus ook je goede bacteriën overleven de aanval van UV niet. Iets om toch even over na te denken misschien ;)

  • Hallo allemaal,

    Ik heb een aquarium van 30 liter en veel last van zweefalg. Ik zit aan het einde van de kuur protalon 707 nog zonder resultaat. Ik heb bovenstaand stappenplan gevolgd echter ook gevolgd. Als volgt de gegevens:

    Aquarium staat nu 5 maanden
    Aquarium staat niet in direct zonlicht
    Cabomba planten 3 weken geleden toegevoegd
    Aquarium niet overbevolkt 4 gups 2 plaatjes
    Vissen krijgen niet TEveel voer
    Temperatuur constant 25 graden
    Easybalance had ook geen zichtbaar resultaat
    Filter recent verschoond vervangen cardridge

    Wie heeft er nog tips voor mij?
    Ik weet niet of het verstandig is om binnen 2 weken weer 50% van het water te verversen.

    Gr. Armando

    • Hoi Armando!

      Bedankt voor de duidelijke omschrijving, daar kunnen we wat mee. Zweefalg heeft heel vaak te maken met onvoldoende CO2, Kun je me daar wat meer over vertellen? Voeg je bijvoorbeeld CO2 toe? laat het ons weten!

  • Ik heb een 1m aquarium die erg groenig eruit ziet. Hiervoor(maand geleden) had ik een 80cm aquarium. Van dat water heb ik 50% van het nieuwe aquarium gevuld. De andere 50% heb ik vers water bij gedaan (in kleine stappen verdeeld over 3weken) Mijn lamp staat max 6-8u per dag aan. Zitten genoeg planten in en voeg regelmatig plantenvoeding toe. Mijn vissen fokken als konijnen en zo ook mijn garnalen. Kan dus aannemen dat het water prima in balans is als de vissen er zich op hun gemak voelen. Heb een goeie nieuwe filter in zitten en een bubbeltjes ding. Helaas blijft mijn water nog steeds groen. Wie heeft er nog meer tips? Kan het aan de lampen liggen misschien? Geen idee hoe oud die namelijk zijn

    • Hoi Wendy! Het zou nog aan een aantal redenen kunnen liggen: je aquariumverwarming staat de hoog, of er valt direct zonlicht in het aquarium. Verder komt groen water alg ook vaak voor als er teveel vissenvoer aan het aquarium wordt toegevoegd of als er teveel vissen in je aquarium zitten. Visvoer en teveel uitwerpselen van vissen zijn namelijk een enorme belasting voor het aquarium. Lees deze blog over aquariumvissen houden er maar eens over. Heel veel succes!

  • hallo
    de witte waas noemen wij ook wel waterbloei.en is link voor je vissen ,want t haalt de zuurstof uit t water
    een uv filter is een snelle oplossing zonder problemen
    ik heb een bak van 260 -70-60 binnen 2 dagen helder gekregen met een kleine 9w jbl

    ko

  • Ook mij bak helemaal groen. Gister 50% water ververst e licht naar 8 uur. Morgen zuurstofplantjes kopen. Mijn vraag hoe vaak moet ik 50% verversen ? Ieder dag, om de sag, anders?

    • Hoi Patricia,

      Je moet zeker niet elke dag 50% vervangen want daarmee verstoor je het evenwicht teveel (ookal lijkt die nu even weg in je aquarium). Eenmaal 50%, probeer dan om de dag 10% water te verversen, ongeveer een keer of 5. Die zuurstofplanten zijn inderdaad een goede stap. Mocht dit allemaal niet werken, laat het even weten dan kijken we verder!

  • Onlangs aquarium terug opgestart.
    1ste week helder water, nu steeds last dat het water groen wordt.
    Ben nu waterpest gaan halen en gedeelte van water ververst, duur van de belichting ook verminderd.
    Toch wordt het water na een dag of 3 terug groen.
    Na hoeveel tijd geeft die waterpest effect? 3 stuks op een bak van 60liter??

    Jaren is alles goed gegaan, is de eerste keer dat ik begin te sukkelen met mijn aquarium.

    • Hoi Liesje! Omdat je aquarium net is opgestart is het water nog niet in balans. Daardoor ontstaan algen. Nu is het water groen, de volgende keer kan er een witte waas in je aquarium zijn. Om het water in balans te krijgen is het inderdaad verstandig Waterpest en Cabomba te kopen. 3 stuks is niet zoveel, ik zou er zelf een stuk of wat bijgekocht hebben. Dan nog heeft het een kleine 2 weken nodig. Pas daarna zou ik je aquariumvissen toevoegen. 60 liter is relatief klein dus het water is sneller vervuild. Hoe vaak je ook opnieuw een aquarium start, elke keer kan weer wat anders gebeuren ;) Je zit in ieder geval op de goede weg!

Gerelateerde blog