Bruine alg, hoe bestrijd je dat?

Bruine algen worden ook wel kiezelalg of diatomen genoemd. Het is een type alg dat een bruine wat slijmerige laag op stenen, hout, en aquariumplanten achterlaat. Bruine alg tref je vooral aan op je aquariumdecoratie, het aquarium glas en op de bodem. In de strijd tegen bruin alg sta je niet alleen, de Otocinclus affinis eet bijvoorbeeld dit type alg. Wel altijd eerst oorzaak dan gevolg bestrijden!

Wil je snel af van Bruine Algen?

Viezige bruine waas of bruine laag over je aquariumruit, grind of planten? Als je daar snel vanaf wilt moet je twee dingen doen. Heel snel de juiste plantenvoeding halen. En tegelijkertijd een anti algenmiddel toevoegen die wél werkt. Snel weg met die verrekte algen! Beide producten is een selectie uit de anti alg producten categorie.

Mijn oplossing, volg het stappenplan:

 1. Verwijder de bruine alg met bijvoorbeeld een stuk filterwol.
 2. Zorg voor voldoende verlichting, tussen 8-10 uur per dag
 3. Haal al het rotte materiaal uit je aquarium
 4. Koop en plaats snelgroeiende aquariumplanten
 5. Voeg voedingsstoffen toe en de alg zal binnen no time verdwenen zijn

Bruine alg ontstaat vooral bij nieuw opgestarte aquaria. Een te hoge PH-waarde en een zwakke verlichting zijn vaak oorzaken van bruine alg. Gelukkig groeit deze alg niet snel uit tot een ware plaag en is bruine alg gemakkelijk te bestrijden.

Waarom ontstaat bruine alg en hoe verwijder je het?

Net zoals bij vele andere algen kan er bij de bruine alg meerdere oorzaken aangewezen worden. De meest voorkomende oorzaken mét oplossingen worden in de navolgende lijst weergeven.

 • Nieuw opgestart aquarium- Geen nood, de alg zal binnen een aantal weken zelf verdwijnen.
 • Licht (1):Onvoldoende licht- Zorg ervoor dat er voldoende lichtintensiteit in je aquarium is. Houd je 8 uur aan, maak er dan (tijdelijk) 10 uur van. Blijft de alg ook bij 10 uur licht? Ga dan over op een andere oplossing. Anders zal het ene type alg verdwijnen, maar een ander type zoals draadalg of baardalg er voor terugkomen.
 • Licht (2):Versleten lampen- Weet jij hoe lang je lampen al in je aquarium zitten? Als je geen LED-lampen hebt, is de kans groot dat de lampen na 1 jaar zijn versleten. Mocht je ze vernieuwen, doe dat dan stapsgewijs: vervang per week één lamp.
 • Hoge PH-waarde- Koop een teststrip en controleer je PH-waarde. Is deze te hoog, voeg dan CO2 toe om de waarde te verlagen. Of leg een beetje turf in je filter, dit heeft invloed op de zuurgraad van het aquariumwater en daarmee je PH-waarde. Turf haal je bij iedere gerenommeerde aquariumzaak.
 • Slechte plantengroei- Groeien je planten niet goed? Grote kans dat daardoor deze alg het prima naar zijn zin heeft. Koop snelgroeiende aquariumplanten zoals Cabomba en Waterpest en zorg dat je aquarium voldoende voedingsstoffen heeft, zodat de planten ook goed kunnen groeien.

De basis voor algen vrije aquaria is balans

Zoals naar voren is gekomen komt bruine alg vooral voor bij net opgestarte aquaria. Het grootste probleem is namelijk dat het aquarium nog niet voldoende in balans is. De micro organismen die verantwoordelijk zijn voor het in balans houden van je aquarium zijn gewoonweg niet voldoende ontwikkeld of gewoonweg verstoort.

Tekenen van een aquarium dat wel in balans is, is een weeldige plantengroei waarbij de bladeren er natuurlijk en gezond uit zien. Kijk jij wel eens naar je aquariumplanten? Gewoon eens doen en kijken wat opvalt. Lees het artikel over aquariumplanten houden eens voor meer informatie. Bruine alg is dan snel verleden tijd!

Kijk voor meer oplossingen ook eens op de pagina over  Algen Bestrijden!

Een vraag aan jou…

Wat zijn jouw praktische ervaringen met bruine alg? Of heb je nog vragen of toevoegingen over het bestrijden van bruine alg? Laat een reactie achter!

4.4 / 5 ( 106 stemmen )

Laat reacties zien (58)

 • Hoi, sinds vorige week nieuwe aquarium wegens mel in de vorige. Nu begint alles bruin te worden het raam en de filter. Nochtans zijn.de planten in gezonde condities. Wat zou er mis zijn

  • Een bekend verschijnsel in een startend aquarium. Ververs eens om de 10 dagen 25% water en maak gebruik van extra snel groeiende planten. Hoornblad, Belgisch groen, Sterretjes, eikenbladvaren bijvoorbeeld.

 • Hallo

  Ik heb/had iets dat ik nergens heb beschreven gezien, maar het is bruin, lijkt op alg en is zeer irritant.
  Het is heel licht ( lijkt wat op watten ) en wanneer je het water in de buurt in beweging brengt laat het gemakkelijk los.
  Het groeit op planten, kienhout, ruiten, maar niet op de zandbodem.
  In het verleden is het zonder ingrijpen wel eens verdwenen, maar de laatste keer moest er een nitraatverlagend middel aan te pas komen. ( of misschien verdween het weer spontaan ? )

  De waterwaarden van mijn 250 liter bak zijn normaal en er is genoeg licht. Een krachtig buitenfilter zorgt voor een goede doorstroming.
  Ik ben deze vorm van alg ( ? ) nog niet online gevonden.
  Mijn vraag: wat is het en behandel je het als alg en hoe voorkom je het.

  • Wat je beschrijft lijkt op roetalg. Dat is een zeer hardnekkige, maar gemakkelijk te bestrijden algensoort. Googel eens Willem van Wezel roetalg. Hij beschrijft een perfect werkende methode met waterstofperoxide om dit probleem op te lossen. Succes.

   • Hallo Aquariumfans

    Het probleem is opgelost. In het verleden spontaan verdwenen. Nu ook ? Of toch d.m.v een algenbestrijdingsmiddel ( terwijl het geen alg, maar een bacterie is )
    Misschien heeft de bak een evenwicht gevonden. Dat krijgt -ie wel zolang je maar niet aan die waterverversnonsens meedoet.

    Groeten
    Peter.

 • Ik heb over 4 weken enkele nieuwe kleine visjes gekocht en in mijn aquarium bij de andere gedaan, sedert dan worden mijn steentjes en alles wat erin staat bruin, De aquarium staat al 1.5 jaar perfect en niets van problemen gehad, er zijn geen echte plantjes en er is dagelijks voldoende licht, wat kan de reden zijn? Kunnen de nieuwe visjes dat meegebracht hebben? Grts

  • Het zou kunnen dat er sporen van algen met het water waarin de vissen zaten zijn meegekomen. Misschien een heel klein beetje FloraCarbo wekelijks toevoegen. Niet teveel doen. Groetjes

 • Wij hebben denk ik,een half jaar een zoutwater aqarium, maar nog helemaal geen plezier van gehad,
  hij zit helemaal onder de bruine alg, we hebben er al voor honderden euro's aan gedaan, en nog niet goed.
  We hebben hem in Rijssen gekocht bij AQAU DEVO.
  Het koste heel veel geld, maar nog weinig plezier er van gehad..
  Vr Gr Linda

 • Als je van bruine alg af wilt dan moet je er gewoon voor zorgen dat de water waarde en balans tussen bacteriën etc goed is. Zorg ervoor dat je niet langer dan 6 of 8 uur per dag je licht aan hebt staan. Elke aquarium is anders en unique! Zorg ook voor voldoende water bewegeging. Helpt enorm.

 • We hebben Jewel 160 liter, 2 jr geleden vissen en slangetjes overgezet en alles ging fout. Opnieuw gestart en ging goed. Mnd geleden witte stip en deze behandeld. Daarna bruine alg, planten vervangen en minder. Aquarium is ook hoog ipv breed. Advies van jullie voor behandeling bruine alg gevolgd, ook langer verlichting aan, geeft ook de plantenvoeding(deden we al).Echter planten worden nu weer bruin(2 weken oud). Wel minder troep op bodem maar de zuil van filter blijft bruine aanslag hebben. Wordt er moedeloos van. Wat kunnen we nig doen?

  • Bruine alg in combinatie met het niet groeien van de planten duidt vaak om te weinig licht. Haal er eens een deskundige van een aquarium vereniging in de buurt bij. Beperk je voor wat betreft de planten even tot de snelle groeiers. Succes en groetjes!

 • Nadat ik nieuwe steentjes (blauwe) op de bodem heb gelegd moet ik om de paar weken nieuw groen kopen. Er is wel wat alg-vorming maar niet heel veel.

  • Waarom heb je blauwe steentjes genomen. Dat is een erg onnatuurlijke kleur. Als je planten op lange termijn goed wilt houden dan is een goede verhouding nodig tussen licht, waterkwaliteit en plantenvoeding. Probeer die verhoudingen goed te krijgen, dat scheelt veel schoonmaakwerk. Groetjes

 • Ik ben zeker geen beginner, maar heb veel problemen met mijn aquarium.
  Veel bruine alg en slechte groei. Ph 7 en daglicht (2 tl5 en 1 led) circa 10 uur aan.
  Gebruik profito, niet te veel vissen.
  Op de een of andere manier krijg ik mijn bak niet aan de gang.
  Voor jouw idee: ik heb in het verleden meegedaan aan huiskeuringen dus graag een onderbouwd en wetenschappelijk antwoord. Ik heb echt even geen idee.....( o ja nu Nitraat minus aan het proberen maar werkt ook niet).....help

  • Beste Raymond,
   Leuk dat je een ervaren aquariumhouder bent die aan huiskeuringen. Ben je 1e geworden in je district? Wat zijn de afmetingen van je aquarium? Een wetenschappelijk verantwoord antwoord is wel een hele zware eis ????

   Bruine alg kan duiden op een gebrek aan licht. Het is altijd een balans vinden tussen licht en watersamenstelling. PH7 is goed voor het gemiddelde A1 aquarium, maar wat is je Ms en wat is je KH. Heb je al eens getracht de RedfieldRatio methode toe te passen?

   Het meten van KNO3 en PO4 en de gegevens invoeren in de calculator kan een indicatie geven. Je gebruikt Profito. Conform de gebruiksaanwijzing? Of anders?
   Heb je CO2? Ik heb iets meer info nodig voor een onderbouwde suggestie.
   Vraag er de toppers van je aquariumvereniging er ook eens bij. Groetjes!

 • Hoi, ik heb sinds 2 maanden mijn zoetwater aquarium omgezet naar een brakwater aquarium. Nu heb ik allemaal nepplanten en een hoge ph door het zout natuurlijk. Nu heb ik sinds 2 weken last van ontzettend veel bruine alg. Wat kan ik hier tegen doen?

  • Misschien moet je toch eens uitzoeken of er snel groeiende planten zijn die wel in brak water gedijen. De natuur haar gang laten gaan werkt vaak het beste. Groetjes!

 • Ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken, ik ben 10 jaar en heb ongeveer 2 of 3 maanden een aquarium. Ik heb de lamp bijna nooit aan en heb daarom denk ik bruine alg, maar steeds als ik mijn aquarium lamp aan doe, denkt mijn mannetjes betta vis dat hij een andere man ziet en raakt helemaal gestrest enzo. Wat nu?

  • Blijkbaar spiegelen jouw ruiten aan de binnenkant als het licht aan is. Misschien kan je er een achterwandje en twee zijwandjes in zetten of de ruiten aan de buitenkant afplakken met zwart papier. Als je dat doet moet je die ruiten ook maar niet meer schoonmaken. Dan komt er een beetje alg op en verdwijnt de spiegeling. Voor je plantjes is het beter als het licht wel 10 tot 12 uur per dag aan zou zijn. Ik vind het wel heel mooi dat je als tienjarige je al zo verantwoordelijk voelt voor je vissen. Succes ermee. Groeten !

 • Hoii, ik heb nu al een aantal jaar een aquarium op mijn kamer staan en er blijft maar vies bruin spul op de grond liggen en bruin spul aan de ruit kleven. Er wordt steeds geadviseerd om eerst alles te verwijderen, maar ten eerste weet ik niet hoe en ten tweede komt het steeds terug keren. HELP!!

  • Voer je misschien te veel, zijn het rottende plantenresten? Hoe is de bak verlicht? Ververs je regelmatig wat water? Ik heb meer info nodig om hier op te kunnen reageren. Laat het me weten. Groetjes

 • Hoi, ik heb een 300 liter bak, met CO2 systeem (dus niet de easy carbo) en de PH houd ik met PH- rondom de 6,5 a 6,8. Ik heb een externa filter met een hogere potentie, ik voeg er ook wel eens bacterien bij. DE lampen staan op 8 uur, LED lichten, naast de standaard strip heb ik er twee blauw/witte strips erbij. Ik heb al een nieuwe besteld die meer lumen geeft, ook blauw/wit. Ik ververs iedere week rondom 40% van het water en voeg erna stikstof, ijzer en kalium/fosfor toe naar de aanbevolen hoeveelheden. Er zitten 15 zebras, 6 regenboogvissen, 4 gouramis, 2 goudbarbeeltjes en 2 ramirezis, gestreepte meeval en 3 corridoras. Verder wat garnaaltjes. Nu heb ik (of het aquarium haha) last van bruine algen, misschien teveel vissen? Graag verneem ik uw mening, ik woon op de Canarische Eilanden en ben qua informatie aangewezen op websites, waaronder deze geweldige site!

  • Om te beginnen zou ik de lampen langer laten branden. 10-12 uur. Het aantal vissen is aan de hoge kant maar naar mijn idee nog wel acceptabel. Als dit niet helpt een kuurtje met Flora Carbo proberen. Groetjes

 • Ik heb net een nieuw aquarium van 400 liter, zitten nu 35 kardinalen en 6 corydoras in. Krijg nu last van bruine algen op mn planten. Komt dit doordat het net nieuw is?
  (Led) licht staat van 9:00 tot 23:00 aan, is dit misschien te lang?

  Groetjes auke

  • Best Auke,
   Eigenlijk heb je zelf al het antwoord gegeven en kan het zijn dat de bak eerst nog biologisch in evenwicht moet komen en dat duurt een paar weken. Ik ga er vanuit dat je co2 op de bak heb staan Probeer je PH waarde onder de 7 te krijgen bv 6.8 en voeg om de dag 10 ml carbo toe, je zal zien dat de algen minder worden. Wees voorzichtig met de led probeer wat te doseren met minder uren.
   Led verlichting kan het nog steeds niet winnen van TL (geloof me ik spreek uit ervaring)
   Groetjes!

 • Hallo.

  Wij hebben sinds 2 maanden een aquarium van 60 cm breed met 1 moedergup en ca 20 jonge guppies. Nu wordt de zijkant van het aquarium (het glas) bruinachtig en ook op de nepplantjes komt een bruinachtige aanslag. Wat kan ik hier het beste tegen doen?

  • Vloeibare CO2 kan helpen, maar zo nu en dan zal je er toch met je handen in moeten om de ruiten schoon te maken en de kunstplanten eruit halen om deze schoon te borstelen en af te spoelen. Onderhoud is nou eenmaal onvermijdelijk. Groetjes!

 • Ook kan dat liggen aan kiemhout, heb ik ook gehad, in dat geval, op kool filteren.

  • Beste Jim,
   Bedankt voor deze waardevolle aanvulling! En fijn dat het toch goed gaat samen met de maanvissen. Het is altijd even afwachten; de ene keer gaat het wel, de andere keer niet. Dit hebben wij zelf ook al mogen ervaren. We wensen je nog veel plezier met je aquarium!

 • Hallo AquariumFans,

  Ik heb ook een vraag over de bruine alg.Ik heb een jewel vision 260.Met sera led verlichting en dimbaar.
  Deze staat nu ingesteld op 12 uur.
  Aangezien mijn PH waarde te hoog is 8,5 heb ik een co2 systeem aangeschaft.
  Door de co2 toevoeging zou de ph moeten zakken.Alleen is mijn vraag nu.Hoe weet ik hoeveel co2 ik moet toedienen.Zodat mijn bruine alg ook verdwijnt.Heb dit probleem namelijk al 2 maandag :S
  Graag hoor ik de reactie.

  Alvast bedankt!

  • Hoi Ray,
   Wat vervelend, maar je bent op de goede weg! Hoeveel CO2 je aan je aquarium moet toevoegen hangt af van veel factoren. Er is een basisformule, maar afhankelijk van bijvoorbeeld de hoeveelheid vissen en planten en hoe lang je verlichting brand, kan dit iets meer of minder zijn. De basisformule is: Aantal bubbels per minuut = (aantal liter water x carbonaathardheid (dH)/50). Daarna is het even een kwestie van afwachten wat dit met je aquarium doet. Het zal namelijk eerst weer moeten stabiliseren en of dat direct invloed heeft op je bruine algen is zo moeilijk te zeggen. Probeer het eerst eens uit en heb wat geduld. Succes!

  • Vaak zie je het bij nieuwe bakken of die nog maar kort draaien en dan gaat het vanzelf weer weg. Het is vaak een bacterieprobleem of teveel belasting eigenlijk dus.

 • Ik heb zelf de ervaring dat als de bruinalg hardnekkig is dat een stootkuur carbo ook kan helpen.

  • Hoi John! Bedankt voor je toevoeging. Hoe heb je dat toen opgepakt? Dat is wel interessant om te weten! Thanks!

 • Dag,

  Ik heb een ciano 20l
  Met nu nog maar baby guppy's die het goed doen. Maar hier ook is mn water bruin en mn planten enzo.
  Ik heb er een 48led lamp op met 12x blauw en 36 wit die 10 uur aanstaat. Verder zitten er cabomba aquatica's in. Geef profito voeding en een bio-co2 systeem die word via mijn filter in mn aquarium geperst. Aquarium is weer volledig ververst i.v.m besmetting.
  Wat kan ik doen want de vorige keer had ik heel lang last van bruin alg en ben nu bang dat dit weer zo lang gaat duren 2mnd ong.

  • Hoi Arif. Wat leuk dat je guppies hebt! Als je bruine algen wilt verminderen, zorg er dan voor dat de aquariumplanten goed groeien. Een betere wegwijzer is er haast niet. Je hebt een vrij klein aquarium en daardoor is de kans op vervuiling een stuk groter. Dat veroorzaakt weer algen zoals bruine alg. Maar het moet kunnen. Zoals gezegd zorg dat je planten goed blijven groeien. Groetjes!

 • Ik heb twee goudvissen in een 20 liter aquarium, op de bodem liggen kiezels. Dit aquarium staat niet bij een raam, licht zet ik overdag aan, ongeveer 10 uur per dag. We verschonen het elke week. Maar toch zijn de witte kiezels na een dag of 3 bruin en glibberig. We kopen eens per maand een nieuw plantje omdat die vissen de meeste planten slopen. Kan ik iets doen aan die alg?

  • hallo May,

   je houd je goudvissen helaas veel te klein (net als velen, met dank aan dierenspeciaalzaken en de gewoonte van goudvissen in kommen). Ze hebben minstens 50 liter per vis nodig, zoniet zal je water eigenlijk altijd te vies zijn en zul je nooit echt van alg af komen, dit is helaas dus ook schadelijk voor je vissen. De buitenkant zal op een gegeven moment stoppen met groeien, de binnenkant gaat door, waardoor uiteindelijk de organen elkaar gaan verdrukken.

   • Goed gezegd Casper! Het aquarium is inderdaad te klein en goudvissen zijn enorme vervuilers. Het verbaast me dus ook niet dat het grind na verloop van tijd bruin wordt. Let ook goed op de aquariumplanten. Daar moeten er voldoende van zijn én ze moeten goed groeien. Dan zul je van bruine algen weinig last meer hebben. Groetjes!

 • Bruinalg zie je ook wel in bakken met veel licht en er zijn heel veel soorten diatomen met elke hun eigen voorkeur. De oorzaak ligt meer in het feit denk ik dat de belasting te groot is en je dus nog te weinig bacteriën hebt in je bak.
  De verhouding belasting/bacterien is dus nog niet goed in zo n geval.

  • Hoi John. Super bedankt voor je toevoeging, klopt helemaal. Groetjes!

 • heb ook last van bruin -rood water verder helder 14 dagen terug nw filter in gedaan en nu bruinig water wat kan ik daar tegen doen zit niks van hout in en ook geen echte planten vissen doen het wel goed

 • Ik gebruik bio-bact, bij de wekelijkse water verversing voeg ik telkens terug een grammetje toe.
  Mijn bewoners vinden het een snoepje als ik het oplos met water uit het aquarium en dan door de stroming zich laat verspreiden. Zelf gebruikte ik dit voor de binnenvijver in de loods, daar heb ik nooit algen. Daar ik plots last kreeg van baardalgen in het aquarium ben ik het ook voor aquarium beginnen gebruiken, veel effectiever dan de vloeibare oplossingen. Geen last meer van algen en bij de test altijd een perfecte water kwaliteit. Maar wekelijkse water verversing is zeker noodzakelijk bij een goed bevolkt aquarium.

 • Hallo Aquariumfans,

  Heb een start aquarium soort Malawi en heb geen planten maar wel steen.
  De verlichting staan 8uur aan en krijg op mijn steen bruinalg hoe en wat kan ik er aan doen om het te verwijderen of gaat dat vanzelf weg op het steen.
  Alvast bedankt gr Chris

  • Hoi Chris, houdt het in de gaten maar zeer waarschijnlijk gaat het vanzelf weg. Heb even geduld, bruine alg komt vaker voor bij net opgestarte of te rigoureus schoongemaakte aquaria. Houd ons op de hoogte en groetjes!

 • Zelf denk ik dat het meer te maken heeft met een te weinig aan de juiste bacterien waardoor je een te hoge belasting krijgt. Vandaar dat je et vaak ziet bij net gestarte bakken of waar de bodem of filter is vervangen. Geduld is vaak de oplossing. Er zijn heeeeeel veel soorten diatomen met elk hun eigen wensen/eigenschappen.

  • Hoi John, eens! Het heeft inderdaad te maken met een balans die niet in orde is. Nu heeft niet iedereen evenveel geduld maar nodig is het wel. Hoewel er ook voorbeelden zijn van aquaria waar de Bruine alg hartnekkiger is dan normaal gesproken het geval is. Bedankt in ieder geval voor je toevoeging! Groetjes!

 • om de 2 dagen zijn mijn ramen groen ik wordt er een beetje gek van de bak staat al ruim een jaar met totaal 8 zebra chiclides en 4 algen eters de bak staat niet in de zon alleen maar in schaduw van het huis
  de verlichting is blauw en wit (led) weet iemand raad
  mijn water waardes zijn helemaal goed
  en ook verschoon ik het water om de 2 weken

  • Hoi Danny heb je wel eens geprobeerd CO2 toe te voegen, in combinatie met plantenvoeding? Zorg voor voldoende planten. Groeien deze niet of niet goed, dan is dat de oorzaak van je algengroei. Zorg ervoor dat die planten goed groeien en je alg zal verdwijnen. Let maar op! Sterkte!

 • Ik heb een vraag mijn planten groeien niet optimaal gebruik wel de estimative richting lampen zij 2x t5 24 watt daylite van Juwel brandduur 12 uur zou het beter zijn dat ik een van deze lampen vervangt voor de nature t5 van Juwel blijf namelijkook last houden van bruine alg

  • Hoi Huib, voordat je allemaal nieuwe aquariumspullen gaat aanschaffen zou ik eerst de basis goed krijgen. Probeer je lichtduur niet langer te hebben dan 8 uur per dag. Zorg dat je aquariumplanten goed groeien. Kijk dan of de bruine alg weg gaat. Zo niet, laat het ons weten en we helpen je verder!

 • Bruine alg. Ook als eens last van gehad. Ik ken maar een vis die daar niet vies van is. En ik heb er zo zes in mijn aquarium rondzwemmen : de Sturiosoma panamense. Er bestaan nog andere nauw verwante en (sterk) gelijkende Sturiosoma soorten. Maar voor zover ik weet hebben die verwanten geen interesse in die bruine alg.

  • Hoi Etienne,
   En nogmaals bedankt voor de reactie. Hier hebben we wat aan!

 • Het gebruik van hout in het aquarium ? Is het wel kienhout ? Indien niet : dan krijg je een bruinig watertje door rottend hout. Bij het opstarten van een nieuw aquarium. gebruik je bodemgrond - grint ... ? Spoel je dit eerst eventjes uit ? - en zeker dat zand dat als bovenste laag moet dienen - om de overtollige ballast hieruit weg te spoelen ? Want zeker weten : die zit er in.

  • Hoi Etienne,
   Bedankt voor je reactie. Lijkt me een goede toevoeging. Voordat je bruine algen gaat bestrijden moet je inderdaad wel zeker zijn dat het over bruine algen gaat. Bruinig water is heel wat anders. Wat je zegt, toevoeging van hout is er een oorzaak van (goed met kokend water uitspoelen).

 • hallo ik heb een paar weken een aquarium maar mijn water is bruin hou kan dat als ik vragen mag mvg arend

  • Dag Arend!
   Natuurlijk mag je dat vragen. Je water is zeer waarschijnlijk bruin omdat je aquarium net nieuw is. Het biologisch evenwicht is nog niet ideaal en dat zie je terug in je aquarium. Dat kun je op heel veel verschillende manieren zien, zoals een witte melkachtige waas, maar ook doordat het water bruinig wordt. Bijvoorbeeld doordat je kiemhout nog wat afgeeft of omdat je substraat zogeheten silicaat afgeeft.

Gerelateerde blog