Aquariumvissen kiezen en houden

Wist je dat de meeste aquariumvissen tussen de 10 en 20 jaar oud kunnen worden? Vaak worden aquariumvissen zonder voorkennis in een aquarium gedaan. Hierdoor is het aantal dat onnodig sterft bijzonder hoog.

Snel gezondere aquariumvissen?

Dode aquariumvissen zijn vreselijk om te zien. Veel overlijdensgevallen kunnen helaas voorkomen worden. Door onvoldoende kennis gebeurd dit gewoon te vaak. Om mijn aquariumvissen goed te beschermen, gebruik ik een middel dat proactief de weerstand verhoogt. Hiermee voorkom ik veel ellende zoals visziekten. Een aanrader!

Aquariumvissen
Aquariumvissen

Aquariumvissen kiezen, kopen en houden kun je dan ook het beste doen, met een aantal vereisten voor de vis in het achterhoofd. Net als bij aquariumplanten draait het bij het houden van gezonde aquariumvissen allemaal om balans.

Balans is het toverwoord omdat een goede balans in je aquarium, het aquariumwater gezond en en natuurlijk houdt. Hierdoor ontstaan minder snel ziektes en vervelende bacteriën. Let in een aquariumwinkel dus altijd goed op hoe het aquarium waar de aquariumvissen inzetten oogt. Wat goed is te weten over aquariumvissen vind je in deze blog.

Vereisten voor je aquariumvissen

Goede waterkwaliteit

Net zoals je geen pinguïn in de Sahara zet, moet je geen Afrikaanse vissen in een omgeving zetten die geschikt is voor  zalmen uit het Noorwegen. Met andere woorden: kijk naar de PH-waarde (zuurgraad) van je aquariumwater en houdt daar de juiste vissoorten bij. Kijk voor meer informatie eens op de blog over de top 10 vissen voor beginners.

Sociale omgeving

Sommige aquariumvissen gedijen het beste in een school, terwijl andere zeer territoriaal zijn ingesteld. Kijk dus voor aankoop of een vis bijvoorbeeld een harem vormt, solitair leeft of een groepsvis is. Doe je dat niet, dan levert dat veel stress voor de vissen op, hierdoor stijgt de kans op ziekten aanzienlijk.

Optimale temperatuur

Net zoals bij de waterkwaliteit hebben vissen uit diepe meren andere behoeften dat vissen uit een modderplas. Zonder de juiste temperatuur verliezen aquariumvissen hun kleur, zijn ze minder actief en neemt de sterfte op lange termijn toe. Als je het echt niet weet, houd dan 25 graden aan.

Niet teveel vissen bij elkaar (bezettingsgraad)

Teveel vissen leidt tot een onstabiel evenwicht in je aquarium. Dit komt door de hoge organische belasting. Alg en sterfte zijn daarvan het gevolg. Over het algemeen is hoe minder vissen des te beter je aquarium stabiel te houden is. Houdt daarom de onderstaande formule aan en streeft naar een bezetting van maximaal 0,5 cm vis per liter:

Kleine bezettingtot 0,3 cm per liter
Normale bezetting0,3-0,5 cm per liter
Forse bezetting0,6-1,0 cm per liter
Kritische bezettingmeer dan 1 cm per liter

Vb. een aquarium van 50 liter met 5 maanvissen van 5 cm heeft een bezetting van 0,5 vis per liter (5×5=25/50=0,5).

Verlichting, filter & stroming

Als algemeen uitgangspunt geldt dat hoe meer aquariumvissen, hoe sterker de filter moet zijn om de hoge belasting aan te kunnen. Ook de verlichting moet aangepast worden aan het soort omdat sommige vissen in bijvoorbeeld schemerig licht leven. Tot slot, vissen die leven in snel stromend water? Pas de stroming er op aan.

Inrichting op soort

Vissoorten vragen om een inrichting die bij hen past. Zo hebben veel dwergcichliden behoefte aan drijvende planten, hebben baarzen behoefte aan steenophopingen en verschuilen meervallen zich graag onder wortel begroeiing.

Eet gewoonten

Bij de keuze van je vissen is het belangrijk te kijken naar de eetgewoonten van een vis. Voor sommige vissen is vlokvoeding onvoldoende. Deze hebben levend voedsel nodig. Daarmee stijgen de kosten weer. Let daar van te voren dus goed op.

Hoe oud worden je aquariumvissen?

Aquariumvissen leven veel langer dan in het algemeen wordt aangenomen. Om me heen hoor ik vaak dat het al een prestatie is een vis één jaar in leven te houden. Let wel, zalmpjes en meervallen worden vaak ouder dan 10 jaar. Modderkruiper? Ouder dan 10 jaar. Cichliden? Tussen de 5 en 10 jaar.

Met de juiste vereisten bereiken je aquariumvissen een respectabele leeftijd. Bovendien scheelt het veel geld. Een beetje kennis van je aquariumvis en je geeft hem een prachtig cadeau: een langer leven.

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

12 Reacties
 1. Petra zegt

  Dank je,
  Heb veel informatie gekregen voor het starten van mijn aquarium 110 liter.
  Voor ik visjes plaats laat ik het nog 2 weken indraaien.
  Denk er straks tetra’s, barbelen en wat roodkop zalmpjes in te plaatsen.
  Advies is meer dan welkom. Petra.

  1. Aquariumfans zegt

   Begin met de sterkste, dat zijn denk ik de barbelen. Een week later de volgende, de tetra’s en weer een week later de roodkoppen. Zorg er voor dat je de bak niet overbevolkt. Groetjes

 2. Renaat zegt

  Kan men Amerikaanse cicliden bij steken als er al 2 van 20 CM in de aquarium zitten.Het zijn pauwoogcichliden?

  1. Aquariumfans zegt

   Het kan, maar ze moeten al redelijk van formaat zijn en je loopt altijd het risico dat de huidige bewoners, de pauwogen, geen nieuwkomers binnen hun territorium dulden. Dan heb je een probleem. Houd het goed in de gaten.

 3. van hemeldonck zegt

  beste, ik ben in blijde verwachting naar mijn nieuwe aqarium van 2 meter op 50 cm.
  maar ik besef goed dat ik de keuze moet maken met welke vissen ik wil starten en waar ik het beste het makkelijkste andere vissen kan bij zetten. ik heb deze speciaal gekocht om toch iets grotere vissen er bij te kunnen zetten.
  welk soort is raadzaam om mee te starten en nadien bij te zetten. het liefst wil ik in de richting cichiliden gaan.
  kan mij daar iemand bij helpen.

  alvast vriendelijk bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Dit is eigenlijk iets waar niemand je bij zou moeten helpen. Je start een aquarium omdat je bepaalde vissen wilt houden, niet andersom. Meestal heb je bepaalde voorkeuren. Een groot aquarium stelt inderdaad in staat om grotere vissen te huisvesten, maar bedenk dat kleine vissen in zo’n grote bak relatief veel meer ruimte hebben om natuurlijk gedrag te vertonen. Mijn stelregel is: Grote vissen maken het aquarium weer klein(er). Ik wens je wijsheid.

 4. Stefan zegt

  Kan je altijd Malawi vissen bijzetten

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Stefan, waarbij precies bedoel je? Groetjes

 5. Bert zegt

  Kan iemand mij vertellen hoeveel vissen hier ongeveer in kunnen

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Bert! Waarin precies? Heb je wat meer info? Groetjes

 6. Jan zegt

  Beste

  Allereerst bedankt voor deze prachtige site boordevol met nuttige informatie. Ik heb bijvoorbeeld nog nergens zoveel relevante info over led-verlichting aangetroffen als hier.
  Ik zit als beginner met de volgende vraag. Ik heb in mijn bak van 300 liter een aantal rode planten met een hoge licht behoefte staan zoals althernantera roseafolia, nymphia lotus, ludwegia repens rubin. Betekent dit dat ik geen dwergcycliden kan houden omdat deze juist liever een schemerige omgeving prefereren? Verder zou ik graag willen weten of apistogramma borelli of cacatoides, laetacara curviceps, microgeophagus altispinoza en corydoras pygmeus en kardinaal tetra,s bij elkaar kunnen, Deze laatste 2 heb ik al en daar zoek ik eigenlijk een andere soort bij met wat ander gedrag, maar wel vreedzaam. Moet ik daarvoor mijn rode planten wegdoen en planten met een lagere lichte hoefde kiezen?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Jan,
   Bedankt voor je compliment! Daar worden wij heel blij van  Dwergcichliden zijn er in vele soorten en je kan ervoor kiezen om een speciaalaquarium voor ze in te richten (met gedimd licht), maar ze kunnen ook prima in een gezelschapsaquarium. Dit laatste kan alleen als het aquarium dicht beplant is, er voldoende schuilgelegenheid is in de vorm van holen en de bodem donker is. In jouw geval hoef je dus je planten niet weg te doen, als je verder maar aan deze voorwaarden voldoet. Als ik het goed begrijp ben je verder op zoek naar een dwergcichlide die past bij je kardinaaltetra’s en kleine corydorassen. Met je Mikrogeophagus altispinosus zit je wel veilig, de andere soorten die je noemt kunnen qua watersamenstelling en/of vreedzaamheid toch niet zo heel goed. Andere soorten waar je misschien niet aan gedacht hebt zijn: Apistogramma agassizii, Apistogramma hippolytae, Apistogramma steindachneri en Apistogrammoides pucallpaensis. Geniet van je aquarium!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.