fbpx

Aquariumvissen kiezen en houden

Wist je dat de meeste aquariumvissen tussen de 10 en 20 jaar oud kunnen worden? Vaak worden aquariumvissen zonder voorkennis in een aquarium gedaan. Hierdoor is het aantal dat onnodig sterft bijzonder hoog.

Snel gezondere aquariumvissen?

Dode aquariumvissen zijn vreselijk om te zien. Veel overlijdensgevallen kunnen helaas voorkomen worden. Door onvoldoende kennis gebeurd dit gewoon te vaak. Om mijn aquariumvissen goed te beschermen, gebruik ik een middel dat proactief de weerstand verhoogt. Hiermee voorkom ik veel ellende zoals visziekten. Een aanrader!

Danio margaritatus - Rasbora Galaxy
De Danio margaritatus ofwel de Rasbora Galaxy

Aquariumvissen kiezen, kopen en houden kun je dan ook het beste doen, met een aantal vereisten voor de vis in het achterhoofd. Net als bij aquariumplanten draait het bij het houden van gezonde aquariumvissen allemaal om balans.

Balans is het toverwoord omdat een goede balans in je aquarium, het aquariumwater gezond en en natuurlijk houdt. Hierdoor ontstaan minder snel ziektes en vervelende bacteriën. Let in een aquariumwinkel dus altijd goed op hoe het aquarium waar de aquariumvissen inzetten oogt. Wat goed is te weten over aquariumvissen vind je in deze blog.

Vereisten voor je aquariumvissen

Goede waterkwaliteit

Net zoals je geen pinguïn in de Sahara zet, moet je geen Afrikaanse vissen in een omgeving zetten die geschikt is voor  zalmen uit het Noorwegen. Met andere woorden: kijk naar de PH-waarde (zuurgraad) van je aquariumwater en houdt daar de juiste vissoorten bij. Kijk voor meer informatie eens op de blog over de top 10 vissen voor beginners.

Sociale omgeving

Sommige aquariumvissen gedijen het beste in een school, terwijl andere zeer territoriaal zijn ingesteld. Kijk dus voor aankoop of een vis bijvoorbeeld een harem vormt, solitair leeft of een groepsvis is. Doe je dat niet, dan levert dat veel stress voor de vissen op, hierdoor stijgt de kans op ziekten aanzienlijk.

Optimale temperatuur

Net zoals bij de waterkwaliteit hebben vissen uit diepe meren andere behoeften dat vissen uit een modderplas. Zonder de juiste temperatuur verliezen aquariumvissen hun kleur, zijn ze minder actief en neemt de sterfte op lange termijn toe. Als je het echt niet weet, houd dan 25 graden aan.

Niet teveel vissen bij elkaar (bezettingsgraad)

Teveel vissen leidt tot een onstabiel evenwicht in je aquarium. Dit komt door de hoge organische belasting. Alg en sterfte zijn daarvan het gevolg. Over het algemeen is hoe minder vissen des te beter je aquarium stabiel te houden is. Houdt daarom de onderstaande formule aan en streeft naar een bezetting van maximaal 0,5 cm vis per liter:

Kleine bezettingtot 0,3 cm per liter
Normale bezetting0,3-0,5 cm per liter
Forse bezetting0,6-1,0 cm per liter
Kritische bezettingmeer dan 1 cm per liter

Vb. een aquarium van 50 liter met 5 guppies van 5 cm heeft een bezetting van 0,5 vis per liter (5×5=25/50=0,5).

Verlichting, filter & stroming

Als algemeen uitgangspunt geldt dat hoe meer aquariumvissen, hoe sterker de filter moet zijn om de hoge belasting aan te kunnen. Ook de verlichting moet aangepast worden aan het soort omdat sommige vissen in bijvoorbeeld schemerig licht leven. Tot slot, vissen die leven in snel stromend water? Pas de stroming er op aan.

Inrichting op soort

Vissoorten vragen om een inrichting die bij hen past. Zo hebben veel dwergcichliden behoefte aan drijvende planten, hebben baarzen behoefte aan steenophopingen en verschuilen meervallen zich graag onder wortel begroeiing.

Eet gewoonten

Bij de keuze van je vissen is het belangrijk te kijken naar de eetgewoonten van een vis. Voor sommige vissen is vlokvoeding onvoldoende. Deze hebben levend voedsel nodig. Daarmee stijgen de kosten weer. Let daar van te voren dus goed op.

Hoe oud worden je aquariumvissen?

De prachtige Clownbotia
De prachtige Clownbotia kan een leeftijd van 15-20 jaar halen

Aquariumvissen leven veel langer dan in het algemeen wordt aangenomen. Om me heen hoor ik vaak dat het al een prestatie is een vis één jaar in leven te houden. Let wel, zalmpjes en meervallen worden vaak ouder dan 10 jaar. Modderkruiper? Ouder dan 10 jaar. Cichliden? Tussen de 5 en 10 jaar.

Met de juiste vereisten bereiken je aquariumvissen een respectabele leeftijd. Bovendien scheelt het veel geld. Een beetje kennis van je aquariumvis en je geeft hem een prachtig cadeau: een langer leven.

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

49 Reacties
 1. Nino zegt

  Hey,
  Ik heb sinds kort een 60 liter staan en ben hem aan het inwerken. Straks visjes kiezen en ik zou graag een echte school kleine visjes willen, liefst met een beetje kleur. Heb je een idee? Daarnaast zou ik een paar garnaaltjes, een slak en enkele kuisertjes erbij steken. Wat denk je?
  Groetjes,
  Nino

  1. Aquariumfans zegt

   60 liter is niet veel voor een school visjes. Je zou dan kunnen denken aan pareldanio’s, bijengarnalen en die slak zou ik voor de zekerheid achterwege laten. Misschien een paar dwerg algeneters, zoals Otocinclus. Succes!

 2. Brian zegt

  Ik heb 180 Liter aquarium Mijn aquarium is 103.5 x 42.7 x 51.1 cm

  Ik ben benieuwd wat voor mooie iets grotere kleurrijke vissen hier in kunnen.

 3. Moniek Pistorius zegt

  Hallo,

  Ik heb zojuist een 25 liter aquarium ingericht met 3 planten en 2 ornamenten.
  Ik ben aan het brainstormen welke (en hoeveel) vissen hierin het beste gedijen.
  Ik zat te denken aan een japonica garnaal als algeneter, en verder wil ik vooral wat mooi gekleurde visjes erin. Hebben jullie tips?

  1. Aquariumfans zegt

   Wel een super klein bakje. Ik zou denken aan micro Rasbora’s, of bijvoorbeeld Pareldanio’s. Vooral niet teveel vissen! Groetjes

 4. Virginie zegt

  Hey, ik ben mezelf aan het inlezen en me 60 liter aquarium draait nu 2 dagen. Heb er 2 houtstronken in en 5 planten. En een goede bodem natuurlijk. Een filter en temperatuur staat al netjes op 24 graden.
  Wil er straks als het tijd is en water goed wat leuks in hebben. Wat raad je me aan? Garnalen vind ik leuk en vriendelijke kleurige visjes. Zal ik er ook nog wat plantjes bij doen??
  Heb er nu al zin in maar duurt nog minimaal 3 weken voordat er wat in kan.

  Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Een goed beplant aquarium wordt over het algemeen door de dieren gewaardeerd en is goed voor de bak. Die planten goed laten groeien zou ik mee beginnen. Daarna inderdaad eens wat leuke vuurgarnalen toevoegen en allicht een kleiner type visje. 60 liter is niet enorm veel dus waak voor overbevolking. Groetjes!

 5. Jamie zegt

  Hallo,
  Ik heb van de week een aquarium van Aqua 20 led gekocht. Die kan maar tot 17liter water. Kleine aquarium heb ik dus.

  Ik vraag me wel af welke visjes ik kan kopen voor de koude water? En is echte planten beter dan neppe planten?

  Ik ben beginner. Dus informatie zou ik wel fijn te vinden om te weten waar ik ermee moet beginnen.

  1. Aquariumfans zegt

   Voor zo’n klein bakje zijn Chinese Danio’s wel geschikt. Niet teveel. Een stuk of 6. Inderdaad, wel graag met echte waterplanten. Succes.

 6. Corin zegt

  Ik heb een juwel primo 110 die staat in te draaien (110 liter)
  Ik zit er aan te denken hier corydoras Panda en neon tetra in te houden. Verder niks anders.
  Beginnen met de panda’s en aantal weken tot maand later de tetra’s.
  Maar ik twijfel aan de hoeveelheid.
  Ik dacht aan te beginnen met 8 corydoras Panda en later 15 Neon Tetra toe te voegen.

  Maar zit er aan te denken om er bij start iets meer in te doen er vanuit gaande dat er altijd een paar uit zullen vallen.
  Zolang ze nog klein zijn kan ik er meer hebben, maar als ze toch allemaal volwassen worden zijn het er denk ik teveel?

  9 á10 panda’s en 18 tot 20 neon tetra zou dat gaan?
  Wat is jouw advies?

  Mij achterliggende gedachte is dat als er een paar uitvallen en je naderhand gaat aanvullen dat je meer risico loopt ziektes in te brengen.

  1. Aquariumfans zegt

   Ik zou die gedachte over het uitvallen laten varen. Je gaat dan meteen beginnen met overbevolken. Geen goede start.
   Ik zou gaan voor 8 panda’s en 12 – 15 neons. Als het aquarium gezond is hoef je helemaal geen uitval te hebben en aanvullen kan toch altijd nog. Groetjes!

 7. Mandy Postma zegt

  Dag
  Wij krijgen een aquarium. We willen graag een koudwateraquarium. Welke vissen zijn dan geschikt? Hoe is dit voor een gewone goudvis? De vissen die er nu inzitten worden los verkocht want die willen graag 21 graden of meer, we zijn dus echt op zoek naar visjes die deze temperatuur ok vinden. In het overzicht van de 10 beginners ossen zie ik goudvis niet staan. Of valt goedvis onder een van de soorten?

  1. Aquariumfans zegt

   De meeste inheemse koudwatervissen worden of erg groot, of zijn beschermd. Dat maakt het wel lastig en daar moet jij je goed over informeren. Goudvissen kunnen wel, maar zodra ze te groot worden moeten ze eigenlijk naar een flinke vijver. Maar er zijn best wel wat uitheemse leuke vissen die koud gehouden kunnen worden. In ieder geval zonder verwarming en op kamertemperatuur. O.a Chinese danio’s, maar ook Notropis chrosomus (Rainbow Shiner elrits). Succes!

 8. Marloes zegt

  Hallo allemaal,

  Sinds afgelopen maandag hebben wij een aquarium van juwel. Is 101x41x50.

  We vragen ons af welke vissen we hier het beste in kunnen houden. We willen vooral kleurrijke vissen. We wilde graag maanvissen maar kwamen erachter dat die in een aquarium horen van 120. Dus helaas voor ons.

  We hebben er nu 7 planten inzitten en een ornament.

  1. Aquariumfans zegt

   De meeste vissen houden van een goed beplant aquarium en veel schuilplaatsen, in combinatie met zwemruimte. 7 planten klinkt niet als een goed beplant aquarium, tenzij je 7 flinke plantengroepen bedoelt. Flink laten doorgroeien of nog een paar bijkopen. De truc tot succes is je planten hard laten groeien. Succes!

 9. Jozia zegt

  Goedenavond, mijn zoon heeft van ons voor zijn verjaardag een Superfish start70 aquarium gekregen. Maar we zijn echte beginners.
  We hebben twee ornamenten en ongeveer 10 planten 2,5 weken laten indraaien. Al een paar keer ververst vanwege de voedingsbodem en een Colombo startset gebruikt. Volgens mijn teststrips zijn alle waardes mooi laag.

  Nu willen we graag visjes gaan kopen! Wat zou een mooie beginners bezetting zijn, voor zo’n bak?

  1. Aquariumfans zegt

   Dat is een bakje van 70 liter. Je zou kunnen beginnen met 4 koraalplaty’s, 8 kegelvlekbarbelen, 6 neontetra’s en 4 panda’s op de bodem. Maar viskeuze is heel erg persoonlijk en sterk afhankelijk van de inrichting van het aquarium. Belangrijk is om er niet teveel vis in te doen. Succes en veel plezier met de hobby.

 10. Danysha zegt

  Hoi,
  Ik heb vorige maand een aquarium gekregen en daar heb ik 5 guppies in zitten. Ik ben hier zo blij mee en vind het zo leuk dat ik nu een nieuw aquarium wil kopen. Ik wil graag een nieuw aquarium hebben omdat ik de siamese kempvis mooi vind en die gaan niet samen met guppies (dat ik heb gelezen). Ik wil een 60 of 70 liter aquarium kopen met een siamese kempvis. Ik heb gelezen dat die met kardinaal tetra’s en kegelvlekbarbelen kan. Ik weet alleen niet of ik en kardinaal tetra’s en kegelvlekbarbelen samen kan houden of dat het aquarium dan te klein is. Kan ik het het beste bij 1 schooltje houden of kan ik beide in een schooltje houden met de siamese kempvis?

  1. Aquariumfans zegt

   Eigenlijk zou ik je adviseren, als je toch wat groter gaat, voor een aquarium van 60x40x40 te kiezen. Dan heb je net wat meer ruimte en dus mogelijkheden. Dat is zo’n kleine 100 liter en daarin kan je de door jou gekozen vissen wel houden. Ik zou dan voor schooltjes van 8 – 10 exemplaren per soort gaan en ruim beplanten. Veel succes !!

 11. pouillard zegt

  Hallo
  Ik heb een rio 180l hoeveel cicliden kan ik houden en welke soorten kan ik er nog bij doen heb nu al 5 yellows

  Mvg patrick

  1. Aquariumfans zegt

   Afhankelijk van de soorten en de grootte van die soorten kan je er meer of minder houden. Ga je ze veel gelegenheid geven om zich voort te planten en kan je de nakweek er gemakkelijk uit vangen, ja of nee? Al die factoren bepalen met hoeveel vis je kunt starten. Als stelregel zeg ik altijd begin een cichlidenbak nooit met een maximum aan vissen, maar kijk hoe ze zich gedragen en beoordeel dan of er ruimte is voor uitbreiding. Succes en groetjes!

 12. Sylvia zegt

  Hoi ik werk op een kinderdagverblijf en heb een plastic bak gekocht van 40 bij 20 cm.glas mag niet.gewoon koud water met een black Molly,2 goudvissen en 2 guppy’s.
  Ik heb nog 1 goudvis en black molly over.deze is erg vervelend voor de andere vissen dus veel vis dood.
  Wat zijn de beste visjes die kunnen overleven en sterk zijn? De kinderen vinden dit zo leuk.
  Moet deze bak ook iedere week verschoond worden? Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   In een dergelijk aquariumpje kan je het beste een groepje eenvoudige guppen houden. Endler guppen zijn mooi en redelijk sterk. Toch zijn dit geen koudwatervissen. Kamertemperatuur is het minimum. Voor goudvissen is het te klein en voor black molly’s te koud. Afhankelijk van de hoeveelheid vissen moet je wekelijks een derde van het water verschonen.

  2. Melvin zegt

   Hoi ik wil een nieuw aquarium. Maar ik heb een kastje waar die op komt te staan. Alleen steekt het aquarium er aan beide kanten 5 cm uit. Is dat erg of kan dat wel. Het wordt een aquarium van 50 liter en nu vraag ik me af wat voor vissen ik daar in kan doen. Kunnen daarin maanvissen.Misschien weet u meer soorten vissen die daar in kunnen. Ik zou dat graag willen weten.

   Groetjes, Melvin

   1. Aquariumfans zegt

    Je zou een plankje onder het aquarium ter grootte van de bodem kunnen bijplaatsen. Maar meestal is het geen probleem. 50 liter is veel te klein voor maanvissen. Niet aan beginnen. Er zijn talloze soorten die wel geschikt zijn, maar daar moet jij jezelf in verdiepen. Succes en groetjes!

 13. Lisa zegt

  Hoi,

  Ik heb gister een aquarium gekocht van ongeveer 70 liter (ciano: aqua 80 LED). Ik was van plan om er een tropisch aquarium van te maken. Zelf ben ik helemaal nieuw in de aquariums en weet niet zo goed welke vissen ik hier in zou kunnen doen. Want ik wil niet dat de ene vis de ander op gaat jagen.

  Groetjes, lisa

  1. Aquariumfans zegt

   Dag Lisa, voordat je aan de aanschaf van vissen begint adviseer ik om eens een paar goede aquariumwinkels te bezoeken en goed rond te kijken om je te informeren. Lees een goed over de soorten die je hebt geselecteerd. Het is voor mij niet zo moeilijk om een vissenbestand door te geven, maar ik vind dat je achter de viskeuze moet staan en van de soorten iets moet weten. Wanneer je een lijstje van de soorten die je gekozen hebt aan mij doorgeeft, dat wil ik daar wel iets van vinden. Ik zou zeggen kijk overal goed rond, praat erover en maak bewuste keuzes. Groetjes en succes!!

 14. Mirjam zegt

  Hallo! Mijn zoon heeft een 50 liter aquarium. Het zand en de planten zitten in het water en hij laat het nu even een week tot rust komen. We zijn nu aan het kijken welke vissen van zijn wensenlijstje bij elkaar in de bak passen.

  De volgende vissen vindt hij mooi:
  – rode barbus
  – Bengaals vuurtje
  – black molly
  – platy
  – antennebaarsje
  – venezulaanse dwergpantsermeerval
  – Siamese algeneter

  De vraag is dus welke soorten bij elkaar kunnen en hoeveel je er dan van die soorten bij elkaar kunt zetten.

  1. Aquariumfans zegt

   Best wel veel soorten voor zo’n relatief klein bakje. Persoonlijk zou ik het Bengaals vuurtje en het antenne baarsje schrappen. Dat zijn nog niet direct vissen om mee te beginnen. Als je de rode barbus hebt (6 stuks), zou ik kiezen voor een koppel Black molly’s en geen rode platy’s. 6 Pantsermeervalletjes en misschien 4 dwerg algeneters. Meer zou ik er niet in doen. Groetjes!

 15. Nynke zegt

  Hallo!

  Ik ben van plan te starten met een tropisch aquarium maar heb hier helaas niet veel ervaring mee, alleen met koudwater aquariums. Ik heb een aquarium van 100 á 105 liter (superfish start 100 tropical kit). Ik wil heel graag een Betta Splendens man in mijn aquarium, indien nodig alleen maar als het kan zou ik er het liefste een paar visjes bij willen. Welke visjes zijn hier geschikt voor en hoeveel zouden er nog bij kunnen zonder het aquarium te over bevolken? hartelijk dank alvast voor het antwoord.

  1. Aquariumfans zegt

   Een Betta splendens man kan je prima combineren met allerlei wat grotere zalmpjes en barbelen. Kies enkel niet voor sumatranen want die hebben de neiging de vinnen van de betta te pakken. Eigenlijk is er dus een keur aan soorten die in aanmerking kan komen. Groetjes!

 16. Wik zegt

  Hi,
  Onze zoon heeft Kardinaal tetra’s, Siamese kemp is en Hypostomus plectomus in het aquarium.
  Wij willen hem voor zijn verjaardag iets geven voor in het aquarium, maar wat vindem deze vissen leuk, zodat ze niet in de stress raken en zodat we niet iets kopen wat slecht voor ze is.
  Hoor het graag!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Wik, Wat leuk dat jullie wat willen geven als kado. Een extra vis hangt vooral af van de grootte van het aquarium. Als dat allemaal goed en wel past, waarom probeer je een gemakkelijke vis zoals een paar guppies? Die kunnen heel mooi zijn. Maar alleen doen als je een groot aquarium hebt. Groetjes en veel plezier met de verjaardag!

 17. Bas zegt

  Dus ik heb een bakje van 54 liter x 0,5 cm dan mag er totaal tussen 27 en 32 cm visjes in

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Bas, niet helemaal. Het hangt af van de grootte van je vissen. Die zit niet in je berekening. Maar het uitgangspunt blijft: beter te weinig vissen dan te veel vissen. Probeer ook de Vismeter eens: https://www.aquariumfans.nl/aquarium-advies/ Groetjes!

 18. Mirellz zegt

  Hey, ben 2 maanden geleden gestart met visjes heb molly’ en gupys en plattis er in zitten en elke dag heb ik 2 a 3 visjes dood wat kan zijn

  1. Aquariumfans zegt

   Om hier misschien een antwoord op te kunnen geven zal je echt meer info moeten geven. Vertel eens wat meer over je aquarium (grootte), planten, samenstellen etc! Groetjes!

 19. Petra zegt

  Dank je,
  Heb veel informatie gekregen voor het starten van mijn aquarium 110 liter.
  Voor ik visjes plaats laat ik het nog 2 weken indraaien.
  Denk er straks tetra’s, barbelen en wat roodkop zalmpjes in te plaatsen.
  Advies is meer dan welkom. Petra.

  1. Aquariumfans zegt

   Begin met de sterkste, dat zijn denk ik de barbelen. Een week later de volgende, de tetra’s en weer een week later de roodkoppen. Zorg er voor dat je de bak niet overbevolkt. Groetjes

 20. Renaat zegt

  Kan men Amerikaanse cicliden bij steken als er al 2 van 20 CM in de aquarium zitten.Het zijn pauwoogcichliden?

  1. Aquariumfans zegt

   Het kan, maar ze moeten al redelijk van formaat zijn en je loopt altijd het risico dat de huidige bewoners, de pauwogen, geen nieuwkomers binnen hun territorium dulden. Dan heb je een probleem. Houd het goed in de gaten.

 21. van hemeldonck zegt

  beste, ik ben in blijde verwachting naar mijn nieuwe aqarium van 2 meter op 50 cm.
  maar ik besef goed dat ik de keuze moet maken met welke vissen ik wil starten en waar ik het beste het makkelijkste andere vissen kan bij zetten. ik heb deze speciaal gekocht om toch iets grotere vissen er bij te kunnen zetten.
  welk soort is raadzaam om mee te starten en nadien bij te zetten. het liefst wil ik in de richting cichiliden gaan.
  kan mij daar iemand bij helpen.

  alvast vriendelijk bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Dit is eigenlijk iets waar niemand je bij zou moeten helpen. Je start een aquarium omdat je bepaalde vissen wilt houden, niet andersom. Meestal heb je bepaalde voorkeuren. Een groot aquarium stelt inderdaad in staat om grotere vissen te huisvesten, maar bedenk dat kleine vissen in zo’n grote bak relatief veel meer ruimte hebben om natuurlijk gedrag te vertonen. Mijn stelregel is: Grote vissen maken het aquarium weer klein(er). Ik wens je wijsheid.

 22. Stefan zegt

  Kan je altijd Malawi vissen bijzetten

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Stefan, waarbij precies bedoel je? Groetjes

 23. Bert zegt

  Kan iemand mij vertellen hoeveel vissen hier ongeveer in kunnen

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Bert! Waarin precies? Heb je wat meer info? Groetjes

 24. Jan zegt

  Beste

  Allereerst bedankt voor deze prachtige site boordevol met nuttige informatie. Ik heb bijvoorbeeld nog nergens zoveel relevante info over led-verlichting aangetroffen als hier.
  Ik zit als beginner met de volgende vraag. Ik heb in mijn bak van 300 liter een aantal rode planten met een hoge licht behoefte staan zoals althernantera roseafolia, nymphia lotus, ludwegia repens rubin. Betekent dit dat ik geen dwergcycliden kan houden omdat deze juist liever een schemerige omgeving prefereren? Verder zou ik graag willen weten of apistogramma borelli of cacatoides, laetacara curviceps, microgeophagus altispinoza en corydoras pygmeus en kardinaal tetra,s bij elkaar kunnen, Deze laatste 2 heb ik al en daar zoek ik eigenlijk een andere soort bij met wat ander gedrag, maar wel vreedzaam. Moet ik daarvoor mijn rode planten wegdoen en planten met een lagere lichte hoefde kiezen?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Jan,
   Bedankt voor je compliment! Daar worden wij heel blij van  Dwergcichliden zijn er in vele soorten en je kan ervoor kiezen om een speciaalaquarium voor ze in te richten (met gedimd licht), maar ze kunnen ook prima in een gezelschapsaquarium. Dit laatste kan alleen als het aquarium dicht beplant is, er voldoende schuilgelegenheid is in de vorm van holen en de bodem donker is. In jouw geval hoef je dus je planten niet weg te doen, als je verder maar aan deze voorwaarden voldoet. Als ik het goed begrijp ben je verder op zoek naar een dwergcichlide die past bij je kardinaaltetra’s en kleine corydorassen. Met je Mikrogeophagus altispinosus zit je wel veilig, de andere soorten die je noemt kunnen qua watersamenstelling en/of vreedzaamheid toch niet zo heel goed. Andere soorten waar je misschien niet aan gedacht hebt zijn: Apistogramma agassizii, Apistogramma hippolytae, Apistogramma steindachneri en Apistogrammoides pucallpaensis. Geniet van je aquarium!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.