fbpx

Aquarium water test handleiding: weten is meten!

Iets in het aquarium lijkt niet helemaal te kloppen. Er ontstaan algen, aquariumplanten sterven af of aquariumvissen gaan zonder aanwijsbare reden dood. Herkenbaar? Dan is het tijd om je waterwaarden eens te meten. Met een aquarium water test kun je de belangrijkste waterwaarden in je aquarium meten en constateren of je aquarium in goede balans is. Dat is belangrijk omdat de waterwaarden je vertellen of en welke handelingen jij moet verrichten om een prachtig aquarium te krijgen, of te behouden.

Snel je waterkwaliteit bepalen? Koop wel de juiste aquarium water test!

De kwaliteit van je aquarium water is zeer belangrijk voor een succesvol aquarium. Slechte kwaliteit water leidt onherroepelijk tot aquariumvissen die overlijden en planten die verslijmen. Daarom meet ik altijd eens per maand mijn aquarium water. En wel met de juiste testen. Voor algemene bepalingen gebruik ik deze Aqua teststrips. Wil je nog dieper testen, dan moet je werken met vloeistoffen. Kostbaar maar onmisbaar. Uiteindelijk scheelt het geld, bovendien gaan de testen lang mee. Ik gebruik altijd kwaliteit, dan zit je gewoon goed. Deze kun je hier eens bekijken.

Aquarium water test soorten, welke moet ik aanschaffen?

Aquarium Water Test en waterwaarden begrijpen
Aquarium Water Test begrijpen

Noodzakelijk om ze te hebben snap ik, maar welke aquarium water test heb ik nou eigenlijk nodig? Dat ligt een beetje aan wat je van plan bent. Als je al een serieus probleem met je aquarium hebt dan is een betrouwbare test belangrijker. Als het meer een soort regelmatige controle is, dan volstaan teststripjes ook prima.

Wil je heel vaak testen, dan kun je beter meetapparatuur kopen omdat deze langer mee gaan. Deze meten echter niet alle waarden maar bijvoorbeeld alleen de pH-waarde. Een normale aquariaan heeft aan stripjes of een druppeltest genoeg. Daar kun je de belangrijkste waterwaarden mee testen. Een grof overzicht:

Tip: Geen aquarium water test in huis? Kijk dan eens op de blog over hoe aquariumplanten je vertellen wat er zich in je aquarium afspeelt en meer plantenvoeding aquarium weetjes.

Soort testVoor- en nadelen
DruppeltestBetrouwbaar, weinig foutmarge
StripjesAlgemene indicatie maar relatief duur
MeetapparatuurZeer betrouwbaar, maar voor een hobbyist erg prijzig

Wat betekenen de waardes en welke actie moet je ondernemen?

Okee, de aquarium water test is in huis, wat nu? Wat we van veel aquariumfans terug krijgen is dat het aanschaffen van een aquarium water test niet bijdraagt aan het begrijpen ervan. Vaak staan er Latijnse afkortingen zonder uitleg, of een scheikundige naam die totaal nietszeggend is. Ook geven testen vaak slecht weer wat je nou precies moet doen als de aquarium water test aangeeft dat waarden niet goed zijn.

Aquarium Water Test belangrijk
Aquarium Water Test belangrijk

Deze informatie hebben we onderstaand bij elkaar gevoegd. Voor de meeste waterwaarden geldt nou eenmaal dat je deze niet los kunt zien van het geheel, van de totale balans in je water. Voor het gemak is toch een grof onderscheid gemaakt in de waterwaarden die voornamelijk van toepassing zijn voor aquariumvissen, aquariumplanten en algengroei. Nu kun je de aquarium water test tevoorschijn halen en aan de slag!

Vergelijk de waarden die uit je aquarium water test komen met de waarden in de onderstaande tabellen. Komt het niet overeen? Dan zie je meteen wat je kunt doen om de waterwaarde weer goed te krijgen. Wil je meer informatie over een specifieke waarde? Klik dan op de link onder de tabel met de juiste waterwaarde.

Tip! Eerder schreef ik al een blog over Essentiële vragen en oplossingen bij aquarium test strips 

Waarden die vooral invloed hebben op je aquariumvissen

AfkortingNaamWaarde
O2ZuurstofMinimaal 4mg/l

Verhogen: toevoegen van zuurstofplanten zoals Cabomba en Waterpest, of beluchtingspomp installeren. Lees hier meer over de O2 waarde.

AfkortingNaamWaarde
pHZuurgraadNormaal gesproken tussen 6,5 en 7,5

Verlagen: Filteren met turf, CO2 toevoegen of deels verversen met zuur water. Verhogen met basisch water of pH plus toevoegen. Lees hier meer over de pH waarde.

AfkortingNaamWaarde
gHHardheidTussen de 6 en 16

Verlagen: Osmosewater, verversen met schoon regenwater of afgekoeld gekookt water toevoegen. Lees hier meer over de gH waarde.

AfkortingNaamWaarde
NO2NitrietLager dan 0,3 mg/l

Verlagen: één derde van het water verversen. Verhogen: dat wil je niet. Lees hier meer over de NO2 waarde.

Waarden die vooral invloed hebben op je aquariumplanten

AfkortingNaamWaarde
CO2KoolstofdioxideTussen 10mg en 40mg/l

Verlagen: Filteruitstroom net boven het wateroppervlak laten uitkomen. Verhogen: CO2 installatie aanschaffen. Lees hier meer over de CO2 waarde.

AfkortingNaamWaarde
FeIJzerMaximaal 0,5 mg/l

Verlagen: waterverversing, veel aquariumplanten toevoegen. Verhogen: aquariumplanten voeding toevoegen. Lees hier meer over de Fe waarde.

AfkortingNaamWaarde
kHCarbonaathardheidTussen 4 en 10

Verlagen: Voeg turf toe in je aquariumfilter, voeg zacht water toe. Lees hier meer over de kH waarde.

Waarden die vooral invloed hebben ter voorkoming van algengroei

AfkortingNaamWaarde
PO4FosfaatMax 0,5 mg/l

Verlagen: Deels water verversen, minder aquariumvissen voeding toevoegen. Lees hier meer over de PO4 waarde.

AfkortingNaamWaarde
NO3NitraatMaximaal 20mg/l

Verlagen: Deels het water verversen, minder voeren en meer aquariumplanten gebruiken. Lees hier meer over de NO3 waarde.

AfkortingNaamWaarde
NH3 & NH4Ammoniak en AmmoniumBij voorkeur 0

Verlagen: Deels water verversen en meer aquariumplanten toevoegen, daarnaast minder voeren. Lees hier meer over de NH3 & NH4 waarde.

Overige waterwaarden die van toepassing zijn

AfkortingNaamWaarde
ClChlooronder 0,02mg/l

Verlagen: Water 24 uur luchten of kool in je aquariumfilter leggen. Lees hier meer over de Cl waarde.

AfkortingNaamWaarde
CuKoperMag niet voorkomen

Verlagen: Water volledig verversen. Lees hier meer over de Cu waarde.

Conclusie: schaf die aquarium water test aan en meet regelmatig

Het is belangrijk dat je eens in de maand je aquarium wat dieper onder de loep neemt. Dat kun je doen door het aanschaffen en gebruiken van een aquarium water test. Het grote voordeel van regelmatige controle is dat je op tijd kunt bijsturen. Voordat die algen er zijn, of de aquariumvissen er last van krijgen, kun je de waterwaarden op het juiste niveau houden. Omdat een aquarium water test vaak lastig te begrijpen is komt het regelmatig voor dat iemand geen idee heeft wat hij nou eigenlijk heeft gemeten. Dus bij een aquarium water test geldt: weten is meten! Succes!

Tot slot

Heb jij nog toevoegingen over een aquarium water test of over wat alle waarden betekenen? Deel het hieronder bij opmerkingen en help je mede aquarianen!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

26 Reacties
 1. Bruno zegt

  Hoi
  Ons aquarium (30L, 4 blackmolly’s, 3 platy’s, 2 corydory) was altijd goed, maar nu is NO3 veel te hoog, en NO2 niet aantoonbaar… Ook na helft water verversen, blijft No3 te hoog.. Heb al 1 black molly weg gegeven. Genoeg waterplanten, vooral waterpest. En nu? Elke dag water verversen?? Ik voer ook al minder.

  1. Aquariumfans zegt

   In ieder geval de eerste paar weken flink water verversen en je planten goed aan de groei houden. Is er een ornament, steen, hout of i.d. in het aquarium bij gezet dat de oorzaak kan zijn van de veranderde waterwaarde?

 2. Evy zegt

  Hallo, ik ben hier nieuw en heb al zeer veel info gelezen dat ik het uiteindelijk allemaal niet meer zo goed weet 🙂
  Wij hebben een aquarium aangekocht op advies van de verkoper van 58l met een Oranda en een telescoop. Aquarium heeft LED, filter, fish protection en 2 kunstplanten. Bodem is bedekt met steentjes.
  Hebben zij nog wat nodig? Dient er waterpest in? Vloeibare CO2? Het is leidingwater en het leek daags na het vullen al troebel te worden.
  Welke schoonmaakartikelen zijn handig? Dienen we metingen te doen?
  Verkoper adviseerde 3a4 korrels om de dag voor de telescoop en 7-8 korrels voor de Oranda.
  Dank voor jullie deskundige tips !
  Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   58 liter is niet zo veel. Regelmatig een kwart water verversen zou ik doen. Kunstplanten hebben enkel decoratieve werking. Wat echte waterplanten is altijd aan te bevelen. CO2 zou ik niet gebruiken. Metingen doen is niet nodig als je regelmatig water ververst. Succes.

 3. Ronald Broers zegt

  Hallo,
  Als ik een digitaal meter wil kopen welke moet ik dan kopen?. Ik zie er soms alleen een voor ph en bij andere zie er weer met meer?. Het liefs meet ik zoveel mogelijk digitaal kan dat ?.

  1. Aquariumfans zegt

   Het ligt eraan wat je allemaal digitaal wilt kunnen meten. Licht? PAR-meter pH? pH-meter Microsiemens? Ms-meter. Meer heb ik er zelf momenteel niet. Programma op je telefoon? Groetjes!

 4. Sabine zegt

  Beste,
  Ik heb 3 goudvissen en die zitten in een aquarium van 1 meter en er zit 160L water in ik meet iedere week hun water waardes maar ik lees hier en daar verschillende waardes kan jij mij zeggen of mijn waardes goed zijn of wat beter kan hun ammonia is 0,mg, hun nitraat is 10mg, hun nitrite is 0,05mg,hun kh is 5DH, hun gh is 10DH, en hun po4 is 0,5 ik doe dit met een druppeltest alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Die waarden zijn voor goudvissen wel goed. Het is alleen wel zo dat zo’n test heel sterk een momentopname is. Veel belangrijker is jouw onderhoudspatroon, waarbij je regelmatig bij deze sterke watervervuilers eenderde van het water ververst. Dan hoef je wat mij betreft niet regelmatig meer te meten.

 5. Marleen zegt

  Hallo!
  Ik had onlangs weer nieuwe plantjes aangeschaft omdat mijn planten het niet goed deden. Cabomba en waterpest verslijmen binnen een paar weken.
  Blaadjes van andere planten werden bruin.
  Dus dacht ik: tekort aan CO2. ( ik had tenslotte een voedingsbodem van nog geen 3 maanden oud )
  Dat ben ik vloeibaar gaan toedienen.
  Maar er gebeurde niet veel.
  Dus op advies toch wat vloeibare plantenmest gaan toevoegen.
  Ik zie sommige planten nu wel de goede kant op gaan.
  Alleen de waardes!!!!
  Ph is 7.5
  Kh gisteren 3, vandaag 2
  GH 6
  Wat gebeurt er toch in mijn aquarium? ????
  Kan ik Kh en Gh verhogen zonder dat de Ph omhoog schiet?
  Wat is je advies?

  1. Aquariumfans zegt

   Probleem is dat vloeibare CO2 niet hetzelfde is als CO2 in gasvorm. Met die laatste kan je de pH sturen. Nu zou ik een kwart water verversen en mondjesmaat vloeibare CO2 geven.

 6. Tom zegt

  Hey ik ben zondag achter een nieuwe aquarium moeten rijden de vorige was namelijk stuk.
  De waterwaarden van vorige bak stonden goed, die bak was met nep planten. Nu de nieuwe is een pak kleiner en met echte planten. Ik heb voor bacteriën te houden een deel van het filtermateriaal herbruikt in de nieuwe zo ook eveneens deel grind en een derde van de nieuwe bak gebukt met water uit de oude. Aangezien ik hem
  Niet kon laten indraaien ( had nog enkele visjes )en deze zitten dus nu ook in deze bak. Nu mijn vraag vanaf wanneer zie het meten van de waardes van het water in deze bak betrouwbaar. Heb het daarjuist gemeten namelijk en de waardes vooral no3 is heel hoog. De vissen doen het wel goed en zwemmen nog steeds mooi over en weer.

  1. Aquariumfans zegt

   Door middel van meten bepaal je de waterwaarden van dit moment. Je moet weten welke waardes je toe wilt en hoe je daar wil komen. De NO3 is waarschijnlijk hoog doordat de planten nog niet optimaal functioneren. Begin eens met er wat snel groeiende echte waterplanten bij te zetten. Hoornblad is altijd een aanrader.

 7. Wendy zegt

  Hey klopt het dat je 3 weken moet wachten als je een nieuwe aquarium start we zijn namelijk bezig met aquarium klaar te maken voor Warmwatervisjes we hebben geen echte planten we hebben gekozen voor nep planten maar alles is goed behalve volgens de strips de pH-waarde 6.8 zo niet niet goed kan je me wat meer uitleg geven
  Mvg wendy

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Wensy! Persoonlijk ben ik niet van de kunstplanten, zeker omdat er veel soorten gemakkelijk echte waterplanten zijn. Die geven zuurstof, dragen bij aan de waterhuishouding en persoonlijk vind ik ze veel mooier. Een pH van rond de 7 is prima voor de meeste soorten vissen. Laat je hierover door je visleverancier voorlichten over wat de door jou gekozen vissen nodig hebben. 3 weken wachten kan sowieso geen kwaad. Succes met de hobby!

 8. Lia zegt

  Ik heb doosjes met stripjes gehad voor de pr waarde maar er staat niet bij wat voor kleur het water goed is we hebben sinds 2 weken een aquarium dus er zit nog geen vis in

  1. Aquariumfans zegt

   Een PH van 7.2 – 7.5 is goed. Bij dat doosje met stripjes hoort ook een kleurenkaart om de waardes te kunnen bepalen. Groetjes

 9. johan zegt

  heel interessant deze site.
  heb nu zelf een druppeltest.
  hoelang is dit nu houdbaar?
  heb horen zeggen van een half jaar naar dat het potje open is (duur grapje lijkt mij)
  datum van de koffer en onbeperkt….

  wie kan me wat meer over vertellen….

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Johan, een druppeltest heeft inderdaad een uiterste houdbaarheidsdatum. Daarna komen er nog wel resultaten terug, maar die zijn dan niet betrouwbaar meer. Overigens is drie maanden na openen wel erg kort, je kunt ook prima nog een maand of wat de testen door blijven gebruiken. Je kunt natuurlijk ook altijd een digitale meter kopen, dan ben je voor een aantal waarden van het probleem af. Groetjes!

 10. leo zegt

  Beste John
  Bedankt voor je advies en ook de andere mensen ook bedankt.
  Ik heb de bak nu weer helemaal opgebouwd en draait vanaf vandaag weer (zonder vis uiteraard)
  ik laat deze zo tweeweken draaien of is dat nog te kort heb er een aantal planten in gezet die jij aanraden.
  Dus nu is het maar even afwachten hoe het gaat. Verder wil ik Jullie allemaal prettige feestdagen wensen en vast een heel goed en gezond 2016. Gr Leo.

  1. Aquariumfans zegt

   Dag John,

   Twee-drie weken is prima, zolang er maar aquariumplanten in staan. Het is inderdaad gewoon afwachten, je hebt je best in ieder geval gedaan! Bedankt voor de wensen, jij ook alvast een geweldig 2016! Groetjes, Roderik

 11. leo zegt

  beste John
  Sorry voor mijn late reactie op je bericht mijn excuus daar voor.
  helaas zijn al mijn vissen voor een heel groot deel overleden.
  heb een nood bak gemaakt en daar de rest in gedaan en die leven nog steeds.
  Heb de nieuwe bak helemaal weer leeg gehaald en alles goed schoon gemaakt.
  Nieuw Filterzand gehaald en planten zo als je aanrade.
  Morgen ga ik hem weer helemaal opnieuw opbouwen en hopen dat alles nou wel goed gaat de vissen blijven voorlopig maar in de andere bak tot ik zeker weet dat het helemaal goed is .
  vriendelijk groetend leo

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Leo,

   Wat vervelend om te horen dat een groot deel van je vissen zijn overleden. Wel goed daadkrachtig gehandelt door je andere vissen in een aparte bak te zetten. Houd je water waarden goed in de gaten, zorg dat de planten goed groeien en verhuis dan pas weer je vissen. Heel veel succe en groetjes!

 12. John zegt

  Ik heb zelf de ervaring dat strips een beetje weggegooid geld is. Die zijn erg onbetrouwbaar en slecht af te lezen. Die waarden zijn niet meer dan een hele grove indicatie. druppeltesten zijn een betere investering of voor de ph het digotaal meten.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi john, Dank wederom voor de leuke en nuttige toevoeging! Het klopt inderdaad, strips kunnen nuttig zijn maar geven slechts een algemeen beeld. Als het goed fout is, kun je dat er prima vanaf lezen. Druppeltesten moet je bij elkaar sparen, maar dan heb je ook wat! Zelf heb ik een behoorlijke investering gedaan en een goede testkit gekocht. Werkt perfect! Groetjes!

 13. leo v Br zegt

  ik heb een nieuwe bak van een meter
  nou heb ik stip en bruine alg
  nu heb ik medic voor de stip in de bak gedaan.
  de bruine alg doe ik niets aan daar U zegt dat deze van zelf weg trekt.
  Nu is mijn water te hard en heb ik turf in mijn filter gedaan.
  en ik moest vijf eetlepels zout in mijn bak doen.
  nu is mijn vraag doe ik dit goed of ben ik verkeerd bezig.
  gr Leo

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Leo,

   Dat klinkt als een boel ellende in een aquarium, heel vervelend. Tegen Stip doe je inderdaad het juiste. De bruine alg trekt inderdaad in de meeste gevallen zelf weg en komt vaak voor bij nieuw opgestarte aquaria, is dat bij jou ook het geval? Het probleem in dit geval is, dat je wat zo uit balans is, en je gelijk zoveel aanpassingen doet, dat het moeilijk te zeggen is hoe dat zal uitpakken. Hoe groeien je aquariumplanten? Ik zou proberen een paar snelgroeiende aquariumplanten te kopen (waterpest, cabomba) en die goed te laten groeien. Als dat lukt, dat wordt je water natuurlijk gezuiverd en zul je zien dat alles beter gaat!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.