fbpx
Voorgrond garnalenbak
Totaaloverzicht garnalenbak
Detail garnalenbak
Voorgrond garnalenbak
Totaaloverzicht garnalenbak
Detail garnalenbak

garnalen aquarium

Algemeen

Naam: garnalen aquarium Gebruikersnaam: Kees Jan Mook
Merk: Velda Afmeting/inhoud aquarium: 60x40x30
Verlichting: LED Aquariumstijl: Speciaal aquarium

Achtergrond

Waarom ben je eigenlijk een aquarium begonnen?

Mijn moeder was aquariumhoudster, vanaf haar vroege jeugd in de weer met kleine aquaria (koud water). In mijn kindertijd hadden wij een klein tropisch aquarium. Toen is mijn belangstelling voor aquarium houden ontstaan. Al snel had ik mijn eigen koud water aquarium. Als jongen was ik vaak met schepnetje aan de slootkant te vinden. Ik ving dan zelf voorntjes, stekelbaarsjes, zeeltjes etc. die ik weer vrij liet wanneer zij te groot werden voor mijn kleine 60 centimeter bakje. Ik heb mijn leven lang - met uitzondering van mijn studententijd - aquaria gehad. Tegenwoordig heb ik twee aquaria, een grote 400 liter gezelschapsbak, (waar ik geen recente foto's van heb) en sinds ongeveer twee jaar een kleinere, speciaal ingericht voor vuurgarnalen. Binnenkort ga ik een derde aquarium aanschaffen, dat ik als aquascape wil gaan inrichten.

Hoe zou jij je aquarium omschrijven?

Ik ben altijd een liefhebber geweest van dicht beplante aquaria. In mijn gezelschapsaquarium houd ik voornamelijk vissen en planten uit het tropische regenwoud van Zuid-Amerika.

Aquariumbewoners

Wie woont er in je aquarium?

 • Kardinaal Tetra, vuurneon, corydoras aeneus, otocinclus affinis, bijlzalmen, spiegelzalmen
 • vuurgarnalen

Wat zijn je mooiste aquarium bewoners en waarom vind je dat?

Spiegelzalmen. Robuuste uitstraling en prachtige zilverkleur met groenachtige weerschijn.

Is er wel eens een aquarium bewoner overleden en waardoor kwam dat?

Ik heb over het algemeen weinig ziekteproblemen met mijn vissen. Natuurlijk gaan er bij mij vissen dood, maar dat is meestal van ouderdom. Enige tijd geleden zijn er twee spiegelzalmen van de tweede generatie overleden aan de gevolgen van een pop eye. Dat wil zeggen, ik heb hen voortijdig uit hun lijden verlost. Dit voorjaar had ik een uitbraak van witte stip, wat me al in geen jaren is gebeurd. Gelukkig heb de infectie tot staan weten te brengen door de temperatuur van het aquariumwater twee weken tot dertig graden Celsius te verhogen.

Welke bewoners zou je in de toekomst nog willen hebben en waarom?

Binnenkort wil ik een aquascape inrichten in Zuid Oost Aziatische sfeer, met planten, garnalen en vissen uit dat deel van de wereld.

Aquariumplanten

Welke planten heb je in je aquarium?

 • diverse Echinodorus species
 • Myriophyllum species
 • Heteranthera zosterifolia
 • Nymphaea glandufilera
 • Nymphea lotus rood
 • Vallisneria americana
 • diverse Ludwigia species
 • Mayaca fluviatilis
 • Riccia fluitans
 • cryptocoryne species
 • Saggitaria subulata
 • Vesicularia dubyana
 • Microsorum pteropus
 • Diverse andere soorte waarvan ik de naam niet weet
 • Eleocharis

Wat zijn je ervaringen met de groei van je planten?

Ik heb door de jaren heen veel algenproblemen gehad. Die ben ik de baas geworden door de verlichtingsduur terug te brengen van twaalf uur per dag tot negen uur per dag. Hierdoor werden de problemen sterk verminderd. Enige jaren geleden heb ik LED verlichting (Aquaray Daylight) aangeschaft na vele jaren T8 verlichting te hebben gebruikt. Mijn planten groeien nu goed en deze verlichting is ook zeer aangenaam voor het oog. Ik wil nooit meer iets anders. Ik belicht nog steeds negen uur per dag waarbij ik de verlichting langzaam in de loop van de dag in sterkte laat toenemen en 's avonds weer langzaam laat afnemen. Algen heb ik niet of nauwelijks meer.

Gebruik je CO2 of andere supplementen, en wat zijn je ervaringen daarmee?

Ik pas CO2 bemesting toe met behulp van de suiker en gist methode. Ik gebruik Profito en Ferro van Easy Life als mineralenbemesting. De meeste planten doen het daar goed op. Ik overweeg op de langere termijn een mechanische CO2 installatie aan te schaffen, niet omdat de bio CO2 reactor niet voldoet, maar omdat die erg veel werk met zich meebrengt en de precieze en regelmatige dosering van CO2 met erg lastig is.

Wat is je ideale stijl van planten en wat trekt je daar zo aan?

Mijn ideale plantenbak bestaat uit een "georganiseerde chaos". Ik laat de planten zoveel mogelijk hun gang gaan voor zover zij elkaar of de vissen niet in de weg zitten.

Aquarium ervaringen

Wat zijn je grootste aquarium ergernissen?

In het verleden waren dat algen, maar die ben ik de laatste twee jaar goeddeels de baas geworden. Aquarium zand of grind dat niet op zijn plaats wil blijven liggen. Falende techniek, lekkende filters, verwarmingselementen die er om onverklaarbare redenen ineens mee ophouden, zuignappen die het verdommen om datgene te doen waar ze voor gemaakt zijn, etc.

Wat zijn je wensen verder nog met het aquarium?

Ik wil dit najaar een aquascape gaan opzetten.

Wat voor aquarium decoratie heb je in je aquarium?

 • Grind
 • kienhout
 • achterwand
 • leisteen

Waarom maak je gebruik van juist deze decoratie?

Grind voor de planten en het zicht, kienhout met javamos begroeid en achterwand voor het zicht. Leisteen om terrassen te maken en omdat het er mooi uitziet.

Welke tips wil je aan andere mensen meegeven?

 • Belicht je plantenaquarium vooral niet te lang als je problemen met algen wilt voorkomen. Investeer in een goede verlichtingsinstallatie, waarbij de aanschaf LED verlichting om bovengenoemde redenen de
 • redenen de moeite van het overwegen waard is. Bedenk wel: goedkoop is meestal duurkoop! Op termijn bespaar je echter wel aanzienlijk op energiekosten...om verschillende
Gerelateerde aquaria

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
 1. Bart zegt

  Ik beperk mij even tot het garnalen aquarium. Ik denk dat dit voor garnalen een soort garnalenparadijs is. Een omgeving waarin ze zich prima thuis zullen voelen en zich kunnen voortplanten. Gaaf om te horen dat je zo intensief met je hobby bezig bent. Ik ben er ook een van de echte Hollandse plantenbak. Laat je andere bakken bij gelegenheid ook maar eens zien en veel succes met de scape straks !!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.