fbpx
Eigenbouw roestvrij staal. Driehoek vorm. Van links naar rechts: 180 cm; van voor naar achter: 80 cm. Hoogte is 75 cm. Staat nu te koop....

Red Shoulders Amazonebak

Algemeen

Naam: Red Shoulders Amazonebak Gebruikersnaam: Jos Richters
Merk: Eigenbouw Volglas Afmeting/inhoud aquarium: 1500 liter in een 2,5 meterbak; links 80 cm diep; rechts 60 cm diep en 80 cm hoog
Verlichting: LED balken; diverse kleurcombinaties met stuurcomputer Aquariumstijl: Speciaal aquarium

Achtergrond

Waarom ben je eigenlijk een aquarium begonnen?

Ik ben al meer dan 50 jaar aquarium enthousiast. Vanuit liefde voor de natuur en specifiek het (onder)waterleven ben ik al in 1965 met het houden van vissen begonnen.

Hoe zou jij je aquarium omschrijven?

Een forse sloot water met veel hout en slechts een paar soorten planten en visen, uitsluitend uit het Amazone bekken. Het filtersysteem mag er ook wezen: een grote bioloog met een inhoud van ca 120 liter water en twee grote Eheims, electronisch gestuurd. De LED verlichting wort met een tijd computer geschakeld; ca 14 uur licht per dag.

Aquariumbewoners

Wie woont er in je aquarium?

 • 15 Pterophyllum scalare (Red Shoulder); 30 Hyphessobrycon bentosi; 3 Sturisoma festivum; 15 Carnegiella strigata
 • 15 Otocinclus vittatus; 20 Corydoras panda
 • 6 Microgeofagus altospinosa; 15 Nannostomustus beckfordi

Wat zijn je mooiste aquarium bewoners en waarom vind je dat?

De maanvissen stelen de show. Statige vissen met zowel territorium gedrag als er een nest eieren is afgezet, maar anders onderling verdraagzaam.

Is er wel eens een aquarium bewoner overleden en waardoor kwam dat?

Vissen hebben nu eenmaal niet het eeuwige leven....

Welke bewoners zou je in de toekomst nog willen hebben en waarom?

Ik zit nu nog te denken aan een groep van zo'n 20 diamantzalmen (Moenkhausia pittieri). Het lijkt mij prachtig om te zien hou deze dieren zich ontwikkelen en hun levendige zwemspel laten zien.

Aquariumplanten

Welke planten heb je in je aquarium?

 • Voornamelijk Echinodorus soorten onder andere: E. uruguayensis, E. bleheri, E. parviflorus, E. tenellus (tegenwoorig: Helanthium tenellum)
 • Canadese waterpest (Elodea canadensis; moet eruit want niet uit de Amazone...)
 • Heteranthera zosterifolia

Wat zijn je ervaringen met de groei van je planten?

Echinodorus heeft in het algemeen niet veel extra's nodig, en groeit vaak ook onder wat mindere lichtomstandigheden. Helaas zijn er ook uitzonderingen. Mijn bak is tamelijk hoog, en het licht dooft redelijk snel uit in deze waterkolom. Met name de tenellus is een zorgenkindje.

Gebruik je CO2 of andere supplementen, en wat zijn je ervaringen daarmee?

Geen CO2, maar wel wat plantenvoeding voeding die ik zelf samenstel. Aangezien mijn bak een volglas is, en het water dat ik met het verversen weer toevoeg, is het noodzakelijk om de planten, net als de vissen overigens, van voedsel te voorzien.

Wat is je ideale stijl van planten en wat trekt je daar zo aan?

Ik heb eigen lijk geen ´stijl´. Mijn bak is volgepakt met kienhout met hier en daar een plukje planten. Ik zie wel hoe het groeit....

Aquarium ervaringen

Wat zijn je grootste aquarium ergernissen?

Als ik ergernissen zou hebben zou ik onmiddellijk met deze hobby stoppen!

Wat zijn je wensen verder nog met het aquarium?

Geen verdere wensen dan dat de bak gezond blijft zodat ik er nog lang van kan genieten, en ik mijn mede leden van mijn aquariumvereniging Betta Splenens (Almelo) stinkend jaloers kan maken! ;-)...

Wat voor aquarium decoratie heb je in je aquarium?

 • Bodemzand (brekerzand); graniet brokken

Waarom maak je gebruik van juist deze decoratie?

Ik wil geen techniek in mijn aquarium zien. Door alle leidingwerk onder graniet en achter kienhout weg te werken is dat goed gelukt. Verder is de bak zo groot dat ik er onmogelijk een mooie plantenbak van kan maken. Het is natuurlijk ook zo dat een speciaal aquarium er wat 'rommelig' uit mag zien; het moet een stukje Amazone voorstellen voor zover dat mogelijk is.

Welke tips wil je aan andere mensen meegeven?

 • Heb geduld! Begin niet meteen met medicijnen of algbestrijding middelen te strooien als het even iets minder gaat. Waterverversen helpt meestal goed.
 • Zorg voor een evenwichtige verdeling tussen planten en dieren in samenhang met het volume en de afmetingen van de bak.
 • Wordt lid van een aquarium vereniging. Als het onverhoopt toch eens tegenzit kunnen uw mede leden van grote waarde zijn en zij zullen u met raad en daad bijstaan om uw problemen te helpen oplossen.
 • Doe mee met aquarium keuringen. Het is leuk en leerzaam. 'Vreemde ogen dwingen'. De keurmeester is er niet op uit om uw bak af te kraken. Sta open voor zijn kritiek en adviesen.
 • HEB PLEZIER IN UW HOBBY!
Gerelateerde aquaria

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.