fbpx

Botia, top 4 mooiste en gewilde soorten!

De beginnende aquarium hobbyist zegt de naam Botia misschien niet zoveel, maar dit soort aquariumvissen is enorm populair. Niet voor niets want het is een absolute aanwinst in je aquarium. Er zijn prachtige soorten Botia. Dat en meer lees je in dit artikel.

Houd je aquariumvissen in leven! Niet alle aquariumvissen kunnen bij elkaar en een extra’tje naast goede speciale voeding kunnen ze wel gebruiken. Dat voorkomt onnodige sterfgevallen en visziekten. Zelf gebruik ik speciaal Fish Guard om mijn vissen preventief gezond te houden. En dat werkt goed!

Een woord vooraf over het houden van Botia

Botia zijn voornamelijk bodemvissen en vinden het daarom heerlijk om in het substraat te woelen, op zoek naar eten. Het substraat bestaat daarom bij voorkeur uit zand of fijn grind. Anders verslijten de baardharen en kunnen ze zich open halen aan de scherpe randjes. Het liefst verstoppen ze zich in nauwe spleten of andere plekken waar ze zichzelf inwurmen. Daarom zijn kiemhout en voldoende aquariumplanten een noodzaak. Dat scheelt veel stress waardoor de prachtige kleuren feller zichtbaar zijn. Belangrijk is dat ze in groepen leven waarbij 7 het absolute minimum is. Het zijn zeer sociale vissen die allerlei kwaaltjes krijgen indien ze gedwongen worden alleen te leven. Houd deze tips goed in gedachten!

Weetje: botias zijn onderzoekers en kunnen je aquariumplanten beschadigen. De beste planten voor deze aquariumvissen zijn de javavaren en de anubias.

Top 4 mooiste soorten

Okee nu is er een aantal belangrijke onderwerpen aangestipt, nu is het tijd om te kijken wat nou de mooiste soorten zijn. Om je een beetje op weg te helpen is de volgende top 4 gemaakt.

Botia macracantha

Botia zijn prachtige tropische aquariumvissen. De Botia macracantha ofwel de Clown Botia is met met zijn oranje gele kleuren de bekendste
Botia macracantha, de Clownbotia

Verreweg de meest verkochte en bekendste Botia is de Botia macracantha, ook wel bekend als de Clown Botia of de clownvis. De prachtige gele kleur, met rode vinnen en zwarte strepen als de gevangenispakjes van de Daltons, is in no time de populairste bezienswaardigheid in je aquarium. Deze verre neef van Nemo woelt graag de grond om op zoek naar een slakje.

Hoewel je deze aquariumvissen overdag ook wel een beetje ziet scharrelen, is de Botia macracantha vooral in de avond en nacht actief. Overdag wil hij graag goede schuilplekken hebben dus houdt rekening met voldoende aquariumplanten en andere schuilplekken. De Botia macracantha kan wel 40 cm lang worden en ouder dan 15 jaar. Reden genoeg te beseffen dat dit soort een groot aquarium nodig heeft van meer dan 1000 liter. De moeite waard! Lees het artikel over de Clowbotia voor meer informatie over deze wonderlijke aquarium vis.

FamilieCobitidae
Lengte30-40 (!) cm
Hoeveelheid7-10 Minimaal
KarakterActief (vooral ‘s nachts) en sociaal
Temperatuur24 – 26
pH en GH6.0 – 7.0 en 6 – 12

 

Weetje: Botias zijn groepsvissen, zorg dus altijd voor voldoende exemplaren. De kleuren van de vis zullen daardoor sterker naar voren komen.

Botia sidthimunki

De Botia sidthimunki is een dwerg botia met een prachtig gestreept kleurpatroon
Botia sidthimunki

De Botia sidthimunki zijn ook aquariumvissen met een geweldige kleurencombinatie. Alsof je naar een bewegend schilderij van Dali aan het kijken bent. Het kleurpatroon heeft ook iets weg van kasteelraampjes. Zwarte banden tekenen het lichaam van deze aquariumvissen. De Botia sidthimunki is een Dwerg Botia en wordt niet groter dan een cm of 9. Met hun baardharen schuimen ze de bodem af en zijn daarbij niet bepaald kieskeurig.

Toch doe je ze een groot plezier met vers voedsel zoals muggenlarven of watervlooien. Ook de botia sidthimunki is een groepsvis en dient in een groep van minimaal 10 stuks gehouden te worden. Deze aquariumvissen houden ervan om rond te scharrelen in je aquarium dus zorg daarom voor de nodige ruimte. Een aquarium van minimaal 80 cm is daarvoor nodig. Als je op zoek bent naar aquariumvissen om te kweken, dan zit je bij dit soort niet aan het juiste adres. Normaal gesproken planten ze zich niet in een aquarium voort.

FamilieCobitidae
Lengte9 cm
Hoeveelheid10 Minimaal
KarakterRustig en vredelievend
Temperatuur26 – 28
pH en GH6.0 – 7.5 en 6 – 11

 

Botia lohachata

De Botia lohachata heeft grijs en zwarte strepen en is kwetsbaar maar een prachtige Botia
De Botia lohachata

De Botia lohachata is een zogeheten netmodderkruiper en is in tegenstelling tot de macracantha overdag beter te bewonderen. Toch geldt ook voor dit soort dat ze vooral in de avond en nacht actiever worden. Vooral opvallend aan deze aquariumvissen zijn de prachtige grijs/zwart en witte strepen die over het lichaam heen lopen. De Botia lohachata heeft een uniek, bijna panterachtig patroon.

Beschutting is een absolute noodzaak want het is in vergelijking met zijn soortgenoten een schuwe vis die niet van fel licht houdt. Deze alleseter is tevreden met zowel levend voer als diepvries en vlokvoer. Net als bij zijn soortgenoten is de Botia lohachata een groepsvis. Een minimum van vijf is een absolute must. Je kunt geen aquarium gehad hebben zonder de Botia lohachata geprobeerd te hebben.

FamilieCobitidae
Lengte10 cm
Hoeveelheid5 Minimaal
KarakterSchuw maar sociaal en vredelievend
Temperatuur24 – 28
pH en GH6.0 – 7.0 en 3 – 6

 

Botia striata

De Botia striata ofwel de Indische Modderkruiper is een bijzondere aquariumvis en moet in groepen worden gehouden.
Botia striata

Persoonlijk vind ik de Botia striata de mooiste van de Cobitidae familie. Hoewel er verschillende varianten zijn is dit soort ook bekend onder de naam gestreepte modderkruiper. Botia striata heeft zwarte dunne banden, afgewisseld met lichtgele banden. Deze lopen geheel rondom het lichaam. Het grote voordeel van deze aquariumvissen is dat ze geschikt zijn voor beginners.

Lees ook eens het artikel over de top tien tropische vissen voor beginners. Een opvallende eigenschap van de Botia striata is dat ze geweldig in te zetten zijn bij een slakkenplaag. Binnen afzienbare tijd heb je geen slakken meer in je aquarium. Dat is een garantie bij deze soort. Deze soort is wel gebaat bij schoon water met een lichte stroming en voldoende schuilmogelijkheden. Ook zijn deze aquariumvissen prima geschikt voor een gezelschapsaquarium.

FamilieCobitidae
Lengte10 cm
Hoeveelheid5 Minimaal
KarakterRustig en gemakkelijk
Temperatuur24 – 26
pH en GH6.0 – 6.5 en 4 – 6

Tot slot

De Clown Botia kan enorm groot worden! Ter inspiratie van deze prachtige vis kun je hier rechts een filmpje vinden waarin je dit prachtige soort eens goed kunt bekijken. Kijk vooral eens naar die schitterende kleuren. Een lust voor het oog!

Voldoende kennis van tropische vissen helpt de vis een waardig bestaan te geven. Vele vissen sterven helaas vroegtijdig. Veel mensen weten het niet maar aquariumvissen halen dikwijls met gemak 10 jaar. Lees daarom ook eens de blog over tropische aquariumvissen houden.

Veel succes en vooral veel plezier met het houden van deze prachtige botia’s. Teleurgesteld zal je niet worden!

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

14 Reacties
 1. Els zegt

  Hallo, Ik zit al een paar jaar met een groepje redelijk agressieve platys in mijn bescheiden aquarium, die mijn Corydoras sterbai hebben uitgeroeid. Buiten de ancistrus waren ze nog de enige vissen in de bak. Omdat ik zeer vaak planten bijkoop omdat die ook altijd snel worden stukgemaakt, begon ik veel slakken te krijgen, en ik ben er ingetuind, de man in de winkel verkocht een tweetal maanden geleden twee prachtige kleine clownbotias om de slakken op te eten. Ik vroeg of die wel ok waren voor mijn redelijk klein aquarium (60x30X30) en hij verzekerde mij dat ze niet snel zouden groeien(!!!) Hij zei dat je ze niet alleen mag houden maar 2 was volgens hem genoeg. Nu is er dus eentje dood, en de andere zit er maar triest bij. Ik weet niet of de platys iets hebben gedaan, het ging toch een tijd goed tussen de soorten, mijn aquarium is ook proper en ik hou de zuurtegraad in de gaten.
  Ik denk niet dat ik Sterbai ga bijkopen, mijn aquarium is immers niet geschikt, en hoewel ik droom van vergroten, ik heb de ruimte en het geld niet. Is er een plek waar ik geinteresseerde houders kan vinden om de vis over te nemen? want bij mij zal die maar een triest leven hebben.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Els, wat een vervelende situatie. Je kunt op verschillende Facebook groepen kijken of je hier je vis kunt verkopen. Of misschien Marktplaats. Sterkte en succes.

 2. koos zegt

  botia eet mij kardinaaltjes op

  1. Aquariumfans zegt

   Dan was de botia te groot of de kardinaaltjes te klein. Waren ze niet al dood toen hij eraan begon? Over welke botia soort hebben we het hier? Macrcantha?

 3. Cor kloet zegt

  Bedankt voor de informatie van de clown botias. Ik er 3 ,mannetjes of vrouwtjes ? Ze zien er prachtig in mijn ca.2 meter groot aquarium.14 dagen gelden zag ik 2 kleine visjes zwemmen. Nu zijn het er 5 en wat blijkt weer clown botias . Niks extra gedaan de ouders zijn ongeveer 25 cm en ca.2 jaar oud. Ik hou U op de hoogte en misschien heeft u nog een tip voor mij.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Cor,
   Wat goed om te horen dat je Botias al zo groot zijn! De ouders zullen samen een mooi plekje gevonden hebben om eitjes te leggen. Als je dit liever niet hebt kun je wat Pleco’s of slakken toevoegen, deze eten vaak de verstopte eitjes op. Als je ze wil wilt kweken, gefeliciteerd! Veel plezier met je Botias en de baby’s!

 4. Stefan zegt

  Ik heb een aquarium van 120x50x60 met daarin:
  25 x Trigonostigma espei
  3 x Trichopodus leerii
  1 x Epalzeorhynchos frenatus
  7 x Botia striata
  Echter zie ik maar heel af en toe een Botia’s zwemmen en maak me daar een beetje zorgen om. Ik heb 2 grote stukken hout en een aardige beplanting in mijn aquarium, genoeg verstop plekken voor de Botia’s. Ik zie wel af en toe een staart onder het hout uit komen (tussen bodem en hout). Wat kan ik het beste doen zodat de Botia’s meer in het zicht zwemmen zodat ik er zeker van kan zijn dat ze allemaal nog in leven zijn

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Stefan,
   Wat een leuke combinatie! Het klinkt een beetje alsof je botia’s zich niet helemaal lekker voelen. Je hebt verder allemaal vreedzame vissen in je aquarium, dus ook zij kunnen de boosdoener niet zijn. Mogelijk voelen ze zich niet prettig door het aquarium zelf of door het water. Kijk eens hoe het met de volgende waarden staat:
   Temperatuur: 23-26°C
   pH: 6-6,5
   GH: 3-6
   Zwak tot matig stromend water.
   Bestaat de bodem uit fijn zand? En geef je ze voldoende gevarieerd voedsel? Misschien is met een paar kleine aanpassingen je probleem zo weer opgelost! Veel succes!

 5. Jellie zegt

  Hoi ik heb ook een 240 liter bak en ik heb 1 clownbotia dat is dus blijkbaar te weinig heb nog 1 maanvis erbij die is best wel groot en dominant naar de clownbotia toe, en ook naar mijn andere maanvissen ( die zijn helaas overleden wat ik heel erg vind!!????) nu is mijn vraag misschien een beetje dom maar wat kan ik nu het beste doen aangezien beide vissen ervan houden in een groep te leven ( wat ik dus niet wist van mijn clownbotia, die verkoper zei dat 1 meerdan genoeg is) moet ik nu een paar clownbotia erbij aanschaffen of meerdere maanvissen ik wil ze allebei niet tekort doen maar vind ze beiden ook heel mooi dus aub graag advies alvast bedankt groetjes jellie

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jelle! Je vraag is helemaal niet dom, verre van zelfs. Wat je over Clownbota’s moet weten is dat je echt een groot aquarium nodig hebt. Groter nog dan 240 liter. Ze kunnen ook erg groot worden. Daarom zou ik er voor kiezen om een paar Maanvissten te kopen. We hebben ook een blog over de Clownbotia geschreven. De botia kun je gewoon laten zitten, het is niet anders. Groetjes!

 6. Dj zegt

  Wij hebben nu een aantal Botia Iochachata’s in ons aquarium en zitten te denken aan een aantal Clown Botia’s erbij. Is het mogelijk om de Clown Botia met de Botia Iochachata te houden?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Dj!

   Die kunnen bij elkaar maar houdt er rekening mee dat de Clown Botia een groepsvis is en er meerdere bij elkaar gezet moeten worden. Vervolgens kunnen de Clownbotia’s ook vrij groot worden dus je aquarium moet er wel voor geschikt zijn. De Botia Iochachata is een wat schuwere aquariumvis. Overigens ook een groepsvis. Ze houden van verstopplekjes en zullen vooral snachts nog wat actiever worden. Belangrijk is dus vooral je aquarium omvang! Succes en groetjes!

   1. Dj zegt

    Dank je wel voor de reactie!
    Wij hebben een aquarium van 100x60x40 (als ik het goed heb), dan wordt het voor de Clown Botia wel wat krap om hier met meerdere te leven als ze (flink) gaan groeien.

    1. Aquariumfans zegt

     Hoi DJ,

     Een prima formaat aquarium (240 liter?), maar niet om ook nog eens een groep Clownbotia’s in te herbergen. Veel mensen zouden dat met jouw type aquarium wel doen, maar persoonlijk zou ik dat niet doen. Als ze klein zijn, gaat het prima, maar als de Botia’s groot worden, kunnen ze ook wat dominanter worden en dan laten ze je andere vissen niet met rust. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.