fbpx
Nanobewoners
de filtering in 5 stapjes
Nanobewoners
de filtering in 5 stapjes

Kleurtjediep

Algemeen

Naam: Kleurtjediep Gebruikersnaam: Etienne Durinck
Merk: Geen merk. Gekocht bij een handelaar die zelf deze aquaria maakt + kast en verlichting. Afmeting/inhoud aquarium: 60X60X40
Verlichting: TL T5 - 2 X 24 Watt + reflectoren Aquariumstijl: Gezelschapsaquarium

Achtergrond

Waarom ben je eigenlijk een aquarium begonnen?

Als negenjarige in 1958 met een paar goudvisjes.

Hoe zou jij je aquarium omschrijven?

Ik had nog nooit garnaaltjes en mini visjes gehad (Borara's) en dacht eerst aan een nano bakje hiervoor. Is wel wat groter uitgevallen. Als tweede foto de 5 in serie op elkaar aangesloten filters; hierop van elkaar los te koppelen via de dubbele afsluitkranen. In het eerste filter komt er zo voor de helft groene en de helft witte filterwatten er in. De andere vier zijn gevuld met diverse bio filtermaterialen. Er is en voedingsbodem van Dennerle aangebracht en afgedekt met zeer fijn rood-bruin garnalengrind. De temperatuur staat overwegend op 23 graden C. en de waterwaardes blijven steeds zeer goed. Eens per maand de filterwatten verversen en alle andere andere filtermaterialen in de andere filters kunnen rustig hun gang blijven gaan.

Aquariumbewoners

Wie woont er in je aquarium?

  • Borara's brigittae
  • Garnaaltjes/zwart-wit gebande

Wat zijn je mooiste aquarium bewoners en waarom vind je dat?

Chela's dadyburjori (in ander aquarium) - typisch scholenvisje/oppervlaktevisje - je weet nooit echt zeker welke kleur je te zien krijgt.

Is er wel eens een aquarium bewoner overleden en waardoor kwam dat?

Eens een groep (50 stuks) gekocht van de Hyphessobrycon peruvianus Blue/Red over vier jaar terug. Volgens de verkoper rechtstreekse import. De visjes waren bij aankoop goed over halfwas. En de eerste 2 maanden ging alles goed. Toen is er plots een sterfte opgetreden. En aan het tempo : de eerste week 2 dode visjes; volgende week geen; de week nadien 3 dode visjes; de week nadien 1dood visje; de week nadien 5 dode visjes; de week nadien 2 dode; de week nadien niets ... Van deze 50 ben ik er zo 28 kwijtgespeeld en dan heeft de sterfte even plots opgehouden als ze gekomen is. Aan geen enkel van de 28 dode visjes was er uitwendig ooit iets te zien. De waterwaardes zijn natuurlijk in die periode extra gecontroleerd en de resultaten waren steeds goed. In het begin van de sterfte heb ik wel eens van die eSHa 2000 gedoseerd maar dit heeft geen enkel zichtbaar effect gehad. De ware oorzaak zal wel voor altijd onbekend blijven.

Welke bewoners zou je in de toekomst nog willen hebben en waarom?

De eerste jongen die ik heb gehad van tropische vissen was van de Paradijsvis. Maar het liefst zie ik die Betta's met hun lange sluier vinnen en in hun felste kleuren. Momenteel heb ik in mijn groot aquarium toch zeker (nu reeds zichtbare) er een 10 tal jongen van de Keizertetra zitten en ze zien er zeer mooi uit. Deze zijn dus wel in het aquarium afgezet en heb ik niet zelf opgekweekt. En die Keizertetra's zetten nu nog altijd af tussen die varens en mossen waarmee de achterwand zo wat zit dicht gegroeid. Verder zijn er nog vrij recent in hetzelfde aquarium eieren (tegen de ruit) afgezet door de Sturiosoma panamense. Het mannetje heeft dit legsel bewaakt en ik heb nadien vrij veel jongen aan de ruiten zien hangen. Maar of dat er ooit hier jongen zullen van overleven ... ?

Aquariumplanten

Welke planten heb je in je aquarium?

  • Limnophilla heterophilla
  • Rotala indica
  • Cryptoryne affinis ( kleurvariant met dat wijnrode onderblad)Clinopodium browneii (die zo sterk naar munt ruikt) Valisneria sp. red - Micranthenum Monte Carlo - Pogostemon helferii - Rotala rutondifolia - Hedyotis salzmannii - diverse Bacopa soorten - diverse Crypto's - Echinodorus magdalenensis - diverse varens - mossen - Bucephalandra soorten - Eikenbladvaren - Limnophilla rugosa - Lysimachia nummularia aurea -

Wat zijn je ervaringen met de groei van je planten?

De planten die in ons aquarium terechtkomen komen zo een beetje van overal ter wereld. En de groei omstandigheden zijn dus zonder meer sterk verschillend. En het komt er dus op aan om een leefomstandigheid in het aquarium te creëren die voor de meeste planten goed tot zeer goed is. Waarom deze of andere plant het niet doet of niet goed ligt dan misschien aan de belichting, de waterwaardes, vrije beschikbare voedingsstoffen in het water onder de vorm van chelatoren, voedingsarme bodem bij sterk wortelende planten, te hoge - te lage temperatuur ...

Gebruik je CO2 of andere supplementen, en wat zijn je ervaringen daarmee?

Ik gebruik CO 2 en van Easy Life Profito. Zeker niet alle planten hebben deze CO 2 nodig voor een goede groei. Weer andere kunnen dan niet zonder. Maar CO 2 mag je altijd gebruiken; ongeacht de soorten planten die in het aquarium staan. Ik gebruik ook wel voedingssticks voor sterk wortelende planten.

Wat is je ideale stijl van planten en wat trekt je daar zo aan?

Fijn bossige planten en uiteraard ook de diverse groeiwijzen laagblijvend- hoog opgroeiend en ook de verscheidenheid in de kleuren.

Aquarium ervaringen

Wat zijn je grootste aquarium ergernissen?

Algen zijn nooit ver weg wanneer je een aquarium hebt. DE verlichting speelt hier een belangrijke rol. Ook het buitenlicht dat in het aquarium valt.

Wat zijn je wensen verder nog met het aquarium?

Ik ben tevreden met wat ik reeds allemaal er mee bereikt heb.

Wat voor aquarium decoratie heb je in je aquarium?

  • kienhout in kunststof
  • zo'n gekocht reliëf achterwand; nu gegroeid met varens en mossen

Waarom maak je gebruik van juist deze decoratie?

Heeft zo wat meer dieptezicht. Vind ik mooier.

Welke tips wil je aan andere mensen meegeven?

  • Gebruik gerust CO 2. Gebruik snelgroeiende planten - let wel deze hebben altijd sterke belichting nodig. Doe periodiek metingen op Uw waterwaardes. Zo zie je vlug wanneer er iets kan mislopen en kan je er meteen iets aan doen.
Gerelateerde aquaria

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Aquariumfans zegt

    Beste Etienne Durinck,
    Wat een mooie kleurencombinatie heb je in het aquarium! Rood tegen groen doet het altijd goed  Ook bijzonder om te zien dat je verschillende filters aan elkaar hebt gekoppeld; was het niet mogelijk om te stapelen in het filter? Dan kunnen nog steeds de watten vervangen worden en laat je de rest lekker zitten. Ik ben benieuwd wat voor gedachtegang je hierbij had/hebt! Daarna begin je meer te vertellen over een ander aquarium dat je bezit, wat wel een beetje verwarrend leest. Is het misschien een idee om ook dit aquarium op de site te zetten en de bijpassende tekst te verplaatsen? Anders gaat er misschien leuke informatie over het huidige aquarium verloren (wat je nu misschien nog niet hebt, maar later wel 😉 ). We zijn gewoon benieuwd naar beide aquaria!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.