fbpx

Guppy ’s verzorgen en veel meer! (Populair)

Het Guppy is bij uitstek een aquariumvis voor beginners. En wat is er nou mooier dan gelijk een aquarium vol verschillende en prachtig gekleurde Guppy’s (of Guppen, Guppies, het is allemaal hetzelfde) te hebben? En ze zijn nog relatief sterk en gemakkelijk met voeding ook!

De Latijnse naam voor het guppy is poecilia reticulata maar in de volksmond het Miljoenenvisje genoemd. Dat is niet voor niets, want Guppen zijn echt de konijnen van het aquarium: ze blijven zich maar voortplanten. Daarover straks meer. In dit artikel krijg je een top 4 mooie Guppy’s, gaan we dieper in op de leefomstandigheden, voortplanting en nog veel meer. Vooral nog even doorlezen dus!

Houd je Guppyies gezond! Zelf gebruik ik speciale Guppie voeding en een vloeibare mix van catappa bladeren en kruiden. Daarna werden ze ook een stuk actiever.

Guppy soorten op staartvorm: beginnen bij het begin

13 soorten guppen. Type guppies
Guppies kun je onderscheiden op basis van staartvorm.

Voordat we met de top vier mooie guppies beginnen, een klein woordje vooraf. Er zijn namelijk ongelofelijk veel soorten guppies te onderscheiden. Een Gup wordt gekenmerkt door een variatie van patronen, kleuren en de vorm van hun staarten. Door deze kenmerken zijn er enorm veel guppie soorten waar je in het aquarium van kunt genieten.

Zelf vind ik het gemakkelijk om Guppies te onderscheiden op staart vorm. Op basis van de staartvorm kunnen we ongeveer 13 soorten Guppy vissen onderscheiden. Dit is het resultaat van jaren selectief fokken. Deze lijst wordt ook nog steeds uitgebreid naarmate er nieuwe variëteiten bijkomen.

Welke guppy heb jij of wil je? Kijk dan eens goed op het plaatje.

Verschillende soorten Guppies

Behalve op staartvorm kun je Guppies ook op kleur indelen. Het blijft lastig en onvolledig omdat de mooiste Guppie soorten door de mens worden gemaakt. Inmiddels zijn er alweer meer dan 30 soorten op kleur in te delen. Welke vind jij het mooiste?

Verschillende soorten guppies
Verschillende soorten guppies. Welke vind jij het mooiste?

 

Guppy top 4! Welke vind jij het mooiste?

Guppies (poecilia reticulata)zijn populair omdat het net levende schilderijen zijn! Weliswaar Anton Heiboer stijl, maar een kleurenpalet waar je uren naar kunt kijken. Er is echt niets mooiers dan een grote groep Guppy’s in je aquarium. Dat komt goed uit, want het Guppy is echt een groepsvis. Waarvan je altijd de verhouding één mannelijk Guppy, drie vrouwelijke Guppies moet aanhouden. De bofkont!

Om een idee van de pracht en praal van de Guppies te krijgen, kun je hier vier geweldig mooie voorbeelden vinden. Daarna behandel ik de algemene, maar o zo belangrijke informatie over Guppen.

Guppy (Guppy's) kunnen geel zijn, of blauw, of groen, of rood. En allemaal fantastisch. Guppy's zijn gemakkelijke vissen dus zeker eens zelf proberen!
Cobra Groen
Guppy (Guppie) in je aquarium? Dit guppie heeft prachtige blauwe kleuren. Een genot om in je aquarium naar te kijken. Uren als het moet!
Snakeskin Blauw
Guppies zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn eindeloos veel prachtvoorbeelden te vinden. Guppies zoals deze zijn daar een goed voorbeeld van!
Cobra Luipaard
Het Guppy kan weergaloos mooi zijn. Dat komt goed uit want een guppy kweken is erg gemakkelijk dus in no time heb je er een heleboel!
Dragon Dumbo Olifant Oor

Weetje: Wist je dat in sommige landen Guppen uitgezet worden om Malaria larven op te eten?

Leefomstandigheden van het Guppie (guppen)

Guppies (poecilia reticulata) zijn weliswaar gemakkelijk te houden, maar stellen wél eisen aan hun omgeving. Dat is belangrijk te weten want daarmee voorkom je onnodige sterfte van de Guppen.

 • Een Guppy is een groepsvis. Als je hierboven goed gelezen hebt, dan weet je dat de verhouding Guppen één man op drie vrouwen is. Waarom? Omdat de mannetjes Guppy’s dan hun aandacht kunnen verdelen. Bij te weinig vrouwelijke Guppen worden ze te veel opgejaagd door het seksueel zeer actieve mannetje.
 • Voeding van het Guppie. Guppy’s eten echt alles. Dat is één van de redenen waarom ze zo geschikt zijn als beginnersvis. Lees onze blog over een top tien aquarium vissen voor beginners voor meer beginnersvissen. Afijn, voeding kan dus bestaan uit vlokken- of diepvriesvoer, tabletjes of korrels. Ze pikken ook her en der een algje mee en zullen zelfs knabbelen aan overleden vissen.
 • Guppies en andere aquariumvissen. Het guppy is zeer goed te houden met andere aquariumvissen. Dat komt doordat ze niet agressief zijn, en vrij gemakkelijk met andere aquariumvissen omgaan. Deze zullen niet actief gestoord worden. Ideaal voor een gezelschapsaquarium! Zorg er wel voor dat alle soorten aquariumvissen passen binnen de gestelde waterwaarden.
 • Guppy’s en aquariumplanten. Guppies houden van een begroeid aquarium. Enerzijds om te schuilen, anderzijds omdat de nakomelingen veel schuilplekken nodig hebben. Drijfplanten in het aquarium worden zeer gewaardeerd. Lees onze blog over drijfplanten eens voor meer informatie. Kortom, zorg voor voldoende begroeiing.

Eisen en kenmerkenlijst van het Guppie

Nog even onder elkaar de harde wensen en kenmerken van Guppies

Lengte GuppyMannetje: 6cm. Vrouwtje 4-5 cm.
AquariumgrootteMinimaal 40-60 liter
Watertemperatuur20-25 graden
LevensduurVrouwtjes tot 2 jaar. Mannetjes 6-12 maanden.
pH, dH & gH7-8, 9-20º, 12-16

Guppies kweken is niet moeilijk!

Als de waterwaarden goed zijn, en de omgeving geschikt, dan kan je je lol niet op. Binnen no- time heb jij er een heleboel nakomelingen bij. Guppies kweken gaat namelijk vrijwel vanzelf. Zorg voor voldoende beschutting want Guppen eten na verloop van tijd hun eigen kroost weer op.

Guppies kunnen heel erg mooi zijn
Guppies kunnen heel erg mooi zijn

Wacht ook niet op eitjes want guppen zijn levendbarend. Dat wil zeggen, de baby Guppies worden levend geboren. En in goede hoeveelheden, per worp meer dan 25 stuks. Het vrouwtje kan ook nog eens het zaad van een mannetje bewaren, en daardoor continu zwanger zijn van die paring. Richt de kinderkamer maar vast in!

Na de kweek is het handig om een kweekbakje te hebben waar je het vrouwtje in moet doen op het moment dat ze begint te baren. Dan weet je zeker dat de baby Guppies het zullen overleven. Zonder kweekbak zullen de baby Guppies alleen overleven als je voldoende beschutting hebt.

Verschil tussen de mannelijke en vrouwelijk Guppy  (guppen)

guppy vrouw of man
Mannetje vs vrouwtje

Beide Guppen lijken op elkaar maar er zijn verschillen te ontdekken. Mannen hebben een grotere staart en een kleiner lichaam. De staart wordt gebruikt om ermee te pronken, dus dat is niet zo raar.

Het zal je dus ook niets verbazen dat de mannetjes fellere kleuren over het gehele lichaam hebben dan de vrouwtjes guppy’s.

Tot slot

Heb jij ervaringen met Guppen? Of gewoon nog vragen over bijvoorbeeld Guppies kweken? Laat je dan een reactie achter? De Guppy’s liefhebbers zullen er blij mee zijn!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

116 Reacties
 1. Els zegt

  Goedendag

  Ik woon in lelystad, waar kan ik van die mooi gekleurde guppen kopen?

 2. Jitze zegt

  Zou een artikel kunnen wijden aan Endler guppen ??

 3. Thomas zegt

  Hoi Aquariumfans,
  Jammer dat ik deze website niet eerder heb gevonden!!! Mijn vraag is: kan een vrouwtjesgup zwanger zijn zonder dat ze dik is? 🥴
  Ik bedoel zeg maar dat ze wel die zwangerschaps vlek heeft maar niet echt dik is?
  Misschien is het een heel erg rare vraag!!!

  Groetjes Thomas!

  1. Aquariumfans zegt

   Ha Thomas, vooral als de gup nog jong is, ontwikkelt ze nog maar een beperkt aantal jongen. Naarmate ze ouder wordt zijn het er meer en is de donkere vlek duidelijker aanwezig. Het antwoord is dus ja, als het een vrij jong exemplaar betreft. Groetjes!

 4. Meike van Luinen zegt

  Is er iemand die 5 manlijke guppy’s wil overnemen? Mijn bak is te klein en ze zijn gestresst. Ik heb ze van iemand gekregen maar ik hou het maar bij enkel garnalen dat lijkt me beter voor de guppy’s. Ik woon in het Westland dus omgeving zou het beste zijn ik ga ze echt niet opsturen.

 5. Marian zegt

  Hallo, ik heb een klein aquarium met filter en genoeg waterplanten. 5 mannelijke guppy’s. Het water is zeer helder, maar ik zie één guppy die heel er nerveus is. Het lijkt storend voor de anderen. Zijn ogen lijken iets groter en verder geen verschijnselen. Wat kan ik eventueel doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Daar valt weinig tegen te doen dan de vis eruit halen en ergens anders onderbrengen, helaas.

 6. Oona zegt

  Hallo,
  Ik heb een aquarium van 30l 2mannetjes en 2 vrouwtjes en 2 ruitekuisvisjes er zit een pomp in en een warmtepomp . Er is 1 vrouwtje die baby’s heeft gehad. Ze zijn al ong. 2a3 maanden oud ze zitten apart in een klein aquarium zonder pomp en warmtepomp wanneer zou ik ze in het grote aquarium stoppen bij de grote guppy’s? Ik hoop dat ik snel een antwoord zou krijgen. Grts

  1. Aquariumfans zegt

   Als het om guppen gaat had je ze net zo goed in het aquarium kunnen laten wanneer je voldoende drijfgroen in het aquarium hebt. Het verplaatsen van de jonge vis levert vaak meer problemen op dan het gewoon laten zitten, ook al wordt er dan zo nu en dan eens eentje opgegeten.

  2. Steven zegt

   Meestal heb je maar 1 mannetje nodig per 5 vrouwtjes ,wan’t 2 mannetjes en 2 vrouwtjes ,dan gaan de mannetjes vechten en de vrouwtjes stresseren ,omdat het mannetje constand achter zelfde vrouwtjes aanzit ,dus zorg dat je maar 1 mannetje hebt per 5 vrouwtjes ,dus als je 2 mannetjes hebt heb je 10 a 12 vrouwtjes nodig

 7. Nina zegt

  Hoi, ik heb gister echt hele mooie mannetje guppen gehaald met super grote zwarte staarten maar allemaal hebben ze een heel erg geknikte rug. Ze zwommen in de winkel al een beetje moeilijk en meer verticaal.. Komt dat omdat hun staart te zwaar is ofzo of te erg doorgekweekt of zijn ze ziek?

  1. Aquariumfans zegt

   Al die mooie guppen zijn vaak tot in het oneindig doorgefokt en daardoor zwak en vaak ook enigszins misvormd. Je moet daar goed op letten wanneer je ze in de winkel uitzoekt.

   1. Mario zegt

    Kan er ook een andere oorzaak zijn die deze problemen veroorzaakt? Mijn guppen waren kerngezond toen ik ze kocht, en volwassen, na maanden merkte ik dat er eentje was dat een kromme rug kreeg en het steeds moeilijker kreeg, bepaalde guppen met lange staarten gaan ook verticaal zwemmen, zoals Nina schreef. Zakken steeds naar de bodem, en zijn constant aan het “vechten” om terug boven te komen. Uiteindelijk zijn ze totaal uit balans, eten niet meer en uiteindelijk sterven ze. Kort daarop volgden er nog een paar. Het valt mij ook op dat ze een vrij dik buikje krijgen, vooral de voorkant, het zou mij niet verbazen dat er meer achter zit, zoals parasieten of iets degelijks.

    1. Aquariumfans zegt

     De kans is heel groot dat ze volledig doorgefokt zijn. Ze worden ook niet oud en zijn gevoelig voor allerlei ziekten, helaas. Groetjes.

 8. jayda zegt

  ik heb een vraag je ik heb 12 guppies en ik weet niet of de bak te klein is kan je daar mee helpen.want ik heeb een kom

  1. Aquariumfans zegt

   Belangrijk is dat er zuurstof leverende planten zoals waterpest of hoornblad aanwezig zijn. Persoonlijk zou ik het aantal niet groter laten worden dan dit. Een vissenkom is al snel te klein voor de meeste vissen. Beter is een wat groter aquarium! Groetjes!

 9. Marianne zegt

  Mijn gup heeft 10 dagen geleden 2 visjes geworpen es nog steeds dik dus nog zwanger ik stel mij de vraag kan dit

  1. Aquariumfans zegt

   Kan geen kwaad, ze zal binnenkort de rest wel ter wereld brengen. Succes en groetjes!

 10. Juud zegt

  Hoi. Wij hebben een klein aquarium. Met 4 neon tertra’s en 2 mannen guppen. Nu had 1 guppy (groene…) een grijze rug gekregen, alsof de schubjes eraf zijn. Nu heb ik esha gebruikt, op advies vd vis-man in de dierenwinkel. Dat heb ik een week gebruikt. Maar geen verschil. Moet dat weer “aangroeien”? Het visje zelf leek/lijkt niet ziek, zwemt goed, eet goed, anderen jagen hem niet op/weg. De rest doet het ook prima. Wat is het? En is ie nu beter? Moet ik nog iets anders doen? Water wordt elke week deels ververst. Pompje en veel plantjes. Geen veranderingen in de bak en waterwaardes zijn steeds goed.
  Kan iemand mij verder helpen?

  1. Aquariumfans zegt

   Het klinkt alsof het een genezen beschadiging is die nu geen kwaad meer kan. Houd het wel even goed in de gaten. Dat Esha is goed spul kan je in geval van nood nog weleens gebruiken. groet!

 11. Gerrit de Bruin zegt

  Sinds 9 maanden heb ik een 80x40x35 juwel aquarium De eerste 5/6 maanden ging het goed Nu heb ik last van enorme algengroei. De planten en vooral de achterwand zitten vol. Elke maand word 25 liter water vervangen, ook word er algumin en flora carbo toe gevoegd, De fijne filter word wekelijks en de grove filters maandelijks vervangen en de verlichting bestaat uit 2 ledlampen, een daghelder en een rode .en branden 6 uur p.d. Verder zitten er 20a24 vissen in n.l. 1zwaardragerman en 3 vrouwen, en 2 jonkies een man en vrouw.4 albino bodem kruipers en de rest zijn mooie gekleurde sierguppen met mooie staarten en kleuren. Wat doe ik verkeerd? Moet ik heel de bak leeg maken en opnieuw inrichten? of is het er nog uit te krijgen. De planten groeien wel. en ik vind zelden een dode vis Help Groetjes Gerrit

  1. Aquariumfans zegt

   Enorme algengroei is vrijwel altijd een gevolg van onbalans tussen hoeveelheid licht en voedingsstoffen voor de planten. CO2 kan dan ook nog een rol spelen en de kleur van het licht. Je zult die balans moeten vinden door te spelen met je variabelen. Dat wil zeggen meer of minder voedingsstoffen of meer of minder licht. In jouw geval zou ik de verlichting op 10-12 uur zetten. Dan kan je daarna een flinke waterwissel doen en eens experimenteren met licht en voedingsstoffen. Zorg sowieso dat je niet teveel voert. Voedselresten kunnen ook oorzaak zijn van algen. Succes.

 12. Marjolijn Willems zegt

  ik heb een vraag. Ik heb prachtige guppies maar nu heb ik een apistogramma cacatoitus man en twee vrouwen toegevoegd en nu zijn de guppen zeer agressief naar deze vissen.
  Daar ben ik niet blij mee.
  Wat kan ik het beste doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Die Apistogramma’s zijn zeker nog klein. Als ze zich tussen de guppen niet kunnen handhaven heb je waarschijnlijk veel te veel guppen. Kweek de Apisto’s in een andere bak op tot ze groter zijn en zich kunnen weren tegen de guppen. Of kijk het aan hoe het gaat en dan worden ze tussen de guppen vanzelf wel groter en draaien ze de rollen om.

 13. Peggy zegt

  Iedere dag vind ik een of twee dodo guppys hoe kan dat. M.s

  1. Aquariumfans zegt

   Wat vervelend om te horen. Guppen zijn geen beginnersvisjes meer, ze zijn zeer gevoelig, vooral voor bacteriële infecties. Het beste kan men een beetje iodiumvrij keukenzout (een theelepel per 50 l) aan het water toevoegen, dan zijn Guppen meestal stabieler, omdat ze in de natuur ook in harder water leven.

   Natuurlijk – als er sprake is van een ectoparasitaire ziekte kan Ectocell helpen. Maar dikke buiken komen wel meestal van een inwendige infectie en dat is lastiger te behandelen.

   Heel veel succes en groet!

  2. Aquariumfans zegt

   Misschien teveel vis? Misschien te weinig water ververst. Misschien stress? Misschien te koud? Kan vanalles zijn! Groetjes

 14. Marian zegt

  Ik ga morgen mijn bak iets uitbreiden. Kunnen al die verschillende soorten gup bij elkaar? Ik hoef me niet te beperken tot 1 kleur?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Marian, In principe kunnen al die guppen bij elkaar, al zal de nakweek dan ook een zootje worden. Maar ik ga ervan uit dat je daar niet mee zult zitten. Veel plezier ermee.

 15. Carlo zegt

  Ik heb een vraagje.. ik heb alleen mannelijke guppys in mijn aquarium omdat ik ze veel mooier vind dan de vrouwelijke guppys.
  Kan dit kwaad? Of moeten er ook vrouwtjes bij zijn?

  1. Aquariumfans zegt

   Nee hoor, dat kan absoluut geen kwaad, alleen kunnen ze dan hun voortplantingsdrift niet kwijt, maar je krijgt er dan in ieder geval ook geen plaag van waar je uiteindelijk ook geen kant mee op kan.

 16. Rudi zegt

  kan je bv. mannelijke guppy’s of vrouwelijke guppy’s alleen in een aquarium zetten

  1. Aquariumfans zegt

   Ja, dat kan uitstekend en wordt veel gedaan met mannetjes wanneer uitbreiding van de soort niet gewenst is. Groetjes

 17. Lotta zegt

  Hoi! ik heb laatst 4 endlerguppies gekocht; 2 mannen en 2 dames. in de winkel zeiden ze dat endlerguppies niet zo ‘fanatiek’ zijn met paren en ik dus gerust 2 mannen en 2 dames kan doen, klopt dat? Ik heb nog een vraag. als ik vuurgarnalen koop, welke planten kan ik dan he beste gebruiken?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Lotta, dat klopt helemaal niet. Ook de endlers zitten fanatiek achter hun vrouwen aan. Ik zou er voor kiezen op iedere man twee vrouwen te nemen. Qua beplanting zal het voor de vuurgarnalen weinig verschil maken voor welke planten je kiest. Ik zou voor vlot groeiende soorten kiezen. Belgisch groen, vaantjesplanten, eikenbladvaren e.d. Een halve mosbol of met javamos begroeide kokosnoot vinden ze altijd wel prettig. Groetjes!

 18. Antonia zegt

  Is het ook mogelijk alleen mannetjes te houden ? 5 stuks of zo. Of worden ze dan erg vervelend naar elkaar en eventueel andere vissen?

  1. Aquariumfans zegt

   Het kan wel, maar beter is wat meer vrouwtjes dan mannetjes. Soms gaat het goed met de mannetjes hoor. Maar ook niet altijd dus dat is een kwestie van proberen.

 19. Rianne zegt

  Goedemorgen,

  Ik heb een vraagje, kun je nieuwe plantjes en/decoratie aan je aquarium toevoegen als je guppy’s erin zitten? We hebben sinds zaterdag 6 mannelijke guppy’s in het aquarium, maar ik wil er toch iets meer begroeiing en schuilplaatsen in hebben.
  En hier lees ik dat guppy mannen maar max een jaar worden. Ze hadden ons verteld dat ze wel 5 jaar konden worden, maar dat ze meestal iets eerder dood gingen. Wel een heel verschil.
  Daarom ben ik blij dat ik op deze website terecht ben gekomen, zoveel heldere informatie!

  1. Aquariumfans zegt

   Ja hoor, je kunt bij je guppen gerust planten bijplaatsen. Haal die wel uit de potjes en poot ze met een pincet of i.d. in de bodem. Guppen zijn zodanig doorgekweekt dat ze inderdaad vaak niet zo oud meer worden. Veel succes ermee.

 20. Hilda zegt

  Hoi! Ik heb 7 maanden geleden 5 guppies gekocht. Nummer 1 in jouw artikel. Nu zijn ze allemaal dood. Ik zou graag willen weten of dit erg vroeg is, of ik dus iets niet goed heb gedaan qua waterkwaliteit oid of dat dit bij een mannetjesguppy een normale levensduur is? Ik lees online ergens dat ze maar een aantal maanden leven maar in de dierenwinkel zeiden ze dat de guppies normaal langer leven.
  Graag hoor ik van je…. groetjes Hilda

  1. Aquariumfans zegt

   Ongeveer 9 tot 14 maanden. Veel kweekvormen zijn ver doorgekweekt en relatief zwak zodat ze eerder in de buurt van de 9 maanden uitkomen. 7 Maanden is wel iets aan de vroege kant, maar wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn niet heel erg verwonderlijk. Groetjes

 21. Carmen zegt

  Hallo allemaal,

  Wij hebben een aquarium met Guppen. We begonnen met 5 mannen en zo’n 20 vrouwen. Inmiddels zwemmen er ook veel jongen rond, enkelen al een maand oud. We hebben een pomp erin, het water is verwarmd en er zijn genoeg planten aanwezig.
  En sterven er plots allemaal vrouwtjes. In 2 dagen tijd nu al 5!! Alleen de vrouwtjes sterven. Heeft iemand enig idee wat dit kan veroorzaken en natuurlijk vooral wat ik hieraan kan doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Dat is van een afstand altijd moeilijk te bepalen. Een mogelijkheid is stress als gevolg van overbevolking. Ik zou beginnen met je guppenbestand eens te halveren en een flinke waterwissel van zo’n 35% te doen. Groetjes

   1. R.Jansen zegt

    Beetje late reactie, maar toch maar een poging. De toename in bevolking kan ook betekenen dat bepaalde afvalstoffen in het water zijn toegenomen. Het gaat hier met name over ammoniak en nitriet/nitraat dat oplost uit de ontlasting van de vissen. Als er teveel van deze stoffen in het water terecht komen dan wordt het water schadelijk/giftig voor de vissen. Dit is ook de reden waarom er altijd geadviseerd wordt om wekelijks 25 tot 50% van je water te verversen. Hier zou ik dan ook mee beginnen als ik jou was. Stress zie ik eerlijkgezegd niet zo snel optreden bij guppen die van nature gewend zijn om met zijn honderden op een hoopje te leven.

 22. een beginnend aquariumfan. zegt

  Hallo, ik heb ook guppy’s aangeschaft maar heel bescheiden 1 mannetje en 1 vrouwtje. Even om te starten en te proberen. Geeft dit geen problemen voor het vrouwtje? Of jaagt het mannetje dit vrouwtje zo helemaal stuk? Jonge visjes zou wel leuk zijn maar niet ten kostte van het vrouwtje.

  1. Aquariumfans zegt

   Ik zou er altijd de voorkeur aan geven minstens drie vrouwtjes op 1 mannetje te nemen. De mannen kunnen echt zodanig vervelend zijn dat een vrouwtje alleen er onder door kan gaan. Wat dichtere beplanting, vooral ook aan het oppervlak kan positief bijdragen aan het zich schuil houden van het vrouwtje. Groetjes!

 23. Rosanne zegt

  Hoi allemaal,
  Ik heb sinds kort guppies, 12 stuks om precies te zijn, 4 mannetjes, 8 vrouwtjes. Ik heb een bak van 20l waar ze in zitten met een filter. Dit is de aqua flow 50 filter. Nu weet ik niet zo goed of ik de waterstroom naar onderen moet richten of op het wateroppervlak. Als ik hem op het wateroppervlak doet lijken de guppies enorm zenuwachtig te gaan zwemmen. Verder zwemmen de guppies veel aan het water oppervlak, niet heel de tijd maar wel veel.. is dit een tekort aan zuurstof? Ik heb wel een zuurstofsteen besteld voor in het aquarium.. verder heb ik geen echte plantjes in het aquarium staan, alleen neppe. Hebben jullie verder nog tips voor mijn aquarium? Groetjes!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Rosanne, Als vissen aan de oppervlakte gaan zwemmen duidt dat vaak op zuurstofgebrek. Het in beweging brengen van het oppervlaktewater draagt bij aan een betere zuurstofopname in het water. Houd wel de vissen in de gaten. Ze moeten er niet van gestrest raken. groetjes!

  2. LJ zegt

   Hey, ik heb dit ook n tijdje voorgehad en toen ik de filterpomp wat lager plaatste zwommen ze meer overal. je kan t ns proberen.

 24. Aquariumfans zegt

  Google gewoon op Guppen en ga naar afbeeldingen. Dan vind je foto’s van de meest uiteenlopende guppen variëteiten. Waaronder ook posters met heel veel soorten. Wel heel leuk dat het zo goed gaat bij jullie. Leuk om te lezen!

 25. Karen zegt

  Beste,

  Geweldige site, heel informatief en duidelijk!

  Mijn vraag is de volgende:
  Ik ben gestart met een 60 liter aquarium met een 7tal guppen en 3 platys.
  Omdat ik vuurgarnalen wou, heb ik een 20 liter bakje bijgekocht.
  Het water was perfect, toch gingen ze allemaal dood, dus heb ik ze in de 60 liter bak gestoken. Daar doen ze het wel goed.

  Mijn guppen hebben zich ondertussen ontelbaar vermeerderd.
  Ik heb mijn platys nu met z’n 7 in de 20 liter bak zitten.
  Of kan ik ze beter allemaal samen in de 60 liter steken en de kleine bak wegdoen?
  Is dit dan niet teveel allemaal samen?

  Bedankt voor de hulp, ik hoop dat ik duidelijk was.

  Groetjes, Karen

  1. Aquariumfans zegt

   Wat je ook doet met levendbarenden zul je onvermijdelijk zo nu en dan moeten uitdunnen. Raadpleeg de plaatselijke aquariumvereniging eens of bied het overschot aan op Facebook. Er moeten toch liefhebbers voor te vinden zijn. Een overbevolkte bak geeft op den duur altijd problemen. Selectie geeft je wel de mogelijkheid om de mooiste exemplaren uit te zoeken en te behouden !!

 26. Bianca zegt

  Hoi,

  We hebben voor onze zoon een klein aquarium aangeschaft om mee te beginnen. De boel leuk ingericht, pompje en filter erin en een paar makkelijke visjes. Roodkopzalmpjes, 2 garnalen een algeneter en een paar guppen. Ze leken het prima naar hun zin te hebben, maar opeens hebben we last van guppy sterfte. De een na de ander. Sommige guppen hebben ook vreemde aanhangsels, maar kan niet vinden wat het is. Het zijn een soort stekels die achter de voorvin en rugvin zitten. Het lijkt niet op een parasiet. Wat zou het kunnen zijn en kan dit de reden zijn dat ze sterven?

  1. Aquariumfans zegt

   Moeilijk om hier zo iets over te zeggen Het klinkt alsof het een parasiet is, maar dan is het vreemd dat deze zich beperkt tot de guppen. Ik zou toch maar eens met een besmet exemplaar naar je locale visleverancier gaan om te overleggen of Ectocel proberen. Sterkte ermee.

 27. Frederik zegt

  Hallo, deze morgen zag ik in mijn aquarium op mij waterpest hier en daar en witte waas op sommige bladeren. Het lijkt een beetje op paardenbloem in bloei. Is dit een soort schimmel, of iets anders?

  1. Aquariumfans zegt

   Moeilijk te zeggen als ik het niet kan zien. Ververs je wel voldoende regelmatig wat water? Is de waas hard of zacht? Als het hard is Google dan eens op Biogene Ontkalking.

 28. Gian zegt

  Hallo ik ben zeer geintreseerd in het kweken van guppies maar spijtig genoeg tref ik er elke week weer 1 tot 4 doden aan ik kuis om de 4 dagen mijn aquarium van 60 liter omdat er nitriet in hangt ik probeer ook van alles te veranderen voor minder doden nu heb ik sponsfilters besteld en het steengruis eruit gedaan en hopen dat ik wat meer geluk heb om te kweken kan iemand ng tips geven voor een goeie biotoop groetjes gian

  1. Aquariumfans zegt

   Water verversen is op zich goed, maar je moet niet om de week de volledige 60 liter vervangen. 10-20 % per week of twee weken zou voldoende moeten zijn. Anders krijg je te sterke schommelingen in de waterkwaliteit. Zorg voor voldoende snel groeiende waterplanten die het water ook helpen zuiveren. Succes !!

 29. Angelique Keijser zegt

  Hoi allemaal.

  Ik heb al een aantal maanden guppen en ge iet er heel erg van. Wat ik alleen vreemd vind is dat ik groepje zwangere heb die de hele tijd bij elkaar zijn en boven aan het wateroppervlak hangen eigenlijk. Ze zijn ook wel heel erg dik nu, kan de stippen nu achter in de buik goed zien. Maar ik heb ook een aantal dames die zwemmen de hele dag rond en de mannetjes laten die compleet links liggen. Ik heb voor de jongen nu weer nieuwe planten erin gezet zodat ze kunnen schuilen. De eerste lichting heeft het namelijk niet overleefd.

  Maar waarom laten de mannen de groep zwangere niet met rust? Daar zwemmen ze met twee heren aan de ene kant en de groep vrouwtjes op 2 cm aan de andere kant. En waarom kijken ze niet om naar de andere vrouwtjes?

  1. Aquariumfans zegt

   Zwangere guppen hebben bewezen vruchtbaar te zijn en zodra ze gejongd hebben zijn de mannen er als de kippen bij om voor herhaling te zorgen. Misschien scheiden de zwangere vrouwen wel een voor de mannetjes extra aantrekkelijk hormoon af waarop deze reageren. Nu hebben de jongere exemplaren voorlopig in ieder geval nog wat meer rust. Maar ze komen vanzelf ook aan de beurt.

 30. Team Guppies zegt

  Hoii!
  Wij hebben in de klas guppies, en we zijn er erg blij mee! Maar omdat guppen snel voortplanten hebben we nu te veel guppies, en we zijn ze aan het verkopen. We hebben iemand die ze wel wilt overnemen, maar we weten niet welk ras het is en ze (de persoon die ze wilt overnemen) wilt foto’s, maar die kunnen we niet goed maken omdat ze heel actief zijn als je bij de kom in de buurt komt. Zouden julie misschien een lijst kunnen maken met de soorten guppen en foto’s erbij? Dat zou echt GEWELDIG zijn!

  Groetjes,
  Team Guppies van de De Nieuwste School

 31. Sebastiaan zegt

  Beste,
  Ik ga starten met een aquarium en zou hier graag wat guppen in zetten. (Aquarium is 54 liter) Ik had gedacht aan 1 mannetje en 2 vrouwtjes. Maar ik zou graag niet te veel jongen hebben dus had ik gedacht er een bus bij te zetten die een deel van de jongens opeet. Ik ga wel voor voldoende schuilplaatsen zorgen zodat er ook kunnen overleven. Nu is mijn vraag welke vis kan ik er het beste bij zetten die in mijn aquirum past en alleen de jongen opeet? En welke planten kan ik er het beste in zetten?
  Wel

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Sebastiaan,
   Eigenlijk is er geen goede vis die je erbij kan zetten. De ene vis een er veel te weinig en dan heb je er alsnog te veel. De andere vis eet ze allemaal op en dan heb je helemaal geen baby’s meer over. Wat ik je zou aanraden is om in een keer een groep guppy’s te kopen met alleen maar mannen. Mannen zijn vaak veel mooier dan de vrouwtjes en met exclusief mannetjes heb je ook geen problemen met te veel baby’s. Hopelijk heb ik je kunnen helpen. Veel plezier met je guppy’s.

 32. Bente zegt

  hoe kun je zien als je vrouwtjes zwanger zijn

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Bente,
   Er zijn verschillende dingen waaraan je kan zien of je vrouwtje zwanger is. Een is uiteraard dat ze een dikke buik heeft. Een ander iets wat je kan zien is een donkere plek bij de kont van de vis. Een paar gedragskenmerken die een zwangere gup heeft zijn: af en toe schudden of bibberen, zichzelf tegen decoraties en dergelijke vegen en soms niet willen eten. Groetjes.

 33. Catharina zegt

  Wij hebben een 81cm bak 110liter en we willen ook andere vissen in onze aquarium hebben dan alleen guppen welke vissen en algeters kunnen wel bij de guppen die de baby guppen niet opeten?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Catharina,
   Eigenlijk is er niet een vis die helemaal veilig is voor je baby visjes. Daarom raad ik aan om je baby’s gescheiden te houden van je andere vissen. Dit kan door ze in dezelfde bak in een netje te houden, deze kun je in de meeste dierenwinkels kopen. Je kan ze ook in een aparte bak doen, dan zijn ze helemaal veilig en kun je allerlei soorten in je hoofdbak houden. Groetjes

 34. Jolanda zegt

  Hoe zie ik bij baby guppy’s het verschil tussen vrouwtjes en mannetjes en hoe lang kunnen ze in die bak blijven

  1. AquariumFans zegt

   Hoi Jolanda. Bij kleine Guppies is het inderdaad nog moeilijk om te zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Daar moet je even wat langer op wachten. Na twee weken zijn de kleine Guppen weer wat groter en kunnen ze weer in het aquarium geplaatst worden.

 35. Linda zegt

  Hallo Aquariumfans, geweldig om zo’n site te vinden om info op te zoeken, dankjewel.
  Maar heb nog iets aan vragen die ik nog nergens heb gevonden.
  Heb al enige jaren een kom met guppen, mooi om naar te kijken, echter mijn vriend wil een groter aquarium, voor mij hoeft het niet zo nodig, de meiden hebben het goed, (heb ze zien geboren worden, (kocht de moeder zwanger uit de dierenwinkel) regelmatig een nieuw waterplantje want daar snoepen ze graag van, prima.
  We zijn aan het rondkijken en ja dan mogen er vast ook wel een paar visjes bij, zelf denk ik aan platy’s die zijn er ook met mooie kleuren, maar nu mijn vraag mogen er dan wel mannetjes van een ander soort bij vrouwtjes guppen krijg ik dan geen half soort fok?
  Alvast bedankt, hartelijke vissegroet

  1. Niek zegt

   Hallo Linda,
   Als je het hebt over een kom met Guppen, dan zie ik een rond aquarium (of althans iets dat sommige mensen aquarium durven te noemen) voor me. Ik heb blij dat je vriend een groter aquarium wil. Levert minder stress op voor de meiden. Zorg ervoor dat je niet te veel vissen in je bak krijgt. (ik heb zelf ca 40 vissen in een bak van 450 liter. Elke dag zitten we zeker een kwartier voor het aquarium te kijken naar het gedrag van ze. Het fascineert elke dag weer opnieuw. En langzaam aan leren we de gedragingen van elke vis kennen en doen ze allemaal wel iets aparts. Bij Guppen kan je veel andere soorten plaatsen. als je en vis toevoegt die levend voer eet, zal deze waarschijnlijk alle kleine Guppen opeten. Wij hebben ervoor gekozen om er een Goerami bij te plaatsen en heeel veel planten. Daardoor hebben de jonge visjes een kans om het te overleven, maar moeten ze wel hun best blijven doen en alert blijven anders redden ze hun 1e verjaardag niet. Het lijkt zielig, maar zo houden we de sterkste over en een 20 Gupjes per worp is geen uitzondering. Nu blijven er per keer 3-5 in leven en zorgen voor de nieuwe aanwas. Niet teveel mannen bij de vrouwtjes plaatsen zodat zij ook rust krijgen en dat zie je terug in de bak.
   Veel succes. Voor wie belangstelling heeft heb ik nog een compleet aquarium staan met 6 Guppen en beplanting

  2. AquariumFans zegt

   Hoi Linda. Niek heeft al flink wat antwoorden gegeven op je vragen en bedankt voor je compliment. Het is inderdaad toch wel fijn als je meisjes net even wat meer ruimte hebben om te zwemmen en dan kun je ook wat meer vissen in je aquarium doen. Ik weet inderdaad niet hoe veel liter je nieuwe aquarium wordt, maar let wel op dat je er niet te veel vissen in plaatst. Dit zorgt voor onnodig veel stress wat weer voor ziekte en sterfte kan zorgen.

 36. Gwen zegt

  Hoi!

  Door alle tegenstrijdige berichten op het wereld wijde web, vind ik geen antwoord op mijn vraag/probleem. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

  Mijn zoontjes hebben een klein aquarium (40 liter) met guppen. Zijn netjes begonnen met 2 mannetjes en 4 vrouwtjes, maar een dik half jaar verder zijn het er heel wat meer geworden 🙂 dat zit dus wel goed. (Ter overbodige info: We hebben er ook al een aantal uitgevist en bij een familielid uitgezet in zijn aquarium).
  Nu kwamen ze vorige week opeens met een sluierstaart thuis, die ze vrolijk erbij hebben gezet. Dat ging niet zo heel goed, want ‘opeens’ verdwenen er heel wat guppen in zijn mond voor de ogen van de jongens. Sluierstaart eruit gevist, bij opa en oma maar een nieuwe bak opgehaald en daar de sluierstaart in.
  Nu kreeg zoonlief deze week 2 kleinere sluierstaarten van tante cadeau. Die werden gewend in de tweede bak. Maar de eerste sluierstaart viel deze ook aan, en had binnen no-time de helft van een staart opgevreten. Sluierstaart 1 er dus maar weer uitgevist en 2&3 in de bak gelaten. Nu zit sluierstaart 1 maar in een kleinere kom. En zit ik opeens met 3 bakken/kommen met vissen.

  Hoe kan ik dit oplossen?? Kunnen de kleinere sluierstaarten bij de guppen (Ze zijn kleiner dan de grootste guppen), zodat sluierstaart 1 weer in die andere bak kan? Kan ik ze aan elkaar laten wennen zodat hij niet meer de andere opvreet? Is er een andere oplossing?
  Ik ben al mensen aan t vragen of ze een vis willen, want zit er nu wel mee in m’n maag…

  Sorry voor t lange verhaal, maar wilde een zo duidelijk mogelijke situatie schetsen.

  1. Stan de Jong zegt

   Hoi,

   Ik neem aan dat jij onder sluierstaarten goudvissen bedoeld?
   Om maar direct een antwoord te te geven.. Men kan guppen combineren met sluierstaarten doch het is altijd individueel te bekijken of de sluierstaarten geen gup of gupjongbroed opeet. Ik heb het in het verleden ook wel gecombineerd en (ook met normale goudvissen) dat ging in het algemeen goed. Doch zoals ik al stelde dat is geheel individueel te bezien. Natuur is natuur en tja dan kan het zomaar zijn dat ze wel een gup aanvallen danwel verslinden.
   Ik weet dat er velen zullen zijn die per direct zullen zeggen dat sluierstaarten niet met guppen samen kunnen. Als men wat ouder is dan zal men vast wel een keer deze combinatie hebben gezien in het verleden. Daar ben ik geen uitzondering op. Maar goed, wil je zeker zijn dat de guppen niet verorbert of aangevallen worden dan maak je zekerheidshalve deze combinatie uiteraard alsnog niet. Moge duidelijk zijn…

   Wat ook voorkomt is dat zelfs een goudvis of een veredelde goudvis zoals bijv. een sluierstaart z’n dominantie laat zien in de bak. Denk ook dat dat meer aan de orde is bij jullie dan wat anders. Dominantie kan bij alle vissen voorkomen (zelfs bij de zg. vriendelijke vissen). En wat vele mensen eigenlijk vergeten is dat ook een goudvis in feite een karper is.

   Denk dat het het beste is om je te ontdoen van deze vis of dat je er een gedegen tegenstander bij inzet. Eéntje dus die van zich af kan bijten. Dan wordt het in de regel wel weer rustig in die bak.

   Misschien dat je hier wat aan hebt…

  2. AquariumFans zegt

   Hoi Gwen. Stan heeft volgens mij al flink wat duidelijk kunnen maken voor je. Elke vis heeft, net als mensen, zijn eigen karakter. Het beste is inderdaad een nieuwe plek te zoeken voor je vis die te dominant is. Daarnaast kan het altijd nog zijn dat je andere vissen de Guppen eten. Dit gebeurt bij het ene aquarium wel en bij het andere niet. Normaal gesproken is de combinatie prima, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Sowieso is 40 liter voor goudvissen / sluierstaarten te weinig water. Ze hebben per vis minimaal 50 liter water nodig.

  3. Marieke zegt

   Hoi daar! Ik weet het, sluierstaarten zijn mooie vissen maar gaan niet samen met guppen en al helemaal niet in een 40 L bak!! Sluierstaarten hebben minimaal 50 L per vis nodig en normale goudvissen zelfs 100 L per vis. Vaak word er verkeerde informatie in de dierlijke gegeven waardoor goudvissen en sluierstaarten wereldwijd zo worden verkocht. Ik hoop dat u naar me luistert!

 37. Olaf zegt

  Hallo, ik hen nu een aquarium met cichlides en wil overstappen naar guppies is daar veel verandering voor nodig of is enkel water verversen en filter schoonmaken voldoende

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Olaf,
   Dat is een bijzondere overstap! Qua watertemperatuur verandert er weinig, maar de guppen kunnen best in iets koeler water dan je cichliden. De GH van het water moet wel omhoog: het beste is om deze tussen de 12-16 te hebben. Ook qua waterdoorstroming in je aquarium hoeft er niets te veranderen. Wat wel drastisch zou moeten veranderen in je aquarium is de inrichting. Waar het voor cichliden vaak arm is aan beplanting, is het voor guppen fijn om een goed beplant aquarium te hebben. Veel succes met je besluit!

 38. Ernst zegt

  Hallo aquariumfans,

  Ik heb een aquarium met 3 guppy’s (2 dames en 1 heer). Beide dames zijn bevallen en heb nu ong. 10 baby-guppen. Vraag: kan ik bij de guppy’s een algeneter zetten. Zo ja, welke vis kan ik dan het beste uitkiezen?

  Bedankt… en inderdaad.. leuke site!
  Groet Ernst

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Ernst,
   Bedankt voor je compliment! Een algeneter kan prima samen met guppy’s 🙂 Om iets te kunnen zeggen over de soort is het echter handig om te weten wat je ermee wilt en hoe groot je aquarium is. En natuurlijk de temperatuur van je aquarium 😉 We horen het wel!

   1. Ernst zegt

    Hallo Aquariumfans,

    Bedankt voor je reactie! Inmiddels zijn er 9 baby-guppen “verdwenen” en heb ik nog 1 gezonde “kleuter” over die het erg goed doet. Detail: Mijn kinderen hebben hem “Harm-Jan” genoemd :). Het aquarium waarin de guppen leven is een bak van 30 liter. Meer hoog dan breed overigens. De temperatuur hou ik constant op 23 graden. (Is mij geadviseerd!). Het voornaamste doel van de algeneter is dat het water minder snel “vervuilt” met groene aanslag en het een leuke aanvulling is bij de guppen. Uiteraard vervang ik iedere week 1/3 van het water met vers water. Hoor graag welke algeneter het beste past bij “Harm-Jan” en zijn (pleeg-) ouders 😉

    Inmiddels dreigt er ook een “slakkenplaag” te ontstaan die ik in toom probeer te houden door ze uit de bak te “vissen”.

    Groet Ernst

 39. Bert zegt

  Ik heb al jaren guppy’s en platy bij elkaar en terras en dat gaat heel goed. Mvg

 40. Erna zegt

  Hoi en help

  Ik had een mooie bak met mooie guppen stuk of 9 gisteren haalde ik 2 plaatjes oranje en 2 modderaaltjes erbij keurige laten wennen in de zak en rustig erbij gedaan vanochtend waren al mijn gyppen dood alleen de aaltjes en plaatjes leefde nog ik kon niks aan de gyppen zien wat is er gebeurt ?? Kunnen soms deze soorten niet bij elkaar ?
  Wie weet dit
  groet een verdrietige gypliefhebber

  1. Stan de Jong zegt

   Hoi Erna,
   Op zich zou deze combinatie niet tot een probleem moeten leiden. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat de nieuwe vissen of 1 ervan iets bij zich draagt waar de guppen gevoelig op hebben gereageerd wat tot hun dood heeft doen leiden. Ook kan er eventueel wat in het water hebben gezeten waar de nieuwe vissen in hebben gezeten wat dit teweeg heeft kunnen brengen. Het lijkt me stug (alhoewel, men moet altijd een slag om de arm nemen) dat er al iets loos was in de bak toen enkel de guppen er nog in zaten. Er kan ook sprake zijn van een fosfaatpiek die spontaan ontstaat. Met name als de bak vrij klein is en je zet er nieuwe bewoners erbij in die nogal ADHD-gedrag hebben in het zwemmen dan komt er meer ammoniak via de kieuwen vrij en kan er zomaar een verhoging van ammoniak annex fosfaat gaan optreden. En sierguppen zijn dan net wat gevoeliger en kunnen in het ergste geval er aan sterven. Afhankelijk van de soort aal die hebt aangeschaft kan het een rover danwel geen rover betreffen. Je hebt nl. niet vermeld welk soort aaltjes dit betroffen. Misschien dat je aan dit relaas wat hebt…

   Grtjs,
   “S”

  2. Aquariumfans zegt

   Wij sluiten ons helemaal aan bij “S” en Bert. Bedankt voor de reacties mannen!

 41. Bert zegt

  Dejonge visjes moeten zich goed kunnen verstoppen

 42. Stan de Jong zegt

  Hoi,

  Ik moedig elk initiatief aan op het gebied van de aquaristiek. Zo ook deze pagina.
  Ik las hier wel het verschil tussen man en vrouw wat de guppen aangaan. Doch is dat zoals ik het lees gebaseerd op grootstaartige sierguppen. D’r zijn uiteraard nog vele andervinnige sier- en wildguppen te verkrijgen waarbij de staart ineens niet meer ter zake doet gekeken naar het geslachtsverschil (buiten het gonopodium nog om). Als fervente guppenliefhebber vanaf de beginjaren ’70 zijn er tal van variaties op de markt gebracht. Zo zijn er ook grootstaartige vrouwen. Uitgaande van sierguppen, kunnen vrouwen in de regel groter worden als de mannen en bij 6-8cm heb je in de regel het maximum wel bereikt. In de jaren ’70 tot aan midden jaren ’80 spraken we ook over keizersguppen. Dat zijn uit de kluiten gewassen guppen. tegenwoordig noemen ze die jumbuguppen danwel guppen XL. En heel eerljk te zijn, is het afhankelijk van de gupsoort welke ratio man/vrouw geschikt is. D’r zijn nl. ook genoeg gupsoorten waarbij de mannen niet zo fanatiek zijn met het najagen van de vrouwen. Zelf heb ik hier een tal bakken waarbij de ratio 1:1 is zonder enige problemen. Het geldt overigens ook voor een groot aantal soorten aan andere levendbarende tandkarpers dat ze niet allemaal zo’n grote paringsdrang hebben.
  Guppen behoren tot de eierlevendbarende tandkarpers. Ze behoren niet tot de echte levendbarenden. Doch traditiegetrouw schuiven wij ze al decennia lang onder levendbarend. Echte levendbarenden zijn bijv. de goodeïden.
  zelf ben ik zoals reeds eerder gesteld een fervent liefhebber van guppen sinds de beginjaren ’70 en dat is tot op de dag van heden nog het geval. Ik kweek al jaren ermee zowel binnens- als buitenshuis. Dat laatste uiteraard gedurende een bepaald gedeelte van het kalenderjaar.
  Guppen zijn van nature subtropisch en niet tropisch. Heb zelf in midden- en zuid-amerika endemische gebieden bezocht waar ze in de vrije natuur voorkomen. In principe kun je guppen tussen de 18°C – 26°C goed houden. Bij mij buiten worden ze zelfs nog aan lagere temperaturen blootgesteld zoals dat in de vrije natuur (afhankelijk van het dagdeel uiteraard) ook voorkomt. Grootstaartige sierguppen daarin tegen zijn wat gevoeliger voor de grotere temperatuursschommelingen. Dus daar zal dan wel weer wat opgelet moeten gaan worden. Dat komt wel vaker voor met dergelijke kweekstammen.
  Let wel: als je guppen op wat hogere temperaturen houdt dan is de levensduur korter want de cyclus wordt versneld. Da’s één van de redenen waarom ze dan minder lang in een bak rondzwemmen. Het zijn dan wel gezonde vissen doch de levensduur zal dan nogmaals wat verkort raken.
  Lang verhaal! Doch als echte liefhebber kan ik zo vandaan schrijven…
  Hartstikke leuk dat je een guppenpagina hebt opgezet. Hoop dat het mooi verder uitgebouwd gaat worden…
  Chapeau!

  Grtjs,
  “S”

  1. Aquariumfans zegt

   Hoihoi,
   Heel erg bedankt voor deze waardevolle aanvulling. We gaan dit integreren in de tekst; We zijn erg blij met je reactie! Laat vooral eens wat foto’s via de website zien. Dat kan via http://www.aquariumfans.nl/aquarium-ervaringen We zijn erg benieuwd. Groetjes!

 43. Anne zegt

  Kunnen guppen bij kersenbuikje koppel ?
  Wil mijn kleine bak opruimen (zit alleen nog maar guppen in)
  en de guppen in mijn grote bak doen (260 L) alleen weet ik
  niet als dit kan vandaar mijn vraag ?
  Heb er verder nog : black platy’s (1m 3v) zwaarddrager (1 m 4 v)
  Koppel diamant gourami , roodkopzalm (5) neon tetra’s innesi (5), 6 modderkruipers, algeneter Saigon, Hockeystick’s (5) Corydoras panda (4)

  Mvg Anne

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Anne! Goede vraag. Je leest vaak dat Kersenbuiken echte terroristen zijn. Zelf heb ik die ervaringen niet. Het is wel zo dat als je een bak 80 cm of kleiner breed hebt, Kersenbuiken problemen kunnen geven. Bij een aquarium van 1,5 meter heb je er minder last van. Dit komt omdat ze toch een stuk van je aquarium als territorium zien. Guppen zijn zeker niet de snelste zwemmers dus die kunnen daar last van gaan krijgen. Als de Kersenbuiken een nestje krijgen, dan worden ze nog wat agressiever naar andere vissen toe. Bovendien heb je al redelijk wat vissen. Daarom zou ik het niet doen. Groetjes!

 44. Leon zegt

  Hoi Aquariumfans,

  Wat een informatieve site zeg! Leuk!
  Blij dat ik dit heb gevonden… ben al jaren met een eenvoudige bak guppen bezig maar nooit zoveel info gelezen, alles beetje op gevoel, met advies uit verschillende dierenwinkels. Maar wat ik hier lees gaat veel verder, daarom wil ik even onze situatie voorleggen om te horen hoe en wat 😉

  Wij hebben al een aantal jaar 2 bakken (45L) met guppen. We begonnen met eentje maar dat werd zo’n volle bak dat we ze hebben gescheiden; een bak met alleen mannen en een bak met vrouwtjes. Eens n de zoveel tijd laten we een paar mannetjes een tijdje ‘spelen’ in de vrouwenbak 😉
  Nu lees ik dat dat eigenlijk niet zo goed is…? Maar wat doe je dan met die honderden visjes als je ze hun gang laat gaan?
  Iets anders is dat ons in een winkel is verteld dat planten geen must was (als je wel een filter en verwarming hebt) dus hebben we die er op een gegeven moment uit gelaten. Alleen wat sier spulletjes waarmee de kids het hebben aangekleed. Soms koop ik voor de baby visjes wat drijfplantjes zodat ze zich ergens kunnen verschuilen.
  Kan dat? We doen het al jaren zo… De visjes lijken het goed te maken en zijn nooit ziek…

  Lang geleden hebben we ook een bak guppen gehad, die kregen allemaal witte stip of gingen helemaal krom zwemmen en uiteindelijk dood.
  Deze groep die we nu hebben gaat al een aantal jaar mee, er komt af en toe wat jongs bij en er sterft er maar heel soms eentje.

  Nog iets anders is dat we wel een klein groepje neon tetra’s of kardinaalstetra’s er bij zouden willen voegen maar kan dat? En hoeveel dan? En hoeveel visjes mogen er maximaal in een bak van 45 L (45x40x28cm)?!
  Groetjes, L

  1. Aquariumfans zegt

   Hoihoi!

   Bedankt voor je complimenten over de site. Erg leuk om te horen! En wat goed dat jeje in de materie aan het verdiepen bent. Gelukkig gaat het -met uitzondering van eenmaal Witte Stip- harstikke goed!

   Slim om de guppies te scheiden, anders blijven ze maar doorgaan 😉 Het klopt inderdaad dat een mannetje eigenlijk meerdere vrouwtjes nodig heeft. Maar in dit geval zou ik het maar gewoon laten. Anders is er echt geen houden meer aan en moet je binnenkort een derde aquarium kopen!

   En aquariumplanten is wel iets dat je zou moeten toevoegen. Als wij in een land zonder bomen, struiken en onkruid zouden leven, zouden we het ook een stuk minder doen. Het gaat ook om schuilplaatsen en de vis “thuis” te laten voelen door zijn natuurlijke omgeving –een beetje- na te bootsen. Gelukkig koop je af en toe wat drijfplanten. Heel goed!

   Ik weet alleen niet of het verstandig is om nog meer vissen toe te voegen. 45 liter is niet zoveel en volgens mij zit die al helemaal vol met guppen. Het is lastig te zeggen hoeveel vissen precies in een aquarium mogen, maar het zijn er altijd minder dan je denkt. Ze hebben net als in het wild, ruimte nodig. In een bak van 45 liter zou ik zou ik ongeveer 20 guppies houden. Ik zou 5 guppies er 10 liter aanhouden.

   Heel veel succes en groetjes!

 45. Gert Valk zegt

  ik heb nu een eigenlijk te kleine bak (35 x25x25 cm) waarin 5 platys zitten en een stuk of 10 tot 15 guppies . Nu heb ik een grotere bak aangeschaft (50 x 37 x 35) waarin deze vissen meer ruimte hebben, maar ik zou er graag nog wat meer visjes in willen hebben. Kan dat , is dat raadzaam en zo ja tot hoeveel zou ik maximaal moeten gaan? ter info: het is een koudwaterbak, wel met filterpomp. En welke visjes kun je nog meer in een koudwateraquarium houden behalve platys en guppies?

 46. irene zegt

  hoi¡! AQUARIUMFANS,

  mijn broer heeft mij een logeervis gegeven en dat was een waterslang, bruin kleurig met gelige strepen. na een hele lange tijd goed zorgen, zag ik ineens een doorzichtig slangetje rondvloepen. dat was dus de water slang. na een paar minuten lag hij doodstil op de bodem waarbij hij de volgende dag door de WC werd gespoeld.
  ik heb geen idee wat er is gebeurd en hoe het kwam dat hij nog steeds zwom. maar ik hoop toch dat ik met deze reactie een antwoord kan krijgen. ik ben heel nieuwschierig wat er is gebeurd maar ik kan geen foto sturen(tenzij ik een foto stuur van de WC). ik hoop op antwoord (en misschien zelfs uitleg)

  super coole website! en ik hoop dat iedereen dat vindt!!!!

  groetjes,

  Irene

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Irene!
   Wat een spannend verhaal! Het klinkt bijna als een scène uit ‘The Walking Dead’. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik nog nooit van doorzichtige kuhlii’s heb gehoord; het klinkt wel als een dode kuhlii. Weet je zeker dat hij echt zwom en dat het niet veroorzaakt werd door de stroming? Ik vind het spannend! Mocht je het nog eens meemaken, laat het ons dan even weten! 🙂 Groetjes!

 47. irene zegt

  hoi aquariumfans

  ik heb al een paar jaar guppy’s in de kom. eerst had ik er nog maar 2. ik gaf ze alleen maar voer en zuurstof geven zat al in het aquarium en de schoonmaker zat er tegelijk ook al bij. na een paar jaar onbewust eten te geven zaten er plotseling 16 guppy’s in het water!!!! dit was het punt om me te gaan interesseren in vissen. in zowel sluierstaarten als in een tropheus duboisi. ik vond het echt helemaal geweldig!!!!
  en vond dat ook een goede reden om dit te delen met jullie!!!!!!

  met alle respect voor jullie GEWELDIGE website!!!!!!!!!!

  duimpje duimpje duimpje!

  groetjes irene

  1. Aquariumfans zegt

   Bedankt voor dit geweldige nieuws en dit enthousiaste compliment! Hier worden wij ook helemaal blij van! Veel plezier met deze ontzettend leuke hobby, groetjes!

  2. Aquariumfans zegt

   Hoi Irene,
   Bedankt voor je leuke, enthousiaste aanvulling. Leuk! Groetjes!

 48. Chrissie zegt

  Hallo Aquarium Fans,

  Ik heb bij 1 van mijn jonge guppy’s iets heel raars geconstateerd wat ik nog nooit eerder gezien heb.
  Op haar buik thv haar 2 kleine vinnetjes zit een soort ronde luchtbel idee.
  Kan dit een vergroeiing zijn of is het iets anders?
  Ik heb haar apart gezet omdat ik geen idee heb wat het is.

  Groetjes Chrissie

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Chrissie. Dat klinkt inderdaad niet helemaal lekker. Kun je een foto maken en op onze Facebookpagina zetten. Dan kan er even goed naar gekeken worden! Groetjes!

 49. stanny zegt

  een guppy zou rond de 25 graden in warm water zitten ze hebben mij dikwijls gezegt dat ze geen kleintjes krijgen ik heb ook een pak guppy s en ik doe dat met een kweekbakje waarom omdat ze de kleintjes allemaal op eten zelfs de moeder zodus beste is aan te raden als uw vrouwke zwanger is in kweekbakje zetten het duurt ongeveer 1 maand eer ze kleintjes smijten na de volgende worp ze werpen ongeveer twintig jongen per keer

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Stanny, bedankt voor je toevoeging! Ga zo door en groetjes!

 50. Chrissie zegt

  Hallo Fans,
  Ik heb een jonge vrouw gup die een hele rare bruine soort blaas op haar buik heeft, zit in t midden van de buik ter hoogte van dr onder vinnen.
  Lijkt een beetje op een slakje, maar dat is het niet.
  Heb dit nog nooit eerder gezien.
  Iemand enig idee wat dit kan zijn (parasiet, vergroeiing)?
  Alvast bedankt.

  Groetjes Chrissie

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Chrissie! Dat zegt me niet meteen iets, maar het is lastig van afstand te bepalen. Kun je anders een foto op onze Facebook pagina zetten? Dan kan ik er nog even goed naar kijken! Groetjes

 51. jacqueline zegt

  hoi ik ben jacqueline
  ik heb een vraagje aan jullie. ben een paar maanden geleden met guppies begonnen waardoor ik nu al 3 bakken heb en mijn vraag is kan ik enkel mannelijke guppies bij elkaar zetten ik heb er zoveel of wie weet er raad dank u

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jacqueline. Het is voor de vissen heel onnatuurlijk om alleen maar vissen van het eigen geslacht om zich heen te hebben. Zeker bij guppen is de verhouding wel zo’n 1 man op 3-4 vrouwen. Guppies staan er ook om bekend als een razende voort te planten. Sommige mensen zetten er bijvoorbeeld maanvissen bij. Dat zijn jagers en zullen alle kleine guppies zien als een lekker tussendoortje. Als je een groot aquarium hebt met veel beschutting dat zullen er een aantal ook wel overleven. Hierdoor blijft de boel een beetje in stand. Succes en groetjes!

 52. Chrissie zegt

  Hallo Aquarium Fans,

  Ik heb een bak met guppen op 24 graden met pompje wat nu zuurstof in het water voegt.
  Helaas constateerde ik vorige week wit stip.
  Nu ben ik rustig aan mn temperatuur op aan het voeren richting 28-30 graden.
  Hoe kan ik deze het beste behandelen/voorkomen in de toekomst.
  Welke temperatuur vinden ze het prettigst?
  En moet ik de zieke vissen er uit halen en hoe het beste te bestrijden?
  Alvast bedankt.
  Groetjes van een bezorgde vissen fan.

  1. Aquariumfans zegt

   Dag Chrissie,

   Witte stip kan zeer hardnekkig zijn om te behandelen. Heb je onze blog erover gelezen? Daar staan alle antwoorden op je vragen in https://www.aquariumfans.nl/witte-stip-herkennen-en-genezen Mocht je nog meer vragen hebben, zet het gewoon in de comments en we helpen je verder. Groetjes!

 53. Niek Sjaardema zegt

  Wij hebben sinds 3 maanden een groot aquarium (180 ltr) en een kweekbak. temperatuur van beide houden we op 25 gr. Jonge guppen bij de fleet, ze lijken idd doorlopend zwanger. In het begin weinig begroeiing, omdat we dat ivm kosten zelf wilden aankweken. De jonkies vingen we na de geboorte en gingen naar de kweekbak. Nu komen er in de kweekbak wekelijks nieuwe guppen bij van je jongen die hierin zitten, dus ze weten al snel hoe het moet. Nu zien we in de grote bak ook regelmatig kleine guppen die zich een paar weken goed hebben kunnen verschuilen en nu opeens te voorschijn komen. Voor ons een teken dat we met onze biotoop op de goede weg zijn en overwegen zelfs de kweekbak te gaan stoppen. We zijn bang dat we anders een overbevolking gaan krijgen en levende have gaan we natuurlijk niet zo maar doorspoelen.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Niek,

   Wat een leuke reactie, een echt succesverhaal. Zitten er ook een paar bij met mooie kleuren? Dat is zo enorm prachtig, een grote groep kleurrijke Guppen. Je moet inderdaad wel oppassen voor overbevolking, daar komt alleen maar narigheid van zoals ziekten. Hopelijk kun je snel nog een paar aquariumplanten toevoegen en je hebt het geweldig voor elkaar. Ga zo door en hou me op de hoogte! Groetjes!

 54. jeroen zegt

  volgens mij hebben de mannetjes grotere staartvinnen en niet de vrouwtjes dat staat verkeerd in jullie stukje over de verschillen tussen man en vrouw…

  gr. Jeroen

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jeroen!

   Dank je wel, een typfoutje gemaakt! We hebben het inmiddels aangepast!

 55. isabel zegt

  hey guppy vrienden,

  Ik heb sinds een paar maanden guppies. mijn vrouwtjes zijn zwanger maar ik heb nog geen baby’s gezien.
  zelfs geen lijkjes.
  mijn mannetje is echt overactief en laat ze zelden met rust.
  Ik heb veel plantjes zodat ze goed kunnen schuilen. Ook schuilplaatsen onder schelpen zijn aanwezig.

  Ik ben nog maar beginnend dus ik heb nog niet alles voor mijn vissen. bv temperatuurregeling is er nog niet.
  Ik heb al gedacht dat mijn dames gewoon dik zijn.
  op school leerde ik ook over osmotische waarde van water wat als de mijne verkeerd is voor mijn vissen ? dan zwellen ze toch ook op.
  mijn mannetje doet het goed hij is niet dik.
  iemand een idee waarom ik geen baby’s krijg? mss toch de temp?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Isabel!

   Wat leuk dat je Gupjes hebt aangeschaft. Geweldige aquariumvissen! Het klopt inderdaad dat het mannetje zeer actief naar de vrouwetjes is. Zorg er daarvoor voor dat je voldoende vrouwtjes =>3 hebt.
   Er kunnen heel veel redenen zijn waarom je geen jonkies krijgt. De temperatuur is inderdaad wel belangrijk dus begin daar mee. Simpel gezegd, zorg ervoor dat je guppen het naar hun zin hebben, en ze zullen fokken als konijnen. Waar ook goed naar moet kijken, zijn je andere vissen. Veel vissen vinden jonkies een heerlijk tussendoortje. Hou me op de hoogte!

  2. Lilo zegt

   Dag Isabel!
   Ik heb net hetzelfde!
   IK had mijn guppies van 16 september 2021 en heb de baby’s sinds 8 juni.
   Vandaag zijn er weer bijgekomen.

   Ik heb ook geen temperatuurregeling en dat is prima!
   Ze zijn kerngezond.

   Groetjes

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.