Discusvissen ofwel de Symphysodon discus

Discusvissen zijn prachtige tropische vissen die inmiddels in vele kleuren en in een grote verscheidenheid van patronen in de handel te koop zijn. De oorspronkelijke discus leeft in de landen van herkomst (Brazilië, Colombia en Peru) in zacht, lichtzuur tot neutraal fosfaat- en nitraatvrij water.

Zorg voor de juiste voeding voor Discusvissen. Koop bijvoorbeeld altijd de juiste voeding voor Discusvissen. Ik gebruik zelf deze Discusvissen voeding om de weerstand van de vissen goed te houden, waardoor de kleuren extra mooi naar voren komen. Voorkomt ook het onnodig overlijden van je Discusvissen.

Lees ook eens onze aquariumblogs over andere aquariumvissen.

Mooi zo’n Discusvissen aquarium

Zij voelen zich het beste thuis in grote groepen, alwaar ze met zijn allen een bont en sierlijke schouwspel opleveren. Discusvissen stellen hoge eisen aan hun zwemwater een echte uitdaging dus voor wie geïnteresseerd is in aquariumtechniek.

In deze blog lees je de belangrijkste achtergronden van Discusvissen, schrijven we over de kweek van Discusvissen, hoeveel Discusvissen je kunt houden, over de voeding en over het juiste filtersysteem

Wildvang Discusvissen

Wilde kweek Discusvissen

Om maar gelijk met de moeilijkste opdracht voor een aquariaan te beginnen: De eerste discusvissen die men in een aquarium kon houden kwamen gewoon uit de natuur, vandaar de naam wildvang. Wij kunnen de wildvang discusvissen in de volgende twee hoofd categorieën verdelen: de Heckel Discus, deze heeft een zwarte streep in het midden van het lichaam.

Daarnaast hebben we de bruine, blauwe of groene Discus. Deze drie varianten vallen in de tweede categorie.

De vraag naar wildvang discusvissen is niet heel erg groot omdat ze lastiger te houden zijn en omdat de kleurschakeringen te beperkt zijn.

Paartje disccusvissen bij ekaar

Daarnaast is het best moeilijk om aan goede wildvang exemplaren te komen. Tel alle nadelen bij elkaar op, dan kom je snel tot de conclusie dat dit echt alleen voor de echte experts en wildvang discusliefhebbers is weggelegd. Nu is het houden van deze wildvang exemplaren al een zeer specialistische aangelegenheid maar het kweken met deze vissen is nog lastiger.

Daarom gaan we in de volgende alinea wat dieper in op het kweken van Discusvissen. Alvast een tip van de sluier: zorg ervoor dat je bij het kweken de juiste tools gebruikt.

Kweek Discusvissen

Paaikegel voor discusvissen

Omdat het houden van wildvang discusvissen voor de meeste aquarianen te lastig was, en nakomelingen niet meer als wildvang gekwalificeerd mochten worden, ontstonden steeds meer verschillende variaties. Voor de aquariumliefhebber werd het houden van discusvissen steeds gemakkelijker en men kon over een veel groter aanbod beschikken.

De meeste nakweek variaties hebben de typische wildvang kenmerken inmiddels wel verloren, maar dit gaf over het algemeen alleen maar voordelen voor de consument. Meer informatie over Discusvissen vind je hier.

Maar welke soort Discusvissen moet je nu kopen

Dat is eigenlijk een kwestie van smaak. Wil je terug naar de bron dan zijn de wildvang discussen de beste keuze. Deze vissen hebben ook het natuurlijkste gedrag maar ze zijn eigenlijk voor een beginner niet de ideale vis om mee te starten. De Duitse kweekvormen kun je zien als de eerste nakweekvissen met een relatief beperkte keuze.

Een discusvis is geen groep discusvissen!

Nu is een keuze van 22 variaties niet echt heel beperkt te noemen maar de Aziaten kunnen een veelvoud aan variaties leveren. Het is wel zo dat deze Duitse vissen een langere kweekgeschiedenis hebben  en de meeste nare eigenschappen zijn hier wel uit gekweekt. Eigenlijk kun je best zeggen dat de Duitse discusvissen een Duitse kwaliteitsnormen hebben.

De Aziaten zijn meesters in het verzinnen van nieuwe kweekvormen en hebben het kweken tot een ware kunst verheven. Dat geeft over het algemeen ook wel kans op andere problemen, omdat nog niet alle ‘slechte’ kenmerken bij deze nieuwe variaties eruit gekweekt zijn.

Paaikegel voor de eitjes van Discusvissen

Een stabiele kweekvorm neerzetten kost al gauw 10 jaar en de meeste variaties zijn nog niet zo oud. Ook hier geldt dat de beste vissen van de beste kwekers komen. De strijd tussen de kwekers is beslist nog lang niet afgelopen.

De juiste soort Discusvissen kopen is dus nog niet zo gemakkelijk. Zorg er in ieder geval voor dat je de Discusvissen bij gespecialiseerde aquariumwinkels koopt. Goedkoop is in dit geval ook echt duurkoop.

Hieronder hebben we nog een weetje toegevoegd. Als je toch gaat kopen, dan moet je wel weten wat je wilt!

Weetje: We hebben een artikel geschreven over de top 4 mooiste Discusvissen

Hoeveel Discusvissen moeten er bij elkaar?

Discusvissen zijn groepsdieren en moeten dus in een groep gehouden worden. Het gevolg is dat er voldoende zwemruimte overblijven om problemen te voorkomen. Over het algemeen wordt de 50 liter water richtlijn per discusvis aanbevolen.

Als wij het over een groep hebben dan heb ik het minimaal over acht (volwassen) discusvissen. Let op: kleine discusvissen worden groot! Dus je moet rekening houden met de toekomst.

Prachtige rode discusvissen

Als je met discusvissen wilt beginnen dan moeten de discusvissen tussen 10 á 12cm groot zijn.

Kleinere discusvissen kopen wordt sterk afgeraden, omdat minimaal vijf keer per dag moet voeren en de waterwaarden optimaal moeten zijn! (dagelijks 50% water verversen is tijdens de groeifase geen overbodige luxe.

Discusvissen tussen 10 á 12 cm nemen genoegen met driekeer per dag voeren en twee keer per week 50% water verversen is echt het minimum (mits de waterwaarden binnen de normen blijven!).

Wat kan ik mijn Discusvissen te eten geven en hoe vaak moet ik voeren?

Het is echt een feest om de discusvissen te mogen voeren. Als je goed op let, kom je snel tot de conclusie dat er een pikorde is bij deze vissen. De dominantste vissen zijn uiteraard de eerste die het voer opeisen, voor het overige voer moet uiteraard nog gestreden worden, maar als je goed voert is er is genoeg voor iedereen.

Diepvries artemia als voer

Jonge discusvissen voeren is echt een taak die het nodige discipline vergt. De aller kleinste discusvissen moet je om de twee uur voeren en dat is van zonsopkomst tot ondergang. Het hoofvoedsel bestaat uit: levende Artemia, Cyclops, Bosmiden, Daphnia, Mysis en als gewoonlijk is dit afhankelijk van de grote van de jongen.

Oudere discusvissen eten, Mosselen, Krill, Rode Muggelarven, Witte Muggelarven, Zwarte Muggelarven, Spirulina en discusmix op basis van runderhart of kalkoenhart en diepvriesvoer op vis basis is ook mogelijk.

Natuurlijk kan je de oudere discusvissen ook vlokenvoer of granualaat geven, als het maar geschikt is voor discusvissen. Eigenlijk is een combinatie van diepvriesvoer en droogvoer de beste optie. Wat wel belangrijk is dat je dagelijks zo gevarieerd mogelijk voert.

Het aquarium en filtersysteem

Als eerste moet je een aquarium hebben die groot genoeg is voor het minimum aantal aanbevolen discusvissen. En dan hebben we het over een flink aantal liters.

Is het wat voor jou?

Een 350 liter aquarium is geen overbodige luxe als je geen problemen wenst met de opgroeiende discusvissen. Door het velen voeren en de grote van de discusvissen c.q. en het aantal bijvissen is een goed werkend filtersysteem een must.

Een grote potfilter is in theorie voldoende als je veel water ververst.  De meeste discusliefhebbers hebben twee grote potfilter of een grote bioloog onder hun aquarium.

Met twee potfilter kan je de onderhoudsfrequentie binnen de perken houden als een bioloog niet onder je aquariumkast past.

Tot slot, een vraag aan jou!

Discusvissen met jongen

Heb je vragen over Discusvissen? Of heb je ervaringen met deze prachtige vissen? Laat dan hieronder een reactie achter!

4.3/5 - (25 stemmen)

Laat reacties zien (34)

  • Ik heb een aquarium van 450 liter. Ik heb er 10 regenboogvissen in. En nog een aantal tetras.

    Kunnen er ook discusvissen bij?

    • Dat hangt sterk af van de afmetingen van het aquarium en dan met name de hoogt. Als ik naar het aantal liters kijk zou ik niet adviseren om tot aanschaf van discussen over te gaan. Die hebben echt meer ruimte nodig. Tenminste 60 cm. hoogte.

  • waarom moet je 50 % water verversen , ? das den halve visbak ???
    hoe vaak doe je dat ? en waarom moet dat zo vaak ?
    water is al heel duur geworden tegenwoordig ,

    • Discusvissen zijn grote vissen die het water in het aquarium sterk kunnen vervuilen. Vaak zijn discusbakken tamelijk schaars beplant. Dat is aanleiding om flinke waterwissels te doen. Hoe minder zwaar de bezetting aan vis, hoe meer planten aanwezig, hoe minder vaak en veel water je hoeft te wisselen. 50% is best veel. Bij een minder zware bezetting aan vis kan je met 20-25% per twee weken waarschijnlijk ook wel uit de voeten.

  • Hoi we hebben een aquarium aangeschaft 70x60x65 we oriënteren ons nu welke richting. Zuid-Amerika is de voorkeur. En dan komen Discusvissen natuurlijk in beeld. Zou dat met deze afmetingen een optie zijn?

    • Neen, absoluut niet. Ook voor maanvissen is deze bak nog te klein. Je zou kunnen denken aan bloedvlektetra’s, roodkopzalmen, keizers, rouwtetra’s en heel veel andere vissoorten. Maar zeker niet aan discussen.

    • Hooguit 1 koppel Betta’s bij de discussen. Dat gaat over het algemeen wel goed.

  • hallo
    hoeveel uren licht mogen discus hebben,en welke licht kleur is het beste
    bedankt

    • De Discusvis is afkomstig uit het Amazone gebied. 12-14 uur is prima. Liefst geen overbelichting of te fel wit licht. Het zijn vissen uit het ondergelopen overschaduwde watergebied. Groet

  • Goedenavond!

    Sinds een anderhalf jaar heb ik een juwel 350 met 8 discusvissen. Ze doen het uitstekend en het zijn prachtige exemplaren. Nu zou het me leuk lijken om jonge discus te kweken. Kan dat in dezelfde bak? Met een bv een kegel? Ook heb ik er wat andere kleine soorten vissen bij in.

    • Over kweken met discussen is heel veel te lezen. Meestal worden kweken met gevormde koppels in afzonderlijke kweekruimten met het meeste succes gerealiseerd. Houd ons op de hoogte en succes!

  • hoi
    wij hebben 7 discusvissen in ons aquarium, 3 rode en 4 blauwe.. nu is het gedrag van de rode t.o.v de blauwe discussen niet erg leuk. ze zitten steeds achter de blauwe aan.. waardoor de meeste blauwe nu steeds in een hoek blijven zwemmen en de rode het hele aquarium voor zichzelf hebben. dit gedrag was er voorheen ook een klein beetje maar nu wordt het steeds erger, wat is hier aan de hand en wat kan ik hieraan doen? groetjes

    • Beste Marieke, helaas is dit overbekend gedrag van discusvissen in een groep. Bijna onvermijdelijk is er in zo’n groep altijd één het haasje. We noemen dat het inferieure exemplaar in de groep. Het vervelende is dat wanneer je deze eruit haalt vaak de volgende, onderaan de lijst van dominantie het haasje wordt. Belangrijk is dat in het aquarium middels plantengroepen en hout voldoende schuilgelegenheid is om het zwakke exemplaar zich veilig te laten voelen. Succes en groetjes!

  • Ik heb een bak van 120 -51-40 .Mijn vraag is of ik daar discus vissen in kan houden.

    • Discussen hebben voorkeur voor een hoge bak, minimum wordt geacht 60cm te zijn. Eerlijkheidshalve zeg ik dus dat deze bak eigenlijk te laag is om ze volledig te kunnen laten uitgroeien. Groetjes

  • ik heb sinds kort een aquarium van 2 x 0,6 x 0,4. Ik heb er nu siamese algeters, corydorassen, ancistrus en 2 clownsbotias en 2 muisbotia's inzitten en een labeo frenatus.
    Ik ben me aan het oriënteren welke vissen ik hier verder bij ga zetten en mijn blik viel op discussen. Gaan deze al aanwezige vissen (en dan met name de labeo's/ botia's) waarschijnlijk problemen op leveren en/ of heeft iemand hier ervaring met de combinatie discussen met de labeo's/ botia's?

    • Om te beginnen zou ik me eerst inlezen over de vissen die je al hebt. Vooral de botia’s zouden graag in wat grotere groepen leven. Labeo’s kunnen erg agressief zijn ten opzichte van elkaar. Heb jij je ook al eens verdiept in de maten die jouw vissen kunnen bereiken en de eisen die ze stellen aan hun omgeving. Koop je vissen bij een aquariumspeciaalzaak, die deskundig advies geeft over de soorten die je wenst. Word lid van een plaatselijke aquariumvereniging en wissel informatie uit. Dan hoef je ook het wiel niet zelf uit te vinden. Er is inmiddels veel te vinden over de soorten die je noemt. Groetjes en succes!

  • Vraagje kan een kweekkoppel bij andere discus vissen of gaat dat niet goed

    • Dat is helemaal afhankelijk van de bestaande groep. Het is altijd een risico om nieuwe dieren aan een bestaande groep toe te voegen. Hoe groot is de groep (in aantal), is er veel verschil in grootte van de bestaande groep en nieuwe dieren. Zit er in de bestaande groep een alfa mannetje (erg dominant)? Dat kan problemen veroorzaken. Het is een kwestie van proberen en kijken hoe het uitpakt. Snel ingrijpen als het mis gaat is de boodschap. Persoonlijk zou ik dit soort experimenten niet doen als het niet echt nodig is. Groetjes!

  • Beste.

    ik heb een vraagje, ik had 4 discussen zitten en die zijn nu 16cm.nu is de vraag er is er één dood ik zou er graag nieuwe bij zetten maar die zijn ongeveer 6 a 7 cm groot zou dat mogen bij die grote discussen of niet.

    groetjes.

    Etienne.

  • Goedemorgen, ik heb al een tijdje 6 discus vissen in mijn 500 liter aquarium.. ik ga nu over en proberen om ze te kweken, ik heb een koppel aangeschaft en een kleinere bak in orde gemaakt om ze te kweken.. ik geef mijn discus nu discus granulaat gedroogde artemia blokjes en diepvries waaronder kalkoen en goodheart.. wat is je tip om het kweek koppel te voeren is er voer dat lust bij ze opwekt zeg maar? Groetennn

    • Gezonde discusvissen zoeken binnen de groep een partner. Zodra die paarvorming heeft plaatsgevonden kan paargedrag worden verwacht. Het is dus niet nodig om ze te stimuleren. Dat komt vanzelf wanneer de vissen daar zelf aan toe zijn. Goed observeren en je dieren “kennen” is dus heel belangrijk.

  • Hoe oud moeten/kunnen ze zijn om een paai-kegel in de bak te zetten en kunnen discusvissen alleen paaien met dezelfde kleurslag?

    • Discusvissen in het aquarium kunnen tot wel 15 jaar oud worden. Voor de kweek moeten ze 1 tot 1,5 jaar oud zijn. Op zich kunnen alle varianten met elkaar worden gekruist. Belangrijk is wel dat zich een stel vormt waarbij het tussen de beide partners “klikt”. Er moet dus sprake zijn van paarvorming.

  • Beste , ik heb een 240 liter bak en zou daar graag 4 discusvissen in houden ,ik wil er niet mee kweken maar gewoon houden vanwege dat ze zo mooi zijn ik heb er een pomp onder staan die is voor 500 liter wat raad u me aan kan ik dat gewoon doen of is mijn bak te klein voor 4 vissen met vr gr Brigitta

    • Discusvissen houden van een hoog aquarium van tenminste 60 cm. Ingericht met hoge planten zoals Valesneria en Amazone zwaardplanten. Je zou even de exacte afmetingen van het aquarium moeten vermelden. 100x 50 x 50 is aan de kleine kant voor discusvissen.

  • beste.

    ik zou graag een paar algen eters in mijn bak zetten bij mijn discussen.maar welke zou ik nemen voor daar bij te zetten.liefst geen grote vissen kleine algen eters zou ik liefst hebben.

    groetjes.

    Etienne.

    • Hoi Etienne,
      Een van de betere algeneters is ook een van de kleinere. Dit is de Otocinclus Vittatus. Dit visje gaat ook goed samen met anderen vissen. Ze worden maximaal 3 tot 3.5 centimeter. Voor 3 andere goede algeneters zou ik aanraden onze ‘algeneters top 3’ blog te lezen.
      Groetjes!

      • Beste.

        ik heb nog een vraagje,ik had 4 discussen die zijn nu 17cm, maar er is er één dood onverwachts.nu is de vraag zou ik daar kleinere discussen mogen bij zetten, want ik vind 3 nog al weinig in een bak van 300liter.

        groetjes.

        Etienne.

        • Beste.

          bedankt van uw mailtje, ik zou er 2 bij zetten.

          groetjes.

          Etienne.

        • Als je er meerdere jongere exemplaren bijplaatst zal dat naar alle waarschijnlijkheid geen problemen opleveren. Zou je er maar 1 bij zetten dan is de kans op problemen groter. Groetjes

  • Ik heb een vraag ivm een inbouw aquarium in een kast moet komen, die tussen de slaapkamer en de woonkamer zit.
    De kopse kant van het aquarium (75 hoog en 70 breed) zou in de woonkamer te zien zijn. Het grootste deel zal in de slaapkamer te zien zijn ( 130 lang, 70 diep en 75 hoog.
    Aangezien ik vrees voor de geluidsoverlast van een bioloog en geen oog meer dicht doe, wil ik voor potfilters gaan.
    Nu zijn Discussen behoorlijke vervuilers en vraag mij af of dit raadzaam is.
    Het zou een hardscape worden met driftwood en wat stenen en een enkele plant.

    Mvg Silvana

    • Hoi Silvana,
      Potfilters is geen probleem hoor, dat moet wel goed gaan. Eheim is bijvoorbeeld erg stil en ze hebben erg veel filtervermogen ook voor de Discus. Nog specifieker, ik zou de eheim 2080 erop zetten of eventueel de 2180 omdat deze een ingebouwde verwarming heeft. Groetjes!

Gerelateerde blog