fbpx

Discusvis, Top vier mooiste soorten discusvissen!

Discusvissen zijn één van de meest geliefde aquariumvissen in omloop. Niet zo vreemd als je prachtige kleuren, hun pallet aan strepen en unieke vorm ziet. Bovendien zijn het scholenvissen, en een groep maanvissen bij elkaar is net een uniek schilderij. Net als bij de meeste aquariumvissen zijn er vele varianten van de discusvis. Wil je meer weten over discusvissen in het algemeen? Lees dan de blog met algemene informatie over discusvissen eens.

Eerst behandelen we de top vier mooiste Discusvissen, daarna lees je nog belangrijke informatie over de inrichting van het aquarium.

Discusvissen kweken of jongen krijgen? Help ze een handje! Discusvissen hebben een juiste oppervlakte nodig waar ze hun eieren tegen af kunnen zetten. Daarvoor kun je een handige kegelvormig object voor gebruiken. Zelf heb ik goede ervaringen met de speciaal daarvoor gemaakte afzetkegel. Een geweldig hulpmiddel! Voor resultaat, vergeet niet de juiste voeding te gebruiken. Heel belangrijk!

Bij de discusvis komt dat overeen met de personages in de film Reservoir Dogs met mr. Brown en mr. Blue. Bij de discusvis zijn er vier soorten: de blauwe, bruine, groene discusvis en de Heckel discusvis. Deze blog behandelt ter inspiratie de vier meest voorkomende families van de discusvissen. Niet voor niets, want discusvissen zijn adembenemend om naar te kijken. Kijk maar eens op de volgende video’s.

Nummer één: de Heckel Discusvis

Heckel discusvis Symphysodon discus. De Heckel discusvissen ofwel de symphysodon heeft een verticale zwarte band.
Heckel discusvis Symphysodon discus

Heckel beschreef in 1840 al over de vis die bekend staat onder de naam Symphysodon discus, ofwel de Heckel Discus. Deze discusvis heeft als belangrijke kenmerk de brede vijfde band die over zijn lichaam heen loopt.

Horizontaal heeft deze discusvis lichtblauwe golvende strepen. Zijn lengte is ongeveer 20cm hoog. De heckel discusvis heeft mooie basiskleuren die variëren van rood to turqoise blauw. Dit is één van de aquariumvissen die je ooit eens in je aquarium moet hebben zien zwemmen.

Nummer twee: groene Discusvissen

Groene discusvis Symphysodon aequifasciatus aequifasciatus. Groene Discusvisssen zijn zoals de naam al zegt enigsinds groen gekleurd.
Groene discusvis

Na de Heckelvis werd in 1903 een tweede soort beschrijven, namelijk de Symphysodon aequifasciatus aequifasciatus ofwel de groene Discusvis. De groene discusvissen hebben een groen/blauwe basiskleur.

Zowel over de rug als over de buik lopen groene strepen. Een kweekvariant van deze discusvissen worden ook wel Pellegrin discus of de Royal green discus genoemd.De groene discusvissen zijn bijzonder om te zien omdat de kleur groen niet vaak voorkomt bij tropische vissen.

Groen moet overigens ruim geïnterpreteerd worden, het is meer een soort zichtbare groene waas. Zoals het plaatje laat zien, mag het resultaat er echter wel zijn!

Nummer drie: de blauwe Discusvis

Discusvis Blauwe discusvis aequifaciatus haraldi. De Blauwe Discusvissen ofwel de Symphysodon aequifasciatus hebben blauwe kleuren
Blauwe discusvis

Van de Symphysodon aequifasciatus is later nog een soort beschreven, de aequifasciatus haraldi ofwel de blauwe Discusvis.

Dit is persoonlijk gezien een prachtige vis, de blauwe kleur is zeer opvallend. Rondom de kop zijn rood- achtige kleuren en blauwe strepen waar te nemen. Over het lichaam en de buik lopen eveneens blauwe horizontale strepen.

Blauwe discusvissen kunnen een heel bijzonder patroon met zich meebrengen. En dat ziet er schitterend uit!

Nummer vier: bruine Discusvissen

Bruine discusvis Symphysodon aequifaciatus axelrodi. De Bruine Discusvissen zijn de oorspronkelijke discusvis, de gekleurde discusvissen zijn hiervan afgeleid.
Bruine discusvis

Van de Symphysodon aequifasciatus is later nog een soorten beschreven, de Symphysodon aequifasciatus axelrodi, ofwel de bruine Discusvis. De bruine discusvis is eigenlijk de oermoeder van de discusvissen.

Sommige vinden deze tropische vissen een beetje saai en ze worden dan ook in beperkte mate verkocht. Op zijn kop, maar ook de buikvinnen heeft deze tropische aquariumvis blauwe strepen.

De basiskleur van discusvissen zijn echter een bruin, rood achtige kleur. Soms worden bij dit soort gebruik gemaakt van kunstmatig kleurvoer. Zodra je daarmee stopt, zal de (vaak) rode kleur weer overgaan tot de basiskleur.

De inrichting van een Discusvissen aquarium

Voor in de huiskamer is een speciaal ingericht aquarium voor deze soorten vissen een pareltje. Ze hebben echter wel enkele eisen waaraan voldaan moet worden bij de inrichting ervan. Speciaal voor jou, een lijstje met de belangrijkste eisen en wensen.

 • Let erop dat discusvissen niet in een gezeldschapsapsaquarium thuishoren, maar in een speciaal voor hen ingericht aquarium.
 • De natuurlijke omgeving bevat veel donkele oevers met een zandbodem, bedekt met bladeren en vooral heel veel hout. Probeer dat ook na te bootsen in je aquarium.
 • Leg bijvoorbeeld lavastenen en kienhout neer zodat er voldoende schuilmogelijkheden zijn. Dat komt de kleur van de vissen ten goede!
 • Zorg voor een niet al te sterk verlicht aquarium. Daar houden ze niet van en krijgen ze stress van. Hierdoor worden de kleuren doffer en dat willen we natuurlijk niet.

Verder is het nog goed om te weten dat je de temperatuur van het aquariumwater in de gaten moet houden. Een temperatuur rond de 27 graden wordt gewaardeerd. Hoger moet je vooral niet doen, want daardoor leven ze korter! Let ook op de bodem van je aquarium. Deze mag geen scherpe punten door stenen of andere oorzaken hebben. Als je bovenstaande tips in acht neemt, dan voorkom je dat deze aquariumvissen schuwe en doffe wezens worden. Daarmee wordt je aquariumstuk een pareltje.

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog ervaringen, vragen of opmerkingen over discusvissen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 Reacties
 1. Franky zegt

  Beste
  Ik hen niks van hout liggen alleen maar dragon stone en plante
  7 stuks in bak van 120 x 60 x 60
  En ze doen het toch goed
  Dus ik begrijp niet waarom je hout moet hebben
  De mijn zijn hier gekweekt in leidingwater en 28 graden is mijn water

  1. Aquariumfans zegt

   Never change a winning team, als iets goed gaat moet je het niet veranderen! Groetjes!

 2. Arjan zegt

  De heckel is geen heckel, maar een kruising tussen een heckel en een kweekbeest. De andere drie zijn echt totale onzin: gekweekte beesten die niet eens lijken op de wilde voorouders.

  1. Aquariumfans zegt

   Gelukkig zijn er deskundigen als jij die dit kunnen corrigeren. Dank voor je opmerking.

 3. Aquariumfans zegt

  Oeps! Gelijk maar even aangepast. Dank je!

 4. Jim van hout zegt

  Hel liefste moerasachtige planten

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Jim van hout,
   Bedankt voor de aanvulling!

 5. Gerard zegt

  Wat voor waterplanten kan ik het besten gebruiken bij de discus ?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Gerard,
   Een goed ingericht aquarium voor je discusvissen bevat zowel planten als wortelstokken. Wat voor soort planten dit zijn, maakt in principe niet zo heel erg veel uit. Als ze er maar tussen kunnen schuilen! Veel succes met de inrichting!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.