fbpx

Aquarium vissen, top 10 voor beginners

Aquarium vissen zijn er in vele soorten en maten. Ieder soort heeft zijn eigen behoeften en wensen. Als je begint met een aquarium is het raadzaam om te beginnen met aquarium vissen die relatief gemakkelijk te houden zijn. Dat wil zeggen: niet te veel eisen hebben om goed te overleven. Deze blog geeft je de top 10 aquarium vissen die weinig eisen stellen maar wel actief en decoratief zijn. Lees ook eens de blog over aquariumvissen houden als je meer wilt weten.

Snelle oplossing voor zeer nuttige informatie over aquariumvissen?

Wil je precies weten waar je aan toe bent rondom aquariumvissen? Zorg allereerst dat jeje waterkwaliteit test met goed werkende teststrips. Zelf gebruik ik altijd deze teststripsDaarnaast zorg ik ervoor dat mijn aquariumvissen extra weerstand opbouwen met Fish Guard. Werkt geweldig!

1. Kegelvlekbarbeel (Rasbora Heteromorpha)

Aquarium vissen zoals de Kegelvlekbarbeel ofwel de Rasbora Heteromorpha zijn goede aquariumvissen om meet te beginnen.Kegelvlekrasbora’s zijn aquarium vissen met een herkomst uit Zuidoost Azië. Ze worden ongeveer 4 tot 5 cm groot en verblijven in het onderste- en midden gedeelte van je aquarium. Aquarium vissen zoals de Kegelvlekbarbeel zijn lekker actief.

Deze vissen voelen zich prettig bij een watertemperatuur van 22 tot 25 graden. Zorg voor voldoende verlichting maar wel een dichtbegroeid aquarium. Let op: het is een scholenvis dus houdt minimaal 10 stuks.

2. Guppy (Poecilia Reticulata)

Aquarium vissen zoals de bekende Guppy ofwel de Poecilia Reticulata krijgen heel snel jongen.Guppen zijn aquarium vissen met een oorsprong uit het noorden van Zuid Amerika en de Centraal Amerikaanse Cariben. Ze worden ongeveer 4 tot 6 cm groot en zwemmen in het midden- en bovenste gedeelte van je aquarium.

Ze gedijen goed bij een watertemperatuur van 19 tot 25 graden. Het is een schoolvis die graag groepen vormt. Zorg voor een gemiddeld begroeid aquarium. Leuk weetje, deze vis vermeerdert zich redelijk gemakkelijk.

Aquarium vissen zoals de Zebravis ofwel de Danio Rerio of Brachydanio is een gemakkelijke vis om te houden3. Zebravis (Danio Rerio of Brachydanio)

De Zebravis vindt zijn oorsprong in Zuidoost Azië en worden tussen de 4 en 6 cm groot. Ze zwemmen in het midden en bovendeel van je aquarium en voelen zich prettig bij een watertemperatuur van 20-26 graden.

Het is een schoolvis die van veel licht houdt en een aquarium met rand beplanting. Een zeer actieve vis die op latere leeftijd wel onderling agressief kan worden. Ondanks dat kan deze vis wel worden gehouden als een beginnersvis. Over Guppies hebben we een blog geschreven.

4. Zwaarddrager (Xiphophorus Helleri)

Aquarium vissen zoals de Zwaarddrager ofwel Xiphophorus Helleri zijn qua onderhoud prima te doenZwaarddragers zijn vissen die leven in Mexico en Guatemala. Ze worden tussen de 6 en 10 cm groot en zwemmen in het midden- en bovendeel van je aquarium. Het zijn vrij actieve leuke beginnersvissen. Ze voelen zich prettig bij een watertemperatuur van 22 tot 26 graden.

Het is een schoolvis dus houdt in ieder geval 12 zwaarddragers bij elkaar. Verder voelen ze zich het lekkerst in een redelijke begroeid aquarium. Let op: zorg voor een goede harmonie dat er altijd meer wijfjes zijn dan mannetjes.

5. Endler gup (Poecilia Wingei)

Aquarium vissen zoals de Endler gup ofwel de Poecilia Wingei zijn gemakkelijk te houden en planten zich ook gemakkelijk voortDe Endler gup komt uit het noordoosten van Venezuela. Deze vis wordt tussen de 2 en 5 cm groot en zwemt door het hele aquarium heen. Het zijn kleine visjes en daarom het mooiste als ze zich in een school voortbewegen. Een temperatuur van 22 tot 27 graden is ideaal.

Zoals gesteld zijn ze een scholenvis waar bij er altijd meer vrouwtjes dan mannetjes moeten zijn. Het best is om minimaal een school van 15-20 stuks te hebben. Zorg voor voldoende beschutting en schuilplaatsen voor de jongen.

6. Roodvinzalm (Aphyocharax Anisitsi)

Aquarium vissen zoals de Roodvinzalm ofwel de Aphyocharax Anisitsi hebben mooie kleuren en kun je goed mee beginnen.De Roodvinzalm is een vis die zijn oorsprong heeft in Zuid-Amerika. Ze worden ongeveer 5 cm groot en het is een zeer actieve vis die door het midden- en bovendeel van je aquarium zwemt. De ideale watertemperatuur is tussen de 19 en 27 graden.

Het is een scholenvis die ook goed bij andere vissoorten gehouden kan worden. Wel houden ze van voldoende beschutting in het aquarium. Dat is belangrijk omdat ze door de beschutting minder gestresseerd in je aquarium rondzwemmen.

7. Chinese Danio (Tanichthys Albonubes)

Aquarium vissen zoals de Chinese Danio ofwel de Tanichthys Albonubes zijn zeer geschikt voor beginnersDe Chinese Danio is een vis met, zoals de naam al zegt, de oorsprong in (Zuid) China. Deze aquarium vissen worden ongeveer 4 cm groot en zwemmen overal in je aquarium rond. Ze stellen weinig eisen aan de watertemperatuur, tussen de 15 en 24 graden is prima.

Let er wel op dat de temperatuur niet te snel schommelt. Deze aquarium vissen zijn schoolvissen die voldoende beschutting nodig hebben. Let op: deze vis heeft nog wel eens de neiging om uit het aquarium te springen.

8. Platy (Xiphophorus Maculatus)

Een van de bekendste aquarium vissen is de Platy ofwel de Xiphophorus Maculatus. Niet voor niets want ze zijn geschikt voor beginnersDe platys zijn aquarium vissen die oorspronkelijk leven in Centraal-Amerika. Ze zijn ongeveer 6 cm groot en verblijven overal in het water. Platys planten zich redelijk gemakkelijk in een aquarium voort en dat is een leuk tafereel om eens mee te maken.

Ze voelen zich goed bij een watertemperatuur van 21 tot 25 graden. Zorg voor een aquarium met een dichte rand beplanting. Het is een schoolvis die graag groepen vormt. Leuk weetje, ze eten algen! Lees ook eens de blog over andere algen etende vissen.

9. Siamese kempvis (Betta Splendens)

Aquarium vissen zoals de Siamese Kempvis ofwel de Betta Splendens kun je gerust houden, maar wel in een haremDe Siamese kempvis komt uit Cambodja en Thailand en wordt ongeveer 6 cm groot. Hij verblijft in het midden- en bovendeel van je aquarium. Met zijn felle kleuren en sierlijke vinnen een echte blikvanger.

Een goede watertemperatuur is tussen de 26 en 30 graden. Het is een haremvis. Dat wil zeggen, zorg dat geen 2 mannetjes bij elkaar komen maar er wel meerdere vrouwtjes zijn. Een redelijk begroeid aquarium met drijfplanten is nodig. Het is werkelijk een prachtige vis.

10. Sumatraan (Puntius (Barbus) Tetrazona)

De Sumatraan komt uit Indonesië en Borneo. Het zijn aquarium vissen die ongeveer 7 cm groot worden en met hun verticale zwarte strepen een mooie verschijning in je aquarium zijn. Ze zwemmen in het midden deel van je aquarium en voelen zich goed bij een watertemperatuur van tussen de 22-26 graden.

De Sumatraan is een scholenvis die schuilplaatsen nodig heeft om zich ‘veilig’ te voelen. Let op: deze aquarium vissen hebben de neiging om de vinnen van andere soorten aquarium vissen af te bijten.

Hoewel deze niet in de onderstaande lijst staat zijn de meest populaire aquarium vissen de Neon Tetra of Kardinaal Tetra. In een grote school nauwelijks te overtreffen qua schoonheid. Lees er alles over in de blog over de Neon Tetra.

Tot slot

Kennis van aquarium vissen zorgt ervoor dat ze niet onnodig sterven. Let daarom altijd goed op de specifieke eisen van aquarium vissen. Lees eens de blog over het aquarium inrichten voor meer informatie. Veel plezier met je aquarium en deze leuke en relatief gemakkelijk te houden aquarium vissen!

Vraag aan jou…

Weet jij nog meer aquarium vissen voor beginners of kun jij andere aquarium vissen aanraden? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

68 Reacties
 1. Mamafie zegt

  Ik heb een 130 liter bak, bijna vierkant.en daar heb ik 7 endler guppen en blue dream en chrystal red garnalen in. O en nog een zooi roze slakken. Welke vissen kunnen hierbij in zonder dat ze opgegeten worden?

  1. Aquariumfans zegt

   De vissen en garnalen die je noemt zijn niet agressief, dus daar kan van alles bij. Waak wel voor overbevolking en beperk je tot 1 extra soort. Groetjes!

 2. Steven zegt

  In Aquaria van minder dan 60 cm kan je alleen een Betta of garnalen houden. Voor Molly’s heb je minimaal 80 cm nodig. Voor Maanvissen 1m50 en houd je in een groep van minstens 6 stuks.

 3. Steven zegt

  In Aquaria van minder dan 60cm kan je alleen een Beta

 4. Jan zegt

  Hallo, kunnen sluierstaart vissen ook samen met guppies?

  1. Aquariumfans zegt

   Ze horen niet echt bij elkaar, maar in een bak met voldoende ruimte zou het wel moeten kunnen. Groetjes!

 5. Visser zegt

  Hoi ik heb een bak van 55/60 liter. Welke kleine schoolvisjes zouden hier in kunnen? Liefst met kleur.
  Guppy’s zijn niet mijn favoriet.

  1. Aquariumfans zegt

   Er zijn allerlei hele mooie klein blijvende dwergrasbora’s. Googel maar eens. De pareldanio bijvoorbeeld is een hele mooie.

 6. kevin zegt

  beste , hier al heel veel tips en tricks gelezen , alvast bedankt

  had nog een kleine vraag , ik heb een aquarium van 50 l , enkele guppy’s , enkele molly’s ( hoe kan je daar de mannetjes onderscheiden ? zelfde als bij guppy’s ? ) , een koppeltje zwarte platty’s en 5 zebra neon vissen .
  op het begin had ik direct jongen van een van me molly’s , 13 stuks ! heb er nog slechts 1 van over , en van mijn guppy’s ook 10 stuks , nu nog 3 kleintjes .

  ik heb gezien dat die zebra neon , zwaar jagen op de jongen en zelfs gewoon in 1 hap opeten ( niet gezeverd , getuige van geweest ) ik dacht dat dit rustige diertjes waren , blijkbaar misdacht ?

  alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Wat betreft het geslachtsonderscheid bij molly’s en platy’s werkt dat hetzelfde als bij guppen. Het was me niet duidelijk wat je met zebra neon bedoelde. Ik neem aan dat je het zebravisje bedoelt. Brachydanio rerio. Dat is best wel een fanatieke oppervlakte jager en zal jonge levendbarenden zeker niet versmaden. Zorg voor voldoende schuilgelegenheid in de vorm van waterplanten die tot aan het oppervlak reiken.

 7. Karsten zegt

  Beste aquarium fans.

  Ik wil graag met een aquarium beginnen van 50L
  Maar ik wil graag maanvissen… kan ik dan wel maanvissen nemen?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Karsten!

   50 liter is veel te weinig voor Maanvissen. Het zijn ook groepsdieren. Los van het aantal liters hebben maanvissen relatief hoge aquaria nodig. Ik zou dus zeggen: niet doen. Groetjes!

   1. Jo-Ann zegt

    Beste aquariumfans,

    Zou superfish start 100 tropical kit (105 Liter), afmeting: 68 (L) x 35 (B) x 51 (H) cm, wel kunnen voor maanvissen in verband met de hoogte? of is dit ook te klein voor de maanvissen?

    Groetjes, Jo-Ann

    1. Aquariumfans zegt

     Dit formaat is absoluut te klein voor alle soorten maanvissen. Niet aan beginnen. Er is voldoende alternatief. Mijn minimum maat zou zijn: 120 lang, 60 hoog en 50 diep. Groetjes!

 8. Gert zegt

  Beste aquariumfans,

  Onze 10-jarige dochter wil heel graag een aquarium. Ze heeft geluk: zelf vind ik het ook een fascinerende hobby. We hebben een tweedehands aquarium gekocht van 350 liter (Juwel Rio 350) en samen uitgezocht welke vissen geschikt zijn voor beginners en samen kunnen. Wij zouden kiezen voor dit visbestand:
  * Marmerbijlzalm (Carnegiella strigata strigata)
  * Kardinaaltetra (Paracheirodon axelrodi)
  * Endler guppy (Poecilia wingei)
  * Kegelvlekbarbeel (Rasbora heteromorpha)
  * Japonica garnaal (Caridina multidentala)

  Kunnen jullie hier feedback op geven a.u.b.? Alle tips zijn zeker welkom.

  Volgende week zouden we zand en planten halen en het aquarium opstarten, binnen een viertal weken mogen onze visjes dan komen. Spannend!

  Vriendelijke groeten,
  Gert

  1. Aquariumfans zegt

   Klinkt goed allemaal en je besteedt er in ieder geval de nodige zorg aan. Compliment !! Het visbestand dat je geselecteerd hebt ziet er prima uit. Leuke schooltjes van tenminste een stuk of 8 per soort. Er zou zelfs nog een klein blijvende Corydoras op de bodem kunnen, maar dat is optioneel. Veel plezier met de hobby.

 9. Loes zegt

  Beste,

  Ik wil graag een aquarium starten, ik heb echter nog niet eerder dit gedaan en vroeg me af of u hulp en tips heeft over bijv wat voorn visjes, hoeveel, planten, grote aquarium enz.

  Ik hoop dat u tijd heeft om te antwoorden en alvast befankt.

  Groetjes Loes

  1. Aquariumfans zegt

   Ik adviseer je lid te worden van een aquariumvereniging of er een goed boek(je) over aan te schaffen! Er is zo enorm veel te vinden, ook online, dat het beter is om op een zondag met een kop koffie alles te bestuderen. Als je dan nog specifieke vragen hebt, vooral stellen. Over het algemeen is het wel zo: laat eerst je planten goed groeien en neem nooit teveel vissen. Dat is een goed beginpunt. Succes met onze mooie hobby! Groetjes!

 10. Onzingamer zegt

  Is een sluierstaart niet ook makkelijk te houden

  1. Aquariumfans zegt

   Als er genoeg water voor ze is zeker. En nog wel meer hoor. Groetjes!

 11. Nino zegt

  Hallo,

  Ik wil binnenkort graag beginnen aan een ( kleine ) aquarium van 60L en ben daarom al flink in de tips en tricks gedoken voor een beginnende aquariumfanaat! Van wat ik begrijp wordt voor deze grootte 2 soorten vissen aangeraden ongeveer. Maar ik zou graag ook kleine garnalen willen. Is dit mogelijk? Hebben jullie tips? Welke vissen gaan goed met welke aangeraden garnaal? Ik hoor het graag!

  1. Aquariumfans zegt

   Als je de bak goed beplant, is er een keur van kleinere vissoorten die je prima met garnalen kunt combineren. Endler guppen of Heterandria formosa bijvoorbeeld. Groetjes!

 12. henk hoogenboom zegt

  De Latijnse namen die jullie gebruiken voldoen niet aan de regels: de eerste naam is de geslachtsnaam en die hoort je met een Hoofdletter te schrijven, De 2e naam is de soortaanduiding en die moet met een kleine letter. Deze 2 namen samen geven de soort aan. Als er een derde naam achter komt is dat ook met een kleine letter. Dat geeft het ras of de ondersoort aan. Veel plezier, leuke site. (docent biologie)

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Henk. Wat goed om te lezen, ik moet zeggen dat ik daar ook niet goed in ben. Super dat je het me even laat weten. Ik zal het gaan aanpassen, als ik eruit kom 😉 Anders mag je suggestisch ook altijd mailen naar info@aquariumfans.nl dan weet je zeker dat het goed gaat. Nogmaals bedankt en groetjes!

 13. Emma zegt

  Hallo, ik heb een aquarium van 50 liter en vroeg me af welke soort visjes/plantjes ik hier het best in kan houden aangezien het niet zo groot is. Groetjes Emma

  1. Aquariumfans zegt

   Voor de hand liggen klein blijvende planten in combinatie met wat stengelplanten zoals Ludwigia soorten of Belgisch groen. Daarbij een kleine groep Cryptocoryne nevelli of C. parva de Wit, ook zijn er plantjes als Hediotes salzmanni en dergelijke. Er zijn enorm veel mogelijkheden. Ook wat betreft de vissen: alle dwergsoorten rasbora’s, endler guppen en noem maar op. Groetjes

 14. Jolf zegt

  Allen,

  We hebben een Ciano aquarium voor onze kids gekocht. 211L inhoud.
  De kids wilden graag kleurijke sluierstaarten wat uiteraard gedaan is.
  Ligt verwarmd water vanwege de ‘zuignapvissen’
  Welke kleurrijken vissen kunnen evt hier nog aan toegevoegd worden?

  1. Aquariumfans zegt

   Je zou kunnen gaan voor guppen en Chinese danio’s. Vraag bij de aquarium speciaalzaak eens naar welke sub-tropische soorten ze hebben. Vaak is kamertemperatuur wel voldoende voor dat soort vissen. Het probleem met goudvissen, windes en andere koud water vissen is dat ze vaak veel te groot worden. Groetjes

 15. Margot zegt

  Hallo,
  ik zou een panorama aquarium van 60 liter aanschaffen en zou er goudvissen insteken maar ik wil geen baby’s dus misschien is een Siamese kempvis toch beter.
  mijn vraag is: Mag je 2 vrouwtjes bij elkaar steken als de aquarium 60 liter is?

  Alvast bedant voor te reageren

  1. Aquariumfans zegt

   Eigenlijk is 60 liter sowieso te klein om goudvissen groot te laten worden. Nakweek in zo’n kleine bak is uiterst onwaarschijnlijk. Waarom neem je niet een paar mooie platy’s of guppen? Die hebben meer ruimte in dat formaat bak. Groetjes

 16. Savida zegt

  Hi, ik wil een kleine aquarium beginnen van 20x14x14 cm. Ik weet nog helemaal niet of dat handig is. En wat er allemaal in moet en wat de kosten zijn en verzoring ervoor maar ik probeef zo veel mogelijk informatie in te zamelen. Dank je wel voor het reageren alvast.

  1. Aquariumfans zegt

   Dat is wel een heel klein bakje, daar kan je niet veel mee. Hooguit een paar garnalen denk ik. Bakje plus filtertje. Klein beetje inrichting. Kosten zullen niet veel zijn. Maar waarom zou je zoiets kleins willen? Geef de dieren een beetje ruimte, dat zullen ze waarderen! Groetjes

 17. Wouter zegt

  Hoi, ik ga deze week met een aquarium beginnen. Ik neem jewel primo 110. Nu ben ik benieuwd wat voor vissen ik erin kan hebben, wil geen hup of platy.

  1. Aquariumfans zegt

   Vissen adviseer ik niet. Die moet je zelf kiezen. Je moet starten de vraag wil ik levendbarenden, kleine tropische vissen, cichliden, plantenbak, speciaal aquarium. Eerst grove lijnen uitzetten en dan gaan verfijnen. Kijken bij de aquariumhandel en lezen over de vissen die je gezien hebt. Laat je niet iets door een ander aanwrijven. Maak zelf keuzes. Groetjes!

  2. martin koning zegt

   hallo wouter
   ik heb ook een primo 110 gekocht,en ben deze aan het inrichten met planten stenen en kienhout.
   De vissen moeten nog even wachten.
   Ik vind een school van kardinaaltetra, s en een school sumatranen erg mooi.
   succes met je aquarium.
   groetjes martin

 18. Aard-jan zegt

  Hallo.

  Ik heb sinds 5 september een aqaruim draaien 260liter. Nu heb ik de bak langzaam gevuld met bewoners, 3 guppies man, 1 blackmolly, 3 zwaarddragers 2xvrouw 1×man. 6 platys geslacht moeilijk te zeggen, zijn nog vrij klein. 3Corydoras, 50 vuurgranalen, 10 appelslaken.

  Nu wil ik graag nog een school vissen.
  En eyecatcher.

  Mijn vraag is.
  Kan dit en zo ja welke, soorten zijn het beste voor mijn aqaruim.

  Wat betreft die eyecatcher, hier wil ik wel wat geld voor uitgeven. Maar dan wil ik het aqaruim, minstens 4/3 tot een jaar hebben draaien. Aangezien dit mijn eerste aqaruim is.
  (Eigenlijk van mijn zoon) maar ben ook een beetje besmet.????

 19. Aschwin zegt

  Beste roderik,

  ik heb since kort een aquarium aangeschaft, en nu wil ik graag 12 vuurgarnalen, 10 guppys en nog 1 soort vis erin doen, de bak is 60x30x37, 54l wat raad je mij aan

  1. Aquariumfans zegt

   Viskeuze moet je eigenlijk altijd zelf doen. Maar in dit geval zou je kunnen denken aan een school kegelvlekbarbelen, neon tetra’s, platy’s en andere eenvoudige soortjes. Praat een met jouw aquariumhandelaar en kijk er eens rond. Beperk je inderdaad tot het toevoegen van nog 1 soort. Groetjes

 20. Diaantje zegt

  hoi allemaal,

  ik heb jullie advies nodig we hebben van iemand via fb een complete aquarium gekregen met 4 neon’s een alegeneter een maan vis (vrouwtje) en nog wat kleine visjes wwrvan ik denk dat het guppy’s zijn nu hebben die mensen er eeen aantal soorten licht kleuren erin gedaan welke licht kleur is het beste voor een aquarium voor de avond de kleuren zijn wit rood groen blauwig kleur kunnen jullie mij hierbij helpen? en een andere vraag is ik ben met black molly’s opgegroeid kan ik die hier ook bij in doen en ja ik weet dat je daarvan sowieso 1 mannetje moet hebben en twee vrouwtjes.

  graag zie ik een reactie van jullie tegemoet

  mvg,

  Diaantje

  1. Aquariumfans zegt

   Leuk dat iemand je zomaar een compleet aquarium geeft, wat de visje betreft zou ik gewoon kijken wat je zelf leuk vind en dat houd je aan en de rest geef je weg aan een andere liefhebber.
   Wat blackmollies erbij is altijd leuk en nog nuttig ook ze eten genoeg algen weg.
   Ik vermoed dat er led verlichting bij zit als ik de kleuren leest, wel daar is niets mis mee als het maar voldoende licht geeft en je plantjes goed groeien.
   Ik weet niet hoe groot het aquarium is maar pas op dat je niet te veel vissen gaat houden anders gaat de boel snel vervuilen, ik hoop voor jouw dat er een goed filter bij zit.
   Groetjes!

 21. patricia zegt

  Ik heb vandaag via de plaatselijke marktplaats een superfish 20 gekocht. Hij is 35 cm bij 22,5 cm.
  Ik kreeg al de reacties van dat is véél te klein. Maar deze past mooi op de eettafel, daar zit een stopcontact en is de meest veilige plek in huis.
  Ik zou graag willen weten welke visjes als beginner hierin goed gedijen. Ik zou 2 soorten wel leuk vinden.
  Ik heb een boek liggen maar daar wordt het mij niet heel duidelijk uit.
  En welke plantjes je daar het beste dan ook bij kan doen.
  Ik ben op gegroeid met guppy’s, goudvissen en sluierstaarten, maar toen nog in een ouderwetse kom. 😉

  1. Wil zegt

   Hallo Patricia,

   Je zegt het gelukkig zelf al. Het bakje is te klein voor visjes.
   Maar een heel leuk alternatief is: garnalen.
   Begin gewoon met vuurgarnaaltjes, 10 stuks. Deze diertjes vermenigvuldigen zich vrij snel en makkelijk. Ze zijn echt heel erg leuk om naar te kijken.
   Zorg wel dat je een goed ingedraaid bakje hebt, voordat je de garnaaltjes erin doet.
   Dus steentjes, stukje hout mos en plantjes, moeten min. 3 (liever 6) weken, in het bakje staan, voordat de diertjes erin gaan.
   heel veel succes en plezier met/van je bakje

  2. urshurak zegt

   Trigonostigma hengeli’s kan prima. Ze horen in een schooltje van minstens 10. Tetra’s zijn altijd goed. Ik heb zelf ook Danio Erytromicrons, maar die zijn net als Danio Galaxy’s vrij schuw, je ziet ze pas na een tijdje als er weinig beweging in de kamer is geweest. Alle rasbora’s, danio’s, hengeli’s e.d. zijn op zich wel oké voor je bakje, denk ik eerlijk gezegd. Een schooltje van één soort en wat Otto’s (Otocinclus) erbij tegen de algen.

   1. Wil zegt

    Hoe kan je in hemelsnaam 10 visjes in een bakje van 35 bij 22 10 visjes stoppen. Dit is echt dier onwaardig en deze visjes zijn dan ook binnen de kortste keren dood.

 22. Thijs zegt

  Hallo,
  Voor mijn verjaardag heb ik een aquarium aqua 60 ciano gekregen van mijn vriendin.
  Ik ben dus echt een beginner, heb al veel gelezen en zou graag jullie mening willen horen over een mogelijke inrichting.

  Had gedacht aan platy’s, black Molly en Siamese kempvis. Hoeveel van elk zou ik dan moeten voorzien?
  Welke planten? Heb hier gelezen, cabomba, hoornblad, javavaren, vallisneria?

  Graag jullie mening, ga deze week de inkopen doen voor inrichting aquarium 🙂

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Thijs,
   Wat superleuk! We zijn een beetje laat met de reactie, maar wie weet heb je nog wat aan ons advies. Persoonlijk vind ik het altijd fijn om eerst een plattegrond van de inrichting te maken. Daarvoor moet ik eerst weten hoeveel en welke planten ik in mijn aquarium wil zetten. Wat ik altijd in mijn overwegingen meeneem is dat er verschillende kleuren planten en contrasten in het aquarium moeten komen. Daarnaast probeer ik planten in vier verschillende groepen te plaatsen: solitairen, voorgrondbeplanting, middenzonebeplanting en achtergrondbeplanting. Hiermee kun je dan de plattegrond gaan maken: waar wil je welke en hoeveel planten? Bij de inrichting geldt dat het aantal soorten planten ongeveer 1 soort per 10 cm lengte van het aquarium is. In jouw geval dus 6 soorten. Daar mogen dan de solitairen bij worden opgeteld.
   Dan nog even over je vissen. Platy’s zijn makkelijke vissen, maar eigenlijk is je aquarium ietsjes te klein voor deze vissen. De Black Molly daarentegen past precies. Deze vis houdt van veel snelgroeiende planten en drijfplanten. Je zou bijvoorbeeld heel goed Ludwigia en de vaantjesplant als achtergrondgroeiers in kunnen zetten, dubbel-schroefvallesneria en wendtii als middenzonebeplanting en het slaplantje en gras als voorgrondbeplanting kunnen doen. Eventueel nog een lotus als solitair: heb je meteen je drijfplant 😉 Dit zijn natuurlijk maar voorbeelden, maar dan heb je een idee hoe je te werk kan gaan. Hoeveel Black Molly’s je neemt is aan jou, maar ideaal genomen mag je maximaal 6 tot 8 vissen in je aquarium hebben. Een Betta is ook geen goed idee; deze heeft weer meer ruimte nodig. Ik wens je in elk geval veel plezier en succes met je aquarium!

   1. Thijs zegt

    Hej, dank voor de reactie.

    Zal de situatie die er nu is even schetsen.
    Momenteel zitten er 4 corydoras panda, 1 colisa vrouwtje (mannetje is overleden) en 2 ancistrus dolichopterus in men bak (1 albino en 1 gewone).
    Nu zondag ga ik de bak eens helemaal opnieuw inrichten (alles eruit) dit doe ik omdat men planten niet goed staan (ben er nu achter gekomen dat je een voedingsbodem nodig hebt), deze ga ik toevoegen.

    In de loop van volgende week zou ik dan nog 1-2 soorten in de bak willen toevoegen. Welke soort weet ik nog niet, hopelijk kunnen ze mij in de winkel helpen 🙂

    Groeten

  2. Danny zegt

   wat leuk je eerste bak en nog proficiat!

   Houd er wel rekening mee dat als je een kempvis houd *wat overigens prachtig is* je indien je jongen zou willen hebben *wat bij Platy’s en Molly’s behoorlijk hard kan gaan* je wel voldoende schuilruimte moet creeeren, De kempvis mag hier graag van snoepen

   Verder kan je ook is kijken naar de 5 streeps barbeel, Dwerg gourami etc
   Mijn advies loop de wat grotere aquaria speciaalzaak/dierenwinkel binnen en laad je goed adviseren

   gr

 23. Bianca zegt

  Hallo, ik lees jullie prachtige verhalen en ik wou mijn verhaal ook even vertelen. Ik heb een Dubai Ferplast 80 en die heb ik nu 2 jaar en ik had zebra danio visjes gekocht en wat zag ik allemaal eitjes tegen m’n raam geplakt! Ik dacht hoe krijg ik die daar weg maar het is me gelukt!
  Heb ze met een slangetje er weg gehaald! En nu heb ik dus maar liefst 25 jonge zebra visjes! Ben de wereld te rijk!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Bianca!
   Dat is echt fantastisch nieuws! We worden altijd helemaal blij van dit soort verhalen! Heb je je aquarium al op de site gezet! Dat kan via http://www.aquariumfans.nl/aquarium-ervaringen We zijn hartstikke nieuwsgierig!

 24. Danny zegt

  Hallo allemaal

  Ik als beginnend aquariaan ben nu de trotse bezitter van een Juwel Vision 180
  Ik heb vrij makkelijke *vriendelijke * vissen
  Platy’s
  Molly’s
  5 streeps Barbeeltjes en ben benieuwd of jullie mij kunnen helpen met het volgende.

  Ik ben op zoek naar even vriendelijke vissen maar met wat meer volume *groter*
  Neem de grote van een maanvis etc.

  Hebben jullie een richting? Of zijn er gewoon weg geen grotere vissen op vriendelijke basis? Dus geen jagers.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Danny. Wat leuk dat je een Juwel 180 hebt gekocht. Waarom laat je die niet via onze website zien? Dat kan via https://www.aquariumfans.nl/aquarium-ervaringen

   Met betrekking tot je vraag. Je zou eens de de Borstelneus of Antennemeerval kunnen proberen. Dat is een algeneter die behoorlijk groot kan worden en prima met je vissen samen kan. Groetjes!

  2. Yann zegt

   Hoi Danny,

   Ikzelf heb in mijn bak met guppies ook 5 corydoras meervallen; die ruimen de rommel op van de bodem!

   Ze worden afhankelijk van soort zo’n 6 tot 10 cm!
   Wel meerdere bij elkaar houden en wat schuilplaatsen maken.

   Ze zijn heel vriendelijk t.o.v. andere soorten; echt vrolijke beestjes die soms bovenop ’n plantje gaan liggen!

   Ze zijn niet duur, makkelijk te houden en er zijn tientallen verschillende soorten van met steeds andere tekeningen; gespikkeld, gestreept, albino enz !

   Google “Corydoras” maar eens!

   Veel Aquariumplezier toegewenst

   1. Jens zegt

    Ik heb een aquarium van 110liter op ongeveer 24 graden. Huidige bezetting: 8 guppy’s, 6 Rainbow shiners, een ancistrus, 3x L114 (5cm) 2x garra flavatra, 8 japanico garnalen en 1 platy. Ik moet wel toegeven dat de verschillende lagen goed gevuld zijn behalve het midden. Is er eventueel nog een vis (of vissen) met een felle kleur doe ik hier aan kan toevoegen of zit mijn bak meer dan vol? Welke vissen raden jullie aan?

    1. Aquariumfans zegt

     Is een betrekkelijk klein bakje maar zeker nog niet echt overbevolkt. Je zou er een koppeltje vuurrode koraalplaty’s bij kunnen doen. Voor de rest houd het bij een beperkt vissenbestand. Overbevolking leidt altijd tot problemen. Succes!

  3. Wil zegt

   Hallo
   Wat ook een vis met volume is, is de diamant gourami. Deze vis is vrij rustig en laat de andere vissen met rust. Ik heb ze zelf ook en vind het een mooie statige vis en goede aanvulling op het aquarium.

 25. Yann zegt

  Beste Stijn,
  Guppies leggen geen eitjes maar zijn “Levendbarend!” d.w.z. dat de jonkies als complete visjes door hun moeder gebaart worden en meteen rondzwemmen!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoihoi! Klopt inderdaad, guppies zijn levendbarend. We hebben ook een blog over Guppies geschreven, mochten jullie er nog meer over willen weten. Groetjes!

 26. Gert Valk zegt

  ik zou graag willen weten welke vissen je nog meer naast platys en guppies in een koudwaterbak kunt houden (afmetingen 50x37x35 cm). Ik heb er nu 5 platys en ongeveer 15 guppies inzitten.

  1. Aquarium houder zegt

   Hoi Gert Valk,
   Guppy’s en platy’s voelen zich het fijnst in warm water dus ik adviseer om eerst een verwarmings element te kopen en dan pas uit te gaan breiden.

  2. Aquariumfans zegt

   Dat is zeker een goede vraag! Het is van belang dat er vissen in het aquarium zitten die alle lagen van het aquarium bewonen. In een aquarium van 50 x 37 x 35 cm kunnen maximaal 9 tot 11 vissen. Het is dus niet raadzaam om er nog meer vissen bij te zetten als dat je nu al hebt. Voor dit formaat aquarium en deze temperatuur kan ik ook geen andere vissen voor je bedenken. Misschien toch overwegen om over te stappen op verwarmd water en/of een iets groter aquarium? Groetjes!

  3. Aquariumfans zegt

   Beste Gert,
   Wij sluiten ons inderdaad aan bij de opmerking van Aquarium houder. Als ik me niet vergis heb ik in een andere blog al een soortgelijke vraag van je beantwoord en daarbij ook aangegeven dat je aquarium een beetje overbevolkt is en het niet verstandig is om er nog andere vissen bij te doen  Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Groetjes!

 27. irene zegt

  een leuke beginners vis is: een sluierstaart.
  deze vis kun je overal neerzetten behalve in de felle zon.
  ze worden maximaal 7 cm lang.
  deze vis heeft mooie sierlijke vinnen.
  je kunt ze in bijna alle aquaria doen.
  de vis is makkelijk te verzorgen: een paar planten vinden ze fijn maar zonder kunnen ze ook leven. de vis is zelfs berijd kunstjes voor je te doen bij welk voer dan ook.
  hoe leer je ze kunstjes?:
  nou het is heel makkelijk. je doet een zacht rustig muziekje aan(steeds dezelfde). zodra de muziek aanstaat gooi je telkens in de zelfde hoek voer. herhaal dit zo vaak dat als je de muziek aan doet(ik durf te wedden dat het werkt) dat de vis dan gelijk naar die hoek zwemt.
  de sluierstaart is gezellig in huis en heeft maar 2 keer p. week eten nodig HANDIG!!!
  als je ze wilt voortplanten… zet planten neer. als één van de sluierstaart een dikke buik krijgt(dat is het vrouwtje) dan moet je de rest van de dagen letten op de planten. als je uit eindelijk een heleboel eitjes ziet neem je het plantje uit de kom. en zet het in een apparte kom. de ouders zullen de eitjes anders opeten. de vissen kunnen met heel veel bij elkaar. het word dan wel een chaos want het zijn geen groepsdieren, in elk geval eten ze elkaar niet op.

  TIP!!!

  als je een sluierstaart uitzoekt kijk dan naar de staart en naar de buik en vooral naar hun gedrag:
  als de staart heel rafelig is of er hele stukken van de staart af is… neem de vis niet!!! hij heeft vinrot en kan andere vissen in de kom aansteken.
  als de buik van de vis heel bol is… koop de vis WEL als je een fokker bent! je maakt veel winst met deze vis, waardoor je hem wel een ereplaatsje kan geven!!!
  komen er slierten uit je vis? je kunt hem beter niet kopen maar het kan wel als je een beetje moeite wilt doen. Het is géén poep. je sluierstaart heeft namelijk zwarte keutels. die doorzichtige, zilverachtige sliertjes zijn kieuwwormen. die krijgt de vis als hij benauwd is. je vis wordt dan mager en het lijkt alsof hij jeuk heeft, omdat hij overal met het lijf tegenaan schuurt.

  de vis is moeilijk te onderschijden. je kan alleen zien of de vis een vrouwtje is als je een mannetje hebt en dat is het probleem dus ik zou een gokje wagen als je een sluierstaart wil.

  ik vindt de sluierstaart de liefste vis die er maar bestaat. het is zo’n makkelijk beest. en geeft rust in huis. het lijkt alsof de sluierstaart er alles voor doet om jouw vriendje te zijn!!!
  ik zou zo’n vis graag nemen!!!
  alleen niet echt denken dat het het belangrijkste is van je leven… anders geef je hem nog medicijnen van €100,- da’s nie zo best!

  1. Wil van Berkum zegt

   Geen enkele vis is graag alleen. Zij hebben graag vriendjes.
   Planten vinden ze heerlijk en daar eten ze ook van. Eten geven moet iedere dag, zoveel als ze in 5 min. Op kunnen.
   En als laatste, deze vissen houd je niet in een kom, maar in een groot aquarium, van min, 1 m, daar deze vissen zeker wel 20 à 25 cm worden en in een kom dus vergroeien. Bovendien zijn het hele grote vervuilers en hebben ze dus een stevige pomp nodig.

  2. Aquariumfans zegt

   Bedankt voor je aanvullingen. Niet de eerste keer haha. TOP!

 28. Stijn zegt

  Een leuke beginners vis is: een GUPPY let hierbij wel goed op dat je 1 mannetje en 2/3 vrouwtjes hebt. Het zijn wel groepsdieren en ze voelen zich het prettigst met een bak van minimaal 60centimer lang en lekker wat takjes zodat ze zich kunnen verstoppen en eitjes in leggen. Ze planten zich makkelijk voort??

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Stijn,
   Bedankt voor je reactie! We sluiten ons hier helemaal bij aan 🙂

  2. Johannes zegt

   Beste Stijn de guppys leggen geen eieren het zijn levendbarende dus de jonge guppys woorden levend geboren.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.