Aquarium thuis? Alles wat je MOET weten lees je hier!

Bij het kopen van een aquarium, of het onderhouden ervan, komt heel veel kijken. De grootste fout die gemaakt kan worden is een aquarium aan te schaffen zonder over zeer belangrijke onderwerpen na te denken. Gevolg? Vissen die overlijden, een bak vol algen, aquariumplanten die niet vooruit te branden zijn en vooral veel frustratie. En dan te bedenken dat je 100% minder frustratie en 100% meer plezier kan hebben door vooraf na te denken over wat je achteraf gaat doen. Dit artikel gaat je ermee helpen!

Wil je een aquarium kopen maar je twijfelt nog? Begin dan eens met een goed alles in 1 aquarium pakket zoals deze. En zorg voor een aquarium opstart product. Zelf heb ik hele goede ervaringen met deze Bacto aquarium opstarter. Dan moet het goed gaan!

Maak een aquarium zo mooi als je kunt. Plaatje niet?

In deze blog krijg je een overzicht van de belangrijkste onderwerpen en word je gelijk doorverwezen naar de juiste blog met de juiste oplossingen. Al die gratis kennis is er al, nu moet deze nog gevonden worden! We beginnen met drie vragen, elk van deze vragen gaat in op de belangrijkste thema’s. Daarmee krijg je het volgende overzicht:

Welke onderdelen heb je 100% nodig voor je aquarium?

Naast aquariumwater ontkom je niet aan de volgende essentiële attributen:

Wat is de overweging waard voor je aquarium?

Naast de essentiele onderdelen van je aquarium, zijn er veel elementen die het overwegen waard zijn:

Weetje: Lees hier de top 10 vissen voor beginners. Altijd goed om te weten.

Wat zijn de grootste aquarium uitdagingen?

Aquarium kopen? Lees eerst dit voordat je het aquarium koopt

Goed, daar sta je dan met alle aquariumkennis. Nu is het tijd voor actie, nu is het tijd voor de aanschaf! En toch… toch slaat die twijfel nog een keer toe. En dat stemmetje dat nu vragen begint te stellen, doet dat zeer terecht.

Laat me je meenemen naar de laatste overwegingen die gemaakt moeten worden, vóór aanschaf van een aquarium.

Vraag 1: Wil je een klein of groot aquarium kopen?

Deze vraag wordt me vaak gesteld. En dan in het bijzonder of een kleine variant een betere keuze is dan een groot aquarium. Zelf ben ik fan van grote aquaria om de simpele reden dat als het puntje bij paaltje komt, deze minder onderhoud nodig hebben.

Weetje: Veel aquariumwater met veel aquariumplanten en niet teveel aquariumvissen zorgt ervoor dat er een zekere mate van stabiliteit in het water komt.
Een klein aquarium heeft zo zijn voordelen! Jawel, in de keuken

En dat scheelt algen, verversen, frustratie en ga zo maar door. Maar goed, dan hebben we het over een bak van 300 liter. Overigens had ik met een bak van 300 liter minder problemen dan met een bakje van 20 liter.

Waar met de inrichting van aquariumplanten (planten die weinig CO2 vragen) en aquariumvissen (vooral niet te veel) rekening is gehouden. Gaat het fout, dan gaat het ook goed fout.

Weetje: Kort gezegd: een kleine bak is moeilijker te houden dan een groot aquarium. Met meer water kun je zorgen voor meer balans.

Aan onderhoud ontkom je sowieso niet en als het dan zover is, dan gaat dat bij kleinere aquaria een stuk sneller. In plaatst van tig 20 liter emmers water sjouwen ben je met een emmertje klaar. Dat is ook wel lekker, alleen zul je dat wel vaker moeten doen. Zelf verschoon ik mijn bak slechts één keer per drie maanden, en dan nog maar 1/3van het water.

Vraag 2: Wat is de locatie van het aquarium?

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar het aquarium neergezet gaat worden? Als je nou veel ellende wilt voorkomen, zet aquaria dan niet in de buurt van een raam. Om verschillende redenen is dat weliswaar mogelijk, maar zeker voor een beginner geen goed plan.

Tip: Zet je aquarium niet in zonlicht. Direct zonlicht zorgt spontaan voor enorme algenplagen. Bovendien is de temperatuurschommeling naast een raam altijd groter. Dat is op zich geen probleem, maar hoe stabieler de omgeving, des te beter dat voor je aquariumbak is.

Ook een aquarium naast je geluidsinstallatie of televisie is door al dat geluid, mogelijke bas en flitsende beelden geen goed idee. Daar raken de aquariumvissen namelijk wat gestrest van, en dat kan leiden tot allerlei vervelende visziekten.

Vraag 3: Wat wordt de stijl van je aquarium?

Een veelgemaakte fout is het lukraak aankopen van aquariumplanten en aquariumvissen. Net als in de natuur groeien niet alle aquariumplanten bij elkaar. En leven ook niet alle soorten aquariumvissen met elkaar. Dat is een delicate balans, ontstaan door miljoenen jaren evolutie.

Tip: Aquariumbeginner? Dan kun je het beste eens kijken in de categorie… juist… aquarium beginners. Daar lees je alle belangrijke informatie over aquaria en word jij in mum van tijd een echte expert!
Er zijn veel stijlen.Welke past bij jou?

Voor zowel aquariumplanten als aquariumvissen geldt: hoe dichter je aquarium ingericht is als in de authentieke natuurlijk omgeving, des te gelukkiger zullen je planten en vissen zijn. En dus groeien je aquariumplanten wel, en krijgen je aquariumvissen wel jonkies. Om maar eens wat te noemen.

Tot slot een vraag aan jou!

Zo, nu ben je op de hoogte van de belangrijkste aquaria onderwerpen. Grote kans dat je het niet eens haalt tot dit stuk van de blog, want er wordt flink verwezen naar de juiste informatie. Mocht je nog een andere vraag hebben voordat je een aquarium gaat kopen? Doen! Mis je toch nog wat, deel dat met ons! Dan passen we de blog graag aan. Vragen? Ook gewoon hieronder stellen!

4.4 / 5 ( 30 stemmen )

Laat reacties zien (72)

  • 30-7-2022 Goedemiddag, ik heb nu ruim een half jaar een aquarium ca 130 liter met Oase filter en verwarmingsysteem.
    Via deze website dacht ik goed te beginnen met Platys (blauw, zwart, oranje). Prima vissen, maar ze hebben zich onverwacht in korte tijd zo enorm vermenigvuldigd, dat ik ze voor 0,50 per stuk op Marktplaats heb gezet. Van de 3 potentiële kopers kwam er maar één opdagen. Ik zocht ook naar bijv. verpleeghuizen en dergelijke om ze gratis aan te geven, maar helaas ook zonder resultaat. Kunt u mij nog een idee / adressen geven om aantal te minderen? Graag een verzorgd aquarium waar genoeg aandacht voor welzijn van de vissen is.
    Vriendelijke groet, Lies

  • Vraagje over de opstart: ik heb sinds drie weken een volledig nieuwe aquarium, deze staat intussen dus ook al drie weken in te draaien.
    Ik heb regelmatig op nitriet getest de afgelopen weken, nooit iets van waarde gemeten, steeds 0. Sinds vandaag heb ik ook een ammoniumtest, ook geen ammonium te bespeuren. Na drie weken had ik toch al iets van waardes verwacht. In mijn aquarium staan ook al heel wat planten waar regelmatig een blad van afsterft.

    Mijn vraag: is het mogelijk dat ik niets meet omdat alles zeer snel weggaat? Ik bedoel het volgende: de plantenresten produceren ammonium, die ammonium wordt omgezet in nitriet, nitriet naar nitraat. Is het mogelijk dat ik niets meet omdat mijn planten alle nitraat opnemen?
    Doe ik er goed aan om al stilletjes te beginnen met enkele vissen toe te voegen?

    Het gaat om een bak van 60 liter, verwarmd en vol met planten. Ik heb ook regelmatig bacteriën toegevoegd.

    • Ja, ik denk dat je planten alles opnemen en dat je pas waarden gaat meten wanneer je vissen hebt toegevoegd. In mijn optiek ben je goed bezig! Groetjes.

    • Bloemen en bijtjes werkt niet en de ooievaar komt ook niet onder water afleveren ;) Daarom gaat het via eitjes en ander via levende jongen (Guppen, platy’s, molly’s e.d.). Lees er maar eens wat over in de blog over baby vissen.

  • Hoi!
    Ik heb sinds gisteren een bak overgenomen van marktplaats. Deze is 70 liter en staat sinds gisteren op te starten. Alles is van superfish, de pomp en warmte element staan aan. Grint goed uitgespoeld en erin gedaan en vervolgens gevuld met 2 deco en 4 planten en draaien maar. Uiteindelijk zou ik er wat corydora's een groepje platy's, een dwergalgeneter en een betta in willen hebben.

    Hoe zit het met de opstarttijd, ik lees heel veel verschillende tijden en hoe lang het duurd en begin daar aan te twijfelen. Ik heb een betta alvast gereserveerd voor over 2 weken. Maar hoe lang kan het nou duren en hoe kan ik mijn aquarium optimaal helpen.

    In het boekje staat bijvoorbeeld dat 2 dagen minimaal al genoeg is, terwijl ik op internet weer verhalen tussen de 2 en 8 weken lees. En ook lees ik dingen over verversen terwijl dat niet in de handleiding staat

    Ik hoor het graag als er tips zijn!

    • Het is goed om een startende bak van veel snelgroeiende planten te voorzien. Als de plantengroei goed verloopt kan je na twee tot drie weken de eerste vissen toevoegen. Wacht steeds met een tussenpoos van een week om de volgende soort erbij te doen. Succes.

  • Hallo,
    Wat een fijne site om informatie te zoeken en vragen en antwoorden te lezen.
    We hebben 2 jaar geleden een 25liter aquarium geadopteerd van 25 liter met daarin 3 sluierstaarten en 1 pleco algeneter. Het aquarium heeft het altijd zeer goed gedaan, maar wetende dat de vissen een groter aquarium nodig hebben, vandaag een 60 liter aquarium gekocht (superfish home 60l). Deze nu aan het opstarten naast de ‘oude’. Hoeveel planten moeten er in zo’n aquarium? Ik heb nu 3 bosjes waterpest en een plantje (ammonia dp. Bonsai) dat volgens de dierenspeciaalzaak ook erbij kon. Er zitten nu 3x zoveel planten in als in de ‘oude’, maar vroeg me af hoeveel planten je moet plaatsen.
    Heb er ook voor de opstart bacteriën en wateebereiding aan toegevoegd.

    • Van planten kan je eigenlijk niet teveel in je aquarium hebben. Zorg dat er voldoende zwemruimte is, maar veel vissen vinden het heerlijk om tussen planten te rommelen. Zorg wel voor snel groeiende zuurstof producerende planten. Hoornblad is daar een goed voorbeeld van. Groetjes!

  • Hallo,

    Ik ga binnenkort een nieuw aquarium aanschaffen. Ik heb thuis een water ontharder, kan ik dit water gewoon gebruiken voor mijn aquarium of moet ik dan nog wat extra's toevoegen.

    • Beste Jeffrey, ik neem aan dat je met dit water gewoon water uit de kraan bedoelt. Als jouw waterontharder een osmoseapparaat is, dan kan je dat osmosewater, meestal 1 op 1 gemengd met het osmosewater gebruiken in je aquarium. Als je nog meer wil weten, lees dan ook eens de blogs op deze pagina: http://www.aquariumfans.nl/aquariumbeginners/ Groetjes!

  • Goedemorgen, ik heb een aqaurium van 60 liter en heb me helaas verkeerd laten informeren. Geen opstartfase gehad maar met Bactostart veel te snel begonnen met vissen erin. Kan ik hier nog iets aan doen? Er zitten guppies, neon tetra's en garnaaltjes in.
    Verder zit er een luchtpompje in met zeer grote luchtbellen die zorgen voor zeer sterke stroming. Kunnen de vissen hier last van hebben?

    Heel erg bedankt alvast voor de reactie. Wat een prettige site is dit!!!

    • Beste Sanne. Bedankt voor je compliment over de site, superleuk om te lezen. Veel vissen houden niet van sterke stroming. Veel beter kan je met snelgroeiende waterplanten werken. Dan zijn die bellen niet nodig. Informeer ook eens bij een plaatselijke aquariumvereniging, daar kan je meestal enorm veel info weghalen. Veel succes en groetjes!!

  • Hoi,
    Ik heb onlangs een aquarium van 20 liter gekocht en deze gevuld met planten. Nu zit ik in de opstartfase en ik vroeg me af of je tijdens de opstartfase het water ook moet verversen. Op internet lees ik er verschillende adviezen over en weet ik niet zo goed wat juist is. Wat is jullie mening hierover?

    • Na twee weken mag je best een vijfde deel van het water verversen. Ik zou tot een week of drie a vier wachten met het erin zetten van vissen. Niet te veel 20 liter is niet veel water. Succes en groetjes

  • ik heb een biorb aquarium van 30 l met een betta sluiervis in. mijn kh waarde is te laag ( 1 ) en de ph waarde is 7. Hoe krijg ik de kh omhoog zonder de ph te stijgen ? Ik heb geen co2 pomp ?

    • Ik zou dan een beetje KH plus en tevens wat water aanvullen met osmosewater. Het is een klein bakje dus wees voorzichtig en blijf goed meten! Groetjes

  • Hallo
    Ik heb nu sinds een paar dagen een 70 liter aquarium opgestart. Ik ga dus nog wel twee tot drie weken wachten voordat ik er vissen in ga doen, maar ik wil alvast weten of de vissen die ik in gedachte heb goed gaan samen.
    Als eerst wil ik iets van 5 black molly’s de week daarna 5 guppy’s, dan 5 neon tetra’s ook wil ik misschien nog de siamese kempvis erbij maar dan alleen de vrouwtjes. Ik heb gehoord dat de vrouwtjes daarvan wel samen gaan met andere vissoorten, maar ik weet niet zo goed of dat nou waar is. Zou deze samenstelling goed zijn en zo niet wat is dan de beste oplossing? Alvast bedankt.

    • Ik zou beginnen met 3 black molly’s (1 man en 2 vrouwen) dat worden er vanzelf meer. Datzelfde geldt ook voor de guppen. Daarnaast zou ik er 8 neon tetra’s in doen en die kempvis zou ik nog eens heroverwegen. Vaak houden die niet zo van de concurrerende guppen. Veel plezier en groetjes!

  • Goedemorgen,

    Wij hebben een 60 Ltr aquarium, die nu 2 weken aan het opstarten is. De waarden zijn allemaal goed. Mijn kinderen willen er graag visjes in. Is dat al mogelijk of nog ff een week wachten? We wilden gaan beginnen met een stuk of 8 kardinaal tetra's, de week daarop een stuk of 5 cory's en als laatste wat guppy's. Zal dat gaan in onze bak?

    Groetjes van Tim, Mats en Dex

    • Als de bak goed draait zou dat visbestand moeten kunnen. Zorg er wel voor dat het guppenaantal straks niet teveel de overhand krijgt. Misschien is het aan te bevelen die te vervangen door wat Chinese danio’s. Dat voorkomt straks overbevolking. Dat gefaseerd bijvoegen van nieuwe vissen is een goed idee.

  • Wat is dit een fijne site om in te lezen zeg! Heel erg blij mee.
    Voor onze zoon willen we voor zijn verjaardag een (klein) aquarium kopen. Momenteel kijk ik naar de Superfish Aquarium Start 30 Tropical Kit. Dat is een bak van 36 x 22 x 37 cm, ongeveer 25 liter. Niet echt groot dus, maar dat is omdat we helemaal nieuw zijn en willen zien of hij het wel wat vindt. Ook speelt ruimtegebrek helaas een rol.
    Na veel inleeswerk denk ik er graag een stuk of 15 vuurgarnaaltjes in te willen doen, plus bij voorkeur wat visjes (liefst Gold Mollies want dat lijkt op de door hem gewenste goudvis). Javamos voor de garnalen, Cabomba/Javavaren voor de vissen, inrichting om te schuilen (bijvoorbeeld een grappig ornament als de Krusty Krab bar van Spongebob).
    Ben ik zo op de goede weg of gaat dit helemaal mis? Wat heb ik anders/meer nodig? Hoe en waarmee bedek ik de bodem? Substraat en grind of gaat dat niet goed? Moet er nog een achtergrondposter of -plaat in/achter?
    Dank alvast voor het meedenken!

    • Gooi er niet teveel vissen in. Overbevolking en daardoor vervuiling van het water kan dan een probleem worden. Voor de rest ben je op de goede weg. Vervang de Cabomba maar door Belgisch groen. Die Cabomba overleeft meestal niet lang. Een achterwand is altijd aan te bevelen omdat deze rust creëert voor de vissen aan die kant van het aquarium. Veel succes en plezier ermee !!

  • ik heb een vrij klein aquarium , 25 bij 30 bij 30 cm met daarin wat black molly's, guppen, platys en 3 zwaarddragers, een algeneter en zo'n 20 vuurgarnalen. Nu wil ik alle vissen over verhuizen naar een groter aquarium een Super Fisch model Aqua 60. Kan ik dat zo doen na natuurlijk eerst dat aquarium te hebben ingericht , bodem, plantjes en pompje erin? ik heb geen verwarming in het kleine aquarium zitten , de vissen doen het goed in het water dat op kamertemperatuur is maar als ik ze over verhuis naar het grotere aquarium zou ik daar dan wel een verwarmingselement moeten plaatsen of zou dat met deze vissen ook op gewoon water van kamertemperatuur kunnen?

    • De temperatuur van het water in het aquarium wordt niet bepaald door de grootte van het aquarium, maar door de omgevingstemperatuur van de bak en de aanwezigheid van een lichtkap en het soort verlichting. In onze centraal verwarmde woningen is een verwarming vaak maar heel beperkt noodzakelijk. Toch zou ik er een 75 of 125 watt verwarmer met thermostaat in zetten zodat in geval van nood de temperatuur wordt bijgestuurd. Ik zou die dan op z0’n 22 graden afstellen. Maar, als de kamertemperatuur voldoende lijkt kan je het ook zonder wel proberen. Gebruik wel een thermometer om te kunnen controleren. Groetjes

  • Goedemiddag,

    Ik heb een aquarium van 300 liter. Ik heb hier eerst een voedingsbodem in gedaan, daarna het grind. Dit ging allemaal goed, totdat ik er planten in deed en de voedingsbodemkorrels kwamen naar boven. Het probleem is dat deze bodem lichtbruin van kleur is en mijn grind is zwart. Deze mengeling vind ik niet mooi en ik heb al wat geprobeerd. Ik heb er een nieuwe zak grind in gedaan, maar deze korrels komen ook hier naar boven. Ik heb ook geprobeerd het grind voorzichtig te verschuiven, maar hier komen slechts meer lichte korreltjes naar boven. Heeft iemand misschien een tip?
    Heel erg bedankt.

    • Dit is een van de redenen waarom ik niet met voedingsbodems werk, maar met voedingssupplementen. Op zich wel vreemd dat de korreltjes steeds boven komen. Heb je te weinig bodem erover heen of is de structuur te grof. Als het probleem zich blijft voordoen zou ik voorstellen toch even opnieuw te beginnen. Of om een flinke hoeveelheid grind over het geheel aan te brengen. Je moet toch wel 3-5 cm grind over de voedingskorrels heen doen. Succes en laat je niet al te zeer ontmoedigen.

  • Hallo,
    Ik heb een nieuw aquarium van 80 cm. Het is nu 3 weken ingedraaid en de waterwaardes blijven stabiel. Nu wil ik graag de volgende vissen erin; 3 dwerggourami's, 12 kardinaal terras, 8 luipaarddanio's, 3 Moody's en 6 corydora's, en evt. Nog 3 ottocinclus. Kan dit goed samen? En met welke soort kan ik dan het beste beginnen? Ik wil niet alles tegelijk erin plaatsen. Alvast bedankt voor evt tips.

    • Hallo Esther, je bent goed bezig. Je overweegt wat je doet en vraagt om raad. Ook goed dat je de bak eerst hebt laten indraaien. Zelf zou ik beginnen met de luipaarddanio’s en de Otocinclus. Van die laatste zou ik er minstens 5 of 6 nemen. Dan iedere week er een soortje bij en kijken hoe het gaat. Let erop dat je van de dwerggourami’s 1 man en 2 vrouwen neemt, anders gaat het mis. Zorg voor goede beplanting in het aquarium. Veel succes !!

  • Hallo ,
    Na jaren niet meer actief bezig te zijn geweest en niet meer op de hoogte van de nieuwe technieken betreft het houden van een zoetwater aquarium heb ik terug de microbe te pakken en wens ik toch wat hulp het aquarium dat ik voor ogen heb zou de volgende afmetingen hebben 101x41x50 met een inhoud van 180 liter bodembedekking grind 2 à 3 mm een externe filter die 1000 liter water per uur zou filteren is dit voldoende deze zou ik minstens 1 maand laten indraaien met planten mijn visbestand zou 25 Kegelvlekbarbelen Heteromorpha en 6 Corydoras Trilineatus 2 à 3 cm wat de verlichting betreft zou mijn voorkeur nog altijd naar TL 830 - 840 - 865 gaan zonder ballast misschien zijn dit nu LED TL lampen maar ik vind nergens afzonderlijke waterdichte lichtbalken die ik onder mijn afdekglas zou kunnen plaatsen zoals bij LED verlichting tenzij u mij een andere verlichting zou aanbevelen ,in afwachting van een goed advies , vriendelijke groeten
    Guy

    • Op zich prima keuze van techniek en vissen. De door jou genoemde filtercapaciteit moet voldoende zijn. De typen TL die je voorstelt heb ik ook altijd met succes boven mijn aquarium gehad. Er is tegenwoordig ook goede LED-verlichting te koop. Ik ga er binnenkort boven mijn nieuwe bak ook een proef mee doen, daarna weet ik pas meer. Laat je goed voorlichten bij een aquariumvereniging of een erkende aquariumspeciaal zaak. Groetjes

  • Hoi iedereen,

    Een paar maanden geleden kwam de stiefdochter met een kleine aquarium af..bakje van 35-40 cm...ze wou hem niet meer...en ze had hem bij haar vader gelaten maar hij zag er niet naar om.... de helft van haar guppy's overleden als gevolg...slakkenplaag gehad...2
    clownbotias en algeneter aangeschaft..

    ..ikzelf heb jaren terug een aquarium gehad...maar door verhuis alles weg gedaan....nu terug de microbe terug gekregen door de stiefdochter...tot vorige week...
    Ik heb me vorige week een andere aquarium aangeschaft...( juwel rio 125)...dus ik moest helemaal vanaf 0 beginnen...grind in gedaan...water,beplanting en de accessoires...binnenfilter geïnstalleerd samen met thermostaat...nu heb ik 2 fouten gemaakt...
    1) ik heb de bacteriën er al in gedaan...kan dit kwaad?

    2) wegens "plaatsgebrek" staat de aquarium vlak aan een raam...Er was geen andere keuze...daar hadden we 1 m over...dus een oplossing zou eventueel een gordijn zijn ...Dit om algenplaag te voorkomen...

    We zijn nu 3 dagen verder...en moet nog geduld hebben om de visjes te plaatsen....kan iemand me nog hints geven om eventuele vissterfte en dergelijke te voorkomen...

    • Geef het aquarium de tijd om “op gang te komen”. Voeg de vissen na tenminste twee of drie weken indraaien gedoseerd toe. Dus de bevolking rustig aan opbouwen. Eerst wat sterkere vissen, (Platy’s of guppen) daarna de andere soorten. Iedere week of twee weken een nieuwe groep toevoegen. Rustig aan en niet over bevolken is mijn advies. Trouwens, clownbotia’s in zo’n klein bakkie is niet echt een goed idee. Die worden groot en hebben meer ruimte nodig (is ook een groepsdier). Groetjes!

  • Hallo.

    Ik ben van plan de aquarium hobby op te pakken en heb een vraag over de aanschaf van een aquarium. Ik vraag me af of ik het beste een open of een gesloten aquarium kan kopen.

    Open ziet er mooier uit, maar hier zal het water gelijkelijk uit verdampen en zal ik dus regelmatig moeten bijvullen. Is dit een voordeel of nadeel van een open aquarium? Je zou misschien denken dat er zo steeds verse mineralen worden toegevoegd en je misschien minder plantenvoedsel hoeft toe te voegen.

    Bonus info. Ik woon in Peking, China en hier kan het extreem droog worden, vooral in de winter (20% luchtvochtigheid). Dus het water verdampt hier sneller.

    Groeten,
    Ton

    • Open of gesloten is gewoon een keuze. Ook in een open bak moet je regelmatig water verversen dus dat maakt niet uit. Je zult toch zo nu en dan metingen moeten doen om de kwaliteit van het water te kunnen bepalen. Het toevoegen van plantenmeststoffen lijkt me ook in China gewoon noodzakelijk ;) Succes vooral en groetjes!

  • Goedemiddag,
    Wij hebben nu een aquarium van 35 liter. Deze is op het moment overbevolkt.. Er zitten 8 tetras, 2 albino corydoras, een algeneter, en 2 platys in. De laatste heeft jonkies gekregen en dit zijn er in totaal 11 (wel in verschillende leeftijden)
    Nu gaat er een 70 liter aquarium komen (juwel primo 70) dit omdat ik het vooral erg leuk vind :-). Mijn vraag is nu...hoe krijg ik zo soepel mogelijk al mijn vissen over naar de grotere bak. We hebben maar 1 plek waar we het nieuwe aquarium neer kunnen zetten maar daar staat nu de oude al. hebben jullie tips??

    • Neem een emmer met half water uit de oude en half water uit de nieuwe bak. Zorg dat de temperatuur van alle drie de bakken gelijk is. Daarna kan je de vissen vanuit de emmer, waar ze een kwartiertje in gezeten hebben middels een schepnet overzetten naar het nieuwe aquarium. Het scheppen is wel even stressen, maar de grotere nieuwe fijn ingerichte bak is een positieve verandering. Groetjes!

  • Hallo , ik heb een aquarium van 50L . Hierin had ik gekozen voor een 16-tal kleine gupy's. Ondertussen zijn dat een 40-tal geworden. Elke 14 dagen zit er wel een gupy vol. Is er een manier om te zorgen dat vissen wat minder kweken? Of is de enigste oplossing de vrouwtjes eruit halen ? Want als ze aan dit tempo verder gaan zal ik naar een groter aquarium moeten gaan.. begint nu nogal druk te worden :-)

    • Een groter aquarium kan een leuke stap zijn, maar er komt dan toch weer een moment waarop je voor hetzelfde probleem staat. Waarom schep je er niet driekwart uit en breng ze weg. De vrouwen eruit halen is natuurlijk een oplossing, maar dan mis je de lol van steeds jonge visjes. Groetjes!

  • Hoi, geweldige site, zeker voor mij, BEGINNER. Ik heb voor mn zoontje een aquarium gekocht, 25L, compleet met filter en verwarmingstaaf. 4 weken laten indraaien met zand en grind en planten en wat decoratie. Zaterdag de vissen, neon tetra, guppies, dwerg corydoras en garnaaltjes erin gedaan. Dag 1 drukte van weleer. Dag 2 schuilen. Dag 3 vis x2 dood. Dag 4, mis weer een vis en garnaal, maar zie ook een libelle larve. Die heb ik doodgemaakt. Dag 5 weer een gup minder en 2 corydora's uit het zicht.
    Aquarium was erg vol met materiaal, dus heb er steeds wat uitgehaald. En weer zicht op een libelle larve. Krijg m niet te pakken en weer een tetra minder.
    De tank heeft nog de helft van het aantal vissen waar we mee begonnen! Ik ben radeloos.
    Ik ben gestrest, maar denk de vissen misschien ook?

    Moet ik de tank geheel verschonen ivm de larven? Eitjes kunnen ook in het zand grind hebben gezeten namelijk. Dat komt van buiten, hoewel ik het meer dan 20x gewassen heb (met koud water). Ben bang dat dat ook weer stress geeft. Continue de aanpassingen en nu weer volledig ondersteboven halen van de tank. HELP!

    • Op een gegeven ogenblik zijn alle eieren van de libelle natuurlijk wel uitgekomen. De libellen larven (watertijgers) kunnen inderdaad wel vissen doden en leegzuigen. Als je echt zeker wilt zijn dat de bodem schoon is had je deze in plaats van enkel te spoelen, beter kunnen uitkoken. Maar ja dat is nu mosterd na de maaltijd. Nu is het even afwachten wat er gebeurt. Heel veel succes!

  • hoi, ik zit morgen de ganse dag zonder elektriciteit ,wegens werken aan het netkan dat kwaad voor e vissen ,onder andere guppy's ,neon,,algen eters, en zo voort, groetjes uit België

    • Nee hoor, waarschijnlijk is het probleem al gepasseerd, maar kamertemperatuur voor een dag is voldoende voor de vissen om te kunnen overleven. Groetjes!

  • Oeps foutje! Ik heb een aquarium van 100x40x40 2de hands aangekocht en heb perongelijk met het opstarten 30ml opstarten erin gedaan. Wat moet ik doen? De opstarten is denitrol van jbl.

    Mvg jaimy

    • Ik zou daar niet van wakker liggen. JBL zegt zelf: ‘Afwijkende dosis: Bij het opnieuw inrichten en na ziektebehandeling: Op de eerste dag een driedubbele dosis en de volgende 9 dagen een normale dosis, indien gewenst overdosering mogelijk, na 3-4 dagen kan met het uitzetten van vissen begonnen worden.’ Overdoseren is dus niet zo risicovol. Je kunt natuurlijk altijd wat water verversen. Groetjes

  • Hi Aqariumfans, Even een vraag ik heb een prachtig stuk driftwood maar het drijft in het Aqarium???? Wat doe ik fout? Op de foto's liggen ze meestal op de bodem.
    Hobbygroetjes, Miriam

    • Je zult het dan een poosje moeten “inwateren”, bijvoorbeeld door het in een speciekuip onder water te leggen met een paar stenen erop om het onder te houden. Kan een paar dagen tot een week duren. Dan drijft het meestal niet meer.

  • Hallo,
    Ik heb een aquarium van 25 cm x 22 cm x 25 cm ik heb hier ongeveer al 6 jaar verschillende goedvissen gehad waarvan er één nu alweer 6 jaar is en ik heb vandaar een nieuw groter aquarium van 50 liter voor hem gekocht nu wil ik graag de stap gaan maken om in het kleinere aquarium garnalen te gaan houden ik heb al een verwarmingselement die bij het grote aquarium zat alleen weet ik zelf niet zo goed wat voor garnalen soort in dit formaat kan en wat voor planten en andere decoratie je nodig hebt en of dit überhaupt wel kan in een bak van dit formaat

    • Hoe groter hoe beter zo’n aquarium voor goudvissen. Maar zelfs 50 liter is nog erg aan de krappe kant. Goudvissen horen zomaar 40cm. lang te kunnen worden. Maar het is een stap in de goede richting. Ga eens op een garnalenforum kijken en vragen om tot een verantwoorde keuze te komen voor de inrichting en het soort garnaal dat je wilt gaan houden. Begin een met wat algemenere soorten zoals vuurgarnaaltjes.

  • Hoi hoi,

    Inmiddels hebben we hier één aquarium staan van 35 liter.
    Het is nog aan het opstarten en dus ben ik mij aan het verdiepen in wat erin kan aan vissen etc.
    Ik wil een klein schooltje met neon tetras.
    Ik heb gelezen dat het niet veel meer dan 6 van dit soort visjes zullen worden ivm de grote van het aquarium. Maar ik dacht misschien is het dan wel een idee om er een paar garnaaltjes bij te doen. Heb je advies over welke soorten garnalen er bij de neons passen en die voor herintreders(lees opnieuw startende visfans) passen. Ik heb nog nooit eerder garnalen gehad namelijk.

    Alvast bedankt groeten,
    Ferdi.

  • Ik heb een vraagje:
    Ben een starter heb een 60ltr aquarium met voedingsbodem, grindsteentjes, filterpomp, verlichting, thermo, plantjes in de bak....heb er aqua safe in gedaan..maar nog geen warmwater visjes....nu zie ik dat de zuurstofplantjes een soort witte suikerspinachtige iets erop zit en de plantjes een lichtere kleur van krijgen op die plaatsen. Het lijkt of de plantjes dood gaan, weet niet zeker. De andere plantjes groeien goed. Wat is dit en hoe bestrijd ik dit....mogen er visjes (guppy's) in of niet?

    • Hoi Sam,
      Dit klinkt als een schimmel op de bladeren. Dit soort witte schimmels komen wel vaker voor in een opstartende bak en ze gaan uiteindelijk vanzelf weer weg. De schimmel is niet schadelijk voor je vissen, dus je kan je guppy’s er gewoon bij doen. Veel plezier met je aquarium!

  • Hallo ! :-)

    Ten eerste bijvoorbaat sorry voor dit veels te lange bericht idem vragenvuur..
    Ik heb al veel nuttige info gevonden op deze website hartelijk dank daarvoor maar inlezen is 1ding in de praktijk vind ik nog wat lastig. Ik heb t mezelf niet makkelijk gemaakt want het is een klein aquarium en dan schijnt t nogal nauw te komen met t in balans brengen en houden van t water.
    het is een tetra starterline van61x36x32, 54liter met een easycrystalbox 300 met 50watt verwarming (ingesteld op 25graden +led-verlichting van 6watt.

    Ik ben nu bezig met poging 2.
    Bij mijn 1ste poging had ik ruzie met t plaatsen van de waterplantjes die keer op keer boven kwamen drijven ondanks dat ik voldoende voedingsbodem en grof grind had neergelegd. Toen ik alles voor elkaar had en alle plantjes er eindelijk inzaten heb ik t zelf verpest door teveel plantastart tabletjes (6stuks) in t water had gedaan met als gevolg een wit uitgeslagen aquarium en wederom weer drijvende planten. Toen dacht ik ik begin gewoon overnieuw..

    Zogezegd zo gedaan.

    Het aquarium draait nu 2,5week
    Ik heb t water veel getest met stripjes van pro jbl met bijhorende app.
    Alle waardes zitten nu in t groen.
    De waardes zijn NO3/18 NO2/0
    KH/10•d PH/7,4 Chloor/0
    CO2/15

    Qua CO2 valt er hier en daar nog wat te verbeteren maar oa doordat ik een slakkenplaag had waren er een aantal planten aangetast door de slakjes. Maar de onaangetaste groeiden aardig goed.De rotte en aangevreten plantjes /bladeren heb ik inmiddels weggehaald,ook heb ik 15% water ververst en ik heb wat bacterie middel van Sera bio nitrivec toegevoegd. Verder
    voeg ik bijna elke dag flora grow Carbo CO2fertalizer toe..
    En ik heb sinds 3dagen 2 botia almorhea. Die werden mee aangeraden door een aquariumspecialist in de winkel.
    Ze hebben het aquarium grondig opgeruimd..alle slakken zijn weg. En ik heb t groene filter en t biofoam vervangen. En ben van plan een mini Oxydator te plaatsen(met gekocht)

    Tot zover mijn info over de staat van mijn aquarium nu de vragen.

    Ik heb allemaal middeltjes voor t onderhoud van t aquariumwater. Ik vraag me af welke middeltjes ik elke dag moet gebruiken en welke t belangrijkste zijn en ik t meest nodig heb.

    De vloeibare CO2 voeg ik nu zoals ik boven aangaf bijna elke dag omdat die waardes nog niet optimaal zijn en blijven steken op <15 en omdat t de plantengroei stimuleert (ook wortelgroei..?)
    En ik heb plantamin maandelijkse universele meststof..deze durf ik niet zo goed te gebruiken na t horen van horrorverhalen.

    Ook heb ik ph kh verlager,deze heb ik nog niet gebruikt. Omdat de waardes goed zijn.

    Tot slot heb ik aquariumzout gekocht, dat was handig volgens de specialist om ziektes te voorkomen. Maar hoe vaak mag dat..? Heb verschillende adviezen gekregen.

    Oja en ik had nog een vraag met betrekking op m'n filter/verwarmingsinstallatie. Er zitten nu onder in t bakje een waterdoorlatend zakje met plastic bolletjes mag en kan ik deze vervangen door filterbuisjes in t zakje te doen..? Ik had gelezen dat deze beter filterden dan de bolletjes.

    En wat betreft de botia's die ik heb..wat voor andere vissen kunnen hierbij en hoeveel vissen kunnen erbij met mijn formaat aquarium. Ik wilde erg graag zowiezo een kempvis maar ik weet dus niet of dat kan.. Ik kon nergens op Google vinden welke vissen samen met botia almorhea kunnen..
    Advies hierin zou fijn zijn.
    En tot slot hoeveel vissen kan ik dan max houden in m'n aquarium..?

    Bijvoorbaat Alvast heel erg bedankt voor t lezen van mijn lange bericht en t beantwoorden van al mijn vragen.

    Groetjes Ellen

    • Hoi Ellen. Bedankt voor je bericht. We gaan je vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Wat betreft alle spullen die je hebt gekocht, de middeltjes, heb je er misschien niet te veel? Vaak kun je achter op het flesje/doosje wat het product doet en de dosering. Werken sommige producten elkaar niet tegen? Het toevoegen van de CO2, staat op de gebruiksaanwijzing dat dit elke dag toegevoegd kan worden? Een aquarium heeft soms ook gewoon even de tijd nodig om zelf zijn waardes op orde krijgen, zonder hulp van extra middeltjes. Ook bij het zout zou er een dosering moeten staan. Als je dit niet kun vinden, zou ik je willen adviseren om dit product te gebruiken https://www.aquariumwarenhuis.nl/product/hs-aqua-vivocell-150-ml/ . Dit product is een stuk stabieler dan zout. Zout zorgt namelijk voor erg schommelende waterwaardes, wat de vissen niet fijn vinden.
      Om welke filter gaat het die je gebruikt? Ik weet niet of je dit kunt vervangen, of dit goed is voor je filtersysteem zelf.
      Je kunt er best 1 kempvis bij plaatsen, botia leven namelijk op de bodem en een kempvis in de middelste of bovenste laag van het water. Als je een kempvis neemt wordt je wel weer beperkt in de keuze voor nieuwe vissen, mocht je er nog een andere vis bij willen doen.
      Er is niet echt een vuistregel hoeveel vissen er in je aquarium kunnen, maar als je botia’s 4cm groot zijn bijvoorbeeld kun je wel wat uitrekenen. De lengte van de vis x het aantal x 3. In jouw geval verbruik je al 24 liter van je aquarium met de twee botia’s. Bedenk daarnaast ook, hoe voller het aquarium, hoe meer stress voor je vissen. Je kunt er beter te weinig vissen in doen dan teveel.

  • Hallo Aquariumfans,

    Ik had even een vraag over iets waar ik niet helemaal uitkom ondanks de velen bronnen op het internet.

    Ik heb zaterdagavond een nieuw aquarium 2e hands gekocht omdat ik naar een groter formaat wilde overstappen, het betreft een Juwel 180L. Het aquarium was nog volop draaiende en er zaten nog 5 vissen in, waaronder 2 gourami's en 2 algeneters. Er zaten weinig tot geen algen in het aquarium en een stuk of 10 planten. Voor het vervoeren hebben wij 120L eruit gehaald om met 60L te kunnen rijden, hier thuis hebben wij de 120L bijgevuld met kraanwater om de filters aan het werkt te kunnen zetten. De vissen heb ik tijdelijk in mijn huidige aquarium geplaatst. Na een aantal tests te hebben gedaan kwam ik op 7.5 als PH waarde, in mijn huidie aquarium is dit 7.0, de NH3, NO2 en NO3 waardes zaten allemaal goed. Ik heb een flesje Gekocht wat tegen chloor is en kraanwater snel omzet in aquariumwater. Nu de temperatuur ook op het juiste niveau is vroeg ik mij af waar ik nog meer op moest letten? En zou ik de vissen al kunnen laten zwemmen, want overal staat een gemiddelde tijd van 1 a 2 weken? De waardes zijn goed en mede de temperatuur dus waar moet ik op wachten/letten? Ik hoop dat u mij verder weet te helpen zodat ik een zo goed mogelijk thuis kan creëren voor mijn vissen. Alvast bedankt!

    Groetjes,
    Marc Visser

    • Hoi Marc. Bedankt voor je reactie. Het wachten van twee weken geeft de bacteriecultuur in je aquarium de tijd om op te starten. Wanneer je er daarna vissen in plaatst, worden alle vuilstoffen goed afgebroken. Verder heb je alles goed in de gaten, maar vergeet niet elke twee weken je waarden weer te meten. Zo weet je zeker dat alles goed verloopt in je aquarium.

  • Hallo,

    Ik heb een nieuw aquarium aangeschaft en staat nu 6 weken op te starten. Het is een bakje van +/- 60x30x30 cm. Led verlichting erin (24 Watt, 8 uur verlicht) en een interne pomp met 2 filtersponzen. Het is nu redelijk beplant met waterpest, lobelia, crypto's, amazone zwaardplanten en een anubias. Planten doen het goed en iets last van bruinalg, maar wordt nu minder. Waterwaardes blijven nu goed en sinds 2 weken doe ik nu een waterwissel van 20% iedere week. Dan wordt ook Profito en easy carbo toegevoegd. Zo af en toe een half koffiekopje "spa rood" erbij gedaan. Water temperatuur is 24 graden.
    Ik ben er nu aangekomen om er vis in te doen en ik zou graag een schooltje sumatraantjes willen hebben. Ik weet dat het "wervelwindjes" zijn, maar dat zou dan ook eigenlijk de enige soort zijn die erin komt. Misschien nog iets van een algeneter, als dat nodig is.
    Wat denken jullie? Ik dacht aan een stuk of 8 tot 10.

    • Hoi Ad,
      Wat leuk en fijn dat je bak zo goed draait! Zeker leuk om nu echt te kunnen beginnen! Je vraagt of het goed is om Sumatranen in je bak te doen en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dat niet zo’n goed idee vind. Je aquarium is eigenlijk net iets te klein om de Sumatranen voldoende zwemruimte te bieden. Mijn advies is om toch een ander visje uit te zoeken. Gelukkig is er genoeg aanbod! :) Ik wens je alvast veel plezier!

      • Hoi,
        Hier was ik al bang voor. Heb inmiddels 10 neon tetra's rondzwemmen. Blijven leuke visjes om naar te kijken. Maar heb nu een volgend iets. Bruinalg blijft hardnekkig en heb de tijd van het licht naar 9 uur gebracht en wordt er elke dag 1,5 ml easy carbo toegevoegd. Hoop dat dit werkt of heb je iets beters? En de volgende vraag: ik moet de Ludwigia repens "Rubin" gaan snoeien. Maar hoe doe ik dat het beste? Gewoon de top afknippen en de top weer in de grond zetten?

        • Hoi Ad,
          Jammer dat het probleem met de bruinalg blijft voortduren. Wat je even kunt doen is de intensiteit van je LED verminderen. Niet alleen het aantal branduren is hier belangrijk, maar ook de verlichtingscapaciteit. Heb je een dimmer? Zet hem dan eens terug van 100% naar bijvoorbeeld 70%. Welke verlichting heb je precies? Kijk eens in het artikel over LED-verlichting wat passend is voor je aquarium! Er staan ook handige tips in de reacties. Verder is er ook een artikel over bruine algen; kijk hier ook nog eens of je iets kunt doen wat je nog niet hebt gedaan.
          Planten kun je beter niet aftoppen met je vingers of een schaar, omdat daarmee de plant ernstig beschadigd wordt in zijn celstructuur. Met een schaar of met de nagels afknijpen, betekent dat je de stengel eerst volledig platknijpt en dan pas afkort. Met deze beschadigde celstructuur wordt de topstek in een niet-steriele bodem gezet, wat er zeer vaak voor zorgt dat de plantenstengel makkelijk gaat rotten en de groei ernstig wordt geremd. Onder invloed van de osmotische druk (de sapstroom die door de stengel loopt) krijgen de onderste bladeren een slechte voeding aangeboden. Het gevolg daarvan is dat de plant aan de onderkant van de stengel nogal wat blad verliest. Kale onderstammen in het aquarium staan gewoon lelijk.
          Het beste kun je het aftoppen dus uitvoeren met een scherp mes. Een goed scherp aardappelschilmesje of een scheermes c.q. scalpel, is een ideaal hulpmiddel. Top de planten af door de stengel iets schuin af te snijden, waardoor je de minste cellen van de stengelstructuur vernielt. En ja, deze kan dan vervolgens weer in de bodem geplant worden. :) Succes! En leuk dat je voor neon’s hebt gekozen!

  • Hallo,

    Ik heb een vraag, op dit moment is de KH waarde van mijn aquarium van 54 liter precies 4DH. De PH waarde is 7,5. Ik wil de KH waarde graag wat omhoog brengen zonder dat ik de PH waarde nog hoger ga brengen. Hoe kan ik dit bereiken? Alvast bedankt.

    Danny

    • Hoi Danny,
      Voeg je CO2 toe aan je aquarium? Het is namelijk zo dat de pH-waarde in je aquarium samenhangt met zowel CO2 als de KH-waarde van je aquariumwater. Bijvoorbeeld: meer CO2 (en dus een lagere KH), zorgt voor een lagere pH en andersom. Het gaat om de balans tussen CO2 en de KH die zorgt voor de pH in je water. Daar kun je dus een beetje mee spelen. Als je de juiste balans hebt, verandert je pH ook niet. Hopelijk heb je hier iets aan!

  • Hoi,

    Ik ben een beginner en heb een 2e handsaquarium gekocht van 200 liter. Ik wou daar graag Guppy's, Black Molly's en Vuurgarnalen indien. Met de waterplanten Waterpest, Mosballen, Javamos en Vallisneria asiantica. Denkt u dat dit een goede combinatie zal zijn? En hebt u ook nog tips?

    Groeten van Pieter

    • Hoi Pieter,
      Dat is een groot aquarium voor iemand die net begint! Heb je goed nagedacht over waar het aquarium komt te staan? Anders heb je straks geheid een valse start ;) . In jouw geval is het misschien verstandig om lid te worden van een aquariumvereniging. Zij kunnen je dan gelijk adviseren over de inrichting van je aquarium en je helpen bij het voorkomen van problemen. Ik zeg dit omdat je nog een beginner bent en als je dan een probleem in je aquarium krijgt, heb je ook meteen een groot probleem! Ik wil je niet ontmoedigen, maar juist een teleurstelling voorkomen. Het aquariumhouden is vaak experimenteren en de meeste mensen beginnen dan ook klein. Ik wil je met alle plezier helpen bij het inrichten en opbouwen van je aquarium, maar dat gaat niet zo 1, 2, 3. Vandaar dat ik je dit als eerste adviseer. Hopelijk heb je hier iets aan en anders laat je het maar weten! In elk geval veel hobbyplezier! Groetjes!

  • mijn stroom wordt 2 uur uitgezet, omdat ze een andere, stoommeter gaan plaatsen. wat gebeurt er dan met mijn filter , deze valt uit??? kan dit voor problemen of vis sterfte .?
    vr gr jo

    • Dag Jo! Als je stroom uitvalt gaat je filter uit. Normaal gesproken gaat je filter ook weer vanzelf aan als het stroom aangaat. 2 uur zonder filter zal geen problemen voor je aquarium opleveren hoor. Na de twee uur wel even goed kijken of de filter het weer doet natuurlijk. Groetjes!

  • Hoi,

    Ik heb een vraagje. Wij hebben een bak van 80 cm breed/100 liter.
    Nu ben ik me aan het verdiepen in de vissen, maar ik twijfel of alles wel goed bij elkaar kan.
    Wij willen de temperatuur rond 25 graden houden en de ph 6.
    Dit is wat we willen:
    koppel antennebaarsjes
    dwerggourami 1 man 2 vrouwen
    diamantzalm 6x
    botia striata 3x
    dwerg algeneters (otocinclus)
    citroen tetra/blauwe neon 8x
    guppy (man) 5x

    Zou dit kunnen of evt nog andere suggesties?

    Groetjes

    • Hoi Dorien,

      Leuk wat je allemaal al uitgezocht hebt! Ik val meteen maar met de deur in huis: het antennebaarsje is wel een vis die erg gevoelig is voor de kwaliteit van het water. Ze worden ook niet zo erg oud. Ook de diamantzalm vraagt wat van de waterkwaliteit. Het water mag zeker niet te hard zijn, omdat de vis dan niet oud wordt.

      Dwerggoerami’s zijn niet zo’n goed idee in jullie aquarium, omdat het niet verstandig is om deze vis permanent bij een temperatuur boven de 24°C te houden. Ook moet je kijken bij wat voor stroming de vissen zich prettig voelen. De antennebaarsjes bijvoorbeeld houden van zwak tot matig stromend water, terwijl dwerggoerami’s meer van stilstaand tot zwak stromend water houden.
      Ook de Botia striata past niet in jullie aquarium. Daar is het aquarium eigenlijk te klein voor. En de dwergalgeneter en guppy houden niet zo heel erg van zuurder water. Niet zo’n goed idee dus.
      De citroentetra en de blauwe neon kunnen daarentegen wel weer prima in jullie aquarium.
      Wat is eigenlijk de reden dat jullie de pH rond 6 willen houden? Groetjes!

  • Hallo
    Wat ik erg vreemd vind is dat U in het verhaal wat ik te zien krijg wanneer ik verder lees met de nieuwsbrief , vertelt dat je prima kunt beginnen met een Aquarium van 20 - 60 liter.
    Wanneer je het stuk Aquarium voor beginners opent , wordt nl gezegd dat een klein aquarium juist extra moeilijk is voor beginners en dat je dan beter met een grotere kunt beginnen omdat dat makkelijker in balans te krijgen is.

    • Hoi Annelies! Klopt inderdaad, zelf ben ik fan van grote aquaria omdat deze een natuurlijke balans kunnen krijgen. Zolang je een beetje weet wat je doet, scheelt dat veel onderhoud. Als je net begint met een aquarium zou ik een kleine variant kopen omdat de financiele gevolgen als het mis gaat minder groot zijn. Deze zijn dan ook makkelijker te herstellen. Als in mijn grote bak de planten dood gaan, dan heb ik echt een probleem. Als dat in een kleine bak zou gebeuren dat valt dat qua kosten weer enorm mee. Dat is wat ik ermee bedoel. Groetjes!

Gerelateerde blog