fbpx

Neon Tetra als spektakelstuk in je aquarium!

Eigenlijk is er niets mooiers dan een school tropische vissen door je aquarium heen te zien zwemmen. Wil je die magische show eens meemaken? Dan is de Neon Tetra de vis die je zoekt. De Neon Tetra zijn zeer populaire aquariumvissen voor gezelschapsaquaria. Niet voor niets want met hun rode en blauwe banden rondom het lichaam zijn ze in een school een uniek schouwspel. Helemaal mooi is dat de Neon Tetra gemakkelijk te houden is, zolang er geen al te grote aquariumvissen rondzwemmen. De Neon Tetra past ook goed in een Nano Aquarium. Lees de blog over Nano Aquarium planten en vissen eens voor meer informatie.

Weetje: Wist je dat een Neon Tetra wel tien jaar oud kan worden? Dus ga maar vast namen verzinnen!

Neon Tetra’s kun je prima in een Nano Aquarium houden!

Neon Tetra’s zijn geschikt voor een prachtige vorm van een aquarium: Nano Aquarium. Door de grootte zijn deze wel vaak iets gevoeliger en moet je rekening houden met de juiste soorten vissen, planten en voeding. In een Nano aquarium moet jeje zeker eens verdiepen. Zelf gebruik ik speciaal voer voor kleinere vissen. Dan gaat de voedering beter en stralen de Neon Tetra’s als nooit tevoren. De moeite waard!

Neon Tetra’s kweken doe je zo

Neon Tetra school
Neon Tetra school

Neon Tetra kweken is een uitdaging maar wel zeker mogelijk. Je zult alleen goed op de hoogte moeten zijn van de omstandigheden waarin de Neon Tetra zich laat voortplanten.

Je aquariumwater zal om te beginnen zacht en zuur moeten zijn voordat überhaupt nagedacht kan worden voor een kweek van Neon Tetra. Om precies te zijn dient de pH rond de 6,5 te liggen en de GH rond de 4. De temperatuur zal rond de 23-25 graden moeten zijn. Probeer zo dicht mogelijk bij deze watereisen te blijven. Dan zal het Neon Tetra koppel op den duur rond de 100-150 eieren afzetten.

De Neon Tetra ouders hebben helaas de neiging om hun eigen eieren op te eten. Om dat te voorkomen kun je ofwel een klein ander aquarium als kweekbak inrichten ofwel veel fijn bladerige aquariumplanten in je aquarium toevoegen. Dat laatste is echt een must. In het eerste geval is het verstandig de ouders na het paren terug te zetten in je normale aquarium.

Houdt het aquarium na de kweek enigszins verduisterd tot maximaal 36 uur na het leggen van de eieren. Dan komen de jongen uit en zullen ze binnen een week vrij rondzwemmen. Voer de jonge Neon Tetra niet direct en wacht tot ze vrijuit rondzwemmen. De Artemia en later stofvoer is geschikt als voeding om de jongen groot de brengen. En na verloop van tijd heb jij nieuwe Neon Tetra!

Neon Tetra in actie

Je kunt een hele blog over Neon Tetra wijden om men te overtuigen deze aquariumvissen te proberen maar veel beter is ze gewoon in actie te zien. Daarom kun je hieronder twee filmpjes over de Neon Tetra vinden. Het eerste filmpje is een prachtig schouwspel van een school Neon Tetra’s die gevoederd worden. In het tweede filmpje zie je een school Neon Tetra’s in actie en dat ziet er schitterend uit. Eigenlijk de reden om eens uit te proberen wat het is om een school tropische vissen in je aquarium rond te hebben zwemmen.

Neon Tetra kopen?

Al overtuigd? Ga dan naar een dierenspeciaalzaak om ze te kopen. Let wel op dat ze pas bij groepen van minimaal 15 stuks echt tot hun recht komen. Let bij het kopen er ook goed op dat je actieve en felgekleurde exemplaren koopt. Als ze niet aan deze kenmerken voldoen dan is de kans groot dat ze niet helemaal gezond zijn of zelfs ziek zijn. En die Neon Tetra wil je niet in je aquarium hebben. Visziekten moeten zover mogelijk buiten de deur gehouden worden.

Ervaring: in het aquarium is niets mooier om naar te kijken dan een actieve school tropische vissen

De ideale temparatuur voor de Neon Tetra en andere specs

Alles samenvattend zijn Neon Tetra bijzondere dieren die gemakkelijk te houden zijn maar wel eisen stellen aan hun omgeving. Zo stelt de Neon Tetra eisen aan de temperatuur. Alles bij elkaar kun je lezen in onderstaande tabel. Let bij aanschaf er dus goed op of jouw aquarium aan de minimale eisen voor de Neon Tetra voldoet

VoedingVanalles zoals vlokvoer, maar wel klein gekruimeld
StromingNodig, hetzij matig
Aquarium grootte bij 15 stuksMinimaal 100 liter
School grootteMinimaal 10-15 stuks
LengteTot 5 cm
Neon Tetra temperatuurTussen 22 en 26 graden
pH en GHpH 6,5 en GH 6 -7,5
KarakterZeer vredelievend
Gaat niet samen metMet te grote aquariumvissen (>12cm)

Neon Tetra VS Kardinaal Tetra

Neon Tetra en Kardinaal Tetra
Neon Tetra en Kardinaal Tetra

Samen met de Kardinaal Tetra is de Neon Tetra zeer populair. Het wil nog wel eens voorkomen dat je denkt een Neon Tetra (of Kardinaal Tetra) gekocht te hebben maar dat toch niet het geval blijkt te zijn. Als je de Neon Tetra wilt kweken kan dat bijvoorbeeld een probleem zijn aangezien de Kardinaal Tetra zich nauwelijks laat voortplanten.

Het grootste verschil tussen beide is dat bij de Kardinaal Tetra de rode band doorloopt over het gehele lichaam en bij de Neon Tetra tot ongeveer de helft. Door de Kardinaal Tetra is de Neon Tetra iets minder populair geworden. Voornamelijk omdat de kleuren van de Kardinaal Tetra door de doorlopende banden om het lichaam sterker opvallen. Om het visueel helemaal duidelijk te maken: zoek de verschillen!

Neon Tetra ziekte bestrijden?

Tot slot is het goed nog even stil te zijn bij Neon Tetra ziekte. Dat is belangrijk omdat scholenvissen gevoelig kunnen zijn voor visziekten. Er bestaat namelijk zoiets als de Neon Tetra ziekte. Het kan dat de één na de andere Neon Tetra omvalt als dominoblokjes. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Tekenen van Neon Tetra ziekte zijn een doffe, niet mooie huid en vooral afwijkende zwempatronen.

De Neon Tetra ziekte is een nare parasiet genaamd Pleistophora. Het is een parasiet die zich gemakkelijk binnen de school verspreid en kan zelfs leiden tot rare knobbels op het lichaam. Genezen gaat hem niet worden dus bij de eerste somtonen, direct apart zetten. Dat is het enige dat je kunt doen. Ook de gevreesde Witte stip is een parasitaire aandoening die bij Neon Tetra voorkomt. Lees daarom de blog over Witte stip eens voor de symptomen en behandeling ervan.

Tot slot

De Neon Tetra is in een school van minimaal 15 stuks een echte aanwinst voor je aquarium. Het geeft een dimensie dat je niet krijgt met solovissen. Het observeren van schoolgedrag is ook zeker de moeite waard omdat het een dynamisch schouwspel is. Zorg ervoor dat ze zich op hun gemak voelen en jij hebt de komende 10 jaar een dankbare school Tropische vissen.

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

85 Reacties
 1. sarah maes zegt

  Hallo,
  Ik heb een vraagje; Wij hebben al ruim 4 jaar een grote aquarium met neon tetra’s, platy’s en corydora’s en die draait heel goed, ze willen allemaal kweken al worden de eitjes telkens opgegeten.
  1 van de neon’s lijkt zwanger te zijn(?) maar heeft het al een paar dagen moeilijk, de buik is heel dik en een beetje rood en het lijkt alsof ze naar adem snakt terweil ze ter plaatse blijft zwemmen midden in de aquarium.
  Ze eet wel nog steeds (geef nu ook niet teveel) en voor de rest geen uiterlijke symptomen te zien.
  De andere vissen doen het goed dus volgens mij ligt het niet aan de aquarium zelf.
  Heb jij een idee of dit visje ziek is of problemen heeft met haar eitjes uit te werpen ofzo en wat ik daaraan kan doen? Zou het kunnen dat ze geen rustig plekje vind en dat ik haar beter even apart zet in een andere aquarium?
  Alvast bedankt en vriendelijke groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Het apart zetten van een vis levert altijd erg veel stress op. Wat je beschrijft moet je goed in de gaten houden. Als het dik worden samengaat met open staande schubben gaat het vaak om buikwaterzucht. Dit is heel besmettelijk en niet te genezen. Verwijderen van de vis is dan een must. Sterkte in ieder geval.

 2. Hans zegt

  Hoi,

  Ik heb een korte vraag.
  Kan er zout in het aquarium bij neon tetra’s????

  Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Waarom zou je zout toevoegen? Voor de planten is het schadelijk. Het doodt wel bacteriën. Maar niet meer dan een mespuntje per 100 liter. Een gehalte tussen 0,1 en 0,35 % doodt wel parasieten. Maar je moet enorm oppassen om niet teveel zout toe te voegen. Groetjes

 3. Lisa zegt

  Wij hebben sinds kort een aquarium staan en zijn begonnen met 3 zwaardvisjes en 2 rode minor sluiers. Afgelopen zaterdag hebben wij er 7 kardinaaltetra’s bij gekocht. Deze gaan nu 1 voor 1 dood, inmiddels zijn er nog maar 2 over in 4 dagen… De andere vissen die wij hebben doen het wel (redelijk goed), er is enkel 1 zwaardvisje overleden maar alle anderen zien er goed uit. Wat zou er mis kunnen zijn gegaan met de kardinalen?

  1. Aquariumfans zegt

   Kardinalen zijn veel gevoeliger voor goede waterkwaliteit en leefomstandigheden in een aquarium De andere vissen die je noemt zijn veel sterker en kunnen veel meer hebben. Lees je eens goed in voor de eisen die kardinalen aan het aquarium stellen. Succes!!

 4. Anouk zegt

  Hoi

  Ik heb een vraagje. We hebben sinds kort een klein aquarium( 30 liter) hierin zitten 5 neon tetra’s en 5 black tetra’s. Een van de neon tetra’s heeft sinds een week of twee een dikke buik en sinds enkele dagen is die weer dunner en hangt er een soort wratje of zo aan , kan ook opengebarsten zijn dat is niet goed te zien. Er komt verder niets uit, kleur is verder goed hij eet goed en zwemt gewoon rond. Wat kan dit zijn en wat kunnen we eraan doen? Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes Anouk

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Anouk, heel lastig om hier zo op afstand iets over te zeggen. Als de schubben niet uit staan, is het waarschijnlijk geen buikwaterzucht. Misschien opgehoopt voedsel dat ze toch kwijt is geraakt of zelfs kuit dat ze toch heeft kunnen leggen. Houd het in de gaten.

 5. anouk zegt

  Hoi

  Ik heb een vraagje. Ik heb sinds kort een superfish aquarium circa 35 liter. Hier zitten 5 neon tetra’s en 5 black tetra’s in. Nu willen we graag algeneters erbij. De vuurgarnaaltjes hebben het helaas niet gered dus we willen iets groters erbij zetten. Is de aziatische algeneter sewelia een goede match of kan deze niet samen met de andere soorten? We zouden er gelet op de grootte van het aquarium 2 bij willen zetten.

  Alvast bedankt voor het meedenken!

  Groetjes Anouk

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Anouk, die Sewelia’s zijn vissen van het snel stromende water die graag op stenen gehecht tegen de stroom in liggen. Als het om kleine algeneters gaat zou ik eens informeren naar Otocynclus affinis of vittatus. Die blijven klein en poetsen echt je planten. Je moet er wel minstens een stuk of 4 of 5 van nemen ook al gaat het om een klein aquarium. Het is een heel dankbaar en leuk visje. Succes.

 6. Rob zegt

  Hoi,

  Ik heb een vraag over mijn Neon Tetra’s.

  Ik heb een 350 liter aquarium met diverse planten, hout en een zandbodem.
  Daarin zitten 20 Neons, 1 Ancistrus albino en 6 japonica garnalen.

  Na zes weken indraaien zijn de vissen erin gegaan en na een dag viel al op dat diverse Neons een wit stipje op hun onderlip hadden. Een enkele had ook een wit puntje op de staartvin.
  Ik ben in dezelfde week begonnen met een Esha 2000 kuur.
  1e dag 87 druppels conform de beschrijving (25 per 100 ltr). Dit resulteerde naast groen water in een shock van de Ancistrus die door de wolk heenzwom en voor dood op de bodem viel. Na eruit vissen, op schoon water en na 30 minuten voorzichtig terug in de bak is deze weer helemaal de oude.
  2e en 3e dag de voorgeschreven 12 druppels per 100 liter.
  4e dag een wekelijkse waterwissel van 25% en daarna een extra 12 druppels per 100 liter.
  Nu zit ik op dag 7 en de Neons doen het prima. Ze hebben vandaag gepaard en ik heb het uitwerpen van de eitjes meerdere malen kunnen meemaken. Helaas zijn deze gelijk weer opgegeten door de andere Neons. De Tetra’s hebben naar mijn mening geen afwijkend zwemgedrag en eten goed, kleuren goed, alleen blijven de “besmette” vissen het witte bekje of vin houden.

  Mijn vraag is, duurt dit even voordat dit wegtrekt of moet ik mij zorgen maken dat de Esha 2000 niet voldoende is geweest? Wat kan ik nu nog doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Rob, het blijft een kwestie van goed in de gaten houden. Het kan zijn dat de aandoeningen veranderd zijn in kleine, blijvende littekens die zichtbaar blijven. De plekjes op de bek kunnen een vorm van schimmel zijn geweest Esha 2000 conform de gebruiksaanwijzing zou daar tegen moeten helpen. De vlekjes op de staart kan witte stip zijn geweest. Vaak is het verhogen van de temperatuur dan al voldoende. Zeker wanneer de vissen gezond gedrag vertonen niet te snel met medicatie aan de gang. Soms kan het toevoegen van een kleine hoeveelheid zout al een helend effect hebben. Eventueel in een quarantaine aquarium. Als dat niet werkt een middel als Ichtocell tegen Witte Stip

 7. R.Wiersma. zegt

  Welk medicijn helpt tegen bekrot.
  Misschien Ttichosal.
  Vr.Gr. Rens.

  1. Aquariumfans zegt

   Trichosal kan inderdaad maar je kunt ook Esha 2000 proberen. Vooral snel handelen is belangrijk. Groetjes

 8. Bart zegt

  Hey, bedankt voor alle duidelijke informatie op je website. Heb al veel gelezen en geleerd!
  Ik heb nog geen ervaring maar heb onlangs een tweedehands 240l aquarium aangeschaft en ben aan het kijken welke vissen ik er in wil. Momenteel zat ik te denken aan Guppies, kardinaal tetra’s en Corydoras met wat slakken en garnalen. Maar met de waterwaardes te bekijken vraag ik me eigenlijk af of Guppies en tetra’s wel samengaan? De Guppy heeft minder zuur en (veel) harder water nodig dan de tetra…. Ken je eventueel een goed alternatief voor de Guppy?

  1. Aquariumfans zegt

   Stem de waterwaarden vooral af op de kardinalen en de corydoras. De guppen zijn over het algemeen veel toleranter en zullen dan in de praktijk goed samen gaan. Succes.

 9. Vera zegt

  Hoi, ik heb een 30 l nanobakje met 8 tetra’s en wat garnalen en teveel slakken ???? hoelang kunnen deze visjes zonder voer? Ik ga binnenkort op vakantie. Gezien de kleine hoeveelheid vissen is een voerautomaat geen oplossing. Graag hoor ik van jullie wat de mogelijkheden zijn.
  Groet Vera

  1. Aquariumfans zegt

   Ga je een week? Dan kunnen de vissen en garnalen dat probleemloos overbruggen. Of is een voederautomaat niet een oplossing? Kan je die niet zodanig afstellen dat die om de week of om de paar dagen een aangepaste hoeveelheid voer doseert? Ga je lang weg dan is het handig om afgepaste hoeveelheden voer te maken, liefst iets minder per portie dan je gewend bent om te geven, zet er data bij en vraag iemand om die op gezette tijden in je aquarium te kieperen. In ieder geval veiliger dan een pot voer klaar te zetten en te vragen om de drie dagen een beetje te voeren. Dan weet je nooit wat iemand onder een beetje verstaat. Groetjes

 10. Ger zegt

  hebben Tetra’s graag dat ze ruim belicht worden of zwemmen ze liever in wat donkerder ruimte ?

  1. Aquariumfans zegt

   Het ligt eraan welke tetra’s je bedoelt, want daar zit nog wel wat verschil tussen. Maar veel tetra’s houden van donkere bodems en beplanting waartussen ze kunnen schuilen. Daarnaast ook wel open zwemruimte. Groetjes

 11. Ger zegt

  Mijn Paludarium heeft een watergedeelte van 60x40x en 15 hoog
  er zitten een paar tetra’s in die het naar hun zin hebben, omdat ik hem maand geleden gemaakt heb maar een paar gedaan nu het goed gaat met de ph en zo wil ik groter school er in doen wat raad u me aan ?

  1. Aquariumfans zegt

   Om welke tetra’s gaat het? Veel tetra’s zijn scholenvissen en dus is uitbreiding van de school meestal wel een aan te raden stap. Maar meer dan een stuk of 15 zou ik er in de door jou genoemde hoeveelheid water niet doen. Groetjes

 12. Anika Roke zegt

  Hallo, wat fijn deze site met zoveel informatie. Ik heb een bakje van 30 liter. Er zitten een stuk of 3 corydoras pygmaea en een stuk of 7 corydoras Hastatus in. Deze laatste hebben zich voortgeplant. En ik heb er zojuist vijf blauwe neons in gedaan. Nu heb ik al een bakje gekocht van 60 liter. Heb ik nu al te veel vissen voor 60 liter of kan dit wel goed? Er zit ook een kleine oranje algeneter ancystricus red in die niet groter word dan 15 cm. De bak ik verder goed. Geen dode vissen en geen algen oid. Wat kan ik doen om de bak van 60 liter mooi en goed aan te kleden voor de neons? Veel groen las ik? Verstopplekjes?
  Alvast hartelijk dank voor je reactie.

  1. Aquariumfans zegt

   Mooi dat je de ruimte voor de vissen gaat uitbreiden. Heel mooi dat de hastatus zich zelfs heeft voortgeplant. De blauwe neons houden van beplanting in het aquarium en van een wat donkerdere bodem. Eigenlijk geef je het zelf al aan: veel planten (groen) en verstopplekken. Veel succes ermee.

 13. Thijn zegt

  Ik heb een aquarium van 110 liter en mijn neon tetras zwemmen de hele tijd in de zelfde hoek wat kan dit betekenen

  1. Aquariumfans zegt

   Dat kan betekenen dat ze zich bedreigd voelen door een andere vis in de bak. Het kan betekenen dat ze zich om wat voor reden dan ook daar veiliger voelen dan in de rest van de bak. Heb je gelijkmatig beplanting in de hele bak? Neons houden van wat beschutting. Groetjes

 14. Frans zegt

  Ik heb nu een bak van 450 liter.
  Ik wil graag wat japonica garnalen.(10)
  Coriadora panda (10 a 15 )
  En kardinaal tetras. (Geen idee hoeveel maar zeg maar 40 a 50 plus)
  Graag zou ik hier een koppeltje mooie grote vissen bij steken (geen discus)
  Ik zal al te denken aan 2 maanvissen maar daar ben ik niet zeker can omdat ze misschien de baarden er af knagen.
  Wie o wie heeft er een idee
  Temp. 24 graden
  Juwel vision 450
  Opbouw kienhout en diverse planten zoals de reuze valasniria .. Anubis en wat klein spul (bodem bedekkers)
  Ondergrond is zwart met zandbodem.

  1. Aquariumfans zegt

   De keuze van je vissen is op zich prima. Wat denk je van een koppel leuke antennebaarsjes erbij. Die kan je als solitaire vissen goed met jouw keuze combineren. Maanvissen lijken mij persoonlijk iets minder geschikt. Groetjes

   1. Frans zegt

    Antennebaarsjes vind ik te klein (5a6cm) om die echt opvallend te vinden.
    Misschien een gourami ? (Na wat meer googelen)

    1. Aquariumfans zegt

     Bedankt voor je reactie. Dat hangt inderdaad helemaal af van de afmetingen van het aquarium en van de medebewoners in de bak. De keuze voor een solitaire opvallende vis hangt af van de mogelijkheden van de bak en van jouw eigen voorkeuren. Goed zoeken en veel lezen. Of een plaatselijke aquariumvereniging. Groetjes

 15. Tom zegt

  Ik heb een vraag; u heeft t erover dat deze vis ideaal is voor een nano aquarium, en tegelijkertijd een schol van minimaal 10-15 vissen moet worden aangehouden in minimaal 100 liter. Tot welke grootte wordt er gesproken over een nano aquarium? Want volgens mij snap ik deze term dan niet helemaal. Alvast bedankt groetjes.

  1. Aquariumfans zegt

   Ik niet over welke soort vis het gaat 😉 Nano aquaria zijn kleine bakjes van maximaal zo’n 40x40x40cm. Dan praat je over 60-70 liter. Dan heb je het over huisvesting voor kleine visjes zoals micro rasbora’s en heterandria’s, of garnalen. Daarnaast heb je het dan over beperkte aantallen vis zoals 2 koppeltjes heterandria of een schooltje van 6-10 kleine andere visjes. Ik begrijp je verwarring, maar daar moet je aan denken. Groetjes

 16. Mario zegt

  Na een totale leegloop in mijn aquarium door te veel nitraat heb ik alles weer hersteld een bak van ca 220 liter nu geupdate met enorm veel planten kienhout en een team aan neontetras ik begon met 10 later heb ik er nog 6 bijgehaald wel bij de zelfde aquarium specialist in belgie en ze zijn enorm fel van kleur en ik zie er een die nogal dik word …misschien zwanger
  Ik zag eerder in t blog ook iets over garnaaltjes en dierenwinkel waar ze maar per 2 in een bak zitten …dierenwinkels zijn er voor verkoop neem de betta splendens beestje heeft minimaal 100 liter water nodig om blij te zijn maar zitten in 1 a 2 liter en alle mannetjes zien elkaar dus constante stress
  Waar ik mn bewoners vandaan heb zijn de vissen getest verzorgd geclimatiseerd en gecategoriseerd en de verkopers zeggen ook wat wel of niet bij elkaar kan waardoor ik nu een mooie bak heb

  1. Aquariumfans zegt

   Altijd mooi wanneer je een vakkundige en betrouwbare aquariumwinkel in je buurt hebt. Mooi dat het nu goed gaat. Veel hobbyplezier !!!

 17. Aard-jan zegt

  Hallo.

  Ik kan hier in de buurt via marktplaats

  (een 25 tot 30 stuks van flink formaat Kardinaal Tetra 3x zo groot als winkel verkoop maat kopen )

  nu is mijn vraag

  kan ik in 1x zo’n grote groep in 1x uitzetten
  en wordt dit niet te veel in mijn bak?

  260l
  2xguppies
  1xblackmolly
  6×platys
  3xzwaarddragers
  3xCorydoras
  40 á 50 vuurgranalen
  10 appelslaken

  vrg. aj

  1. Aquariumfans zegt

   Wel veel hoor en waarschijnlijk te veel. Ook heeft het kopen van zulke grote vissen een risico. Ze zijn al wat ouder en misschien al heel oud. Daarbij zijn ze ook niet meer zo flexibel als jongere exemplaren die zich nog beter aan het nieuwe biotoop kunnen aanpassen.

  2. Aquariumfans zegt

   Smaak is altijd lastig, maar een mooie school kardinalen, of een mooie school “white tips”, roodkoppen? Er zijn legio kandidaten. Het meest moet je rekening houden met de vuurgarnalen denk ik. Groetjes

 18. Matthijs zegt

  Jullie zeggen dat Neon Tetra’s ook in een nano aquarium kunnen. Hoeveel neon’s kunnen er dan in een aquarium van +- 30 L?

  1. Aquariumfans zegt

   In een nanobakje van 30 liter kan je ook 6-8 neons houden. Dwergrasbora’s zijn ook zeer geschikt zijn. Garnalen zijn misschien ook een optie. Groetjes!

 19. Matthijs zegt

  Hoi,

  Als het in de reacties gaat om kleine aquaria worden de neon tetra’s afgeraden en wordt er verwezen naar dat stuk over planten en vissen in een nano aquarium.
  Terwijl er in de tekst wel gezegd wordt dat de Neon’s in een nano aquarium kunnen.

  Concreet is dus de vraag, hoe groot moet zo’n nano dan tenminste zijn, en hoeveel neon’s kun je dan houden?

  1. Aquariumfans zegt

   In een nanobakje van 40 liter kan je 6-8 neons houden. Maar er zijn veel mooie dwergrasbora’s die ook heel mooi en zeer geschikt zijn. Houd altijd het welzijn van de vissen in het oog bij de keuze van je vissen.

 20. Peter Pan zegt

  Ik heb een vraagje,
  Kunnen 5 kleine maanvissen met een schooltje Neons samen in een 130 liter bak?

  Verder nog aangevuld met wat werkvisjes. B.v. algeneters en bodemreinigers.

  Groetjes Peter Pan

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Peter,
   Maanvissen kunnen agressief zijn naar andere vissen, zeker als ze eitjes gaan leggen. Een 130 liter bak is al aan de kleine kant voor 5 maanvissen, dus moet ik het helaas afraden om meer vissen toe te voegen aan dat aquarium. Hopelijk heb ik je niet teleurgesteld.

 21. Tom zegt

  Je geeft aan dat 15 neon tetra’s minimaal 100 liter water nodig hebben. Ik vraagje daarover, ik wil graag zelf een bak maken die 17cm diep is, 230cm meter lang en 30 a 40cm hoog. Die zal +-135 liter netto water inhoud hebben. Dit zijn de binnenmaten van het aquarium. Geld de regel dan nog steeds? Aangezien dit niet een diepe bak is, maar ze kunnen wel 230cm lang zwemmen. Ik zat zelf te denken aan 30 neon tetras en verder geen andere vis soorten, maar als je dit af raad worden het er minder. Gr Tom

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Tom,
   Het aantal vissen per liter water is vaak afgestemd op vervuiling van het water. Meer water kan meer vervuiling hebben omdat het meer verdund is. Zelf zou ik het niet aanraden om een bak te maken die maar 17cm diep is. Als je een grote groep Tetra’s wil houden zou ik er een 230×30/40×30/40 van maken. Dan heb je rond de 250/300 liter en kun je makkelijk een groep van 50 Tetra’s houden. Als je toch graag die 17cm aan wilt houden begrens je de hoeveelheid water en zul je maximaal 20 Tetra’s kunnen houden.

 22. Sanne zegt

  Ik ben van plan om een 80L aquarium te kopen en wil daar dan graag neon tetra’s in doen met nog een andere soort visjes. Ik vroeg mij af welke vissen ik hier leuk bij zou kunnen doen die niet enorm voortplanten.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Sanne,
   Neon Tetra’s kunnen eigenlijk met heel veel soorten vissen samen, omdat ze totaal niet agressief zijn. Om je aquarium mooi in te delen met bodemvissen, middelhoog zwemmende vissen (je Tetra’s) en oppervlakte vissen zou ik aanraden om corydora’s en bijlzalmpjes erbij doen. Dit zijn beiden hele vredige vissen die elkaar geen kwaad doen. Pas met de bijlzalmen wel op dat ze niet de bak uit kunnen springen! Hopelijk heb ik je kunnen helpen. Veel plezier met je aquarium!

 23. Sharon zegt

  Hoi,
  Ik heb een 70 l aquarium pas gekocht en zwemmen met veel plezier 8 guppies en 4 meervalletjes rond. Nu had ik er verleden week 6 tetras bijgezet, eerste paar dagen ging het prima en toen vond ik er eentje op de bodem, dus die braaf de wc begrafenis gegeven. Afgelopen zaterdag mijn aquarium schoonmaken (water en filter vervangen) en toen vond ik er nog 4 dood. De laatste die overgebleven was is de dag erna, uit eenzaamheid denk ik, doodgegaan. Dus nu heb ik alleen guppies over. Ik heb geen idee wat er verkeerd is gegaan. Geen rare ziektes voorzover ik kon zien. En ik heb ze bij hetzelfde tuincentrum gekocht. Zijn ze misschien erg gevoelig voor temperatuur? meer dan guppies?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Sharon,
   Het is in dit geval lastig te zeggen waar je Tetra’s aan zijn overleden. Een aantal dingen die het kunnen zijn is een hoog stressniveau door de overplaatsing in een nieuw aquarium met veel vissen of door agressiviteit van de guppen. Aan de temperatuur zal het niet liggen als je ze goed hebt laten wennen voordat je ze erin deed.

 24. Martine Verstappen zegt

  Zieke neon Tetra’s
  mijn neon tetra beginnen vervormingen, verkleuringen en wratachtige aangroeien te krijgen, deze morgen kon ik het niet meer aanzien en heb de exemplaren die er het ergste aan toe waren gedood. met een zeer scherp mes de ruggegraat doorgesneden.ik voel me vreselijk. in de winkel noemen ze het de kardinaalziekte, heeft iemand van jullie al eens hetzelfde meegemaakt; andere vissen worden er blijkbaar niet door aangetast. kan ik iets doen of zijn mij Tetra’s allemaal ten dode opgeschreven.
  mvg
  Martine Verstappen

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Martine,

   Wat vreselijk vervelend zeg. Dat is ook heel erg om te doen, maar gelukkig spoel je de levende vissen niet door de toilet. Het enige dat je in mijn ogen kunt doen is het middel Trichosal gebruiken. Dat helpt tegen veel aandoeningen zoals de Kardinaal ziekte. Heel veel sterkte vooral en houd ons op de hoogte! Groetjes!

 25. Kimberley zegt

  Hoi!

  Kunnen neon tetras samen met indische modderkruipers?

  1. AquariumFans zegt

   Hoi Kimberley. Dit is inderdaad mogelijk. Let op dat allebei de vissen het leuker vinden met meer dan dat ze maar alleen zijn.

 26. Sander zegt

  Ik heb nog een vraag ik wil neon tetra’s gaan kweken maar legt een neon tetra meerdere malen eitjes of maar eenmalig?

 27. Marga zegt

  Hallo,

  Wij hebben sinds kort een 100-liter-aquarium.
  Nu lees ik hier dat je dan 15 neon tetra’s kan hebben.
  Maar kunnen er dan geen andere vissen bij verder?
  We hebben het aquarium overgenomen van een ander die het nogal verwaarloosd had.
  En ik wil het graag weer in orde hebben allemaal.
  Momenteel lijken de vissen spoorloos te verdwijnen. Niet allemaal gelukkig, maar er zijn er 2 op onverklaarbare wijze verdwenen. Ik vraag me ook af of de vissen die er inzitten wel bij elkaar kunnen. Maar goed, dat probeer ik zo snel mogelijk uit te zoeken.

  1. Danny zegt

   Hallo!

   Er kunnen prima andere vissen bij
   Gaat ongeveer uit van 1 liter water per cm vis:)
   Pas wel op met de vissen vriendjes die je er bij gaat plaatsen:), Neem vredelievende vissen als molly’s, Vijfstreeps barbeel, platy’s zullen prima volstaan!
   Succes:)

  2. Aquariumfans zegt

   Hoi Marga,
   Wat fijn dat je zo goed zorgt voor je aquarium! Wij sluiten ons helemaal aan bij Danny. Dankjewel hiervoor! Dit zien we graag 🙂 Je kunt in je aquarium tussen de 13 en 16 vissen hebben, dan hebben ze echt de zwemruimte die ze allemaal nodig hebben. Veel plezier en succes met je aquarium!

   1. dominique Hoogduin zegt

    Uiteraard helemaal afhankelijk van de bioload van de vissen en de gebruikte filtratie. Sommige vissen eten meer dan anderen en poepen desbehalve meer. 15 neon tetra’s eten volgens mij minder dan 5 dikke goudvissen.

 28. Jeroen zegt

  Hallo, Ik heb een 25L aquarium (de Qubie25) met een paar kleine plantjes en de filterunit die er standaard bij zit. Het aquarium is nu aan het indraaien om “straks” vissen toe te gaan voegen.

  Ik wil sowieso 1 algeneter (Algeneter Saigon / Sewellia Lineolata) op de bodem van mijn aquarium hebben.

  Mijn vraag is, hoeveel Neon Tetra’s of Kardinaal Tetra’s kan ik het beste toevoegen aan mijn aquarium?
  10-15 word vaak op de standaard teksten op websites aangeraden maar aangezien mijn aquarium slechts 25 liter is lijkt me dat toch wat veel.. Als ik het bij zo’n 6 stuks hou om mee te beginnen, zit ik dan aardig in de goede richting?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jeroen. Wat leuk dat je een nieuw aquarium hebt gekocht. Goed om te lezen. 25 liter is niet veel als je veel vissen wilt, verder prima! Je hebt het zelf al goed door lees ik, 10-15 Neon Tetra’s is in dit geval wat veel. Het zijn vissen die wat ruimte nodig hebben om vrij in rond te zwemmen. Eigenlijk is een 25 liter aquarium niet heel geschikt voor de Neon. We hebben een blog over geschikte aquariumvissen voor kleine aquaria geschreven. Lees die blog vooral eens!

   Overigens Sewellia Lineolata een groepsdier waarvan je er minimaal 8 stuks van moet houden. Daarom is ook die vis niet geschikt voor je aquarium. Sorry voor al het slechte nieuws 😉 Maar beter dat je het nu weet dan later achterkomt, hoop ik! Veel succes en groetjes!

   1. Jeroen zegt

    Bedankt voor je reactie, Wat Tetra’s betreft weet ik inderdaad dat 25 liter krap aan is, vandaar dat ik al aan een kleinere groep dacht, ik zal ook nog eens rondkijken voor een mogelijk alternatief qua vis die nog iets kleiner blijft dan een Tetra.

    Dat de Sewellia Lineolata in zulke grote groepen moest was mij niet bekend, ook omdat veel dierenwinkels en ‘dierenspeciaalzaken’ ze vaak maar per 1 of 2 in aquariums houden.
    Ik las ergens dat slakken en garnalen de neiging hebben om te ontsnappen uit een ‘open’ aquarium, zou (dwerg)kreeft een betere optie zijn als bodembewoner/algeneter?

    Ik kom er zeker liever nu achter dat iets niet gaat, dan nadat ik bepaalde vissen al heb gekocht. De vissen moeten natuurlijk wel vrolijk zijn in hun omgeving 😉

    Ik zal die blog ook eens lezen!

    1. Aquariumfans zegt

     Hoi Jeroen. Je denkt er al goed over na, dat is prettig om te lezen. Een dwergkreeft is inderdaad beter geschikt voor kleine aquaria.

     En die dierenspeciaalzaken. Ach je hebt er zeker hele goede tussen maar helaas ook een aantal die liever verkopen. Of gewoon een andere mening erover hebben, dat kan natuurlijk ook. Succes met de aankopen en houdt ons op de hoogte! Als je aquarium klaar is, laat hem dan via onze website eens zien. Via onze aquarium ervaringen pagina. Groetjes!

  2. Michel zegt

   Dag Jeroen, ik zou in een nano van 25 liter vuurgarnaaltjes doen. Zelf heb ik dat 4 jaar geleden ook gedaan en het is een enorm succes! Vuurtjes zijn de hele dag bezig met zwemmen en graaien en zullen elke mm van je aquarium benutten. Zorg voor 5cm tussen het wateroppervlak en de bovenkant van je bak en ze zullen niet echt ontsnappen hoor. Oh ja; maak meteen een marktplaats account aan want die beestjes planten zich rap voort en de vraag ernaar is groot! Zelf heb ik bijzonder veel verdient en lol gehad aan deze dieren.

   Succes!

   1. Jeroen zegt

    Bedankt voor de tip, Michel! Bestaat jouw aquarium volledig uit glas rondom? Mijn aquarium is een kubus met 2 afgeronde kanten vooraan, de achterwand is volledig vlak en zit gekit aan de rest van het aquarium. ik heb ergens gelezen dat sommige garnalen alsnog via zo’n kitlaag omhoog kunnen klimmen.. dit heeft mij er een paar dagen geleden van weerhouden om een kreeftje te nemen, die schijnen er goed in te zijn om die kitlaag te vinden en alsnog te ontsnappen..

    1. Michel zegt

     Zo’n bak heb ik ook; een nano cube van Dennerle. Garnalen kruipen geen centimeters hoor. Ze glijden iets voort maar echt kruipen doen ze niet want hun pootjes zijn te zwak. Wat wel kan is dat ze op je filter kruipen die goed nat is en als ze dan spartelen dan kunnen ze wel 5-10 cm ver komen en tegen je glasplaat aan plakken. CPO Kreeftjes blijven altijd wel in de bak zitten maar ik zou toch een glasplaatje gebruiken en met hardplastic de randjes even dichten (gewoon met plakband zorgen dat er een extra klepjes over de randjes valt. Sesarma Bidens krabjes die klimmen ZEKER uit je bak dus die moet je goed in de gaten houden want die kruipen via de bedrading je bak uit! Let wel op met die krabjes want die vreten dwergkreeftjes!

 29. Lily zegt

  Hallo,

  Ik had een vraag. Er staaat dat de neon tetra niet samen gaat met grotere vissen, maar is een naaldmeerval een uitzondering? Want ik wil graag beginnen met een aquarium waar ik 3 soorten vissen in wil zetten. (Neon Tetra, Naaldmeerval en Platy) Kan dit?
  Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Lily! Een Naaldmeerval kun je prima samen doen met de Neon Tetra, de Platy ook. Je hebt dus een goede keuze gemaakt, goed gedaan! Groetjes!

 30. Danny zegt

  Ik heb heel wat uren lopen zoeken op Internet wat het verschil is tussen de mannetje en de vrouwtjes neon tetra’s maar ik kan het niet vinden. Of is het verschil niet te zien en moet je gewoon geluk hebben? Alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Danny, je hebt je vraag niet kunnen vinden omdat het gewoon een goede vraag is 😉 Het verschil tussen een man en vrouw Neon Tetra is niet gemakkelijk te zien. Over het algemeen zijn de vrouwtjes ietsje groter dan de mannetjes en de vrouwtjes hebben een iets rondere buik. Heb je veel Neon Tetra’s? Is altijd erg mooi om te zien vind ik. Groetjes!

   1. Danny zegt

    Er heb er eerst 10 gekocht omdat dat de eerste vissen zijn in mijn back ga er binnenkort nog een stuk of 10 halen. Nog bedankt voor je reactie ik zal eens even kijken wat ik heb.

    1. Aquariumfans zegt

     Hoi Danny! Graag gedaan. Ben benieuwd naar de vorderingen. Groetjes!

 31. Ronald zegt

  Je praat in het begin van je stuk over een GH waarde van 4.
  Later geef je een GH waarde van 6.5 tot 7.5 aan. Dit zijn wel grote verschillen. Is dit wel juist?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Ronald. Bedankt voor je bericht. Misschien was ik niet helemaal duidelijk. Ik bedoel het zo: de GH waarde van 4 geldt als je wil proberen de Neon Tetra te kweken. Normaal gesproken is een GH van 6-7,5 prima. Groetjes!

 32. kal zegt

  Hallo

  Ik heb sinds kort ook een aquarium met ook neon tetras. Maar ik zie ze niet eten ze reageren dan laat en dan eten de gupjes het al op. Maar hoe los ik dit op? Of gewoon heel klein verkruimelen misschien. Alvast bedankt!

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Kal, het klopt inderdaad dat sommige vissoorten in het algemeen sneller reageren dan andere soorten. Daar valt vrij weinig aan te doen. Je kunt dan ook niet zomaar alle vissen bij elkaar zetten. Dat is slecht voor aquariumvissen omdat elk soort vis andere eisen aan zijn omgeving stelt. Wat je het beste kunt doen is vlokken kopen. Die blijven vaak eerst drijven en zakken daarna naar beneden. Dat zou de tijd moeten geven waardoor alle vissen kunnen eten. Werkt dat niet, dan inderdaad proberen te verkleinen. Groetjes!

 33. Toby derks zegt

  Hoi,
  Ik ben pas overgestapt van een 30 liter aq naar een 54 liter aq (60x30x30). In mijn 30 liter aq zaten 5 neon tetras en 1 gup. Nu wil ik in mijn 60 liter bak wat meer vissen bij halen. Ik zat te denken aan 10 neon tetras en 5 guppen, maar ik wil er graag nog een andere soort bij. Ik weet alleen niet welke en hoe veel? Ik zat te denken aan corrys, maar ik heb grind dus dat gaat niet. Weten jullie misschien een leuke soort die met mijn tetras en guppen overweg kan, en hoe veel ik er moet nemen?
  Alvast bedankt,

  Toby Derks

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Toby! Je kunt er wel wat vissen bij nemen zoals bijvoorbeeld een kleine algeneter, Plaatjes of indische modderkruiper. Zorg er alleen wel voor dat het er niet teveel worden. Anders wordt de belasting in je aquarium te hoog en daarmee gaat bijvoorbeeld de waterkwaliteit naar beneden. Groetjes!

 34. Diede zegt

  Hoii, ik heb een vraag, ik heb laatst een paar neon tetras gekocht, kan ik hier nu nieuwe neon tetras bij kopen, gaan ze dan samen zwemmen of appart.

  Groetjes

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Diede! Dan gaan ze samen zwemmen want de Neons zijn echt school dieren. Ze houden er dus van om in groepen te zwemmen. Het blijft natuurlijk altijd afwachten, soms zonderen een paar vissen zich af omdat ze zich niet helemaal happy voelen. Maar normaal gesproken zou het goed moeten gaan. Groetjes!

 35. Danique zegt

  Hoi!
  Ik ga een 80 liter aquarium kopen, en nadat ik die een weekje heb laten draaien. Wil ik graag een school neon tetras en algeneters, nu is mijn vraag.. hoeveel neon tetra’s kunnen er in een 80 liter bak? ongeveer 10? of 15?

  Groetjes
  Danique

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Danique! Allereerst zou ik de indraai tijd uitbreiden naar een week of 3. Pas daarna zal ik de vissen toevoegen. Een stuk of 10 tetra’s lijkt me voldoende aangezien je ook nog andere vissen gaat toevoegen. Groetjes

 36. eddy zegt

  Hoi
  Ik had een vraag ik heb mijn aquarium nu ongeveer twee en een halve week draaien en heb sinds een paar dagen neon tetras erin gezet en wat algeneters,neon tetras zijn erg klein neem aan jonge vissen,maar nu komt mijn probleem van de 11 stuks heb ik er maar nog 6 over de rest heb ik teruggevonden in mijn pomp,boven op de watten,nu is mijn vraag zijn deze visjes in de pomp gekomen of zullen ze een ziekte onder de leden hebben,trouwens die 6 wat ik nog over heb zien er gezond uit
  Mvg eddy

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Eddy, je moet ervoor waken dat de opening waar je pomp water in zuigt, niet te groot is. Als dat wel het geval is, worden vissen en garnalen daar onbedoeld ingezogen. Je kunt het beste er een stukje gaas voor doen. Ook maar snel doen voordat je andere Neon Tetra’s er ook ingezogen worden! Groetjes!

 37. Darell zegt

  ik heb een erg klein aquarium (54 L).
  kun je deze vissen dan ook gebruiken of niet.
  als niet heeft iemand nog een tip voor e.v.t andere vissen.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Darrel,

   Dat is zeker mogelijk maar beperk het aantal wel. We hebben een artikel geschreven over Nano aquariumvissen. Die moet je maar eens bekijken voor meerdere zoetwatervis typen!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.