Aquarium inrichten in 10 stappen

Aquarium inrichten

Eindelijk is het zover, de benodigde spullen zijn in huis, een kapitaal is uitgegeven, het is tijd voor een mooi ingericht aquarium. Maar hoe ga je een aquarium inrichten waar moet je op letten?

Probeer bij een nieuwe inrichting van je aquarium eerst een schets zoals hier te maken

Je leest het in deze blog. Vandaag even geen zin om een blog door te lezen? Laat je inrichting dan eens door prachtige filmpjes inspireren op de volgende pagina over aquarium inspiratie.

Gebruik ook aquarium decoratie voor de inrichting

Begin met een klein maar goed aquarium. Ik vind de Belly 30 alles-in-één designaquarium erg leuk. Dan kun je daar oefenen met de inrichting. En probeer ook eens te spelen met decoratie. Zelf heb ik heel veel gehad aan het gewoon bekijken van deze leuke aquariumdecoratie. Geeft gelijk voldoende inspiratie!

Aquarium inrichten: voorbereiding

Het aquarium inrichten vergt, naast alle benodigde spullen, enige voorbereiding. Laten we beginnen met vier praktische tips vooraf.

Tip 1. Let bij de plaatsing van je aquarium op de lichtval vanuit het raam, zorg dat er geen direct zonlicht in je aquarium kan schijnen.

Tip 2. Bedenk vooraf de stijl van je aquarium en welke spullen je daarvoor nodig hebt.

Tip 3. Zorg ervoor dat alle decoratieve spullen die later in het aquarium komen, goed schoon zijn.

Tip 4. Om algen voor te zijn is het belangrijk om meteen te beginnen met een goede hoeveelheid aquariumplanten.

Aquarium inrichten: stapsgewijs 

Hier wordt het midden-punt gebruikt als blikvanger

Natuurlijk is een aquarium inrichten een kwestie van smaak en voorkeur. Toch zijn er een aantal algemene uitgangspunten die je kunnen helpen. Bovendien is het handig om je aquarium volgens een bepaalde volgorde, stapsgewijs in te richten.

Aquarium inrichten vooraf: Je aquarium is leeg , staat op een plek zonder zonlicht en is waterpas. De ondergrond is stevig genoeg, het aquarium is uitgespoeld en klaar voor de inrichting.

 • Stap 1. Breng een achtergrond aan de achterzijde van je aquarium aan. Dit zorgt voor extra diepte. Bovendien zie je de bedrading van bijvoorbeeld je filter niet meer.
 • Stap 2. Leg een laag gewassen grind (3-5 cm) op de bodem van het aquarium. Zorg dat er iets minder grind tegen de voorkant vanje aquariumruit ligt om diepte te creëren. Vermeng grind eventueel met bodemmeststof. Zelf gebruik ik geen voedingsbodem omdat het niet noodzakelijk is en na verloop van tijd toch is uitgewerkt.
 • Stap 3. Plaats de filter bijvoorbeeld rechts en de verwarming links in je aquarium. Heb je CO2 toevoer? Plaats die bij de filter zodat de CO2 zich goed door het aquarium kan verspreiden.
 • Stap 4. Leg het decoratiemateriaal zoals stenen en hout op het grind, zoals jij dat voor ogen hebt. Je aquarium begint al een beetje vorm te krijgen.
 • Stap 5. Vul je aquarium met lauw warm leidingwater tot ongeveer 10 cm. Dat is de makkelijkste manier om aquariumplanten te planten. Leg een bord op het grind, en giet daar het water op. Zo blijft het grind op de juiste plek liggen.
 • Stap 6. Plaats de aquariumplanten. Begin achteraan met de planten en werk zo naar voren toe. Zorg ervoor dat de grote planten achteraan staan, en de kleinste plantjes vooraan.
 • Stap 7. Nu alles erin staat kan je aquarium helemaal worden gevuld. Giet niet zomaar een emmer water in je aquarium want dan vliegen het grind en de planten alle kanten op. Giet het water bijvoorbeeld via je hand in het aquarium.
 • Stap 8. Zet je filter, verwarming (tussen 21-26 graden) en eventueel je CO2-systeem aan en laat alle rondzwervende stofjes zakken.
 • Stap 9. Voeg direct meststoffen (Zelf ben ik fan van Flora Carbo) volgens de instructies toe en blijf dat gestructureerd doen.
 • Stap 10. Na een rust periode van ongeveer 3 weken kan het water worden getest met teststripjes (bijvoorbeeld  6-1 Test strips of HS Aqua test strips). Alles in orde? Dan kunnen de vissen worden toegevoegd.

Aquarium inrichten maar dan met een filmpje? Kijk eens ter inspiratie naar het volgende filmpje van Tropica. Daarin zie je precies hoe je een prachtig aquarium kunt inrichten. De stijl voor het aquarium heet ‘Jungle Style’ en is gebaseerd op hoe het bijvoorbeeld in de Amazone onder water uit zou kunnen zien.

Aquarium stijlen zijn er sowieso genoeg te vinden. Google maar eens op de volgende: Hollandse aquarium, aquascape of aquascaping, Afrikaans aquarium of Amazone aquarium.

Zoals je hebt gemerkt komt er wel wat kijken bij het inrichten van een aquarium. Met een beetje goede moed krijg je daar een absolute blikvanger en een levend schilderij voor terug!

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!

4.5 / 5 ( 360 stemmen )

Laat reacties zien (33)

 • ik heb een vraag als je guppies wilt houden in een draaiende bak van 150 liter kan je dan nog een stromingspomp in hangen zodat er meer stroming is in de bak zodat er geen deadspot zijn in mijnbak

  • Ha Marc, als je in een dergelijk formaat aquarium een binnen- of buitenfilter hebt draaien is een extra stromingspomp over het algemeen niet nodig. Heb je dat niet, dan zou je er een niet al te zware stromingspomp bij kunnen plaatsen.

 • Goedemiddag,

  Ik heb de Belly 30 alles-in-één designaquarium gekocht voor mijn zoon, ik heb een vraag over het filter dat erbij zit. Er zit een sproeibuis bij en een uitstroommond. Welke kan ik het beste in dit aquarium gebruiken.

  En indien het de sproeibuis is, maakt het dan nog uit in welke richting de sproeigaten zitten?

  Ik merk dat de guppen in het aquarium continu bovenin in de stroom (tegen) hangen. Dus ik vraag me af of we het wel juist doen.

  Fantastisch veel info op deze site trouwens.

  groeten
  Iwan

  • Persoonlijk gebruik ik liever de uitstroommond. Die is goed te richten en daar hebben de vissen geen last van. Ik zou deze onder het wateroppervlak aanbrengen, naar beneden gericht. Meestal is de waterstroom nog regelbaar qua kracht. Zet hem niet te hard. Bedankt voor het compliment! Groetjes!

 • Hi ik heb eigenlijk nog een vraag over de aquabelly aquarium. Bij het filter zit een sproeibuis en een uitloopmond. Welke kan ik het beste gebruiken en indien het de sproeibuis is moet deze dan naar de oppervlakte gericht zijn of juist niet?

  Groetjes

 • Beste,
  Wij hebben na lange tijd een klein aquarium te hebben, een groot aquarium opgestart. Deze draait nu nog leeg zodat het water optimaal is. Wij hebben in de speciaalzaak reeds vissen besteld... (12 dwergcichliden, 2 algeneters, 6 marmeren bijlzalmen). Nu mijn vraag: kan ik hier een blauwe dwergkreeft bij zetten? Garnalen heb ik begrepen dat dit echt niet kan, maar over de dwergkreeft hoor ik verschillende verhalen.
  Mvg kim

  • Lastig te beantwoorden. Ik zou die er als laatste bij proberen. Je vertelt niet hoe groot de nieuwe bak is of om welke cichliden het gaat. Vaak zijn dit territorium vissen die de ruimte en schuilplekken nodig hebben. Een beetje meer info maakt het plaatje allicht wat duidelijker. Groetjes!

 • hallo, ik heb een 20 liter bakje op dit moment, met eigenlijk al teveel visjes erin (15-20) zoals black molly's, guppy's en platys, alsook 2 algeneters en 10 vuurgarnalen. Nu had ik al geruime tijd een 60 liter bak boven staan, maar die wil ik zodanig inrichten dat ik meteen de visjes hierin kan doen. Ik weet dat je die nieuwe bak eigenlijk moet indraaien, maar ik heb daar het geduld niet voor. Kan ik niet met waterverbeteraar of zoiets het water zodanig verbeteren dat die visjes er toch in kunnen? Ik doe uiteraard eerst het water van het oude bakje in de nieuwe grotere bak zodat ik toch wat water heb waar de visjes al aan zijn gewend.

  • Je kunt een waterverbeteraar gebruiken, maar jouw plan om eerst het oude water erin te doen en daarna aan te vullen, is eigenlijk al voldoende.

 • Goeiemorgen,
  Ik ben verzot van een aquarium en wil er zelf één opstarten. Overal hoor ik dat je best groot start (met veel inhoud). Wij hebben ons zinnen gezet op een Aquatlantis Aqua Tower Set 40 cm. Hebben jullie hier kennis van? Jullie website/blog en info zijn top en leerzaam.

  • Dat is een prachtige maat om mee te beginnen. Persoonlijk zou ik liever 50 hoog en 50 breed hebben. Maar dat is een keuze. Desnoods iets korter dan 145. Succes!!

 • Hoi,

  Mijn aquarium van 60 liter heeft zijn eerste opstartweek achter de rug. Nu zie ik dat de vallisinera en de elodea densa niet happy zijn.
  De punten van de vallisinera worden bruinig en slijmerig en de elodea wordt helemaal doorzichtig...Het water is 24 graden, ik heb wit ledlicht.
  Waar zou dit aan kunnen liggen? (Teststrips moet ik nog kopen)

  • Hoihoi! Ik hoop dat je er geen Easy Carbo in gooit. De beide plantensoorten die je noemt hebben veel licht nodig en minimaal over een periode van 8 uur per dag. Na een eerste week heb je nog vrijwel geen bacteriën in de bodem en bruine alg is vaak een verschijnsel dat in de eerste tot en met de derde week optreedt in een startende bak. Zodra je wat meer over de waterwaarden weet kan je ook meer conclusies trekken. Groetjes

 • Tuurlijk ben je wel geschikt voor het houden van een aquarium. Al was het alleen allen al doordat je het serieus neemt en je zorgen maakt over het welzijn van de vissen. Planten kan je altijd bijvoegen en aanvullen. Geen probleem. Datzelfde geldt voor decoratie materialen. Stel je vragen hier gerust, maar houd ze helder. Geef zoveel mogelijk randinformatie zodat wij in staat zijn een gefundeerde reactie te geven. Groetjes!

 • Hoi

  Ik heb enorm veel spijt dat ik de site van Aquariumfans.nl niet heb gezien voor ik aan mijn grote bak begon. Je krijgt inderdaad veel tegenstrijdige verklaringen over hoe je nou alles moet doen. Ik heb dus fout gehandeld. Ik heb niet genoeg planten en decoratie in mijn bak. Kan ik nog planten en decoratie toevoegen, bv. wanneer ik het water ververs en de filter schoonmaak. Ik ben er ondertussen ook achter gekomen dat ik me teveel afvraag en opzoek en daar word ik dus helemaal gek van. Dus vanaf nu enkel via deze site. In de winkel worden ze ook gek van mij. Ik heb altijd wel een vraag maar ik wil gewon niet dat er visjes sterven tenslotte speel je god over deze wezentjes en lig je aan de basis of ze blijven leven. Misschien ben ik helemaal niet geschikt om een aquarium te houden. ?

 • Een aquarium aanleggen moet je goed aanpakken. Het is echter een illusie te denken dat je alles meteen perfect kunt krijgen. Een aquarium moet groeien, en de bewoners reageren soms niet zoals jij zou willen. Het is jammer als je dan door frustratie geen zin meer hebt in de hobby waar je al veel geld aan hebt uitgegeven. Mijn advies is dus om klein te beginnen. Met eenvoudige vissen die weinig eisen stellen, en dan te kijken hoe dat bevalt. Daarna kun je het steeds moeilijker maken als je dat leuk vindt.

  • Hoi Jet,
   Wij sluiten ons daar helemaal bij aan! Bedankt voor je bemoedigende aanvulling. Groetjes!

 • Hi!
  Het is erg kort dag maar ik ben al de hele avond op zoek naar antwoorden dus post toch dit bericht.
  Ik ga morgen een 60 L biorb life aquarium ophalen (incl de vissen: 8 guppies, 2 algeneters, een bij-achtig visje en 2 slangetjes soort visjes) bij mensen die er geen zin meer in hebben. Heel erg leuk voor de kids maar ik wil het wel goed aanpakken. Nou lees ik overal dat het eerst 3 weken moet staan???? Maar dit is dus meer een verhuizing.. (Ze wilden de visjes door het toillet spoelen maar ik zou ze graag een kans willen geven.) Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
  Groetjes
  Eveline

  • Hoi Eveline! Ik snap je probleem en er is een oplossing ???? Neem de helft van het bestaande aquariumwater mee en vul thuis aan met 50% kraanwater. Verschoon de filter niet. Dan zou het goed moeten gaan. Houd wel de komende tijd de vissen goed in de gaten want dit is meer een noodoplossing. Succes en groetjes! Post je het aquarium later nog via onze webiste? Kunnen we het ook zien! Dat kan via http://www.aquariumfans.nl/aquarium-ervaringen groetjes!

 • Hoi, ik heb een vraagje. Ik wil voor mijn kikker een plateau maken, hij heeft nu een turtledock maar denk dat deze te klein is voor hem. Ik vroeg me af of ik een plateau van kurk kon maken en deze dan laten drijven op het water en bevestigen aan de ruit met zuignappen. Hier wilde ik dan hetzelfde fijne grind van de bodem in doen zodat als het in het water terecht komt geen problemen oplevert.

  • Dag Angela. Wat een leuk idee en nuttig ook zo te lezen. Zover ik weet is kurk niet schadelijk voor planten en vissen. Het is wel zo dat kurk na verloop van tijd wat gaat rotten en scheuren. Maar dan ben je wel weer een poos verder. Waarom laat jeje aquarium niet zien via onze website? Dat kan via http://www.aquariumfans.nl/aquarium-ervaringen Lijkt me leuk! Groetjes!

 • goede dag beste aquariumfans

  ik heb en tijd je gelden nieuwe aquarium ge koopt met verschilede planten er in wat hogen planten op de achter grond en wat kleine plantje er voor maar nu blijkt dat er wat water slakjes in zitten en die maken me planten stuk maar ze doen ook wel het goede werk zoals het opruimen van groene alg hoe kan ik de planten in en goede leven latten groeien of is het raadzaam om andere planten er in te doen foto zie me profiel als ik het goed heb
  met vr gr jan

  • Dag Jan. Weet je zeker dat je aquariumplanten door je slakken opgegeten worden? Dat is prima mogelijk maar aquariumplanten kunnen ook gaten krijgen door voedingstekorten. Mochten het wel slakken zijn. Probeer dan eens de volgende truck. Leg in de avond een stuk sla in je aquarium. In de ochtend zul je zien dat deze vol met slakken zit. Zo kun je ze gemakkelijk vangen. Je kunt ook de Anatoma Helena kopen. Dat is een slak die andere slakken opeet.

   Ik zie op je profiel een leuk aquarium maar de planten staan niet in het aquarium grind. Dat is over het algemeen toch beter om te doen. Heel veel succes!

 • Ik heb een Juwel-300 aquarium gekocht en ik wil graag een Zuid-Amerikaanse biotoop inrichten. De planten en overige decoraties heb ik al geplaatst, maar met welke vissen kan ik het beste beginnen? (Ik wil o.a. graag Maanvissen, als dat voor een beginner te doen is)

  • Hoi Kees. Goede vraag. Je kunt als beginneling best Maanvissen nemen, maar het blijft zo dat jeje erin moet verdiepen. Anders is het zielig voor de vissen. Lees anders onze blog over maanvissen eens. Andere vissen die je in een Zuid-Amerikaanse biotoop kunt nemen zijn bijvoorbeeld: de Pterophyllum scalare, Paracheirodon axelrodi of de Carnegiella strigata Groetjes!

 • Ik wil graag met een kleine tank van 30 liter beginnen (kleine visjes en garnalen) en ik vroeg me af of je misschien wat dingen kan weglaten in tegenstelling tot een grote tank.
  Het gaat om een dennerle nanocube waar een filter en verlichting zit inbegrepen.
  Ik zie zoveel hulpmiddelen zoals osmose, co2 systeem, uvc waterzuivering, zuurstofvoorziening, etc. Zit er in elk filter een pomp of moet ik die ook aanschaffen?
  Wel ben ik van plan om een verwarming bij te halen.

  • Hoi Myra! Terechte vraag. Het aquarium is al klein dus al snel vol genoeg. Een filter, verwarming en verlichting heb je nodig. De overige zaken niet per ce. Belangrijk is dat je zorgt voor gemakkelijke en voldoende aquariumplanten en niet teveel aquariumbewoners. Zodoende wordt het aquarium zo min mogelijk belast. Dan is het een kwestie van goed onderhouden! Sterkte!

   • Bedankt voor de reply.

    Hoe vaak moet ik het water na het opstarten verversen? (zonder visjes natuurlijk)
    Ik zie overal verschillende info hierover.
    Eerste 3 dagen 50%, daarna elke 2-3 dagen 25% en dat voor gedurende 3-4 weken?

    Ik heb easy life vloeibaar filtermedium gekocht. Helpt dit?

    • Hoi Myra. Geen probleem en een terechte vraag. Er is zoveel verschillende informatie omdat er niet echt een regel is. Zelf ververs ik in het begin, een keer per week 50%. En dan elke week iets minder. Dus 4 keer in totaal waarbij ik de laatste keer nog maar 1/3 ververs. Dan meet ik de waarde even goed door, kijk ik of de aquariumplanten goed groeien en er geen algen zijn. Pas daarna laat ik er vissen en andere aquariumbewoners in los. Vloeibaar filtermedium draagt prima zijn steentje bij en is goed om toe te voegen. Uiteindelijk gaat het wel om de basis, en die vind je in dit artikel terug. Doe je dat goed, dan zullen je vissen blij zijn! Groetjes!

 • Ik wil een nieuw huis gaan bouwen en wil een aquarium als scheidingswand gebruiken.
  Het aquarium wordt tussen de 10 en 12 meter lang, eventueel te verdelen in 3 meter delen en een stalen steun constructie, 3 meter hoog en 0,75 meter breed. Kunnen jullie mij vertellen hoe de constructie moet zijn, hoe dit het glas moet zijn en uiteindelijk inrichtingsvoorstellen.

  • Hoi Libert,

   Wat een fantastisch idee. Dat moet enorm gaaf eruit zien. Zeker foto's van maken en naar ons opsturen als het zover is! We zijn hartstikke benieuwd! We kunnen je alleen niet helpen met zulke specifieke vraagstukken. Wat je wel kunt doen is deze vraag even goed omschrijven en op onze Facebook pagina stellen. Deze pagina wordt goed bezocht en wellicht is daar iemand die er verstand van heeft. https://nl-nl.facebook.com/aquariumfans.nl Vooral heel veel succes de komende tijd met het bouwen van je droomhuis!

Gerelateerde blog