Gedimd licht, 1 LED (Fluval 2.0), Tetra EX 1200 Plus + AquaClear20 HOB (turf granulaat). 2x thermostaat (150W + 300W).
2 x LED lichtbalken (Fluval Aquasky 2.0 Bluetooth) + naamloze LED lichtbalk (kleuren blauw, groen, wit, rood).
Gedimd licht, 1 LED (Fluval 2.0), Tetra EX 1200 Plus + AquaClear20 HOB (turf granulaat). 2x thermostaat (150W + 300W).
2 x LED lichtbalken (Fluval Aquasky 2.0 Bluetooth) + naamloze LED lichtbalk (kleuren blauw, groen, wit, rood).

Zuid Amerika – 300L (150cm)

Algemeen

Naam: Zuid Amerika - 300L (150cm) Gebruikersnaam: Nathalie
Merk: Aqualantis + zelfbouw Afmeting/inhoud aquarium: 150x45x55
Verlichting: Fluval Aquasky 2.0, 30W (99cm) + naamloze LED balk (red, blue, green), wattage onbekend. Aquariumstijl: Gezelschapsaquarium

Achtergrond

Waarom ben je eigenlijk een aquarium begonnen?

30 jaar geleden heb ik de microbe te pakken gekregen, waarna ik tig jaren er geen meer gehad heb. Nu ja, tussendoor wel kleintjes, 60 litertjes en wat nano-tjes, maar niets bijzonder. 2 jaar geleden terug gestart met een 120L gezelschapsaquarium, en me sindsdien beginnen verdiepen in Zuid Amerikaanse habitats en grotere formaten van aquaria. Enkele maanden geleden een 300L 2de hands aquarium op de kop kunnen tikken met alle toebehoren, voor een prikje maar met glasbreuk. Zodoende heel dat aquarium uit elkaar gehaald, het glas met de breuk vervangen door nieuw glas (8mm), alles terug verlijmd na uren spenderen aan het verwijderen van zelfs het kleinste spekje siliconen, en waterdicht gemaakt. Ook een onderstel gebouwd, op maat. Dit is nog niet helemaal af (deuren ontbreken nog). Ook moet er nog een deksel op het aquarium komen: dit wordt ook zelfbouw.

Hoe zou jij je aquarium omschrijven?

Zuid Amerikaanse rust.

Aquariumbewoners

Wie woont er in je aquarium?

 • 1 gupje (overblijfsel 120L aquarium)
 • 5 Amano (DE kuisploeg bij uitstek van algen, en ook nog eens grappig om ze in actie te zien)
 • 20 Brigitae
 • 10 Neon
 • 2 platy (overblijfsel 120L aquarium)
 • 4 Boliviaanse rammen (2 bevestigde koppeltjes)
 • 2 kempvissen (afkomstig uit de 120L bak, erg rustige dames maar horen totaal niet in de nieuwe bak. Van zodra ik verandering in gedrag zie van en naar hen toe worden ze ter adoptie gesteld.

Wat zijn je mooiste aquarium bewoners en waarom vind je dat?

De Boliviaanse rammetjes, omwille van hun kleuren en temperament.

Is er wel eens een aquarium bewoner overleden en waardoor kwam dat?

Vorig jaar, in m'n 120L bak, door extreem aanhoudende hoge temperaturen - ik kreeg de bak niet voldoende afgekoeld - in combinatie met leidingwater van wel erg slechte kwaliteit door de aanhoudende droogte. Had het voor 1x niet eerst getest toen ik een 30% waterwissel deed. Toen ik hierna massale vissterfte opmerkte meteen getest rechtstreeks uit de kraan en de resultaten waar werkelijk angstaanjagend. Erg foute combinatie dus. Ook voor eigen consumptie was het van HEEL bedenkelijk kwaliteit, dus van de kraan drinken doen we ook niet meer. Sindsdien ben ik dan ook 100% overgeschakeld naar gefilterd (en behandeld) regenwater voor m'n aquaria, regenwater dat uit onze 40 jaar oude, ondergrondse en betonnen regenput komt. Doordat het reeds een gerijpte EN betonnen put is zijn alle nodige mineralen reeds aanwezig en hoef ik niets bij te voegen.

Welke bewoners zou je in de toekomst nog willen hebben en waarom?

Voorlopig is m'n bestand voldoende en is alles netjes in natuurlijk evenwicht en heb ik geen specifieke toekomstige visjes in 't oog. Maar mijn ultieme droom is ooit een zeewater aquarium te mogen bezitten. Ik denk dat dit wel de droom is van menig aquarianen, niet? :)

Aquariumplanten

Welke planten heb je in je aquarium?

 • Waterpest
 • Christmas moss - hoort er eigenlijk niet in maar vind het een prachtig soort mos
 • Vallisneria Gigantea
 • Javavaren
 • Vesicularia montagnei
 • Echinodorus paniculatus/bleheri
 • Anubias

Wat zijn je ervaringen met de groei van je planten?

Uitstekend! Groeit als kool.

Gebruik je CO2 of andere supplementen, en wat zijn je ervaringen daarmee?

Enkel vloeibare bemesting. Erg goede ervaringen hiermee.

Wat is je ideale stijl van planten en wat trekt je daar zo aan?

Groene planten die klein(er) blijven maar ook planten die ook tot reuzen kunnen uitgroeien en het oppervlak bedekken. Waarom? Geen idee. Vind het gewoon mooi. :)

Aquarium ervaringen

Wat zijn je grootste aquarium ergernissen?

Heb er eigenlijk geen.

Wat zijn je wensen verder nog met het aquarium?

Nog een canope bouwen zodat ik de verlichting kan inbouwen/ophangen i.p.v. gewoon op de middelste glasplaat te laten rusten.

Wat voor aquarium decoratie heb je in je aquarium?

 • Filterzand
 • Kienhout
 • Stenen
 • Catappa bladeren
 • Zwarte elzen doppen

Waarom maak je gebruik van juist deze decoratie?

Inspiratie gehaald uit Zuid Amerikaanse biotopen + lichte verzuring en verkleuring van het water + natuurlijke schuilplaatsen en broedplaatsen.

Welke tips wil je aan andere mensen meegeven?

 • Waterwaardes testen, testen en nog eens testen, op regelmatige tijdstippen (plan dit in). Vooral in het begin is dat van uiterst belang. Vermijd zoveel mogelijk chemische aditieven om je waterwaarden "correct" te krijgen. Wees geduldig.
 • Heel veel opzoekwerk verrichten VOOR je aan een aquarium begint. Weken tot zelfs maanden indien nodig. Vraag rond in de diverse fora online indien te over iets twijfelt en LUISTER naar de adviezen. Wees niet koppig en denk nooit dat je nooit iets kan bijleren.
 • Voldoende en adequate filtratie. Gebruik veel biomedia in je filter (lavarock bijv.). Heb je een groot visbestand, werk dan eventueel met 2 filters (HOB + externe filter bijv). Reinig nooit het filtermateriaal allemaal tegelijk, anders verwijder je een massa aan goed bacterien, met alle gevolgen vandien. Let wel dat de stroming die je creert niet je visbestand schaadt (te sterke of te zwakke stroming).
 • Niet steeds krampachtig schrobben om algen (groene zweefalgen) te verwijderen om zo een gelikt aquarium te verkrijgen. Algen maken deel uit van een natuurlijk biosysteem. Blijf zoveel mogelijk met je handen uit het aquarium.
 • Reinig slechts 1 glasoppervlak per 3 dagen. Anders verwijder je een massa aan goede bacterien tegelijk en is de kans groot dat het fout gaat. Reinig ook nooit je filter(s) wanneer je ook een waterwissel doet. Laat hier een week tussen.
Gerelateerde aquaria

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.