Cichliden in mijn aquarium
Gestreepte cichliden in het aquarium
Witte stenen met cichliden in mijn aquarium
Cichliden in mijn aquarium
Gestreepte cichliden in het aquarium
Witte stenen met cichliden in mijn aquarium

Mijn Cichliden aquarium

Mijn Cichliden aquarium
4.4 (88%) 10 Stemmen

Algemeen

Naam: Mijn Cichliden aquarium Gebruikersnaam: Aquariumfans
Merk: Juwel Afmeting/inhoud aquarium: 150*60*40
Verlichting: LED RGB Aquariumstijl: Cichliden aquarium

Achtergrond

Waarom ben je eigenlijk een aquarium begonnen?

Ik ben een aquarium begonnen omdat mijn opa ook een aquarium had. Dat vond ik wel mooi en op een dag heb ik een tweedehands aquarium gekocht. En daar heb ik geen spijt van! Supertool!

Hoe zou jij je aquarium omschrijven?

Het is een Cichliden tank. Daarin zijn er heel veel verschillende type cichliden. Ik heb ze eigenlijk uitgekozen op de kleur. Een mooie kleursamenstelling vind ik namelijk belangrijk.

Aquariumbewoners

Wie woont er in je aquarium?

 • 3 Red Zebras Cichlids
 • 2 Peacock Cichlids
 • 1 Jewels Cichlid
 • 1 Labidochromis Cichlid
 • 1 Melanochromis Cichlid
 • 1 Acei Cichlid
 • 1 Johanni Cichlid
 • 1 Ornatus Cichlid
 • 1 Pleco

Wat zijn je mooiste aquarium bewoners en waarom vind je dat?

Nou dat vind ik toch wel de Acei Cichlid. Die blauwepaarse kleuren vind ik echt fantastisch. De gele staart maakt het plaatje eigenlijk helemaal compleet. Ook vind ik de Pleco heel erg mooi. Dat is een algenetende vis, en daarmee geen Cichliden. Maar zijn vorm en stippen zijn echt geweldig.

Is er wel eens een aquarium bewoner overleden en waardoor kwam dat?

Ja helaas wel. Ik ben ooit eens de helft van mijn vissen populatie kwijt geraakt aan Witte Stip. Dat is echt een vreselijke nare visziekten. Op een dag zag ik dat er vissen witte pluizige stipjes hadden en dat bleek een voorbode voor een hele nare ervaring. Uiteindelijk gelijk medicatie gekocht en de temperatuur iets omhoog gedaan. De helft heb ik daarmee nog kunnen redden. Een duur geintje mag ik wel zeggen.

Welke bewoners zou je in de toekomst nog willen hebben en waarom?

Ik zou heel graag nog eens een garnalen aquarium willen proberen. Dat kan nu niet want garnalen worden direct opgegeten. Maar ik vind dat zulke leuke diertjes, daar kan je eigenlijk niet omheen. Een garnalen aquarium vereist alleen wel een specifieke inrichting dus voorlopig houd ik het gewoon bij mijn Cichliden aquarium

Aquariumplanten

Welke planten heb je in je aquarium?

 • Valisneria

Wat zijn je ervaringen met de groei van je planten?

Nou in deze bak groeien nauwelijks planten want de cichliden woelen ze meteen om. In mijn vorige aquarium had in veel aquariumplanten. Daar heb ik wisselende ervaringen mee. De Rode aquariumplanten groeien over het algemeen niet goed.

Gebruik je CO2 of andere supplementen, en wat zijn je ervaringen daarmee?

Momenteel niet maar dat deed ik wel toen de rode aquariumplanten niet goed groeien. Dat maakte overigens wel een enorm verschil uit. Samen met de juiste voedingsstoffen. Uiteindelijk ging zelfs mijn Rode Lotus goed bloeien.

Wat is je ideale stijl van planten en wat trekt je daar zo aan?

Ik zelf ben enorm fan van de Hollandse stijl. Met die weelderige plantengroei, ik vind het echt geweldig. Veel goed groeiende planten zie ik ook als een goed teken voor het aquarium. Blijkbaar is het water dan goed in balans. Als mijn planten goed groeien heb ik ook nauwelijks last van algen.

Aquarium ervaringen

Wat zijn je grootste aquarium ergernissen?

Ja algen natuurlijk. En vissen die zonder reden overlijden. Maar algen vind ik vervelend omdat je daar zoveel en lang last van kan hebben. Wat dat betreft heb ik ook genoeg gezien. Van witte algen tot groene algen. CO2 toevoer hielp me altijd goed voor algen bestijden.

Wat zijn je wensen verder nog met het aquarium?

Ik zou nog wel een groter aquarium willen kopen, 600 liter. Ik ben alleen bang dat ik dat er thuis niet doorheen krijg ;) Bovendien zijn die ook nog bijzonder duur. Gek genoeg betekent een groot aquarium niet perce meer onderhoud. Het water blijft vaak redelijk stabiel in de juiste omstandigheden. Maar zo'n half meer in mijn huis lijkt me echt te gek.

Wat voor aquarium decoratie heb je in je aquarium?

 • Stenen
 • Grind

Waarom maak je gebruik van juist deze decoratie?

Omdat dit ook voorkomt in de natuurlijke omgeving van mijn Cichliden. Ik wil dat ze zich goed thuis voelen. Een manier om dat te doen is om de natuurlijke omgeving na te bootsen. De witte stenen geven ook iets schoons aan het aquarium. Bovendien steken de kleuren van de Cichliden daar mooi tegen af.

Welke tips wil je aan andere mensen meegeven?

 • Koop altijd een CO installatie, je planten zullen echt beter gaan groeien
 • Kijk goed naar je vissamenstelling, niet alle aquarumvissen gaan goed met elkaar samen
 • Zet je aquarium nooit in de zon, dan krijg je zeker weten algen. Vreselijk
Gerelateerde aquaria
3 Reacties
 1. Aren zegt

  Hee even een vraagje over je led verlichting. Van welk merk is deze. Want ik ben nu allerlei led lampen aan het vergelijken. Ik wil 1 ultra bright van 10.000 k of 7000 k en 1 rgb. Beide van het merk hvp met een controller voor zonsopgang/ondergang/ maanlicht enz. Heb je enige ervaring met dit led van hvp. Wat heb jij erin hangen . Want bij hvp hebben ze ook speciaal voor een cichliden bak

  Mvg

 2. Aquariumfans zegt

  Wat zijn cichliden toch prachtige vissen hoor. Vooral de Malawi cichliden zijn echt wondertjes van de natuur. Job well done!

 3. Bas zegt

  Leuke toevoeging aan je website! Goed om ervaringen van anderen te horen:-)

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.