Update 3
Beetje verwaarloosd 2
Update 1
Update 2
Update 2 3
Update 3 1
Update 3 2
Update 3
Beetje verwaarloosd 2
Update 1
Update 2
Update 2 3
Update 3 1
Update 3 2

Van algen paradijs naar ecologisch pareltje

Van algen paradijs naar ecologisch pareltje
3.8 (75.2%) 25 Stemmen

Algemeen

Naam: Van algen paradijs naar ecologisch pareltje Gebruikersnaam: Esther
Merk: Juwel Afmeting/inhoud aquarium: 121X41X55 en 240 liter
Verlichting: LED Aquariumstijl: Gezelschapsaquarium

Achtergrond

Waarom ben je eigenlijk een aquarium begonnen?

Ik ben een aquarium begonnen omdat ik een enorme passie heb voor de onderwaterwereld. Alles wat daarin leeft en alles wat we nog niet weten. Het is gewoon prachtig en een tikkeltje mysterieus. Daarnaast heb ik ook een enorme liefde voor dieren en toen ik op kamers ging, miste ik het toch wel dat ik geen huisdieren om me heen had. Maar.... in mijn huurcontract stond niets over vissen! ;) Dus.... je raad het al: Een week later had ik een prachtige vissenkom met.... guppies! Jullie kennen vast allemaal de verslaving. Je hebt een vissenkom, maar dat kan mooier! Dus binnen de kortste keren had ik een klein aquarium. Toen ging ik mij eens verdiepen in welke vissen je allemaal kon houden en nog geen jaar later had ik natuurlijk een wat groter aquarium, want ja.... dan kan je nou eenmaal weer andere vissen houden!Hier heb ik in mijn studententijd veel plezier aan gehad en ik daagde mezelf ook steeds uit om mijn aquarium zo mooi mogelijk te maken, met zo weinig mogelijk centjes. Inmiddels woon ik nu - eindelijk - meer dan een jaar op dezelfde plek en ik kon het natuurlijk niet laten. Met een goed inkomen kon ik eindelijk een mooie eyecatcher neerzetten. Voor mij een huge aquarium!

Hoe zou jij je aquarium omschrijven?

Ik heb een vrij groot aquarium van 240 liter. Het leek mij heel gaaf om een plantenaquarium neer te zetten, ook omdat ik van tuinieren houd en nu geen tuin heb. Met behulp van een boekje met aquariumplanten dat ik van mijn opa had gekregen, heb ik een hele plattegrond uitgetekend, inclusief terrassen! De terrassen heb ik van verweerd hout en lavasteen gemaakt. Ik heb lang nagedacht over de plantenselectie en daarbij wat regels in acht genomen wat betreft solitairen, voorgrondbeplanting, middenzone en achtergrondbeplanting. Daarnaast heb ik ook nog geprobeerd voor contrasten te zorgen. Mijn vissenbestand is nogal wisselend geweest, omdat ik in eerste instantie zo groot mogelijke vissen wilde hebben, maar er al gauw achter kwam dat die toch eigenlijk best wel saai zijn. Er mag van mij best wel wat actie zitten in een aquarium! Wel wilde ik een gezelschapsaquarium: Ik wilde mooie visjes die elkaar niet afmaken en niet zozeer vissen van een bepaalde biotoop. Ik was bang dat ik ook dan weer te snel uitgekeken zou zijn :) En toen....! Kwam ik deze website tegen en ben ik gaan experimenteren met waaierhandgarnalen en appelslakken enz. enz. Maar toen..... ben ik op vakantie geweest en toen ik terugkwam had ik een explosie van baardalg! Maanden ben ik bezig geweest met symptoombestrijding en oorzaakbestrijding en ineens... boem! Ik had het voor elkaar! Happy happy happy! Maar van korte duur. Weer kwam de baardalg terug en na al die maanden knokken was voor mij de lol eraf. Ik hield me niet meer bezig met mijn aquarium, probeerde 'm zelfs te verkopen, de plannen die ik had voor een volledig vissenbestand en vernieuwing van mijn plantenbestand (met nieuw ontwerp) waren van de baan. Het resultaat daarvan is te zien op de foto's. Een waar algenparadijs!Maar nu.... ga ik nog eenmaal de strijd met alle algen aan! En dat ga ik proberen te laten zien de komende tijd. (Ook als het niets uithaalt :P) En.... jullie mogen helpen! :D

Aquariumbewoners

Wie woont er in je aquarium?

 • Guppies
 • Waaierhandgarnaal
 • Botia dario's
 • Regenbooghaai
 • Labidochromis caeruleus
 • Blauwe vlek goerami
 • Zoenvis

Wat zijn je mooiste aquarium bewoners en waarom vind je dat?

Er zat ooit logica in mijn vissenbestand en toen vond ik ze allemaal mooi. De guppies, blauwe vlek goerami en zoenvis zijn opvangvissen en daar heb ik dan ook niet zoveel mee. Al vond ik het natuurlijk wel leuk om te kijken hoe de konijntjes van het aquarium elkaar bezighielden :PMijn waaierhandgarnaal is toch eigenlijk wel mijn trots. Ik heb 'm als ieniemienie in mijn aquarium gezet en hoewel hij vaak goed verstoppertje speelt, zie ik hem toch heel af en toe eens verschijnen. Soms pas na zo'n lange tijd dat ik dan net denk dat 'ie misschien gewoon dood is. En dan is 'ie toch alweer gegroeid! Leuk om dat dan zo te zien. Nu begint 'ie ook wat donkerder te worden, dus ik hoop echt dat ik straks een hele grote, mooie blauwe waaierhandgarnaal heb!Ook mijn labidochromis en regenbooghaai hebben hun charmes. Ik houd enorm van hun kleuren en natuurlijk vind ik het geweldig om tegen mensen te zeggen dat ik een haai in mijn aquarium heb :DMijn botia's zijn grappige drukke bodembewonertjes en ook prima algenverwijderaars! Dit laatste doet mijn regenbooghaai overigens ook.

Is er wel eens een aquarium bewoner overleden en waardoor kwam dat?

Ik heb maanvissen gehad, een speciale soort. Eimekei's. Hiervan is er uiteindelijk één overleden. Puur door pesterij van de anderen. Ditzelfde is gebeurd met een blauwe vlek goerami. Gepest door de andere blauwe vlek en een honinggoerami. De honinggoerami is uiteindelijk ook overleden. Oorzaak onbekend.Verder had ik eerst een stuk of 5 guppen samen met de maanvissen. Dit ging tot mijn verbazing gewoon goed. Tot de dag dat ik besloot nog eens 15 guppen in mijn aquarium te doen. Dat waren lekkere hapjes voor de maanvissen. Duur voer, waarvan er nu nog 2 leven.Ik had ook 9 botia dario's. Nu zijn het er nog 5. Oorzaak? Onbekend.

Welke bewoners zou je in de toekomst nog willen hebben en waarom?

Soms vraag ik me af of ik niet een heel vissen- of lagere dierenbestand zou moeten bouwen om mijn blauwe waaierhandgarnaal heen. Juist omdat het mijn trots is. Aan de andere kant blijf ik het erg mooi vinden om een grote school met kleine felgekleurde vissen te zien. Zo actief en ze kunnen het geheel zo mooi in beweging brengen!Kortom: Ik ben er nog niet uit wat ik nu wil, maar zou wel een fijn evenwicht in bodembewoners, middenbewoners etc. willen hebben. Kleur en activiteit mogen ook zeker niet ontbreken, maar met een plantenbestand kan je ook al veel.Welke bewoners ik niet meer wil? Algen! En dat is voorlopig dan ook mijn missie! (Y)

Aquariumplanten

Welke planten heb je in je aquarium?

 • Ludwigia repens
 • Cryptocoryne wendtii
 • Hygrophila difformis
 • Myriophyllum species (rode myriophyllum)
 • Microsorum pteropus (Javavaren)
 • Hygrophila corymbosa
 • Rotala macrandra
 • Bacopa amplexicaulis/caroliniana
 • Vallisneria asiatica
 • Lobelia cardinalis
 • Cryptocoryne beckettii
 • Echinodorus tenellus
 • Nymphaea species (Thailandse lotus)

Wat zijn je ervaringen met de groei van je planten?

In het begin deden al mijn aquariumplanten het geweldig goed. Regelmatig was ik aan het snoeien, maar gelukkig had ik ook langzame groeiers. Alleen de rotala macrandra wilde maar niet rood blijven, maar dit had ik eigenlijk ook wel verwacht. De verlichting was niet optimaal voor dit plantje, deed ik dit wel, dan was dit in het nadeel van mijn andere planten. Helaas hebben veel van mijn fragielere planten de baardalg na de 2e explosie niet overleefd. De 'dikbladigen' staan nog overeind, maar tot mijn verrassing is de hygrophila difformis uit het niets weer opgedoken! Ook mijn Thailandse lotus heeft nieuwe babyblaadjes.Al met al heb ik niet zo te klagen!Wel heb ik misschien een verkeerde keuze wat betreft voorgrondbeplanting gemaakt. Veel van mijn planten werden groter dan wat beschreven werd in mijn plantenboek.

Gebruik je CO2 of andere supplementen, en wat zijn je ervaringen daarmee?

Sinds vandaag voeg ik CO2 toe aan mijn aquarium. Ook ben ik na de halve uitroeiing van mijn plantenbestand met Easy Life Profito begonnen. Ik wilde dit nu gaan combineren, maar ben een beetje geschrokken van wat ik vandaag in de winkel hoorde. Het schijnt dat teveel CO2 in je aquarium zeer schadelijk is voor je lagere dieren. In mijn geval dus voor mijn waaierhandgarnaal. En dat is nu net mijn trots! Zij raadden me aan om HS Aqua FloraCarbo te gaan gebruiken. Dit is een meststof voor planten met een minder schadelijk koolstofbestand. Maar ja.... ik heb nu net een halve liter Profito en een halve liter vloeibare CO2. Moet ik het risico nemen? Mijn budget is niet meer zo toereikend.Ook heb ik nu fosfaat- en nitraatreduct in mijn filter zitten. Alles om ook de laatste algen uit te roeien! "Ik krijg jullie wel.... little bastards"

Wat is je ideale stijl van planten en wat trekt je daar zo aan?

Ik vind het mooi om te kijken hoe aquaria allemaal ingericht kunnen worden. Wel heb ik echt een voorkeur voor een vol plantenbestand en wil ik in de toekomst proberen om een aquarium na te bootsen waar veel planten, maar ook houtelementen in verwerkt zijn. Voor mij zo natuurlijk mogelijk! Geen kunstmatige elementen. Al kan ik verstopte grapjes ook nog wel waarderen. Dus wie met mij deze uitdaging aan wil gaan is van harte welkom! (Y)

Aquarium ervaringen

Wat zijn je grootste aquarium ergernissen?

Algen!!!!!!!!!! Duidelijker hoeft niet toch? :P

Wat zijn je wensen verder nog met het aquarium?

Ik wil mijn aquarium zo ruimtelijk mogelijk laten lijken. Met veel illusie diepte of 'paden' die je proberen te lokken naar dat wat erachter zou zitten (en daar zit dan niets, maar dat zie je niet). Dit betekent denk ik wel een compleet nieuwe inrichting van mijn aquarium en dan moet ik toch een kosten-baten afweging maken. Alhoewel.... hoe mijn aquarium er nu uit ziet is het misschien niet eens zo'n gek idee :P

Wat voor aquarium decoratie heb je in je aquarium?

 • Zwart fijn grind
 • Kienhout
 • Achterwand
 • Lavasteen
 • Verweerd hout
 • Lila waterpokken van Texel

Waarom maak je gebruik van juist deze decoratie?

Ik gebruik zwart grind omdat daardoor de kleuren van mijn vissen beter naar voren komen. Daarnaast lijkt de bodem minder vies dan met licht grind. Met het verweerde hout en de lavastenen heb ik terrassen gemaakt. Van het kienhout wilde ik een onderwaterboom maken, maar dat is een project dat ik erbij heb laten liggen. De waterpokken heb ik er niet zozeer in zitten ter decoratie, maar is bedoeld als schuilplaats voor mijn vissen. Het zijn grote pokken, waar zelfs mijn regenbooghaai in zou passen. Volgens mij heeft mijn waaierhandgarnaal eronder zijn intrek genomen en de labidochromis zit er ook weleens in.

Welke tips wil je aan andere mensen meegeven?

 • Planten vormen een belangrijk deel van het aquarium. Onderschat dit niet!
 • De in het algemeen ontsierende algen zijn niet volledig te voorkomen.
 • Een volledig biologisch evenwicht in het aquarium is nimmer te verwezenlijken.
 • Een aquarium kan niet gehouden worden zonder enige inspanning.
 • "Nothing great was ever achieved without enthusiasm."
Gerelateerde aquaria
10 Reacties
 1. Esther zegt

  Hallo iedereen!

  Daar ben ik weer eens met een update! Momenteel gebeurd er vrij weinig met mijn aquarium, omdat ik voornamelijk aan het wachten ben tot mijn planten weer lekker aangevuld zijn. En dat moeten ze zelf doen!

  Het is nu goed zichtbaar welke planten echt het loodje hebben gelegd en welke de survivors zijn 🙂 Het was eigenlijk mijn bedoeling om de gaten die er nu nog zijn, binnenkort op te gaan vullen met wat nieuwe planten. Het worden planten die er van oorsprong hebben gestaan, maar die niet meer omhoog lijken te komen, in tegenstelling tot de andere planten…

  Maar…. enkele dagen terug was er paniek! Ineens zag ik (gelukkig in een beginstadium) weer baardalg ontstaan! Nee, niet weer! Bijna al mijn waterwaardes zijn goed: Geen chloor, pH rond de 7, GH tussen de 7 en 14 en geen nitriet en nitraat. Wel leek mijn KH wat aan de lage kant, dus besloot ik deze waarde eens te laten testen in de winkel (daar hebben ze zo’n mooie druppeltest 😉 ). In de winkel bleek mijn KH gewoon 7 te zijn, dus ook daarmee niets aan de hand.

  Maar…. waar ik nog niet aan gedacht had was het volgende: Ik had geen nitriet en nitraat gemeten, maar daar blijkt – zeker als je een algenprobleem gehad hebt – een addertje onder het gras te zitten! Het kan namelijk zo zijn dat er nog steeds genoeg (nog niet zichtbare) algen in mijn water zitten die het nitraat meteen opnemen. Hap, slik, weg, zullen we maar zeggen 🙂 Daarbij gedijen deze rottige algen dus niet alleen heel goed op nitraat en nitriet, maar ook op fosfaat. En ja, dit zal ook wel in mijn aquarium zitten, aangezien dit eigenlijk ontstaat uit het afval in mijn aquarium (uitwerpselen, dode planten).

  Dus…. ik heb nu een fosfaat- en nitraatreduct in mijn filter gestopt en ben vervolgens voor mijn aquarium gaan staan. Ik kon het niet laten om te zeggen: “Ik krijg jullie wel. Echt wel. (6)” Dus…. nog eventjes geduld! Ik moet zeggen…. na 3 dagen kan ik wel al zien dat mijn water minder ‘groenig’ is dan voorheen, dat zullen dan toch algen zijn geweest. En ik maar denken dat het zo hoorde…….. 😀 😛

  Over een maand zullen we eens verder kijken!

 2. Bart zegt

  Wowww wat leuk beschreven. Je informatie vind ik supernuttig. Ik zou je verhaal over LED alleen in de tekst zetten want ik had het bijna gemist.

  Heb je ook foto’s van je vissen? Die zie ik bijna niet!

  1. Esther zegt

   Hoi Bart,

   Bedankt voor je compliment! Ik word wel een beetje verlegen van al deze complimenten hoor! 🙂

   Fijn dat je wat aan mijn tekst hebt, dat is ook precies de bedoeling. Het helpt mij om overzichtelijk te houden wat ik aan het doen ben (en ook vooral gemotiveerd in het begin, omdat ik de ramp die ik zou gaan aanpakken in eerste instantie niet meer zo zag zitten) en ik hoop dat het andere mensen gelijk ook helpt en misschien motiveert die dezelfde problemen tegenkomen. Het houden van een aquarium is eigenlijk een te leuke hobby om door oplosbare problemen over te laten gaan. En ik spreek dus echt uit ervaring! 😉

   Je hebt gelijk dat ik belangrijke updates eigenlijk in de tekst zou moeten zetten, maar ik ben een beetje bang dat daarmee de tekst veel te lang gaat worden, wat mensen juist demotiveert om door te gaan lezen. Ik hoop dat de tekst motiverend genoeg is om verder te lezen in de reacties, voor degenen die nog op zoek zijn naar antwoorden.

   Toevallig heeft Aquariumfans net voorgesteld om te gaan helpen een aparte blog te gaan maken over LED-verlichting, waarin de overwegingen en dergelijke duidelijk beschreven worden. Ik beloof je: Die wordt uitgebreider dan de update hieronder 😉

   Dan nog de vraag over foto’s van mijn vissen: Ik heb een poging gedaan – echt! – maar ik krijg het niet zo goed voor elkaar. Ze zijn denk ik te blij met hun opgeknapte huis. 🙂 Ik ben van plan om in de toekomst – als alles echt vorm begint te krijgen – ook mijn vissenbestand te reorganiseren. Ik beloof dat ik dan ook met foto’s van mijn vissen kom! 😀

   I’ll keep you updated!

 3. Aquariumfans zegt

  Hoi Esther,

  Je verhalen zijn zo leuk om te lezen! Ook je update is weer geweldig. Leuk om te zien dat er voortgang inzit. Je nieuwe foto’s zien er veelbelovend uit. Ik blijf ze checken! Groetjes!

  1. Esther zegt

   Hoi Roderik,

   Bedankt voor je reactie! Reacties zoals die van jou en Max houden mij ook gemotiveerd om door te gaan met het schrijven. Ik vind het echt heel leuk en ja, het geeft me ook wel een egoboost 😉 😛

   Ik vroeg me alleen wel af: Zou ik de volgorde van de foto’s ook kunnen wijzigen? Ik zou het wel cool vinden om straks het ecologische pareltje, in plaats van het algenparadijs op de voorgrond te hebben staan. 😉 Voor de rest mag de volgorde zo blijven, dan is namelijk het verloop te zien.

   Ik houd iedereen weer op de hoogte!

   Volgende klus: Mijn plantenbestand aanvullen! Ik ben er alleen nog niet over uit of dat wordt zoals ik het oorspronkelijk had, dat ik de lege plekken opvul met oud en nieuw of dat ik 50/50 oud en nieuw doe, waarbij wel een nieuwe plattegrond nodig is… Ik denk dat ik voor de uitdaging ga en de laatste ga proberen. Spannend!

   1. Aquariumfans zegt

    Hi Esther,

    Ik volg je comments, ook bij andere mensen, altijd nauwgezet. Vooral je stuk over LED vind ik ijzersterk. Je zou je “onderzoek” (gedachten, keuzes & overwegingen) eens stapsgewijs op papier moeten zetten. Dan wil ik dat best omgieten naar een blog en dat plaatsen. Of je tips geven hoe het een goede blog wordt, en die plaatsen. Punt is, veel mensen vinden dat zeer interessant. Denk er maar eens over na!

    Je wens over het aanpassen van de volgorde van de foto’s ben ik het mee eens. Ik ga proberen dat bij een volgende update te veranderen. Ik zal je laten weten of het lukt en zo ja, wanneer het lukt. Je zou om te beginnen je eerste foto even moeten opslaan, en daarvoor in de plaats je mooiste foto uploaden. Dan wordt die in ieder geval als eerste getoond. De foto die je hebt verwijderd kun je dan als laatste foto weer uploaden. Volg je me nog? 😉

    Nu je zo fanatiek bent begonnen, zorg eerst dat de aquariumplanten gaan groeien! Stap 2 kun je pas daarna beslissen. En dan zou ik lekker een wild plan op papier zetten en gedoen gaan doen. Niets mis met een beetje ambitie 😉 Maar wel stap voor stap! Groetjes!

 4. Esther zegt

  Update 2: Overstap naar LED

  Eindelijk was het zover! Mijn LED-verlichting was bezorgd en in een mum van tijd brandde het al volop in mijn aquarium!

  Ik moet het toch even zeggen: LED-verlichting –> Wow! <3

  Toch ben ik meer het type dat graag ook objectieve informatie geeft. Nadat ik mezelf dus een paar uur had gegeven om van de wow-factor te bekomen, kon ik dus wat kritischer naar dit licht kijken.
  Het allereerste wat ik daarover zal zeggen, is iets wat ik in elk geval nog nergens ben tegengekomen. Ik moet echt eerlijk zeggen dat het een kwestie van smaak is of je wel of niet overstapt op LED-verlichting.

  Wat mij meteen opviel was dat het oorspronkelijke idee dat ik probeerde te realiseren in het aquarium, nu echt naar voren kwam. Ik houd heel erg van roodbruine kleuren en had geprobeerd dit in mijn aquarium te verkrijgen door het vermolmde hout en mijn achterwand. Het rode viel naar mijn idee een beetje weg, maar ik dacht dat dat er in de winkel waarschijnlijk mooier uit had gezien door de verlichting. Misschien waar, want nu is het echt goed te zien! I love it! Ik zie het ook met mijn vissen gebeuren: De rode vinnen van mijn haai zijn roder, en mijn botia's lijken donkerder (waarschijnlijk doordat de bruine streep er nu meer uitspringt dan de gele).

  Ik heb even een paar uur nagedacht hoe ik nu het verschil tussen TL- en LED-verlichting moest gaan omschrijven, om zo duidelijk te maken waar het verschil in smaak in zit. Dat lukt naar mijn idee het beste door het woord sfeerverlichting in de mond te nemen. Sommige mensen houden van zacht licht, wat vaak ook het beste past in de wat kleinere ruimtes. Er wordt dimbare verlichting en kaarslicht gebruikt. Andere mensen hebben juist weer baat bij felle verlichting, vaak te zien in grote, spiegelende, strak ingerichte ruimtes.
  Nu klinkt het alsof TL in grote aquaria hoort en LED in de kleinere, omdat die minder fel zou zijn. Niets is minder waar! Wel zorgt de LED-verlichting voor meer sfeer, doordat het bepaalde punten accentueert en voor leuke schaduweffecten kan zorgen, al naar gelang de plaats en draaihoek van de verlichting.

  Ik zag bij mezelf dus het roodbruine meer naar voren springen en omdat ik mijn lamp in het voorste gedeelte van het aquarium heb geplaatst, waarbij ik hem op de achterwand laat schijnen, ontstaat een spannend effect op de achterwand. De bovenkant van de achterwand is donker en wordt naar onderen toe lichter. Ook zie ik de kleurverschillen tussen de groene planten beter.
  Wat me eigenlijk vaak irriteerde, was het licht dat op de vloer voor mijn aquarium scheen. Ik deed mijn aquarium al vroeg in de avond uit, omdat ik het idee had dat ik aan het klussen was in dat gedeelte van mijn woonkamer, waardoor mijn gezellig brandende kaarsjes in het niet vielen. De LED-verlichting geeft (bij intensiteit 100%) nog hetzelfde licht, maar omdat ik het meer naar achteren richt is die irritante lichtvlek niet meer aanwezig.

  Wat me nog meer te binnen schoot bij het omschrijven van het effect van LED-verlichting: Het is alsof je ineens je leesbril op het gezet, terwijl je nog eens naar het aquarium kijkt. Alles lijkt gedetailleerder, echt alles. Het is alsof je van een beeldbuis-tv overgestapt bent naar HD-kwaliteit. Echt apart.

  Ja, en natuurlijk heb ik ook meteen een timer met mogelijkheid voor zonsopgang en -ondergang. Ook zo ontzettend cool! Bij zonsondergang viel me ineens op dat ik via de zijkant van mijn aquarium steeds beter de 'laatste zonnestralen' in het aquarium kon zien. Hoe gaaf is dat!

  Sinds mijn aquarium wat opknapt, zit ik weer vaker aan de eettafel gewoon naar mijn aquarium te kijken. Daar kan ik me prima mee vermaken. Vanavond viel me op dat ik nu ook vanaf de bank een geweldig zicht heb op mijn aquarium.

  Conclusie: Ik zou LED-verlichting inderdaad aanraden, maar ik zou wel kijken wat voor effect je wil hebben in je woonkamer. Als je 's avonds veel felle (lees: witte) verlichting hebt, weet ik niet of LED-verlichting daarin past. Dat zou uitgeprobeerd moeten worden. Voor de woonkamers met gele verlichting zeg ik: Zeker doen! Het is echt sfeerbepalend!

 5. Esther zegt

  Hoi iedereen!

  Even een korte update. Ik heb mijn aquarium afgelopen weekend even een flinke sponsbeurt gegeven. Na enige twijfel besloot ik dit ook voorzichtig met de achterwand te doen (ik was eigenlijk bang om hem te beschadigen) en het resultaat mag er zijn!
  Daarnaast voeg ik nu om de dag CO2 toe (dan weet ik zeker dat ik niet overdoseer).

  Resultaat: Ik loop nu elke dag weer blij langs mijn aquarium en mijn pauzes breng ik zittend voor het aquarium door. Ik moet nu wel de neiging onderdrukken om weer vol in de “welke vissen/planten zijn nou leuk om mijn aquarium eens mee te bevolken-modus” te duiken, maar tot nu toe weet ik me in te houden. Het wachten is even op een mooie LED-lamp die ik toch wel binnen 30 dagen verwacht. En vanaf daar gaan we weer stapje voor stapje verder!

  Ben benieuwd naar ALLES 😀

 6. Max zegt

  Wat ontzettend leuk geschreven Esther☺️

 7. Aquariumfans zegt

  Hoi Esther! Wat heb jeje aquarium en de achtergronden leuk beschreven. Ik lees daar de bevlieging en enthousiasme voor onze hobby uit. Leuk gedaan. Het is inderdaad jammer dat de ruiten zo begroeid zijn, maar een keer goed schoonmaken en CO2 toevoer moet daar verbetering in gaan brengen.

  Dan is het natuurlijk interessant hoe je aquarium er over een tijdje uit ziet. Ik ben super benieuwd. Je kunt weer opnieuw inloggen en je foto’s bij dit aquarium toevoegen.

  Houd ons op de hoogte!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.