Waterwaarden goed begrijpen voorkomt veel ellende

Aquarium Water Test begrijpen

Heb je wel eens geprobeerd de achterkant van een aquarium water test te lezen? Of het boekje bij de druppeltest? Daarin staan vaak alleen onmogelijke Latijnse namen of totaal nietszeggende waterwaarden. Daardoor ontstaat de situatie dat wel goed de waterwaarden gemeten worden, maar niet begrepen wordt wát je nou eigen meet, en waarom. Dat is belangrijk want alleen als je begrijpt hoe het werkt, kun je goede vervolgstappen nemen om waterwaarden in de juiste range te krijgen. Slechte kwaliteit water leidt onherroepelijk tot dode aquariumvissen en aquariumplanten die niet of nauwelijks groeien.

Snel je waterkwaliteit checken? Koop wel de juiste aquarium water test!

Kwaliteit van je aquarium water is fundamenteel voor een succesvol aquarium. Daarom meet ik altijd eens per maand mijn aquarium water met deze teststroken.

Wil je echt diep testen, dan kun je werken met vloeistoffen. Best kostbaar maar eigenlijk onmisbaar voor elke aquariaan. Uiteindelijk scheelt het je gegarandeerd geld, bovendien gaan de testen lang mee. Ik gebruik altijd een kwaliteit aquarium water test set, dan weet je zeker dat je goed zit. Meten is namelijk echt weten!

Aquarium Water Test belangrijk

Gelukkig is de basis niet eens zo enorm moeilijk en de ingreep tot betere waterwaarden te komen eigenlijk ook niet. Het is alleen wel belangrijk ervoor te zorgen dat je waterwaarden in balans zijn. Dit voorkomt ongewenste algengroei, verlengt de levensduur van je aquariumvissen en scheelt geld omdat weer nieuwe aquariumplanten gekocht moeten worden.

Tip: Wil je meer weten over aquarium testen? Lees dan de blog over de aquarium water test eens!

Bekijk je aquarium goed, valt er iets op dat je niet bevalt? Schaf die druppels aan, of koop een aquarium water test en ga aan de slag met je waterwaarden. Om dat goed te doen hebben we ze voor jou in normale mensentaal op een rijtje gezet. De volgende waterwaarden komen aan bod.

Afkorting Naam Afkorting Naam
O2 Zuurstof kH Carbonaathardheid
pH Zuurgraad PO4 Fosfaat
gH Hardheid NO3 Nitraat
NO2 Nitriet NH3 & NH4 Ammoniak en Ammonium
CO2 Koolstofdioxide Cl Chloor
Fe IJzer Cu Koper

De onderstaande waterwaarden zijn ingedeeld op wat belangrijk is voor je aquariumvissen, aquariumplanten, en voor algen bestrijden. Het is een grove indeling want waterwaarden hebben vaak invloed op elkaar en op je gehele aquarium.

Tip! Eerder schreef ik al een blog over de belangrijkste vragen over aquarium teststrips

Waarden die invloed hebben op tropische aquariumvissen

Afkorting Naam Waarde
O2 Zuurstof Minimum van 4mg/l

Verhogen: voeg zuurstofplanten toe zoals Cabomba of Waterpest, of installeer een beluchtingspomp. Of de zogeheten Oxyletten toevoegen.

Waterwaarden zoals O2 is bij veel mensen wel bekend, hetzij van een zekere telefoonmaatschappij, hetzij van biologie lessen. Niet zo gek natuurlijk want O2 staat voor zuurstof. Een stof die wij boven water nodig hebben, maar aquariumvissen onder water nodig hebben. O2 komt in het water door bijvoorbeeld sterke zuurstofplanten zoals Cabomba en Waterpest. Heb je wel eens gezien dat aquariumvissen of goudvissen naar zuurstof happen? Dan heb je dus te weinig zuurstofplanten in je aquarium.

Afkorting Naam Waarde
pH Zuurgraad Afhankelijk van vissen, tussen 6,5 en 7,5

Verlagen: CO2 toevoegen, filteren met turf, of deels verversen met zuurder water.  Of Ph Min toevoegen.
Verhogen met basisch water of pH plus toevoegen.

Als er is je aquarium water test iets opvalt dat te maken heeft met de pH waarde van je water dan praten we eigenlijk over de zuurtegraad van het aquariumwater. Een pH waarde van 0 is zeer zuur, 14 is het tegenovergestelde. Meet je pH waarde met de aquarium water test op meerdere momenten van de dag, de pH waarde schommelt namelijk gedurende de dag. Overdag zal je pH waarde stijgen doordat de aquariumplanten CO2 gebruiken. In de nacht daalt de pH waarde doordat er meer CO2 vrij komt.

Afkorting Naam Waarde
gH Hardheid Tussen de 6 en 16

Verlagen: Osmosewater, verversen met schoon regenwater of afgekoeld gekookt water toevoegen
Verhogen: Toevoegen van GH Plus.

Als je aquarium water test aangeeft dat er een hoge gH waarde is, dan is de totale hardheid van je water hoog. Met andere woorden, de concentratie van alle opgeloste stoffen in je aquarium bij elkaar (totale hardheid) is te hoog. Een hoge gH waarde betekent zeer hard water, een te lage gH waarde vanzelfsprekend zeer zacht water. Dit is belangrijk want gezonde aquariumvissen hebben een gH waarde nodig die bij hen past.

Afkorting Naam Waarde
NO2 Nitriet Lager dan 0,5 mg/l

Verlagen: één derde van het water verversen en Bacto Turbo toevoegen. Verhogen: dat wil je niet

NO2 staat voor Nitriet en is een waarde die je goed in de gaten moet houden. Een hoge Nitriet waarde is namelijk erg schadelijk voor je aquariumvissen. Nitrietpieken komen normaal gesproken alleen voor bij net opgestarte aquaria omdat daar de balans totaal uit verhouding is. Een hoge Nitriet waarde kan ook voorkomen door rottende aquariumbewoners. Dat komt omdat Nitriet bijdraagt aan de afbraak van biologische zaken. Is de afbraak heel hoog, dan stijgt de NO2 waarde dus mee.

Waarden die invloed hebben op aquariumplanten

Afkorting Naam Waarde
CO2 Koolstofdioxide Tussen 10mg en 40mg/l

Verlagen: Filter uitstroom boven het wateroppervlak laten uitkomen. Verhogen: CO2 installatie aanschaffen

CO2 is een verhaal apart omdat het één van de belangrijkste bouwstenen voor een aquariumplant is. CO2 toevoegen kan zonder de juiste apparatuur en kennis ook een vreselijk gedoe opleveren. Waarbij je uiteindelijk veel geld en mogelijk ook aquariumvissen verder bent. Daarom hebben we daar een hele blog over CO2 in je aquarium over geschreven.

Afkorting Naam Waarde
Fe IJzer Maximaal 0,5 mg/l

Verlagen: water verversing, veel aquariumplanten toevoegen. Verhogen: aquariumplanten voeding toevoegen.

De Fe waarde staat voor de ijzer waarde in je aquarium. IJzer? Jazeker, je aquariumplanten hebben ijzer nodig om goed te kunnen groeien. Ijzer is namelijk een belangrijke voedingstof voor je aquariumplanten. Ijzer tekort kun je zelf overigens vrij gemakkelijk herkennen doordat de bladeren van je aquariumplanten een gelige kleur krijgen.

Afkorting Naam Waarde
kH Carbonaathardheid Tussen 4 en 10

Verlagen: Turf toevoegen in het aquariumfilter, voeg zacht water toe. Of Kh Minus gebruiken.
Verhogen: Het gebruik van KH Plus.

De kH waarde staat voor Carbonaathardheid. Dat het één van de vele waterwaarden is weten we, maar verder is dit weer zo’n nietszeggend Latijns woord. Eigenlijk het enige dat je van Carbonaathardheid moet weten is dat het verantwoordelijk is voor het verbinden van zuren in je aquariumwater. Een hoge Carbonaathardheid bindt sneller de zuren waardoor je aquariumwater daadwerkelijk minder zuur wordt en daarmee de pH waarde (zuurgraad) stijgt.

Waarden ter voorkoming van algengroei

Afkorting Naam Waarde
PO4 Fosfaat Max 0,5 mg/l

Verlagen: Deels water verversen, minder voeding voor aquariumvissen toevoegen. Snel verlagen kan met deze Fosfaat minus.

De PO4 waarde staat voor de Fosfaat waarde in het aquarium. Fosfaat versterkt de kleuren van je aquariumplanten bladeren en is een belangrijk element in de plantengroei. Nu vind je over Fosfaat altijd een discussie terug of deze wel of niet bijdraagt aan een algenexplosie. Het antwoord: nee. Algengroei heeft te maken met een combinatie van factoren waarbij verschillende waterwaarden uit balans zijn. Te veel Fosfaat is ook niet schadelijk voor je tropische vissen of aquariumplanten, tenzij er grote hoeveelheden in je aquarium voorkomen.

Afkorting Naam Waarde
NO3 Nitraat Maximaal rond 20mg/l

Verlagen: Deels het water verversen, minder voeren en meer aquariumplanten gebruiken. Snel verlagen kan met deze NO3 verlager.
Verhogen: Door het toevoegen van Nitraat plus.

NO3 is ook een bekende waterwaarde en staat voor Nitraat. Nitriet en Nitraat worden vaak door elkaar gehaald. In de cirkel van het afbreken van de biologische stoffen in je aquarium is Nitriet het een-na-laatste stadium en Nitraat het laatste stadium. Daarna zijn de stoffen afgebroken. Nitraat wordt vervolgens weer door je aquariumplanten opgenomen. Zonder Nitraat krijg je zeker weten algen in je aquarium. Te veel nitraat is echter zeer schadelijk voor je aquariumvissen en aquariumplanten. Daarom is het belangrijk waterwaarden zoals deze goed te meten.

Afkorting Naam Waarde
NH3 & NH4 Ammoniak en Ammonium Bij voorkeur 0

Verlagen: Test je water eerst met test strips zoals deze. Dan deels water verversen en meer aquariumplanten toevoegen, daarnaast minder voeren. Voor een snel resultaat kun je Procell toevoegen.

NH3 staat voor Ammoniak en NH4 staat voor Ammonium. Beide waterwaarden hebben met elkaar te maken: Ammonium wordt in je aquarium omgezet tot Ammoniak en vooral te veel Ammoniak is dodelijk voor vissen en zorgt geheid voor een algenplaag. Deze waarden geven voornamelijk aan of je aquarium vervuild is doordat er te weinig naar is omgekeken. Het beste kun je dan ook 1/3e van het aquariumwater verversen en eventueel na een week nogmaals 1/3e.

Overige interessante waterwaarden

Afkorting Naam Waarde
Cl Chloor onder 0,02mg/l

Verlagen: Water 24 uur luchten of kool in je aquariumfilter leggen. Of Procell toevoegen.

Cl, ofwel Chloor, is één van die waterwaarden die je vooral zo min mogelijk in je aquarium wilt hebben. Dit komt omdat Chloor de slijmlaag van je vissen beschadigt. Deze slijmlaag is voor aquariumvissen een beschermlaag tegen beschadigingen en ziekten en is daarom erg belangrijk. Ook maakt Chloor veel goede bacteriën kapot waardoor de balans in je water wordt verstoord. Vroeger kwam Chloor meer voor in leidingwater. Tegenwoordig is dat minder, maar zeker nog aanwezig. Vandaar dat er eerst goed op getest moet worden. Een watervoorbereider kan daarbij geen kwaad.

Afkorting Naam Waarde
Cu Koper Mag niet voorkomen

Verlagen: Water volledig verversen

De Cu waarde, ofwel de Koperwaarde. Koper is nou zo’n stof die gewoon helemaal niet in je aquarium mag voorkomen. Simpelweg omdat het een erg giftige, en daarmee zeer schadelijke, stof is. Toch wil het wel eens voorkomen dat Koper toch in het aquarium terechtkomt en vervolgens massaal de tropische vissen het loodje leggen. Bijvoorbeeld na verkeerd gebruik van medicatie tegen algen of door verkeerde aquariumdecoratie.

Veelgestelde vragen over waterwaarden in het aquarium

Wat zijn de beste waterwaarden in mijn aquarium?

De beste waterwaarden hangt af van het soort aquarium. Wel heb ik in deze blog bij de reacties aangegeven wat de ideale waarden zijn, zodat je eens kunt vergelijken.

Hoe pas ik mijn waterwaarden aan?

Waterwaarden kun je veranderen. Op welke manier hangt af van het type waarde. Ph kun jij bijvoorbeeld met een middeltje of osmose aanpassen. Daarom heb ik in de blog beschreven per waterwaarde hoe je die precies aanpast.

Ik heb algen maar mijn waterwaarden zijn goed. Wat moet ik doen?

Je kunt perfecte waterwaarden hebben en toch algen in het aquarium. Dat komt omdat de balans ertussen niet goed is. Soms heb je bijvoorbeeld wat meer CO2 nodig. In de blog over algen beschrijven beschrijf ik hoe je algen bestrijdt.

Ik voeg Co2 en plantenvoeding toe en toch groeien mijn planten niet. Hoe kan dat?

Planten laten groeien is cruciaal in een aquarium. Dat doe je door een goed evenwicht te creëren tussen waterwaarden, belichting en bemesting. In de blog over plantenvoeding beschrijf ik precies hoe je dat moet doen.

Conclusie: neem je waterwaarden serieus!

Hoewel het meten van waterwaarden enige inspanning en kosten met zich meebrengt, is het wel erg belangrijk. Het belangrijkste is dat je waterwaarden je vertellen wat de balans in het aquarium water is. Dit is weer erg belangrijk om te zorgen dat het aquarium prachtig blijft, tropische vissen gezond zijn en algen minder kans maken. Zet elke maand in je agenda dat er getest moet worden en zie niets meer over het hoofd. Je aquarium zal er blij mee zijn!

Tot slot

Heb jij ervaringen met waterwaarden? Deel ze dan bij de opmerkingen en help collega aquarianen met jouw kennis en inzichten.

4.5 / 5 ( 29 stemmen )

Laat reacties zien (89)

  • Hoi,

    Ik heb een nano bak van ongeveer 45L, deze is gevuld met ongeveer 20 neocardina garnalen.
    Nou heb ik extreem veel moeite om mijn waardes op pijl te houden.

    GH: 3
    KH: 10
    Nitriet: 0
    Nitraat: 10
    PH: 7.5

    Als ik de waardes vergelijk met de waardes voor neo's dan zijn ze redelijk acceptabel.
    Ik maak me momenteel alleen zorgen over de GH en KH.
    Ik maak geen gebruik van co2, de mogelijkheid is er wel aangezien ik een goed draaiende 200L bak heb met sluiers waar een co2 systeem op zit.
    Heb nog een aantal flessen staan die aangesloten kunnen worden.

    Zou het toevoegen van co2 wat kunnen doen aan de KH/GH ?

    • Hi Saskia, met CO2 kan je wel de pH sturen. Als de garnalen het goed doen en je hebt acceptabele waarden, dan zou ik daar niet veel aan veranderen. KH/GH kan je wat omlaag brengen door osmosewater toe te voegen. Succes!

  • Beste ik heb sinds bijna 3 weken een aquarium van 25l maar wat ik ook probeer mijn No3, Cl en PH blijven te hoog. Wat kan ik hier nog aan doen?

    • De snelste methode is het aanlengen met een beetje regenwater of osmosewater. Wel goed meten en controleren of de waarden acceptabel blijven. Houd de pH zo rond de 6.8. Zorg ervoor dat er niet teveel dieren in het aquarium aanwezig zijn. Maak gebruik van snel groeiende planten ook. Succes en groetjes

    • De snelste methode is het aanlengen met een beetje regenwater of osmosewater. Wel goed meten en controleren of de waarden acceptabel blijven. Houd de pH zo rond de 6.8. Zorg ervoor dat er niet teveel dieren in het aquarium aanwezig zijn. Maak gebruik van snel groeiende planten. Succes!

  • Hoihoi,

    Wij zijn bezig om ons aquarium, juwel Rio 125, op te starten.
    Zijn nu in de 2e week qua opstarten. We hebben wit grind met voedingsbodem, redelijk wat planten.
    Co2 systeem met 13 bellen per minuut.
    Er zitten nog geen vissen in maar de bedoeling is dat er 4 algeneters in komen
    5 endlerguppy's
    6 tandkarpertjes
    10 japonica garnalen

    En straks nog 10 ander soort garnaaltjes, zijn we nog niet helemaal over uit welke.
    En misschien nog een schooltje met tetra's maar nog niet zeker.

    De waardes zijn op dit moment:
    PH: 6,8
    KH: 6
    GH: 4
    NO²: 0
    NO³: 0
    TC: 0

    Lamp staat 6 uur per dag aan.

    Helaas ook weer steeds meer last van draadalg

    2 jaar geleden hebben we deze bak ook gehad maar gestopt omdat we dagelijks alleen maar aan het vechten waren tegen de algen waardoor het plezier erin helemaal weg was.

    • Beste Sam, op zich is het goed om je lichthoeveelheid rustig op te voeren, maar persoonlijk zou ik het licht iets langer, 8 -10 uur per dag aan laten en ik zou de bak zo vol mogelijk zetten met snel groeiende echte waterplanten zoals waterpest, hoornblad en Belgisch groen. Deze planten kun je in de loop der tijd vervangen door planten naar eigen smaak.

  • gaan de waarden hier over de duitse franse of engelse normen bij metingen ?
    alvast bedankt

    • Hoi Sander, meestal worden de duitse normen aangehouden. Die zijn het meest bekend. Groetjes!

  • Ik heb een aquarium juwel rio240
    Ik heb een wit grind als bodembedekking, redelijk wat plantjes ook, heb nu ook een luchtpomp geplaatst, ik laat 12u per dag licht aan. Ik heb geen/weinig last van algen maar om de een of andere manier als ik mijn water test met zo een strip lijkt het deeltje van nitriet meer de roze kant op te gaan wat niet ok is, en ook mijn nh4 waarde gaat telkens 3 dagen na het verversen van 1/3 water naar de 1 toe (deze test ik nu wel met druppeltest) zou niet willen dat mijn vissen doodgaan wat kan ik doen? Ik gebruik momenteel omdat de ph en kh waarden ook hoog stonden ph/kh minus van tetra en nu ook nitrate minus van tetra

    • Probeer het eens mat wat meer snelgroeiende planten. Ga ook eens na of je niet te veel grammen vis hebt per liter aquariumwater. Succes en groetjes!

  • dag,

    hier al bijna een jaar bezig. waterwaardes ph 7,2/7,3 - kh 6 -GH 8.
    Co2 installatie met 40 druppels per minuut. rio 125. licht 8 uur per dag standaard juwel led nature en day.
    Verder easy carbo 3ml per dag en easy life profito planten voeding 2x in de week 7ml.
    Planten doen 0,0 alleen de vallisneria groeit een beetje. vissen zijn wel happy en leggen eieren.
    Snap er niks van dat de planten niks doen.
    Helppppp.

    • Waarschijnlijk heb je te weinig licht. Begin eens met de lichtduur naar 10 uur per dag op te voeren. Als dat niet helpt zou ik er wat licht bij zetten. Succes!

  • Hallo allemaal. Ik heb sinds kort een aquarium.

    Bodem :lavasubstraatbodem, daarop Amazone Soil van ADA versie 2 . Redelijk wat kienhout in de bak en heb als licht tot redelijk beplant. Ik heb een CO2 installatie, die ik bij de opstart redelijk heb laten lopen,,,,ongeveer 20-25 bellen/pm.

    Vandaag 4 Februari heb ik mijn water getest (maar eerst heb ik water ververst 30-35 liter).niet slim :-)
    De CO2 continue-test blijft groen.
    Ik heb bij de opstart en de dagen erna Juval levende bacteriën toegevoegd en ook nog Nitrivec van Sera. Ook plantenvoeding iedere dag en 1ml Carbo-plus.
    Waarden:
    KH 2 GH 7 PH 6 Nitriet 0,05mg/ltr
    Als ik de CO2 bereken adhv KH en PH schrik ik en kom ik op ongeveer 69.... Terwijl >60 als gevaarlijk is voor vissen (die zitten er uiteraard nog niet in).

    Bij het meten van de KH moet de kleur omslaan van blauw naar groen en dan naar zuiver geel (als laatste stap), mijn testset is pas nieuw gekocht (SERA). Ik kreeg bij de 1e druppel geen blauw, maar direct helder water. Groen werd het nauwelijks--> eigenlijk meteen geel. Ik heb de test opnieuw gedaan, met tzelfde resultaat.

    Heeft iemand advies over wat ik moet doen?

    Alvast bedankt!
    Bram

    • Beste Bram, neem een monster van het water in je bak. Ga met die Sera set terug naar de winkel waar je die gekocht hebt en laat hen de test eens voor je uitvoeren. Zij moeten dan kunnen zeggen of je testmateriaal nog goed werkt. In geval van een te hoge CO2 waarde in je bak kan je het beste toch een deel water verversen en je druppelaar langzamer instellen. Succes.

  • Hallo ik heb een vraag hoe stelt je een GH waarde op het papier staat dat het van rood naar groen moet gaan maar als ik de test doe en de eerste druppel valt dan is het geel en na 20 druppes is het nog steeds geel ik begrijp die test niet kunt u mij zeggen wat ik moet doe ik werk met osmowater en kraantjeswater dank u

  • Interessant artikel voor een beginnende watertester, maar wat jullie zeggen over chloride (Cl) klopt volgens mij niet. Het drinkwater in nederland bevat wel degelijk chloride. Ik heb hier een water kwaliteits rapportage van Dunea (even googlen) waarin gewoon staat dat er gemiddeld 47 mg/l Cl in hun drinkwater zit (innamepunt scheveningen dus dat is de duinwaterleiding waar den haag trots op is)
    Ik gebruik altijd een water voorbereider bij het verversen en nog is volgens de eSHa watertest het resultaat geen nul.

    • Hoi Bart, je hebt gelijk denk ik. Er zit inderdaad Chloor in water. Dat moet onder de 0,02 mg/l CL blijven en anders direct verlaagt worden. Bedankt voor de feedback, ik pas het aan! groetjes

  • Hallo

    In mijn nieuw opgestart zoetwateraquarium (4 weken) heb ik rare waterwaarden.

    GH = 6-7°
    KH = 20° of meer
    PH = 7.2 - 7.6
    Ik voeg ongeveer 14u per dag CO2 toe en belicht 9u per dag.
    Het is een Juwel rio 240L met standaard filter.

    Ik gebruik meestal leidingwater na de waterverzachter. Soms ververs ik ook een deel rechtstreeks van de leiding met hard water, maar ik zie geen verschil in de GH.
    Het is voor mij raar dat de GH zo laag kan zijn en de KH dan weer zo hoog.
    De plantjes doen het over het algemeen heel goed, ze groeien snel.

    Het water na de waterverzachter heeft:
    GH = 6°
    KH = 20° of meer
    Het water vóór de waterverzachter heeft:
    GH = 14-21°
    KH = 20° of meer

    Bovendien begin ik nu last te krijgen van groene waas (zweefalg)
    Hiervoor zal ik wat minder gaan belichten en hopen dat dat helpt.

    Behalve een aantal algenetertjes, heb ik nog geen vissen toegevoegd.

    Enig idee waarom die KH bij mij zo extreem hoog kan zijn en wat ik eraan kan doen? Zou turf een groot effect hebben?
    Ik heb niet veel interesse om met osmosewater te gaan sleuren of zo'n apparaat aan te schaffen.

    Alvast bedankt voor de reacties.

    • Beste Oscar, Volgens mij beoem je het probleem, vervolgens de oplossing noemt en dan aangeeft dat je “niet veel interesse hebt om met osmosewater te gaan sleuren of zo’n apparaat aan te schaffen” ;) Mijn aquarium stond vroeger op zolder en ik moest tweewekelijks 100 liter osmosewater de trappen op sjouwen. Soms moet je wat voor je hobby over hebben. Ik zou minimaal een aantal keren verversen met half leiding- en half osmosewater. Dat is denk ik toch de beste oplossing. Succes en groetjes!

  • Hallo allemaal,

    Ik heb een juwel rio 125 met een extern jbl e702 filter.

    Mijn vissen bestand:

    9 kardinaaltetra
    10 corydoras venezuela orange
    10 japonica garnalen
    2 Apistogramma Panduro
    2 Atyopsis moluccensis waaierhand garnalen

    Is dit te veel? Wilde eigelijk mijn kardinaaltetra uitbreiden naar 15. Dus 6 er bij.

    Mijn water waardes zijn altijd het zelfde nooit geen veranderingen.

    Ph 7,5
    Gh 7
    Kh 10
    Nh3/4 0,0
    No2 0,0
    No3 10
    Po4 1

    No3 en po4 worden iedere week gemeten en aangevuld tot deze waardes hier boven.

    Iemand hier nog iets over te zeggen?

    Mijn bak heeft een co2 systeem, co2 checker is altijd groen wel iets te weinig maag goed deze is zo afgesteld dat de checker ook snachts de zelfde kleur blijft houden zodat er minimale schommelingen zijn.
    Als verlichting heb ik de juwel helialux spectrum.

    Alvast bedankt voor het lezen!

    Met vriendelijke groet
    Pascal

    • Qua vissenaantal lijkt mij dat die 6 kardinalen er nog wel bij kunnen. Maar meer zou ik zeker niet doen. Je waterwaarden zijn heel redelijk. De Ph zou terug kunnen naar 6.8 – 7.0 en de KH zou terug mogen naar 4 – 5. Dank voor je verhaal, succes !!

  • Binnen 2 weken zitten mijn aquarium, de planten en de bodem onder een plak bruin-paarse alg. Wat kan ik doen?

    • Een bekend begin-bakken-probleem. Zo veel mogelijk snel groeiende planten toepassen en de bak daar zo vol mogelijk mee zetten. In combinatie met wat minder licht. In de loop der tijd kan je deze planten door de definitieve planten vervangen. Succes!

  • aquarium ph te hoog ,kh te laag en gh ook te laag,ik gebruik gefilterd regenwater ,ph is ietwat verminderd maar kh te laag en gh ook.mag ik leidingswater gebruiken met regewater erbij,kunnen mijn planten sterven en de vissen

  • Hoi hoi
    Ik heb een vraagje over mij waterwaardes heb sinds vandaag een watertest set aangeschaft en de volgende waterwaardes geeft hij aan

    Ph 8
    Kh 6
    Gh 10
    Nitriet 0.5mgl
    Nitraat 20mgl
    Fosfaat 2.0mgl

    Ik weet niet of dit goed is of heel slecht snap er niet veel van kan iemand mij daar mee helpen wat ik zou moeten veranderen

    Het is een juwel primo 110 bak Orgineel bio filter led lamp
    Extra led rgb lamp aangeschaft voor avond/nachtverlichting
    Staat rond de 7-8 uur per dag aan en 2 uur avond/nacht blauw licht donker
    Eigenlijk staat er niet veel planten in een paar anubias groeien wel mooi ben voor meer planten aan het kijken ik wou eerst geen planten maar nu toch wel
    Wekelijks ververs ik 20 procent van het water en heb ik een bruissteentje 4 uur per dag aan

    Vissenbestand :
    1 siamese algeneter
    1 L001
    3 corydora's aeunus
    3 corydora's paleautus
    10 neon tetra's
    3 witte hoogvin karpers
    1 oude gup

    Vissen gaan super goed bij elkaar laten elkaar met rust en zien er vrolijk en levendig uit er zitten een paar tussen wie uiteindelijk naar een grotere bak gaan als dat nodig is zijn nog redelijk jong nu

    Heeft iemand tips voor mij of hulp ivm met waterwaardes groetjes bami

    • Ideale waarden zijn:
      PH 6-7
      KH 4 GH 4-8
      NO3 5-15gr/l
      PO4 0,1 – 1
      Je kunt de waarden corrigeren door wat osmosewater toe te voegen. Als je voldoende beplanting hebt kan je het bruissteentje beter weg halen want die drijft de CO2 uit het water en zorgt voor te hoge PH. Zo te lezen kan je beter een aantal soorten snel groeiende planten toevoegen: Vaantjesplant en Belgisch groen. Succes en groetjes!

  • Hallo,
    Bedankt voor de duidelijke uitleg!
    Ik heb sinds kort een 240ltr gezelschapsaquarium met redelijk veel planten (veel planten moeten nog groeien).
    Ik voeg CO2 (met atomizer) toe en kan de lichtsterkte instellen, voeg plantenvoeding toe en heb een bodem met voedingsubstraat en aquasoil. Toch groeien mijn planten niet echt hard.
    Ik heb zelf het idee dat het aan mijn waterwaarden ligt:
    NO2 - 0
    NO3 - 20 mg/l
    PO4 - 0
    NH3 - 0
    pH - 7
    KH - 8
    GH - 4
    Ik heb begrepen dat mijn GH tussen de 8 - 12 dH moet liggen voor een gezelschapsaquarium met ruime beplanting. Klopt dat?
    Kan ik de GH verbeteren met toevoeging van mineralen (Sera Mineral salt). Zo ja, hoeveel kan ik het beste toevoegen?
    Groet, Joachim

    • Het probleem dat jij aankaart is het grootste probleem in de aquariumplantenwereld. Je moet een goed evenwicht creëren tussen waterwaarden, belichting en bemesting.
      Dat is een proces van uitproberen en ervaren en de juiste balans zien te vinden. De moeilijkheidsfactor wordt al wat groter wanneer je voor LED verlichting hebt gekozen. Heel veel succes en houdt ons op de hoogte!

  • No3 10mg 275l Aquaruim..
    Po4 0,2mg
    No2 0,3
    Ph 7/8
    Kh 8
    Zit geen vissen in wel met pompen die visa 1 week uit gestaan heb wel ingedraaid.. 18/07 gestart

    • Hoi Demi. Okee, ik ben benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen. Groetjes

  • Even een opmerking,
    Er zijn veel aquarianen die problemen hebben met hun waterwaardes, ik zie ook dat heel veel hier an een hoeveelheid vissen in hun aquarium hebben, ga uit van een stelregel dat elke centimeter vis 1 liter water nodig hebt. Dus 20 vissen x 3 centimeter zit j al op 60 liter, ze dus van alles in het water voert ze, planten die afscheiden en de vissen, dan heb je een aardige vervuiling. Ik las ook dat iemand een 54 literbak had dat is waarschijnlijk 54 liter bruto want zand of grint, stenen en planten namen ook ruimte in. Dus regel 1 probeer niet te veel vissen in je aquarium te gooien wat dan krijg je problemen met je waardes.

    • Op zich een prima advies. Ik adviseer ook altijd: Waak voor overbevolking. Liever minder dan teveel vissen. Die regel van cm vis moet je wel met gezond verstand interpreteren, want er zijn natuurlijk qua bouw heel veel verschillende soorten vis. Groetjes!

  • Ik ben een jaar geleden met een trigion 190 begonnen en alleen maar ellende, eerste de bak opgehaald vier weken later draaien zonder vissen waardes gemeten en vissen erin. Wat blijkt alleen maar baardalg. Bij navraag waren de lampen niet goed. Dus ledverlichting aangeschaft van juwel en meteen maar een automaat die de uren en licht regeld, co2 installatie aangeschaft oude planten eruit en nieuwe erin. Nu na ruim een jaar is de ph 6.8 en de rst van de waarden ok. Wel ph verlager gekocht, planten voeding en algen killer en uiteindelijk alles onder controle. Het blijft een hobby. Maar kijk wat je planten doen in het water uiteindelijk is dat je visuele waarneming of je bak goed draait heb geen vis sterfte en mijn maanvissen leggen eieren. Oja in de trigion 190 ligt een interne filter van 600 liter deze heb ik maar verhoogt naar 1000 liter

    • hallo,

      ik heb ook een juwel 125 bak maar met 500 l pomp. vind dat de co2 niet door heel mijn bak heen komen. als ik deze verhoog naar 600 levert dit veel op?
      en niet te veel stromingskracht? of een optie om ook naar de 1000l te gaan?

      • Hoi Willem, de kracht van de pomp is minder belangrijk dan de stromingsrichting. Houd je planten een beetje in de gaten en wanneer er gebreken ontstaan verhoog dan het aantal bellen en verander de stromingsrichting een beetje. Succes!

    • Geen vraag, maar een verslag van een doorzettende liefhebber. In al de jaren dat ik aquarium houd heb ik ook geleerd dat observeren en conclusies trekken op basis van je ervaring, in combinatie met meetgegevens een goed resultaat kan opleveren. Hartelijk dank voor je bericht !!

  • Hoi
    Il heb miserie met m'n waterwaardes... ik heb last gehad van vinrot en dus product toegevoegd (ekto iets) mijn bacteriecultuur is daardoor volgens mij volledig naar de vaantjes. Mijn nh4/nh3 staat op 5 volgens mn druppeltest, ik krijg maar mn water niet goed... is een 54l, 7 guppy's 12 neons, 4 corydoras en 2 molly's. Ik doe nu regelmatig waterwissels maar niets helpt echt
    Waardes:
    Ph 8
    Gh 17
    Kh 11
    Nh4 : 5
    No2: 0.01
    No3: 1
    Wie kan mij helpen?
    Groetjes
    Celine

    • PH zou beter 7 kunnen zijn of tussen 6,5 en 7. KH is wel hoog zou naar de 5-6 moeten. NO2 zou 0 moeten zijn. 54 liter is geen grote bak. Je zou eens een poosje wekelijks water moeten verversen en dan steeds 25% van het totaal en dan met de helft kraanwater en de andere helft osmosewater. Belangrijk is ook of je veel goed groeiende echte waterplanten hebt. Groetjes

  • Hallo,

    Ik heb een 120L aquarium die niet helemaal lekker loopt.

    Dit heb ik aan vissen: 4 sluier danios, 2 albino pantser meervallen, 2 gewone pantser meervallen, 4 panda meervallen, 1 panda algen eter, 2 dwerg corydoras, 25 cardinal tetras en een verdwaalde guppy.

    De vissen doen het allemaal goed en heb ik niets over te zeggen behalve dat het er misschien te veel zijn, dat komt straks verder voor in mijn verhaal.

    Dit aan planten: 3 echinodorus, 1 microsorum pteropus, 20 strengen bacopamonniere, 2 bosjes gras, 3 snel groeiers waar ik de naam niet van weet en 1 cryptocoryne.

    De planten groeien vanuit het hart goed maar krijgen heel snel bruine randen en het ziet er niet echt mooi uit.

    Ik gebruik een sera quick test.
    Daar uit blijkt dit.
    Ph = 7
    KH = 5 a 6
    GH = 7
    NO2 = altijd 0
    NO3 = 75/100

    Nu komen we bij het probleem.
    Alle waardes lijken goed te zijn op de NO3 na.
    NO3 is bij mij altijd veel te hoog, wat dus voor het probleem zorgt bij de planten neem ik aan?

    Dit zou kunnen door te veel vissen te hebben in de bak in combinatie van te veel voeren.
    Is het zo dat ik te veel vissen heb?

    Moet ik er meer planten in doen?

    Wat doe ik niet goed aan mij bak?

    Ik ben net 1,5 maand bezig, vermaak me prima met het onderhouden van de bak maar word nu toch wel gek van het vele water verversen

    • Ik kom zelf tot de conclusie dat je wel heel erg veel vissen hebt. Vooral die bodembewoners zijn er wel veel. Dat kan de helft minder. Ook jou adviseer ik wat meer echte waterplanten toe te passen en ik denk ook dat je wat weinig licht boven de bak hebt. Daardoor groeien de planten slecht. Water verversen zou niet vaker dan eens in de 10 dagen tot 2 weken nodig moeten zijn en dan een kwart tot een vijfde deel. Dit zou ik zeker eens proberen.

  • Beste,
    Eerst en vooral, super duidelijke uitleg over de waterwaarden. Hebben wij al veel aan gehad!
    Wij hebben een 450l aquarium met binnenfilter, co² installatie en automatische belichting met zon,maan en wolkenfunctie.
    We gebruiken "all in one" en blijven last hebben van wat baardalgen en slechte plantengroei.
    Nu weten we dat fosfaat voor een betere plantengroei zorgt, maar ondanks "all in one" en nog toevoegen van fosfaat+, staat het fosfaat telkens na 1 dag gewoon terug op 0.
    De rest van al onze meest recent genomen waarden zijn:
    O²: 8 PH: 7 GH: 10 NO²: 0.1 Fe: 0.1
    KH: 7 PO⁴: 0.1 NO³: 10 NH³+NH⁴: 0.05
    Cu: 0.1 SIO²: 0.1

    Wat kunnen we nu nog doen?
    CO² kunnen we voor de vissen niet nog meer gaan toevoegen, staat nu op heel licht groen die tester.

    • Lastige vraag, vanwege de toch beperkte informatie en zo op afstand. Aquaria zijn nu eenmaal moeilijk te vergelijken. Persoonlijk zou ik heel voorzichtig eens wat meer kalium toevoegen. Groetjes!

  • Ik heb een 240 liter aquarium met betta’s erin.. nu lijkt mijn ph en gh waardes iets hoog en vraag ik me af wat nu de beste waardes zijn voor mijn betta’s

    • Betta’s kunnen het beste gehouden worden in zacht, lichtzuur water. Ze zijn betrekkelijk tolerant, maar houd ze in gewoon neutraal water en ze moeten het uitstekend kunnen doen. Groetjes

  • Goedemiddag, ik ben al een tijdje bezig met co2 maar heeel veel mensen zeggen allemaal andere dingen dus ik raak door de war dus probeer ik het hier even. Ik heb een dennerle evolution deluxe co2 set mijn KH=7 zonder co2 staat mijn ph op 7.40 als mijn co2 aan gaat heb ik hem op PH7.00 met 25bellen per minuut staan, is dit juist of heeft iemand nog tips ik hoor het graag. Mijn aquarium is ( 1meter breed , 50cm hoog , 50cm diep)

    Mvg
    Marley

    • In een aquarium met veel waterplanten is CO2 altijd aan te bevelen. Je kunt er inderdaad de Ph mee sturen. Streef maar naar een Ph van rond de 7.2. Vooral rode planten hebben echt baat bij CO2. Groetjes

  • Ik heb nu een bak die vier weken draait. Vanaf het begin heb ik een starter gebruikt om het water zo snel mogelijk in balans te brengen en deze wekelijks herhaald. Ik heb een bodem van zand, een uitgebreid assortiment planten, een stuk kiemhout en een grote steen. Weliswaar had ik in het begin een filter die niet sterk genoeg was voor mijn bak (Heb nu een 80liter bak en had een 40liter filter), maar ondertussen heb ik een nieuw filter die een stuk krachtiger is. Heb sinds 1,5 week +/- 20 vuurgarnaaltjes en twee babymeervallen. Heb toen ook vloeibare CO2 gekocht om de groei van de planten te stimuleren. Ik had van iemand een NO2 test gekregen en besloot deze eens te doen, en die sloeg rood uit. Heb toen van Sera de Toxivec gekocht, Het water voor de helft ververst en de gepaste dosering voor de hoeveelheid liters gebruikt. De dag erna weer getest en de NO2 waarden waren weer aan de hoge kant. Ik test nu om de dag en voeg weer vloeistof toe, maar de NO2 waarden blijven stijgen. De planten lijken het best goed te doen, de garnaaltjes zien er gezond uit, zijn alleen niet zo actief als ik had gedacht. Er liggen geen kadavers in mijn bak, dode bladeren haal ik eruit net zoals restanten voer.
    Het enige wat mijn echt opvalt is dat op het kiemhout een doorzichtig slijmerig goedje komt, ongeveer een halve cm hoog.
    Maar wat is nu de reden dat die NO2 waarden zo hoog blijven?

    • Misschien zorgen de stoffen die vrij komen uit het kienhout wel voor de verhoogde NO2. Je zou het eens uit de bak kunnen halen en goed koken. Dan doodt je eventuele schimmels en nadelige bacteriën. Dit soort problemen zijn lastig via een berichtje in te schatten en te adviseren. Maar ik doe mijn best :) Groetjes!

  • Hallo,
    Eerst wist ik bijna niets over aquariums, maar dankzij deze blog weet ik er (bijna) alles over. Complimenten! Maar, ik heb nog een vraagje, we hebben thuis een aquarium staan van 450l en hebben hem helemaal uitgekuist. We hebben hem dan gevuld met water (oud en nieuw). Daarna hebben we de pH waarde gemeten en kwamen we op 9. Toen hebben we er pH/KH Minus van HS Aqua (alle 150 ml) er aan toegevoegd, en is dan gedaald naar 8. Daarna hebben we een KH test set gekocht en deze waarde blijkt 3 te zijn. Dit kan toch niet? Is het misschien mogelijk dat de pH test over de datum is? We hebben deze al 2-3 jaar. Bedankt!

    • Wanneer het aquarium goed draait en je een Ph van 9 meet, is het wel tijd om eens een nieuw meetsetje, of een digitale meetpen aan te schaffen. Die laatste is wel erg handig. Je steekt hem in het water en leest de Ph gewoon af. Wel eerst even goed ijken met de bekende ijkvloeistoffen. Over het algemeen gebruik je een druppel meetsetje niet langer dan een jaar. Groetjes

  • Hoi,
    Allereerst complimenten voor de duidelijke site, ik volg het nu wat maandjes en heb er al veel aan gehad!
    Nieuwe versie?
    Nu heb ik een vraagje: na een filterprobleem is mij aangeraden een week lang regelmatig extra filterbacteriën toe te voegen. Mijn nitriet in nu nagenoeg 0.
    Maar nu zakken mijn kh en ph telkens naar kh 3 en ph 6.6.
    Volgens diverse info zou dit komen door de overactiviteit van de extra bacteriën.
    Kan je dan ook te veel bacteriën hebben?
    Ik verhelp het nu met waterwissels, is er nog een andere oplossing?

    groetjes!

    • Mogelijk heb je te weinig afvalstoffen en planten voeding in je aquarium waardoor je planten en filter niet goed functioneren.

    • Om te beginnen is de bacteriën dichtheid voor ons nauwelijks te meten. In mijn optiek kan je er niet teveel hebben. Stoffen die je tekort komt op grond van metingen, kan je vrij gemakkelijk aanvullen toch? Veel aquarianen zouden blij zijn met een Ph van 6.6. Dat is een waarde waar algen een hekel aan hebben. Groetjes

  • hallooo

    Ik heb een vraagje,
    Wij hebben een grote aquarium draaien van ongeveer 400 liter.

    Nu hebben we van sera een uitgebreide test set gekocht, daarvoor hadden we van sera een kleinere test set met de belangrijkste water test erin.
    We zijn een tijdje aan het testen met onze nieuwe testkoffer en we merken dat er een verschil tussen die 2 zit. Vooral de Kh en de Gh komen hier niet overeen.
    De waterwaardes met de kleine test set kwam rond de kh van 5.5 en een gh van 7 a 7.5,
    met de nieuwe test set kwamen we op een kh van 8 en een gh van 9.

    Ik heb ook teststrips van sera en die komen wel weer redelijk overeen met de nieuwe testkoffer.

    Ik vraag me echt af hoe dit kan en welke van de twee ik nu moet geloven. Ik heb namelijk ook een co2 systeem draaien, zonder een ph controller. De kh waardes zijn wel belangrijk om toch een goede indicatie te geven over de hoeveelheid co2 die nu in mijn bak zit, dit doen wij d.m.v. een dropchecker.

    De Ph waarde van het water zit rond de 6.8 - 7.
    no2, no3, NH3/4, CU en Fe zijn allemaal 0.
    Po4 zit op 0,5.
    Dit zit volgens mij wel goed, ondanks er wel een klein beetje ijzer bij kan vanwege onze plantjes, maar we bemesten al.

    Wat zijn jullie ervaringen met een sera test set?

    Ik hoor graag van jullie.
    Met vriendelijke groet,
    een verwarde Dennis haha.

    • De meeste gevorderde aquarianen, die ook aan keuringen en wedstrijden meedoen, gebruiken de druppeltests van Sera of JBL. Afhankelijk van hoe oud de druppels zijn, kunnen de resultaten verschillen. Maar belangrijk is ook dat je de meetglaasjes goed schoon maakt na gebruik. Groetjes

  • Die JBL proscan. Zijn die meetresultaten wel zo precies ? Daar heb ik toch mijn twijfels bij. Ik gebruik toch liever de druppeltests van JBL.

    • Al die meetmiddelen geven een indicatie en die indicatie moet je leggen tegenover wat je in je aquarium ziet gebeuren. Door de band genomen wordt door gevorderde aquarianen aangenomen dat het gebruik van druppeltjes het meest betrouwbaar is.

  • Ik ben 12 dagen geleden begonnen met mij bak. Ook direct een setje JBL proscan gekocht en test hiermee met tevredenheid. Ik las eerder dat je overdag in normaal licht moet testen en dat kan prima, echter...

    De waterwaarden veranderen door de dag heen. Dus ook een keer in de ochtend of avond testen geeft bijvoorbeeld inzicht hoe jouw CO2 verloop is. De planten gebruiken het immers als de lampen aan staat. Nu geeft de app wel aan dat je zonder CO2 toevoeging vaak in oranje zit. Niets verontrustends, oranje is namelijk "normale" waarde. Groen is echter voor een ideale groei.

    Ik vind het leuk om te zien hoe mijn waterwaarden fluctueren bij een opstartende bak. PH is altijd neutraal op 7 tenzij de KH lager staat, dan zakt de PH ook iets. Leuk om de koppeltjes chemicaliën te ontdekken ;-).

    Nitriet en Nitraat hou ik het meeste in de gaten, er moet een keer een nitrietpiek komen... Maar dit hoeft niet perse. Ik heb een bodem van Amazonia Soil. Dit verplicht mij om de eerste week elke dag de helft van mijn te verversen, 2de week om de dag, 3de om de 3 dagen, 4de om de 4 dagen en daarna moet het wel goed zijn en kan je de normale verversingscyclus is. Door deze verversing verplichting kan het voorkomen dat het Nitriet gehalte niet de zogenoemde piek kan bereiken. Ik meet telkens net voor het verversen van het water wat is dus niet standaard elke dag op het zelfde tijdstip doe.

    Ik zal blijven posten als ik een andere mening krijg, "rare" waarden zie of als ik kan reageren op vragen.

    Gr,
    Damiën

    • Leuk om te lezen dat je gelijk zo serieus met de hobby omgaat. Laat vooral regelmatig wat van je horen als je wilt. Goed voor iedereen! Groetjes

  • Hallo allemaal,

    Ook ik wou beginnen met het toevoegen van Co2 maar net als vele hier vind ik de aanschaf nogal duur. Echter met wat speurwerk kwam ik een leuk uitziend en betaalbaar set tegen op ebay. lezend op forums zou dit rotzooi wezen niet werken enz. Wat een onzin! heb een prachtig setje en voor onder de 50 euro was ik klaar incl relais voor de nachtstand. fles gekocht en klaar. Draait nu 2 maanden en werkt perfect. Ook word me relais niet overdreven warm.
    Ook nieuw extern filter aangeschaft van top merk Sunsun :) grinnik ook dit zou rotzooi wezen en geen spare onderdelen enz. Allemaal weer onzin ook voor deze filters kan je gewoon spare onderdelen bestellen. Me filter is stiller dan me eheim meer doorstroming hoewel deze zelfde zou moeten zijn volgens de papieren. Zelfs zoveel meer dat ik me inlet moest aanpassen. Kosten filter onder de 50 euro.

    conclusie: Aquarium houden hoef niet duur te zijn als je verder kijk dan de naar mijn mening de belachelijke duren top merken.

    • Hoi Coen. Wat een goede toevoeging. Toch komt het ook wel vaak voor dat producten slecht werken en weigeren het te doen. Als je hier al een aantal keer ervaring mee hebt gehad, snap ik dat je voor het duurdere systeem kiest. Daarnaast is het ook relatief. Een goed systeem gaat ook lang mee, wat de kosten per jaar ook weer drukt ;) Wel heel fijn dat het jouw geval allemaal prima werkt en dat je er tevreden mee bent!

  • hoi allemaal wij hebbben een aqaurium van 60 liter met vier goudvissen in wij hebben van die teststrips gekocht van het merk hs aqua ma wij snappen dit niet zo goed welke kleur moet je hebben voor een gezone aquarium wij hebben al elke dag gestest de strip van vandaag is mg/l no3 kleur roze zit op 10 dan mg/l no2 kleur heel licht roze zit op 1 d (gh kleur donker oranje zit op 8 d (kh kleur donker groen zit op 20 ph 7.6 kleur licht rood mg/lcl2 kleur licht geel zit op 0 kan iemand mij helpen of dit goed is of slecht is deze kleuren en cijfers groetjes priscilla

    • Hoi Priscilla,

      Staat er niet op het doosje aangegeven welke waterwaardes goed zijn? Met de kleur meet je namelijk de waardes af. Zoals: GH donkeroranje zegt 8. Nu kun je kijken of een GH van 8 gezond is voor je goudvissen. Net zoals NO3 donkerroze, dit betekent 10 mg/l NO3. Is deze 10 mg/l NO3 gezond voor je goudvissen? Maak dus eens een lijstje van de gewenste waterwaardes voor je goudvissen en meet dan eens welke waardes je teststripjes geven. Leg dan de lijstjes naast elkaar en kijk of ze overeenkomen. Begrijp je het? Om je op weg te helpen:
      Voor goudvissen zijn de volgende waterwaardes optimaal:
      - pH: 7-7,5
      - GH: 12-16
      Verder zijn het sterke vissen en klopt het wel wat Wim zegt. Mocht je nou veel planten houden (ik denk het niet), dan zijn de overige waarden ook belangrijk.

    • Hallo Priscilla,
      Voor goudvissen hoef je helemaal niet te meten. Zij kunnen heel goed in leidingwater leven, dus wekelijks een gedeelte van het water verversen en lekker genieten van je visjes.
      Gr Wim

  • Hoi ik heb net myn nitraat en po4 gemeten nu nitraat kom ik op 0'25 en po4 hoger dan 3 mg nu blykt dat ik ook baardalg kryg hoe los ik dat op water verversen heb ik dus al gedaan mvg

    • Hoi Gunther,

      Voor het oplossen van je probleem met baardalg verwijzen we je naar de pagina over baardalg. Hier staan vele tips over wat je kunt doen om deze hardnekkige alg te bestrijden. Kijk ook eens in de reacties, voor nog meer tips. Hierin staan ook tips over de reductie van fosfaat en nitraat. Misschien heb je hier iets aan. Succes!

  • Hallo

    Ik heb een vraag
    Wat Zijn de ideale waardes betreft nitraat en fosfaat in een bak van ongeveer 53l
    Ik heb mijn voedingsstoffen van easy life

    Mvg Stefan

    • Hoi Stefan,
      Goede vraag! In principe zijn de waarden voor nitraat en fosfaat voor elk aquarium hetzelfde. Het maakt niet uit of je een groot of klein aquarium hebt. Zolang je nitraatwaarde onder de 50mg/l zit, is het goed. Ideaal is tussen de 0 en 25mg/l. En perfect is natuurlijk 0 mg/l. ;) Een fosfaatwaarde rond de 0,5mg/l is prima. Succes!

  • Dames en heren,
    Ik heb weer eens een vraagje over water waardes. Ik heb een gezelschaps bak en daar heb ik nu 2 koppels dwergciliden bij gezet, zij zwemmen liever in wat zuurder en zachter water maar om zachter water te krijgen moet je de gh (totale hardheid) verlagen. Om zuurder water te krijgen moet je de kh(carbonaathardheid) ook verlagen. Althans zo heb ik het begrepen van de bovenste tekst. Om de gh te verlagen moet je dus eigenlijk zorgen dat er minder mineralen in je water zitten. Nu heb ik aanzienlijk wat planten in mijn aquarium staan en hiervoor heb ik een voedings bodem en doseer ik vloeibare mest toe (micro en macro). Naast dit voeg ik ook nog vloeibare CO2 toe. (CO2 installatie vind ik veelste duur. ) bij het begin had ik wat problemen met mijn planten. De laatste maand doen ze het op deze voedingen heel goed. Ook heb ik geen last van algen. Gisteren had ik mijn waterwaardes 2x gemeten en op geschreven, daarna had ik de bemesting toegevoegd en vandaag nog eens 2x gemeten en viel me op dat de totale hardheid en carbonaathardheid waren gestegen, mijn ph was daarin tegen wat gedaald. Tot nu toe probeerde ik mijn totale hardheid tussen de 10 en 15 te houden voor een optimale groei van mijn planten. Maar voor de dwergciliden is dit te hoog. Althans op internet staat een hardheid van 0-4 en voor het andere koppel 0-8. Mijn vraag is nu als ik de hardheid verlaag tot een waarde van 4 is dat niet te laag voor mijn planten, aangezien er dan te weinig mineralen in het water zitten.

    Mvg. Aren

    • Hoi Aren,
      Wat een lastige situatie! Je vermoedens zijn juist: Een GH van 4 is te laag voor je planten. Een gezonde GH-waarde ligt tussen de 8 en 12 DH. En dit is dan inderdaad weer te hoog voor je dwergcichliden. Je zult dus toch een keuze moeten maken. Wil je de dwergcichliden houden en zorg je voor andere omstandigheden in je aquarium of loopt je aquarium nu juist lekker en is het beter om geen dwergcichliden te houden? Veel succes met je besluit! Groetjes!

  • Hallo ik heb guppy's en zou er nog wa andere kleine visjed willen bij steken. Maar welke mogen bij guppies.

    • Hoi Kelly, dat antwoord staat in onze blog over guppies Daarnaast staat er nog veel meer nuttige info. Veel leesplezier en groetjes!

  • Hallo allemaal,

    Ik heb sinds januari een trigon 190 tweedehands gekocht ,schoongemaakt met azijn en zout nieuwe rots wanden er in gezet ,nieuw filtermateriaal ,een goede voedingsbodem met grind, gelijk beplant en na twee weken de eerste vissen er in gedaan.co.2 installatie geplaatst kortom alles geinstalleerd.
    Mijn Aquarium staat nu al vanaf januari te draaien , de mensen van de dierenspeciaal zaak zij dat ik na twee weken wel een piek kon krijgen van algen ,maar dat heb ik niet gehad gelukkig, als ik nu naar m,n aquarium kijk staat het er zeer schoon en netjes bi,j de planten groeien goed (doe er planten voeding bij af en toe) de vissen zijn aktief heb al jonge visjes dus het gaat zeer goed .
    ik test elke week het water en het blijft allemaal op de goede waarde staan tot heden .
    Jammer dat ik het jullie niet kan laten zien op een filmpje ,dit wilde ik jullie melden dat het ook wel goed kan gaan .groeten en succes met jullie Aquarium.

    • Hoi Cor,
      Wat fijn om te lezen! Het is altijd goed om te horen dat er ook aquaria zijn zonder problemen! Vaak is een goede voorbereiding al het halve werk! Dan nog de juiste omstandigheden en voilá! Een juweel van een aquarium. Je kunt je aquarium nu op de site plaatsen, heb je dit al gedaan? Dat kan via http://www.aquariumfans.nl/aquarium-ervaringen We zijn erg benieuwd!

  • Een teststrip geef aa dat de KH-waarde van mijn vissenwater wat aan de hoge kant is. Ik zie op jullie website dat ik dan turf moet toevoegen aan het filter. Is dit gewoon turf wat je ook in je tuin gebruikt, of iets speciaals waarvoor je naar een dierenwinkel moet?

    • Hoi Chantal,
      Goede vraag! Je hebt turf.... en turf. Namelijk laagveen en hoogveen. Hoogveen wordt het meeste gebruikt in aquaria, maar er zijn ook samengeperste bolletjes laagveen. Maar om het gewoon simpel te houden: Turf voor je tuin werkt dus gewoon in je aquarium ;) Veel succes!

  • Hei, hallo.
    Betreft waterwaarde meten:
    Vindt hier precies weinig terug over het PROSCAN strip-systeem van JBL dat werkt via scannen met smartphone.
    Ik werk er al enkele maanden mee en ben vrij tevreden over de resultaten tegen over "druppeltjes".
    Niet alle testen zitten op een strip dus.....
    Hoe zit het met anderen ervaringen ???

    Geert R.

    • Wij hebben nog niet veel gehoord van het meten van de waterkwaliteit met de smartphone! Klinkt als een prachtige gadget! We wachten even andere reacties af, voordat we dit in de blog kunnen opnemen. Zeker omdat we nog niets durven te zeggen over de kwaliteit hiervan. We houden het in de gaten!

      • Ik heb zojuist de JBL proscan voor de smartphone in huis gehaald. Ik moet zeggen dat het een erg gemakkelijk systeem is. Over de betrouwbaarheid kan ik nog weinig zeggen, hoewel de ph waardes goed overeenkomen met het leidingwater en er in de bak geen co2 wordt toegevoegd (de co2 was dan ook verlaagd volgens de test). Erg gebruiksvriendelijk en beter dan zelf interpreteren met een kleurenkaart. Ik denk wel dat het het beste werkt wanneer je de scan overdag gebruikt in goed licht, voordat je hem met de telefoon scant. Ben heel benieuwd of er al andere reacties zijn.

  • Hoi,
    Interessant stuk! Ik ga na jaren toch weer een oude hobby oppakken en een aquarium inrichten. Dan zijn dit soort feitjes toch handig om nog eens door te lezen! Heb trouwens al veel meer gelezen op de site! Bedankt!
    Ik dacht alleen een kleinigheid gezien te hebben in het verhaal over de kH. Daar staat als die hoger is, de zuren neutraliseren en dat het water dus minder zuur wordt. Dan staat er dat de pH waarde dus daalt. Maar een lagere pH betekent toch zuurder water? Of begrijp ik het dan toch niet goed?

    • Hoi Geert,

      Bedankt voor je leuke opmerkingen over de site. Er zit veel, heel veel, werk in dus een compliment is goed te horen! Is het niet voor niets gebeurd :) En helemaal tof dat je weer gaat beginnen met een aquarium. Leuk om weer een fan van onze hobby terug te hebben! En je hebt helemaal gelijk, we hebben een typfoutje gemaakt. En deze ook gelijk aangepast. Bedank daarvoor. Voor alle duidelijkheid, het is dus zo: pH daalt = zuurder water. Groetjes!

  • Hallo Aquariumfans,
    wat een goede site zeg . Ik heb hier zeer veel aan, vorige week begonnen met beplanting in de nieuwe bak nadat er een week alleen maar water circuleerde met bacterie cultuur. Er staan vrij veel planten in en heb nu voor de eerste maal gebruik gemaakt van Co2 docering , en led verlichting. Na een week heb ik de eerste vissen er ingedaan ,Ik heb vandaag een eerste meting van het water gedaan met de Proscan van JBL alles was perfect alleen de Nitraat gaf 0 aan. Maar heb nu ook planten voeding erin gedaan van Profito van Easy -Live. Ik hou jullie op de hoogte , groetjes Ri

    • Hohoi! Bedankt voor je leuke reactie, daar zijn we heel blij mee. We steken ook veel tijd en moeite in de website dus je reactie is een mooie beloning.

      We blijven graag op de hoogte van je ontwikkelingen! En als je leuke foto's hebt, niet vergeten om op onze FB pagina te posten. Hebben anderen er ook wat aan!

    • Dank je wel! Top om te horen, vinden we erg leuk!

Gerelateerde blog