Plantenvoeding aquarium, los tekorten op!

Aquarium inrichten1

We hebben een aquarium met water, en daar zetten we een aantal planten in. Na verloop van tijd zien we dat deze planten niet goed groeien. Grote kans dat het te maken heeft met de combinatie plantenvoeding aquarium en een tekort van CO2. Het is niet absoluut noodzakelijk om CO2 toe te voegen aan je aquarium, maar het maakt het aquariumleven een stuk gemakkelijk. Zonder plantenvoeding aquarium en CO2 wordt het goed houden van je aquarium erg moeilijk.

Snel ervoor zorgen dat aquariumplanten blijven groeien!

Wil jij dat je aquariumplanten het wel goed doen? Zorg dan voor de juiste plantenvoeding. Het gemakkelijkste is elke week (of desnoods elke maand) wat plantenvoeding in je aquarium toevoegen. Zelf gebruik ik deze aquariumplanten voeding en als je moeilijk groeiende planten hebt, deze vloeibare CO2. Werkt supergoed!

Plantenvoeding aquarium, een sterke combinatie

Net als dat wij eten nodig hebben, geldt dat ook voor je aquariumplanten. Maak je mij blij met een goede biefstuk, voor de ontwikkeling van je aquariumplanten zijn een aantal andere bronnen belangrijk: licht, koolstofdioxide (ofwel CO2) en minerale zouten (ofwel mest).

Zonder een goed dieet, worden de planten zwak en stagneren ze in hun groei. Voor de inhoudelijke mensen onder ons, er is een verschil tussen macrovoedingsstoffen (zoals koolstof, calcium fosfoor, zuurstof en zwafel) en microvoedingstoffen (zoals koper, mangaan, nikkel, ijzer en zink). Hoe dan ook, beide hebben aquariumplanten nodig om te overleven.

Plantenvoeding in het aquarium is bij de meeste aquaria een voorwaarde voor een prachtige plantengroei. Andersom werkt het ook zo dat je aquariumplanten je vertellen welk tekort zij hebben.

Kijk voor meer oplossingen ook eens op de pagina over Aquariumplanten!

Aquariumplanten zijn een belangrijke indicator dat er wel of geen goede balans in je aquarium is. Door te kijken hoe de aquariumplanten eruit zien, weet je wat te doen om tekorten aan te pakken. Hoe lees je verderop in deze blog.

Hoe aquariumplanten je vertellen welk tekort ze hebben

De beste manier om te bepalen of jouw aquariumplanten voeding tekort hebben, is goed naar ze te kijken. Zie je bijvoorbeeld dat:

 • bladeren veel donkerder zijn dan normaal en vervolgens afvallen? Dan heb je mogelijk een tekort aan fosfaat.
 • onderste bladeren vanaf de top naar beneden vergelen maar de nerven groen blijven? Dan heb je een tekort aan magnesium.
 • er gele vlekken zijn en gaten in de bladeren zitten? Dan heb je een tekort aan Mangaan.
 • de punten en randen van jonge bladeren vergelen of er dode vlekken ontstaan? Dan heb je een tekort aan Kalium.
 • jonge bladeren geel zijn maar de nerven groen blijven, maar zijn volwassen bladeren wel groen? Dan heb je een ijzer tekort.
 • de plant een groeistoornis heeft en afsterft? Dan heb je een tekort aan kooldioxide.De bovenste bladeren lichtgroen zijn en onderste oudere bladeren geel? Dan heb je een stikstof tekort.
 • Nieuwe bladeren verschrompeld of klein zijn? Dan heb je een calcium tekort.

Hoe los je voedsel tekorten op?

Okee, nu je hebt kunnen bepalen wat je aquariumplanten nodig hebben, is het tijd om ze dat te geven. Grofweg kun je dat op een aantal manieren doen: door het toevoegen van plantenvoeding aquarium en/of CO2.

1. Aquariumplanten voeding toevoegen vanuit een flesje, of doormiddel van een voedingsbodem, tabletten of kleibolletjes. Zelf gebruik ik de vloeibare variant van HS Aqua Flora Carbo maar ook tabletjes werken goed omdat deze langzaam voedingsstoffen afgeven.

2. CO2 toevoegen is een ander verhaal. Voor een constante toevoeging heb je eigenlijk een CO2 installatie nodig. En die kosten veel geld. Gelukkig bestaan er ook CO2 startersets. Kun je voor weinig kosten eerst zien of het werk. Top!

Eigenlijk is het heel simpel want je gaat naar een aquariumwinkel of je bestelt de plantenvoeding aquarium voeding online. Vervolgens goed de instructies volgen en je zult al heel snel zien dat je zowel minder algen krijgt, als een plantenbestand die beter groeit.

Aquariumplanten, plantenvoeding aquarium en meer

Wil je zeker weten dat jouw aquarium het aanzien waard is? Lees dan vooral de onderstaande blogs:

Aquariumplanten: wat moet je weten?

Plantenvoeding aquarium, los tekorten op! (=dit artikel)

Aquariumplanten: kiezen en planten

Een vraag aan jou over plantenvoeding aquarium…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over plantenvoeding aquarium of andere zaken? Laat dan een reactie achter!

4.3 / 5 ( 27 stemmen )

Laat reacties zien (39)

 • Is het waar dat je na een paar jaar je aquarium “ helemaal leeg” moethalen en opnieuw moet inrichten met nieuwe bodem enz.

  • Nee, dat is niet waar, een aquarium kan jarenlang staan wanneer je voldoende onderhoud pleegt, je lampen op tijd vervangt en voldoende voedingstoffen voor de planten toevoegt.

 • hallo

  kan je vloeibare magnesium ook toevoegen om moerasplanten mooier te krijgen ? want die nemen minder voeding op via het blad

  mvg, Otto

  • Als je het echt goed wil doen dan kun je het best naar een hengelsportzaak en een plak leem halen. Dat leem kun je vermengen met sporenelementen, ijzer, magnesium en wat je nog meer wil. Laat deze bolletjes goed drogen of leg ze in de vriezer. Beter dat eerste. Daarna kan je ze gemakkelijk bij de plantenwortels doen, ook al zou je er enkel magnesium in stoppen. Groetjes!

 • Hallo,
  Ik heb een bak van 240 liter. De vissen doen het goed, maar de planten minder. De onderste bladeren vallen af, waardoor ik kale stengels heb met alleen topjes met blad. De lampen branden 8u per dag. Dus ik ben 1x per week plantenvoeding gaan toevoegen en ongeveer om de dag vloeibare CO2, de helft van de voorgeschreven hoeveelheid. Sinds ik met de CO2 begonnen ben, barst mijn bak ineens van de draadalg! Daar snap ik niks van, ik ben het juist gaan doen na het lezen van jullie artikel over draadalg.. Help!
  Groeten, Eva

  • 8 uur is veel te weinig en dan krijg je inderdaad vaak dat soort verschijnselen. Ik zou overgaan op 12-14 uur per dag. De combinatie van veel te veel voeding ten opzichte van veel te weinig licht vraagt om algen problemen. Vooralsnog even minderen met de voeding en meerderen met het licht.

 • Misschien een rare vraag maar kan dit nergens vinden. Ik flora grow van colombo als planten voeding. Hier op staat 10 ml op 50 liter. Is dit dan voor de hele inhoud van het aquarium of berekend op het ververste water. Heb een 180 liter bak.

  • De dosering is altijd afgestemd op het aquarium en nooit op de hoeveelheid ververst water. Maar het zou kunnen dat wanneer je het berekent naar de hoeveelheid ververst water dat het uiteindelijk toch goed werkt dat is een kwestie van uitproberen. Groetjes

 • Hallo,
  Mijn planten groeien wel maar hebben niet de frisse groene kleur en de amazone planten krijgen doorzichtige bladeren en gaan kapot.
  Ik voeg alle dagen vloeibare CO2 toe van Colombo maar zie geen verbetering.
  Ik heb ook een indicator hangen om de CO2 te meten maar deze blijft blauw.
  Wat kan ik doen om alles in orde te krijgen?

  • Stop anders met die vloeibare CO2 en geef ze in plaats daarvan eens Floracel of soortgelijke basisvoeding. Ververs eens 20% van je water. Hopelijk geeft dat een snelle verbetering. Vloeibare CO2 kan je snel overdoseren en geeft dan dit effect. Groetjes

 • Ik heb net twee weken een aquarium de juwel 180 liter ik heb er planten in en nog geen vissen.
  Nu zitten er ineens allemaal bruine roest plekjes in wat kan dit zijn en wat kan ik er aan doen

  • In de meeste startende aquaria vind je deze bruine alg. Het toevoegen van wat meer snel groeiende planten zoals hoornblad en waterpest kunnen dit probleem oplossen. Vaak is dit een kwestie van een paar weken en wanneer de bak steeds beter ontwikkelt, verdwijnt het probleem. Het is ook een beetje een zaak van geduld !!

 • Hi
  Ik ben inmiddels al een paar maandjes verder.
  En heb naast de voeding C02 van Colombo (flora carbo was niet voldoende planten gingen dood) nu gaat het goed met de meeste planten alleen krijgen nu de meeste licht groen tot gele bladen en worden ze doorzichtig aan de punten en de nieuwe blaadjes die komen zij helemaal vervormd.
  Ik heb er 4 guppies inzitten 6 neons 2 algeneters en een paar garnalen. Mijn nitraat waardes is meestal ook aan de lage kant soms komt hij tot 18 en dan is het ineens helemaal weg. Ik gebruik ook maandelijks easy life filtermedium. En mijn vissen en water zijn mooi alleen nu nog mijn plantjes. Wat kan ik het beste hier aan doen

  • Het toedienen van filtermedium heeft enkel zin bij grote hoeveelheden water verversen, of in geval van een nieuw ingerichte bak. Ik zou ermee stoppen. Probeer eens wat extra Kalium en ijzer te geven. Groetjes

 • Goede dat ik wil een Jewel 70L starter tank kopen met planten en vissen. Weet over de onderhoud het liefst 1 x per week glas bodem en 10% water en on de andere week het filter verversen is allemaal geen probleem.
  Ik ga eerst de planten doen. Wilde op de bodem een deel gras hebben en lees dat die alleen groei met CO2 fles heb een hoop over CO2 gelezen
  Het ziet er zo ingewikkeld uit over het lezen van de CO2 etc. En dan nog die prijzen schrik ik wel van en er staat niet echt hoelang je met zo een tank doet. nu zag ik die op een site
  CO2 TABS 150 STUKS.
  Schijnen goed te zijn voor alle planten. Is dat nou echt waar of moet ik toch aan de gewone tank.
  Ik twijfel nu wel ik ben bang dat ik teveel geld ga uitgeven en uiteindelijk alles weg moet doen.
  Kunt u mij een tip geven van wat ik kan doen om de kosten en tijd van de lezing laag te houden

  Met vriendelijke groeten Jeannette

  • Hoi Jeanette! Heel herkenbaar, CO2 installaties kosten echt handen vol geld. Ikzelf zou dat nooit meteen aanschaffen want stel het werkt niet, zit je daar met je dure installatie. Waarom probeer je niet gewoon vloeibare plantenvoeding met CO2. Dat zou prima moeten werken. Zie: https://www.aquariumwarenhuis.nl/product/hs-aqua-flora-carbo/ Houd me op de hoogte van de resultaten! Groetjes!

   • Thanks ik zal dat eerst proberen.
    Ga sowieso eerst met de planten aan de slag en als het eindelijk allemaal goed gaat en groen blijft dan ga ik met de kids een paar visjes adopteren????
    Ja ik zal je op de hoogte houden

 • Ik heb een aardige plantenbak van 120x45x45 al mijn planten doen het goed en ik heb geen enkele last van welke alg dan ook. Het probleem is alleen de Javavaren. De bladeren worden geel met bruine/zwarte vlekken en smelten langzaam weg. Ik voeg vloeibare co2 en profito toe.

  Groet Dirk.

  • Probeer eens het toedienen van vloeibare CO2 te verminderen. In veel gevallen is dat de boosdoener. Groetjes

 • Hallo Aquariumfans,

  Drie dagen geleden heb ik mijn nieuwe aquarium opgestart en merk ik dat een van mijn planten (de enigste met ietwat rood erin) begint te verrotten. De bladeren zijn geel met bruin, beginnen te hangen en er zit een soort van doorzichtige vloeistof op de bladeren. Nu vraag ik mij af wat dit betekent en wat ik ertegen kan doen? Mijn snelgroeiende groene plant groeit erg hard en vooral naar het licht toe, dus betekent dit dat er te veel licht is en te weinig CO2 (en bemesting)? Wat moet ik toevoegen en hoeveel voor een net opgestarte bak van 22 liter, ingericht voor Crystal Red garnalen? Hopelijk kunt u mij raad geven!

  Mvg,

  Aa'tje.

  • Hoihoi!
   Lastig te zien zonder foto maar waarschijnlijk heb je een tekort aan licht, daarom groeien de planten er snel naartoe. In dit geval zou ik naar een speciaalzaak gaan met een beetje van je water. En laat je goed voorlichten. Groetjes!

 • November vorig jaar heb ik een aquarium ingericht. De planten groeien de bak uit en moet regelmatig snoeien.
  De belichhting brandt bij mij 8 uur pet etmaal. Geen algen en een kraakheldere bak. Bak formaat 80 x 36 x 50.
  De bak is voorzien van een binnen pomp welke dag en nacht loopt.
  Groetjes,
  J.J. Paaw

  • Kijk J.J,Paaw dat zijn nou mooie berichten laat ons weten hoe verder gaat en wat voor vissen heb je er in gebruik je ook CO2? Groetjes

 • Wat doe ik verkeerd??

  Mijn hc wordt helemaal bruin en laat los mijn Rode planten worden niet mooi rood
  Ik verwissel elke dinsdag de helft van mij. Water mijn bak is 60x30x30 ik heb ook last van baardalg en een soort alg wat héél donker is en lijkt op allemaal draad
  Ik doe na de wissel 30 ml easy life filtermedium toe
  Dag erna 20 ppm nitraät 20 kalium en 2 fosfaat
  Dag daarna boek ik 10 ml profito toe
  En ik voeg ook CO2 toe
  Na een dag of 3 wordt mijn water al steeds minder helder
  Heeft iemand een tip om weer plezier in mijn aquarium te krijgen
  Ik heb eventueel foto's weet alleen niet waar ik die heen moet sturen

  Mvg stefan

  • Beste Stefan ik ben bang dat je teveel van het goede in je aquarium kiepert. Je bent namelijk je algen aan het voeden met spoorelementen die je alleen gebruikt als je bank biologisch in evenwicht is en dat is hij niet(hij krijgt die kans niet) stop met alles behalve CO2 ververs 10% per week dat is mijn advies. Groetjes!

 • Hoi hoi.
  Ik heb sinds een paar weken een probleem met baardalg. Ik had een ambylia pland vervangen die flink uit de kluiten gegroeit was en boven in mijn aquarium veel icht weg ving maar waar daardoor ook een bepaalde groene alg in kwam te zitten. De nieuwe plant groeide slecht dus dacht ik dat er misschien een CO2 tekort was of dat de plantenvoedingsbodem geen voeding meer bevatte. Dus dat er bij gedaan en daar mijn lamp kapot ging op aanraden een aquariumlamp speciaal voor planten er in gedraait ipv de daglichtlamp die ik normaal heb. Heb een rio 180. Toen kreeg ik in ene dat ik een baardalg explosie kreeg. Het enige wat trouwens beter groeide met alle aanpassingen waren de algen. Ik probeer zoveel mogelijk baardalg te verwijderen en heb ook 5 Otocinculus Affinisen gekocht hier tegen maar het neemt de hele bak over. Het zit op bijna alle planten en weet niet zo goed meer wat te doen.

  • Hallo Alwine, Zo! Wat een verhaal en wat een alg ellende maar geen nood ik ga je helpen hoor.
   Wat ik graag wil weten wat je waterwaardes zijn en je technische installatie licht en filter. Groetjes!

 • Hallo ik heb een vraag

  Mijn bak is 60x32x32
  Ik gebruik de voedingsstoffen van easy life
  Heb profito ferro Kalium nitro fosfo
  Hoe moet ik nu wat en hoevaak gaan toevoegen
  Normaal doe ik alles 1x in de week maar weet niet of dat goed is omdat ik veel last heb van Draadalg

  Mvg stefan

  • Hoi Stefan,
   Wat vervelend dat je last hebt van draadalgen! Waarschijnlijk doe je niets verkeerd met het toevoegen van voedingsstoffen, maar moet je er eerst voor zorgen dat de sporen van je draadalgen verdwijnen. Als deze nog steeds (onzichtbaar) in je aquarium zitten, blijven ze namelijk gewoon terugkomen. Voeg je ook voldoende CO2 toe aan je aquarium? Daarnaast kun je voor een snelle oplossing kiezen en je water eens behandelen. Kijk maar eens op de pagina ‘Draadalg bestrijden doe je zo!’. Hier vind je ook de oorzaken van draadalg en een stappenplan om het probleem aan te pakken. Veel succes!

 • Hoi mitchel,

  Ik weet niet of je plantenprobleem opgelost is, maar ik heb ook hetzelfde gehad. Ik heb het toen opgelost door vloeibare micro/macro en vloeibare CO2 te doseren. Micro zijn metalen en mineralen.( ijzer, mangaan, cobalt enz) dit kan je kopen(profito). Macro zinn fosfaat, kalcium enz. ( kan je ook vloeibaar kopen.) lees de gebruiksaanwijzing goed door, te veel is ook niet goed. CO2 kun je ook vloeibaar kopen(easycarbo). Als je dit doseert en tegelijk verlaag je het aantal uren naar 8 uur, dan zul je denk ik al binnen 1 week resultaat zien. Probeer de algen of verslijmde bladeren schoon te maken of verwijderen.

  Mvg.

  • Hoi Aren,
   Bedankt voor je reactie naar Mitchel, daar zijn we erg blij mee! Fijn dat het probleem bij jou op die manier is opgelost en dat je dit met ons wilde delen :) Groetjes!

 • Hallo.
  Wie weet raad.
  Ik heb een tropisch gezelschapsaquarium van 120 cm met met name schooltjes vissen. De vissen doen het erg goed en de black mollys jongen zelfs.
  Echter een aantal planten doen het niet goed. Alle lage beplanten is mooi maar de hoge beplanten vallen allemaal gaten in de bladeren.
  Wie weet hoe dat komt en wat ik er aan kan doen?
  Alvast dank

  • Hoi Wim! Gaten in de bladeren duidt inderdaad op een voedingstekort. Voeg je plantenvoeding of CO2 aan je aquarium toe? Zo niet dan zou je daar zeker mee moeten beginnen. Houdt ons op de hoogte! Groetjes!

 • Ik heb plantevoeding moet er 1x er week 5 ml in doen heb maar een klein bakje 60 cm maar zit daar ook co2 in

  • Hoi Arend,

   Wat ik zou doen is even afwachten of het toevoegen van plantenvoeding aanslaat. Mocht dat niet of niet goed het geval zijn, dan zou ik zeker CO2 toevoegen. Groetjes!

 • Wat man ik doen mijn plantjes zijn aan de onderant bruin/geel en aan de topjes moi groen?
  Heb ze al 2 maanden

  • Hoi Sylvia, Hier zijn verschillende oplossingen voor. Je kunt beginnen met het toevoegen van plantenvoeding of CO2. Beide bezitten, laten we zeggen essentiele bouwstoffen, voor je aquariumplanten. Daardoor zullen je planten beter gaan groeien. Succes en groetjes!

 • Hallo,

  Heel veel nuttige informatie op deze pagina! Alleen kan ik niet het probleem vinden waarmee ik zit.

  Ik had een aantal lage bodemplantjes, die zijn allemaal erg lelijk geworden, en zelfs dood gegaan. Dit kwam door een dunne laag bruine alg over de bladeren/stengels. De alg groeit nu nog op een grote Bleheri soort. De alg is er redelijk goed vanaf te wassen, maar na enkele dagen is dit weer terug. De bladeren zijn erg lelijk hierdoor, en heb al verschillende bladeren met stengel eraf moeten knippen. Alleen nieuwe (extreem) snel groeiende bladeren van mijn Bleheri zijn mooi (licht) groen. Zodra dit blad 1,5-2 week oud is, begint ook hierop de alg te groeien.

  Ik hoop dat jullie een verklaring kunnen geven voor deze alg, en hoe ik deze alg tegen kan gaan.
  Verschillende keren kreeg ik te horen dat mijn planten een tekort aan iets hebben, dus vandaar dat ik deze vraag aan jullie stel.

  Met vriendelijk groet,
  Mitchel

  • Hoi Mitchel,

   Dat klinkt inderdaad niet lekker. Is het echt bruine alg of meer een soort slijm of rotting? Je zou in ieder geval ons artikel over bruine alg eens moeten lezen om te kijken of dat is wat je bedoelt. Het lijkt me goed dat je even wat foto's maakt en die even op onze facebook pagina zet. Dan kunnen we er even iets beter naar kijken. We zijn benieuwd!

Gerelateerde blog