fbpx

Aquarium planten kiezen en planten

Met een beetje kennis kan elke liefhebber een prachtig dichtbegroeid aquarium krijgen. De kern is het vooraf kiezen van de juiste aquarium planten en deze in stand houden door goed te stekken, snoeien en opnieuw te planten. Maar hoe doe je dat?

Wil je minder algen en goed groeiende aquarium planten? Zorg voor de juiste én voldoende plantenvoeding in je aquarium. Zelf heb ik goede ervaringen met vloeibare bemesting. Ik gebruik enerzijds deze vloeibare CO2 en anderzijds deze aquariumplantenvoeding (om en om). Werkt fantastisch!

Aquarium planten kiezen

Een veel voorkomende fout is om willekeurig aquarium planten bij elkaar te zetten. Het beste om te doen is kijken naar de omstandigheden in het aquarium. Daarbij zijn er in het bijzonder vier onderwerpen die de keuze van je planten bepalen.

  1. Aquarium planten Anubias hastifoliaWaterwaarden: test eerst je water en kijk bijvoorbeeld naar de zuurgraad (PH-waarde) van je water. Niet elke plant gedijt goed in zacht water. Koop je aquariumplanten op hun behoeften. Lees voo rmeer informatie onze blog over waterwaarden in het aquarium.
  2. Formaat: hoe hoog is je aquarium? Veel aquarium planten worden met gemak 30 tot 50 cm hoog. Voor een mooi resultaat moet dat wél passen. Lees onze blog over het inrichten van je aquarium voor meer informatie.
  3. Bemesting: sommige planten hebben zeer sterke eisen en kunnen niet groeien in een bak zonder bijvoorbeeld CO2 toevoeging. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen toevoegt. Lees onze blog over plantenvoeding in je aquarium voor meer informatie.
  4. Verlichting: hoe sterk is je aquariumverlichting? Sommige planten hebben veel licht nodig, anderen heel erg weinig. Lees onze blogs over aquarium LED verlichting of aquarium verlichting in het algemeen voor meer informatie.

Als je de voorgaande omstandigheden hebt bepaald, dan kun je met een gerust hart de juiste aquarium planten bij elkaar zoeken. Let daarbij ook op de vorm van de bladeren en de verschillende kleurpaletten. Een rode aquariumplant tussen groene planten levert een prachtig plaatje op.

TIP: meestal hebben de roodkleurige planten veel licht en voedingsstoffen nodig
TIP: planten die met weinig CO2 om kunnen gaan zijn
bijvoorbeeld: VallisneriaJavavaren en Cryptocoryne
TIP: waterpest en Cabomba zijn twee makkelijke, snelgroeiende plantensoorten

Aquariumplanten planten

De juiste aquariumplanten zijn in je bezit en je kunt ze gaan planten. Als je net begint met je aquarium is het handig deze nog niet helemaal vol te laten lopen. Als je het aquarium zo’n 10 cm vult is het makkelijker de planten juist neer te zetten. Als je aquarium planten gaat plaatsen, doe dat op de volgende manier:

  • 1. Verwijder de omhulsels, steenwol, binddraden etc. Steenwol verwijder je het gemakkelijkst in een bakje met water. Een beetje steenwol mag er overigens aan blijven zitten.
  • 2. Kort de wortels met een scherpe schaar in tot ongeveer 2 cm.
  • 3. Verwijder alle afgestorven en beschadigde bladeren en wortelstokken.
  • 4. Maak een gat met je vingers in het grind of gebruik de daarvoor bestemde gereedschappen zoals een tang of lange pincet.
  • 5. Zorg ervoor dat bij het plaatsen van de plant de wortelstokken niet omgebogen worden.
  • 6. Plant elke plant afzonderlijk van elkaar en houdt tussen beide planten voldoende ruimte zodat de planten goed kunnen groeien.

Nu groeien veel aquarium planten mogelijk behoorlijk snel. Daarom, om je aquarium mooi te houden, moeten de aquarium planten uiteindelijk gesnoeid en gestekt worden. Nu je weet hoe, kunnen de aquariumplanten groeien en zul je zien dat binnen een mum van tijd je aquarium mooi is begroeid.

Lees ook

Wil je zeker weten dat jouw aquarium het aanzien waard is? Lees dan vooral de onderstaande blogs:

Aquariumplanten: wat moet je weten?

Aquariumplanten: voedingsstoffen en CO2 tekort

Aquariumplanten: kiezen en planten (=dit artikel)

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 Reacties
  1. Hanne zegt

    Hallo,

    Ik ben een beginner. Ik ga dit weekend aan mijn derde poging beginnen…
    Het grootste probleem dat ik heb met de planten is dat ze steeds weer komen bovendrijven. Vooral bij het bijvullen van water. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ze netjes blijven zitten?

    Alvast bedankt!

    1. Aquariumfans zegt

      Dan is waarschijnlijk je bodem te dun. Je moet je planten minstens een paar centimeter in het substraat kunnen drukken. Leg anders iets drijvends op het water wanneer je gaat vullen. Ik vul zelf via een plastic fles waar ik aan de bovenkant wat gaten in heb gemaakt.

  2. Shermaine zegt

    Hoi, ik vind je website heel nuttig.
    ik ben een beginner. Ik heb in december, 5 goudvissen en 60L aquarium met een eheim buitenfilter overgenomen van een vriend.

    De aqauarium heeft nepwaterplanten met overal algen. Ik heb net waterpest en een ‘Javavaren op hout’ besteld.
    Mijn vragen zijn:
    1. moet ik de planten eerste in quarantine zetten? Ik ben engelstalig en lees op engelse site dat het nodig is maar lees weinig in het nederlands dat noodzakelijk is. Graag je advies.

    2. Ik zie algen in de slangen van de buitenfilter. Hoe kan ik ze best verwijderen zonder de slang uit de filter te halen? Het water loopt soepel maar het zicht irriteert mij. Volgens mijn vriend ga ik maar de filter ééns per jaar moet wassen (niet elke paar maanden). Echt waar aangezien de hoeveelheid vissen dat ik heb?

    3. De aquarium heeft grind (gravels) als ik goed heb en ze hebben ook klein laagje algen. Hoe kan ik ze best schoonmaken zonder de vissen te storen? Heb je meer informatie hierover?

    1. Aquariumfans zegt

      1) Wanneer de planten bij een betrouwbare winkel zijn gekocht of bij een goede aquariumhouder vandaan komen is quarantaine niet nodig.
      2) Algen in de slangen van je filter kunnen geen kwaad. Als jij je er aan ergert is het verstandig om de slangen door zwarte slangen te vervangen. Daarin ontwikkelt zich sowieso vrijwel geen alg. Bij het schoonmaken van het filter kan je ook eens een rager door de slangen trekken om ze te reinigen. Ik zou me er niet al te druk om maken.
      3) Je kunt het grind weghevelen, schoonmaken (koken) en weer terugdoen, of vervangen door nieuw, schoon grind. Beter is de oorzaak op te sporen en weg te nemen, dan houdt het probleem vanzelf op.
      Succes en groetjes!

  3. Frank zegt

    Hey man, ik geniet echt van je informatie! Bedankt ????

    Ik heb water uit de kraan van pH 6.9 en gewoon grind dus mijn opstartende bak zal zo’n beetje rond die waarde blijven. Ietsjes lager misschien door toevoeging van bladeren voor de garnalen..
    Ik doe er dus wijs aan planten aan te schaffen rond de pH 6 a 7 ??
    Groetjes
    Frank de B

    1. Aquariumfans zegt

      Dank je! Veel hangt af van de verhoudingen planten : vis. Zijn er kalkhoudende materialen als decoratiemateriaal aanwezig. Gebruik je CO2 ja/nee? Maar bij regelmatig water verversen zijn planten die graag rond de 6.8 -7.2 gehouden kunnen worden prima toe te passen in jouw bak. Succes.

  4. Martine zegt

    hallo!
    Voeg je de planten toe in de opstartfase van het aquarium of als je de vissen erin zet na 3 weken? volgens de dame die ons het aquarium verkocht heeft in de winkel, zullen de planten verslijmen als je de planten er al inzet in de opstart. We konden ze volgens haar beter erin zetten als we de visjes komen halen. Klopt dat? we plannen wat guppies en enkele garnalen en weten eigenlijk niet welke plantjes we best kiezen.
    Alvast bedankt voor de reactie!

    1. Aquariumfans zegt

      Wanneer je volgens de regels te werk gaat, beplant je het aquarium eerst, liefst met snel groeiende planten zoals waterpest en/of hoornblad. In combinatie met wat andere soorten zoals bijvoorbeeld Belgisch groen. Laat de bak een Beetje op gang komen en voeg daarna rustig aan wat vissen toe en pas in de loop der tijd je plantenbestand een beetje aan. Planten die direct verslijmen, waren al niet best van kwaliteit. Groetjes!

  5. Mert zegt

    Wat moet je doen als je plant hangt??

    1. Aquariumfans zegt

      Welke soort plant en heeft ie voorheen wel rechtop gestaan? Beetje extra Kalium en zorgen voor voldoende licht. Groetjes

  6. Stijn zegt

    Hey. Ik heb silverdollars in mijn aquarium zitten, aangezien ik wel iets groens in het aquarium wil en dat ook de algengroei concurreert. Ik zelf dacht aan drijfplanten aangezien dat de silverdollars zelfs mijn anubias hebben zitten eten. Welke planten zou ik het beste nemen?

    1. Aquariumfans zegt

      Weinig planten zijn opgewassen tegen de vraatzucht van de Silverdollars. De oplossing kan worden gevonden in het toepassen van harde waterplanten zoals grote Echinodorussoorten en het regelmatig bijvoeren van goed gewassen sla en andijvie. Groetjes

  7. kees zegt

    heb een vaste plant in mij aquarium en heeft nu een bloem gegeven moet ik die
    eruit knippen als hij uitgebloeid is.

    1. Aquariumfans zegt

      Heel goed kees, ik lees het al jij hebt er verstand van. Groetjes!

  8. Ruud zegt

    Goedeavond,

    Vraag: Binnenkort wil ik mijn hobby weer oppakken.
    Wat mij in het verleden veel geld heef gekost was het aanschaffen van nieuwe planten,
    omdat het snoei-en stekproces mij (nu nog steeds)niet helemaal duidelijk is!
    Zou u mij daar wat tips voor kunnen geven?
    Bij voorbaat dank alvast,
    Ruud.

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Ruud,
      Een vaak gehoorde ‘fout’ die mensen maken bij planten die te lang geworden zijn, is het inkorten (aftoppen) met de vingers. Als het enigszins kan moet dat worden vermeden. Bij het aftoppen met de hand of met een schaar, wordt de plant ernstig beschadigd in zijn celstructuur. Met een schaar of met de nagels afknijpen, betekent dat je de stengel eerst volledig platknijpt en dan pas afkort. Met deze beschadigde celstructuur wordt de topstek in een niet-steriele bodem gezet, wat er zeer vaak voor zorgt dat de plantenstengel makkelijk gaat rotten en de groei (het aanslaan) ernstig wordt geremd. Onder invloed van de osmotische druk (de sapstroom die door de stengel loopt) krijgen de onderste bladeren een slechte voeding aangeboden. Het gevolg daarvan is dat de plant aan de onderkant van de stengel nogal wat blad verliest. Kale onderstammen in het aquarium staan gewoon lelijk.
      Het beste kun je deze werkzaamheden uitvoeren met een scherp mes. Een goed scherp aardschilmesje of scheermes c.q. scalpel, is een ideaal hulpmiddel. Top de planten af door de stengel iets schuin af te snijden, omdat je op die manier de minste cellen van de celstructuur vernielt. Dit resulteert vaker in sneller aanslaan en een gezonde groei.
      Het restdeel van de afgetopte plant wordt moerstam genoemd. Deze zal weer nieuwe, frisse zijscheuten gaan vormen.
      Hopelijk is het zo een stuk duidelijker en heb je in de toekomst minder problemen! Succes alvast!

  9. J.krabbendam zegt

    Mijn reuze amboellia groeit te hard ik moet hem iedere week terug snoeien de tussen stukken staan te ver uit elkaar mijn verlichting gaat om 12 uur aan de rode let om1 uur gaat wit aan let en groen-blauw om 11.30 gaat het uit ik heb ook CO2 die gaat om 9 uur aan en om 11 uur uit een keer per week geef ik 5 ml ijzer wat doe ik verkeert

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi. Als je planten te hard groeien moet je de lichtduur terug brengen. Hoeveel uur staat de verlichting nu in totaal aan? Groetjes!

  10. Marnix dewulf zegt

    Welke voeding is het beste voor de planten voor aquarium met discus vissen

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Marnix. Zelf vind ik CO2 toevoer het beste werken en heb ik goede ervaringen met EasyCarbo plantenvoeding en voedingstabletten. Elk aquarium reageert alleen anders, dus het beste is om eens wat te proberen, goed de instructies volgen en kijken of het goed aanslaat. Groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.