fbpx

Zoetwater aquarium vissen, wat moet je weten?

Over zoetwater aquarium vissen is veel geschreven. En niet onterecht want het merendeel van de aquariums die ik tegen kom zijn visonvriendelijk. Veel vissen sterven en dat is met een beetje kennis niet nodig. Lees daarom ook eens de blog over de belangrijkste kennis rondom aquarium vissen en de top 10 aquarium vissen voor beginners.

Zoetwater aquarium vissen kunnen jaren oud worden. Helaas is dit meestal niet het geval. En dat komt door onvoldoende aquariumkennis. Zelf vind ik het belangrijk om de juiste zoetwater visvoeding te gebruiken en gebruik ik vitaminen voor mijn vissen. Daarmee verhoog je de weerstand en dat scheelt een heleboel vervelende consequenties. Zeker proberen.

Zoetwater aquarium vissen maanvissen
Zoetwater aquarium vissen maanvissen

De belangrijkste tip om je aquarium zo in te richten dat vissen zich er prettig in voelen is de natuur als voorbeeld te nemen. Dat geldt niet alleen voor decoratieve elementen maar voornamelijk voor de waterwaardes. Een vis die gewend is aan relatief zuur water hoort niet thuis in zacht water.

En zo zijn er tal van voorbeelden te verzinnen voor zoetwater aquarium vissen. In deze blog vind je veel informatie over de algemene vragen. Lees hier nog meer informatie over tropische vissen

Zoetwater aquarium vissen: hoe oud worden ze?

Veel mensen weten niet dat zoetwater aquarium vissen ouder worden dan een jaar. Houd je vast, de meeste soorten worden ouder dan vijf jaar en dikwijls 10 tot 20 jaar! Veel reden dus je aquarium zo goed mogelijk in te richten. Het houden van levende beesten geeft je ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Scheelt weer geld en het onnodige verlies van vissenlevens.

Zoetwater aquarium vissen: voeding

Apistogramma agassizii
Apistogramma agassizii

Meestal krijgen vissen vlokvoeding en daar moeten ze het mee doen. Helaas is dat vaak niet voldoende. Je kunt het vergelijken met elke dag magnetronmaaltijden eten. Zonder af en toe vers eten en fruit word je eerder ziek. Dat is ook het geval bij vissen.

Koop daarom ook eens een zak watervlooien of larven. Je vissen zullen je dankbaar zijn en hun immuunsysteem wordt sterker. Tip: Last van fruitvliegjes? Vang ze en gooi ze in het aquarium. Vissen zijn er dol op!

Zoetwater aquarium vissen: of toch zoutwater?

Zeeaquaria behoren tot de mooiste levende schilderijen. Als je echter net begint met een aquarium dan wordt het sterk afgeraden met een zeewater aquarium te beginnen. Beide hebben bepaalde waterwaarden maar het grootste verschil tussen zoetwater en- zoutwater is dat zoutwater allemaal zouten bevat die invloed op het water hebben. Kennis daarvan is absoluut noodzakelijk en kan complex zijn. Begin daarom altijd met een zoetwater aquarium. En vrees niet, een zoetwater aquarium kan zo moeilijk zijn als dat je wilt, maar zal een prachtige decoratieve aanvulling zijn.

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 Reacties
 1. Martine Verstappen zegt

  Heeft hier iemand ervaring met het verhuizen van een groot aquarium, ik heb een jewel 350 led panoramic, ik heb schrik dat mijn vissen de verhuis niet zullen overleven ook al is het maar een korte rit. Ik heb 2 bottia’ 2 algeneters ( draakjes noem ik ze, bruin met hoorntjes op hen hoofdje) een siamese algeneter en 5 regenboogzalmpjes. Alle tips voor een veilig vervoer zijn welkom. Ik had een gespecialiseerde firma aangesproken maar die vragen om en bij de 700 €. Is dat de normale prijs ?

  1. Aquariumfans zegt

   Je moet het probleem niet groter maken dan het is. Wanneer je in je vriendenkring informeert of er iemand een bestelwagen heeft en voor je kan rijden, dan heb je enkel een paar sterke mannen nodig om de bak te tillen. Laat de bak leeglopen totdat er nog een 10-15 cm. water in staat en breng hem over. Je kunt wanneer het om een kleine afstand gaat, de vissen in de bak laten, enkel de regenbogen eruit vangen. Een deel van het water kan je in emmers met deksels bewaren, maar je kunt straks ook vers water op temperatuur toevoegen. In ieder geval zou ik niet meer dan 50% van het oude water terugzetten. Misschien stellen de vissen deze forse waterwissel zelfs wel op prijs. Wel je filter schoonmaken voordat je deze weer aanzet. € 700,= is een extreem hoge prijs voor deze klus. Dan kan je dit nog beter op Marktplaats als klus aanbieden en prijsopgave vragen. Heb je geen aquariumvereniging in de buurt waar mensen je willen helpen en adviseren. Over het algemeen zijn ze daar, als het om eventueel nieuwe leden en zeker jonge leden gaat, heel erg behulpzaam. Succes en laat nog eens weten of het gelukt is, en hoe !!

 2. cj van den berg zegt

  Hallo,
  ik ga van een tropischzoetwater 600l bak in het verleden naar een home 25 aquqrium ivm met de leeftijd word het mij te zwaar, mijn vraag is omdat het kleine bak is hoeveel en wat voor soort(en) mogen daarin
  bij voorbaat dank

  1. Aquariumfans zegt

   Ja, soms moet je een stapje terug doen. Er is een enorm assortiment aan klein visjes. Vooral dwergrasbora’s zijn erg aantrekkelijk voor kleinere bakken. Vraag er eens naar bij de aquariumhandel. Vaak leuk in combinatie met wat garnalen. Succes !!

 3. Jan zegt

  Ik heb ook veel problemen gehad met mijn 60 liter aquarium mijn grootste fout achteraf gezien was veel te weinig planten in het aquarium nu na veel geduld is mijn aquarium in balans heb zelfs al 10 jonge platy’s erbij en ik test de waterwaarde elke 14 dagen zonodig 3 tot 5 liter water vervangen

  1. Aquariumfans zegt

   Een goede balans in het aquarium is super belangrijk. Fijn dat je kennelijk inmiddels een soort van biologisch evenwicht hebt weten te bereiken. Daar spelen waterplanten inderdaad vaak een belangrijke rol bij. Ga zo door !!

 4. Jerome zegt

  Kunnen goud vissen ook tegen onthard water?
  a.u.b reageren jorome

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jerome, het kan wel maar ik zou het niet doen. Onthard water is vaak ook het calcium en ijzer ook eruit. Elementen die je toch ook nodig hebt. Groetjes!

 5. Jos Massy zegt

  heb kortgeleden een Aquarium gekocht ,
  compleet met Vissen en planten ,zat veel zwarte alg ? in,
  heb de planten allemaal verwijderd maar krijg het aquarium,
  niet gezuiverd ?
  wat te doen ???
  gaarne een reactie.
  bij voorbaat dank Gr Jos.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Jos, het is lastig te bepalen wat je precies bedoelt met “Zwarte alg” maar het zou goed baardalg of penseelalg kunnen zijn. Check anders onze blog er eens over: http://www.aquariumfans.nl/baardalg-hoe-bestrijd-je-dat Succes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.