Hoeveel goudvissen in een vissenkom heb jij als kind gehad? Ik heb een aantal goudvissen gehad in, ik weet het nog goed, een ronde vissenkom met een plastic schatkistje op de bodem. De goudvissen kreeg ik altijd per twee: Suske en Wiske, Bob en Boris en Sipje en Sopje passeerden de revue. Ze leefden maximaal drie maanden. We schreven eerder al een blog over wat je moet weten over goudvissen. In deze blog vertellen we waarom een vissenkom kopen eigenlijk niet zo’n goed idee is. En als je toch een vissenkom wilt hebben, waar deze aan moet voldoen om je goudvissen te vriend te houden. Staat je vraag niet in de blog? Laat het ons dan weten in een reactie onder deze blog.
Wist je dat goudvissen tussen de 15 en 20 jaar oud kunnen worden? Bij een kleine bak is het belangrijk om het water gezond te houden, anders is dat erg schadelijk voor je goudvissen. Zelf ben ik fan van dit watervoorbereidingsmiddel die het water zo gezond mogelijk houdt. Daar zal je goudvis blij mee zijn! Heeft je goudvis een dikke buik? Dan is er waarschijnlijk sprake van buikzucht, handel snel en schaf Trichosal aan. Tot slot: gebruik goede goudvissen visvoer, zodat ze voldoende vitamines en voedingsstoffen binnen krijgen.
In deze blog gaan we het over het volgende hebben:
- Wat een vissenkom met een goudvis doet
- Hoe kun je dan wel een vissenkom houden?
- De meest voorkomende schoonmaak problemen opgelost!
- Wat zijn geschikte planten voor in de kom?
- Welke vissen kunnen er in een vissenkom?
- Vissenkom versus aquarium
Wat een vissenkom met een goudvis doet
Op internet lees je veel over wat een vissenkom met een goudvis doet. Het klopt inderdaad dat een normale vissenkom (de bekende glazen kom) niet geschikt is voor goudvissen. We zetten de meest voorkomende, en juiste, gegevens over een vissenkom op een rij.
- Ruimtegebrek. Een goudvis heeft ruimte nodig, zodat haar buitenkant kan meegroeien met haar ingewanden die, net als bij een mens, steeds volwassener worden. Heb je wel eens een plantje verpot en je afgevraagd waarom het plantje jarenlang klein blijft? De natuur heeft haar organismen zo gemaakt dat ze zich aanpassen aan hun omgeving. Sommige mini cactussen kunnen meer dan een meter groot worden, als je hem maar een ruime bloempot geeft. Hetzelfde geldt voor goudvissen in een vissenkom. De buitenkant van de Goudvis stopt met groeien door de minimale grootte van de kom. Haar ingewanden groeien door, wat er voor zorgt dat de organen tegen elkaar aangedrukt worden en de vis kan overlijden.
- Zuurstofgebrek. Een vissenkom biedt – zonder extra zorg – onvoldoende ruimte om zuurstof in het water op te laten lossen. Daarom happen vissen in een vissenkom vaak letterlijk naar lucht (zuurstof) onder het wateroppervlak. Dat is op den duur schadelijk voor de vis zelf
- Tekort aan echte waterplanten. Een kom biedt weinig ruimte voor echte waterplanten. De minimale eisen om waterplaten te laten groeien zijn hier niet aanwezig. Waterplanten zijn nodig om een natuurlijke balans in het water te krijgen: het opnemen van CO2 en afgeven van zuurstof. Om een natuurlijke balans te krijgen heb je goed groeiende waterplanten nodig.
- Slechte waterkwaliteit. In een vissenkom is het moeilijk om de juiste waterwaarden te krijgen (wat zijn ook alweer waterwaarden?). Door vervuiling (uitwerpselen en teveel voeding dat oplost in het water) van een kleine ruimte stijgen gevaarlijke stoffen zoals nitriet snel. Dit is dodelijk voor je goudvissen.
Okee, wonen in een Vissenkom is voor een goudvis dus net zoiets als leven in een eerstejaars studentenkamer. En die student mag dan dus ook zijn kamer van < 8 meter niet uit. We raden daarom een aquarium aan, boven de kom.
Maar: we kunnen ons ook goed voorstellen dat een gemiddeld aquarium van > 100 liter niet bij iedereen in huis en de portemonnee past. Of dat je al een vissenkom hebt en deze niet zomaar weg kunt doen. Hierin moet je realistisch zijn. Daarom gaan we je, als je al een vissenkom hebt, zo goed mogelijk helpen om er nog iets voor je goudvissen van te maken.
Hoe kun je wel een vissenkom houden?
Heb je al een vissenkom? Het kost wat aandacht en tijd, maar er zijn een aantal initiatieven die je kunt nemen om het leven in een vissenkom, of het liefst een mini aquarium, aanzienlijk te verbeteren:
- Klein pompje met een filter. In een kleiner wateroppervlak is het juist belangrijk om zuurstof te reguleren en water in beweging te houden. Water dat (te) stil staat stimuleert de groei van schadelijke bacteriën. Je kunt verschillende kleinere filterpompjes kopen die geschikt zijn voor het filteren van 20 liter water. Een vissenkom gaat vanaf 5 liter en is daarom te klein voor een pompje en/of filter. In dit extreem kleine wateroppervlak kun je een bruissteentje toevoegen. Het helpt iets maar heeft niet dezelfde impact als een filterpompje.
- Geschikte aquariumplanten. In een vissenkom hebben ook waterplanten het moeilijker. Kies voor zuurstofrijke en relatief sterke aquariumplanten zoals Cabomba en Waterpest. De goudvis kan hier ook een beetje aan knabbelen en zich in verschuilen.
- Mini aquarium. Als alternatief voor je kom kun je nadenken over een kleiner- of BiOrb aquarium. In dit aquarium zit meestal een ingebouwde filter. Voordelen van een BiOrb aquarium zijn dat deze: lichter, sterker en moderner is dan een vissenkom. Een groot nadeel is de prijs. Een BiOrb aquarium van 30 liter kost (nieuw) al snel € 200,-. Lees in ons blog over het BiOrb aquarium ook eens welke vissen geschikt zijn voor dit kleine aquarium.
- Regelmatig water verversen. Hoe minder wateroppervlak, hoe sneller bacteriën de overhand krijgen. Zorg dat je het water in je kom schoon houdt. Te vaak schoonmaken is ook weer schadelijk voor de natuurlijke balans van je water. Beter kun je elke week 25-50% van het water verversen. Wel consequent blijven doen! Zorg er bij de waterverversing voor dat de temperatuur van de het water in de kom, en het toegevoegde water van dezelfde temperatuur is. Plotselinge grote temperatuurwisselingen zijn schadelijk voor de goudvissen.
- Zuurstof steen toevoegen. Hierdoor beweegt het water gelijk een beetje en dat is goed tegen schadelijke bacteriën. Plaats een zuurstofsteen op de bodem van de vissenkom. Let wel op dat de zuurstofsteen subtiel is, een grote bruisende massa in een kom is zeer zeker ook niet goed voor de vissen. Dus: een rustige bruissteen.
- Steentjes voor op de bodem. Goudvissen houden ervan kleine deeltjes tussen de steentjes uit te plukken. Let voor de bodembedekking wel op wat voor goudvissen je hebt. Sommige goudvissen hebben meer behoefte aan fijne bodembedekking, zoals Sluierstaart goudvissen. Lees hiervoor onze blog over de Sluiertaart.
- Een zuiveringsmiddel voor leidingwater. Leidingwater kan minimale hoeveelheden Chloor bevatten en is gezuiverd voor de consumptie van mensen. Een waterbehandelingsmiddel, zoals Gold Protekt, stimuleert de productie van goede bacteriën in het leidingwater. Een beetje daarvan toevoegen kan zeker geen kwaad. Lees wel de gebruiksaanwijzing voor het juiste gebruik en goede hoeveelheid.
- Haal de vissenkom uit de zon. Temperatuur schommelingen zijn niet goed voor Goudvissen, ze raken snel gestrest hierdoor. Staat de kom op bepaalde momenten van de dag in de zon? Dan is het tijd om de kom te verplaatsen. Ten eerste krijg je daardoor een stuk sneller algengroei, ten tweede kan het water te warm voor vissen worden. Bespaar jezelf veel ellende en zorg dat direct zonlicht wordt vermeden.
Hieronder lichten we toe wat je nog meer kan doen rondom de verzorging van Goudvissen in een vissenkom. Schoonmaken is een belangrijk onderdeel. Heb je aanvullingen of vragen? Laat het ons weten onder deze blog.
Hoe kun je goed een vissenkom schoonmaken?
Een vissenkom maak je regelmatig schoon. Het belangrijkste is dat je het water wekelijks voor een deel (25-50%) ververst. Water in een vissenkom vervuilt snel, onder andere omdat goudvissen smeerpoetsen zijn. Ze zwemmen, zeker in een vissenkom, snel in hun eigen uitwerpselen en etensresten. Ververs het water dus (gedeeltelijk) een keer per week, om te voorkomen dat er te veel ammoniak en nitriet (schadelijke stoffen) in het water komt.
Bij een vissenkom zijn een aantal problemen herkenbaar. De meest herkenbare schoonmaakproblemen met een schoonmaaktip hebben we daarom op een rijtje gezet.
Probleem één: ik heb bruin of groen water en/ of groene steentjes in mijn vissenkom.
Oorzaak: vervuiling, er is sprake van alg vorming in het water.
Schoonmaak oplossing: ververs wekelijks 25-50% van het water. Knip de ongezonde bladeren van de waterplanten af. De vieze kiezels / steentjes kun je uit de vissenkom halen en even in kokend water leggen. Laat ze even afkoelen en leg dit daarna weer terug. De dagen daarna verdwijnt de groene alg of waas vanzelf. Vergeet ook de kleine onderdelen, zoals decoratie, niet om met een borstel of schuurspons schoon te maken. Gebruik hiervoor alleen water.
Probleem twee: er liggen teveel uitwerpselen van de vissen op de bodem.
Oorzaak: te veel voeding gegeven of te lang niet schoongemaakt.
Schoonmaak oplossing: Het vuil op de bodem moet je regelmatig weghalen. Met een afgeknipte tuinslang (stop de ene kant in het water en even goed aanzuigen aan de andere kant) kun je gemakkelijk bodemvuil weg laten vloeien. Ook belangrijk is regelmatig het water te verversen. Ververs water in je vissenkom wekelijks met 25-50%. Verruil bijvoorbeeld 2,5 liter water van het aquarium voor vers water.
Probleem drie: mijn kiezelstenen zijn vies en bruin (bruine aanslag) geworden.
Oorzaak: vervuiling van het water.
Schoonmaak oplossing: Ververs wekelijks het water ongeveer met 50%, haal alle kiezels eruit en leg deze in kokend water. Laat afkoelen en stop deze daarna weer in de vissenkom terug. Zelfs als er nog aanslag opzit, zal deze na een aantal dagen verdwijnen. Een kleine beetje bruine of groene steentjes is overigens niet zo’n probleem.
Probleem vier: wat doe ik met mijn vissen tijdens het schoonmaken?
Oorzaak: de kom zelf is aan een grondige schoonmaakbeurt toe.
Schoonmaak oplossing: houd de vissen in een schone emmer (gebruik vooral geen gebruikte emmer in verband met achtergebleven chemicaliën) met het water uit de vissenkom. Na het schoonmaken laat je de vissenkom een uur op kamertemperatuur komen en kunnen de vissen weer terug. Let op, vang de vissen met een schepnet en gooi het oude water vooral niet terug in de kom. Dat water is immers vervuild.
Meer schoonmaaktips
- Gebruik geen chemicaliën. Schoonmaakmiddelen zijn zeer schadelijk voor vissen. Gebruik voor de schoonmaak enkel water en een schuursponsje
- Optimaliseer het leidingwater in je kom. Leidingwater soms schadelijke stoffen zoals chloor. Gebruik een water verzorgingsmiddel zoals Gold Protekt dat speciaal is bedoeld voor goudvissen en andere koudwatervissen.
- Zet de vissenkom niet in de zon, maar zorg wel voor een plek met licht. Vissen houden van natuurlijk lichtsomloop, ofwel gewoon zoals een dag verloopt. Een andere reden om de kom niet in de zon te zetten is dat zonlicht algengroei in je aquarium stimuleert.
Waar moeten planten in een vissenkom aan voldoen?
Je kunt niet zomaar waterplanten in je vissenkom zetten. Net als dieren hebben planten ook minimale eisen om te overleven. De waarheid is dat in een vissenkom eigenlijk maar weinig planten overleven. Daarom zou ik de sterkere soorten zoals Waterpest en Cabomba nemen. Vaak heb je kans dat één van beide niet groeit. Dat is niet anders. Sommige drijfplanten doen het overigens ook goed in een vissenkom.
Waterpest en Cabomba zijn ook uitstekende zuurstofplanten. Zuurstofproductie in een vissenkom is ook essentieel. Vissen ‘ademen’ in de kom zuurstof in en scheiden CO2 uit. CO2 zetten waterplanten weer om naar zuurstof. Lukt het allemaal niet met groeiende planten. Dan kun je altijd nog een aquarium overwegen 😉
Wil je een vissenkom kopen? Let er dan goed er geen barsten in de kom zitten. Let bij het kopen van een vissenkom ook goed of het glas helder is, en geen wittige waas heeft. Dat is een teken dat de kwaliteit niet goed is. Tot slot, en het is al gezegd, als je vissen wilt kun je beter geen vissenkom kopen, maar een aquarium.
Goed, nu heb je de kom met de juiste waterplanten, waterdecoratie, een fijne filter en de juiste plek in huis gevonden. Hoe kies je dan de juiste bewoners voor de vissenkom? Eerder vertelden we dat goudvissen tussen de 20 en 40 cm kunnen worden. Een vissenkom is dus ongeschikt voor de meeste soorten goudvissen. Zijn er aquariumbewoners die wel geschikt zijn voor een vissenkom?
Zijn er geschikte vissen voor een vissenkom?
Daar gaan we weer, eigenlijk is het beter om gewoon een aquarium te kopen. Maargoed, daar sta je dan met je kom. In een kleinere leefomgeving zoals een vissenkom of een BiOrb aquarium is het belangrijk om de juiste bewoners te kiezen. Geschikte aquariumvissen voor een klein aquarium hebben we al een blog over geschreven. Hier nog een aantal vissenkombewoners op een rij. Al deze aquariumbewoners hebben wel echt een minimum van 5 liter nodig.
1. Guppies
Maximaal hoeveelheid: 5 stuks. Guppies zijn tropische aquariumvissen. Een vissenkom op kamertemperatuur van minimaal 18 graden is daarom niet ideaal, maar wel mogelijk. We schreven eerder al een blog over Guppies.
2. Zebra Danios
Maximaal hoeveelheid: 5 stuks. Ook hier geldt: dit zijn tropische aquariumvissen. Toch kunnen de Zebra Danios wel tegen water op kamertemperatuur. Waar ze niet tegen kunnen is fluctueren van de temperatuur. Goed opletten dus bij een waterwissel.
3. Vuurgarnalen
Maximaal hoeveelheid: hier zou ik eerder zeggen, minimaal 10. Over Vuurgarnalen schreven we eerder een blog. Een superleuke aanwinst.
Nu je alle informatie hebt om de ‘ideale vissenkom’ te creëren, wegen we de kom nog een keer af tegen het aquarium.
Vissenkom versus aquarium
Een vissenkom of een aquarium? Een kom is gemaakt als decoratiestuk of laagdrempelige middel voor een huisdier. Niet in de eerste plaats om aquariumvissen een goede huisvesting te bieden. Voor goudvissen is een vissenkom sowieso niet geschikt.
Nog even wat feitjes van een vissenkom versus een aquarium op een rij:
- Een aquarium biedt ruimte voor een goede filter, wat de doorstroming en dus zuivering van het water stimuleert. Een kom heeft minder of geen ruimte voor een filter.
- In een aquarium kan water zuurstof absorberen, in een kom is het wateroppervlak te klein voor het goed absorberen van zuurstof. Je zult dus veel vaker het water moeten verversen om de zuurstof regulatie gezond te houden.
- Een aquarium biedt volop ruimte voor aquariumplanten die noodzakelijk zijn voor de zuurstoftoevoer en het creëren van voldoende schuilruimte. In een vissenkom is ruimte voor een á twee planten en die groeien vaak niet goed. Dat is een voorwaarde voor een gezonde leefomgeving voor je vissen.
- goudvissen zijn dieren die in een groep willen leven. In een aquarium is ruimte voor meerdere vissen. In een kom zitten goudvissen elkaar in de weg en vervuilen ze de kom te snel.
Welke vissen kunnen in een koud water vissenkom of aquarium?
Welke vissen kunnen in koud water wanneer je kiest voor een kleinere bak? Hieronder vind je een lijst met aquariumvissen die je in koud water kunt houden, inclusief de gemiddelde lengte van deze aquariumvissen en de watertemperatuur die zij nodig hebben.
Vissen die in koud water kunnen | Temperatuur van het water | Gemiddelde lengte van een volwassen exemplaar | Grootte aquarium |
Hongkong bittervoorn | 4 tot 20 graden | 6 tot 9 centimeter | Minimaal 80 centimeter |
Guppy | 20 tot 25 graden | 4 tot 6 centimeter | 12 liter of meer |
Paradijsvis | 18 tot 15 graden | 6 tot 10 centimeter | 80 centimeter bij één paartje |
Vetje | 4 tot 30 graden | 6 tot 8 centimeter | 60 centimeter of meer |
Een zuurstofsteen in je vissenkom: zeker doen!
Wanneer je geen extra hulpmiddelen gebruikt, moet de zuurstof opgenomen worden door het wateroppervlak. Een groot aquarium heeft vaak een groot wateroppervlak waardoor er meer zuurstof in het aquariumwater komt. Heb je een vissenkom, dan is er veel minder wateroppervlak beschikbaar. Daarom is het verstandig om een zuurstofsteen op de bodem van de vissenkom te leggen (zeker wanneer je aquariumvissen naar lucht ziet happen).
Zorg ervoor dat je een rustig bruisende zuurstofsteen kiest zodat er wél zuurstof in het aquariumwater komt, maar het niet direct een bruisende massa in de kleine vissenkom wordt. Happen de aquariumvissen niet meer naar lucht aan het wateroppervlak? Dan is de zuurstofsteen helemaal geschikt voor je vissenkom en kunnen je aquariumvissen weer opgelucht ademhalen.
Waarom je goudvis een aquarium verdient
Een goudvis in een vissenkom is eigenlijk helemaal niet zo verstandig. De meeste goudvissen leven slechts een paar maanden in een vissenkom. Maar een goudvis kan gemakkelijk 20 jaar oud worden bij de juiste omstandigheden! Dat is waarom je goudvis een aquarium verdient, of een vijver natuurlijk. Hieronder vind je een aantal weetjes die direct laten zien waarom een goudvis in een aquarium of vijver veel diervriendelijker is dan een vissenkom:
- Per goudvis reken je gemiddeld 40 tot 50 liter water. Aangezien je goudvissen niet in hun eentje in een vissenkom zet, heb je dus een aquarium nodig van minstens 150 liter.
- Goudvissen willen de ruimte hebben om te kunnen zwemmen.
- Het aquariumwater moet tussen de 10 en 20 graden liggen: je hebt dus koeling nodig en dat werkt niet of nauwelijks in een vissenkom.
- Sommige goudvissen kunnen 50 centimeter lang worden – en dat past écht niet in je vissenkom.
Een design vissenkom kopen – handig of niet?
Een aquarium is een lust voor het oog. Een vissenkom is een stuk minder aantrekkelijk om te zien, maar wat nou als je kiest voor een design vissenkom? Er zijn fraai gevormde vissenkommen in verschillende stijlen zoals kommen met verdiepingen of aanpassingen in het glas die het erg artistiek maken. Een design vissenkom ziet er misschien wel leuk uit – maar voor aquariumvissen is het natuurlijk niet geschikt. Allereerst niet omdat een gemiddelde design vissenkom een inhoud heeft van minder dan 10 liter en dát is veel te weinig voor de meeste aquariumvissen. Daarnaast is het schoonmaken van een design vissenkom een ‘kunst’ op zich.
Wil je toch een vissenkom met design? Dan zijn er wel degelijk leuke mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld eens naar een BiOrb aquarium of een klein aquarium waar je helemaal je eigen fantasie kunt gebruiken om jouw ‘design vissenkom’ te maken op een natuurlijkere manier.
Zuurstofschelp voor de vissenkom
Een zuurstofschelp in een vissenkom is een fraaie optie: het ziet er namelijk veel natuurlijker uit en is daardoor makkelijker te ‘verwerken’ in de inrichting van je vissenkom. Kies een zuurstofschelp die past bij de inhoud van je vissenkom. Komen de aquariumvissen niet meer naar het oppervlak voor lucht? Dan is er weer genoeg zuurstof in het aquariumwater voor de aquariumvissen!
Waarom heb je een zuurstofschelp in een vissenkom nodig? In een vissenkom is vaak gebrek aan zuurstof. Dit zie je aan de aquariumvissen die naar het oppervlak komen om zuurstof te happen. Doen je vissen dit? Dan is het tijd om direct in te grijpen. Een vissenkom biedt niet genoeg ruimte om aan de slag te gaan met grotere aanpassingen. Aan de slag met aquariumplanten, constant water verversen of een zuurstofpomp is geen optie bij een vissenkom. Een zuurstofschelp is wél een optie. Deze zuurstofschelp voegt geleidelijk zuurstof toe aan het water.
Mini aquarium kopen in plaats van een vissenkom?
Wanneer je meerdere aquariumvissen wilt in een bak met aquariumdecoratie en mogelijkheden voor randapparatuur zoals filters en pompen, dan past een vissenkom niet bij je. Je kunt dan beter kijken naar een mini aquarium (vaak nano aquarium genoemd). Deze bakken zijn doorgaans net even iets groter en hebben een rechthoekige vorm wat inrichten makkelijker maakt.
Er zijn mini aquaria te vinden van vijf (zoals een BiOrb aquarium) tot meer dan vijftig liter. Hoewel dit mini aquarium groter is dan een gemiddelde vissenkom, moet je alsnog letten op de geschikte aquariumvissen voor een kleiner aquarium. Daarnaast is het verstandig om de goede aquariumplanten te kiezen die zuurstof aan het water toevoegen en die schuilplekken bieden voor de kleinere bewoners. Geschikte aquariumplanten voor een mini aquarium zijn onder andere:
Twee types mini aquarium
Er zijn twee soorten mini aquaria die erg populair zijn. Het eerste soort is het nano aquarium. Het tweede soort wordt ‘BiOrb’ aquarium genoemd. BiOrb is echter een merknaam (eigendom van Reef-One). Het grootste verschil tussen een BiOrb en nano aquarium is dat een BiOrb van acryl gemaakt is en vaak geleverd wordt met speciale verlichting en eigen filter.
Heb je niet alle informatie kunnen vinden of mis je iets? We horen het heel graag van je in de reacties onderaan deze blog.
Laat reacties zien (36)
Wat ben ik blij met deze site! Heb 2 sluierstaart moor goudvissen gered uit een veel te kleine bak. Die zitten nu in een groot aquarium met z’n 2e bij mij.
Ik heb hier al heel veel info gevonden over de inrichting voeding en het water alleen nu heb ik een vraag. Ik heb een flesje aqua care gekocht en dit wil ik gebruiken maar er staat op dat na gebruik t water 24 uur troebel wordt. Kan dit er dan wel in als de vissen al in t aquarium zwemmen?
Bedankt voor de complimenten, Stephanie! Als je aqua care van Colombo bedoelt, dan kan je dit product gewoon gebruiken in een bestaand aquarium. Vissen hebben er geen last van. Succes!
Wat een waardevolle site! Had ik die maar 2 dagen eerder gevonden. Ik heb een mooie (dacht ik) grote vissenkom op de aanrecht staan en toen onze blub na 6 jaar dood ging kocht ik gisteren 2 nieuwe kleine sluierstaartjes. Omdat mijn dochter ook helemaal weg is van vissen wilde zij van haar zakgeld een aquarium
Voor op haar kamer. Leek mij ook leuk dus we kochten samen een aquarium van 60 liter wat vanaf vanavond staat te draaien. Met het idee daar over een week of 3 wat kleine vissen in te doen. Ons plan vóór het lezen van de info op deze site was guppies in aquarium want die hebben warmer water nodig en goudvissen in de kom op kamertemperatuur. Maar nu wil ik die arme sluierstaartjes zo snel mogelijk meer ruimte bieden. Hoe lang laat ik het aquarium opstarten voordat ik ze over zet? En kan er dan nog een ander soort klein visje bij? Is terugbrengen ook een optie? Ik snap niet zo goed waarom je ze in de winkel met zoveel in kleine aquaria ziet zitten… dacht toen ik ze kocht echt dat ik de visjes een plezier deed… little did I know :-(
De kom gaat de deur uit na jullie info…
Hoi Elaine, wat goed dat je je onderzoek hebt gedaan! Dat je het beste met je vissen voor hebt, maakt dit wel duidelijk. Het is inderdaad heel zielig hoeveel vissen er in één aquarium in een winkel zitten. Gelukkig weet je nu wat je te doen staat. Welkom op onze site! We hebben een paar blogs geschreven over het opstarten van een aquarium. Die kun je hier rustig doorlezen: http://aquariumfans.nl/tag/aquarium-opstarten/
ter info aan allen
In de nieuwe regelgeving omtrent het houden van goudvissen (LICG) wordt er met klem op gewezen dat men de goudvis niet in een kom mag houden. Overal, tenminste de gecertificeerde aquariumzaken, daar zult u ook geen kommen meer aantreffe. Advie sis om een quarium te nemen maar niet mert te veel goudvissen gezien ze erg groot worden. Ook in een aquarium.
Helemaal juist deze info. Wij vechten al jaren tegen de beruchte goudviskommen !!
Beste
Sinds kort is het beginnen kriebelen om een groot aquarium uit te bouwen.
Na hier en daar wat op zoek werk ben ik bereid er helemaal voor te gaan.
Ik heb inmiddels al een aquarium gevonden (80cm x 30 x 30 ) dus goed voor ongeveer een 80l.
Ik heb steeds goudvissen gehad in een 60l kom met valse plantjes.
Nu wil ik gaan voor een groot aquarium dat zichzelf grotendeels onderhoud.( planten, bodemkuisers, algeneters, ….)
Variatie is dus de ‘key’ maar ik had graag wat specifiekere richtlijnen gekregen. Vooral wat absoluut geen goed idee is en wat juist een hele verrijking zou kunnen zijn.
Er bestaan heel veel soorten planten en dieren die me hierbij kunnen helpen.
Ik vroeg me af of u nog tips heeft om van mijn aquarium een paradijsje te kunnen maken.
Welke soort planten, algeneters en vissen zet ik best bij elkaar?
Ik weet dat een groot deel te maken heeft met persoonlijke smaak maar misschien kan u me toch al even in de juiste richting duwen.
Ik zou graag een combinatie maken van grote én kleine zoetwater visjes.
Misschien niet onbelangrijk, het aquarium heeft een wiltec filter ( artikel HW-4 Serie)
Alvast bedankt voor uw vakkundig advies.
Vriendelijke groeten
Julie Verhoest
Beste Julie, je kunt echt alle kanten op! Het leukste is juist om dat zelf een beetje uit te zoeken. Begin vooral met makkelijke en snelgroeiende planten in het begin. En vissen die geschikt zijn voor beginners. Daar is op deze site ook veel over geschreven. En voor een verdieping, word lid van een aquariumvereniging, daar vind je medeliefhebbers die je ver op weg kunnen helpen. Kijk eens op de website van de NBAT en zoek dan naar de keurwijzer voor het gezelschapaquarium. Daar vind je enorm veel tips. De aquariumliefhebberij is er een die vraagt om veel inlezen en eigen initiatief. Heel veel succes en groetjes!
Ik heb afgelopen week 2vissen meegenomen in een kom, ze moesten weg en ik vond het zielig dat ze daar in het donker stonden. Nu ik dus aan het zoeken ben naar hoe je voor een vis zorgt ben ik op dit forum zoveel wijzer geworden dat ik het ongelofelijk vind dat ik me nooit heb gerealiseerd (of er überhaupt over heb nagedacht) dat ook vissen zoveel meer eisen hebben dan wat water en voer.
De kom gaat zsm de deur uit en of ze krijgen een plekje bij iemand in een aquarium of we gaan ons goed laten informeren en schaffen er zelf een aan! Ik voel me echt schuldig dat deze sluierstaartjes deze lijdensweg door moeten. Bedankt voor alle duidelijke info (want nog steeds zijn er plekken waar een leek niet verteld wordt hoe slecht een kom is voor een vis)
Helemaal fijn dat je zo tevreden bent over onze info. Een kom wordt ook wel een vissen martelkamer genoemd. Een goed aquarium is inderdaad een gecompliceerd, maar heel bevredigend stukje kunstmatige natuur in huis. Samen met jou beleven duizenden mensen in de hele wereld daar plezier aan !!
Het voordeel van vissen is dat je ze goed alleen kunt laten. Naast het schoonmaken en onderhouden van aquarium of vijver ben je er niet veel tijd aan kwijt. Wel moeten ze natuurlijk dagelijks gevoerd worden. Als je een paar dagen weggaat is meestal geen probleem je vissen even niet te voeren. Maar ga je langere tijd weg dan moet er wel voor ze gezorgd worden. Je kunt dan vrienden of buren vragen om je vissen van eten te voorzien. Zorg wel dat je de oppas goed informeert over de verzorging! Er zijn trouwens ook handige voederautomaten of vakantievoeding waar je vissen lang mee kunnen doen.
Helemaal mee eens !! De ervaring leert dat de tijdelijke verzorgers de neiging hebben om veel te veel te voeren, dus goed instrueren. Even voordoen en op een briefje schrijven. Vissen kunnen gemakkelijk een week, soms wel twee, zonder eten. Zeker als je ze vooraf wat beter hebt gevoerd.
Hallo,
Wij wonen in doesn't en wer zit niet veel chloor in het kraanwater. Is mineraal water en optie om te gebruiken?
Het beste kun je gewoon kraanwater met gelijke delen osmosewater toevoegen. Eventueel wat Eheim Waterbehandelaar aan het verse water toevoegen.
Hi,
Ik vind een kom een martelkamer voor vissen. Wil je genieten van je vissen, koop een aquarium en lees je vooraf goed in (bijvoorbeeld op deze site). Beter voor je vissen, veel leuker voor jou. Heb je al een kom? Koop dan geen vissen, maar planten en eventueel garnalen. Of nog beter gooi hem in de glasbak en koop een aquarium. Een kom al hebben, is geen goede reden om vissen te kopen. Een hond of kat stop je ook niet in een kamer van 1 m3...
Jeroen, ik ben het helemaal met deze stelling eens. Hopelijk is die kom voor veel mensen het “aanloopje” naar een verantwoord aquarium.
hallo,
leuk artikel, het wordt mij alleen niet duidelijk of een bruissteentje, zuurstofsteentje en zuurstofschelp dezelfde functie hebben of dat dit verschillende dingen zijn.
weet iemand hier meer van?
alvast bedankt!
Als dat allemaal dingetjes zijn waar via een luchtpompje belletjes uit komen, dan zijn die allemaal hetzelfde, enkel anders van vorm. Maar weet wel dat wanneer je voldoende echte waterplanten in je aquarium hebt, deze extra zuurstof vaak helemaal niet nodig is. Groetjes
Hallo Charlodtte...laatste stukje. Nadat je precies weet wat geschikt voor jou is en graag wilt en wat alles bij elkaar ongeveer kost moet je, je moeder nog zien over te halen. Stap 1 is dat je haar ervan moet zien te overtuigen dat je dit echt graag wilt en dat je echt goed voor je visjes zult zorgen. Daar moet ze van op aan kunnen. Dan zou je haar het blog kunnen laten lezen waarop jij hebt gereageerd waarin duidelijk staat waarom een kom/vaas niet geschikt is en waarom en wat dan wel kan. Misschien begrijpt je moeder dan wat jij al wel weet en snapt ze dat haar idee niet een goede oplossing is om vissen te houden. En 1 vis gaat ook niet. Dat is dierenbeulen en dat wil jij natuurlijk niet. Maar ja....wie betaalt het? Je zou kunnen voorstellen zelf mee te betalen van je zakgeld en/of klusjes te doen waar je een beetje mee verdiend. Of het mini aquarium voor je verjaardag (of Sinterklaas/Kerst) te vragen en van je zakgeld de rest zelf te kopen. Wanneer je slim bent vraag je van anderen geld voor je verjaardag daarvoor...???? Mag het dan nog steeds niet kun je weinig anders doen dan wachten tot het wel mag of je het zelf mag beslissen. Dat zou erg jammer zijn maar voor jou en de vissen beter. Want ik weet zeker dat jij het erg zielig zou vinden hebben ze geen top leven. Dan is er voor jou ook niks meer aan toch? Ik hoop dat het je lukt!!!! Laat je het weten? Succes, groet, Sola
Hallo Charlotte...deel 3... Duidelijk is dat vissen ruimte en verzorging nodig hebben en dat dit meer is dan een vaas met leidingwater en wat voer, had jij al in de gaten. Het meest eenvoudige, handigste en goedkoopste is een mini aquarium van kunststof. Wanneer je die nieuw koopt, zit er meestal al wel een filter, thermostaat en flesje voor goede waterkwaliteit bij. 2e hands raad ik af. Je weet nooit zeker of de bak nog helemaal goed is en of de spullen nog goed werken. Gaat er snel wat stuk of is er al wat kapot heb je dikke pech en moet je alsnog spullen zelf kopen. Je kunt ook alleen een goedkoop bakje aanschaffen, maar dan moet je die dingetjes er zelf bijkopen. Dat is prijzig en kom je veel duurder uit. Een (zuurstof) pomp en bruissteentje, moet je er zelf bijkopen. Smaken en wat iemand handig vindt, verschilt. Bij een kleine bak is een kleine buitenpomp het handigst. Neemt dan in de bak geen ruimte in. Plantjes, steentjes enz. kun je zelf kiezen. Veel info en tips over het inrichten vd bak op deze site. Zou het zeker even lezen voor je aan de slag gaat. Wat je het allerbeste kunt doen, is naar 2 of 3 verschillende dierenwinkels gaan en je laten informeren. Wat hebben ze en wat kost het, wat zit er al bij. Wat kosten de spullen en onderhoud middelen die je verder nodig hebt en de geschikte visjes? Zo weet je precies wat je kwijt bent wanneer je opstart met een bakje met vissen...Maar ja...nu je moeder nog over zien te halen!!! In deel 4 (laatste) wat ideetjes....????
Hoi Charlotte,
Een vaas is in principe een anders gevormde kom, dus een vaas kan prima. Zorg wel dat de inhoud van de vaas groot genoeg is, anders heeft de vis niet genoeg ruimte. Over het algemeen gaat het houden van vissen in kraanwater goed omdat het kraanwater in Nederland van hele hoge kwaliteit is en niet veel chloor bevat. Uiteraard is gezuiverd water wel beter. Hopelijk kun je je ouders overtuigen. Veel plezier met je vissenvaas!
Hallo Charlotte....deel 2 van mijn reactie???? Zoals je zelf al in de gaten had, is het idee van je moeder (hoge vaas, hup, leidingwater erin, vis erbij en beetje voer geven) niet geschikt en zelfs erg ongezond voor vissen. Er zijn visjes die in een wat kleinere ruimte kunnen leven. Daarover is hier ook een blog geschreven. Maar het gaat hierbij om kleine tropische visjes die in groepen (over)leven, een school heet dat. Samen staan ze sterk moet je maar denken. Dat is nu eenmaal de natuur. Minimaal 7 zul je bij elkaar moeten doen. Minder doe je ze geen goed mee. Ze worden 'onzeker' zeg maar, daardoor raken ze gestrest. Daardoor kunnen ze (eerder) doodgaan...???? Dat wil jij als dierenvriend natuurlijk ook niet. Dus wel wat ruimte nodig. Dat gaat in een kleine bak (grote glazen vissen kommen hartstikke duur en loodzwaar) moeilijk worden omdat je ook nog ruimte voor je spullen (thermostaat, filter, zuurstof planten, accessoires) over moet houden. Wat kun je nu doen? Lees deel 3
Hallo Charlotte.....Wat goed van je dat je eerst om informatie vraagt en deze site bezoekt voor je een vis neemt! Je wilt ze een fijn leven
geven en goed verzorgen merk ik. Jij hebt goed begrepen hoe het hoort!! ???? Je hebt namelijk helemaal gelijk. Vissen kunnen niet in een vaas (of kleine kom) wonen. Een vis moet ook heen en weer kunnen zwemmen. Van alleen op en neer zwemmen (of rondjes in een kom) worden ze stapelgek, gestrest, zijn diep ongelukkig en gaan vrij snel dood. En de spulletjes die je voor de vis nodig hebt, passen daar ook niet in. Zoals je al weet, hebben ze een verzorgend/reinigingsmiddel voor het water nodig. Daarnaast nog een zuurstof pompje/bruissteentje of bruisschelp voor de zuurstof. Verder een plantje wat zuurstof afgeeft. Want zoals mensen boven water bomen voor zuurstof hebben, hebben vissen onder water, daarvoor planten nodig. Vissen kunnen zich daarin ook verschuilen willen ze even rust hebben. Dat je goudvissen niet in een vaas of kom kunt houden weet je vast al wel. Op deze site staat uitgelegd waarom dat zo is. Maar ik heb nog wel een ander ideetje...????. Dat vertel ik morgen in andere reactie. Anders is deze te lang en kan ik hem niet plaatsen....????
Hei Barbera.... Ik denk dat de verkoper een tropisch aquarium bedoeld. Goudvissen zijn koud water vissen. Hun leefklimaat ligt een aantal graden lager dan die van tropische vissen. Als koud water vissen in een aquarium is juist prima. Ze hebben dan de ruimte! Groet, Sola
Hoi ik heb een probleem ik mag een vis van mijn ouders maar ze willen geen aquarium aanschaffen ook geen kom we hebben allemaal vazen die best groot zijn maar heel lang is dit schadelijk voor de vis en zo ja wat moet ik doen mijn moeder denkt dat het met kraanwater ook wel gaat ze wil geen water zuiverende middelen
Tot mijn spijt moet ik dan zeggen dat je dat beter niet kunt doen. Overtuig je moeder dat dit dierenmishandeling is en dat een vaas geen optie is. Probeer een nano-aquarium er door te krijgen. Zeg desnoods dat je die graag voor je verjaardag wilt hebben. Als het zo ver is, helpen we je graag weer verder. Een goed begin is ….. !!!
Beste Aquariumfans,
Ook ik heb mijn vis voor mijn verjaardag gekregen. Ik heb er 2 gekregen waarvan één al snel overleed. Nou hebben we daarna weer een nieuwe bijgekocht, maar ook die ging snel dood. Hierna hebben we er nog een bijgekocht, maar ook die ging dood. Wij dachten dat het aan de vis lag, maar het kan n ook zijn dat het aan de kom ligt. Ik ben nu zeker van plan om een grotere kom te kopen en als het kan een soortgenoot. Ik ben alleen bang dat die dan weer dood gaat doordat het misschien wel aan de vis lag. Hebben jullie misschien tips?
Ook ligt mijn vis vaak aan de rand stil, dit gaat al wel een tijde zo. Als ze probeert te zwemmen lijkt het wel alsof ze naar boven word gezogen en niet naar beneden kan zwemmen. Weten jullie misschien waar dat aan ligt en wat ik eraan kan doen.
Bedankt voor je reactie Floor. Het kan soms veel oorzaken hebben waardoor je aquariumvis overlijdt. Het is vaak ook moeilijk om de echte reden te achterhalen. Zit er genoeg zuurstof in het water? Wordt het water wekelijks verschoont? Wordt er niet te veel voer gegeven?
Wanneer je aquariumvis weer naar boven drijft kan het zijn dat hij een probleem heeft met zijn zwemblaas. Zwemt hij wel in zijn normale zwemhouding? Dan zou het probleem zich van zelf kunnen oplossen. Stop een aantal dagen met voeren zodat de vis niet nog meer lucht binnen krijgt.
Ligt de vis op zijn zij of ondersteboven? Dan kun je proberen of watertherapie de oplossing is. Leg de aquariumvis in een bakje met aquariumwater tot hij net onder is. Op deze manier kan de vis tot rust komen en weer herstellen. Vul het water elke dag een klein beetje aan en kijk of de vis weer rechtop gaat zwemmen. Gebeurt dit nog niet, wacht dan nog even met het aanvullen van het water. Over het algemeen is het wel zo dat Vissenkommen gewoon geen goede leefomgeving zijn voor goudvissen. Te weinig water per vis waardoor deze sneller vervuild raakt. Dit gaat vaak ten koste van de goudvis.
Hallo aquariumliefhebbers.
Ook ik heb een kom met 2 goudvisjes cadeau gekregen met kerst, omdat ik vissen zo mooi vind.
Toch heb ik in overleg de kom verbannen omdat ik het gevoel had dat ze in een watercarrousel zaten.
Nu heb ik gisteren een bakje gekocht met filter en waterpest. Volgens de dierenzaak was een bakje van 30 liter echt voldoende voor 2 goudvisjes. Is met Ledlicht.
Was vanmiddag in andere dierenzaak om nog 2 laagblijvende plantjes te kopen en daar werd mij weer verteld, dat goudvissen niet lang leven in een aquarium. ???? en als dat zou gebeuren dat ik daarna beter sluierstaarten kon nemen omdat die wat rustiger zijn. OM GEK VAN TE WORDEN!
Wil graag het beste voor mijn visjes en hoop dat mijn goudvisjes (Jip en Janneke) nog lang bij mij mogen blijven. Kunnen jullie mij zeggen wat in dit geval wijsheid is.
Wat moet ik doen? en welke kleur verlichting is het beste?
Alvast hartelijk dank.
Hoi Barbara. Een ronde kom is inderdaad niet goed voor 2 goudvissen, vooral omdat één goudvis ongeveer 50 liter aquariumwater nodig heeft. Heel vervelend dat je steeds verkeerd geïnformeerd wordt, ik snap dat dat frusterend is. Je wilt namelijk alleen maar het beste voor je vissen. Wat betreft de kleur van de verlichting, dat is eigen smaak. Laat de verlichting alleen niet langer dan 10 uur per dag aanstaan in verband met algengroei.
Hallo aquarium fans.
Ik lees graag jullie nieuwsbrief ook al heb ik geen aquarium met tropische vissen.
Ik heb doodgewone goudvissen ????
Waar ik ontzettend gek op ben.
Ik heb een band met ze wat misschien raar voor vele klinkt.
Ik vindt het goed dat je aandacht aan goudvissen in een kom besteed omdat er veel mensen zijn die totaal onwetend zijn. Ze even wakker te schudden van eigenlijk horen ze niet in een kom maar als je het dan toch doet......
Ik heb 5 goudvissen in een aquarium van 1 meter lang 65 cm hoog en 45 diep.
Een sterke pomp van jbl en een luchtpomp.
De oudste vis Dikkie Dik (ze hebben allemaal namen) is 8. Een is 6 en twee zijn 4 jaar.de jongste is bijna 2 en is geboren uit hun kuit. (Ze schieten in periodes kuit) boeiend om naar te kijken trouwens.
De rest van de baby's is naar buiten gegaan.
Mijn vraag is, ik kan zo weinig info over goudvissen houden in een aquarium vinden.
Kun je daar niets eens een keer een blog over schrijven? Of heb je een website of kenner die ideeën en foto's heeft waar ik weer van kan leren?
Nog verder verdiepen in de wereld van mijn vissen vriendjes.
Ik hoor of lees het graag.
Groetjes Jozien
Hoi Jozien, leuk om te zien dat je onze nieuwsbrief leest! Ik denk niet dat raar klinkt als je zegt dat je een band hebt met je vissen. Je steekt er veel tijd en moeite in, ik denk dat dat bij iedere aquariaan wel is gebeurd. Fijn om te zien dat je goudvissen al zo lang mee gaan, het is te merken dat ze goed verzorgd worden. Voor meer informatie over het houden van goudvissen kun je eens ons blogbericht lezen op http://aquariumfans.nl/goudvissen-wat-moet-je-weten/
Beste Aquariumfans,
Wat een interessante nieuwsbrief. Hier steek je nog eens wat van op!!
Dankje wel
Groetjes Ineke
Hoi Ineke. We steken er veel werk in dus superleuk om te horen, dank je! Mocht je nog eens iets over de vissenkom willen weten, stel hier gerust je vraag. Groetjes!
Hallo aquariumfans, wat betreft goudvissen was het voor mij een eye opener toen ik ergens las dat deze onder de karpersoort vallen. Goudvissen (en alle andere vissen) moeten de ruimte hebben om te kunnen zwemmen en dat kan niet in een kom. Eigenlijk is een kom of nano aquarium alleen geschikt voor planten en kleine garnalen. Bij het houden van dieren in gevangenschap zou het welzijn van de dieren op de eerste plaats moeten staan. Dan kun je als verzorger echt genieten!
Hoi Marja! Bedankt voor je reactie, je zegt het helemaal goed. Leuk om te lezen :) Groetjes!