De maanvis, alles wat je erover moet weten!

De maanvis behoort tot de meest populaire aquariumvissen. En dat is niet voor niets want met hun typerende vorm en prachtige kleuren is een maanvis een aanwinst in je aquarium. Het zijn vrij rustige aquariumvissen, behalve tijdens de voortplanting. Deze sierlijke schoolvis heeft zoals de naam al aangeeft, de vorm van een maan. Door deze vorm en hun platte lichaam zijn ze bijzonder wendbaar en bewegen ze zich met gemak tussen aquariumplanten heen.

Houd je aquariumvissen in leven! Helaas gaat het nog vaak mis en overlijden veel vissen onnodig. Gelukkig kun je daar iets aan doen: kennis opdoen. Zelf vind ik het belangrijk dat je goede voeding voor maanvissen gebruikt. Zo voorkom je om onnodig terug naar de vissenwinkel te gaan.

Weetje: de maanvis heeft een voorliefde voor aquariumplanten zoals de Vallisneria.
maanvis in actie
maanvis in actie

Achtergrond van de maanvis

Om een maanvis te kunnen houden, is het belangrijk om ze te begrijpen. Dat kun je beter doen door op de hoogte te zijn van enige achtergrond informatie. De maanvis behoort tot de familie van de cichliden en komt uit het Amazonegebied. Net als cichliden hebben maanvissen tandjes om zich te verdedigen.

Weetje: maanvissen zijn groepsdieren, houdt er altijd minimaal vijf bij elkaar.

De maanvis is van nature een rustige vis die oorspronkelijk leeft in een omgeving met langzaam stromend water, tussen de boomwortels en planten. De maanvis laat zich liever door de stroming meevoeren dan dat hij hard zwemt. Houdt daarmee rekening in je aquarium: de maanvis wil niet meegenomen worden in de stroming, dus zorg voor een rustige stroming. Lees ook eens de blog over soorten maanvissen voor meer informatie.

Eitjes van een maanvis

De maanvis vormt een paartje en houden zich romantisch samen bezig met de leg. Daarbij legt het vrouwtje kleverige eitjes op planten met grote bladeren of een stuk verticaal hout. Het mannetje zwemt vervolgens over de eieren heen om ze te bevruchten. Vervolgens worden door beide maanvissen de eitjes bewaakt en zorgzaam toegewuifd met zuurstof.

Weetje: het vrouwtje legt per keer maar liefst enkele honderden eitjes.

Al na twee tot drie dagen komen de eitjes uit waarbij de jongen nog niet de karakteristieken vorm van hun ouders hebben. In eerste instantie blijven de jongen hangen aan het substraat, na ongeveer vijf dagen zwemmen ze vrij in je aquarium rond.

Kweken en voortplanting

Pterophyllum altum
Pterophyllum altum Maanvissen

Maanvissen kweken is zeker mogelijk. Ze hebben alleen de neiging om hun eigen kweek op te eten. Het beste kun je daarom gebruik maken van een aparte kweekbak. Jonge maanvissen kunnen droogvoer eten maar het beste kun je ze voeren met levend voedsel zoals watervlooien. Lees ook eens de blog over maanvissen kweken.

Het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes kun je alleen zien bij de verdikking van de aars. Bij mannetjes is deze kleiner dan bij de vrouwtjes. Vooral in de paartijd is dat goed te zien. De maanvis kiest zijn eigen partner waarna het territorium verdedigd zal worden.

Weetje: bij schrik of stress trekken de kleuren van de maanvissen weg.

Maanvissen en andere vissen

De maanvis kan prima met andere vissen worden gehouden maar houdt wel rekening met het rustige karakter van maanvissen. Je kunt het beste wat rustige soorten bij elkaar zetten. Ook is het niet handig kleine aquariumvissen erbij te plaatsen want dat ziet de maanvis als een lekker hapje. Andersom geldt dat je geen barbelen zoals de sumatraan bij de maanvissen moet plaatsen omdat deze aan de mooie lange vinnen van de maanvis zal gaan knagen. Dit leidt tot beschadigingen bij maanvissen en dat willen we niet hebben.

Specificaties van de maanvis

AquariumMinimaal 100-150 liter
Lengte van de vis10-15 cm
WaterkwaliteitPh waarde tussen 6-6,5, DH waarde onder de 4
LeeftijdRond de 5 jaar
Andere vissen mogelijk?Ja, zolang ze maar rustig zijn
Watertemperatuur25-28 graden
Moet ik nog iets weten?Ja, het is een schoolvis en leeft niet in een harem.
Weetje: maanvissen houden niet van te sterk licht, zorg daarom voor voldoende aquariumplanten of drijfplanten.

Een vraag aan jou…!

Heb jij nog ervaringen, vragen of opmerkingen over de maanvissen? Laat dan een reactie achter!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

73 Reacties
 1. Lola zegt

  Hoihoi,

  Vraagje, ik heb een aquarium van 180 liter (juwel rio 180). Ik heb al enkele maanden 2 maanvissen. Samen met 2 gourami colisa lalia. 2 borstelneuzen en wat garnalen. (Deze zitten er al meer als een jaar in, maanvissen later bij gezet) Ik zou er graag wat maanvissen bij willen zetten. Maar nu is mijn vraag: hoeveel? Gezien de grote van mijn aquarium. Mijn waardes zijn verder prima en mijn water altijd super helder! Nooit problemen.

  1. Aquariumfans zegt

   Op zich is dat wel een goed plan, want maanvissen houden ervan in een groep te leven. Gegeven de grootte van het aquarium zou ik niet verder gaan dan 6 exemplaren. Zorg er bij voorkeur voor dat ze van dezelfde soort zijn en liefst 2 koppeltjes. Dan heb je de minste kans op problemen. Succes ermee !!

 2. Tjorvin zegt

  Hallo ,
  Zou het een goed idee zijn
  Dwerg cicliden te combineren
  Met maanvissen
  Of zou een soorf gourami
  Een betere keuze zijn
  Aquarium 200x50x50 ( 500ltr )

  1. Aquariumfans zegt

   Het kan allebei, maar de meeste dwergcichliden komen ook uit het maanvissengebied, in tegenstelling tot de goerami’s. Groetjes

 3. Barbara zegt

  Sinds 2 dagen drijft 1 van onze dwergmaanvissen (nu 3,5 jaar oud) aan de oppervlakte. Regelmatig doet hij een poging naar beneden te zwemmen maar dat lukt dan 10 cm en dan lijkt hij als het ware weer naar boven geduwd te worden. Ik heb Esha 2000 in de bak gedaan (enige wondermiddel dat ik ken), maar dat geeft geen verschil. Wat kan ik nog proberen te doen voor hem? En waardoor komt dit?? De waardes waren steeds goed, het voer en de planten ook?! Samen hebben ze een 400L bak…Hij is nu nog sterk maar voeding pakken zo lukt niet goed genoeg… als herstel niet mogelijk is, zal ik hem natuurlijk zsm uit zijn lijden verlossen… Ik kijk uit naar jullie antwoord, dank jullie wel hiervoor alvast.

  1. Aquariumfans zegt

   Het klinkt alsof hij door een zwemblaasstoornis niet meer omlaag kan komen. Een enkele keer komt dit doordat de vis als gevolg van gulzigheid veel lucht naar binnen heeft gekregen. In het tweede geval gaat het nog weleens over, maar in het eerste geval is het meestal einde verhaal. Altijd eerst even een paar dagen aankijken. Je kunt er niet zoveel aan doen helaas. Groetjes!

 4. Ivonneteeuw zegt

  Een vraag. Gisteren is 1 van mijn 4 maanvissen overleden. Nu ging het altijd prima in harmonie. Maar nu er 1 maanvis is weggevallen valt 1 van de 3 overgebleven maanvissen steeds de andere 2 aan. Wat moet ik nu doen. Deze maanvis eruit halen, een nieuwe erbij kopen of het aankijken?

  1. Aquariumfans zegt

   Het lijkt mij beter om de groep weer aan te vullen of zelfs uit te breiden. Maar probeer wel een vis van hetzelfde geslacht als de overledene toe te voegen. Succes ermee.

 5. Angela zegt

  Hoi,
  Ik heb een vraagje ik had een koppel maanvissen maar er is er een overleden dus nu is de ander alleen dat vind ik erg zielig maar ik weet nu niet wat ik moet doen want nieuwe erbij zetten kan fout gaan… hebben jullie enige tips

  1. Aquariumfans zegt

   Beter is om er gelijk een stuk of vier bij te zetten. Dan is de kans dat het goed gaat veel groter. Groetjes

 6. Lily Denauw zegt

  Hoe dikwijls legt het vrouwtje van een maanvis eieren? We hebben nu een koppeltje en hebben elke maand eieren, maar die worden na enkele dagen opgegeten of verdwijnen gewoon.

  1. Aquariumfans zegt

   Dat gaat waarschijnlijk zo door tot er een bevrucht nest is waarvan de eieren uitkomen. Dan moeten de ouders zich gaan wijden aan broedzorg. Hopelijk gaat dat een keer bij jou gebeuren. Twee vrouwen kunnen overigens ook aan paarvorming doen en eieren leggen enkel komt er dan nooit iets uit. Weet je zeker dat je een stel hebt?

 7. Andrea zegt

  Goedenavond

  Wij hebben een juwel 450(1.50)
  Wat is een mooi aantal voor maanvissen

  En wat voor soort vis kan er bij liefst geen tropisch

  We hebben tropisch gehad maar willen nu eens wat anders

  1. Aquariumfans zegt

   Als je voor maanvissen kiest, kies je voor tropisch. Anders moet je voor zonnebaarzen of dergelijke kiezen. Er zijn veel soorten vissen die in sub-tropisch of koud water gehouden kunnen worden. Groetjes

 8. anouk zegt

  Is het erg dat ik maar 2 maanvissen heb?

  1. Aquariumfans zegt

   Het beste is om ze in een groep van minstens een stuk of zes te houden. Daar moet je dan wel de ruimte in je bak voor hebben. Anders kun je misschien beter niet voor maanvissen kiezen. Wens je wijsheid !!

 9. Mitchell zegt

  Welke vissen kunnen er allemaal bij maanvissen alvast bedankt

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Mitchel, dit is teveel een schot in het donker, al je begrijpt wat ik bedoel. Ik zou een lijst van tientallen soorten kunnen maken. Ga eens naar een aquariumzaak, kijk wat er zwemt en maak een wensenlijstje. Ga er dan wat over lezen. Of verdiep je eens in waar ze in de natuur mee samenleven. Vaak zijn dat kardinalen, bloedvlektetra’s. citroentetra’s, allerlei soorten zalmpjes en pantsermeervalletjes. Succes.

 10. Jeroen zegt

  Hallo!

  Ik heb door omstandigheden 2 aquariums over moeten nemen, nu zit in 1 van deze 2 bakken (60x40x30cm): 4 maanvissen, 3 grote goudvissen 15x7cm, en 4 kleinere andere goudvisjes.
  Nu valt me op dat de 3 grote goudvissen erg actief zijn en als een gek door de bak zwemmen de maanvissen houden daar niet van en verstoppen zich veel tussen de planten en achter de filters.
  Is dit veel voorkomend of kan ik beter de goudvissen eruit halen?

  Ook gelijk een volgende vraag,: in de andere bak (70x40x30) zitten erg veel vissen, oa: 4 goudvisjes, 4 zwarte sluierstaart, 6 verschillende guppies, 3 zalmpjes en 1 Kempvis.
  Is dit teveel en kunnen deze vissen bij elkaar in de bak?

  Alvast bedankt!

  1. Daniel zegt

   goudvissen bij maanvissen ??? koudwater vissen bij tropische vissen. Zo snel mogelijk je maanvissen elders onderbrengen. Bak is ook veel te klein voor maanvissen. Je hebt minimaal 120cm bak nodig.

   1. Aquariumfans zegt

    Hoi Daniel,

    Dank je wel voor je goede antwoord. Top!

 11. Bianca zegt

  Hoi hoi
  Ik heb twee maanvissen nu had ik gehoord dat ze van geslacht kunnen veranderen als er maar een geslacht is ,klopt dit

  1. Aquariumfans zegt

   Meestal is het geen kwestie van geslachtsverandering, maar van het ontwikkelen van hun mannelijke kenmerken wanneer de dominante man verdwijnt. Tot die tijd houden ze zich gedeisd om bij de dominante man niet op te vallen of hem uit te dagen. Dergelijk gedrag zien we bij heel veel dieren. Bij enkele soorten zeevissen is wel bekend dat ze van geslacht kunnen veranderen.

 12. Sally zegt

  Hoi hoi,
  Ik heb een vraag?

  Mijn 2 maanvissen, vallen ineens die ene andere aan.
  Ik had er 4, waarvan eentje dood is.
  Ruim 2 weken later had ik ineens eitjes!
  Leuk zo’n koppel, maar nu vallen de écht de 3e aan samen?

  Die blijft zich al 2 dagen onder de stenen schuilen..
  Als hij of zij naar boven komt voor eten, wordt hij aangevallen?

  Mn andere vissen ( 2 guppys, 2 zwaarddragers, 4 kempvisman, 1 kikkertje en 1 algeneter)
  Die doen ze niks!!!??

  Ik snap t niet?
  Ze zitten al maanden bij elkaar allemaal, nooit dit aan de hand gehad.

  Dit is zielig😢
  Kan ik hier iets aan doen?

  1. Aquariumfans zegt

   Dat gedrag is echt het gevolg van de voortplantingsdrift van de maanvissen, die nu aanspraak maken op een deel van de bak voor het grootbrengen van de jongen. Dat gedrag verdwijnt weer wanneer ze geen nest meer hebben maar komt terug wanneer dit proces weer overnieuw begint. Veel cichliden zijn op deze manier bezig. Het hoort bij hun levenswijze.

 13. Rain zegt

  Heb een vraag heb 2 maan vissen een zetje heb nu eitjes beging waren ze beetje donker en nu wit is dat goed ?? Komen die dan uit ??

  1. Aquariumfans zegt

   Het wit worden van eieren is meestal geen goed teken. Vraag het eens op een forum aan een echte kweker, bijvoorbeeld Jos Hut.

 14. Jos Hut zegt

  Ten aanzien van de omschreven specificaties: minimaal 240 liter ( voor een koppel) , groepsvissen : minimaal 50 liter per vis en in groepen houden van minimaal 6 stuks.
  De PH moet tussen de 6 en 8 liggen, de temperatuur op 25/26 graden, verdere waterwaarden zijn nie5 belangrijk.
  Kruisingen van maanvissen hebben een levensverwachting van 3-4 jaar. Raszuivere maanvissen hebben een levensverwachting van meer dan 10 jaar.
  Hobbygroet Jos Hut

  1. Aquariumfans zegt

   Jos Hut, voorzitter van de NBAT en kweker van maanvissen, spreek ik niet tegen. Groetjes Jos!

 15. Patrick zegt

  Hoi, ik had 4 maanvissen waarvan er een (red devil) opeens naar lucht ging happen. De rest van de vissen deed dat niet. Waterwaarden gemeten en alles lijkt goed. Helaas heeft hij het niet overleefd. Wat kan dit geweest zijn? Ik wil er niet nog een verliezen.

  1. Aquariumfans zegt

   Altijd moeilijk om achteraf zonder het dier gezien te hebben iets over te zeggen. Houd de overgeblevenen goed in de gaten. Garanties krijg je bij levende dieren nooit.

 16. Thomas zegt

  Hallo, ik heb een aquarium gekocht van 140 liter. Alleen zit ik er een beetje mee hoeveel maanvissen kunnen daar nou ongeveer in?, En welke andere vissen zouden jullie aanraden

  1. Aquariumfans zegt

   140 liter is te weinig voor maanvissen die vragen om een bak van 120 x 50 x 60 hoog. Ga eens een paar keer kijken bij een aquariumzaak. Kijk welke vissen je leuk vindt en ga er dan eens wat over lezen. Zo kom je uiteindelijk tot het maken van verantwoorde keuzes.

 17. Sylvana zegt

  Hallo,
  Ik heb op het moment 3 maanvissen, alleen zitter er 2 de hele tijd achter 1 aan. Dit geeft een erg onrustig beeld. Nu was mijn vraag, wat kan ik hier aan doen? En kan ik er andere maanvissen bij in doen of wordt dit vechten?

  Alvast bedankt voor het antwoord !

  1. Aquariumfans zegt

   Gedrag van vissen is lang niet altijd te voorspellen. Maar die exemplaren is te weinig. Wanneer je twee mannen en een vrouw hebt vormen er twee een stel en de derde, man of vrouw, wordt de bak uit gepest. Meer exemplaren kan helpen, maar probeer gelijke aantallen mannen en vrouwen aan te schaffen. Succes.

 18. nicolas zegt

  Dat zou ik niet doen de maan vis heeft minimaal 100 tot 150 liter tank nodig maar er zijn nog heel veel meer soorten vissen en ga maar op avontuur naar de vissen veel geluk

  1. Aquariumfans zegt

   Zoveel mogelijk kennis opdoen en pas daarna vissen aanschaffen is een goede volgorde die helaas door te weinig aquariumliefhebbers wordt gevold.

 19. Roos zegt

  HAllo
  Mijn zoon heeft een 30 liter aquarium en wil graag 2 maanvissen hij heeft 2 modderkruipers en vier neontetra’s is een maanvis handig? Worden ze niet te groot voor dit aquarium

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Roos,
   Dit is helaas veel te klein voor een maanvis. Een maanvis heeft minimaal een 100 liter aquarium nodig. Er zijn wel vele andere visjes die leuk zijn voor in een kleiner aquarium. Wat je het beste kan doen is in de aquariumwinkel vragen aan een verkoper wat er nog bij kan. De verkoper weet ook wat ze op voorraad hebben. Ik wens uw zoon veel geluk met zijn aquarium!

 20. Jos Hut zegt

  Goedenavond Roderick, Dit betreft informatie over de soorten die er zijn, de waterwaarden, het geslachtsonderscheid, het samenhouden met andere vissen maar ook het gedrag. Voorbeelden: Het samenhouden met tetra’s en guppen is ten alle tijde af te raden omdat ze zeker opgegeten kunnen worden. De te verwachten levensduur is voor kweekvormen 3 tot 4 jaar, voor raszuivere maanvissen meer dan tien jaar. De soorten: Pterophyllum altum, Pterophylum dumerilli, Pterophyllum scalare met diverse wildvarianten zoals de Redback Rio Manucapuru, de Santa Isabel en de Rio Nanay. Maanvissen zijn groepsdieren ( minimaal zes stuks) die minimaal 50 liter water per vis nodig hebben. Aquaria met een netto inhoud ( dus na aftrek van bodem, hout planten etc) van meer dan 300 liter komen in aanmerking voor de huisvesting van maanvissen. Een meterbak voldoet zeker niet!
  Hobbygroet Jos Expert en kweker op het gebied van raszuivere maanvissen.

  1. Aquariumfans zegt

   Dank je Jos, voor de super toevoegingen. Zijn we blij mee!

 21. bakhtiar zegt

  mag Maanvissen met guppy vis Molly vis een een aquarium?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Bakhtiar,
   Als het aquarium groot genoeg is (minimaal 60 liter per maanvis) zou je kunnen overwegen om andere kleine vissen toe te voegen. Guppy’s zou ik niet doen omdat die lange waaierende staarten hebben die heel aantrekkelijk zijn voor een maanvis. Het beste wat je kan toevoegen is een kleine Tetra of Danio. Een Molly kun je ook doen, maar dan moet je zeker nog wel 30 tot 40 liter extra hebben naast de 60 liter per maanvis. Veel succes met je aquarium!

 22. Sonny zegt

  Hallo

  Allemaal ik heb jullie hulp nodig.
  Ik heb
  1 spookmesvis
  1 bichir klein
  1. Kleine haai
  Kleine vuuraal
  Pleco groot
  En een paar andere visjes

  Ik zou graag wille weten wat beter is
  Of 4 zand haaie
  Of een paar maanvissen erbij
  Wat kan ik het besten doen en wat zal er het beste uithouden

  Mijn bak is 1 meter
  Een goeie filter erin

  Graag jullie hulp
  Groetjes sonny

  1. dany zegt

   dat is alebij mogelijk maar zand haaien en maanvisen zijn grote dieren en hebben vaak leefend of diepvries voer
   nodig en dat is best wel duur vergeleken de vloken daar moet je wel rekening mee houden
   toen mijn maanvis dood ging vroeg ik me ook af waarom toen zij iemand me dat het daardoor komt.
   ik hoop dat je er iets aan heb

  2. Aquariumfans zegt

   Hoi Sonny,
   Naar mijn in je bak al erg vol en lijkt het me dus geen goed idee om zandhaaien of maanvissen toe te voegen. Dit zal niet het nieuws zijn wat je wil horen, maar dit is wel het veiligst voor je andere vissen. Vergeet ook niet dat alle vissen die je nu hebt heel groot kunnen worden en later een bak groter dan 1 meter nodig zullen hebben.

 23. bram zegt

  hoi,
  IK heb momenteel een aquarium van ongeveer 300 liter klaarstaan om vis in te doen. Er zitten nu al 9 neon tetras in die ik gehad heb en het liefste wel wil houden. Ik wil echter de bak met iets meer, en grotere vissen vullen en ik ben nu terecht gekomen bij maanvissen. Zou dit kunnen? Ik ben van plan de groep neon’s nog wat groter te maken en een paar algeneters (en wellicht een paar gourami’s als dat kan) toe te voegen. Kan dit? Ik heb me goed ingelezen maar ik kom er niet uit.
  gr. Bram

  1. Linda zegt

   Goede middag, ik heb neontetras, mollys , guppys en algeneters in mijn bak en nu kan ik er 1 vrouwtjes maanvis bij krijgen is dit verantwoord of niet ik heb een 350 liter bak en veelbeplanting er in.

   Groetjes Linda.

   1. Marijn zegt

    Hey Linda,

    nee dat is niet verstandig, maanvissen houden niet van de drukte die door guppy’s en molly’s gemaakt wordt. Tevens is de maanvis een groepsdier dat het liefst in een groepje zwemt van minstens 5.

    Marijn

 24. Sandra zegt

  Hallo,

  Ik heb een vision 260 met de volgende bewoners, 8 japonica garnalen, 4 a 5 platy’s, 2 modderkruipers, 1 appelslak en 3 (nog jonge) hoogvin karpers…..hoeveel maanvissen zou ik hier bij kunnen plaatsen of is mijn aquarium uberhaubt te klein voor maanvissen?

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Onno, Ik zou je graag antwoord geven op je vraag maar ik moet eerst weten hoe groot je aquarium is. Groetjes!

 25. Nel zegt

  Hoe hou ik de eitjes van de maanvis zonder dat ze opgegeten worden

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Nel, maanvis eieren kan je weg halen als ze op een blad zitten en niet wit zijn, als ze wit zijn wordt het niets. Als je jonge maanvisjes wil zien google dan maar op maanvissen kweken maar pas op het vraagt veel werk en tijd. Mijn advies is geniet van het gedrag van het ouder stel en laat de natuur zijn gang gaan. Groetjes

 26. wim zegt

  wanneer begin je met het voeren van jonge maanvissen en wat geef je ze dan. ik lees hier verschillende dingen over. dit nestje is nu 5 dagen jong.
  met vr. groet wim

  1. Aquariumfans zegt

   Beste Wim, ik zou beginnen met het kweken van artemia (pekelkreeftjes) het hele proces hoe kan je vinden op youtube. Groetjes

 27. Farida van Hulst zegt

  Ik heb een paar weken geleden een aquarium gekocht met maanvissen er in (190 liter). Graag zou ik er wat kleur bij willen zetten. Zijn Platys mogelijk? Of hebben jullie andere ideeën? Ik heb me goed inglezen, maar ik kom er niet echt uit. Groetjes, Farida.

  1. rob hermans zegt

   kan prima, ik denk alleen dat er geen jonkie overblijft (of je moet heel dicht drijfgroen hebben)
   Rob

 28. Juul zegt

  ik zou graag antennebaarsjes en black molly’s willen maar ik weet niet of dat goed gaat met mijn kempvis. mijn aquarium is van 60 liter, is deze combinatie mogelijk?
  Met Vriendelijke Groet, Juul

  1. Aquariumfans zegt

   Hallo Juul, Ik zou het gewoon avonturen, nee heb je ja kan je krijgen, ik denk dat
   het best een succes gaat worden maar er mogen ook 2 vrouwtjes kempvissen bij. Groetjes

 29. ester zegt

  Ik heb sinds kort een aquarium.
  80×35×40.
  Heb er onder andere maanvissen inzitten en kleine mini kreeftjes.
  Ik heb mij ingelezen en las dat beide niet van te veel licht houden.
  Onder de kap zitten 2 lampen van 18 watt fluorescent tubes.
  Heb ze beide aan.
  Is dat te veel licht.

  Groetjes ester

  1. Aquariumfans zegt

   Nee hoor Ester want als die dieren daar last van hebben gaan ze wel onder de planten schuilen. Leuk he die kreeftjes.
   Groetjes

 30. Willem zegt

  Ik heb een koppel maanvissen 5 stuks
  echter alleen wil ik algeneters plaatsen maakt het wat uit hoe groot die zijn de maanvissen zijn volgroeit alleen ik heb meerdere aquariums 4 stuks kan ik algeneters van 5 a 7 cm plaatsen bij de maanvissen?
  M.v.g. van Willem.

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Willem,
   Wat leuk dat je een koppel maanvissen hebt. Echter is onze ervaring, dat zodra je nieuwe – kleinere – vissen bij de maanvissen zet, deze toch gezien worden als prooi. Ongeacht het soort vis. Ik raad dit dus af. Wel kun je kijken naar een algeneter die heel groot is, maar de vraag is of je aquarium hier weer groot genoeg voor is. Succes met de overwegingen!

 31. Chiel zegt

  Ha Aquariumfans,

  Ik ben me aan het oriënteren welke vissen ik in mijn aquarium wil gaan plaatsen. Ik ga de hobby weer oppakken na enige tijd. Ik heb een Juwel Record 60.. Wil graag een vrij groen aquarium maar mijn oog is gevallen op maanvissen. Ik heb een 60L bak (niet echt groot dus) maar is het mogelijk om hier toch een bepaald soort maanvissen in te houden?

  Hoe vaak geven jullie levend voer? (watervlooien of iets dergelijks?)
  Alvast bedankt voor de reacties!
  Mvg Chiel

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Chiel,
   Leuk dat je je hobby weer op gaat pakken! We snappen je dilemma, maar helaas bestaan er geen dwergmaanvissen (voor zover wij weten). Een maanvis moet toch echt wel in een aquarium dat 2 keer zo groot is als dat jij nu hebt. Helaas… Toch eens verder zoeken in het megagrote bestand aan andere mogelijkheden! Je vindt vast iets 🙂 Succes!

 32. Nikita zegt

  Hallo ik heb 15/10 maanvissen gekocht. Maar in mijn bak zwemmen goudvissen algeeters 1 grote slak 2 mannetjes guppen ( volwassen ) en 1 volwassen vrouwtjes gup en paar jong volwassen guppen mijn bak is 23/25 graden kunnen ddie maanvissen er wel bij? Genoeg planten

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Nikita, Wat ik vooral moet weten is hoe groot je aquarium is? De temperatuur zal minimaal 25 graden moeten zijn voor je Maanvissen, maar dat is weer te warm voor je goudvissen. Houd er rekening mee dat Maanvissen ook kunnen jagen, kleine guppies zullen zeker opgegeten worden. Voor de algeneter en de slak zal het niet heel veel uitmaken. Groetjes!

 33. Joost zegt

  Beste Aquariumfans,

  Leuk informatief stukje! Alleen de foto bij kweken en voortplanting is een discusvis en geen maanvis 😉

  1. Aquariumfans zegt

   Oeps, dat krijg je met die onduidelijke foto’s. Hebben we gelijk aangepast, bedankt voor de feedback!

 34. Margarita zegt

  Hoihoi
  ik heb vandaag een kleine maanvis gekocht
  Die heb ik bij een grotere maanvis gezet
  Nu doet die grotere de kleine aanvallen
  Is dit normaal?
  En komt dit nog goed?
  Of moet ik er iets tegen doen?

  Alvast bedankt..

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Margarita! Ja dat is normaal want Maanvissen kunnen teritoriaal gedrag vertonen. Of het goed komt is lastig te zeggen. Ik ken voorbeelden van beide situaties. Wat ik altijd doe is een nieuwe vis in een plastic zak in het aquarium eerst een uur te laten wennen. Dan happen de andere maanvissen tegen de zak en zakt het na verloop van tijd af. Geen garanties helaas. Het heeft ook met de grootte van je aquarium te maken. Maanvissen hebben ruimte nodig. Groetjes!

 35. Koen zegt

  Kan ik maanvissen van iemand overnemen en bijzetten bij mijn eigen maanvissen?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi Koen. Dat kan wel, maar er is ook een kans dat het mis gaat. Maanvissen kunnen namelijk territoriaal zijn. Met name als ze jongen hebben zou ik het niet doen. Even oppassen geblazen dus. Groetjes

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.