fbpx

Corydoras, kleine vrolijke visjes in het aquarium

De Corydoras (pantsermeerval) is een bijzonder visje in je aquarium. Het zijn kleine, leuke, drukke, vriendelijke, nieuwsgierige bodemvisjes die graag in een school leven. Een aanwinst in elk aquarium. Ze speuren over de bodem naar voedsel. Het zijn echte dagvisjes en ze zwemmen graag in het zicht. Wil je vrolijke, opvallende visjes in je aquarium? Kies dan enkele Corydoras.

Zorg dat je Corydoras gezond blijven! Visvoer is daarvoor erg belangrijk. Ook omdat door goed visvoer de kleuren sterker worden en de weerstand omhoog gaat. Zelf gebruik ik altijd voer dat geschikt is voor de Corydora. Hier zitten de juiste voedingstoffen in, en heeft het juiste formaat zodat de vissen goed kunnen eten. Voordeel vind ik ook dat het ook goed voer voor andere vissen is.

De familie van de Corydora telt meer dan 1600 soorten, in allerlei kleuren, maten en patronen. Dit visje komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze leven in traag stromende rivieren in grote scholen. Ze leven graag in groepen op de bodem van je aquarium. Daar zijn ze geweldige schoonmakers van je aquarium.

Corydoras aquarium
De corydoras zwemmend over de bodem van het aquarium

 

Lengte4 tot 7 cm
Leeftijd5 tot 16 jaar
AquariumgrootteGeef ze genoeg ruimte, minimaal 60 centimeter lang
WatertemperatuurTussen de 22 en 28 graden Celsius
PH-waarde Tussen 6,5 en 7
BijzonderhedenCorydoras zijn kleine bodemvisjes en de schoonmakers van je aquarium. Ze leven graag in scholen.
VoedingVoedertabletten, Red Power Granules, tubifex, rode muggen.

Wat hebben Corydoras nodig?

Een Corydoras is een visje dat snel gestrest kan raken. Dit is een eigenschap waarmee je rekening moet houden. Wanneer je nieuwe Corydoras visjes koopt, laat ze dan eerst een half uurtje in het water drijven zodat ze kunnen wennen aan de nieuwe watertemperatuur.

Eenmaal gewend zijn het fervente schoonmakers. Ze leven graag op de bodem van het aquarium. Daarom is het belangrijk dat ze voedsel krijgen dat daadwerkelijk de bodem van het aquarium bereikt en niet blijft drijven aan het oppervlak of wordt opgegeten door andere vissen in het aquarium.

De Corydoras leeft graag in een school, een groep. Het zijn vriendelijke visjes en ze laten andere aquariumbewoners met rust, zelfs garnalen. In hun eentje zal je ze niet veel zien, maar in een groep zijn ze het meest tevreden en zwemmen ze vrolijk in het zicht rond.

Wat eet een Corydora het liefst als voedsel?

Corydoras eten
Panda corydoras

Met het voedsel moet je even goed opletten.

Wanneer je de vissen in je aquarium voert, hangen de Corydoras eronder om de restjes op te vangen. Ze zorgen ervoor dat er niets verloren gaat. Daardoor ontstaat er geen opstapeling van overtollig voedsel onderin je aquarium en blijft je aquarium dus mooi schoon.

Maar je moet er dus wel opletten dat het voedsel dat je gebruikt daadwerkelijk de bodem van je aquarium bereikt. Anders hebben ze niet voldoende eten.

De Corydoras zijn alleseters. Teveel plantaardig voedsel is niet voldoende , want ze hebben voornamelijk dierlijk voedsel nodig. Ze eten daarom geen algen. Je kunt ervoor kiezen om ze bij te voeren met voedertabletten op vleesbasis, zoals Red Power granules. Maar je kunt ze ook tubifex, rode muggen en bevroren voedsel als bloedwormen en daphnia voeren.

Hoe richt je een aquarium in voor Corydoras?

Zoals gezegd, leven ze graag op de bodem van het aquarium. Ze helpen bij het in beweging houden van het water op de bodem. Hiermee dragen ze bij aan een goede waterkwaliteit. Daarom is de juiste inrichting belangrijk.

Aquariuminrichting

Corydoras leven gedurende de dag. Wanneer ze in een groep zijn, zal je merken dat ze overdag lekker druk opzoek zijn naar voedsel op de bodem van je aquarium. Zorg toch voor voldoende schuilmogelijkheden waar ze kunnen schuilen gedurende de nacht of voor andere vissen in je aquarium. Bijvoorbeeld stukken hout, stenen of dichte beplanting waarin en waaronder ze kunnen schuilen.

Soms willen ze naar boven gaan om zuurstof te happen. Zorg dus dat er op het wateroppervlak hiervoor ruimte is.

Bodemvisjes

Corydoras neus
De herkenbare baarddraden van de corydoras

Coridoras zoeken met hun snuit en baarddraden over de bodem van het aquarium naar voedsel. Bij grof grind kunnen deze haartjes beschadigd raken, en daardoor kunnen ze minder goed voedsel vinden. Zorg daarom voor heel fijn grind of het liefst zand op de bodem van je aquarium.

Door hun kleine formaat, maar eeuwige nieuwsgierigheid, zoeken ze zelfs in de kleine kiertjes naar voedsel. Dit doen ze graag. Ook hebben ze graag de ruimte om te zwemmen. Zorg daarom voor een aquarium met een redelijke grootte waarbij de zwemruimte niet worden beperkt door te veel inrichting. Een aquarium kleiner dan 60cm in lengte is daarom niet geschikt voor Corydoras.

Waterkwaliteit

Zorg voor voldoende zuurstof in het water. De pantsermeervallen leven oorspronkelijk in rivieren in Zuid-Amerika. Ze houden van zacht water met een ligt zure PH-waarde.

Het kweken van Corydoras

Eitjes corydoras
Eitjes geplakt aan het ruit van het aquarium

Het kweken van Corydoras is redelijk eenvoudig.

  • Stap 1: Voer ze van tevoren tubifex en rode mug om ze voor te bereiden op de paring.
  • Stap 2: Voer een plotseling waterwissel uit met koud water. Dit is vaak genoeg voor het vrouwtje om de eitjes af te zetten.
  • Stap 3: De eitjes worden gekleefd aan beplanting, ruiten of de filter.
  • Stap 4: Na 5 dagen komen de eitjes uit. Je kunt de jongen direct voeren met bijvoorbeeld Liquifry.

Eitjes van Corydoras

Tijdens het paren houdt het vrouwtje zo’n twee tot vier eitjes tussen haar bekkenvinnen. Het mannetje bevrucht deze ongeveer 30 seconden. Vervolgens zwemt het vrouwtje naar een geschikte plek om de eitjes aan te kleven. Het paar zal dit proces herhalen totdat er ongeveer 100 eitjes zijn bevrucht en bevestigd aan beplanting of aan de ruiten.

Verschil tussen mannetjes en vrouwtjes Corydoras

Mannetjes Corydoras zijn vaak iets kleiner dan de vrouwtjes, terwijl de vrouwtjes vaak iets ronder gevormd zijn dan de mannetjes, met name tijdens de bevruchting. Zo kun je mannetjes en vrouwtjes gemakkelijk herkennen.

Corydora vrouwtje
Corydora vrouwtje
Corydora mannetje
Corydora mannetje

 

 

 

 

 

 

Welke soorten Corydoras zijn er?

De Corydoras wordt ook wel de pantsermeerval genoemd, en behoort dus tot de familie van de pantsermeervallen. Er zijn meer dan 150 verschillende soorten! Daarom worden hier de meest populaire soorten Corydoras kort besproken.

Corydoras panda

Panda corydora
Corydora panda

De Corydoras panda wordt ook wel pandapantsermeerval genoemd en is een van de meest populaire pantsermeervallen. Je herkent het aan het kenmerkende uiterlijk dat lijkt op een panda, met een zwarte vlek bij het oog een een zwarte vlek aan het begin van de staart. De rugvin is zwart en de kleur over het algemeen wit/beige. Deze soort wordt zo’n 5 centimeter groot.

Julli corydora
Corydora julii

 

Corydoras jullii

De Corydoras julii wordt ook wel de luipaardpantsermeerval genoemd door zijn kenmerkende uiterlijk. Dit visje wordt zo’n 4 tot 6 centimeter groot.

Corydora aeneus
Corydora aeneus

 

Corydoras aeneus

De Corydoras aeneus, oftewel de gevlekte pantsermeerval, is een soort die albino of zwart is. Dit visje wordt ongeveer 6,5 centimeter groot.

 

 

Corydora sterbai
Corydora sterbai 

Corydoras sterbai

De Corydoras sterbai is een andere populaire ondersoort. Dit visje wordt ongeveer 8 centimeter groot en heeft meestal de kleuren antraciet met zilverachtige spikkels. Dit soort valt op door de oranje buikvinnen en borstvinnen en de baarddraden.

 

 

Corydoras paleatus
Corydor paleatus

Corydoras paleatus

De Corydoras paleatus is een van de makkelijkste soorten om te houden en is herkenbaar aan zijn robuuste kleuren. Deze soort wordt ongeveer 6 centimeter groot.

 

Meest voorkomende ziektes bij de Corydoras

De Corydoras is met name vatbaar voor schimmels, infecties en stress. Je kunt herkennen wanneer ze ziek zijn aan de volgende kenmerken:

  • Inactief en eet niet. De Corydoras is altijd actief opzoek naar eten.
  • Pluizige schimmel op het lichaam, wat lijkt op watjes.
  • Gezwel in de mond wijst ook vaak op schimmel.
  • Een dikke buik kan wijzen op een bacteriële infectie.
  • Witte stippen of witte pluisjes zijn een teken van de ziekte Witte Stip.
  • Uitpuilende ogen of andere kleur ogen wijst op een ontsteking.

Het beste medicijn tegen Corydoras ziektes

Herken je deze symptomen?

Handel dan snel om het verergeren te voorkomen. Behandel ze dan met het medicijn HS Aqua Ectocell. In het geval van Witte Stip kun je het medicijn HS Aqua Ectocell Witte Stip gebruiken.

Bronzen corydoras
Corydoras

Met welke vissen leeft de Corydoras graag samen?

Corydoras zijn leuke, vriendelijke vissen en ze leven goed samen met andere vissen in je aquarium.

Let op: De Corydora leeft graag in een school van minimaal 5 soortgenoten.

Wist je dat de Corydora giftig is? Het zijn vriendelijke visjes, maar als je in gevaar zijn kunnen ze een gif afgeven. Dit doen ze echter zelden. Het gif is overigens niet gevaarlijke voor mensen. Wanneer ze zich bedreigd voelen kunnen ook hun stekels en borstvinnen uitzetten.

Zoals al eerder gezegd kan de Corydora niet goed tegen stress. Zet deze vis daarom niet met andere vissen die de ze kunnen aanvallen of najagen. Dit verhoogt hun stressniveau, maar kan er ook voor zorgen dat ze hun gif gebruiken. Dit is natuurlijk geen lekker leefklimaat voor vissen onderling.

Kies voor de Corydoras als je een gezellig, druk visje in je aquarium wilt met mooie kleuren die graag zichtbaar rondzwemt.

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

35 Reacties
  1. Anosy zegt

    Hooi! Ik wil een 30L bak halen met een klein schooltje rode dwergbarbelen en vroeg mij af of er een soort is die ik hierbij kan zetten.

    1. Aquariumfans zegt

      30 Liter is niet veel. Ik zou er geen andere vissen meer bij zetten.

  2. Jitze zegt

    Mooi stuk over cory’s
    Waarom melden jullie niet dat er een pygmeus bestaat en dat deze voor iets kleinere aquariums ideaal zijn
    Mensen kunnen dan toch vd corydorassen genieten in een kleinere uitvoering
    Ook de aneus is een grappige cory die net iets groter is dan de pygmeus.
    Ik ben nog steeds op zoek naar deze kleinste corydoras soort(ten) maar tref ze niet veel (ik woon in Ierland) maar heb ze in NL gehad en je blijft genieten, zeker als ze met een groep van 10 tot 20 visjes worden gehouden in een gezelschaps aquarium met enkele open plekken en meerdere stenen en kienhout.
    Succes met deze site, is TOP

  3. Leo zegt

    Leuke en informatieve site dit. Ik heb op dit moment een 80 cm bak, wil overgaan op 120 cm. Er zitten nu r corydoras panda in. Nu wil ik er een aantal dwerg cichliden bij zetten, is dit een goede combi?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Leo, bedankt voor het compliment. Die combinatie kan prima. Veel van die dwergcichliden zitten laag in de bak, evenals de panda’s. Als je een beetje in het zuidamerikaanse blijft zou je er een zalmpje bij kunnen zetten in combinatie met wat bijlzalmen. Dan zijn alle waterlagen bevolkt. Maar dat is een kwestie van keuzes. Succes!

  4. Laura zegt

    Hey! Wat een leuke site! Jullie hebben me momenteel al heel veel kunnen helpen. Ik ben een net begonnen met een aquarium. Mijn aquarium is B60XD30XH 35 cm. Bij dit aquarium zaten er al 8 guppen, 1 borstelneusmeerval en 6 vuurgarnalen. Nu vroeg ik mij af of ik er nog 3 corydoras en 3 platy’s zou kunnen bijplaatsen. Ik wil geen overbevolking maar ik wil graag wel wat leven in de visbak. Daarnaast had ik gelezen dat corydoras best pas gehouden kunnen worden in een aquarium vanaf 60cm. Is dit dan mogelijk voor mijn aquarium of niet?

    Hopelijk kan iemand met ervaring mij helpen.

    1. Aquariumfans zegt

      Persoonlijk zou ik liever voor 6 Corydoras gaan van een niet al te grote soort. Als je geen overbevolking wilt zijn levendbarende platy’s misschien niet zo’n goed idee. Je hebt tenslotte al guppen. Als je graag een rode vis erbij wilt hebben zou je kunnen denken aan 6-8 rode minors. Mooie vissen en ze ruimen straks ook wat jonge guppen op. Veel wijsheid en succes !!!

  5. Paul Crevels zegt

    Ik bezit een zestal luipaard meervallen (in een 80 cm aquarium met nog andere tropische vissen). Ik voeder ze met “Viformo” van Sera. Helaas wanneer deze “boontjes” de bodem bereiken komen verschillende platy’s daar aan eten en laten niets over. Wanneer er geen platy’s in de buurt zijn, raken de meervallen nauwelijks dat voedsel aan ?

    1. Aquariumfans zegt

      Dat klinkt alsof ze er niet zo gek op zijn. Of er is ander voedsel beschikbaar waar ze op andere tijden van eten. Wissel eens af en kijk waar ze op reageren.

  6. Renee zegt

    Hoi iedereen! Nieuw aquariumhouder hier. Ik heb een vraagje over mijn corydorassen, ik heb een 42 liter bak met als bodembewoners twee corydorassen. Ze waren in mijn vorige aquarium erg onrustig en ik heb hierdoor een grotere bak gekocht met veel plantenbeschutting en zacht zand. Verder natuurlijk ook een goed filter en verwarming. Ze doen echter nog steeds erg onrustig, ze gaan beide de hele tijd omhoog zwemmen tegen het glas aan en ik vroeg mij af omdat dat komt dat ik een te kleine groep heb? Zal ik er nog 3 bij nemen dat ze met zijn 5en zijn, of vinden jullie dat te weinig ruimte? Ik hoop dat iemand met ervaring mij kan helpen voor ik nieuwe bewoners koop.

    1. Aquariumfans zegt

      Het zou heel goed kunnen dat twee exemplaren te weinig is om een rustige groep te formeren. In plaats van liters hoor ik altijd liever de afmetingen van de bak. Daar kan ik veel meer uit opmaken. Ik zou het zeker proberen.

  7. Kris Jennes zegt

    Hallo, wij hebben 3 Corydoras in een aquarium van 180 L (1m breed). De waterkwaliteit lijkt ok volgens onze metingen, en we hebben een toestel om belletjes (i.e. zuurstof) in het water te brengen. Toch zijn de Corydoras zelden op de bodem, en zwemmen ze heel zenuwachtig op en neer, van boven naar beneden. Iemand een idee hoe dit komt?

    1. Aquariumfans zegt

      Het kan best zijn dat de belletjes te onrustig voor ze zijn. Wanneer je voldoende snel groeiende waterplanten gebruikt zouden de bellen niet eens nodig hoeven zijn. Probeer het eens zonder en kijk wat er gebeurt.

  8. Syb zegt

    Hoi. Ik heb een 1 meter aquarium met corrydorassen zoals de soort aeneus maar ook nog wat andere soorten. Ik zou ze graag willen kweken maar heb hier niet een speciale bak ervoor. Kan dat gewoon in mijn 1 meter aquarium of niet. En wat moet ik er voor doen als de eitjes er zijn moet ik dat in een appart bakje leggen? Of kan ik het gewoon in mijn 1 meter aquarium houden?

    1. Aquariumfans zegt

      Als je echt wilt gaan kweken moet je hierover filmpjes zoeken op YouTube. Die zijn er zat. Veel soorten Corydoras planten zich spontaan voort in het aquarium, als er maar voldoende lage beplanting is voor de jongen om tussen te kunnen verschuilen.

  9. Sanne zegt

    Hi,

    Wat een fijne site is dit! Ik heb een 60 liter
    Aquarium met 8 kardinaal tetra’s en 3 corydoras sterbai. Ik wil naat een groter aquarium overstappen zodat ik beide schooltjes kan uitbreiden maar ik twijfel tussen de rio 125 L (80cm) en de rio 180 L (100cm). Hoe groot zouden jullie de schooltjes in dit geval doen? En kan ik verschillende type corydoras mixen (zeg de sterbai en de julii of de panda) of beter bij sterbais houden? Ik hoor het graag! Gr Sanne

    1. Aquariumfans zegt

      Ik zeg altijd: Hoe groter hoe beter. Een mooie school kardinalen van 15 – 20 kardinalen in een meterbak is prachtig. 12 – 15 sterbais is ook geweldig. Die heb je al, dus die zou ik uitbreiden. Voor de rest is het een kwestie van smaak. Succes.

  10. Sanne zegt

    Hi,

    Wat een fijne site dit, dank. Ik ben me aan het orienteren op een groter aquarium en wil daar hoofdzakelijk corydoras en tetra’s in houden (mijn favorieten ;)). ik heb nu een 60cm aquarium met 3 corydoras sterbai’s en 7 tetra’s.

    Nu twijfel ik tussen de juwel rio 125 (80*35*50) en de lido 200 (71x51x65). nu lees ik op verschillende sites dat eigenlijk een aquarium van >80 cm of groter het beste is voor een grotere school cory’s. echter als ik puur naar de bodemoppervlakte kijk dan is de lido eigenlijk groter (maar vierkanter). Ik vroeg mij dan ook af of ik inderdaad zo kan rekenen of dat de lengte van het aquarium echt de doorslag is in de minimale cm maat die overal wordt aangehouden..

    En hoe groot zou het schooltje corydoras kunnen zijn als ik naar 1 van deze aquaria overstap? Zou ik de sterbai’s kunnen combineren met een ander type corydoras of is het beter de hele school van hetzelfde soort te houden?

    Alvast bedankt!
    Sanne

    1. Aquariumfans zegt

      Volgens het keuringsreglement (keurwijzer) van de NBAT bestaat een school uit minimaal 12 exemplaren van een soort. Persoonlijk ben ik er ook een voorstander van om het aantal soorten te beperken en de groepen of scholen uit te breiden. Als je het over tertra’s hebt, dan zegt dat niet zoveel over de soort vis die je hebt. Er zijn neontetra’s, kardinaaltetra’s, citroentetra’s en noem maar op. Vaak worden dan kardinalen of neons bedoeld. Corydoras-achtigen houden van veel vloeroppervlak. Ik denk dat de vorm van die vloer dan niet zo heel veel uitmaakt. Hoewel lengte natuurlijk meer gelegenheid geeft om een baantje te zwemmen. Succes met het maken van je keuzes en groetjes!

  11. Johan Peperstraete zegt

    Beste. Heb een aquarium van 120 CM lang van 240 L inhoud met wat meerdere schoolvissoorten. Een mooie plantengroei naar mijn keuze, 1 mooie grote rotssteen erin. Grondbedekking bestaat uit een ietwat fijnere kiezelsoort, beige van kleur. Heb nu 2 lampen (90 CM) van JBL, solar ultra colorLT 45WT5 – HQ. Deze zij weldra aan vervanging toe (2 jaar oud) en ik zou graag twee lampen hebben, 1 voor het mooi uitkomen en verlichten van de planten en lamp 2 idem maar dan voor de vissen. Zodanig dat ik een mooie kleurenpalet heb in de aquarium maar ook gezond voor plant en dier. Wie kan er mij helpen in nieuwe lampen keuze. Kan ik in de bestaande armatuur LED lampen steken, zo ja wat is dan de keuze. Groetjes Johan

    1. Aquariumfans zegt

      Je legt hier in een paar woorden een vraag neer waar de hele aquariumwereld al tijdenlang mee worstelt. Een sluitend antwoord is lastig. Je hebt de keus tussen complete dure LED-units die je zelf moet inregelen. Er zijn ook LED-tubes die in TL-armaturen kunnen worden geplaatst. Het voorschakelapparaat en de starter moet er dan uit en de plus en min aansluiting van de tube zitten aan een kant. Zoek dan naar LED-tubes die de TL 8: 830 en 840 benaderen. Succes en groetjes!

  12. Peter zegt

    Hallo aquariumfans,
    plannen zijn iets gewijzigd kwa vissen, maar ik heb in mijn andere 2 berichten al verteld dat wil beginnen met een aquarium op te starten. Ik heb me (mede door deze site!!) heel goed ingelicht over alles wat er bij komt kijken van inrichting tot waterwaarde, van inrichting tot soorten vissen en de samenstelling daarvan enz..
    Maar ik wil dus een 70 liter aquarium aanschaffen (58x28x45) van Superfish (superfish 70 tropical start 70 liter)

    en ben van plan om deze vissen er in te doen:
    10 neon tetras
    3 corydoras (panda of julii)
    2 dwerggoerami’s

    Ik wil even vragen of dit mogelijk is en waar ik misschien nog specifiek op moet letten kwa inrichting en welke planten hier goed bij passen,

    ik wil deze site ook een compliment geven, omdat het HEEEEEEEL veel nodige info geeft over alles wat er bij komt kijken, super!!

    Groeten Peter

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Peter, dank voor je complimenten. Ik kan persoonlijk prima met jouw viskeuze leven. Geef de Corydoras een bodem waar ze ook in het zand kunnen scharrelen. De plantenkeuze die beschikbaar is, is enorm. Ik zou wat vaantjesplanten, een groep crypto’s, misschien wat Vallisneria, wat rode Althernanthera en op de bodem wat Blyxa of Pogostemon helferi gebruiken. Groetjes!!

  13. Peter zegt

    Hallo ik heb een vraag,
    Ik wil binnenkort een aquarium gaan opstarten en wil even vragen of deze combinatie vissen mogelijk is in mijn aquarium. Ik heb al veel onderzoek gedaan over welke inrichting, welke vissen bij elkaar kunnen, welke voeding enz…
    Maar alsnog wil ik even zekerheid.
    aquarium= super Fish start 70 tropical kit (70 liter, 58 x 28 x 45)
    soort vissen die ik erin wil:
    neon tetra: 10x
    molly’s: 2x
    corydoras: 3x (julii of panda)

    Ze hoeven niet per se voor te planten van mij, dus daarom heb ik voor deze aantallen gekozen.
    Ik weet al dat corydoras het liefst zand hebben als ondergrond of afgerond steen en dat neon tetra’s van een donker bodem en goed geplant aquarium houden, maar misschien kan iemand mij nog ergens op wijzen waar ik nog speciaal op moet letten

    Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

    Groetjes Peter

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Peter, ik krijg de indruk dat je al redelijk goed hebt uitgezocht wat je wilt. Dat kan ik waarderen. Wanneer je op de bodem voldoende bodemplanten toepast, is een donkere bodem voor de neons (of kardinalen) niet noodzakelijk. De corydoras houden wel van een zandbodem, maar fijn grind (1,5 – 2 mm) kan je ook gebruiken. Succes!!

      1. Willy zegt

        Wat te doen met scalears die altijd ander vissen opjagen?

        1. Aquariumfans zegt

          Dan heb je mogelijk een verkeerde viskeuze gemaakt. Of de manen eruit, of andere medebewoners zoeken, of meer planten en dus schuilgelegenheden maken. Groetjes

  14. Essie zegt

    Ik heb voor een wat grover grind gekozen, kan ik dan beter geen Cory’s aanschaffen begrijp ik? ????

    1. Aquariumfans zegt

      Crypto’s houden over het algemeen niet van grovere bodems. Waarom heb je daarvoor gekozen? Vuil zakt er gemakkelijker in weg en verzamelt zich dan. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan gewassen rivierzand of aan fijn grind met een korrel van circa 1,5 mm. Maar proberen is natuurlijk altijd wel een optie. Groetjes

  15. Sylvia van Dijk zegt

    GM, ik heb een vraagje over een Corydora panda. Hij/zij is geboren op 1 April (géén grap) dus nu 1 maand en zit in een kweekbakje in het aquarium. De alweer volgende lading eitjes zitten een beetje wachtende op uitkomen in een netje. Wanneer mag ik de oudste panda in het aquarium doen ? Voor de goede order, er zitten 5 guppen en 5 volwassen panda’s in. Hopelijk kan jij mij een mooi goed antwoord geven !! M.v.G. Sylvia van Dijk

    1. Aquariumfans zegt

      Corydoras panda plant zich heel gemakkelijk voort in een beetje goed functionerend aquarium. Eigenlijk is het prima om helemaal niet in te grijpen in het kweekproces. De volwassen panda’s laten onder normale omstandigheden hum jongen met rust en ook de guppen vormen eigenlijk geen bedreiging. Je kunt de jongen dus eigenlijk gewoon hun gang laten gaan. Ik ken aquaria waarin de Panda’s bijna een plaag worden. Veel plezier ermee.

  16. thomas zegt

    Het zijn echt leuke visjes ik heb een stuk of 8 albino ’s en nog 5 andere van een andere soort waar die visjes de energie vandaan halen is ongelooflijk ik heb er 1 bij zitten die is volgens mij al een jaar of 15 ik zou heel m’n aquarium er wel mee willen vullen

    1. Aquariumfans zegt

      Wat leuk om te lezen Thomas! 15 jaar is echt heel oud! Pas op voor overbevolking 😉 Groetjes!

  17. Bert Sipsma zegt

    Ik heb meerdere corydorassen in mijn bak, waar ik al heel lang naar op zoek ben is hun “grote “familielid…….de brochys splendens, maar die zijn in een aquariumwinkel zelden of nooit te vinden…ofwel schreeuwend duur !
    Weet een van jullie misschien iemand die ze te koop heeft ??
    m.vr. groet
    Bert

    1. Aquariumfans zegt

      Persoonlijk zeg ik altijd: Beter duur dan niet te koop en het is een investering in een vis waar je vele jaren plezier van kunt hebben. Volgens mij heb ik ze zien zitten bij Romberg in Delft, maar ook bij Aquariumplanten.com in Honselersdijk. Je zou Ruineman kunnen bellen en vragen of ze weten of ze deze soort aan een handelaar bij jou in de buurt hebben geleverd. Succes en groetjes!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.