Betta Splendens, de kempvis van het aquarium!
Betta Splendens: zowel van binnen als van buiten de meest extroverte aquariumvis. Onder diegene die gaan voor het aquariummotto: “het oog wil ook wat”, zijn Betta Splendens populaire aquariumvissen. Als de Betta Splendens beweegt, zorgt hij dat je blijft kijken naar zijn golvende staart en uitgesproken kleuren. Hij heeft dan ook het temperament en de ijdelheid van iemand die gewend is veel aandacht te krijgen. De verzorging van deze bijzondere tropische vis, ook wel de Siamese Kempvis genoemd, vraagt nauwkeurigheid. We vertellen je alles wat je moet weten in deze blog.
Houd jij je Betta Splendens gezond? Ziektes, of zelfs de dood liggen op de loer wanneer waterwaarden niet in orde zijn. Stoffen zoals nitriet nemen dan razendsnel je aquarium over. Betta Splendens zijn hier gevoelig voor. Speciale Betta voeding is daarom belangrijk. Zelf ben ik erg tevreden over dit speciaalvoer voor de Betta Splendens.
Waar gaan we het allemaal over hebben?
- Hoe herken je een Betta Splendens mannetje en vrouwtje
- Betta aquarium inrichting
- Welke ziekten liggen op de loer bij Siamese Kempvissen
- Betta Splendens, geschikte en ongeschikte aquariumvissen
- Leuke en handige weetjes over Kempvissen
- In 7 stappen een succesvolle Kempvis kweek
- Betta Splendens en haar variatie aan soorten
- Welke vissen bij Betta
- Tot slot, de Betta Splendens specificaties
In de inleiding gebruikten we bewust een mannelijke aanspreekwijze toen we al kort vertelden over Betta Splendens. Dat is niet voor niets. Het opvallende karakter, de nauwkeurigheid in de verzorging en het prachtige voorkomen geldt namelijk vooral voor de mannelijke Betta variant.
De vrouwelijke eigenschappen van het Betta Splendens mannetje
In de natuur is het vrijwel altijd zo dat de schoonheid door de mannelijke kant van het dierenrijk wordt opgeëist. Zo ook voor Betta Splendens. Waar je bij de kernwoorden: sierlijk, hautain, kleurrijk, mysterieus, karakteristiek en temperamentvol waarschijnlijk als eerste aan een vrouw denkt, zijn dit toch écht de (uiterlijke) kenmerken van een Betta Splendens mannetje.
De mannelijke Siamese Kempvis is een imposante verschijning in je aquarium door zijn lange, gracieuze staart, sierlijke vinnen en opvallende felle kleuren. Met deze ‘mooi boy’ in je aquarium is aquariumdecoratie dan ook bijna overbodig. Als het Betta mannetje zwemt lijkt het alsof de wind zachtjes langs hem heen golft.
Het Betta Splendens vrouwtje valt daarnaast een beetje in het niet. Ze is leuk om naar te kijken, maar kleiner (maximaal 5 cm) dan haar mannelijke tegenhanger (maximaal 7 cm). De vrouwelijke Siamese Kempvis heeft een korte staart, korte vinnen en is een stuk minder kleurrijk.
Nu je weet hoe je een Kempvis mannetje en vrouwtje uit elkaar houdt, is het tijd om een Betta aquarium in te richten. Hoe richt je een aquarium in als je de opvliegende Kempvis te vriend wilt houden?
Betta aquarium inrichting
Een betta heeft een fijne plek nodig waar hij zich echt thuis voelt. Omdat Betta’s van nature uit rustige, ondiepe wateren komen, is het belangrijk om hun aquarium daar een beetje op te laten lijken. Begin met een laagje fijn grind of zand op de bodem en voeg dan een paar mooie planten toe. Betta’s houden van plekjes om zich in te verstoppen, dus je kunt denken aan wat decoraties zoals kleine grotten, stukken drijfhout, of misschien zelfs wat drijfplanten. Drijfplanten geven het water een wat zachter licht, wat de betta fijn vindt.
Ook het water in het aquarium is belangrijk voor een Betta. Ze houden van warm water en vinden het prettig als het water niet te veel beweegt. Als je een filter gebruikt, zorg dan dat die geen sterke stroming veroorzaakt. Met de juiste inrichting zorg je ervoor dat je betta zich helemaal thuis voelt.
Een handige checklist voor Betta aquarium inrichting:
- Grootte van aquarium: +/- 100 centimeter (> 120 liter). Hierbij gaan we uit van een aquarium met 1 mannetje en 3 vrouwtjes.
- Een donkere bodem. Dit geeft een veilig gevoel voor de Siamese Kempvis en zijn kleuren komen zo beter uit.
- Temperatuur: 26-28 graden. Hogere temperaturen zijn wenselijk, Betta Splendens overleeft met gemak een warme zomer.
- Een zachte filter. De Kempvis houdt van rustig, bijna stilstaand water. Een filter is wel belangrijk om de waterkwaliteit en de waterwaarden gezond te houden.
- Dichte bebossing, dus veel aquariumplanten. Zorg voor veel schuilmogelijkheden. Plaats aquariumplanten in dichte bosjes bij elkaar, vooral aan de randen van het aquarium. Kies voor planten die groeien tot en/of op het wateroppervlak. Voorbeelden van planten die je kunt gebruiken zijn: drijfplanten, Vallisneria en Javavaren.
- 1 mannetje op +/- 3 vrouwtjes. Betta Splendens mannen worden vaak agressief als ze gaan paren. Hun assertiviteit richting het vrouwelijke geslacht kun je dus het beste verdelen over verschillende vrouwtjes.
Symptomen en maatregelen bij (beginnende) Betta’s ziekten
De conditie van en in het aquarium is de belangrijkste oorzaak van ziekten bij Betta Splendens. Signaleer je bij de Kempvis een van de volgende symptomen? Neem dan direct maatregelen.
1. Scheef of ‘schommelend’ zwemmen. Dit is waarschijnlijk een zwemblaas probleem of buikwaterzucht. Maatregelen die je direct moet treffen:
- Buikwaterzucht is zeer besmettelijk, dus zet de Betta direct apart.
- Verhoog langzaam de watertemperatuur en voeg zuurstof toe.
- Raadpleeg een dierenspeciaalzaak voor de juiste behandeling. Helaas is een zwemblaasprobleem zelden goed te behandelen.
2. Aanslag in de vorm van een soort watten. Dit betreft een schimmelinfectie. Schimmel komt voor bij zieke of gewonde Kempvissen. Maatregelen:
- Zet de vis in quarantaine.
- Voeg 15 gr. zout toe aan 100 ml water.
- Verhoog langzaam de watertemperatuur tot 29 graden.
- Raadpleeg een dierenarts of dierenspeciaalzaak voor verdere behandeling.
3. Een doffe, aangetaste huid. Dit is vaak een teken van parasieten. Maatregelen:
- Zet de Kempvis in quarantaine
- Verhoog langzaam de watertemperatuur tot 29 graden.
- Raadpleeg een dierenarts of dierenspeciaalzaak voor de juiste behandeling.
4. Samengeknepen vinnen, ‘schokkerig’ zwemmen en/of een doffe aangetaste huid. Dit is een teken van parasieten. Een veel voorkomende parasiet is witte stip. Maatregelen:
- Zet de Kempvis in quarantaine.
- Verhoog langzaam de watertemperatuur tot 29 graden.
- Volg de behandeling van witte stip in onze eerdere blog.
5. Witte, rafelige vinnen bedekt met (ontstoken) wonden. Dit zijn tekenen van vinrot, een bacterie die vooral ontstaat door stress en een beschadigde huid. Maatregelen:
- Ververs langzaam (in delen) het water. Doe dit met +/- 10-30% per keer.
- Bestel medicatie, meestal een antibioticum, bij een dierenspeciaalzaak.
- Voorkom stress situaties bij de Betta Splendens, zoals transport of nieuwe vissen in het aquarium.
- Monitor de waterkwaliteit van het aquarium.
Voorkom Betta Splendens ziektes, nog drie algemene tips
Meer over visziekten en de behandeling hiervan lees je in het blog wat we eerder schreven. Tot slot nog 3 algemene tips voor het voorkomen en direct behandelen van visziekten:
- Test de waarden in je water regelmatig. Een slechte waterconditie leidt onherroepelijk tot ziekten. Over het testen van het water in een aquarium hebben we meer informatie.
- Proportioneer de voeding. Teveel voeding wat in het water blijft drijven, vervuild het aquariumwater. Je hoeft niet elke dag vissen te voeren. Om de dag kan ook prima. Valt voeding op de bodem? Dat is een teken dat je teveel hebt gevoederd.
- Wees alert op nieuwe vissen in het aquarium. Het plaatsen van nieuwe vissen is altijd een risico op nieuwe visziekten. Vooral Witte Stip. Houd daarom de weken na de plaatsing je aquariumvissen goed in de gaten op afwijkend gedrag.
Gesproken over nieuwe vissen; zijn er eigenlijk geschikte aquariummaatjes voor de temperamentvolle Kempvis?
Geschikte en ongeschikte aquariumvissen voor Betta Splendens
Heb je je aquarium goed ingericht? Let er dan op dat je de Betta Splendens samen zet met andere vissen die dezelfde eisen aan een aquarium stellen. En vooral geen actief en assertief karakter hebben.
Betta Splendens kunnen niet samen met : Sluierstaarten, guppy’s, Cichliden en Vuurgarnalen. Deze aquariummaatjes zijn te druk en/of te pro-actief.
Kies voor vissen die niet te nieuwsgierig zijn en met een rustige aard zoals: de Chinese Danio, de Pantsermeerval, het Vuurzalmpje en de Kegelvlekbarbeel.
Nog meer weten over deze interessante Siamese Kempvis? We hebben wat leuke feitjes voor je verzameld. Heb jij nog leuke weetjes of tips voor ons? Laat het ons weten als reactie onder dit blog.
5 leuke en handige weetjes over Betta Splendens
Altijd leuk voor borrelpraat met andere aquarium hobbyisten: leuke en handige weetjes over de Siamese Kempvis.
Weetje 1: Kempvis vrouwtjes zijn goed te lezen: ze vertelt je precies hoe ze zich voelt. Heeft ze geen strepen? Dan voelt ze zich goed. Bij horizontale strepen over haar lichaam voelt ze zich oncomfortabel. En, makkelijk voor de Betta mannen, bij verticale strepen is ze bereid te paren. In de afbeelding hieronder zie je horizontale, lichte strepen op het lichaam van het Betta vrouwtje. Ze laat hier zien dat ze angstig is.
Weetje 2: de naam (Siamese) Kempvis is ontstaan, omdat de Kempvis mannetjes met elkaar vechten totdat een van de twee het begeeft. Houd dus nooit meer dan één mannetje in een aquarium. In Thailand organiseert men nog steeds ‘gevechten’ tussen Betta mannetjes. Ze laten de vissen niet doodgaan, maar scheiden ze, zodra er een overduidelijke winnaar is. Overigens zou dit voor de gezondheid van de Betta helemaal verboden moeten worden.
Weetje 3: natuurlijk wil je het liever niet, maar het is niet erg als de lange staart van Betta Splendens scheurt door bonje met de buren, een prikkelbare aquariumplant of tijdens het paren. Een gescheurde Betta Splendens staart herstelt vanzelf of groeit weer aan.
Weetje 4: Kempvis mannetjes spreiden hun sierlijke staart en vinnen uit om hun mannelijke indringers te imponeren. Wil je eens zien hoe dreigend een Kempvis er uit kan zien? Houd hem dan een spiegeltje voor… Al vinden we het een leuk feitje, we raden het wel af om te doen, het is toch stressvol.
Weetje 5: net te laat met je aquarium schoonmaken? Siamese Kempvissen kunnen overleven in zuurstofarm water met behulp van hun ademhalingsorgaan: het labyrint. Via het labyrint ademt de Betta Splendens boven het wateroppervlak lucht in. Kleine bloedvaatjes in het labyrint absorberen zuurstof uit de ingeademde lucht. De overgebleven lucht (zonder zuurstof) wordt weer als een boertje uitgeademd. Deze boertjes, of kleine belletjes, vormen samen een schuimnest. Dit schuimnest is de basis voor de kweek van Betta Splendens.
Leuk, een schuimnest waar je niets voor hoeft te doen. Helaas gaat de rest van de Siamese Kempvis kweek niet vanzelf. We helpen je bij het opstarten van een succesvolle kweek, inclusief een handige checklist.
Algemene regels voor het kweken van de Betta Splendens
Voor een succesvolle Kempvis kweek moet je letterlijk en figuurlijk wat in huis hebben. Kweken gebeurt het beste in een aparte kweekbak, die aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Watertemperatuur: ongeveer 28-29 graden.
- Waterstand: ongeveer 15 centimeter. De jonge Kempvisjes kunnen dan ademen boven het wateroppervlak en het mannetje kan gevallen eitjes tijdens het paaien makkelijk oppakken.
- Stroming: minimaal, zodat het schuimnest niet wordt verstoord.
- Begroeiing: fijne planten om te schuilen zoals Cabomba. Eventueel kan je Vallisneria toevoegen die als verrijking van het schuimnest wordt gebruikt.
In 7 stappen een succesvolle Kempvis kweek
De levensfase van de Betta Splendens ook van belang. De vissen worden maximaal vier jaar en kweken het beste in hun ‘jonge jaren’. De kweek heeft wat voeten in de aarde, we leiden je er stapsgewijs doorheen.
Stap 1: zet de Kempvis man in de kweekbak rond de 15 cm diep (ongeveer 25 liter), en laat hem een kleine week wennen. Soms begin hij al met het maken van zijn schuimnest, soms moet hij daar eerst een vrouwtje voor ‘zien’.
Stap 2: als het mannetje gewend is kun je een van de vrouwtjes uit je aquarium toevoegen aan de kweekbak. Siamese Kempvissen zijn selectief in hun paringspartner. Je ziet als volgt of een Betta Splendens mannetje of vrouwtje ‘zin’ heeft om te paren:
- De man spreidt zijn vinnen niet en duwt zijn keelzak naar beneden. Hij is geïrriteerd door het vrouwtje en wil op dit moment niet met haar paren.
- De man spreidt zijn vinnen uit en hij zet zijn keelzak op. Hij probeert het vrouwtje te imponeren en wil met haar paren.
- Het vrouwtje toont horizontale strepen, haar kleur vervaagt of ze schuilt. Ze is angstig en (nog) niet toe aan paaien.
- Het vrouwtje zwemt in de open ruimte en probeert in de buurt van het schuimnest te komen. Ze is bereid om te paren en wacht af of het mannetje haar accepteert bij zijn nest.
Stap 3: hoef jij niks voor te doen. Als het mannetje en vrouwtje elkaar geaccepteerd hebben zoeken de vissen toenadering. Ze “omhelzen” elkaar zachtjes en “schudden” met hun lichamen. Het mannetje helpt het vrouwtje om haar eitjes af te stoten.
Stap 4: hoef jij niks voor te doen. De eitjes komen terecht op de staart van het mannetje waar ze bevrucht worden. Het mannetje brengt de eitjes naar zijn schuimnest.
Stap 5: let goed op het mannetje na het paren. Als hij agressief wordt richting het vrouwtje kun je het vrouwtje het beste verwijderen uit de kweekbak. Het mannetje neemt de verzorging van de eitjes over.
Stap 6: hoef jij niks voor te doen. De eitjes komen na maximaal 72 uur uit. De jonge Kempvissen kunnen al na een paar dagen zelf zwemmen.
Stap 7: verwijder het Betta mannetje uit de kweekbak, omdat hij mogelijk zijn eigen kinderen als een aanvulling op zijn maaltijd ziet. Voed de jongen ongeveer twee keer per dag met stofvoer, Liquifry of Azijnaaltjes.
Een Betta Splendens kweek lijkt makkelijk, maar soms duurt het aardig wat pogingen om een succesvolle kweek uit te voeren. Heb vooral geduld. Als jij je verzorging en inrichting goed op orde hebt ligt het daarna aan het karakter en de “mood” van de Kempvissen. Dat heb jij niet in de hand. Nog drie extra tips:
- Tip 1: om het afzetten van de eitjes te versnellen kun je het water langzaam verhogen tot maximaal 30 graden.
- Tip 2: Vallisneria is ook een perfecte plant in het aquarium van Kempvissen, omdat de mannetjes Vallisneria gebruiken als extra ondersteuning van hun schuimnest. De Kempvissen weven de plant gemakkelijk door de belletjes van het schuimnest heen.
- Tip 3: soms kan het bevorderlijk zijn om Kempvissen te voeden met levend- of diepvriesvoer om het paaien te stimuleren.
Is de kweek gelukt? Kijk er niet van op als je ineens een nieuwe Betta Splendens soort hebt rondzwemmen. De Siamese Kempvis is zo doorgekweekt dat er steeds een nieuwe variant kan bijkomen.
Betta Splendens soorten, na elke kweek kans op een nieuw exemplaar
De Siamese Kempvis kent diverse variaties en kleuren en kan één, twee of meerdere kleuren bevatten. Ze komt voor in rood, blauw, turquoise, oranje, wit, paars of een variatie daarop. Vanwege de talloze variaties bestaat na elke kweek de kans op een nieuwe variant. Wist je dat er zelfs wereldwijd speciale Betta-shows worden georganiseerd voor de meest opvallende kweek?
We zetten de meest gekende variëteiten van Betta Splendens op een rij.
Sluierstaart. Herkenbaar aan haar lange, slepende staart. Dit zijn de meest verkochte Betta Splendens, maar tegelijk de minst ‘speciale’ variant binnen het Betta soort.
Halve Maan (Half Moon Betta). Bij het spreiden van zijn staart, ontstaat een ‘halve maan’ in een perfecte 180 graden. Deze soort is ontstaan vanuit recessieve genen, dus het kweken van een pure Halve Maan is vrijwel onmogelijk.
Plakat. Dit zijn kortvinnige Betta’s, niet te verwarren met vrouwelijke Betta’s. Komt het meest overeen met de oorspronkelijke (wilde) Betta vorm en wordt het meest gebruikt bij ‘gevechten’.
Driehoek (Delta Betta). Herkenbaar aan de staartvin die zich kan uitspreiden als een driehoek. De Delta variant heeft veel weg van de Halve maan variatie. Verschil: de Halve Maan Betta kan zijn staart uitspreiden in een hoek van 180 graden, een Delta Betta kan dit niet.
Rondstaart (Round tail Betta). Deze variatie Betta heeft een staart met afgeronde hoeken die samen een “D” vormen. Wederom wordt deze variant vaak verward met de Halve Maan. Verschil: de staart van een Halve maan heeft scherpe randen, een rondstaart heeft ronde randen aan het uiteinde van zijn staart.
Dubbelstaart. Deze variant heeft een korter lijf en de staartvin van deze Betta is aan het uiteinde verdeeld in twee puntige delen. Dit is een variatie op de kortvinnige Plakat. De verdeeldheid van de staart is een genetische afwijking. Vanwege zijn korte lijf is deze variant meer vatbaar voor zwemblaasproblemen.
Spade staarten. Herkenbaar aan zijn kleine staart die een brede basis heeft en daarna smaller wordt. Komen niet meer vaak voor. Zijn kleine staart heeft een wijde basis die uitmondt in een een smalle punt. De vorm van zijn staart lijkt op het uiteinde van een schop.
Roosstaart. Overmatige vertakkingen van de vinnen, waardoor de staart lijkt op een rozenblad. De soort is ontstaan doordat men de ‘perfecte’ Halve maan variant wilde kweken. Opvallend zijn de extreme vertakkingen en overlappingen van zijn staart.
Kroonstaart. Een variatie waarbij de staart uitmondt in een soort ‘spikes’. Vanwege zijn ‘spikes’ erg populair in aanschaf vanwege zijn ‘stoere’ en unieke uiterlijk.
En dan tot slot, de basis specificaties van de Siamese Kempvis
Welke vissen bij Betta?
Betta’s staan bekend als behoorlijk pittige visjes, vooral tegenover andere vissen met lange vinnen of felgekleurde soortgenoten. Maar dat betekent niet dat ze altijd alleen moeten zijn. Maar welke vissen bij Betta? Er zijn genoeg vissen die prima samen met een Betta kunnen, zolang je maar slim kiest. Zo zijn Corydoras, die vooral op de bodem rondhangen, vaak goede buren. Ze blijven lekker uit de buurt van de Betta, wat voor rust zorgt. Kleine visjes zoals rasbora’s of neon tetra’s kunnen ook goed samengaan met een Betta, zolang ze geen lange, fladderende vinnen hebben die de Betta irriteren.
Welke vissen niet bij Betta? Guppies zijn meestal geen goede keuze om samen te houden, vooral als ze felgekleurd zijn en lange vinnen hebben. Dat kan de Betta agressief maken. Het is beter om te kiezen voor vissen die niet al te opvallend zijn qua kleur of gedrag. Als je garnalen leuk vindt, kun je beter grotere soorten zoals Amano-garnalen kiezen, omdat kleine garnalen al snel als een lekker hapje kunnen worden gezien.
Tot slot, de Betta Splendens specs
- Andere namen: Siamese Kempvis, Kempvis
- Lengte: 5-7 cm
- Watertemperatuur: 25-28 graden
- Karakter: assertief en actief
- Kweek: in een aparte kweekbak
- Voeding: muggenlarven, diepvriesvoer en droogvoer (makkelijke eter)
- Belangrijk: geen twee mannetjes in één aquarium
We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen met Betta Splendens. Heb jij tips, aanvullingen, nog meer geschikte aquariummaatjes gevonden of wil je een foto van jouw aquarium met Kempvissen aan ons laten zien? Deel dan je foto’s op onze website via onze aquarium ervaringen pagina.
Er staat een flinke fout in het topic over visziekten en met name over het toevoegen van zout..: 15 gram zout per 100ml water (=150 gram per liter)….. moet zijn: 1.5 gram jodiumvrij zout per liter water. In zeewater zit ongeveer 30 gram zout per liter….150 gram zou direct de dood betekenen.
Mvg, Bas
Beste,
Ik heb een aquarium van 60x30x36 met redelijk wat planten. Momenteel zitten er 6 corydoras en 10 rasbora galaxy in. Zou hier een betta man bij kunnen of is dit een risico voor mijn huidige bewoners?
Alvast bedankt voor uw advies!
Ha Gert, die galaxy’s zijn natuurlijk wel kleine visjes, maar ze zijn behoorlijk snel. Theorethisch zou het wel moeten kunnen. Misschien is het een overweging om er dan toch nog net iets meer planten in te zetten, zodat er nog meer schuilgelegenheid is, zonder de ruimte van de Corydoras teveel op te offeren. Succes!
Hallo
Ik ben in het bezit van een Juwel Rio 125 met een groepje van 6 vijfstreep barbeeltjes en 6 roodkopzalmpjes. Verder wat vuurgarnaaltjes die her en der wat rondkruipen. Nu zitten de vissen altijd een beetje in het midden of onderin.Nu lijkt het mij mooi om er een Betta in te plaatsen maar ik weet niet of het te hard stroomt in de bak. De bak is voorzien van het eigen interne filter en een Tetra EX 700 buiten filter. Heeft u tips?
Barbeeltjes en Betta is vaak niet zo’n goeie combinatie. Nu zijn die vijfstreepjes wel redelijk rustig en zou ik dat wel aan durven. Zorg wel voor wat drijfplanten en plantengroepen die tot aan het wateroppervlak reiken. Groetjes!
Kan een betta mannetje samen met discusvissen gehouden worden? En moet een mannetje altijd met vrouwtje(s) of kan hij ook alleen?
Theoretisch moet dat wel kunnen. De discussen zullen hem in principe met rust laten. Vaak worden mannetjes solitair gehouden. Toch is het geen natuurlijke combinatie, deze Aziaat met Zuidamerikanen. Maar zoals gezegd, het moet kunnen. Ik zie wel gekkere combinaties 😉
Beste
Sinds begin deze week 3 kempvrouwtjes en sinds gisteren een mannetje gekocht. Vandaag heeft ons crowntail vrouwtje eitjes gekregen (manneke was gisteren begon aan nest) we zien wel dat de andere vrouwtjes proberen in de buurt te komen maar hij jaagt ze weg. Nu hebben we maar 1 aquarium en vroeg me af of het aangeraden is om een extra te halen of niet. Heb vrouwtje gekocht waarschijnlijk was ze toen al klaar om te paren. Moeten we iets speciaal doen of gewoon zijn gang laten gaan.
Het is altijd beter om maar 1 stel te houden. Maar je kunt het op z’n beloop laten en kijken wat er gebeurt.
Klopt het dat er kempvissen zijn die heel duur zijn ?
laatst wilde ik proberen om 2 vrouwtjes te kopen met 1 man erbij , maar in die andere winkel vertelde de verkoper dat het niet slim was om meer of zelfs maar 1 vrouwtje bij een mannetje te zetten, omdat vrouwtjes agressief zouden zijn richting het mannetje en dat in het speciaal wanneer er spraken zou zijn van kroost.Ik had al eerder gelezen dat het mannetje zorgt voor het schuimnest en dat hij juist het kroost beschermt tegen het vrouwtje of wat dan ook maar ik twijfelde aan mezelf en heb uiteindelijk geen aankoop gedaan .Dus klopt het echt dat je 3 vrouwtjes op 1 mannetje kan houden in een gewone bak ( dus geen kweekbak met laag water ? ) Net zoals bij guppy’s , platys , zwaardvissen etc. ? Het lijkt mij heel leuk om een keer een kweekje te hebben en heb een klein aquariumpje staan waar ik eventueel het water tot 15 Cm kan terug brengen maar dat is best een kleine bak .
Tja, om te kweken heb je minimaal een koppeltje nodig, dat spreekt vanzelf. Afhankelijk van de grootte van je aquarium en de dichtheid van beplanting zou je eventueel een tweede vrouwtje kunnen bijplaatsten, maar dat brengt zeker risico’s mee. De vrouwen kunnen onderling ook agressief zijn. Schuilgelegenheid en vluchtmogelijkheden zijn altijd belangrijk bij dit soort vissen. Succes. En ja, er zijn kweekvormen van Betta splendens die behoorlijk prijzig kunnen zijn. Succes!
Hi, even een vraagje.
Ik heb sinds gister een baby betta. Heb hierbij een aquarium met plantje en een pomp. Ze eet niet en zit altijd op de bodem (aventoe naar boven zwemmen en lucht happen meer niet.) Ik weet niet wat er met haar is. Is ze ziek of is ze gestrest? Ik weet niet zo goed meer wat ik moet doen. Iemand tips?
Betta’s zijn labyrinthvissen dus moeten naar de oppervlakte om lucht te happen. Als het om een heel jong exemplaar gaat geef je hem dan heel fijn levend of diepvriesvoer? Mogelijk cyclops? Hele jonge vis is vaak kwetsbaar. Groetjes
Wij hebben sinds een week een super leuk mannetjes kempvis. Hij zit in een biorb flow 15 liter.
Nu hebben wij al drijfplantjes erin maar wil ik ook nog graag iets andere plantjes erin plaatsen. Nu is het mij opgevallen dat hij veel op de nepplantjes gaat liggen dus mijn vraag is dan ook welke plantjes ik in het aquarium kan plaatsen in plaats van die neppe zooi.
Het liefst dan plantjes was niet teveel gaan woekeren, zodat we de vis wel nog kunnen zien.
Het is een actieve vis, die zodra je een hand in het aquarium steekt ook op je af komt gezwommen. Nou ben ik niet zo held en trek dan snel mijn hand weer uit het water, maar is de vis gewoon nieuwsgierig? Of ziet hij mijn hand als indringer?
Zodra ik bij de bak zit komt hij altijd naar voren gezwommen en volgt ook mijn vingers aan de buitenkant van de bak.
Heb je verder nog tips om in de bak te plaatsen waar de vis blij van wordt?
Geen reden om bang te zijn, het zal je echt geen vinger gaan kosten. Als je langzaam groeiende planten wilt hebben dan zou je eens kunnen denken aan Cryptocoryne soorten zoals wendtii bruin of groen, of petchi. Succes!
Hi, ik begin voor het eerst met een aquarium (60x30x30) en wil graag een solitaire Betta. Nu lees ik verschillende meningen over een betta in een kleine gezelschapsbak, kan ik dit? Ik zat bijv te denken aan vuurgarnalen, ik wacht tot deze groot zijn en doe er dan een Betta bij (met genoeg schuilplaatsen). Of willicht een andere soort die in midden/bodem blijft?
Op zich is het een goede strategie om de garnalen eerst op maat te laten komen en daarna de betta erbij te doen. Daarna zal hij wel de eventuele jonge garnalen opsporen, maar met voldoende beplanting zal er wel genoeg over blijven. Natuurlijk zijn er veel alternatieve vissoorten die je kunt houden. Eigenlijk te veel om op te noemen.
Heb een vraagje.. heb nu bijna 4 weken fry bettas.. tel er ongeveer 20 frys.
Wanneer mag ik de aquarium helemaal vol doen.. want op moment staat het water 10 cm hoog.. en hoelang moet ik ze baby voer geven??
Als vrouwtjes betta de kieuwen laat zien aan het mannetje?
Wat wilt het zeggen?
Beste Carlo, meestal is dat een signaal richting het mannetje van ‘blijf nou eens lekker uit mijn buurt, ik heb nu even geen zin in jou’. Ook vissen hebben soms specifiek individueel gedrag en de ene vis is agressiever dan de andere. Het zit toch al een beetje ingebakken in de soort. Zolang het geen ernstige gevechten oplevert zou ik me geen zorgen maken. Als dat wel het geval is zou ik eens ernstig overwegen of het echt wel een vrouw is.
Hallo, ik heb al bijna een jaar een mannetjes Betta. Nu sinds drie weken verstopt hij zich constant. Hiervoor maakte hij geregeld een schuimnestje hing vaak rond de plantjes maar was heel actief. Nu enkele weken heb ik er een grotje ingezet en zie ik hem bijna niet meer. Als hij er toch eens uitkomt zie ik niks verdacht aan hem. Hij zit in een 60L aquarium alleen, enkel twee Helena slakken vergezellen hem. Temperatuur en stroming zijn nog steeds hetzelfde, 26 graden en weinig stroming. Wat zou er zijn? Iemand zei om er ywee vrouwtjes bij te zetten maar stel er mij vragen bij
Beste Sylvia, het kan best zijn dat hij op een leeftijd gekomen is waarop zijn hormonen hem vertellen dat het tijd is om eens voor nageslacht te gaan zorgen. Dat zou zijn verandering in gedrag kunnen verklaren. Het bijplaatsen van een vrouwtje, zou een oplossing kunnen zijn. Je moet dan wel rekening houden met een vervolg traject waarin je de jongen misschien moet groot brengen. Op het internet is er veel te vinden over de kweek met deze vissoort.
Hallo heb weer een vraagje.
Ik heb een mannetjes en 1 vrouwtjes betta in 1 aquarium.
Maar vrouwtje zit in de bakje.
Ze kunnen mekaar zien maar niet aanraken.
Maar ik zie dat het vrouwtje haar kieuwen laat zien… is dat een teken dat ze niet geïnteresseerd is of is dit aandacht trekken.
Zie bij haar ook geen horizontaal strepen of verticaal strepen.. is moeilijk te zien bij haar..
Denk wel dat ze een vrouwtje is.
Mannetje heeft ook nog geen bubbels gemaakt.
Moet ik ze samen los laten of toch nog apart.
Beste Carlo, vaak is het lastig te zien of een betta een man of een vrouw is. Geef ze eens een spiegel en kijk hoe ze reageren. Daar kan je veel aan aflezen. Als de vrouw hetzelfde reageert als de man kan je twijfels krijgen over het geslacht. Als je ze bij elkaar zet, blijf dan even met het schepnet paraat om ze weer te scheiden als het uit de hand loopt. Succes !!
Heb een vraag.. ik heb 1 mannetjes betta en 1 vrouwtjes betta in een aquarium.
Ik heb ze zien paren.
Maar heb geen eitjes gezien zoals ik het zag in een filmpje op YouTube.
Of komen de eitjes later pas?
Eerst paren en erna eitjes?
Heb ook gehoord dat mij vrouwtjes betta misschien nog te jong is..
Paargedrag betekent niet altijd bevruchte eieren. Er is paargedrag, de vrouw legt eieren en de man bevrucht ze. Eieren worden buiten het lichaam bevrucht, dus komen niet later pas. groetjes
Hi! Ik weet niet zo goed wat er met onze Betta man aan de hand is. In juli gekocht bij de visafdeling van de hornbach, ze hebben daar een grote aquarium-visafdeling en bekwame kennis volgens mij. Het ging heel goed, maar jaagt sinds enkele dagen m’n neontetra’s dood. Even de feiten: 60liter bak, 6 neontetra’s, paar garnalen en een handjevol slakken en 1 betta man, beplanting en temperatuur en waterwaardes goed, draait al meer dan een jaar. De betta man is er nu sinds juli bij en dat ging goed, maar nu zijn er al 3 neontetra’s gaan drijven en maak ik mij erge zorgen om de resterende 6 die de hele tijd de bak doorgejaagd worden. Opvallend is dat de betta z’n nekkieuwen opzet en veel aan het ijsberen is. Hij hapt ook wat vaker naar lucht lijkt het en ik heb em vanmiddag al 2 X zien geeuwen (nog nooit gezien bij een vis). Wat is er met m’n betta en wat doe ik eraan om te voorkomen dat hij nog langer achter de neontetra’s jaagt.
Betta’s zijn ongerekenbare vissen. Hij wordt Siamese vechtvis genoemd en dat zegt al iets over z’n karakter. Op de een of andere manier is hij getriggerd geraakt om de neons als vijanden te zien en dan is “de beer los”. Ik ben bang dat je daar weinig aan veranderd. Dan wordt het kiezen: Wil je neons of een Betta? Tegen dit soort gedrag zijn weinig remedies ben ik bang. Sterkte en groetjes!
Hallo allemaal, ik zou graag een Siamese Kempvis willen houden. Ik heb alleen 3 vragen:
1 naast een betta zou ik graag 1 Andere soort in mijn aquarium willen nu heb ik gelezen over platties waar ik aan twijfel), Kuhli loaches, geschikte soort corydoras
Of toch een andere vissoort?
2 welk aquarium moet ik hiervoor kiezen ik twijfel tussen de superfish start 50 tropical kit
(L 38 cm x B 28 cm x H36 cm, 45 liter)
Of de superfish start 70 tropical kit
( L 58 cm x B 28 cm x H 45 cm)
Of zijn beide te klein?
3 mij lijkt het stressvol voor de Betta een nieuw aquarium en nieuwe bewoners, moet ik ze tegelijk in een nieuw aquarium zetten ( betta iets later). Of gewoon een paar weken na elkaar?
Hoi Maarten,
1: Platy’s zijn minder geschikt. Om te beginnen heb je er gauw teveel van, hoewel de betta er wel een aantal zal opeten. De kuhli’s en de Corydoras zijn meer geschikt omdat die meer in de buurt van de bodem blijven. Echter, beide soorten zijn wel scholenvissen.
2: Zelf zou ik voor de start 70 gaan, maar iets van 60x40x40 zou meer ruimte verschaffen. Altijd beter.
3: Als het om niet al teveel vissen gaan kan het wel in 1 keer. Zorg wel dat het aquarium minsten 2 tot 3 weken is opgestart en dat de planten al aan de groei zijn.
Zorg dat jij je zoveel mogelijk inleest op alle onderwerpen die je denkt tegen te komen. Nog beter, word lid van een aquariumvereniging bij jou in de buurt 😉 Groetjes
Hallo! Ik ben van plan mijn eerste aquarium te nemen, ik heb hierin de keuze tussen 20L en misschien 40L i.v.m. ruimte. Ik wilde graag een solitaire betta mannetje houden. Wat zijn een paar ‘vuistregels’ waar ik het beste rekening mee kan houden? Veel websites vertellen afwijkende informatie. Dit is trouwens een goede website om je in te lezen in dit soort dingen!
Hoi Rob, bedankt voor je compliment. Leuk om te horen. Maar welke informatie mis je precies in de blog? Daar staan de vuistregels waar je hebt over hebt. Tenzij je iet anders bedoelt natuurlijk. Laat het me maar weten! Groetjes
Een vraag,
Vandaag hebben we onze mannelijk betta met een vrouwtje zien paren en eitjes zien geven.
De man vangt ze keurig op. Maar… We zien geen schuimnest. Wat kunnen we doen/moeten we doen.
Moeten we het mannetje apart zetten?
Of moeten we ze in een kweekbak doen en hopen op een nieuwe ronde.
Ze zitten nu in hun eigen bak. 30 liter, 1 mannetje, 3 vrouwtjes.
Het lijkt ons leuk om eens een nestje te hebben en te kweken, alleen weten niet goed wat we nu moeten doen.
Hopen dat iemand een reactie voor ons heeft.
Beste lezers .
Ik zit met een probleempje.
Ik heb namelijk een poosje geleden een aquarium verhuist , dit heeft voor veel onrust gezorgd in het aquarium. Nu zat daar ook een kempvis in dit is altijd goed gegaan , maar na de verhuizing niet meer . Ik heb nu de kempvis in een apart aquarium van 30 liter.
Nu zit ik met een ding namelijk ik lees veel over gevechten met deze vis soort , maar hoe kan ik nou het beste mijn vis in goede handen krijgen . Ik hoef niks voor de vis zelf zolang hij maar bij een goed thuis komt.
Ik heb totaal geen Kennis over deze vis .
En hij zat in het aquarium wat ik heb gekocht,
Zach wel dat hij zeer onrustig was en zichzelf konstand groot maakt . Wat lijkt op aanval gedrag.
Mvg joyce
Als je er echt van af wilt kan je die het beste gratis aanbieden via een aquarium forum op Facebook. Je kunt hem ook altijd nog naar een plaatselijke aquariumwinkel wegbrengen. Erover lezen helpt bij het vergaren van kennis, misschien wil je hem toch nog houden! Groetjes!
Ik wil graag een syamese kempvis waarschijnlijk 1 mannetje. En aquascaping. Zou ik aan 40liter genoeg hebben? En als ik bv 10 corydoras erbij willen 60 liter genoeg hebben? Maakt het ook uit hoe hoog de bak is?
Welke afmeting heb je, 40x30x30? Daar kan best 1 Betta man in. 10 Corydoras? Dat zijn bodembewoners dus die hebben belang bij veel bodemoppervlak. Hoogte is dan minder belangrijk. 60 liter zou dan zijn: 50X30x40 (lxhxb) zou net kunnen voor 10 kleine Corydoras (tot formaat panda). Zandbodem en wat beplanting, plus stukje hout om onder te kunnen zitten. Groetjes
Hoi, heel interessant om te lezen allemaal. Ga zelf nu na het al een jaar gewild te hebben toch echt beginnen aan mijn eerste aquarium, maar ik ben alles nog een beetje aan het ontdekken. Ik ga een 105 L aquarium kopen (68x35x45). Kan ik daar een mannetjes kempvis, een koppel pauwooggrondels, een schooltje neontetra’s (10-15), een hara jerdoni en wat garnalen (vuurgarnalen, of japonica ben ik nog niet helemaal uit) in plaatsen? En zouden daar nog andere vissen bij kunnen of wordt dat dan te veel? En kan ik deze vissen er tegelijk in doen of is soort voor soort het beste?
Heb je verder nog tips voor planten voor bij deze vissen? Alvast heel erg bedankt! Groetjes, Hanna
Op zich is het geen groot aquarium, maar je kunt er wel wat mee. Op zich kunnen de door jou genoemde soorten wel, maar ik zou er niet meer soorten in doen. Liever meer exemplaren per soort. Planten is een kwestie van keuzes. Er zijn tegenwoordig zat planten te koop. Neem een flinke bos Vaantjesplanten, wat donkere crypto’s, wat Blyxa, Belgisch groen en wat Ludwigia en je hebt een aardig begin. Voeg de vissen steeds per soort aan het aquarium toe met tussenpozen van een week. Betta het laatst. Maar laat de planten eerst wel goed op gang komen. Veel plezier en succes. Groetjes
Hallo, mijn zoontje heeft sinds kort een aquarium van 60 liter. Er zitten nu 5 tetra’s in. Hij wil graag een betta mannetje en de man van het tuincentrum zei dat dat goed kan samen in een 60 liter bak. Hij zei zelfs dat er ook nog 2 betta vrouwtjes bij zouden kunnen. Ik geloof dat dat zéker niet klopt daarom twijfel ik over de gekregen info. Is 60 liter genoeg voor 5 tetra’s en een mannetje betta? Kan daar nog meer bij?
Tetra is een verzamelnaam voor allerlei soorten zalmachtigen. Neontetra’s, vuurtetra’s, zwarte tetra’s er zijn er enorm veel. Veel soorten waarvan de Nederlandse naam niet eindigt op tetra, zijn dat toch. Kijk uit met het kopen van vissen bij een tuincentrum. Ga liever naar een speciaalzaak waar je deskundig advies krijgt. Bij sommige tuincentra krijg je dat ook, maar je moet wel in staat zijn het kaf van het koren te scheiden. Als ik voor betta’s zou gaan zou ik voor een koppel gaan. Vrouwtjes kunnen onderling ook behoorlijk ruzie maken. Theoretisch zouden ze er in die 60 liter nog wel bij kunnen. Groetjes
Beste,
Ik wil graag een Betta man gaan houden, het liefst solitair en dus zonder andere vissen. Hoeveel liter moet het aquarium minimaal zijn? Ik zat zelf te denken aan een 50 liter bak, is dat voldoende voor alleen die Betta man? Of is het beter er een kleine school vissen bij te doen? Ik wil het aquarium helemaal met planten en stenen inrichten (denk aan dat mooie aquascaping), dat kan toch gewoon voor een Betta?
Dat zijn weer keuzes en persoonlijke beslissingen. 50 liter voor een Betta man is voldoende. Voor een extra school vissen erbij is het weer aan de kleine kant. Zo’n bakje stelt je inderdaad in staat een leuke scape te maken. Veel plezier en succes !!
ik heb een vraag ik heb een mannetjes betta in 40 liter kunen daar 3 corydorassen bij en 3 neon tetra’s,alvast bedankt.
Dat betekent een bakje van circa 50x30x30 of 40x30x40 cm. Dat is niet echt groot. Veel meer dan de door jou genoemde soorten en aantallen zou ik er niet in doen. Zorg voor voldoende planten waaronder een aantal echte waterplanten. Succes !!
Beste.
Ik las hier ergens dat een beta niet samen gaat met maanvissen. Nu in mijn geval heb ik vier maanvissen zitten (nog klein) en die zwemmen rustig samen met de beta of kan hier nog verandering in komen?
(Tank 240 liter)
Meestal, als het al zo lang goed gaat, zal het wel blijven goed gaan. Kwestie van goed blijven observeren. Zo lang je dat blijft doen zie je iedere verandering in het gedrag van je vissen en kan je tijdig nog ingrijpen. Succes en groetjes!
Hallo.
Mijn vraag is we hebben 1 beta mannetje en 2 vrouwtjes.. Kan het zijn dat het mannetje het vrouwtje aanvalt? Een van de vrouwtjes de zelfde kleur als het mannetje had iets langere vinnen en het is me opgevallen dan ze nu een stuk korter zijn.. Het mannetje heeft er wel een paar dagen achteraan gezeten leek zo wat op jagen.. Hij heeft sinds 2 dagen een schuimnest gemaakt heeft dat er iets mee te maken misschien? .. Moet ik dat ene vrouwtje apart zetten of niet?
Weet je zeker dat je twee vrouwtjes hebt? Daar zou je een kenner even naar moeten laten kijken. Tijdens de balts kan het mannetje ook vrij wild met het vrouwtje omgaan. Een zwakkere man wil nog weleens de kenmerken van een vrouwtje aannemen, om niet op te vallen. Vraag het eens bij een aquariumvereniging bij je in de buurt. Het is altijd verstandig om een vis die wordt belaagd even apart te zetten. Groetjes!
Ik heb net een mannetje bij 2 vrouwtjes beta’s gezet en ik weet niet wat ik moet denken. Wout is het vecht gedrag ? En waar moet ik het hardst voor opletten
Meestal is het baltsgedrag wat je dan ziet, maar goed in de gaten houden is altijd noodzakelijk, je weet het maar nooit met die ver doorgefokte, ver van de natuur afstaande soorten. Groetjes!
Ik liep onlangs bij de Intratuin. Ik was perplexed dat een Betta nog steeds in een jampot aquarium (home 8 superfish) gestopt wordt!!! Ook bij de vissenwinkel zitten ze in een bakje van 10×10 cm, ik begrijp dat dat nodig is om ze te verkopen, hoe kan het dat dit zomaar mag? Nu in de aanbieding bij Intratuin de home 8. Ik had m voor een paar neocaridina garnalen gekocht. Nou ook vreselijk fout dus.
Tja, wat moet ik daar nou van zeggen. Het probleem is de agressiviteit van de betta’s. Dat maakt dat ze afzonderlijk moeten worden gehuisvest. Persoonlijk zou ik ook niet naar een tuincentrum gaan voor het aanschaffen van aquarium dieren en/of spullen. Ga naar de gespecialiseerde handel, daar mag je tenminste betere spullen en advies verwachten. Groetjes
Een interessante website voor mijn powerpoint.
Da’s mooi meegenomen !!
Uw bewering over nitriet is wetenschappelijk niet bewezen .Er was in de literatuur niets te vinden over toxiciteitswaardes bij Betta splendens. Er blijkt namelijk een groot verschil in gevoeligheid te zijn tussen vissoorten waardoor resultaten bij tussen vissoorten niet zomaar geëxtrapoleerd kunnen worden (Dolezelova et al. 2011).
Wetenschappelijk bewezen is vaak het eindpunt van regelmatige hobbyervaringen. Deze kunnen vaak toch in een bepaalde richting wijzen.
Hai, ik heb op aanraden van de dierenwinkel een mannetjes en een vrouwtjes kempvis gekocht. Zoals ik net boven las en uit eigen ervaring afgelopen week is dat geen goed idee. Mannetje maakte schuimnest en begon vrouwtje agressief te benaderen, niet gezien terplekke maar wel aan haar vinnen. Toch zwommen ze daarna weer gezellig rond. Maar na een dag had hij het weer op haar voorzien, vrouwtje eruit gevist en in glazen bak gezet. Nu wil ik niet 2 bakken, en hoef ook niet te kweken. Is er nog enige kans als ik ze weer langzaam laat wennen dat het weer goed kan gaan zoals in het begin? Of ben ik dan te hoopvol…
Beste Pieter,
Een schuimnest zonder vrouw?
Dan gauw 2 meiden bij kopen en wie weet
Ik heb maar een 40 literbakje , mijn Betta oogt gezond en zit er bijna 1 jaar in
Hij leeft normaal gesproken met een 30 andere kleine visjes , garnaaltjes en slakken
Mijn garnalen ( blauw / glas / en bloed ) 16 baby’s gekregen
Mijn albino algen eters .. 20 baby’s
Plaatjes .. 4 baby’s
Endlers ( mooie gup) .. ook 3 babys
Zelfs de toren slakjes ( slak etende slak hebben baby’s !
35 literbak en iedereen krijgt baby’s !
Behalve de neon cardinaaltjes en kegel barbeeltjes
Mijn bak is nu 2x zo vol1 liter water per vis is norm .. Verder geen stress en iedereen is gewoon lief voor elkaar
En nee , ik neem geen grotere bak
Hallo, ik heb een Kempvis man alleen zitten. Nu een week of twee. Hij zit samen met 7 Vuurneons en ongeveer 20 Vuurgarnalen. Nu heeft hij een schuimnest gebouwd zonder dat er een vrouw bij zit. Wat zegt dit over mijn Betta man?
Dat zegt dat zijn natuur hem dwingt om te doen wat hij hoort te doen. Je weet maar nooit of er plotseling toch maar een vrouwtje verschijnt. Instandhouding van de soort is een belangrijke drijfveer voor vrijwel alle dieren!!
Dan denk ik dat ik een bijzonder vrouwtje heb want die heeft duidelijk de broek aan het mannetje heeft echt niks in de brengen ze is ook groter dan hem en ze valt mij ook aan als ik ze eten wil geven ik noem haar dan ook the emperess
Hoi Piet,
Bedankt voor je leuke reactie. Elke regel heeft een uitzondering, dit is bij jou het geval. Pas wel op dat de gezondheid van je mannetje niet minder word door het agressieve gedrag van het vrouwtje. Groetjes.
Mijn Betta Plakat is niet zo groot (ong 3 cm incl vinnen) en ik heb “hem” gekocht alszijnde een man.. echter begin ik te twijfelen of het wel een man is.. hoe zie ik dit?
Ik hou hem alleen in een BiOrb flow 30, zouden hier nog meer aquariumvissen bij kunnen of is mijn bak daar te klein voor?
Hoi Tazzz,
Het is zonder foto lastig in te schatten wat het geslacht van je Betta is. Tegenwoordig zijn ook vrouwtjes zo gekweekt zodat ze felle kleuren en langere vinnen hebben. Het kan dus zijn dat je een mannetje met kortere vinnen hebt, of een vrouwtje met langere vinnen. Een BiOrb 30 is voor een Betta al aan de kleine kant, dus ik zou afraden om er nog andere vissen aan toe te voegen. Groetjes.
Hallo,
Ik heb een aquarium van 60L (60x30x30), en ik zou graag een betta splendens mannetje willen houden.
Welke vissen zouden hier nog bij kunnen? En welke planten kan ik dan het beste nemen?
Aanvullende tips zijn welkom!
Hoi Maxime,
De bak die jij beschrijft is ongeveer 50 liter, dat is voor een Betta Splendens mannetje groot genoeg om alleen in te leven, maar om er andere vissen aan toe te voegen is geen goed plan. Er zijn gevallen waar het goed gaat, maar in de meeste gevallen wordt de Betta agressief en valt hij de aquariumgenoten aan. Als je er toch voor kiest om een vis toe te voegen, kun je het beste kiezen voor een vis die zich goed kan verstoppen zoals een kleine pleco. Wat betreft planten kun je het beste het advies uit dit artikel volgen en dus gaan voor drijfplanten zoals watersla of eendenkroos en planten zoals Vallisneria en Javavaren.
Vraagje, pas een tweede aquarium gekocht van 40 l. We hebben al aquarium van 500l. Nu was mijn vraag ik zou in de 40l aquarium graag een betta zetten met een paar vrouwtjes, garnaaltjes, kardinaaltjes en of corydoras. Ik heb al wat op zoek werk gedaan op internet, maar hier staat verschillende info op. De ene site zegt 1 betta met 3 vrouwtjes maar dan in een aquarium van 120l. Andere sites zeggen dat dit niet uitmaakt maar wel, hoe vaak je je water ververst. Ik heb ook al gehoord enkel een betta met garnalen en appelslakken in een bak van 40l. Weten jullie hier iets meer over, wat er nu precies in deze aquarium van 40l mag?
Danku !
Je verhaal komt me bekend voor. Heb jij dit ook al op de facebook groep gegooid? Zo ja, dan heb je daar je antwoord al. De man kun je alleen in de 40L doen. De man is solitair. Nooit met vrouwtjes buiten de kweek om. Wil je kweken, introduceer het vrouwtje voorzichtig en na de kweek de vrouw verwijderen. (Verdere informatie over kweken aub bij een kweker vragen. Er komt namelijk veel bij kijken.) Van origine komen de mannen alleen samen met de vrouwtjes om te paren. Wil je vrouwtjes houden, doe dit dan in een groot aquarium met veel schuilplaatsen en ruimte met minimaal 5. Zij creëren een rangorde. Het ligt ook aan het karakter van de betta of je hier vissen bij kunt houden. De 1 is erg tam, de ander valt ze aan. Kardinalen en corydorassen kun je niet in een 40L houden. Tetras zijn vlugge zwemmers en hebben zeker een bak van minimaal 60cm nodig. Ook beide zijn groepsvissen en hebben een minimale groep van 10 nodig. Je kan japonica garnalen houden bij de betta. Een appelslak kan ook (al raad ik dit niet aan ivm temperatuursverschil), mits je temperatuur onder de 25 graden blijft. Appelslakken kunnen maximaal 25 graden hebben. (Hou ze nooit langdurig op de maximale aantal graden! Doe je dat wel, verkort je hun leven aanzienlijk) Dat betekent dat je je bak dus op 24 graden moet houden met een betta, wat het minimale voor een betta is. Wat ook niet aan te raden is. Wat veel niet weten is dat je ook dwerg algeneters er niet in kan houden. Zij hebben ook minimaal een aquarium van 60 cm nodig. Het zijn behoorlijke zwemmers. Ook zijn het groepsdieren die je je een groep van minimaal 10 moet houden. Veel mensen denken dat je er minimaal 3 kan houden, echter is dit niet waar. In de natuur leven zij met duizenden samen. De dwerg algeneters leven in de natuur in gebieden die op kunnen lopen tot 30 graden. Al zou ik zelf niet hoger gaan dan 24/25. Waar ook veel een fout in gemaakt word is dat bettas gehouden worden met guppen. Dit kan dus niet! Guppen zijn veelste brutaal en hebben de mooie kleurrijke staarten. De betta zal dit als concurrent gaan zien. Hoe erg de betta zal reageren ligt ook aan het karakter. Ook is de 40L te klein om guppen in te houden. Helaas doen vele dit wel en is dit een veelgemaakte fout. Om alles kort te houden, is een 40L goed voor een enkele betta man met eventueel japonica garnalen of je kan er een garnalen bak van maken. Wil je meerdere visjes houden moet je echt groter gaan kijken. Als advies zou ik je minimaal 60 cm willen geven.
Ga niet uit van sites, maar vraag je info op bij ervaren aquarianen. Ik hoop dat ik je hiermee enigzins heb kunnen helpen!
Beste aquariumfans,
NOOIT een mannetje met vrouwtjes samen plaatsen als je niet van plan bent te kweken. Wil je kweken, alleen in de kweekbak een vrouwtje introduceren aan een mannetje en na de kweek het vrouwtje meteen eruit halen. Snap ook niet goed waarom men dit nog adviseert en waarom het op deze blog staat. Dit kan even goed gaan, maar gaat gegarandeerd op een dag onwijs fout. Mannetjes zijn solitaire vissen. Zet ze alleen in een aquarium. Vrouwtjes met minimaal 5 in een groot aquarium plaatsen met voldoende schuilplekken en ruimte. Vrouwtjes creëren rangorde. Onder de 5 gaat dit gigantisch fout. Wat veel niet weten is dat vrouwtjes ook onwijs agressief zijn. Helaas mede door de verkeerde informatie is de Betta deel van de groep meest mishandelde vissen, net zoals de goudvis dat is… Lees je ALTIJD in en ga niet uit van websites. Luister naar de ervaren aquarianen.
Kempvis is hele mooie vis. Heb er heel veel mee gekweekt en veel jongen verkocht . Waar je wel op moet letten is dat mannetje op alles reageert wat feller is qua kleur dan hem zelf. Ziet dit als bedreiging/mannetje van eigen soort. Mannetje heeft al veel neontetras vermorzeld . Dus zou idd afraken met dwerggoerami vooral het mannetje. Als je ze houd ” met niet te drukke vissen en niet te fel gekleurd”. Zorg ook voor goede afsluiting /dekruit van aquarium. Ze kunnen heel slecht tegen verschillende temperaturen uit water en tussenkap. Worden hier snel ziek van. Schuimnest zal ook breken zonder kap
Hallo ik heb een vraagje of je maanvissen kan zetten bij kemvissen en als het kan hoevveel van maanvissen en kemvissen kunnen in een aquarium van 150 liter
Hallo Rahim,,
Nee dit kan niet,, de betta zal gaan vechten met de maanvissen en hun vinnen afbijten,,
Hi,
Even een vraagje; ik heb sinds 2 dagen een prachtig kempvisje in een aquarium wat aan alle wensen van een kempvis voldoet. Hij is volgens mij kerngezond, glanst beweegt goed (als hij beweegt) maar hij is mega lui! Ligt bijna alleen maar te hangen tussen de planten of onder de oppervlakteplantjes. Is niet heel actief aan het zoeken voor eten. Reageert niet op een vinger op het aquarium en heeft niet door dat er nu al een paar uurtjes een spiegeltje in zijn aquarium hangt. Hebben jullie een idee hiervan of dit normaal is en gezond is? Of is hij gewoon lui? Of moet hij misschien wat langer wennen aan zijn nieuwe huis? Voor nu lijkt het eigenlijk op een kleine diva die totaal maling heeft aan alles wat er om hem heen gebeurd.
Hoi Merel. Kempvissen liggen wel graag te rusten maar met eten moeten ze wel komen. Als dat niet zo is dan is de vis ziek. Zorg er in ieder geval voor dat waterkwaliteit goed is en dat het goed is getest. Groetjes
Ik ben van mening dat deze combi wel degelijk mogelijk is, de vissen zullen elkaar volgens mij wel met rust laten, wel moet je de kweek ergens anders doen met de goerami,s
Hallo, wij krijgen binnenkort een Betta Elephant Ear Mannetje, we willen ook graag drie vrouwtjes er bij maar voor nu hadden ze er maar 1, kan dat kwaad als we er maar 1 nemen voor nu?
Moeten het er echt persé 3 zijn?
Alvast bedankt!
Groetjes
Hoi Larissa. Het is beter om meer vrouwen te nemen maar als aquarium groot genoeg is (minimaal 60 cm) dan kan het wel. Houd het wel goed in de gaten. Groetjes
Hallo,
Ik heb een vraag: ik heb nu al een algeneter van 7cm en ik wil er 1 mannetjes betta splendens kempvis bij, en geen andere kempvissen. Word die kemvis ongelukkig in zn eentje (wel met een paar andere kleine rustige visjes en dus een algeneter)? Aangezien er geen 2 bijelkaar kunnen en ik geen vrouwtjes wil. Het aquarium is al we in geicht voor de betta splendens kemvis.
Dankuwel als u antwoord wil geven. En als u dit bericht heeft gelezen.
Beste Lies,
Wat leuk dat je aquarium al ingericht is voor de Betta! En ja, hij kan prima samen met je algeneter. Betta’s worden vaak solitair gehouden en volgens mij hebben ze daar geen last van. Ik zeg: Lekker doen! Veel plezier!
Hallo,
Ik heb sinds gisteren een Half Moon mannetje in mijn bak. Verdere inwoners zijn 2 siamese algeneters gold, 8 neontetra en 5 pentazona’s. 1 van de vrouwtjes pentazona lijkt de kempvis in een hoek van de bak te drijven, waardoor de pracht van het beestje er nog niet helemaal uit komt.
Is dit afwachten en gewenning van de vissen onderling of is het iets anders?
Gr Johan
Beste Johan,
Dat is een erg mooi visje! Het is echter goed mogelijk dat je pentazona’s de kempvis willen verjagen. Pentazona’s voelen zich namelijk prettig bij rustige soorten en kunnen je kempvis als een bedreiging zien. Ik zou het even aankijken, maar mogelijk is dit niet zo’n goede combinatie! Succes!
Is het mogelijk om een mannetje bij niet al te drukke andere vissen te zetten? En weten jullie toevallig een goede beginnersbak van ongeveer 30-60L? Wil er in ieder geval genoeg vissen in, (ongeveer 12 met kempvis en misschien een paar garnalen)
Groetjes van Milan
Hoi Milan,
Een mannetjeskempvis kan prima gehouden worden met andere vissen, mits het maar geen mannetje van dezelfde soort is. Echter, het aquarium dat jij voor ogen hebt is te klein voor de kempvis. Deze moet in een aquarium van minimaal 100cm lang. Denk er maar eens over na! Succes!
Ik kom woorden tekort. Jullie hebben het heel goed voor elkaar, echt geweldig allemaal. CHAPEAU!!
Groetjes en hartelijk dank.
Beste Cornelis,
Bedankt voor dit geweldige compliment! Dat horen we graag 🙂
Hoi,
Ik vroeg me af of het mogelijk is om 1 mannelijke kempvis solitair in een gezelschapsaquarium van 100*40*50 te houden? Medebewoners zijn 16 kardinaaltetra’s, 2xVrouw 1x Man Molly, 8-10 Corydoras (nog aan te schaffen), Rasbora Galaxy (Danio Margaritatus, ongeveer 8 stuks, nog aan te schaffen) en wellicht een harem Dwerg-/Honinggoerami (2x V / 1x M, nog aan te schaffen). Daarnaast krijg ik van mijn buurman een ‘algeneter’, een ancistrus soort volgens mij. Wel de soort die nog vrij klein blijft (cm of 10/15) en het meest op bv de L-nummers lijkt. Het is iig geen siamese algeneeter. Hij heeft hiervan een nestje en ik mag er 1 gratis.
Ik heb zo mijn twijfels over de combinatie goerami + kempvis. dit omdat het beide oppervlaktevissen zijn, beide territoriaal kunnen zijn en vooral wanneer de goerami’s een nestje bouwen.
Ongeveer de helft van het wateroppervlakte is op dit moment bedekt met planten (zal in de toekomst wel meer zijn) en voor de rest voldoende achtergrond- en randbeplanting.
Filteruitstroom gaat dmv een buisje met gaatjes wat het wateroppervlakte lichtjes in beweging houdt. Twijfels om dit zo te laten of de uitstroombuisjes te demonteren waardoor er weinig/geen stroming wordt gecreeerd. Naast de externe filter gebruik ik ook een (kleine interne). De Aquafish Aqua-Flow 100 met filtercasettes.
Aanvullende tips zijn natuurlijk altijd welkom!
Hoi Said,
Wat een gezellig aquarium heb je! In principe kan de betta prima solitair in dit formaat aquarium gehouden worden. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de vissen die je nu hebt, een voorkeur hebben voor stromend water en de betta juist niet. Ook verschilt de voorkeur in pH en GH. Het wordt dus lastig om de juiste omstandigheden voor alle soorten te creëren. Onze conclusie is om de betta toch maar te laten voor wat hij is. Anders moet je een heel nieuw vissenbestand aan gaan leggen. Succes!