Aquarium verwarming, wat je moet weten!

Als je tropische vissen in huis wilt hebben, dan zul je ook een stukje van het tropische klimaat mee moeten nemen. De meeste aquariumvissen kunnen prima met 25 graden leven, maar dat is toch een stuk warmer dan kamertemperatuur. Gelukkig hoef je de thermostaat niet omhoog te draaien.

Aquarium verwarming

Een aquarium verwarming is onmisbaar! Zonder de juiste temperatuur kunnen je vissen gestrest raken, ziek worden, of zelfs het loodje leggen – en dat wil je natuurlijk niet. De meeste tropische vissen voelen zich pas echt thuis bij een temperatuur tussen de 24 en 28 graden. Een betrouwbare verwarming zorgt ervoor dat het water stabiel blijft. Dit is vooral belangrijk tijdens de koudere maanden, want dan kan het ook in je aquarium afkoelen.

Bij het kiezen van een verwarming is het slim om te letten op het Watt en de grootte van je aquarium. Zorg ervoor dat je eentje kiest die sterk genoeg is om het water op temperatuur te houden. Bij een iets kleiner aquarium kun je gaan voor een verwarming aquarium 20 liter, en bij een groter aquarium bijvoorbeeld een verwarming aquarium 60 liter. Je kunt ‘m het beste plaatsen bij op een plek met goede watercirculatie, zodat de warmte zich gelijkmatig door het hele aquarium verspreidt.

Aquarium verwarming is onmisbaar voor een zoetwater aquarium!

Grote temperatuurschommelingen kunnen ook grote nadelige consequenties hebben met alle gevolgen van dien. Wel zo handig dus als je gemakkelijk de juiste temperatuur kunt instellen. Voor een aquarium verwarming is het belangrijk dat deze stevig is zodat deze niet gaat lekken, en dat er een temperatuur regeling op zit. Zelf gebruik ik een relatief goedkope maar kwalitatief goede verwarming. Die al jaren goed werkt. Deze kun je hier via het Aquariumwarenhuis vinden. Ze zijn er in verschillende sterkten. Bruggetje om te onthouden: 100 watt is geschikt tot 100 liter, 200 watt is geschikt van 100 tot 200 liter en 300 watt is geschikt voor 300 tot 500 liter. Je vissen zullen er blij mee zijn!

Er zijn verschillende soorten aquarium verwarming met verschillende voor- en nadelen in omloop. Welk type aquarium verwarming past het beste bij jou en waar moet je op letten? En hoe warm willen jouw vissen het hebben? Je leest het in deze blog.

Aquarium verwarming, hoeveel Watt heeft jouw aquarium nodig?

Aquarium verwarming

Okee first things first, hoeveel Watt heb je nou nodig om een aquarium te verwarmen? Doorgaans wordt er met 1 Watt per liter gerekend in een goed verwarmde kamer. Is de kamer minder goed geïsoleerd en verwarmd, dan zou 1,5 Watt genoeg moeten zijn voor een liter water. Vergeet niet dat je zelf het verbruik naar beneden kunt brengen door het aquarium verstandig te plaatsen. Een aquarium direct naast een raam kan veel invloed hebben op de temperatuur in je aquarium.

Zowel teveel als te weinig warmte is gevaarlijk voor de planten en de vissen in het aquarium. Over het algemeen kun je beter je aquarium verwarming iets lager zetten dan te hoog. Dit komt omdat een hoge temperatuur ook zeer aantrekkelijk is voor algen en bacteriën. Deze gedijen nou eenmaal beter bij een hogere temperatuur. Wel zorgt een combinatie van warmte, voldoende voedingsstoffen en veel aquariumverlichting dat je planten heel snel gaan groeien. En dat is zo slecht nog niet.

Tip: schaf een temperatuurstripje aan, deze meet hoe warm je aquarium is. Een snelle blik is dan voldoende om te bepalen of je de juiste temperatuur hebt.

Aquarium temperatuur en veelvoorkomende tropische vissen

Verreweg de meeste aquariumvissen hebben voldoende aan een aquarium van 25 graden warm. Toch is het verstandig je aquariumvissen nader te bekijken om te kunnen bepalen wat de ideale warmte is en of je de thermostaat van je aquarium verwarming omhoog moet draaien. De meeste mensen leven immers ook liever in 25 graden dan in 15 of 35 graden. Een overzicht met een aantal meest voorkomende vissen en de juiste temperatuur vind je hierna. Lees de blog over de top 10  aquarium vissen voor beginners meer informatie.

Tropische vissen Temperatuur
Guppy (Poecilia Reticulata) 19 tot 25 graden
Zwaarddrager (Xiphophorus Helleri) 22 tot 26 graden
Siamese kempvis (Betta Splendens) 26 en 30 graden.
Kegelvlekbarbeel (Rasbora Heteromorpha) 22 tot 25 graden
Roodvinzalm (Aphyocharax Anisitsi) 19 en 27 graden

Welke aquarium verwarming is het beste voor jou?

Wanneer je tropische vissen hebt, is een verwarming van levensbelang. Welke soort verwarming past het beste bij jou? Heb je veel aquariumplanten groeien? Dan is de bodemverwarming de beste keuze voor jou. Heb je een kleiner aquarium, een klein budget of weinig begroeiing, dan is staafverwarming ideaal. Sommige mensen kiezen voor meerdere verwarmingselementen in een aquarium, zeker wanneer deze iets groter is. Valt een verwarming uit, dan is er nog geen probleem.

Aquarium type Aquarium verwarming soort
Biorb aquarium Heeft een eigen type intelligente verwarming
Nano aquarium Staafverwarming
Aquarium tot 75 liter Staafverwarming
Aquarium groter dan 75 liter Staafverwarming en/of bodemverwarming
Malawi aquarium Staafverwarming
Brakwater aquarium Staafverwarming en/of bodemverwarming

Verschillende soorten aquarium verwarming

Op de aquarium markt zijn verschillende soorten aquarium verwarming te vinden. De meest voorkomende zijn bodemverwarming, staafverwarming, externe verwarming en combinatie verwarming. De twee soorten aquarium verwarming die het meest gebruikt worden, zijn de bodemverwarming en de staafverwarming.

Bodemverwarming

Bodemverwarming is een type aquarium verwarming waarbij verwarmingsdraden evenwijdig verspreid op de bodem worden geplaatst. Het uiteinde van deze verwarmingsdraad eindigt in een thermostaat die de temperatuur regelt. Hoe je het beste bodemverwarming kunt plaatsen zie je op het volgende filmpje.

Hoewel bodemverwarming niet voor ieder type aquarium geschikt is behoort deze tot mijn favoriet. Dat komt voornamelijk doordat het warmte element niet zichtbaar is en de temperatuur gelijkmatig wordt verdeeld. Dit houdt het aquariumsubstraat gezonder.

Weetje: de bodemverwarming is het meest geschikt voor aquaria met veel planten. Warme ‘voetjes’ zal je planten goed doen.
Voordelen van bodemverwarming Nadelen van bodemverwarming
De aquarium verwarming is vrijwel onzichtbaar, het ligt op de bodem onder het grind De bodemverwarming is duurder in aanschaf
Het is een zeer nauwkeurige manier om het water op temperatuur te houden Dit type aquarium verwarming is lastiger te installeren, je aquarium moet ervoor leeg zijn
Het zorgt voor een minimale stroming in de bodem waardoor afvalstoffen minder lang in de bodem blijven en voedingstoffen beter bij de planten komen. Wat je niet wilt is je bodemverwarming vervangen. Dat betekent: aquarium legen

Staafverwarming

Staafverwarming is een type aquarium verwarming dat eigenlijk altijd geschikt is voor elk type aquarium. De staafverwarming is veel goedkoper, maar verwarmt op zijn beurt alleen het water. De temperatuurschommelingen zijn daardoor groter dan bij een bodemverwarming. Hoe je het beste staafverwarming kunt installeren zie je op het volgende filmpje.

Een gelijkmatige temperatuur in je aquarium houdt je aquariumbalans gezonder. Dit is goed voor je aquariumvissen- en planten. In de winter moet dit type aquarium verwarming harder werken, en in de zomer een stuk minder. Voor een staafverwarming is dat geen probleem maar houdt geregeld je temperatuur in de gaten.

Tip: plaats de staafverwarming altijd in de stroming van je aquariumfilter. Dan wordt de warmte geleidelijk verdeeld over je aquarium.
Voordelen van staafverwarming Nadelen van staafverwarming
Gemakkelijke installatie. Stop de staafverwarming in het aquarium en stel de juiste temperatuur in De temperatuur verschilt op verschillende plekken in je aquarium. Dat is niet ideaal
Dit type aquarium verwarming is relatief goedkoop in aanschaf en geeft waar voor je geld De bodem wordt niet geweldig verwarmt en dat is niet ideaal voor de plantengroei
Is je staafverwarming kapot? Geen probleem, de vervanging is super simpel, geen paniek Dit type aquarium verwarming is vrij zichtbaar in je aquarium

 

Verwarming aquarium 20 liter

Heb je een knus, klein aquarium van 20 liter? Dan wil je natuurlijk een verwarming die niet te groot is, maar wel sterk genoeg om het water op temperatuur te houden. Voor een aquarium van deze grootte wordt meestal een verwarming van 25 watt aangeraden. Dit is meestal precies goed om het water stabiel en warm te houden, zonder dat je vissen het te warm krijgen.

Een verwarming met een ingebouwde thermostaat is een slimme keuze – zo kun je makkelijk de temperatuur instellen en aanpassen. Check wel regelmatig of de verwarming nog goed werkt, vooral in de koudere maanden. Zo blijven je vissen altijd happy en comfortabel!

Verwarming aquarium 60 liter

Bij een aquarium van 60 liter heb je een wat krachtigere verwarming nodig om ervoor te zorgen dat het water overal even lekker warm blijft. Meestal is een verwarming van 50 tot 75 watt voldoende, afhankelijk van hoe warm of koud het bij jou thuis is. Zorg er ook hier voor dat je een verwarming met een thermostaat kiest, zodat je de temperatuur nauwkeurig kunt regelen.

Zet de verwarming in de buurt van het filter of op een plek met goede stroming. Zo verspreidt de warmte zich mooi door het hele aquarium en voorkom je koude plekjes waar je vissen last van kunnen krijgen. En vergeet niet om de watertemperatuur regelmatig te checken om alles optimaal te houden!

Tot slot

Een tropisch aquarium zonder aquarium verwarming is niet mogelijk. Het is belangrijk goed te begrijpen welk type aquarium verwarming past bij jouw aquarium. Als je snel een keuze moet maken, zo vlak voor je vakantie, zet dan de temperatuur op 25 graden.

Wat zijn jouw ervaringen met aquarium verwarming. En heb jij een staafverwarming of bodemverwarming. Deel je ervaringen of stel je vraag in de comments!

4.3/5 - (109 stemmen)

Laat reacties zien (73)

  • hoi , ik ben op zoek naar een regelbare bodemverwarming , is dat te koop ? of is dat standaard een zelfde temperatuur ?

  • Ik heb een superfish tropic kit 100. Destijds met meegeleverde thermostaat van 200 watt (75-125 liter) van superfish. Helaas doet hij het nu minder goed. Staat nu hoger in gesteld met de hoop hij toch op 25 graden uitkomt. Het gaat steeds even een paar maanden goed en dan moet ik hem weer hoger instellen om het zelfde te bereiken. Helaas van de week stond hij weer op 22 graden en sloeg niet aan (25 ingesteld) nu zit ik nog in de garantie maar wil toch even verder kijken wat er nog meer is. Nu zag ik van tetra een 100 watt (100 tot 150 liter) hoe kan het aantal verschil in watt toch hetzelfde kunnen verwarmen? Waar ben ik beter mee uit? Ook gezien de tegenwoordig hogere energiekosten.

    • Hoi Laura, Je kunt het zo zien: 200 watt is krachtiger en heeft de temperatuur sneller op het gewenste aantal graden. 100 watt doet er iets langer over, maar verbruikt minder. Per saldo zal het niet veel uit maken. Je kunt de temperatuur ook op 24 graden zetten. Scheelt ook weer iets.

  • Hallo, wij hebben ons vorig weekend een starter aquarium van ciano gekocht van 71 liter,nu is deze al geïnstalleerd om optimaal water te bekomen om komend weekend met visjes te vullen.De heater is 100watt maar ik heb wel een constante temperatuur van 28 graden ,is dat niet te veel ?

    • Een temperatuur van 24 -26 graden Celsius is over het algemeen voor het gemiddelde gezelschapsaquarium een prima temperatuur. 28 graden is aan de hoge kant en veel waterplanten zullen daar problemen mee hebben.

    • Een temperatuur van 24 - 26 graden Celsius is over het algemeen voor het gemiddelde gezelschapsaquarium een prima temperatuur. 28 graden is aan de hoge kant en veel waterplanten zullen daar problemen mee hebben.

  • Hallo,

    Ik heb mijn verwarming erna een paar weken gewoon uitgegooid. Ik heb thuis vloerverwarming in een nieuw appartement dat extra geïsoleerd is. Mijn water staat altijd op 27 graden, nu al een jaar. In de winkel zeiden ze dat mijn thermometer wrs niet juist meet dus heb er nu een digitale bijgezet en die meet ook boven de 25. Ik heb dus een verwarming te koop :-).

  • Hallo, ik heb een Juwel 180 ltr aquarium.Daar heb ik een aquafish 300 watt staaf verwarming in gehangen aangezien dat ook op de verpakking staat.Heb ik nu aan overkill gedaan of mag hij er gewoon in blijven hangen ? Heb wel de waterflow vd pomp recht op hem gericht.mvg Stuart

    • Het is wel wat aan de forse kant, maar in principe moet het kunnen. Problemen ontstaan eigenlijk pas wanneer er iets stuk gaat en de verwarming in de aan-stand blijft hangen. Dan wordt je bak snel een kookpot en overleven je vissen en planten het niet.

  • Goedemiddag, ik heb een vraag. Wij hebben een 60 ltr aquarium van aquatlantis met binnenpomp/verwarmings element in één behuizing. Nou bromt die pomp heel erg, alles schoongemaakt, nog steeds bromt hij. Mn vraag is, als ik een nieuwe binnenpomp er in hang, kan ik dan het ouwe verwarmingselement met zuignappen zo in de bak hangen? En moet de nieuwe pomp nog indraaien op de 1 of andere manier?

    • Beste Tim, ik zou het motortje even uit elkaar halen en goed schoon maken. Meestal ligt het daaraan. Vervolgens het asje van het schoepenrad bekijken en eventueel vervangen. Dan moet het probleem wel over zijn. Het oude verwarmingselement kan je inderdaad met zuignappen gewoon elders in de bak hangen. Succes!

  • Beste Aquariumfans.nl,

    Ik heb een bak van 125 liter. Er hangt nu een thermostaat van Juwel 100 watt in mijn bak. De temperatuur schommelt, zeker als de verwarming in huis uit is gegaan. Van de week was de temperatuur paar dagen netjes rond de 26 graden en op een ochtend keek ik en was het 23 graden! Nu staat ie weer op 24 graden . Al klopt het instellen van de draaiknop ook niet. Als ik de knop op 27 graden zet dan word de bak 24 graden…. Heb m nu op 28 graden staan, aan de ene kant vertrouw ik dat ook niet!

    Mijn oog is gevallen op de Eheim Jager. Kan ik 125 (150-200 liter) of zelfs de 150 watt (200-300 liter) in mijn 125 liter bak hangen? Mij is onduidelijk of dat gevaar op kan leveren voor mijn vissen? Thermostaat is toch beveiligd, dat wanneer het water op temperatuur uiteraard uitschakelt.....
    Thermostaat van Eheim schijnt wel redelijk te kloppen met het ingestelde temperatuur en dat de temperatuur constant blijft, las ik…?

    Martin.

    • Een thermostaat is bedoelt om de temperatuur in je aquarium zo binnen een marge van plus en min 1 graad te regelen. Een kapotte thermostaat kan onherstelbare schade aanrichten door de temperatuur ver boven de 30 graden te brengen. Eheim is een goed merk en je moet erop kunnen vertrouwen dat die je temperatuur regelt zoals jij die instelt. Groetjes!

  • Ter aanvulling.... Er hangt nu een thermostaat van Juwel 100 watt in mijn bak. De temperatuur schommelt, zeker als de verwarming in huis uit is gegaan. Van de week was de temperatuur paar dagen netjes rond de 26 graden en op een ochtend keek ik en was het 23 graden! Nu staat ie weer op 24 graden . Al klopt het instellen van de draaiknop ook niet. Als ik de knop op 27 graden zet dan word de bak 24 graden.... Heb m nu op 28 graden staan, aan de ene kant vertrouw ik dat ook niet!

    Thermostaat van Eheim schijnt wel redelijk te kloppen met het ingestelde temperatuur en dat de temperatuur constant blijft, las ik...?

    Martin

    • Wanneer je thermostaat geen constante temperatuur kan waarborgen dan zou ik deze snel vervangen. Je loopt dan echt risico’s met de temperatuur van je aquariumwater. Succes!

  • Beste aquariumfans.nl,

    Ik heb een bak van 125 liter. Kan ik daar een 125 of een 150 watt Eheim Jager thermostaat in hangen?
    Het liefst hang ik er een 150 watt in, vanwege als ik misschien in de toekomst een grotere bak neem....

    Groetjes,

    Martin.

    • Zeker wanneer de ruimte waar het aquarium staat in enige mate verwarmd wordt dan is die verwarming zeker voldoende. Wanneer je later een groter aquarium neemt kan je altijd nog op 150 Watt overgaan. Het kan ook nu al, dan doet ie er wat minder lang over om op de juiste temperatuur te komen. Dan slaat ie uit. Wanneer de verwarming eigenlijk iets te zwaar is voor het aantal liters is het verstandig om voor voldoende stroming in het aquarium te zorgen. Succes !!

    • Dat ligt er altijd een beetje aan om welke soort het gaat en waar ze vandaan komen. Als het om huis- tuin- en keukengarnalen gaat is 22 – 26 graden over het algemeen een prima temperatuur.

  • Hoi
    Ik Zoek een verwarming staaf voor mijn Lionheads
    Ik verwarm thuis nog met een kachel
    Bij veel wind valt bij kachel soms uit
    Maar voor sluierstaard vissen moet de tempertuur niet boven de 20 garden zijn
    De warmte Stafen slaan maar aan op23 24 graden

    • Waar heb je die verwarming voor nodig? Kamertemperatuur is toch prima en ze kunnen toch heel lage temperaturen verdragen. Dan heb je niets aan een verwarming die bedoeld is om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet beneden een bepaald niveau komt. Of bedoel je iets anders? Groetjes!

  • Hoi,
    Ik heb vandaag een nieuwe heather aangeschaft voor mijn 60 liter aquarium. De superfish Pro heather 100W. En hij warmt wel op maar nu heb ik m ingesteld op 24 graden maar nu is het aquarium inmiddels al 25,4 graden en hij schakeld zichzelf nogsteeds niet uit. Ook heb ik de lamp uitstaan zodat deze het water ook niet verder verwant. Is deze nieuwe heather nou ook kapot of wat is hier aan de hand?

    • Beste Frederieke, het is wel belangrijk om te weten of de hoge temperatuur het gevolg is van de verwarming of van andere factoren. Staat de bak ergens in de buurt van een warmtebron. Zonder naar de temperatuur te kijken. Kan je op de meeste verwarmingen zien of deze aan of deze uit staat. Op het moment dat de juiste temperatuur bereikt is moet je de thermostaat zodanig draaien dat de verwarming uit gaat. Het lampje gaat dan aan of uit. Als daarna de temperatuur nog oploopt zou ik deze maar terugbrengen naar de handelaar. Groetjes en succes!

  • Tegenwoordig heb je ook bodemverwarmingen die je als een mat onder je aquarium kunt leggen. Bodemverwarming is niet altijd voldoende om je aquarium op de gewenste temperatuur te krijgen. Meestal moet je nog aanvullen met een staafverwarming. Bodemverwarming heeft zelden een thermostaat. Die moet je dus apart toevoegen, wil je alleen met bodemverwarming verwarmen. Een thermostaat in een hoekje onder het substraat is geen goed idee, daar is weinig uitwisseling. De thermostaat moet in de waterkolom zitten en liefst in de stroming. Ook bestaan er tegenwoordig externe verwarmingen die je in serie kunt koppelen met je buitenpomp, als je die hebt.

    • Bodemverwarming is op zich een heel onnatuurlijke vorm van verwarming omdat in de natuur de zon meestal van bovenaf staat te verwarmen. Maar sommige planten doen het er goed op en indien goed geregeld met een thermostaat kan het goede resultaten opleveren. Inderdaad is koppelen aan een thermostaat aan te bevelen. Bedankt voor je reactie! Groetjes!

  • ik krijg een bak van 575 liter, is daar 1 verwarming voor of moeten daar 2 in?

    • Verwarming is veelal afhankelijk van de ruimte waar de bak komt te staan. Maar 575 liter is prima met een 200 watt verwarming te reguleren. Groetjes

  • Goede morgen! Ik heb een 60l aquarium met verschillende bewoners die allemal tussen de 22 en 26 graden water fijn vinden. Ik heb 1 staafverearming die alleen 24 of 26 graden kan verwarmen. Hij staat op 24 om oververhitting te voorkomen. Als snachts de lampen uit zijn geweest (en de verwarming in mijn gehele woning) dan wordt het 22 graden in het aquarium als ik ''s ochtends de temperatuur meet. Ik vind het te laag. Kan ik een kleinere staaf aan de andere kant van het aquarium hangen? 1 van 50w die eigenlijk bedoelt is voor een 30l aquarium? Dus ik heb dan een grote in de rechterhoek hangen op 24 graden en de kleine in de linkerhoek op 25 graden. Zou het dan stabiel blijven?

    • Dat kan, maar ik zou liever gelijk een wat zwaardere nieuwe kopen. Als die extra techniek is lelijk en je moet meer in de gaten houden. Een verwarming met wat overcapaciteit ten opzichte van het formaat aquarium is altijd aan te bevelen. Groetjes

  • Hallo

    Wij hebben een aquarium van 180 liter aangeschaft. We willen er malawicichliden in gaan doen. Nu hebben we een doorstroomverwarming gezien. We hebben er verschillende dingen over gelezen. Zou je dit aanraden of toch beter om een staafverwarming te nemen?

    • Die doorstroom verwarming is een externe verwarmer, die op zich uitstekend kan functioneren. Het
      voordeel van dat ding is dat je die lelijke staafverwarming niet in je aquarium hebt. Officieel moet ie
      verticaal gemonteerd worden en dat is vaak nog weleens lastig. Ik heb er zelf altijd een gehad op een
      drie meter aquarium en bij mij heeft altijd prettig en probleemloos gewerkt. Maar een staaf
      verwarmer is goedkoper. Dat heeft mijn voorkeur. Groetjes

  • Hallo,
    Ik heb een aquarium gekocht 54 liter. De maten zijn 60 x 30x 30. Het is een open aquarium.
    Ik heb guppies erin zitten. Nou zeiden ze dat de guppies ook al wel in kamer temperatuur konden. Maar ik merk toch wel dat ze de temperatuur te koud vinden. Kan ik hier een verwarming in plaatsen en zo ja welke???

    • In het algemeen kan ik onderschrijven dat veel guppen zeker op kamertemperatuur kunnen gedijen. Ligt er vaak een beetje aan hoe ze gekweekt zijn en wat ze inmiddels gewend zijn. Maar met een combi verwarmer thermostaat van 75 watt moet je de boel toch wel op 20 – 22 graden kunnen houden. Je zult waarschijnlijk wel wat meer verdamping gaan ervaren wanneer je die gebruikt. Succes !!

  • Hoi mede aquariumeigenaars,

    Ik ben een kleine tank van 30x30x40 aan het inrichten voor een garnaaltank. En ik vroeg me af wat er gebeurt als ik een staafverwarming onder het grind steek?
    Daar ik toch een stevig laagje steentjes leg voor mijn tapijtje van mos en bodembedekkingsplantjes goed te laten nestelen. Ook laat ik men grind naar achter in het aquarium hoger (dikker) voor meer diepte.
    Nu dacht ik er over na om men staafverwarming eerst in de bak te hangen en af te stellen op men gewenste themperatuur. 25-26 graden. En dan deze mee onder het grind te steken. Zeker niet te diep. Nu vroeg ik me af of dit al eens gedaan is of je enige waarschuwingen, nadelen hierover weet?

    Met vriendelijke groetjes

    • Waarom zou je die verwarmer in de grond steken. Ik heb verwarmers gezien waar daarna het bodemmateriaal er tegenaan gesmolten was. Deze verwarmers zijn gemaakt om vrij te hangen in de bak, zodat ze hun warmte goed kwijt kunnen. Koop dan liever een korter exemplaar. Hopelijk helpt dit je. Groetjes!

  • Hallo, ik heb een aquarium van 60l, met een staafverwarming. Ingesteld op 20 graden (ik weet het eigenlijk te laag) ook heb ik een digitale termometer in m'n bak hangen. Deze geeft meestal tussen de 25 en 27 graden aan, opzich niks aan de hand dus. Alleen nu loopt met de warmte van de afgelopen dagen de temperatuur flink op, ik weet het redelijk stabiel te houden door de klep open te zetten als ik thuis ben (heb een betta, dus zonder toezicht durf ik niet aan) en er staat een flinke ventilator naast het aquarium.
    Echter, het valt mij op dat de verwarming nog steeds regelmatig aan slaat. Terwijl het water niet onder de 20 graden komt. Kan het zijn dat mijn verwarming defect is en dus vervangen moet worden?

    • Wanneer de verwarming aan gaat terwijl de ingestelde temperatuur al is bereikt, dan is deze zeker kapot en is het verstandig een nieuwe te kopen. Onder normale omstandigheden, in de zomer, is verwarming over het algemeen niet eens nodig en is koelen eerder relevant dan verwarmen. Groetjes

  • Hallo,
    Ik heb voor het eerst een aquarium aangeschaft met de maten: 60 bij 40 bij 60 dat is dus 120 liter.
    Deze gekocht op marktplaats maar steeds ellende eerst ging de buitenpomp kapot dus een interne gekocht( deze maakt minder geluid) maar ook problemen met de temperatuur. Er zaten 2 losse verwarmingselementen in maar temperatuur was bijna 30 graden. Er 1 uitgehaald want terug draaien hielp niet. Maar het water blijft zo warm. Kleppen open,lampen uit niks helpt.
    Gelukkig heb ik zo'n watertemperatuur ding gekocht om het goed in de gaten te houden.
    Er zitten platy's ,rouwtetra, hockeysticks,kardinaaltetra en black molly' s in deze in klein aantal.
    Kunnen jullie mij alsjeblieft advies geven?
    Groetjes Jolanda

    • Moor formaat bakje om mee te beginnen. Persoonlijk zou ik de voorkeur hebben gegeven aan een externe filter. Die hebben vaak net wat meer capaciteit dan de interne filters die vaak erg klein zijn. De huidige pompen van de betere merken zijn echt heel acceptabel geluidloos. De interne filters even los van de capaciteit kosten toch ruimte in de bak en je moet er de bak voor in om ze te reinigen. In esthetisch opzicht zou ik ook de voorkeur geven aan een extern filter. Maar goed je hebt je keuze al gemaakt. Misschien t.z.t. nog eens. Twee losse verwarmingselementen is ook veel van het goede. Hoeveel watt zijn ze? 75 – 100 watt is voor deze bak in een normaal verwarmde ruimte meestal ruim voldoende. Er staat toch wel een thermostaat op, dat is wel noodzakelijk. Als die goed staat afgesteld, gaat de verwarming bij dergelijk hoge temperatuur zeker niet aan, dus daar kan het dan niet aan liggen. Dan zijn er drie mogelijkheden: Een technisch mankement aan de thermostaat, de omgevingstemperatuur, of de lichtkap warmt de bak teveel op. Moet je echt uitzoeken wat de oorzaak is. Is het de lichtkap, dan moet je die beter ventileren. Daar zijn speciale ventilatoren voor te koop. Hang er eens een tweede thermometer bij en kijk of deze dezelfde waarde aangeeft. Groetjes!

  • Hallo ik heb een aquarium gekocht me een eenvoudige verwarmer we hebben hebben hem op 25 graden. Gezet ma het water word precies ma Ni warm water doe ik fout of wa kan ik er aan doen

    • Misschien is de temperatuur al 25 graden. Dan springt ie niet aan. Test hem eens in koud water?

  • Hoi hoi,
    Vandaag een start tropisch aquarium van intratuin 30liter in gebruik. Nu weet ik niet of de filter en verwarming snachts aan moet blijven. Is er ook geen kans op brandgevaar mocht ie snachts aanblijven?
    Groetjes

    • Beide kunnen ’s nachts rustig aan blijven. Het is zelf een groot risico om de pomp ’s nachts uit te zetten. Als de pomp niet loopt gaan de in het filter aanwezige bacteriën dood. Zet je die ’s ochtends dan weer aan dan spoel je alle dode bacteriën het aquarium weer in. Met vaak desastreuze gevolgen. De verwarming met thermostaat is ervoor gebouwd om permanent aan te blijven. Gegeven dat ie onder water staat is het risico van brand niet zo groot.

  • Baardalgen en andere
    Dit is mijn eigen ondervinding voor een nieuwe aquarium maar je moet wel geduldig zijn
    Richt het aquarium in met alles erop en eraan en de temperatuur op 25 graden een paar goedkope opoffering visjes de waterstroom en de verlichting volle bak verder niets doen dit 24op24 uur na x tijd zijn de algen er, nu is de kunst niets doen alles laten gelijk het was de algen krijgen nu een explosieve groei laat maar gebeuren en geen voeding a.u.b. terug na x tijd verdwijnen de algen wacht nog een week alvorens de aquarium te bevolken
    Hoe komt dit? Zelf weet het ik het niet zeker maar denk dat de algen worden uitgehongerd
    zet nu alles terug op normaal en naar wens en u hebt nu een algenvrij aquarium ook voor in de toekomst
    Moderator eerst proberen met een proefaquarium
    Groetjes jacky

    • In een vers ingericht aquarium is het probleem dat er nog onvoldoende bacteriën zijn om het aanwezige nitriet af te breken en er nitraat van te maken. Dat is de oorzaak van het meestal na twee of drie weken ontstaan van een nitrietpiek vaak gepaard gaan met wat slijmerige bruine alg. Hiertegen wil vloeibare CO2 nog weleens helpen. Om de bacteriengroei te stimuleren kan bij het eerste inwerkingtreden van het filter vuil filtermateriaal uit een goed lopend aquarium worden toegevoegd. Dat levert al gelijk een goede start voor de bacteriën. Groetjes

  • een goede dag uit België
    heb tientalle jaren een aquarium gehad aangaande de verwarming met een stijfverwarming plaats deze zo mogelijk in het fiterellement daar heb je steeds stroming

    er wordt nooit aandacht besteed aan aquarium isolatie als het medium tegen een muur staat en het zicht enkel vooraan belangerijk is dan kan je heel eenvoudig de drie overblijvende zijden simpel isoleren ga eens naar een doehetzelf zaak kop stijve isolaiieplaten dikte naar wens eveneens op maat laten zagen deze plakken met lijm honderden soorten beschikbaar

    als de zijkant of achterkan toch zichtaar moeten zijn behang deze of verf deze naar wens u kan ook uw kunsten daarop botvieren ik moet u zeker niet uitleggen wat het nut van aquarium isolaie is

    groetjes jacky

    • Het toepassen van kunststof wanden tegen de achter- en zijwanden vormt ook al een redelijke isolatie. Afhankelijk van waar het aquarium staat, meestal in de woonkamer, kan isolatie interessant zijn. Maar meestal valt dat wel mee. Maar in sommige gevallen kan het een aandachtspunt zijn. Dank u voor de info. Groetjes!

  • Hoi, ik heb een vraag over aquarium verwarming, maar niet voor vissen. Ik groei tropische kruiden op hydro. Deze zijn best gevoelig voor scherpe temperatuurschommelingen van de temperatuur van het water heb ik gemerkt van ontkiemen tot de groei. ik overweeg om er een aquqrium verwarming te gebruiken, maar mijn vraag is eigenlijk....zijn deze ook op zonnecellen te verkrijgen?
    (mede omdat ik graag duurzaam wil kweken)

    • Hoi Kees,
      Voor zover ik weet is er geen aquariumverwarming die werk op zonnecellen. Je kan uiteraard wel een zonnepaneel op je dak leggen om het energieverbruik te compenseren.

  • Hallo!

    Ik heb net mijn eerste aquarium aangeschaft van ongeveer 54 liter. Aangezien ik graag een volle beplanting wil ben ik van plan om bodemverwarming te gebruiken. Nu heb ik even google rond gekeken en kom ik erachter dat ik nergens bodemverwarming kan vinden voor aquariums specifiek? Het is allemaal voor terrariums (wel waterbestendig) Heeft iemand hier ervaring mee? Kan ik gewoon de bodemverwarming kopen voor terrariums? En heeft iemand misschien een goede site hiervoor? De goedkoopste die ik heb gevonden is 39,99

    Alvast bedankt!

    • Hoi Danique,
      Gefeliciteerd met je eerste aquarium! Ik snap dat je graag bodemverwarming wilt, maar toch zou ik je sterk aanraden om toch een staafverwarming te gebruiken. Wanneer je je bak dicht beplant zie je hem toch bijna niet en het element is dan makkelijker verwisselbaar. Ook zal de bodemverwarming zorgen voor grote verschillen in de temperatuur van de bodem en de bovenste laag van het water. Dit zorgt voor verschillen in temperatuur tussen de wortels en bladeren van je plant. Dat is niet goed voor de plant. Groetjes!

  • De temperatuur voor een Beatta Splendens (Siamese kempvis) kan flink omlaag. 23 a 24 grade n is goed, hoger verkort je de le vensverwachgting van de Betta

  • Hallo Aquarium Fans,
    Ik sta op het punt een 180L Aquarium aan te schaffen. (Nog geen dieren of planten, eerst goed nadenken over de inrichting. Hierbij ben ik nu berekeningen aan het maken over de doorlopende sluipkosten zoals van de pomp, verwarming, verlichting ed. Bij dit Aquarium wordt een 150W staaf Heater meegeleverd. Nu heb ik veel gezien (youtube) en gelezen over Bodemverwarming en wat de voor en nadelen zijn net als in het artikel hierboven. En ik vindt de positieve eigenschappen zeer aannemelijk. Ik wil dus wel een bodemverwarming plaatsen gezien dit beter blijkt voor de planten en ik een Aquascape wil inrichten.
    Nu mijn vragen waar ik maar niet uit kom na uren Googelen. Dus hopelijk kunt u mij (ons) informeren.

    1. Ik lees zo nu en dan dat je naast de bodemverwarming toch ook een staafverwarming wordt aangeraden. Dan zou dit dubbelop zijn en dus extra energievretend. Maar mag dit dan een staafverwarming zijn van mindere capaciteit. Bv. 50 of 75 watt? Het lijkt mij dan alleen maar een aanvulling op de grondverwarming. of vindt u de extra staafverwarming toch niet nodig?

    2. Wat mij opvalt is dat voor 120-200 liter een bodemverwarmingen worden aangeraden van 20Wat op 12V. En hier kom ik maar niet uit. Want de trafo wordt op het lichtnet op 230V aangesloten. Tevens is 20W in vergelijking met een staafverwarming van 150W (echter op 230V) nogal een enorm verschil. En dan mag zo'n bodemverwarming dan wel duurder in aanschaf zijn maar die kosten heb je door de wattage besparing er zo weer uit lijkt mij als leek. En nu raak ik verward door die 12V versus 230V. Want nergens lees ik ook maar dit voordeel. kost een bodemverwarming soms net zoveel of wellicht meer aan energie (dus is het verbruik net zoveel zo niet hoger) van de bodemverwarming als een verwarming van 150W op 230V? Als voorbeeld wat ik wel kan uitrekenen:
    Staafverwarming 150W - 0,65 Ah. Prijs p/kWu 0,2055. Als deze staafverwarming 24 uur aan 1 stuk door zou verwarmen (dus aan zou staan) dan kost dit per dag: 0,2055 x 0,150 = € 0,7398. Per jaar: x 365 = 270,=. Maar ik krijg 20W op 12V niet omgerekend. Maar u begrijpt, als ik alleen de Wattage loslaat dan zou dit, als ik de voltage buiten beschouwing laat, behoorlijke op de vaste lasten besparen. Maar iets blijft mij zeggen dat dit zo eenvoudig niet werkt. Kunt u mij (ons) hierover duidelijkheid verschaffen?

    Met vriendelijke groet,
    Alwin

    • Hoi Alwin,
      Wat leuk dat je overweegt om een aquarium te nemen! We krijgen niet vaak vragen zoals jij ze stelt, maar ik wil de uitdaging met je aangaan 
      1. Deze vraag vinden we gelukkig simpel. Wij snappen namelijk ook niet waarom er extra verwarming aangeschaft moet worden als je bodemverwarming hebt. Het is niet zo dat het water ongelijkmatig verwarmd wordt en bovendien stijgt warmte altijd op. Als je water in beweging is, kan er volgens mij weinig misgaan en heb je dan ook geen extra verwarming nodig.
      2. Je vraag begint al goed. Het voltage geeft aan hoeveel spanning er op de aansluiting staat. Op Nederlandse stopcontacten is dit 220 volt. De 12 volt waar jij het over hebt, heeft waarschijnlijk te maken met de adapter/converter die tussen de bodemverwarming en het stopcontact zit. Bij bijvoorbeeld LED-verlichting is dit ook nodig om het voltage omlaag te brengen. Het stroomverbruik wordt weergegeven in ampère. Voor de bodemverwarming is dit: 20 watt / 12 volt = 1.7 ampère stroom verbruikt, voor de staafverwarming is dit 150 watt / 220 volt = 0.7 ampère. In kWh is dit voor de bodemverwarming: 0.02 kWh en voor de staafverwarming is dit: 0.15 kWh. We begrijpen je gevoel dat het niet zo simpel is als dat we denken, maar toch… dat is het in dit geval wel  Voltage maakt hier gewoon niet zoveel uit. Het vermogen (watt) dat verbruikt wordt in een bepaalde tijd (h) is het enige wat telt als het gaat over de kosten ;) Ik denk dat je hiermee wel weer vooruit kunt, succes en bedankt voor de leuke uitdaging! ;)

  • Ik heb een paar maanden geleden witstip in het aquarium gehad dit hebben we behandeld, helaas wel wat vissen verloren. Nu werd mijn verteld dat ik de temperatuur omhoog moest doen min. 27 graden dat heb ik dus gedaan en dat ging goed ( had er alleen nog maanvissen in en wat kleins) aangezien het goed ging had ik er 4 hoogvin karpers bij gedaan maar die gingen heel vreemd zwemmen, dat gaf ik aan waar ik ze gekocht had en die zei dat de temp weer naar beneden moest 25 graden dat heb ik weer gedaan en nu zie ik weer stip.
    Weet niet meer wat ik nu moet aanhouden en ook met 25 graden zwemt die vis nog vreemd.
    Groetjes

    • Hoi Marga,
      Wat vervelend om te horen zeg! De verhoogde temperatuur in je aquarium is tijdelijk bedoeld, totdat de veroorzakers van witte stip uitgeroeid zijn. Daarna is het de bedoeling dat je de temperatuur in je aquarium weer langzaam omlaag brengt naar de originele temperatuur. Ik raad je aan om toch even 50% van het water te verversen en dan een kuur in je aquarium te gooien. Dit zal wel moeten helpen. Wat er met je karper aan de hand is weet ik niet, maar dit ligt zeker weten niet aan de temperatuur. Hoogvinkarpers kunnen temperaturen tussen de 25°C en 28°C verdragen. Hopelijk wordt je probleem hiermee opgelost!

  • Hallo allemaal,
    Sta op het punt een Aqualantis 120-50 aan te schaffen zit even met de verwarming, wil graag een bodemverwarming maar heb begrepen als je discus vissen en maan vissen in de bak wil er naast de bodem verwarming ook nog een 300 heater bij moet ?
    Gaarne jullie professionele opinies :-)
    Groetjes
    Patrick

    • Hoi Patrick,
      Wat gaaf! En ook hele mooie vissen voor in je aquarium! Naar mijn weten is de bodemverwarming voldoende om je aquarium optimaal verwarmd te houden. Warmte stijgt op, dus het is ook niet zo dat de warmte ongelijk verdeeld zou raken in je aquarium. Volgens mij is die 300 heater overbodig ;) Veel plezier van je nieuwe aquarium!

  • Hallo ik heb een thermometer aan geschaft omdat ik het idee heb dat mijn verwarming niet helemaal meer deugd.
    Maar wat is de meest geschikte plek om de meter op te hangen heb een glazen meter.

    Ik heb hem nu op de vooruit gehangen tegen over de verwarming is dat oke ??

    • Hoi Henry,
      Dat is een hele goede vraag! In jou geval is deze plaats prima, mits je hem halverwege de hoogte van je aquarium op de voorruit hebt hangen. Hier meet je een algemeen gemiddelde temperatuur. Hopelijk is er niets aan de hand!

  • Hoi, mij aquarium draait net anderhalve week, heb er nog geen vissen in natuurlijk, alleen een kikker. Tot nu toe heeft het gedraaid als koudwater aquarium maar wilde binnenkort, voor het toevoegen van de vissen, toch een verwarming gaan gebruiken. Had begrepen dat een staafverwaming voldoende zou zijn voor ongeveer 36 liter. Welk merk en hoeveel watt heb ik nodig en is voordelig? Ik heb ook zo een glazen thermometer, is deze betrouwbaar? En is het voor de plantjes wel ok als ik van koud naar warm water overschakel? Kan ik dit bijvoorbeeld doen door de temperatuur langzaam te verhogen in een week tijd?

    • Hoi Angela,

      Nu zie ik een andere reactie van je! Goede vragen hoor. Een staafverwarming voor 36 liter is meer dan voldoende. Koop een kleintje zou ik zeggen. Het beste kun je daarvoor naar de aquarium speciaalzaak gaan. Ik denk dat ze je daar het beste kunnen helpen. Je kunt inderdaad het beste je water langzaam verhogen. Elke dag een graden. Eerder voor je aquariumbewoners dan je aquariumplanten. Groetjes

  • Gelukkig, goed om te horen dat het normaal is. Ik heb een warmteelement, gewoon de orginele die bij de rio400 filtersysteem hoort(300watt) ik heb hem ook altijd gewoon aanstaan op 25 graden.

    Groetjes Aren

    • Ja precies, dan zal het wel loslopen. Mijn aquarium schommelt ook gedurende de dag. Als je een keer dag thuis bent zou je het eens om het uur kunnen meten. Even kijken of het niet al te schokkend is. Groetjes

  • Hoi allemaal,

    Nog een vraagje over de temperatuur. Ik heb een juwel rio 400(450L) met originele bioflow 8.0 filtersysteem en originele 300 wat warmteelement. Ook heb ik de orginele tl-verlichting(2x t5 daylight en 2x t5 color) ik heb mijn verlichting 12 uur aan. Mijn aquarium staat in het midden van het huis op de bar, dus geen verwarming in de buurt ook schijnt de zon er niet op. Ik probeer mijn temperatuur op 25 graden te houden maar dat lukt me nooit. Als de lampen aan staan loopt de temperatuur van 26 tot 27 graden op als de lampen uitstaan koelt ie weer af. Als het buiten boven de 25 graden is loopt het temperatuur zelfs op naar 28 graden. Ook heb ik een zwarte bodem, komt dat hierdoor dat zwart warmte vast houd of is het normaal dat de temperatuur oploopt als de lampen aan gaan. Ik heb onderzocht en mijn vissen kunnen die temperaturen wel verdragen maar kan de temperatuurschommeling geen kwaad. Ten slotte is het in de natuur ook nooit precies 25 graden en schommelt het ook.

    Wie heeft een tip of advies of informatie

    Mvg. Aren

    • Hoi Aren! Bedankt voor je reactie. Het is een terechte vraag. Het is inderdaad normaal dat de temperatuur van je aquarium op een dag een beetje schommelt. Dat is niet anders zo in de natuur. Wat je wel wilt vermijden is grote temperatuurschommelingen in een korte tijd. Dat is schadelijk voor de vissen, en ook kunnen algen zich daardoor sneller ontwikkelen. TL-licht geeft ook wat aan warmte af, dat je water dus na verloop van tijd warmer wordt, is dus niet zo vreemd. Een verwarmingselement heeft als grote voordeel dat je het aquariumwater redelijk stabiel kunt houden. Waarom heb je er geen aangeschaft? Groetjes!

  • Wat denk je, Timo? Gebruiken jouw lampen in huis ook stroom als ze uit staan? Nee, toch?
    Hooguit gebruikt je verwarming een pietsie stroom voor de thermostaat. Je verwarming gaat wel vaker aan naarmate het in huis kouder is. Net als met een gewone huisverwarming.

    • Hoi Irma, wat je zegt klopt. Als de verwarming een temperatuurregelaar heeft, dan zal de verwarming bij 25 graden minder sterk verwarmen zodat de temperatuur enigszins gelijk blijft. Dank je voor de beantwoording! Groetjes!

  • Als je een 25 watt aquarium verwarming hebt, verbruikt de verwarming dan ook echt 25 watt per uur of gaat de verwarming tijdelijk uit als het water de goeie ingestelde temperatuur heeft?

    • Hoi Timo,
      Goede vraag! Als het goed is, gaat je verwarmingselement alleen maar aan op het moment dat de temperatuur van je water onder de ingestelde temperatuur op je verwarmingselement komt. Hoe warmer je de temperatuur hebt ingesteld, hoe vaker dit zal zijn. Heb je nog meer vragen, dan horen wij dat graag! Groetjes!

  • Hoi Andrea,
    Het kan inderdaad zijn dat het lijkt alsof je vissen het goed doen op een lage temperatuur, maar door de lage temperatuur hebben ze problemen met hun spijsvertering en groei. Dit betekent dat je visjes hun eten niet goed kunnen verwerken en problemen krijgen met groeien. Ik raad dus sterk aan om toch een verwarming in je bak te zetten. Het is ook waar dat vissen zich kunnen bezeren aan verwarmingselementen, maar dit gebeurt maar heel weinig als je vissen zich fijn voelen en rond zwemmen. Mocht je toch dat risico willen voorkomen kun je het verwarmingselement achter een netje of rekje zetten zodat ze er niet bij kunnen. Groetjes!

Gerelateerde blog