fbpx

Alg bestrijden met vissen, slakken en garnalen

Vaak krijg ik de vraag, kun je alg bestrijden met vissen, slakken en garnalen? Nu kun je inderdaad in de strijd tegen algen, aquariumbewoners inzetten als onvermoeibare en dankbare strijders. Alg bestrijden kun je op een aantal manieren doen. Grofweg kun je zeggen dat er drie typen aquariumbewoners in meer of mindere mate geschikt voor zijn: vissenslakken en garnalen

Je aquarium snel algenvrij?

Vraagt de situatie om een snelle oplossing? Dan raad ik je iets anders aan. Algen bestrijden door een dodelijke goede combi. Een echt werkend anti algenmiddel in combinatie met het toedienen van de juiste voedingsstoffen. Deze combinatie is sterk! Het juiste algenmiddel vind je hier en de juiste voedingstoffen vind je hier . In no-time ben jij van je algen af!

SiamensisDeze dankbare verdelgers nemen niet de oorzaken van algengroei weg. Die blijven gewoon doorgroeien. Zorg er dus voor dat de oorzaak ook wordt weggenomen. Helpen de algen uit het aquarium te halen, doen ze zeker wel.

Bovendien zijn deze dieren zeer nuttig tegen dode bladeren, dode beesten en andere afvalresten. Hierdoor krijgen algen minder kans om te groeien. In het artikel staan verschillende aquariumbewoners. Sommige zijn je misschien niet bekend, daarom kun je bovenaan dit artikel de foto’s ervan zien.

Nu zijn er verschrikkelijk veel soorten die in je aquarium kunnen voorkomen. De meest voorkomende zijn: baardalgpuntalgblauwalgdraadalgbruine alg en groen water (zweef) alg. Wil je gewoon alg bestrijden? Klik dan op de naam ervan naar keuze. Tot zover, laten we beginnen!

Baardalg

…wordt ook wel zwarte penseelalg, zwarte puntalg of roodwieren genoemd. Ze zijn herkenbaar door draadjes die zich hechten aan je aquariumplanten. De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), AncistrisBlack MollyGuppenZwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend. Dit type alg bestrijden kan lastig zijn!

Puntalg

…is herkenbaar door de groene punten die op je aquariumruit zitten. Ook op bladeren van langzaamgroeiende aquariumplanten zie je de groene stippen terug. De volgende dieren eten de groene puntjes weer enigszins weg: Siamese algeneterAncistrisOtocinclus (houdt deze in een groepje).

Feit & fictie

  • Feit: als een plaag volop is uitgebroken kunnen vissen, algen en slakken niet meer helpen
  • Fictie: algeneters eten alles op
  • Feit: vissen, garnalen en slakken zijn geschikt om preventief of in de beginfase van de algengroei in te zetten. Ze helpen je een handje tegen de bestrijding ervan.
  • Feit: sporen van algen die worden opgegeten worden niet verteerd maar blijven kiemachtig
  • Fictie: Siamese algeneter eet alle type algen

Blauwalg

…is niet echt een alg maar meer een bacterie. Of eigenlijk, miljoenen bacteriën bij elkaar. Ze zijn herkenbaar als een blauwe, groenige slijmlaag. Vaak ligt dat op de bodem en in een latere fase over je aquariumplanten heen. Omdat het eigenlijk een bacterie is, zijn er hiervoor geen levende bestrijders. Wel kun je de groene slijmlagen aanpakken door het aquarium met vuilniszakken 2-3 dagen geheel af te dekken.

Draadalg

…zijn makkelijk herkenbaar door lange groene draden die zich overal aan vast hechten. Van Japonica garnalen wordt wel gezegd dat ze dit eten. Zelf heb ik er geen geweldige ervaring mee. Andere veelgenoemde verdelgers zijn: Blokvisje (let op: in een klein aquarium maar 1 mannetje met een kleine harem) en Platys. Als je lange slierten aantreft, probeer deze wel altijd uit je aquarium te halen zodat ze zich minder makkelijk kunnen verspreiden. Dit type alg bestrijden kan lastig zijn.

Bruine algen

…zijn herkenbaar als een bruinige substantie die op bijvoorbeeld een steen groeit en komen vaak voor bij beginnende aquaria maar verdwijnt dikwijls vanzelf nadat de bak langer staat. De bestrijders zijn dan ook hier niet nodig. Toch kan de aanblik van deze bruinige substantie wat armoedig in je aquarium ogen. Zorg er voor dat er snelgroeiende planten in je aquarium zitten. Uiteraard met voldoende voeding om ze te laten groeien. Dit versnelt het opstart proces van je aquarium waardoor het bruine aangezicht sneller zal verdwijnen. 

Groen water (zweef) algen

…maken je water groen, wat een bijzonder onverzorgde aanblik geeft. Als er geen andere aquariumbewoners in zitten dan kunnen watervlooien helpen met het filteren van het water. Heb je wel andere aquariumbewoners, dan is er een grote kans dat de watervlooien het niet zullen overleven. Probeer dan de Waaierhandgarnaal. Een andere oplossing is bekijken waar het aquarium staat. Vaak is direct zonlicht een belangrijke oorzaak van onstabiele waterwaarden.

Tot slot

Tot slot nog een laatste opmerking. Welk dier je ook neemt, het moet wel passen in je aquarium. Grote vissen horen niet in een klein aquarium, sommige garnalen leven alleen bij bepaalde waterwaarden. Zorg er van te voren dan ook voor dat de ‘match’ klopt. Pas dan kun je verantwoord alg bestrijden.

Heb je goede ervaringen met alg bestrijden, aquariumbewoners die algen eten, of een waardevolle aanvulling om anderen te helpen? Voel je vrij en reageer op dit artikel!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 Reacties
  1. Vie zegt

    Ik heb een klein aquarium van 50l in de opstartfase, de planten zitten er nu ruim 2 weken in maar ik zie helaas steeds meer alg komen. Ik heb snelgroeiende planten, diverse soorten. Ik weet niet precies welke soort alg maar op de bladeren van de planten zit bruine aanslag en tussen het gras vormen zich draden. Ik heb CO2 plantenvoeding gebruikt bij het opstarten en voeg dit 1x per week toe, en een deel van het water deze week (na 2 weken dus) ververst. Sinds een paar dagen heb ik er ook 15 rode garnaaltjes in zitten. De bedoeling is dat de vissen volgende week toegevoegd gaan worden. Ik twijfel om iets als algumin toe te voegen, ik lees op de ene site dat dit niet goed is voor garnalen, op de andere dat het wel veilig is. Kan ik beter even wachten tot ook de vissen (paar guppies, platys en 2 kleine algen eters) er in zitten en kijken wat hun invloed is op het evenwicht of de alg toch alvast goed aanpakken?

  2. Stéphanie zegt

    Zelf heb ik een (koudwater) aquarium van 80l met 2 goudvisjes (= sluierstaarten) met de nodige beplanting erin. Mijn vraag is nu welk soort visje van algeneter hier goed bij zou passen?
    Een soort slak mag ook, maar geef de voorkeur aan visjes.
    Wil zelf niet te groot gaan van vis aangezien de sluierstaarten de nodige ruimte moeten blijven krijgen. Graag jullie advies?

    1. Aquariumfans zegt

      Ik ben zelf niet heel bekend in de koud water vissen. Maar één ding: Neem die algeneters nooit omdat je denkt dat ze je bak gaan schoon houden. Dat zal je echt zelf ook moeten bijhouden. Een paar posthoornslakken erbij kan natuurlijk altijd. Maar ook die houden je bak niet schoon.

  3. Sven zegt

    Hallo iedereen,
    Ik had even een vraagje: Ik heb wel eens gehoord dat mensen tijdens de opstart van hun aquarium, de planten onderdompelen in een mengsel van water en H2O2 (waterstofperoxide). Deze behandeling gebeurd voordat de aquariumplanten geplaatst word in het aquarium. Heeft iemand ervaring hiermee en is dit aan te raden? Alvast bedankt!

    1. Aquariumfans zegt

      Ik zou daar maar niet aan beginnen. Dat doen ze waarschijnlijk om algen op de planten te doden. Maar als de omstandigheden in de bak goed zijn krijgt alg toch geen kans en andersom ontstaat de alg toch wel. Op deze manier geef je de planten al een opdonder voordat ze in de bak staan. Mocht je het wel gaan doen: houd ons op de hoogte!

  4. Burt Klaassen zegt

    Hallo allemaal,
    Ik ben sinds kort weer met aquarium begonnen en ben op de vivarium beurs enthousiast geworden om een nano aquascape te maken. En dat is redelijk goed gelukt. Maar algauw kreeg ik last van bruine- en draad alg. Ik heb eerst 10 Vuurgarnalen erin gedaan. Met de hoop dat er verbetering in zou komen ivm de alg. Maar daar merkte ik weinig van. Toen heb ik 3 Japonica garnalen en 5 Endler guppen erin gedaan. Één ding is zeker , die guppen hebben mijn Nano bakje bijna alg vrij gemaakt. Mijn planten zijn weer groen ipv een bruine vlekkerige bladeren. Het enige probleem nu is . . . .Dat de draadalg weer beetje bij beetje weer terrein aan het winnen is. Dus ga ik enkele suggesties die ik hier heb gelezen uitproberen. Hoop dat anderen met deze informatie hun voordeel mee kunnen doen. Groetjes Burt

    1. Aquariumfans zegt

      Draadalg kan je bestrijden door het toedienen van een kleine hoeveelheid vloeibare CO2. Omrekenen naar ongeveer de helft van de door de fabrikant voorgeschreven hoeveelheid. Succes en groetjes

  5. Sven zegt

    De Siamese algeneter (albino) doet wonderen. Ik spreek uit ervaring. Wel moet je weten dat de siamese algeneter het klusje niet alleen klaart. Zet er wat garnalen bij en derg. En dan heb je al 95%minder kans op algen. Dat is mijn ervaring ermee. Maar zoals al gezegd hierboven, als het al vergevorderd is zoek je beter een andere oplossing 🙂 (ik persoonlijk vind die albino’s prachtig om naar te kijken. Pluspunt ervan is dat die vissen niet echt verlegen zijn en je ze ook overdag bezig ziet 🙂 )

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Sven,
      Hartstikke bedankt voor je reactie en ik ben het helemaal met je eens. Een team van algeneters is de beste oplossing. Albino’s zijn ook zeker prachtige vissen! Groetjes

  6. Ria van Bijsterveld zegt

    Eten de algenvisjes de garnaaltjes op?

    1. Aquariumfans zegt

      Dag Ria, dat is zeer goed mogelijk. Het is natuurlijk afhankelijk van het type algeneter en type garnaal. Maar door de bocht genomen worden de garnalen, en met name de baby garnalen, opgegeten. Groetjes!

  7. Mark R zegt

    Ik heb een aquarium van een meter. Van het merk Ciano. Het is een superstrak aquarium met sluierstaarten erin. Tevens verschillende planten, waaronder snelgroeiers. Het aquarium draait super. De vissen en planten doen het echt top! Het water is kraakhelder, zou er zo van drinken bij wijze van spreken. De ruiten zijn helemaal schoon, echter op de decoratie komt nu een flinke groene aanslag/alg. Het is niet storend, maar wordt wel steeds meer. Kan ik hiertegen een algeneter inzetten? De watertemperatuur is ongeveer 23,5 graden, zonder verwarmingselement.

    1. Aquariumfans zegt

      Een algeneter zal z’n best doen maar kan je aquarium nooit algenvrij houden. Ik zou de decoratie er zo nu en dan uit halen en onder de kraan schoon borstelen en spoelen. Dat werkt veel beter. Probeer het evenwicht dat je nu hebt bereikt niet te verbreken. Groetjes

  8. Hans Wigmore zegt

    Mijn vraag is,ik heb een aquarium van 180x63x60. Ik doe iedere dag 30ml easy-life filtermedium toevoegen. Is dat goed?. Ik ververs nooit mijn water. Aquarium ziet er perfect uit. Graag uw mening.

    B.v.b
    Hartelijk dank.

    1. Aquariumfans zegt

      Dag Hans,

      Als je aquarium er perfect uitziet en de vissen en planten groeien goed, dan is er geen reden om verandering aan te brengen. In principe is elke dag best wel veel (daar wordt het ook duurder door) dus het kan wel iets minder. Daarna even goed kijken hoe je aquarium erop reageert. 100 ml is goed voor 200 liter water dus 30 ml op jouw aquarium is goed gedoseerd, het is verder ook geen zwaar medicijn oid dus het zal wel loslopen! Succes!

      1. jean bogemans zegt

        U zult er wel van thuis komen,in het begin gaat alles prima,gegarandeerd gaat Ge op het punt komen dat alles in ‘thonderd loopt en kan je alles van nul herbeginnen,veel succes

        1. Aquariumfans zegt

          Jaaa! Dat is de frustratie van elke aquarium houder. Veel mensen stoppen ook als het echt een keer goed mis gaat. Maar iedereen moet wel weer eens vanaf 0 beginnen, hoe frustrerend ook. Als je na het vallen blijft opstaan, dan vergroot je in ieder geval je kansen op succes. Blijven liggen helpt sowieso niet.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.