Maanvissen kweken doe je zo!

Maanvissen kweken is een bezigheid waar velen voor je zich aan hebben gewaagd. Ontelbare keren zal het fout zijn gegaan, soms kwamen er wel jongen maar hebben zij het daglicht nauwelijks mogen aanschouwen. En toch zet je door want maanvissen zijn prachtig om te zien en de hele cyclus van niets naar een volwassen maanvis is prachtig. Met de kennis van deze blog kun jij ook succesvol maanvissen kweken. Lees ook eens de blog over de maanvis of soorten maanvissen voor meer informatie.

Sommige maanvissen zijn erg gevoelig en daardoor vatbaar voor visziekten. Daar kun je meer aan doen dan je mogelijk denkt. Zelf zorg ik voor twee voorwaarden. Goede vissenvoeding voor je maanvissen en een paaikegel die ik met zuignappen aan de filter of raam bevestig. Zeker de moeite waard om eens goed te bekijken!

Maanvissen kweken en het belang van waterkwaliteit

Maanvissen kweken Pterophyllum maanvissen
Maanvissen kweken Pterophyllum maanvissen

Maanvissen kunnen overleven in een aquarium waar niet de ideale waardes gelden. Voor maanvissen kweken geldt dat alleen niet. De maanvissen zullen zeker eitjes leggen, maar het kweken tot volwassen exemplaren zal niet lukken. Het is daarom fundamenteel om je waterwaardes stabiel te houden, en dat geldt ook voor de temperatuur van het water. Hierbij geldt, meten is weten. Door dat consequent te doen, weet je dat je op de goede weg bent.

De vraag is daarbij, welke waterwaardes zijn ideaal. Navolgend staat de belangrijkste informatie weergeven. Let wel, waterwaardes alleen zijn niet voldoende. De beste tip is: boots hun natuurlijke habitat zo goed mogelijk na.

Specificaties van de maanvis

AquariumMinimaal 100-150 liter
Lengte van de visVarieert, meestal tussen de 10-15 cm
WaterkwaliteitPh waarde tussen 6-6,5, DH waarde onder de 4
LeeftijdRond de 5 jaar
Andere vissen mogelijk?Ja, zolang ze maar rustig zijn
Watertemperatuur25-28 graden
Moet ik nog iets weten?Ja, het is een schoolvis en leeft niet in een harem.

Maanvissen kweken kan alleen met koppeltjes

Een mannetje en een vrouwtje bij elkaar en voilà? Nee helaas niet! Dat komt omdat maanvissen kweken alleen lukt nadat de dame en heer elkaar ‘goedgekeurd’ hebben, net als bij ons mensen. Je kunt het proces natuurlijk versnellen door in de winkel een koppeltje te kopen. Anders is het een kwestie van een groep van 8-10 relatief jonge maanvissen bij elkaar zetten en afwachten tot er een match ontstaat.

Maanvissen kweken, een stappenplan

  • Zorg voor de bouwstenen: een koppeltje en zo min mogelijk andere vissen
  • Hoe groter het aquarium, hoe groter de kans is dat de jongen het overleven
  • Richt je aquarium in op het leggen van eitjes, zorg bijvoorbeeld voor hoge platte stenen.
  • Geef vers voedsel van hoge kwaliteit. De maanvissen zullen zich hierdoor beter voelen en sneller bereid zijn te paren
  • Wacht op de eieren, wees gerust, die komen er…
  • Nadat de eieren zijn uitgekomen kun je twee dingen doen: een apart aquarium inrichten en ze daarin laten opgroeien of gokken dat het lukt in je bestaande aquarium (let wel, het komt regelmatig voor dat maanvissen hun eigen kroost op eten)
  • Zorg dat de komende tijd voldoende voedsel (droogvoer kan) wordt gegeven. Echter net zoals altijd, niet teveel! Liever 2 keer per dag erg weinig.
  • Na 8 weken zijn de jongen groot en heb jij er prachtexemplaren bij!

Maanvissen kweken staat op film!

Kijk ter inspiratie eens op de volgende filmpjes. Deze laten zien hoe kweken van maanvissen eruit ziet. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent. Van het bestuiven van de eieren door het mannetje tot de gezamenlijke verzorging van het kroost. Als je het natuurlijke gedrag van de maanvissen hebt gezien, weet je of jij op de goede weg bent met het kweken van je maanvissen. Veel kijkplezier!

Een vraag aan jou…!

Is het jou gelukt om maanvissen te kweken, of heb je er een vraag over? Laat dan een reactie achter!

4.3/5 - (36 stemmen)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

76 Reacties
  1. Vivian & Frank Cox zegt

    Hoi , ons maanviskoppeltje heeft voor de 2e x (in korte tijd) spontaan eitjes gelegd. De 1e x totaal onverwacht zijn de baby maanvisjes tot het punt gekomen dat ze rondzwommen.. alleen in die tijd niet zo snel een overplaats aquarium ter beschikking. En helaas in 1 nacht tijd (zelfs na enkele vissen verwijderd te hebben) alle baby’s opgegeten door de overige vissen. Nu het aquarium van 100 liter klaar voor de overzetting. Qua filter en beplanting en oh waardes op peil. De eitjes zijn gisteren gelegd op dezelfde plant blad als de vorige x . Hoe kunnen we het beste de overplaatsing op een veilige zo min stressvolle manier plaats laten vinden? En eerst de plant met de eitjes of eerst het maanviskoppeltje?

    1. Aquariumfans zegt

      Ik heb zelf geen ervaring met de kweek van maanvissen, maar ik zou de opgroeibak vullen met water uit het originele aquarium. Vervolgens de vissen en daarna het blad met de eieren zo snel mogelijk overzetten. Geen idee of dat veilig werkt. Ik adviseer je om naar de site van de NBAT op Facebook te gaan en daar te zoeken naar Jos Hut (voorzitter) die heeft enorm veel ervaring met maanvissen.

  2. leonard zegt

    na hoelang komen de eitjes uit

    1. Aquariumfans zegt

      Een vraag als deze kan je zelf beantwoorden door gewoon eens een kweekverslag op te zoeken op het internet. Er wordt enorm veel gekweekt met allerlei soorten maanvissen, denk bijvoorbeeld aan deze blog: https://www.aquariumfans.nl/maanvis-alles-wat-je-erover-moet-weten/#:~:text=Maanvissen%20kweken%20is%20zeker%20mogelijk.%20Ze%20hebben%20alleen,je%20ze%20voeren%20met%20levend%20voedsel%20zoals%20watervlooien.

  3. Bas de Vries zegt

    Ik heb een bakje van 90 bij 35 breed en 45 hoog. Er zitten 4 maanvissen in, maar nu zag ik dat er gister 2 maanvissen aan het paren waren denk ik. 1tje maakte het blad schoon, en ging er vervolgens met zijn buikje overheen. Hierna volgde de 2de maanvis. Ik heb geen eitjes gezien dus die zullen wel op gegeten zijn. Maar nu kijk ik zojuist naar mijn aquarium en is er een ander visje (dus 1tje niet van het koppel) die eitjes aan het leggen is. Deze keer zag ik wel de eitjes, maar ze werden niet bevrucht. Welke vissen zijn nou een koppeltje? Wat bij 1 zag ik wel eitjes maar geen bevruchting en bij het waarschijnlijke koppel wel bevruchting maar geen eitjes. Ook is het wel opmerkelijk dat het 1ne visje die vandaag in dr eentje eitjes legde wordt weggejaagd door het mannetje van het waarschijnlijke koppel. Kan een maanvis eitjes leggen zonder dat die bevrucht worden?

    1. Aquariumfans zegt

      Jouw bak is eigenlijk veel te klein voor maanvissen. Eventuele nakweek zal daardoor weinig kans maken, zeker in de aanwezigheid van andere vissen. Uitvinden welke exemplaren een stel vormen is een kwestie van goed observeren. Maanvissen kunnen zeker onbevruchte eieren leggen. Groetjes!

    2. Frie zegt

      Hallo allemaal, ik heb ongeveer dezelfde aquarium als bas de vries (veels te klein voor maanvissen) ik heb 7 maanvissen en 2 keizertetras en een algeneter. Minimaal 1 X per week worden er eieren gelegd soms ook 2x per week. Ik heb eindelijk de juiste bak gevonden voor de babies waar de eitjes en baby’s niet kunnen uitzwemmen. Hopelijk worden ze dit keer niet opgegeten. Een te kleine bak zegt niks, als je bio goed is en de klik tussen de vissen komt het helemaal goed!

  4. Leo Remant zegt

    Hallo , ik heb men maantjes ook op 6,5 ph, maar een gekende kweker van maanvissen ( weet niet of ik zijn naam mag noemen maar de meesten kennen hem) schreef nog niet zolang geleden dan hij zijn maantjes op 7,5 had zitten , verwarring is nu wel groot

    1. Aquariumfans zegt

      Ik neem aan dat je Jos Hut bedoelt 😉 Ga gewoon door zoals je bezig bent zolang je manen het goed doen. In geval van als dat niet zo is ga dan naar een pH van 7. Manen zijn niet zo verschrikkelijk gevoelig en dus best wel tolerant. Tenzij het om Altums gaat, maar ik neem aan van niet.

  5. Frank vd Wassenberg zegt

    Ik heb een vraag. Ik heb een 450 liter aquarium met daarin oa 6 maanvissen. 2x met een gele kleur. 2x wit parelmoer en 2x de normale met de zwarte strepen. Ik heb de aquarium nog pas kort en heb dan ook geen idee of er een koppeltje bij zit of niet. Paren maanvissen alleen met hun eigen soort (kleur), of kunnen ze ook gemengd paren? Groetjes Frank

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Frank, de koppeltjes vormen zich vanzelf in de loop der tijd. Of de kleurvariëteiten onderling kruisen hangt af van welke soort ze oorspronkelijk zijn.

  6. Sjako zegt

    Ik lees dat het water voor kweken een Ph-waarde tussen de 6-6,5 moet hebben en dat is vrij zuur.
    Hoe krijg je deze pH-waarde zo laag?
    Wat zijn de methodes om dit te bereiken?

    1. Aquariumfans zegt

      Methodes om dit te bereiken: Toevoegen van CO2 gestuurd door een computer. Het regelmatig toevoegen van Osmosewater. Het toevoegen van PH-verlagende middelen. Er is genoeg over te vinden. Groetjes!

  7. m zegt

    Hoi had eigelijk en vraag heb en koppel maanvissen nu zijn ze aan het poetsen vrouwtje gaat oven de kegel maar leg geen eitjed dat doet ze nu al ongeveer twee weken hoe kan dat gr moon

    1. Aquariumfans zegt

      Misschien gaat het om een jong stel dat nog aan het oefenen is. Misschien zijn het toch 2 mannen en komen er helemaal geen eieren. Altijd lastig om precies aan te geven. Soms moet je ook gewoon afwachten. Succes en groetjes!

  8. Rémon zegt

    Hoi,

    sinds Januari heb ik een gezelschapsaquarium van 180 l met (jonge) Maanvissen (andere vissen zijn vijfstreepbarbeel, roodkopzalm, corydoras, siamese algeneters). Maanvissen vind ik zelf ook de leukste vis.

    Nu heb ik toevallig een koppel aangeschaft, die tot nu toe (zitten ong. in 6e dag), erg goed zorgen voor de net uitgekomen visjes. Graag zou ik de visjes willen opkweken, maar ben bang dat vooral de roodkopzalmpjes uiteindelijk de jonge visjes zullen opeten. Daarom twee vragen:

    1. Zoals ik begreep is het goed om vanaf de 6e dag artemia te voeren, hoe kunnen deze het beste gevoerd worden, zodat de jonge visjes hier vooral van zullen eten?
    2. Ik heb de optie om er een misschien een babybakje in het aquarium te hangen, maar ik vraag me af of ik hierdoor niet het natuurlijke gedrag van de maanvissen verstoor. Zoals ik begreep is het waardevol als de maanvissen van nature de jongen goed groot brengen. Leren de maanvissen het natuurlijke zorggedrag goed aan, als je de jonge visjes in een babybakje plaatst?

    Groeten,

    Rémon

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Remon, het in de bak hangen van een opgroeibakje is vaak erg stressvol voor zowel de ouders als de jonge vissen. Wie je over maanvissen uitstekend kan informeren is de heer Jos Hut, die je op Facebook op de pagina van de NBAT kunt vinden. Hij zal jou prima verder kunnen informeren. Succes!

      1. Rémon zegt

        Hartelijk dank!

  9. Guy Van Haute zegt

    Goedenavond,

    Vandaag een stevige verrassing gekregen :

    Ik heb een aquarium van 180l met 6 maanvissen en nog een aantal kleinere soorten erin.

    Ik heb al verschillende malen gemerkt dat een koppeltje maanvissen eitjes hadden afgezet op de plantengroei, maar meestal waren die de dag daarna terug verdwenen. Zelf opgegeten of andere kapers op de kust…

    Tot ik vandaag (een aantal dagen minder aandacht geschonken aan het aquarium) een zwerm wriemelende staartjes tegen het glas van het aquarium zag hangen.

    Dus zonder ook maar iets aan de condities in het aquarium aan te passen, zijn ze er toch in geslaagd om de eitjes te laten uitkomen.

    Mijn vraag is : Wat nu ???
    Voorlopig heb ik er een net overgeplaatst zodat er geen andere vissen meer bijkunnen om ze eventueel op te eten, maar hoe pak ik het nu verder aan ?
    Ik zou het jammer vinden moest het nu nog mis lopen, zeker gezien het feit dat ze al heel veel geluk hebben gehad om zo ver te geraken.

    Kan er mij iemand de nodige tips geven om dit tot een goed einde te brengen ?

    Alvast bedankt en vriendelijke groeten,

    Guy

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Guy! Ik adviseer jou om via Facebook contact te zoeken met Jos Hut, voorzitter van de NBAT en specialist op het gebied van het kweken met maanvissen. Dat is in dit geval beter. Groetjes!

      1. Guy Van Haute zegt

        Beste,

        ik heb ondertussen al contact gehad met Jos Hut. Die heeft me het nodige advies gegeven. Hopelijk komt alles nu goed ! Bedankt voor het antwoord.
        Vriendelijke groeten,
        Guy

  10. Jackes010 zegt

    Wij hebben al een jaar lang maanvissen die hebebn we overgenomen van een vriend van ons de vissen zelf zijn al rond de 5 jaar en leggeb elke keer eieren soms on de 3 weken ze zaten tot op heden in een 360 liter bak bij nog 30 andere visjes ,sinds kort hebben we een 100 lt bak gemaakt en daar het koppeltje maanvissen in gedaan nu hebben ze gister weer een hoop eieren gelegen en vanmorgen begon het vrouwtje de eiren ol te eten en het mannetje aan te vallen nu hebben we het paartje weer in de grote bak gedaan en de eieren in de 100 lt bak gelaten heb ik hier nu goed aan gedaan? Graag een reactie groetjes jackes010

    1. Aquariumfans zegt

      Weet je inmiddels of de eieren zijn uitgekomen en de jongen in leven zijn gebleven? Theoretisch zou het moeten kunnen als de eieren bevrucht zijn. Groetjes!

  11. Lonneke zegt

    Goedenavond,
    Wij hebben een aquarium, jewel visioen 260, overgenomen (inclusief water, 6 maanvissen, discusvis, algeneters en tetra’s) en na vier dagen hadden we eitjes van de maanvissen (2 koppeltjes). We hebben de bladeren waar de eitjes opzaten apart in een kweekbakje gelegd in het aquarium. Na drie dagen kwamen ze uit. Nu hebben we een andere bak in orde gemaakt om ze over te zetten (zelfde ph, GH, kh,no2 en no3 waardes) alleen weten we niet wanneer we dat moeten doen. We horen het graag

    1. Aquariumfans zegt

      Een van de meest ervaren maanvissenkwekers is Jos Hut voorzitter van de NBAT. Ik zou eens naar zijn Facebook gaan en hem raadplegen.

  12. Arne zegt

    Hoi ik ben Arne momenteel heb ik 4 maanvissen zitten en 20 guppy’s zitten in een aquarium van 230 liter 130 lang 60 hoog en 30 dik ik weet dat een maanvis redelijk groot kan worden maar nu is de vraag gaan mijn maanvissen dan ook redelijk groot worden of is mijn bak te klein om mooie grote maanvissen te hebben grt Arne

    1. Aquariumfans zegt

      In een bak van het formaat als dat van jou, moeten maanvissen wel kunnen uitgroeien. Toch zou een wat bredere bak de voorkeur hebben. Nu zitten ze altijd tegen de voorruit aan en dat kan stress veroorzaken. Aan de andere kant wennen ze daar ook wel weer aan. Goed observeren !!

  13. Youri zegt

    Hallo,

    Ik heb 11 nov. een visbak overgenomen met een maanvis en nog een aantal vissen
    Paar dagen later heb ik een maanvis vrouwke gekocht die zwanger was maar heb ze niet appart gezet ..:(

    Nu gisteren heb ik nog een ander vrouwke gekocht
    En da ander zogezegd zwanger vrouwke heb ik dan nog appart gezet in een afzetbak op aanraden van die verkoopster , maar denk dat het al te laat is en de eitjes opgegeten zijn, moet ik ze nog appart houden ?
    En
    Hoelang duurt het voor de eitjes eruit komen?

    Danku

    1. Aquariumfans zegt

      Heb zelf geen ervaring met het kweken van maanvissen, maar de eitjes moeten na ongeveer 2 weken uitkomen. Het heeft weinig zin om de vrouw alleen apart te zetten, want dan worden de eieren niet bevrucht. Zet haar maar zo gauw mogelijk weer terug. Altijd het stel samen in de kweekruimte zetten. Dan bewaken ze ook samen het nest.

  14. Paula zegt

    Hoihoi
    Kan het zijn dat de ouders de kleintjes na 9 dagen intense verzorging als nog op eten?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Paula,
      Helaas kan dit inderdaad voorkomen. Daarom raad ik vaak aan om de baby’s apart van de ouders op te laten groeien, dan heb je zelf de controle over de visjes. Hopelijk gaat het de volgende keer beter, veel succes!

  15. Pauline zegt

    Mijn koppel zijn ouders geworden yessss
    Totaal onverwacht en voor mij als beginnelinge met maanvissen een uitdaging. 2 dagen geleden zijn de visjes uitgezwommen. Het koppel zijn waanzinnig zorgzaam geweest ik ben supertrots! Maarja vanmiddag….. Ik zag nog maar 3 speldenknopjes zwemmen en kon de andere ( ongeveer 45) nergens terug vinden
    Hebben de ouders dan toch na dit alles de kinders opgegeten??? ????

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Pauline,
      Voor beginnende maanvisouders is het allemaal nog nieuw. Ze weten dan nog niet zo goed wat ze moeten doen. Vaak eten ze de eitjes al op voordat ze uitgekomen zijn, maar dat was bij jou gelukkig niet het geval. Toch zullen ze de net uitgezwommen baby’s opgegeten hebben. Het kan ook zo zijn dat de baby’s in het filter terecht zijn gekomen. Dit komt vaak voor omdat ze te klein zijn om tegen de stroming in de zwemmen. Hopelijk gaat de kweek binnenkort beter! Veel plezier als trotse peetmoeder van je maanvisjes!

  16. karin voskuil zegt

    hallo, ik heb een bak van 120 liter en een koppel maan vissen erin. nu hadden ze eitjes voor het eerst en zijn ook uit gekomen. mijn man heeft een plastic schutting in gezet bij de plant waar de kleintjes en pa en ma waren. we hebben hier namelijk ook black molly zwaarddrager en tetra’s in . nu zijn er van de vele nog maar een 5 over. Wat is handig bij volgende paring koppel en kleintjes er allemaal uithalen, of alleen de eitjes en in een andere bak doen ? of kan je het blaadje met eitjes in een kweekbakje zonder ouders uit laten komen ?

    1. Aquariumfans zegt

      Beste Karin,
      Vaak zijn de ouders bang dat hun jongen opgegeten worden, dus eten ze ze zelf op om geen waardevolle voedingsstoffen te verliezen. Wat ik bij mijn kweek altijd doe is de eitjes ongeveer 24uur na het leggen uit de bak haal en in een andere bak laat uitkomen zonder de ouders erbij. Dan is er geen gevaar dat ze opgegeten worden. Veel succes met de kweek van je maanvissen!

  17. Frederique van Daele zegt

    Hallo,

    Ik heb een prachtig aquarium met 4 maanvissen erin. Alleen nog steeds geen eitjes wat ik best jammer vind. Kan ik hier iets aan doen? Het aquarium is 80 cm lang 60 cm hoog en 30 cm breed. Ik heb 2 grotere planten met brede platte bladeren er in staan, ik heb een soort mangrovetak erin staan want ze komen vaak voor in de mangrovebossen. En een kweek kegel. En voor de rest een pomp en warmte element en lamp. Wat doe ik verkeerd?

    Groetjes Frederique van Daele

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Frederique,
      Er kan een aantal dingen aan de hand zijn. Ik weet niet hoe oud je maanvissen zijn. Als ze nog heel jong zijn kunnen ze nog helemaal niet voortplanten en ga je dus nog geen eitjes krijgen. Wat ook aan de hand kan zijn is dat het water niet perfect is. Een maanvis legt pas eitjes als het water precies goed is. Doe een aantal waterwissels en misschien gaat het dan beter. Het kan ook zo zijn dat ze zich niet veilig genoeg voelen, omdat ze met zijn vieren in een aquarium zitten. Je kan ze scheiden door een schot in het aquarium te zetten of je kan meer planten plaatsen voor meer bedekking. Het laatste wat ik me kan bedenken is dat ze allemaal van hetzelfde geslacht zijn. 4 mannetjes samen kunnen uiteraard niet veel voor elkaar krijgen en als je 4 vrouwtjes hebt willen ze nog wel een eitjes leggen, maar dan komt daar niks uit. Hopelijk heb ik je kunnen helpen. Veel succes met de kweek van je maanvissen!

  18. Lis zegt

    Hi!

    Totaal verrast waren we 3 dagen geleden dat er ineens eitjes op een groot blad gelegd waren. Helaas zagen we het aantal steeds minder worden: de ouders pikten ze. Tergelijkertijd pasten ze ook goed op en jaagden de rest van de vissen weg. (4 andere maanvissen en andere rustie vissen). Erg jammer dus dat het hier niet gelukt is de eerste keer. Benieuwd wanneer ze de volgende eitjes leggen. Kan dit weer op hetzelfde blad gebeuren? Wij hebben de bak niet per se ingericht op het leggen van eitjes. Hoeveel tijd zit er tussen dat het weer kan gebeuren?
    A.d.h.v. jullie tips zullen we voor de volgende keer de hele plant er uit halen en overzetten naar een andere bak. Ben benieuwd!

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Lis,
      Wat leuk dat je maanvissen eitjes hebben gelegd! Helaas is de kans dat je eitjes kan laten uitkomen en opgroeien tot volwassen maanvissen zo goed als nul in een bak met meerdere vissen. Dit is zowel omdat de ouders gestrest raken van de andere vissen en daarom hun eitjes opeten als dat andere vissen de eitjes of jongkies opeten. Als je toch maanvissen wil kweken heb je 2 opties. De eerste is het koppeltje in hun eigen bak te zetten en ze daar eitjes laten leggen. De andere optie is wat je zelf ook al voorstelde, je kan de plant verplaatsen naar een aparte bak. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen, veel succes en groetjes!

  19. Melissa zegt

    Hoi!
    Hier ook voor de 5e keer eitjes van de maanvissen.
    Ik heb de maanvissen jong gekocht dus de eerste nesten hebben ze bij mij gehad.
    Tot nu toe heb ik 1 koppel, en totaal 6 maanvisjes, de bak is 450 liter.
    Nu vraag ik mij af; ik heb egg tumblers liggen, maar wil graag mijn maanvissen de gelegenheid geven om het ouderschap te leren.
    Normaal gesproken leggen ze overdag de eieren welke ze met hun leven bewaken en de volgende dag is de goede orde terug in de bak en zijn de eieren verdwenen.
    Toch zou ik graag een poging wagen met de tumbler.
    Kan ik een deel van de plant waar zij de eieren op hebben gelegd afknippen met een aantal eieren of loop ik dan het risico dat ze de rest van de eieren niet meer bewaken of dat ik alles dusdanig beschadig dat er niks meer uitkomt?

    Ik wil graag de natuur zijn gang laten gaan, maar wat jong spul opkweken geeft me weer iets leuks om te doen en zou ik ontzettend leuk vinden.

  20. Larissa1987 zegt

    Hallo, mag je een koppel Maanvis paar bij elkaar in een kweek bakje zetten?

    Alvast bedankt!

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Larissa1987,
      Goede vraag! Het doel van een kweekbakje is dat je zodra de eieren gelegd zijn, de volwassen vis zo snel mogelijk kan verwijderen om de kans te vergroten dat de jongen kunnen opgroeien. Anders eten de ouders en andere vissen de eitjes op. Als je een koppel in een kweekbakje doet, hebben ze last van ruimtegebrek en moet je ook nog eens twee volwassen vissen op tijd zien te verwijderen. Ik zeg: Niet doen! Veel succes met de kweek!

  21. Celine zegt

    Hallo!

    Ik heb 2 maanvissen die nu al in 4 weken 2 keer eitjes gelegd hebben. Alleen komen ze maar niet uit. De waardes zijn gewoon goed, alleen ontstaat er steeds alg in het aquarium. Wat ik er ook voor koop of er aan doe, het blijft terug komen. Is dit schadelijk voor de eitjes dat ze daarom niet uitkomen?

    Ook heb ik een andere vraag, de maanvissen plaatsen de eieren steeds op de pomp. Dit is niet een handige plek, maar zou ik ze kunnen verplaatsen naar een andere aquarium? En is dit dan met ouders of zonder ouders handiger?

    Alvast bedankt voor de reactie, hopelijk kunnen jullie mij helpen!

    Groetjes, Celine

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Celine,
      Lekkere actieve maanvissen! De algen in je aquarium kunnen inderdaad de oorzaak zijn voor het niet uitkomen van de eieren. Dit zul je dus eerst moeten oplossen.
      Een andere manier om de eieren een goede omgeving te bieden staat beschreven onder de vraag van Jonnie, van 1 oktober. Op deze manier weet je ook zeker dat de jongen niet opgegeten zullen worden. Voor de bestrijding van de alg kun je ook even rondkijken op deze website. Ik wens je in elk geval veel succes!

  22. nathalie zegt

    Hoi, ik heb voor de moment jongen van maanvissen sinds gisteren zwemmen ze rond, de mama en papa dragen er zeer veel zorg voor het enige probleem is dat mijn andere maanvissen de jongen opeten.

    Hoe kan ik dit voorkomen

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Nathalie,
      Wat leuk dat je maanvissen zo goed voor de jongen zorgen! In principe vechten de ouders de andere maanvissen wel weg, dus zou het goed moeten gaan. Het was alleen beter geweest om het koppel apart te zetten nog voordat er eieren waren gelegd. Ik ben bang dat als je nu de ouders en jongen gaat uitvangen, dit teveel stress oplevert en de jongen het alsnog niet overleven. Ik zou vertrouwen op de opvoedkunsten van het koppel. Mocht het helemaal mis gaan, houd dan even het paargedrag van de maanvissen in de gaten en vang ze op tijd uit. Dan zou het bij een volgende leg goed moeten gaan! Veel succes en plezier met je nieuwe missie!

  23. jonnie zegt

    hey
    ik heb een vraag. mijn maanvissen hebben al heel vaak eitjes gelegd, maar betekend dat ook een paar heb? en ik had nog een vraag. ik heb 3 algeneters in mijn aquarium maar die eten dus de eitjes op dus komen ze ook nooit uit echt jammer maar ik wil graag wel mijn algeneters houden. hoe kan ik dit het beste oplossen. ik had zelf al een plan om ze achter de wand te doen is dat een goed idee of niet. of heb jij misschien nog een ander oplossing?

    alvast heel erg bedankt voor je antwoord

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Jonnie,
      Leuk dat je al zo vaak eitjes hebt gehad! Voor zover ik weet leggen maanvissen alleen eitjes als ze ook bevrucht kunnen worden. Ik durf daarom bijna met zekerheid te zeggen dat je een koppel hebt! Om je eitjes te behouden kun je een hoge platte steen van 5 bij 25cm overeind zetten in een hoek van je aquarium. Zet hem zo verticaal mogelijk neer! Zet er eventueel nog een platte steen tegenaan om te voorkomen dat hij wegglijd. Eventueel kun je er nog een plant in pot voor zetten, voor extra beschutting. Als je ziet dat de maanvissen interesse tonen in deze plek en de legbuis van het vrouwtje zichtbaar wordt, kun je een grote glazen pot klaarzetten, een verwarming (75W), plastic gedestilleerd waterfles, 40 liter aquarium, luchtslang, bruissteen en gewicht, methyleen blauw en eSHa 2000.
      Vul het aquarium tot de helft met kraanwater en stop de verwarming in het aquarium. Het water moet net zo warm zijn als het water van het aquarium van je maanvissen. Zet de luchtslang met bruissteen aan. Vul ook de plastic fles met koud kraanwater en zet deze in het aquarium. Doe de dop niet op de fles! Nu moet je wachten op de eitjes!
      Zodra de maanvissen beginnen te paren, vul je de glazen pot met water uit de plastic fles en plaats je de pot in het aquarium. Het water uit de fles mag niet ouder zijn dan een paar dagen. Nadat je zeker weet dat de maanvissen klaar zijn met afzetten, verwijder je de eieren door heel simpel het stuk steen uit het aquarium te tillen en omgekeerd (eieren beneden) in de glazen pot te plaatsen. Plaats ook het bruissteentje in de glazen pot, zodat de bubbels langs de eitjes komen. Voeg 7 druppels methyleen blauw toe. Vergeet niet om de plastic fles weer te vullen met koud kraanwater en deze weer in het aquarium te zetten. Dit is na een paar dagen weer nodig voor de waterverversing. Na ongeveer 2 dagen zullen de eieren uitkomen! Verwijder dan de steen. Pas na 5 á 6 dagen zullen de jongen vrij kunnen zwemmen. Dan kun je beginnen met voeren. Nadat je dit een keer hebt gedaan, kun je de glazen pot verwijderen en de jongen verder groot laten worden in je 40 liter aquarium! Kijk maar eens of het zo lukt! En houd ons op de hoogte!

  24. Ada zegt

    Ons koppel maanvissen hebben ook kleintjes, ontdekten wij vanmorgen. We hadden er al een aantal met een bekertje uitgevist en in een andere bak gezet omdat we dachten dat pa en ma ze opvraten.
    Maar pa en ma blijken juist heel zorgzaam en spugen de kleintjes weer uit op het plantenblad waar ze geboren zijn.
    Dus we laten de natuur hun gang maar gaan nu en zijn benieuwd hoeveel er overleven. Het zijn er echt honderden en van 2 pracht exemplaren, 1 is zwart en de ander antraciet met zwart gestreept. Ze waren achterlijk duur destijds, dus echt spannend dit!

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Ada! Wat leuk om te horen dat je maanvissen jonkies hebben gekregen. Opzich is het geen raar idee dat je de jonkies van de ouders hebt gescheiden. Beide komt namelijk voor, in vaak wat kleinere aquaria worden de jonkies door de ouders of andere vissen opgegeten. In een wat groter aquarium met voldoende beschutting gaat het beter. Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen, houd ons op de hoogte. Groetjes!

      1. Ada zegt

        Het grootste deel van de jongen is bij pa en ma gebleven hoor. Die zitten in een 300 literbak met voldoende schuilplekken. Voor de zekerheid hebben we voor tijdelijk de 3 bakgenoten (ook maanvissen) naar de 1000 liter bak verhuisd bij de Oscars en de Heros.
        En een stuk of 30 jonkies zitten dan nu ouderloos bij de guppen in een 60 literbak met wel ook veel schuilplekken. Maar die kleintjes zien we niet meer….
        We gaan het beleven! 😉

  25. kimberley zegt

    hier een koppel nu voor de 3e keer eitjes vorige 2 keer heeft niks het overleeft hopelijk nu wel ze zitten nu ineen aparte bak dus ben heel benieuwd ze zijn net 2 daagjes oud

    1. Aquariumfans zegt

      Dag Kimberley! Wat leuk dat je koppel Maanvissen zo vaak eitjes legt. Dat is een goed begin. Slim ook om ze in een aparte bak te zetten. Hoe staat het er nu voor? Ben benieuwd. Groetjes!

      1. kimberley zegt

        hoi hoi ja het gaat super van alle eitjes zijn er toch 10 die overleefd hebben die zijn inmiddels ook al 9 week oud 🙂

        1. Aquariumfans zegt

          Wat goed zeg! Nu duimen dat ze de komende maanden ook doorkomen. Super gedaan!

          1. kimberley zegt

            ja daar gaan we wel op hopen ze zitten met mama en papa in het aquarium en dat gaat tot nog toe goed

          2. kimberley zegt

            ow help onze jongen zijn nog niet eens zo groot en nu weer een nieuwe nest op komst nu wachten tot onze grotere bak van 1.50 m er is

          3. Aquariumfans zegt

            Hoi Kimberly! Het gaat erg rap zo te lezen. Op zich fantastisch maar nu lijkt er een overbevolking te komen 😉 Hopelijk gaat alles goed. Laat het ons weten! Groetjes!

  26. Kim zegt

    Mijn koppel maanvissen hebben nu voor de 2de keep eitjes. Eerste keer opgegeten door mesvis…
    Maar heb het koppel nu in een apparte bak zitten. Dit gaat zeer goed en heb nu weer eitjes deze hebben ze gelegd op me pomp!
    Wat raden jullie aan me te doen ze er in laten zitten of er uit halen?
    Er worden er her en der een paar wit wat is dit?
    Gr. Kim

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Kim. Wat leuk dat je Maanvissen eitjes gekregen hebben. Het komt vaak voor dat Maanvissen hun eigen eitjes of jonkies weer opeten. Je kunt eitjes prima apart in een ander aquarium zetten maar zorg ervoor dat er lichte doorstroom van bijvoorbeeld een filter of zuurstofpomp is. Dat sommige eitjes wit zijn kan betekenen dat die eitjes gewoonweg niet bevrucht zijn. Dat is niet zo vreemd hoor. Als er een heleboel eitjes ineens wit worden, dan heb je waarschijnlijk een schimmel oid te pakken. Groetjes!

  27. Yoni zegt

    Het is zeker geen fabeltje dat mannelijke maanvissen een bult op de kop hebben! De bult is alleen erg moeilijk te zien door de vorm van de maanvis en ook is de bult er pas wanneer de maanvis volgroeit is en niet vergroeid omdat veel mensen de dieren in te kleine bakken houden!

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Yoni. Is het geen fabeltje? Nou ja het is ook zooo lastig te zien, ik zie het niet. Bedankt in ieder geval voor je toevoeging, misschien heeft het inderdaad iets te maken omdat men vaak Maanvissen te klein houden. Weer een fabel de wereld uit, top! Groetjes!

  28. Brend.c zegt

    Ik heb 3 maanvissen gekocht en ik wil weten wie een mannetje of een vrouwtje is ik heb 2 Groote en 1 kleine

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Brend.c,
      Goede vraag! Helaas zegt de grootte van de maanvis niet altijd iets over het geslacht. Sterker nog: het verschil tussen de man en vrouw is normaal gesproken niet zichtbaar. Pas bij het paren zie je verschil in gedrag. Je zult dus gewoon moeten afwachten! Wil je kweken, dan is het het beste om een koppel in de winkel te kopen of een groep van 8-10 jonge maanvissen aan te schaffen en hopen dat zich hieruit een koppeltje vormt. Succes!

  29. Jamie zegt

    Hi! Vorige week zaterdag hebben ons maanvis koppeltje eieren gelegd. Deze eitjes hebben wij over geplaatst naar een ander aquarium. (Voorgaande nesten hebben we dit niet gedaan, met als gevolg extra snacks voor pa en ma)
    Nu zijn de eitjes maandag uitgekomen en inmiddels zwemmen ze ook allemaal los.
    Nu zijn het er alleen onwijs veel! Zeker zo’n 150 actief zwemmende baby maanvisjes! Heb vloeibaar voedsel en baby poedervlokken wat ze zichtbaar ook al eten.
    Mijn vraag is, de bak waar ze nu inzitten is een 80 liter bak. Is dit niet veel te klein voor die babyvisjes uiteindelijk?
    Bedankt alvast!

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Jamie! Wat goed gedaan zeg. Aan je reactie zie ik dat je het goed hebt aangepakt. En ook een goede vraag. Uiteindelijk is een 80 liter bak natuurlijk veel te klein. Sowieso, 150 maanvissen horen niet in een aquarium thuis. Hou dus goed in de gaten wanneer de visjes opgroeien. Als ze allemaal in leven blijven dan zou ik ze op den duur aan een vissenwinkel of vrienden of marktplaats zetten. Groetjes!

  30. Carine zegt

    Ik heb al 2 maal een aantal jongen verkregen van mijn maanvissen maar na 8 dagen mooi rond te zwemmen sterven te ook uiteindelijk wat doe ik verkeerd temperatuur staat op 28gr speciale druppels voor voeding krijgen ze dus stel ik mij nu een grote vraag wat doe ik verkeerd

    1. Aquariumfans zegt

      Dag Carine. We horen je probleem vaker. Eerst worden er jongen geboren, en dan zijn ze ineens weg of gaan ze dood. Je kunt natuurlijk je water testen, goed kijken of ze niet aangevallen worden etc etc. Maar de beste oplossing is zorgen voor een aparte kweekbak. Daarin zorg je dat er een pompje, verwarming, grind en wat aquariumplanten zijn. Als er dan weer jongen zijn, dan kun je die overhevelen naar de kweekbak en kijken of dat wel goed gaat. Houd ons op de hoogte! Groetjes

  31. melissa zegt

    Hallo, ik heb ondertussen al 3 keer eitjes gehad van mijn koppeltje. De eerste keer werden ze opgegeten door de algeneter. De 2 keren daarop had ik schutting voorzien zodat de andere vissen er niet bij konden. De eitjes komen wel uit, maar de visjes worden nooit ouder dan drie dagen. Enig idee hoe dit kan komen?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Melissa, Dat is lastig te beoordelen zonder zelf goed te zien wat er aan de hand is. Wel weet ik uit ervaring dat Maanvissen hun eigen kroost kunnen opeten. Het beste dat je kunt doen is een kweekbak opstarten en daar de jonkies te laten groeien. Na verloop van tijd zijn ze groot genoeg en kun je ze voorzichtig bij de anderen voegen. Doe dit rustig want sommige vissen zijn vrij territoriaal. Succes en houd ons op de hoogte!

  32. Andy zegt

    Een vraag

    Ik heb nog niet zolang geleden een aquarium aan geschaft of eigenlijk overgenomen van iemand en in de winkel 3 maanvissen gekocht want die vond ik wel mooi buiten de andere.

    Nu hebben ze op een rotsblok eieren gelegd en ben dus een totale leek daarin en weet niet wat ik nu moet doen om het een kans te geven aangezien er ook andere grote vissen rond zwemmen

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Andy!

      Maanvissen “helpen” hun jongen door de eerste en moeilijke tijd heen, maar dit is niet bepaald een waterdicht systeem in een aquarium. Dit omdat er vaak teveel vissen bij elkaar zitten, waardoor er onvoldoende ruimte en schuil mogelijkheden zijn. Ook eten ze nog wel eens hun eigen kroost op. Heel onhandig 😉 We hebben er overigens een artikel over geschreven met een stappenplan: https://www.aquariumfans.nl/maanvissen-kweken-doe-je-zo

      Veel succes en hou me op de hoogte!

  33. Fred zegt

    Wie kan uitleggen wat een mannetje of een vrouwtje is ik heb 6 maanvissen kiezen ze elkaar uit?

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Fred,

      het is lastig om bij maanvissen te bepalen wat een mannetje of vrouwtje is. Voor ons dan, zelf kunnen ze dat natuurlijk prima 😉 Ze zullen elkaar inderdaad uitkiezen, maar alleen als je aquarium daarvoor geschikt is. De juiste grootte, beschutting etc. Groetjes!

  34. Glenn zegt

    Beste hoe kan je gemakkelijk zien wie een ventj en wie een vrouwtje is van de maanvissen mvg glenn

    1. Aquariumfans zegt

      Hoi Glenn!

      het geslacht van een maanvis kun je moeilijk onderscheiden. Je zult goed moeten opletten tijdens de paring. Je hoort nog wel eens dat het mannetje een bult op het hoofd zou hebben maar dat is een fabeltje.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.