Aquariumplanten, wat moet je weten? Veel!

Zoals de wereld planten nodig heeft om leven mogelijk te maken, zo heeft een aquarium ook aquariumplanten nodig. In een aquarium zorgt een gezond plantenbestand voor het juiste evenwicht. Een juist evenwicht zorgt ervoor dat algen geen kans maken en dat je aquariumbewoners gezond blijven.

Zorg voor gezonde aquariumplanten!

Zorg er wel voor dat de aquariumplanten niet onnodig dood gaan. Dat is niet alleen frustrerend, maar kan ook behoorlijk kostbaar zijn. Wat ik zelf altijd doe is het toevoegen van de juiste plantenvoeding in combinatie met deze vloeibare CO2. Daarmee groeien mijn aquariumplanten als kool en ben ik van veel problemen af. Top!

Waarom een aquarium planten nodig heeft

Geen enkele technische installatie kan aquariumplanten vervangen. Dat komt omdat waterplanten een aantal fundamentele functies hebben: 

  • Aanmaken van zuurstof
  • Dienen als onderliggende laag voor kuit van vissen
  • In stand houden van een gezonde bodemklimaat, tegengaan van rotting
  • Opnemen van nitraten
  • Ontgiften van je aquariumwater (sommige planten geven zelfs antibiotica af)
  • Beschutting voor je vissen en garnalen
  • En natuurlijk een decoratieve functie

Deze functies laten zien dat het belangrijk is aquariumplanten te begrijpen. Met ander woorden, een gezond platenbestand zorgt voor een beter functionerend aquarium met minder ziektes en schadelijke stoffen. Bovendien is een gezond plantenbestand gewoonweg een lust voor het oog. Kijk ook eens op de algemene pagina over aquariumplanten.

Hoe je met succes aquariumplanten houdt

Een constante strijdt tegen algen of slecht groeiende aquariumplanten is het gevolg van het maken van fouten. Daarom is het goed de vereisten voor een gezond plantenbestand op een rijtje te zetten. Oftewel op naar een decoratief element in je woonkamer, in plaats van een treurige aanblik. Vereisten:

1. De juiste plantenkeuze

Een veelvoorkomende fout is dat er geen rekening wordt gehouden met de licht en voedselbehoeften van de aquariumplanten. Weinig CO2? Probeer de Vallisneria, Waterpest of de Cabomba, maar koop geen Lotus. Meten is dus wel degelijk weten. Koop daar je planten op. Geen kaartje bij de plant? Vraag aan de verkoper de vereisten van de aquariumplant.

2. Aangename temperatuur

Aquariumplanten zijn vaak subtropisch en vragen om eenzelfde klimaat. Normaal gesproken tussen de 24 en 27 graden. Maar let op, hoe hoger de temperatuur van het water, hoe sneller de stofwisseling van de planten plaats vindt en des te sneller voedingsstoffen worden gebruikt (en tekorten kunnen optreden). Zelf houd ik 25 graden aan.

3. Ideale waterwaarden

Het aquarium water bestaat uit een aantal belangrijk waarden die je informatie geven of je simpel weg goed bezig bent (of slecht). Planten groeien over het algemeen beter in zuur dan in alkalisch- water. Zo zorgt een hoge PH-waarde (zuurgraad van je water) voor minder CO2. Tenzij je zelf CO2 toevoegt natuurlijk. Op teststrips staan vaak de goede waarden, houdt deze ook aan. Waarden kunnen zijn: nitriet, nitraat (goed op letten), KH, PH, GH etc.

4. Goede verlichting

Zonder licht, geen planten. Nogal logisch maar in het verlengde daarvan heeft de lichtintensiteit van je lampen grote invloed op de fotosynthese van je aquariumplanten. Sommige planten hebben meer, andere planten hebben minder licht nodig. Ook kom je vaak aquariumverlichting tegen die allang versleten en vervangen hadden moeten worden. Zelf houd ik de lampen 8-10 uur aan één stuk door aan en gebruik ik LED-verlichting.

5. Genoeg voedsel

Waterleiding bevat geen belangrijke voedselstoffen zoals bijvoorbeeld ijzer. Daarom is het belangrijk dat er voedsel wordt toegevoegd aan het water. Anders zullen je aquariumplanten het niet goed doen. Zelf ben ik fan van FloraCarbo van HS Aqua, dat werkt uitstekend.

Het succes van gezonde aquariumplanten ligt hem dus in het begrijpen van aquarium planten en het voldoen van de gewenste vereisten. Met een beetje kennis en een beetje tijd is het mogelijk om een verbluffend ingericht aquarium te hebben.

Lees ook

Wil je zeker weten dat jouw aquarium het aanzien waard is? Lees dan vooral de onderstaande blogs:

Aquariumplanten: wat moet je weten? (=dit artikel)

Aquariumplanten: voedingsstoffen en CO2 tekort

Aquariumplanten: kiezen en planten

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!

4.7 / 5 ( 19 stemmen )

Laat reacties zien (37)

    • Kan het zijn dat je last hebt van Baardalg? Of beginnende groene alg? Daar is veel over te vinden, ook op deze blog! Groetjes en succes

  • Al ruim een jaar draait mijn 70L aquarium goed (planten groeien goed en vissen gedijen) sinds 2 weken test de nitraat waarde erg hoog op de teststrip. Opvallend is dat zowel kh als ph waardes ook laag zijn. Ondanks meerdere extra waterverversingen gaat de nitraat waarde niet omlaag. Kh gaat iets omhoog door khplus, dus de ph waarde zal ook iets hoger worden.
    Wat kan ik doen? Vissen lijken er trouwens geen last van te hebben.

  • In mijn interne Juwel filter zit een nitraat spons. Nu heb ik al vaker gelezen dat deze spons niet goed zou zijn voor de groei van de planten. Ook zit er in actieve kool spons bij die veel (goede) stoffen uit het water zou filteren.
    Wat is uw ervaring hier mee?

    • Actieve kool gebruik je eigenlijk alleen nadat je medicijnen hebt gebruikt die weer het water uit moeten. In een normaal functionerend aquarium worden inderdaad ook nuttige stoffen weg gefilterd.

  • Hallo,
    Ik heb een goed draaiend aquarium (rio 125) waarin zowel de vissen als de planten het goed naar hun zin lijken te hebben.
    Nu heb ik laatst nieuwe filtersponzen gehaald voor het interne filter. Bij deze sponzen zit ook een groene variant die het Nitraat uit het water filtert. Nu is mijn vraag of dat wel verstandig/nodig is aangezien Nitraat ook een belangrijke voedingsstof is voor de planten. Ook bij de zwarte spons (actieve kool) vraag ik me af of ik dan niet juist stoffen uit het water filter die goed kunnen zijn voor het aquarium.

    Ik hoor graag van u.

    • Actieve kool gebruik je eigenlijk alleen nadat je medicijnen hebt gebruikt die weer het water uit moeten. In een normaal functionerend aquarium worden inderdaad ook nuttige stoffen weg gefilterd.

  • Mijn aquarium draait sinds 8 weken. Nu heb ik last van bruinalg. Dit kan meerdere dingen betekenen heb ik inmiddels geleerd.
    Maar kan ik tussen de planten schoonmaken? Ik heb wel een stofzuiger maar het is daarmee erg lastig om tussen de planten te komen. Daarnaast zuig ik ook de plantjes op. Dus hoe kan ik dat het beste schoonmaken/houden?

    • Na 8 weken moeten de planten wel dusdanig geworteld zijn dat je ze niet meer zomaar weg hevelt. Dat kan betekenen dat jouw bodem te dun is en de planten te weinig ankermogelijkheid hebben. Ik hevel zelf altijd af met 1 vinger op de aanzuigmond van de hevelslang waardoor ik de aanzuigsnelheid vrij goed kan regelen. Groetjes!

  • hoi hoi! ik heb een zoetwater aquarium gekregen voor mijn verjaardag, en ik wil graag leren hoe ik mijn planten flora carbo moet geven!
    Alvast bedankt!

    • Het dopje vullen en in het aquariumwater leeg gooien ;) Maar dat bedoel je waarschijnlijk niet. De gebruiksaanwijzing is vast online te vinden bij de shop. Globaal is het één keer in de week 5ML op 50L aquariumwater. Bereken de voorgeschreven hoeveelheid carbo voor jouw aquarium en trek bodem en binnenfilters van de bruto inhoud af. Overdoseer niet en bereken naar de netto inhoud. Houd rekening met meer minder voor een niet dicht beplant aquarium.

  • Mijn schoonoudetd hebben een 300l tank met discus vissen. Met een temperatuur van 29 graden. Echter blíjven ze veel problemen ondervinden met hun plante. Groeien niet goed. Zijn er planten die beter geschikt zijn voor deze temperatuur? Of is het een kwestie van meer voeding, door de snellere stof wisseling ? Dacht dat ze op moment vloeibare co2 gebruiken is een gas fles beter?
    Benaming van de planten die ze hebben ken ik niet.

    • Inderdaad, veel planten houden niet van temperaturen boven de 26 graden. Planten die vaak worden toegepast zijn: Grote Echinodorus soorten, reuzen Vallisneria en Anubias soorten. Geen idee wat je schoonouders er in hebben staan. Er zij veel forums die aandacht besteden aan deze vissen. Ik zou zeker daar ook eens kijken. Groetjes!

  • Wat kun je doen als je aquarium constant te warm wordt in de zomer? En kun je ook contact opnemen om eens mee te denken over hoe een aquarium gezond te krijgen?

    • Er zijn allerlei manieren om te koelen. Het meest effectief is de lichtkap een beetje open laten staan zodat de warmte weg kan. Een ventilator daarbij op de voorruit kan helpen. Er zijn ook speciale ventilatoren voor in de lichtkap. De ultime (maar dure) oplossing is een cooler, die je op temperatuur kunt afstellen. Groetjes

  • Goedendag. Moet je HS aqa Flora Carbo en en Floracell in combinate gebruiken ? Flora Carbo is ook al plantenvoeding, is dat dan genoeg of toch nog Floracell erbij geven ?
    Verder mooie artikelen . duidelijk en begrijpelijk.

    met vriendelijke groet.

    • Hoi Jan, Bedankt voor je mooie woorden. Leuk om te lezen. Ik zou Floracell gebruiken als je niet zoveel planten hebt en Flora Carbo wanneer je meerdere planten hebt. Goede plantenvoeding in mijn ogen. Groetjes!

  • Hallo,
    Ik heb sinds kort een 50l aquarium waarin ik een aquasoil heb aangelegd met glossostigma elatinoides en micranthemum umbrosum als bodemplant. De bak heb ik al gevuld. Echter heb ik geenndry start gedaan waardoor de planten nu meer in de hoogte groeien in plaats van goed geworteld te zijn in de aquasoil.
    Hebben jullie een manier waarop ik deze planten alsnog op de bodem kan laten groeien zonder de hele bak leeg te halen en een dry start te doen?

    • Het enige dat ik me kan bedenken is de planten zoveel mogelijk licht als verantwoord te geven, waardoor de neiging om naar het licht toe te komen wordt verminderd. Voor het overige kan je de planten dwingen om laag te blijven door consequent en regelmatig de koppen of toppen eruit te halen waardoor breder uit zullen gaan groeien. Succes!

  • Halloo,

    Ik heb sinds een paar dagen een Prachtige kempvis in een aquarium van +/- 25L (heb ‘m gekregen dus ben niet zeker). Maar merk dat mijn oude verwarming het water niet warm genoeg houdt. (Ik wil het rond de 27 graden, maar de verwarming krijgt het niet hoger dan 22) Nu heb ik drijfplanten en een nieuwe thermometer/verwarming besteld, maar ik vroeg me af, isoleren drijfplanten ook? Ik heb watervorkje besteld omdat die makkelijk bij te houden zou moeten zijn..

    Ik hoor graag van jullie!

    Xxx Emilie

    • De isolerende eigenschappen van waterplanten zijn maar zeer beperkt. De wat zwaardere verwarming zal het probleem zeker oplossen. Goed van je dat je dit op tijd hebt opgemerkt. Groetjes

  • Als 85 jarige Van de kinderen in December 2019 een juwel 180 bak gekregen wand Pa had vroeger ca 1980 altijd zo'n mooi aquarium maar wat is er veel verandert geen bodem verwarming geen buiten filter.Toch gestart met veel verwachtingen en redelijk resultaat allen op de decoratie achterwand boomstronk en bladeren bruine ronde vlekken redelijk gemakkelijk te verwijderen maar binnen 14 dagen terug advies aquarium licht verminderen en bestrijden met Algexit vaneasy-life viermaal een kuur van 14 dagen gedaan komt weer terug hoe nu ?Water is goed vis bestand 22 stuks gedijen goed planten redelijk tot goed TIPS ???

    • “Jong geleerd, oud gedaan”, wat heb je aan tips als het goed gaat? Die bruine alg is heel gebruikelijk in een vers gestarte bak. Halve dosis EasyCarbo wil meestal wel helpen. De bacteriëngroei moet nog op gang komen. Heel veel plezier van deze hernieuwde hobby !!

  • Bedankt voor je reactie, inmiddels zitten de planten in het aquarium.

    Groetjes Jolanda

    • Hoi Jolanda! Graag gedaan hoor. Hopelijk groeien de plantjes als kool!

  • Hallo,

    Vanwege verhuizing aquarium moeten de planten er enkele dagen uit en deze in emmer gedaan met aquarium water erin.
    Hoelang kunnen de planten zonder warmte enz in deze emmer zitten alvorens ik ze weer in het aquarium zet?
    Hoor graag reacties.
    Groetjes Jolanda

    • Van dat soort acties krijgen planten wel een behoorlijke opdonder. Langer dan drie dagen zou ik dat niet volhouden. Beter is een specie kuip met bodemgrond en de planten daar voorlopig in vast zetten. Groetjes

  • Hallo Aquariumhouders,

    Ik ben mijn eerste aquarium aan het opzetten, met een biofilter van eetbare planten: tomaten, sla, pompoen, paprika, en nog veel meer. Ook in het aquarium zelf wil ik planten laten groeien. Ik vind het belangrijk dat mijn aquarium een mooi ecosysteem wordt. Ik ben 16 en heb daarom een klein budget. Ik ben onervaren daarom vind ik deze website heel handig.

    Ook veel tips krijg ik van mijn buurman, die een zelfgemaakt beplant gezelschapsaquarium heeft met onder andere kersenbuikcichliden. Ik heb daar veel aan het gehad en kon daarom voor mijzelf de beslissende keuze maken of ik wel of niet een aquarium wou. Het zou ook goed voor andere beginnende aquarianen om persoonlijk hulp en advies te krijgen en voor de aquarianen zelf, nouja... die vinden het leuk om te helpen.

    Ik heb gemerkt dat veel aquariumhouders jaarlijks emmers met waterplanten weggooien, ook mijn buurman, omdat ze te veel groeien. Ook veel decoratie bezit hij, dat hij niet gebruikt. Dat is allemaal mooi meegenomen voor mij, maar jammer genoeg krijgen anderen niet altijd kan, waar hun aquariumbewoners vaak onder lijden. Daarom vind ik dit ook echt een goede site :)

    Ik denk dat het vooral goed is voor beginners, jonge aquariumhouders in contact te komen met ervaren aquariumhouders in hun buurt, maar natuurlijk ook ervaren en beginnende aquariumhouders met elkaar. Je site is een mooi voorbeeld wat je met samenwerking kan bereiken. Weet u, hoe ik en anderen makkelijk in contact kunnen komen met aquariumhouders in de buurt.

    Alvast bedankt voor de vele hulp die u site mij heeft gegeven.

    Met vriendelijke groet,

    Lance Schroten

    • Lance Schroten: "een biofilter van eetbare planten: tomaten, sla, pompoen, paprika..." Graag zou ik hier meer van weten.

    • Beste Lance,
      Hartstikke bedankt voor je leuke reactie! Wat fijn voor je dat je buurman je wil helpen. Zo zie je maar dat we elkaar in deze prachtige hobby elkaar willen helpen en daar is onze website ook voor gemaakt, om hobbyisten te helpen en samen te brengen. Veel succes met je aquarium!

  • Goedenmiddag,
    Heb een juwel vision 450l,staat sinds 1 jaar (tweedehands)met binnen filter gevuld met sera tunneltjes,500gr zeoliet in netje, grove blauwe spons en fijne filterwatten pomp 1500l/u.Bodem gevuld met sera flore depot en grof rijnzand,veel valisnera 100 planten+scheuten, 3x anubias,javavaren, waterpest, zwaardplanten 3st,25 st cryptocryne, naaldgras en drie stukken kienhout,visbestand: 160 guppy uitgeschept nu na vrijdag nog 25stuks,20 corydoras, 3x blauw spat 2vr en 1m,15 neon,10 kardinaal, 15 st platy,6st pleco's volwassen 9cm,4st ancistrus albino+10jonge.heb altijd veel nitraat gehad (denk te veel voederen en te groot visbestand),heb er dan een zakje AQUA-DETOX 300gr(kan gegenereerd worden met zout is eenmaal gebeurd) in de binnenfilter geplaatst nu 3maanden op aanraden v/de aquarium winkel, nu geen nitraat meer ,maar planten staan er zielig bij,heb vrijdag het netjes met detox verwijderd.gebruik ook die plantenvoeding van jullie All in One.watergegevens:PH 6.7 KH 7 GH 19 PO4 1mg/l NO2 0
    De GH blijft serieus hoog en krijg die ni omlaag ,heb vrijdag 100l water vervangen en vandaag zelfde meting ...WAT NU
    met vriendelijke groeten,
    Robert

    • Hallo,
      Weer een prachtig artikel is dit!!
      Toch is er een ding wat ik miste...
      Ik begrijp dat planten niet goed groeien zonder verlichting maar stel je planten zijn al zo groot als je zo wilt hebben, zou je ze dan in een bak kunnen doen zonder verlichting? Ik wil namelijk kogelvissen gaan aanschaffen maar dan moet ik mijn kweekbakken gaan uitbereiding om ze te voeden. Ik dacht er dus aan on zo’n plastic ladenkastje van 3 laatjes gewoon te vullen met water en daar dan platties en guppen in te doen... is dit mogelijk? Ik ben niet vies van een uitdaging of een beetje risico

      • Planten in een bak zonder verlichting zijn gedoemd om te verdwijnen. Wanneer je kogelvissen wilt gaan houden dan ben je dus van plan om slakken te gaan kweken. Dat kan natuurlijk in allerlei verschillende bakjes. Of ben je van plan om guppen en platy’s te gaan kweken?

    • Hoi Robert, Persoonlijk vind ik je visbestand nog steeds veel maar smaken verschillen toch.
      De waterwaardes die jij geeft zijn goed alleen een belangrijk element ontbreekt nu en dat is nitraat.

      Je planten hebben nu niets te eten dus ik zou wat KNO3 stok oplossing gaan proberen.
      En dat zakje Aqua detox met een grote boog in de prullenbak gooien.
      Nog een belangrijke tip is “verdiep je in de redfield ratio” methode. Groetjes!

  • Handige artikelen die je schrijft. Weer even mijn geheugen opgefrist.

    • Hoi Maaike. Wat leuk om te horen, dank je wel! Mocht je nog iets willen weten, stel je vraag gerust. Groetjes!

Gerelateerde blog