fbpx

Aquarium decoratie maakt of breekt je aquarium!

Hoe belangrijk is decoractie voor de inrichting van je huis? Het is niet voor niets dat er eindeloos veel woonbladen in de schappen van de Bruna liggen. Decoratie geeft je huis net dat extra’tje. Dat geldt ook voor je aquarium. Met de juiste aquarium decoratie maak wordt je aquarium een echte eyecatcher! Nu hoef je geen binnenhuis architect te zijn om het aquarium in te richten. Wel is het enorm belangrijk de juiste kennis erover op te doen. Door tips, maar ook door inspiratie. In deze blog helpen we je daarmee verder. Over aquarium inrichting schreven we overigens eerder al een blog.

Mist jouw aquarium net dat extraatje? Grote kans dat je met de juiste aquariumdecoratie je aquarium echt een blikvanger wordt. Zelf heb ik echt van alles geprobeerd en wat ik zelf mooi vind, zijn Aquascape stukken, een mooi stuk Driftwood, Decoratie met mos en een echte blikvanger zoals een Scheepswrak. Maar je hebt nog veel meer gave aquarium decoratie. Dus laat je vooral inspireren.

Best leuk, een uitgestorven piranha als aquariumdecoratieWaar gaan we over bloggen? Een greep uit deze blog:

Aquariumdecoratie kopen: help, waar begin ik?

Goed, daar sta je dan met je nieuwe of bestaande aquarium. En nu? Een belangrijke eerste afweging is of je met natuurlijk of kunstmatig (of een combi) aquarium decoratie wilt werken. Natuurlijke aquariumdecoratie zijn bijvoorbeeld aquarium stenen, aquariumplanten en kiemhout. Kunstmatige aquariumdecoratie is bijvoorbeeld een schip, vulkaan of zelfs een schedel. Beide varianten zorgen voor een andere dimensie. Aquarium decoratie kopen is altijd een kleine drempel, maar eenmaal gedaan? Dan is het tijd voor de eerste stappen.

Weetje: aquarium decoratie is ook functioneel, het creëert diepte en schuilruimte voor je vissen.
 • Stap 1: Schets eerst eens op papier wat voor waterlandschap je wilt creëren.
  Mocht je al een bestaand aquarium hebben, probeer met een frisse blik naar je aquarium te kijken: wat zie je? En wat wil je? Laat je hierbij inspireren door de natuur of plaatjes (zie ook verderop in dit artikel). Ben je tevreden? Schets dan al je bevindingen op een groot vel papier. Dat is de basis waarmee je gaat werken.
 • Stap 2: bespreek je decoratie idee (je schets) met een andere liefhebber Zij kunnen je van aanvullende tips en ideeën voorzien. En meteen aangeven of er geen problemen ontstaan. Willen ze je geen antwoord geven? Dan weet je gelijk dat je bij een verkeerde aquariumspecialist bent. Natuurlijk denken wij ook graag met je mee, plaats daarvoor een reactie onder deze blog.
 • Stap 3: verwerk de navolgende tips in je aquariumschets
  Zorg ervoor dat je per tip bepaalt of deze voor jou in aanmerking komt. Is dat het geval? Denk dan goed na, wat de gevolgen zijn voor je schets. Ter verduidelijking, wil je Cichliden? Dan heeft dat gevolgen voor de keuze van je aquariumplanten.

Inspiratie: in deze video zie je hoe een aquascape tot stand komt.

Top 10 Aquarium decoratie tips. Diepte creëren is de kern

Eerst even terug naar de basis: waarom is aquariumdecoratie eigenlijk belangrijk? Het antwoord: om diepte, sfeer en schuilruimte te creëren. Iemand die in het aquarium kijkt, verliest optisch bijna de helft van de totale diepte. Aquarium decoratie helpt dat probleem te verminderen. Pas de volgende tips maar eens toe:

 • Tip 1: Plaats kleine aquarium items (rotsen, kiemhout etc.) voorin en grote aquariumplanten achterin het aquarium.
 • Tip 2: Zorg dat de open zwemruimte in je aquarium niet exact in het midden is, iets schuin naar links geeft een beter diepte perspectief. Houd hierbij wel rekening met de wensen van je vissen. Sommige vissen hebben meer vrije zwemruimte nodig dan anderen.
 • Tip 3: Symmetrie kan mooi zijn, maar zeer averechts werken. Het maakt je aquarium erg onnatuurlijk en haalt de diepte daarin weg.
 • Tip 4: Maak gebruik van hoogteverschillen, een terras (of een Korea huisje, zie verderop) of een piramide van stenen doet wonderen.
 • Tip 5: Gebruik je achterwand als een extra mogelijkheid diepte te creëren. Lees de blog over de aquarium achterwand maar eens.
 • Tip 6: Gebruik lichte en donkere elementen zoals stenen of grind voor een verdere aanvulling op het diepteperspectief. Vissen met felle kleuren steken beter af met donkergrind.
 • Tip 7: Plaats een ‘eye-catching’ aquarium-decoratie stuk (schip, huisje etc) meer op de voorgrond. Daardoor ontstaat er meer diepte in je aquarium.
 • Tip 8: denk aan je vissen als je start met het decoreren van je aquarium. Houden je vissen van veel aquariumplanten of hebben ze juist behoefte aan veel zwemruimte? Hoe leven aquariumvissen in het wild? Voor moerasvissen kies je bijvoorbeeld voor een aquarium met dichtbegroeide aquariumplanten. Dat geldt ook voor de keuze van je stenen. Verschillende vissen houden stenen. Maanvissen en Discusvissen geven de voorkeur aan gladde stenen, Cichliden houden meer van stenen die op elkaar gestapeld zijn.
 • Tip 9: Aquariumdecoratie uit de winkel is niet hetzelfde als decoratie direct uit de natuur. Kun je stenen uit je tuin gebruiken als decoratie? We raden dit af. Stenen uit de natuur bevatten metalen en bacteriën die snel het water van je aquarium uit balans brengen. Dit zorgt voor giftige stoffen wat schadelijk is voor je aquariumvissen.
 • Tip 10: Houdt je waterwaarden goed in de gaten bij het gebruik van aquarium decoratie. Aquarium decoratie wil nog wel eens stoffen afgeven in het aquarium. Bijvoorbeeld na het plaatsen van stenen, kiemhoud of kunstmatige decoratie. Het is goed om de waterwaarden van je aquarium daarom regelmatig te monitoren.

Bekijk ter inspiratie ook eens onderstaande videos. Deze laten een aantal prachtige aquascapes zien.

Weetje: Als we praten over aquarium decoratie, dan praten we eigenlijk over het creëren van diepte, sfeer en soms een extra schuilmogelijkheid voor je aquariumvissen.

Inspiratie voor aquarium decoratie

Ben je tevreden met je schets en heb je de basisinrichting op orde? Dan kun je starten met aquarium decoratie kopen. Koop niet meteen ‘standaard’ aquarium decoratie zoals kunststof koraal. Dat is, excuses voor degene met een koraal aquarium, vaak een beetje saai. Jij wilt het perfecte aquarium voor je vissen én een eye-catcher in huis creëren.

Waarom niet eens verder kijken naar andere soorten aquarium decoratie, zoals een granietstenen achterwand? Of mooie donkere rotsen, waar je LED lampen op kunt zetten? Genoeg te kiezen. Ter inspiratie een aantal voorbeelden.

 • Rotsblok met gaten biedt niet alleen schuilruimte voor je vissen. Het geeft ook diepte en een robuuste uitstraling aan je aquarium.
 • Koreaans huisje is niet geschikt voor alle aquariumgroottes, maar leuk om naar te kijken en origineel is het zeker.
 • Witte decoratiesteen, een nabootsing van Polyrin, zorgt niet alleen voor rust in je aquarium. Het is een mooie namaak versie van natuursteen en rots landschap. Het stapelen van deze stenen geeft een prachtig effect.
 • Lachende boeddha, ook dat is er. Zorgt de nodige happyness en Zen in je aquarium. Misschien ook wel zen bevorderend voor je vissen?
 • Duikmasker van steen. Je moet er van houden, maar voor je vissen een aangename schuilplek.
 • Aquarium schip. Daar zijn talloze voorbeelden van. We noemen hem toch, want het schip als decoratie heeft nog steeds veel fans in de aquariumwereld, ook onder de vissen.

Ok, zijn we te veilig geweest met onze decoratie tips? De daredevils onder ons kunnen natuurlijk een stapje verder gaan. The sky is the limit. We lieten eerder in deze blog zien dat je je aquarium kan decoreren met items uit je favoriete Harry Potter film. Ben je geen Zweinstein fan, maar houd je meer van zombie films? Dan, speciaal voor jou, deze eye-catching macabere decoratie items.

Weetje: Heb je veel vissen die schuw zijn? Dan kun je aquarium decoratie kopen die veel mogelijkheden bieden om te schuilen. Je kunt denken aan rotsen met gaten, een stapel nepstenen of een halve kokosnoot. Voor een natuurlijkogend aquarium kun je natuurlijk ook meer aquariumplanten toevoegen.

Aquariumplanten als aquarium decoratie

We vertelden net al dat je een aquarium met kunststof decoratie moet combineren met voldoende aquariumplanten. Waterplanten reguleren onder andere het zuurstof in het aquariumwater, maar daarnaast zorgen ze dat je aquarium er natuurlijk en mooi groen uit ziet. Mooie aquariumplanten die je aquarium meteen lekker groen maken zijn: Anubias Barteri, Cabomba of bijvoorbeeld de Vallisneria.

Deze video laat een aquarium zien die een mix van echte en nep aquariumplanten heeft.

Tip: krijgt je aquarium weinig licht? Dan kun je de volgende aquariumplanten als natuurlijke aquariumdecoratie kopen: Cryptocoryne, Anubias en Javavaren. Deze planten zien er leuk uit en hebben niet veel direct licht nodig.

Kun je ondanks alle decoratie voorbeelden en tips die we gaven niet vinden wat je zoekt? Of vind je online aquarium decoratie kopen te duur? Ga dan zelf aan slag met het maken van je eigen aquarium decoratie. Dat is niet zo moeilijk als je denkt.

Zelf aquarium decoratie maken? Dat kun jij ook

Aquariumdecoratie zelf maken is vaak een stuk goedkoper en bovendien kun je daarmee alle kanten op. Online zijn er tal van voorbeelden en stappenplannen te vinden om je eigen decoratie te maken. We hebben een aantal stappenplannen voor leuke aquarium decoraties bij elkaar gezet. Bekijk de onderstaande filmpjes maar eens.

Leuk? Kijk dan ook eens naar onderstaande video hoe je een prachtige boom achtergrond voor je aquarium maakt.

Ok, je hebt nu alles op de juiste plek staan en je bent blij met het eindresultaat. Nu de vraag: hoe maak en houd je je decoratie eigenlijk schoon? Aquarium decoratie kan snel vies worden. Je weet wel, met algen, rond dwarrelend vuil en andere vieze ellende.

Aquarium decoratie schoonmaken doe je zo

Over het schoonmaken van je aquarium hebben we al een blog geschreven. Dit hoofdstuk geeft tips om je (kunststof) aquarium decoratie schoon te houden. Belangrijk, want dan hoef je niet steeds weer nieuwe aquarium decoratie te kopen. Aan de slag!

 • Tip 1: aquarium decoratie schoonmaken kun je het beste doen met warm kraanwater en een borsteltje. Let er goed op dat je de aquarium decoratie niet schoon maakt met schoonmaakmiddel
 • Tip 2: gooi je oude tandenborstel niet weg. Met een tandenborstel kom je bij kleine plekjes zoals de randen van je aquarium en kleine spleten van je decoratiemateriaal. Hiermee kun je ook bruine algen van je aquariumglas verwijderen. Een tandenborstel met nylonharen zorgt dat er geen krassen in je glas terecht komen.
 • Tip 3: kalkvlekken verwijder je met een beetje azijn en lauwwarm water, eventueel in combinatie met je oude tandenborstel.
 • Tip 4: door de aquarium decoraties regelmatig goed schoon te maken weet je zeker dat deze langer mee gaan, maar wat belangrijker is: zo komen er geen algen op. Dat scheelt nogal, want sommige algen zijn moeilijk weg te halen. Lees ook de blog over het aquarium schoonmaken eens voor meer informatie.
 • Tip 5: we vertelden het al eerder. Plaats nooit zomaar houten of stenen objecten uit de tuin of het bos in het aquarium. Deze objecten kunnen met gemak ongewenste bacteriën en ander vuil naar je aquarium brengen.  Plaats overigens ook nooit zomaar een plastic item in je aquarium wanneer dat daar niet uitsluitend voor bedoeld is. Hierbij kunnen giftige stoffen vrijkomen, die meer dan schadelijk zijn voor de vissen en de planten.

Tot slot, een korte checklist

Aquarium decoratie maakt van je aquarium echt een blikvanger in huis. Voordat je start met aquarium decoratie kopen nog de final checklist, heb je alles?

 • zorg er voor dat je een eigen stijl ontwikkelt;
 • zorg dat je decoratie past bij de huidige inrichting van je aquarium;
 • vergeet de aquariumplanten niet voor de natuurlijke balans;
 • kijk naar een mooi geheel en denk niet enkel in losse items aquariumdecoratie.
 • zorg dat je voor je vissen fijne een omgeving creëert. Je weet wel, zoals jij ook blij wordt van een fijn (t)huis!
 • richt je decoratie zo in dat jij het élke dag weer leuk vindt om er naar te kijken;
 • En, weet je nog? Diepte creëren is de kern.

Heel veel succes! Als we je nog kunnen helpen, horen we het graag.  Heb je meer vragen voordat je aquarium decoratie gaat kopen of heb je aanvullingen of leuke, vreemde decoraties die je andere liefhebbers echt aan zou willen raden? Laat je reactie achter onder deze blog, wij zijn benieuwd!

Krijg met één klik direct updates bij nieuwe berichten, meld je aan!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 Reacties
 1. Laura zegt

  Hoi ik heb een vraagje ik vindt die zombie zo super gaaf kan ik dit ook ergens kopen?

 2. Yvonne zegt

  Hoi,

  Ik wil graag ’n ornament verven. Welke verf is veilig om te gebruiken?

  gr. Yvonne

  1. Aquariumfans zegt

   Schoolbordenverf is gifvrij, waterbestendig en in verschillende kleuren te verkrijgen. Succes!

   1. Yvonne zegt

    Ik heb ’t geprobeerd en ’t resultaat is super.
    Na 10 maanden is ’t nog steeds mooi en geeft niet af.
    Bedankt voor ‘de tip.

    gr. Yvonne

    1. Aquariumfans zegt

     Hoi Yvonne, wat leuk om te horen dat het resultaat er mag zijn. Graag gedaan voor de tip en wie weer weer eens tot ziens!

 3. Kevin zegt

  Hoi , ik heb onlangs atya gabonensis hier wil ik graag schuil plekken voor maken van pvc buizen, is dit gevaarlijk voor het diertje ?

  Met vriendelijke groet Kevin

  1. Aquariumfans zegt

   PVC buizen worden veel toegepast als schuilplaats voor allerlei garnalen. Ik zou me dan ook geen zorgen maken. Wel goed schoonspoelen, maar dat lijkt mij logisch. Groetjes

 4. Marline zegt

  Hi

  Ik loop een beetje vast op decoratie voor mijn aquarium. Ik heb namelijk 2 blauwe florida kreeften man en vrouw.
  Echte waterplanten overleven het nog geen dag. Ze strippen deze helemaal af en knippen de takken in stukken

  dus heb nep gras en planten gekocht.
  Maar de kreeften verzamelen ze steeds weer bij elkaar waardoor er vaak in het midden een stuk groen heb.
  Ook zijn het echte bouwers en verzamelen het grind onder de holen tot de bodem aan toe naar 1 plek elders in het aquarium.

  1. Aquariumfans zegt

   Ja, aan het binnenhuisarchitectonische karakter van kreeften valt weinig te veranderen. Wat je zou kunnen doen is het vastlijmen van de inrichting op een glazen bodemplaat met behulp van siliconenlijm en deze op de bodem van het aquarium leggen en daar dan de bodem overheen leggen. Dan zit alles redelijk goed verankerd. Geef ze dan wat los materiaal om mee te “werken”, dan hebben ze minder de neiging om een en ander los te knippen. Het is het proberen waard denk ik.

 5. Kees Jan Mook zegt

  Dit najaar wil ik een aquascape gaan inrichten. Daarbij wil ik gebruik gaan maken van hout en stenen. Ter voorbereiding en inspiratie heb vele video’s van Takashi Amano en James Findley bekeken. Zij plaatsen relatief grote stenen direct op de glazen bodem van het aquarium, valt me op. Daar ben ik zelf wat huiverig voor vanwege het risico van breuk van de bodemplaat. Om die reden kit ik grote stenen altijd vast op een plaat piepschuim voordat ik ze in het aquarium plaats, zodat de bodem niet kan scheuren. Of zie ik iets over het hoofd? Wordt er in deze video’s gebruik gemaakt van een soort (transparante) mat om de aquariumbodem te beschermen?

  1. Aquariumfans zegt

   Hoi kees Jan,
   Wat een superleuk idee, dat moet je zeker gaan doen. Een mat ter bescherming kan, maar meestal worden de stenen en ander aquarium decoratie rechtstreeks op de bodem geplaatst. En dan zeer voorzichtig om krassen of andere problemen te voorkomen. Groetjes!

 6. Aquariumfans zegt

  Hoi Timo,

  We hebben het artikel aangepast met onder andere meer informatie om aquarium decoratie te maken. Check het eens. Groetjes!

 7. timo zegt

  Wat heb je allemaal nodig om je eigen aquarium decoratie te maken?

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.